Duminica Floriilor în Parohia Stâna

apr. 21, 2019 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 21 aprilie 2019, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Stâna, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacucernicul Părinte paroh Eugen Nerțan a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față.

Localitatea Stâna aparține, din punct de vedere administrativ, de Municipiul Zalău, fiind despărțit de acesta prin Măgura Stânii, vârf ce face parte din Munții Meseș şi care a fost atestat documentar încă din anul 1438.

Primul lăcaș de cult din Stâna, despre care avem informații, a fost biserica de lemn datată în anul 1670, aceasta fiind probabil dărâmată de autorităţile habsburgice sau distrusă din alte motive. Abia în anul 1778 aflăm că localnicilor li s-a construit un lăcaș de cult din lemn, pe o stâncă. Biserica era formată dintr-o clopotniţă scundă, cu foişor pe patru arcade, fleşă ascuţită ca un vârf de săgeată, un acoperiş din şindrilă în patru ape și nişte pereţi care erau de trei ori mai scunzi decât acoperişul. Construcţia avea planul dreptunghiular, cu absidă decroşată. Acest lăcaș de cult a rămas în sat până în primăvara anului 1997, când a fost mutat la Mănăstirea Bic, unde se află și în prezent.

Lucrările la biserica actuală a localității au fost demarate în anul 1993 și au fost finalizate în anul 2004, când, în data de 12 septembrie, lăcașul de cult a fost târnosit de Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului.

Începând cu anul 1994, Preacucernicul Părinte Eugen Nerțan a fost numit preot al Parohiei Stâna, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau edificarea și înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.

Mai multe

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...