Târnosirea bisericii din Parohia Cristolț

aug. 4, 2019 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 4 august 2019, credincioșii Parohiei Cristolț au îmbrăcat haine de sărbătoare. În această zi, biserica cu hramurile ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfinții Români” a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Petroniu, în prezența unui mare număr de credincioși. După sfințirea lăcașului de cult, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom pe Părintele paroh Sabin Gabriel Lucian Chiș, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest lăcaș de cult.

După rostirea cuvântului de învățătură, Preacucernicul Părinte paroh Sabin Gabriel Lucian Chiș a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

Localitatea Cristolţ este situată în partea de nord-est a judeţului Sălaj, existând dinainte de anul 1500. În 1554 satul avea denumirea de Cristolţul Mare, datorită întinderii teritoriale și populaţiei numeroase, fiind atestat documentar sub denumirea de ”Szolnok-Doboka”, în Monografia judeţului Solnoc-Dăbâca, volumul IV.

Numele localităţii Cristolţ a cunoscut, de-a lungul timpului, mai multe variante, cu diverse forme fonetice şi sonore, ultima denumire fiind atestată în anul 1890 sub forma de Nagy Keretztolcz (Cristolţul Mare), numire păstrată până în anul 1950, când a avut loc împărţirea administrativ-teritorială a României în regiuni.

La început, satul a aparţinut de moşia (feuda) Almaşului, din judeţul Cluj. Primii stăpâni ai acestui teritoriu au fost consemnați în anul 1554, când văduva lui Balassa Imre, Somi Anna, a lăsat ca moştenire o parte din avere, respectiv Cristolţul, lui Potochi Boldizsar. În anul 1595, Sigismund Bathory a donat acest ținut lui Bocskay Istvan. În anul 1696, Cristolţul-Mare a fost atestat ca sat sub ocupaţie otomană.

Biserica din Cristolţ este construită între anii 1905-1910, prin purtarea de grijă a preotului Eugen Balint, fiind succesoarea unei străvechi bisericuţe din lemn, amplasată puţin mai departe, mai înspre deal, dar care, de-a lungul timpului, s-a dovedit a fi neîncăpătoare şi destul de şubredă.

Amplasamentul actual al lăcașului de cult este situat pe o colină, în mijlocul satului, putând fi observată, cu uşurinţă, din aproape orice zonă a localității.

Biserica are formă de navă, cu o singură turlă, de dimensiuni impresionante (24 m înălţime), având lungimea de 30 m, lățimea de 10 m și înălțimea de 8 metri. Materialul de construcţie al lăcașului de cult a fost piatra de râu plată, pentru fundaţie, aceasta ridicându-se peste cota 0, cu 80 cm și având grosimea tot de 80 cm. De la acest nivel, pereţii au fost construiți din cărămidă arsă clădită cu ciment, având o grosime de 50 cm.

Începând cu anul 2008, Preacucernicul Părinte Sabin Gabriel Lucian Chiș a fost numit preot al Parohiei Cristolț, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii. Astfel, în interiorul lăcașului de cult pronaosul, peretele dinspre apus al naosului și draperia din naos și altar au fost repictate în tehnica frescă, s-au montat geamurile și ușile de acces, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet stratificat, au fost instalate sistemul de încălzire pe calorifere și cel de sonorizare, Sfânta Masă a fost rezidită din temelie și a fost placat blatul cu marmură, s-au confecționat, din lemn de tei, iconostasul și patru tetrapoade, iar mobilierul bisericesc a fost recondiționat. În exterior biserica a fost vopsită cu vopsea lavabilă, s-a făcut acoperișul din tablă zincată, s-au montat jgheaburile și burlanele, în fața lăcașului de cult a fost montat pavaj, gardul și porțile bisericii au fost renovate și vopsite și a fost construită o clădire anexă pentru centrala termică. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Mai multe

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Duminică, 4 februarie 2024, credincioșii Parohiei Crișeni au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a parohiei de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și...