Resfințirea bisericii din Parohia Ponița

iul. 7, 2019 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 7 iulie 2019, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ponița, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Dan Mureșan, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență, pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

Satul Poniţa a fost atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1481, sub numele de Boronamezo, de-a lungul timpului suferind câteva modificări, astfel încât, în final, localitatea a ajuns să fie denumită Poniţa.

În urma reformei administrative din anul 1968, satele Hurez şi Poniţa au fost comasate sub numele de Hurez, din acel an, numele Poniţa nemaiexistând, însă, cu toate acestea, locuitorii satului nu au renunţat, nici până astăzi, la numele lor de poniţari. Denumirea de Hurez este folosită de localnici în actele oficiale, în vreme ce în actele parohiale regăsim denumirea de Poniţa, fiindcă parohia a rămas sub denumirea veche a satului Poniţa.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate menționăm faptul că prima biserică din Poniţa o fost datată în anul 1780. Aceasta a fost construită de săteni în Dealul Vesii (astăzi Groapa Bisericii), materialul folosit fiind lemnul. În lăcașul de cult din lemn s-a slujit până în anul 1901, când s-a pus piatra de temelie a noii biserici de zid, în care se săvârșesc sfintele slujbe şi astăzi.

Potrivit afirmaţiilor persoanelor vârstnice din sat aflăm că prima pictură din lăcașul de cult de zid a fost simplă, formată din câteva icoane, pe bolta bisericii fiind reprezentat cerul înstelat.

Lucrările celei de-a doua picturi au fost începute în anul 1988 de pictorul Budeanu Afansi, aceasta existând și în zilele noastre pe pereţii bisericii. Datorită faptului că în acea perioadă Poniţa era doar filie a Parohiei Hurez, de această lucrare s-a ocupat epitropul Teodor Taloş, preot în acea vreme fiind Vasile Trifan.

Poniţa a devenit parohie în anul 1997, primul paroh fiind preotul Claudiu Seleşi, care a păstorit până în anul 1999.

Începând cu anul 2001, Preacucernicul Părinte Dan Mureșan a fost numit preot al Parohiei Ponița, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale.

Mai multe

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...