Liturghie Arhierească în Parohia Ciumărna

iun. 2, 2019 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 2 iunie 2019, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ciumărna, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului şi Preacucernicii Părinţi protopopi ai celor trei protopopiate ale Eparhiei.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe domnul Alin-Panfil Kulcsar, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Voivodeni, din Protopopiatul Zalău.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a acordat Preacucernicului Părinte paroh Cătălin-Mircea Lucaci Crucea Sălăjană, cea mai înaltă distincție bisericească a Episcopiei Sălajului, în semn de apreciere pentru bogata activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată în mijlocul credincioșilor parohiei pe care o păstorește.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Cătălin-Mircea Lucaci, protopopul Zalăului, a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru vizita făcută în parohie și pentru distincția acordată.

În continuare, Preasfinţia Sa a sfințit un monument al eroilor, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea gliei străbune în cadrul celor Două Războaie Mondiale.

Situată la poalele Munților Meseș, în imediata apropiere a Municipiului Zalău, localitatea Ciumărna a fost atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1460.

Din anul 1700, în satul de la poalele Meseșului dăinuiește biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Actualmente, lăcașul de cult se află într-o stare bună de conservare, aici, săvârșindu-se Sfânta Liturghie doar o dată pe an, în ziua hramului.

Biserica actuală a localității, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, o adevărată catedrală între satele de peste muntele Meseș, a fost ridicată între anii 1976-1990. În vecinătatea lăcașului de cult a fost ridicat, în ultimii ani, un monument închinat soldaților uciși în cele două războaie mondiale, precum și celor 11 români omorâți de către trupele horthyste, în data de 8 septembrie 1940, perioadă în care a avut loc și masacrarea românilor de la Treznea, Ip și Moisei.

Mai multe

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Duminică, 4 februarie 2024, credincioșii Parohiei Crișeni au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a parohiei de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și...