Proiect catehetic „Sosit-a praznicul iară”, Ediția a VII-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială și îndrumați de către Preacucernicul Părinte Longodor Gheorghe, în calitate de coordonator al Circumscripției catehetice Jibou și de către prof. Șoimușan Vasile, la data de 18.12.2016, în Parohia Surduc-Sălaj s-a finalizat cea de-a VII-a ediție a proiectului catehetic „Sosit-a praznicul iară”.
Concertul de colinde a debutat cu un Te-deum de mulțumire săvârșit de către preoții participanți. După încheierea Te-deumului, coordonatorul circumscripției catehetice Jibou a rostit un scurt cuvânt de învățătură unde a evidențiat rolul și scopul concertelor de colinde, în care sunt implicați numeroși copii și tineri, după care s-a trecut la derularea propriu-zisă a concertului de colinde și a unei scenete de Crăciun, numită în părțile locului, Viflaimul.
La evenimentul de la Surduc au fost prezenți peste 185 de copii, mulți dintre ei îmbrăcați în costume tradiționale. Însoțiți de preoți și profesori au venit să ne colinde copii din parohiile: Inău – Pr. Bene Claudiu, Cheud – Pr. Ianc Paulin, Gâlgăul Almașului – Pr. Lucăcel Petru, Ec. Mureșan Cornelia, Prof. Rus Raluca, Bălan – Pr. Trifan Vasile și Înv. Ianchiș Ileana, Cristolț – Pr. Chiș Sabin Lucian Gabriel și Înv. Ilieș Emica, Jibou I – Pr. Baboș Daniel, Jibou II – Pr. Longodor Gheorghe și Prof. Mureșan Cristina, Școala Gimnazială „Lucian Blaga” – Pr. Prof. Chirti Adrian, Solomon – Pr. Albert Ioan, Scoala Gimnazială Nr. 1 Gârbou – Prof. Cernucan Ioan și Liceul Tehnologic Nr. 1 Surduc – Prof. Șoimușan Vasile.
Prof. Vasile Șoimușan le-a mulțumit credincioșilor și sponsorilor implicați și le-a urat să aibă parte de o răsplată cerească și de sărbători fericite.
La finalul Concertului de colinde și a piesei de teatru religios, amintită în rândurile de mai sus, Preacucernicul Părinte Longodor Gheorghe a înmânat preoților și profesorilor participanți diplome de merit și de participare din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu. La a VII-a ediție a concertului de colinde „ Sosit-a praznicul iară” au primit diplome de merit: Preacucernicul Pr. Longodor Gheorghe, în calitate de coordonator de circumscripție catehetică și Prof. Șoimușan Vasile, în calitate de gazdă și de principal sponsor al concertului.
Toți colindătorii au fost răsplătiți cu daruri.

Prof. Vasile ȘoimușanProiect catehetic „Colinde din bătrâni”, Ediția a V-a

Duminică, 11 decembrie 2016, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Daniel Blaj, coordonator pentru catehizare al Circumscripţiei catehetice Zalău, la Parohia Treznea, s-a finalizat a cincea ediție a Proiectului catehetic „Colinde din bătrâni”.
Proiectul are ca scop descoperirea, cunoașterea, păstrarea și transmiterea mai departe generațiilor tinere, a obiceiurilor și tradițiilor legate de sărbătoarea Nașterea Domnului, precum și a celorlalte sărbători de iarnă și se desfășoară anual pe perioada Postului Crăciunului.
La ediția din acest an au participat parohiile: Treznea, Românași, Meseșenii de Sus și Creaca. La început, preoții însoțitori ai grupurilor catehetice au săvârșit o slujbă de mulțumire, au urmat apoi grupurile catehetice care au interpretat pe rând colinde tradiționale printre care au fost intercalate poezii de Crăciun precum și urări de Anul Nou.
La final au fost înmânate celor implicați în proiect diplome de apreciere din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu. Copiii au fost apoi răsplătiți cu daruri oferite de o familie din parohie.

Pr. Daniel Blaj,
Coordonator al Circumscripției catehetice ZalăuPROIECT CATEHETIC „NOI UMBLĂM A COLINDA”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Radu Barbor, coordonator pentru catehizare al Circumscripţiei catehetice Cehu Silvaniei, duminică 11 decembrie 2016 la biserica din Parohia Bulgari, s-a finalizat proiectul „NOI UMBLĂM A COLINDA”.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2015, având ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, dar și cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos.
După oficierea slujbei de Te-deum săvârșită de către preoții implicați în proiect, părintele inspector Silviu Boha a făcut prezentarea succintă a proiectului apoi cei 110 copii au prezentat în fața unei biserici pline un frumos concert de colinde, prezentat de către părintele Radu Barbor, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Cehu Silvaniei.
Au colindat copiii de la grupele de cateheză din parohiile: Mineu - preot Ardelean Florin; Gârcei - preot Vlaicu Andrei; Dobrin - preot Gaga Ioan; Nadiș - preot Mihăilă Alexandru și Fălăuș Ionuț; Motiș - preot Druță Gheorghe și Uilecan Răzvan; Cehu Silvaniei - preot Barbor Radu; Bulgari - preot Nechita Emil; Grupul de tineri ai Parohiei Bulgari, iar în înceiere copiii de la Parohia Crișeni - preot Ardelean Ioan.
La final Preacucernicul Părinte Silviu Boha, a felicitat pe preoții, profesorii și copii implicați în proiect și a accentuat faptul că Episopia Sălajului este preocupată permanent de educația tinerilor și copiilor. În încheiere a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit și de participare celor implicați în proiect.
Toți copiii au fost răsplătiţi cu daruri de către organizatori.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăDerularea proiectului „Pe urmele magilor”

Sâmbătă, 10 decembrie 2016, începând cu ora 17.00, la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău s-a derulat proiectul intitulat „Pe urmele magilor”, în cadrul căruia, copiii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 18 ani, interesați să descifreze tainele universului, au fost îndemnați să pășească într-o activitate de pregătire a sărbătorii Crăciunului, iniţiată de Episcopia Sălajului.

Astfel, cei 35 de copii prezenți au beneficiat de un periplu de o oră prin univers, prin sistemul solar, avându-o drept călăuză pe doamna Gabriela Mocanu, cercetător la Institutul Astronomic din Cluj-Napoca. Interesul manifestat de copii a convins-o pe doamna cercetător de obligativitatea permanentizării unui astfel de proiect. În acest context, au fost prezentate, în imagini, taine ale universului văzut şi au fost generate discuţii referitoare la un univers nevăzut, în care fiecare om este chemat să-L caute, asemenea magilor, pe Acela, pe care cerurile nu Îl încap, însă odată găsit, intră smerit în tainiţele sufletului, făcându-l să radieze frumuseţe, bunătate, dragoste şi bucurie.Acțiune social-filantropică în Episcopia Sălajului

Luni, 5 decembrie 2016, în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Sectorul Social al Episcopiei Sălajului a iniţiat o acţiune de ajutorare a 11 familii nevoiaşe din Protopopiatul Zalău, cu pachete ce conțineau haine, alimente şi dulciuri. De o atenţie deosebită s-a bucurat o familie din localitatea Zimbor, pentru care au fost cumpărate un cuptor electric, un calculator performant şi un brăduţ artificial cu globuri şi podoabe, care să aducă un zâmbet pe chipurile celor doi copii rămaşi de curând orfani.

Aceste acțiuni social-filantropice, care vin în întâmpinarea nevoilor unor persoane aflate în situaţii de risc social, vor continua şi în zilele următoare.CERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Luni, 5 decembrie 2016, s-a desfăşurat Cercul pedagogic pentru disciplina Religie cu tema ”Predarea Religiei în regim simultan- între necesitate și eficiență”.
Părintele consilier consilier cultural pr. Mihai Dobocan a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, a apreciat implicarea profesorilor de religie în proiectele de parteneriat educaţional coordonate de Episcopia Sălajului în parteneriat cu ISJ Sălaj și a transmis precizări legate de seria de conferințe ”Glasul Bisericii în cetate”.
În cadrul Centrului metodic pentru licee, activitățile au fost susținute la Colegiul Tehnic ”Iuliu Maniu” Șimleu Silvaniei de către doamna profesoară Rus Doina. Cadrele didactice care predau la gimnaziu au participat la Școala Gimnazială Nr.1 Plopiș unde au fost prezentate materiale PPT pe tema propusă, de către domnii profesori Coste Anin și Cristuți Cristian. S-a acentuat faptul că demersul didactic trebuie să fie organizat în funcţie de nevoile şi interesele elevilor combinând optim tipurile de strategii didactice; timpul petrecut la şcoală să fie folosit extrem de eficient (mai ales că o mare parte îl reprezintă activitatea independentă); profesorul trebuie să pregătească minuţios lecţia și să gândească unitar atunci când planifică conţinuturile din programă.
S-au realizat aprecieri pe marginea activităţilor propuse şi s-au făcut precizări referitoare la proiectele educaţionale aflate în desfăşurare, perfecționarea cadrelor didactice, concursurile disciplinei și la revista profesorilor de religie ”Din suflet, pentru suflet”,.

Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaProiect socio-educativ pe tema ,,Tinerii de azi – Oportunităţi, Potenţial şi Bariere!”

Vineri, 14 octombrie 2016, în sala multimedia a Liceului Ortodox ,,Sf. Nicolae” din Zalău, a avut loc o masă rotundă pe tema ,,Tinerii de azi – Oportunităţi, Potenţial şi Bariere!”, parte a unui proiect mai amplu al Asociaţiei ,,Filantropia Porolissum” a Episcopiei Sălajului, în parteneriat cu D.G.A.S.P.C – Sălaj, C.J.R.A.E. – Sălaj şi Liceul Ortodox ,,Sf. Nicolae”, Zalău. Proiectul este finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului, prin D.J.T.S. Sălaj, iar scopul acestuia, intitulat sugestiv ,,Orientarea tinerilor – Hartă a vieţii”, vizează integrarea şi implicarea în viaţa comunităţii din care provin, a tinerilor cu risc crescut de marginalizare socială din categoriile: tinerii care au devenit părinţi înaintea împlinirii vârstei de 18 ani, tinerii care au părăsit sau umează să părăsească sistemul rezidenţial sau nerezidenţial de protecţie al copilului în următorii 2-3 ani, tinerii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate și tinerii romi.

La această activitate au participat pe lângă partenerii proiectului şi reprezentanţi ai instituţiilor locale, a căror sferă a activităţilor desfăşurate vizează interacţionarea cu tinerii, tineri ce aparțin unor grupuri cu risc social, elevi, voluntari.

La finalul întâlnirii, ca o concluzie generală, s-a constatat faptul că, prin comunicarea directă, pot fi înlăturate barierele de orice natură, dezvoltând în felul acesta perspectivele şi oportunităţile tânărului în vederea integrării şi implicării active în societate și oferindu-i şansa valorificării potenţialului de care dispune.CONSFĂTUIREA PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Miercuri, 28 septembrie 2016, a avut loc Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sălaj. Aceasta a debutat cu slujba de Te-Deum săvârşită în capela Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău şi a continuat în sala multimedia a acestei unități de învățământ.

Scopul întâlnirii a fost analiza activităţilor educaţionale şi de formare religioasă a elevilor din anul şcolar ce s-a încheiat şi prezentarea proiectelor didactice şi misionare pentru noul an.

Părintele consilier cultural Mihai Dobocan a transmis binecuvîntarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, a accentuat importanța colaborării între profesorii de religie și preoții parohi și a făcut precizări legate de seria de conferințe ,,Glasul Bisericii în cetate”.

A fost prezentată Diagnoza procesului educațional pentru disciplina Religie, în anul şcolar 2015-2016 și expuse activităţile reprezentative ale profesorilor de religie din judeţ: premiile obţinute la Olimpiada de religie şi la alte concursuri naţionale, proiectele derulate în parteneriat cu Episcopia Sălajului şi alte instituţii. Propunerile aflate pe ordinea de zi s-au referit la direcţiile de acţiune pentru noul an şcolar, structura portofoliului profesorului de religie, stabilirea tematicii Cercurilor pedagogice, alegerea membrilor Consiliului consultativ.

Inspector școlar,
Prof. Claudia Boha„Congresul Național „Hristos împărtășit copiilor” ediția a IX-a

În perioada 19-21 septembrie 2016 a avut loc la București „Congresul Național Hristos împărtășit copiilor” ajuns la ediția a IX-a. Acesta s-a desfășurat în sala Centrului Naţional pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” din București, fiind organizat de Patriarhia Română în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice și cu Organizația World Vision România.
În deschiderea Congresului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar-patriarhal, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Au fost prezenți doamna Dana Buzducea, director general în cadrul World Vision Romania, domnul Romeo Moșoiu, consilier în Ministerul Educației, domnul Vasile Timiș, inspector general de religie, Preacucernicul părinte. dr. Constantin Naclad, inspector patriarhal, Preacucernicul părinte. dr. Florin Marica, consilier patriarhal și toți inspectorii și consilierii pentru cateheză din Patriarhia Română. La eveniment a fost prezent și consilierul pentru cateheză al Episcopiei Italiei, pr. Porumb Gelu-Valentin, care a prezentat activitatea catehetică și proiectele desfășurate în Italia.
Programul a cuprins prezentarea activităților catehetice din fiecare eparhie, apoi s-au trasat liniile directoare privind strategia pe termen scurt, mediu și lung pentru colaborarea dintre Școală și Biserică. În mod special concursul care se va adresa celor două teme principalale ale anului omagial 2017, și anume: „Icoana ortodoxă și iconarii” și „Mărturisirile de credință din închisorile comuniste”. Tema concursului va fi „Icoana și Scoala mărturisirii”.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha
Proiectul socio-educativ ,,Ghiozdănelul”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, în aşteptarea primului sunet de clopoţel al noului an şcolar, la Mănăstirea ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" din localitatea Bobota, s-a derulat proiectul socio-educativ „Ghiozdănelul”. În parteneriat cu Asociaţia „Inimioare fericite”, sâmbătă, 10 septembrie 2016, pentru copiii implicaţi, proveniţi din judeţele Sălaj, Cluj şi Satu Mare, a fost amenajat în pădurea din apropierea mănăstirii un spaţiu de joacă cu un castel gonflabil. În acest loc de vis, voluntari şi animatori au desenat pe fețele copiilor chipuri ale personajelor preferate din desenele animate şi i-au implicat în activităţi care au marcat sfârşitul vacanţei mari.

Duminică, 11 septembrie, din cuvântările celor prezenţi, copiii au aflat ce presupun profesiile de cadru didactic, medic veterinar, psiholog și consilier în probleme de adicţii. La finalul activităţilor au fost împărţite unor copii din Bobota, Derşida, Zalnoc şi Centrul „Sf. Pantelimon” al Mănăstirii Bic, 60 de ghiozdane echipate cu rechizite.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro