Nouă Ierarhi, la hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului

mart. 25, 2019 | Activitatea Ierarhului

Luni, 25 martie 2019, de Praznicul Bunei Vestiri, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi-a sărbătorit hramul. Pentru credincioşii Eparhiei, sărbătoarea Bunei Vestiri are o însemnătate deosebită, deoarece, în această zi au fost întronizaţi cei doi mitropoliţi ai Clujului: vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania şi Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, actualul Întâistătător al Mitropoliei.

Astfel, pentru a marca împlinirea a 13 ani de existență a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, începând cu ora 10:00, un sobor de nouă Ierarhi, alcătuit din Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, din Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și din Preasfințiții Părinți Episcopi Luchian al Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria și administratorul Vicariatului Ortodox Sârb din Timișoara, Iustin al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Nicodim al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Gurie al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Petroniu al Episcopiei Sălajului, precum și din Episcopul-vicar Vasile Someșanul al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Arhiereul-vicar Timotei Sătmăreanul al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

La slujbă au participat mii de credincioşi, personalităţi din lumea culturală şi academică, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare din întreaga Mitropolie.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, care a subliniat că momentul Bunei Vestiri anunța schimbarea cursului întregii istorii, „fiindcă Fiul lui Dumnezeu a venit și s-a unit cu omul”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Sărbătoarea din acest an a Mitropoliei a subliniat, în mod simbolic, și împlinirea a 100 de ani de la înființarea Consistoriului Ortodox din Cluj, condus de vrednicul de pomenire episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietor al Eparhiei Clujului, care a lăsat posterităţii Catedrala din inima orașului, reşedinţa eparhială, prima Academie Teologică, revista „Renaşterea”, dar mai ales împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocşi ardeleni, care şi-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei.

Astfel, la finalul Dumnezeieștii Liturghii, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a prezentat un scurt istoric al Mitropoliei și le-a mulțumit tuturor pentru prezența la hram.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa i-a acordat doamnei Luminița Chirilă, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj, cea mai mare distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană”, în semn de apreciere și mulțumire pentru buna colaborare dintre cele două instituții aflate în slujba aproapelui.

În urmă cu 13 ani, în anul 2006, a fost înființată Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Tot în acea zi a fost întronizat primul mitropolit al ei, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, iar după moartea sa, în anul 2011, tot într-o zi de 25 martie, a fost înscăunat ca Mitropolit al Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, motiv pentru care, în fiecare an, în inima Transilvaniei, Vestea cea bună are o însemnătate aparte.

Mai multe

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...