Marți, 21 mai 2019, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Romita, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului și Preacucernicul Părinte Cristian Porumb, intendentul Episcopiei Sălajului.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Cristian-Grigore Ianchiș, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.
La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru distincție.
Satul Romita este așezat pe valea Agrijului, în partea de est a Comunei Românaşi, fiind atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1408, când localitatea apare sub numele de Romlot, denumirea acesteia derivând, pe de-o parte de la numele lui Romulus, fiul lui Marte, iar pe de altă parte de la cuvântul de origine maghiară „romlott”, care înseamnă alterat, stricat, făcând, astfel, referire la ruinele vechii cetăți, existente în anul 1408.
În ceea ce privește viața bisericească din Romita, amintim faptul că în sat a existat o bisericuță de lemn cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, monument istoric, despre a cărei construcție nu există date scrise, singura mențiune cu privire la vechimea acesteia fiind ilustrată pe crucea funerară a preotului Gheorghe, slujitor al acestei biserici, pe care este consemnat anul 1740.
Ca urmare a faptului că lăcașul de cult, monument istoric, a devenit neîncăpător, iar condițiile de desfășurare a serviciilor liturgice neprielnice, în data de 8 august 2004, s-a sfințit piatra de temelie a noii biserici, care l-a luat ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, în continuare fiind demarate lucrările de edificare a lăcașului de cult, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Florin Moldovan. Strădania a fost una rodnică, ajungându-se până la stadiul de tencuire a pereților acestuia, atât la interior cât și la exterior.
Începând cu data de 1 decembrie a anului 2013, Preacucernicul Părinte Cristian-Grigore Ianchiș a fost numit preot al Parohiei Romita, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.