Praznicul Naşterii Domnului la Catedrala Episcopală din Zalău

Duminică, 25 decembrie 2011, la slăvitul praznic al Naşterii după trup a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Municipiul Zalău.Resfinţirea bisericii din parohia Marca

Duminică, 18 decembrie 2011, în Duminica dinaintea Naşterii Domnului, Preasfinţitul Părinte Episcop Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia Marca, Protopopiatul Şimleu Silvaniei, unde, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a resfinţit locaşul de cult după lucrările efectuate, la slujbă fiind prezent şi protopopul Şimleului, Preacucernicul Părinte Vasile Boşca.
Alături de Preacucernicul Părinte Ioan Iacob, parohul acestei parohii, la slujbă au participat membrii comunităţii parohiale, dar şi credincioşi din parohiile învecinate, alături de oficialităţi judeţene şi locale.

Biserica din Marca

Actuala biserică a fost reconstruită pe locul celei vechi, de piatră, între anii 1981-1983, în timpul păstoririi vrednicului părinte Păuşan Ioan, trecut la cele veşnice prematur în anul 1984. S-au continuat lucrările de finisare şi sub urmaşul său în parohie, parohul Ioan Marian, prin tencuirea în terasit a zidurilor exterioare, iar pereţii interiori au fost pregatiţi pentru pictură (1983-1984), ajutat fiind, îndeaproape, de membrii Consiliului şi Comitetului Parohial, în frunte cu epitropul Ioan Roşan, dar mai ales prin jertfelnicia bunilor credincioşi.
În anii 1986-1987 s-a vopsit acoperişul şi biserica a fost împodobită cu o frumoasă pictură executată în tehnica „fresco” de către pictorul Ioan Bozeşan din Deva. A fost înzestrată cu un frumos iconostas, cu chivot, cu tron arhireresc, cu strane, candelabre si tetrapoade, toate artistic sculptate în lemn de stejar.
Slujba de binecuvântare a acestor lucrări a fost săvârşită de către vrednicul de pomenire, Preasfinţitul Părinte Dr. Vasile Coman, Episcopul Oradiei din acea vreme, în ziua de 8 noiembrie 1987.
În anii 2009-2011 locaşul de cult a fost din nou restaurat, la interior fiind introdusă instalaţia de încălzire pe gaz, biserica fiind înzestrată, de asemenea, şi cu toate cele de trebuinţă săvârşirii sfintelor slujbe.
La exterior, s-a îndepărtat porţiunea de tencuială cu egrasie de la baza bisericii şi s-a retencuit, s-a vopsit biserica în exterior cu vopsea lavabilă, s-au îndepărtat porţiunile de tablă degradată de pe acoperişul şi turnul bisericii şi s-au înlocuit cu tablă nouă, apoi s-au vopsit cu vopsea specială pentru tablă, s-au turnat trotuare în jurul bisericii şi s-au schimbat porţile şi gardurile de împrejmuire ale bisericii cu unele noi. Lucrările au început sub păstorirea fostului paroh Ioan Marian şi finalizate, în anul 2011, sub păstorirea actualului preot paroh, părintele Ioan Iacob.
De asemenea, s-a renovat în interior şi exterior şi casa parohială, iar valoarea totală a lucrărilor, incluzând locaşul de cult, se ridică la suma de 200.000 lei.
Toate acestea au fost posibile cu sprijin din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, a Consilului Judeţean, a Consiliului Local, a sponsorilor locali şi a credincioşilor parohiei.
„Astăzi a fost o zi atât de minunată încât parcă s-a deschis Cerul pentru noi şi a coborât Harul lui Dumnezeu să biecuvinteze lucrările şi eforturile depuse pentru tot ceea ce s-a realizat în această biserică, precum şi la casa parohială.
Să-i dea Dumnezeu părintelui paroh binecuvântare, răsplată şi putere pe mai departe pentru întreaga hărnicie şi activitate, dar şi dumneavoastră, celor care aţi jertfit pentru casa lui Dumnezeu, având convingerea că cel care oferă lui Dumnezeu nu face decât să-L împrumute, iar dumneavoastră aţi oferit pentru casa lui Dumnezeu, pentru acest „Sion” dumnezeiesc şi, de asemenea, pentru casa unde locuieşte preotul, care nu este altceva decât slujitorul lui Dumnezeu şi mijlocitor între oameni şi Creatorul nostru! Dumnezeu să vă răsplătească însutit şi înmiit, atât în această viaţă cât şi în veşnicie!” a concluzionat Preasfinţitul Petroniu în cuvântul său de învăţătură.
Arhid. CIPRIAN BOŞCABISERICA, TINERII ȘI COLINDELE, Ediția a IV-a, Zalău

Miercuri, 14 decembrie 2010, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea părintelui Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, s-a finalizat proiectul „BISERICA, TINERII ȘI COLINDELE”, Ediția a IV-a, în Circumscripția catehetică Zalău.
În proiect au fost implicați 500 de copii de la Școlile din Municipiul Zalău, iar ca parteneri au fost Inspectoratul Școlar Județean prin doamna prof. Claudia Boha, inspector de specialitate, Consiliul local și Primăria municipiului Zalău.
Proiectul s-a derulat pe perioada lunilor noiembrie-decembrie 2011 și a avut ca scop cunoaşterea de către elevi şi tineri a învăţăturilor Bisericii, promovarea virtuţilor creştine, cultivarea comportamentului religios-moral, cunoașterea tradiţiilor religioase şi a colindelor, dar și felul în care Mântuitorul Iisus Hristos l-a împăcat pe om cu Dumnezeu.
Proiectul s-a finalizat la biserica „Sfântul Ștefan” din Zalău unde copiii și tinerii l-au colindat pe Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu. La eveniment a fost prezent domnul Inspector Școlar General Ioan Abrudan, iar din partea Primăriei și a Consiliului Local al Municipiului Zalău, domnul Primar Radu Căpâlnășiu, doamna Vice-primar Daniela Coța și domnul administrator public al municipiului Zalău Radu Nistorescu.
La final Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a acordat „Diplome de excelență” doamnei Elena Fati, de la Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou și doamnei prof. Claudia Boha, Inspector școlar de specialitate, pentru implicarea în proiectele catehetice desfășurate în cadrul Episcopiei Sălajului în 2011, „Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii”.
Profesorilor implicați în proiect le-au fost oferite mici daruri și „Diplome de merit”, iar copiii au fost răsplătiți cu daruri oferite de către Preasfințitul Petroniu și de către partenerii din acest proiect.

Inspector pentru catehizare parohială
Pr. Silviu BohaLiturghie Arhierească în parohia Chilioara

În Duminica a XXVIII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohiei Chilioara, protopopiatul Zalău, biserică păstorită de către Preacucernicul Părinte Ioan Ciorlăuş.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Ovidiu Druţă, pe seama parohiei Dolheni, protopopiatul Jibou.Preasfintitul Părinte Episcop Petroniu la aniversare a 90 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Vadului, Felşeacului şi Clujului

Preasfinţitul Părinte Episcop Petroniu a făcut parte din soborul ierarhilor care alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat, marţi, 6 decembrie, Sfânta Liturghie în catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca
Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului a îmbrăcat haine de sărbătoare deoarece aniversează 90 de ani de la înfiinţare. Tradiţia istorică, confirmată şi de documente, arată că întemeietorul acestei eparhii este sfântul voievod Ştefan cel Mare. Episcopia este reînviată după realizarea Marii Uniri când a fost înfiinţat la Cluj un Consistoriu (7/20 iulie 1919), iar apoi o episcopie (la 18 iulie 1921), cu jurisdicţie asupra judeţelor de la nord de râul Mureş şi cu titlul de Episcopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

Cu acest prilej aniversar, marţi, 6 decembrie 2011, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, la Catedrala Mitropolitană din Cluj, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. De asemenea, în Catedrala Mitropolitană s-au aflat sute de credincioşi veniţi să participe la acest moment deosebit din istoria Eparhiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Din soborul slujitor au facut parte următorii ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Înaltpreasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului şi Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

După citirea pericopei Evengheliei, în cuvântul său de învăţătură, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat faptul că Sfântul Nicolae a fost pentru toţi oamenii o icoană a bunătăţii lui Dumnezeu în lumea aceasta, un păstor blând, harnic şi darnic ce a propovăduit prin faptă şi cuvânt şi a îndemnat pe toţi oamenii să caute mântuirea.

Preafericitul Părinte Patriarh a felicitat pe toţi cei care poartă numele Sfântului Nicolae.

„Astăzi noi felicităm pe toţi cei are poartă numele de Nicolae sau Nicoleta dorindu-vă tuturor sănătate şi bucurie, ani mulţi şi binecuvântaţi şi să fiţi mărturisitori ai iubirii lui Dumnezeu prin cuvinte şi prin fapte, să fim cu toţi mărturisitori ai iubirii lui Dumnezeu şi să ne rugăm Sfântului Ierarh Nicolae să ne dăruiască prin rugăciunile sale blândeţe şi bunătate, mai ales într-o lume în care există foarte mult egoism, preocupare doar de sine însăşi”, a mărturisit Preafericirea Sa.

De asemenea Patriarhul României a evidenţiat faptul că Sfântul Nicolae este simbol al temeliei celei mai luminoase a civilizaţiei creştine

„Sfântul Nicolae este simbolul unei civilizaţii şi anume civilizaţia generozităţii, a mărinimiei care contrastează foarte mult cu lăcomia, cu rapacitatea, cu dorinţa de îmbogăţire cu orice preţ până la dezumanizare. Biserica a cultivat, prin toate lăcaşurile de cult purtând hramurile Sfântului Nicolae, civilizaţia generozităţii dezinteresate, de aceea Sfântul Nicolae nu este simplu simbol al bucuriei copiilor, ci este simbol al temeliei celei mai luminoase a civilizaţiei creştine. Fără generozitate, fără ajutarea semenilor noştri nu mai ştim să preţuim demnitatea. Dacă nu mai avem generozitate sau milostenie, milostivire în sufletul nostru, ne dezumanizăm”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre reînfiinţarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi despre primul episcop al eparhiei, Nicolae Ivan, cel care a înfiinţat, în 1924, la Cluj, Academia Teologică şi a ridicat monumentala Catedrală Ortodoxă: „Această eparhie a fost înfiinţată prin grija, mărinimia, curajul şi credinţa Sfântului Voievod Ştefan cel Mare al Moldovei. Vitregia vremurilor a făcut ca Eparhia Vadului şi Feleacului să nu poată continua fără întrerupere în istorie. Însă, în 1921, ca urmare a Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918 s-a reînfiinţat Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului în acei ani când s-au reînfiinţat şi alte eparhii ca de pildă Episcopia Armatei şi Episcopia Tomisului. Deci, binefacerile Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 s-au văzut şi în organizarea bisericească”.

„Nicolae Ivan a fost harnic şi a avut o viziune pragmatică şi în acelaşi timp duhovnicească şi a fost darnic, dar într-un mod diferit decât Sfântul Nicolae pe care l-am prăznuit. Sunt oameni darnici pentru contemporanii lor, le oferă o haină, un bănuţ, o porţie de mâncare, dar încetează acolo milostenia. Însă, când înfiinţezi instituţii filantropice şi culturale şi mai ales liturgice, cultuale, care dăinuie dincolo de viaţa ta pământească, atunci devii milostiv nu doar pentru generaţia ta, ci milostiv pentru generaţiile care urmează. De aceea, Nicolae Ivan a fost milostiv cu toate generaţiile de episcopi, preoţi, diaconi şi credincioşi care s-au rugat în această ctitorie”, a spus Preafericirea Sa.

Evenimentul a continuat în demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, acolo unde a fost inaugurat noul Muzeu al Arhiepiscopiei care adăposteşte tezaurul de artă veche românească, precum şi cele mai vechi obiecte bisericeşti din patrimoniul Mitropoliei Clujului.Liturghie Arhierească la parohia Sfântul Nicolae din Zalău

Duminică, 4 decembrie 2011, Preasfinţitul Părinte Episcop Dr. Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioşilor parohiei "Sfântul Nicolae" din Zalău. Din sobor au mai făcut parte Preacucernicul Părinte vicar Vasile Rus, Preacucernicul Părinte profesor universitar doctor Ioan Chirilă, Decanul Facultăţii de Teologie din Cluj Napoca, Preacucernicul Părinte Consilier lector uiversitar doctor Gabriel Gârdan, Preacucernicul Părinte Inspector Eparhial drd. Ionuţ Pop - parohul bisericii, Preacucernicul Părinte Ştefan Lucaciu, protopopul Zalăului, precum şi Preacucernicii Părinţi Diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinţia Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Cătălin Lazar pe seama parohiei Subcetate, protopopiatul Şimleu Silvaniei, iar teologul Ovidiu Druţă a fost hirotonit diacon. De asememea, Preasfinţia Sa a sfinţit o troiţă ridicată în faţa bisericii.

Parohia de pe strada Crasnei, aşa cum este ea cunoscută locuitorilor din municipiul Zalău, a fost înfiinţată în anul 2009.

În oraşul Zalău, în anul 1990 existau doar două biserici ortodoxe, iar la înfiinţarea Episcopiei Sălajului, în octombrie 2007, erau ridicate, în diferite stadii de finalizare, încă alte cinci noi biserici şi două capele. Simţindu-se nevoia acoperirii unor zone ale oraşului unde credincioşii erau mult prea departe de cea mai apropiată biserică, dar şi la solicitarea acestora, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hotărât şi a supus aprobării Consiliului Eparhial înfiinţarea a două noi parohii - pe strada 22 decembrie 1989 sau Crasnei cum este cunoscută această zonă şi una în cartierul Sărmaş.

Crucea, dar şi cinstea ridicării bisericii de pe strada Crasnei i-a fost încredinţată Preacucernicului Părinte Ionuţ Pop. Trebuie să amintim faptul că Preacucernicia sa este şi Inspector Eparhial în cadrul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului şi doctorand în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.

În primăvara anului 2009, în Duminica Tomii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a sfinţit piatra de temelie a viitoarei biserici cu hramul Sfântul Nicolae. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a dăruit parohiei o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae. În acelaşi an a fost ridicat un impunător zid de sprijin, necesar pentru consolidarea versantului şi siguranţa bisericii.

În anii 2010 și 2011, lucrările au crescut de la o zi la alta, după cum spunea Preasfinţitul Părinte Petroniu. Astfel, prin jertfa credincioşilor şi bunăvoinţa autorităţilor biserica este înălțată în prezent până la acoperișul cupolei centrale.

După rostirea cuvântului de învățătură de către Preasfințitul Părinte Petroniu, Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop a mulțumit de prezență atât Preasfinției Sale cât și Preacucernicului Părinte Decan Ioan Chirilă și le-a înmânat acestora câte o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae.Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bic

Miercuri, 30 noiembrie 2011, în ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, şi a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea "Sfânta Treime" Bic, Protopopiatul Şimleu Silvaniei, unde, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhiereasă.

Din sobor au făcut parte şi Preacucernicul Părinte Ioan Ardelean, consilier administrativ al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Ionuţ Pop, inspector eparhial, Preacucernicul Părinte Vasile Boşca, protopopul Şimleului, alături de ceilalţi preoţi şi diaconi împreună slujitori.

La slujbă au participat, pe lângă obştea mănăstirii, atât membrii comunităţii Bic cât şi o delegaţie de credincioşi din parohia Subcetate, dornici să fie părtaşi la bucuria prilejuită de hirotonia teologului Cătălin-Cosmin Lazăr întru diacon, urmând ca duminică, 04.12.2011, să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Subcetate, Protopopiatul Şimleu Silvaniei.

Mănăstirea Bic

Satul Bic este situat la o distanţă de 5 km de oraşul Şimleu Silvaniei, comunitatea parohială fiind foarte mică şi îmbătrânită, deoarece, în decursul vremii, tinerii au ales să-şi ducă traiul în oraşul din imediata apropiere, lăsând în urmă pădurile şi poienile satului, de o rară frumuseţe, de altfel.
În anul 1994, la iniţiativa stavroforei Marina Lupou, în prezent stareţa mănăstirii, la Bic, în poiana stejarului, ia fiinţă actuala mănăstire de maici, care, în prezent, este cel mai mare aşezământ monahal de maici din Episcopia Sălajului, primind hramul „Sfânta Treime” de la vrednicul de pomenire Ioan Mihălţan, Episcopul Oradiei de la acea vreme.

Mănăstirea mai are două hramuri, „Adormirea Maicii Domnului” şi „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul”, iar la prăznuirea lor sosesc credincioşi din întreg cuprinsul Sălajului, dar şi din judeţele învecinate şi nu numai, adunându-se aici mii de pelerini ca să o cinstească, în special, pe Maica Domnului, a cărei icoană făcătoare de minuni se află în biserica de lemn, monument istoric, din incinta mănăstirii.

Asistenţa socială

La Mănăstirea Bic ia naştere, începând cu anul 1999, un cămin de bătrâni, care funcţiona în incinta mănăstirii, îngrijind, la început, un număr de 5 persoane vârstnice.

Din anul 2008 căminul funcţionează într-o clădire modernă, iar numărul persoanelor vârstnice care beneficiază de îngrijire a ajuns, în prezent, la 20.

Tot în spiritul iubirii aproapelui, mănăstirea renovează vechea clădire a şcolii şi după 25 de ani se redeschide şcoala din Bic, în anul 2001. La început a funcţionat ca şi grădiniţă, cu un număr de 7 copii, iar din 2002 aceasta funcţionează ca şi şcoală cu clase simultane I-IV, cu 7 elevi şi grădiniţă cu 10 copii.

Deoarece în anul 2006 în satul Bic nu mai existau copii pentru învăţământul primar, maica stareţă şi obştea mănăstirii s-au orientat spre satele din judeţ în care existau copii proveniţi din familii aflate în dificultate şi cu acces limitat la educaţie. Astfel, în prezent, un număr de 20 de copii învaţă la această şcoală, dotată cu săli de clasă, materiale didactice şi echipament modern, bucătărie, sală de mese, sală de joacă şi dormitoare.

Rezultatele nu au întârziat să apară! Astfel, copiii au realizări atât în plan educaţional cât şi spiritual. În familii s-a întărit simţul răspunderii, afecţiunea şi buna înţelegere. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi al Maicii Domnului, al Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, ocrotitorul acestei şcoli, prin sprijinul instituţiilor implicate, dar şi al multor binefăcători şi voluntari, activitatea socială şi educativă se desfăşoară în condiţii optime.

Personalul implicat în activitatea socială în cadrul Serviciului social „Sfântul Pantelimon” este în număr de 11, din care o maică învăţătoare, o maică educatoare, o soră
asistent social, 2 îngrijitoare, o bucătăreasă şi 5 voluntari (un asistent social, un medic
psiholog, un medic pediatru, un asistent medico-social, un asistent medical), iar în cadrul căminului de bătrâni un administrator, 2 îngrijitoare, o bucătăreasă, un medic de familie şi
5 voluntari (2 preoţi, 2 medici, un asistent social şi un asistent medico-social).

Activitatea socială desfăşurată în cadrul Sfintei Mănăstiri Bic, sub atenta oblăduire a maicii stareţe Lupou Marina, cu ajutorul părintelui duhovnic Pimen Rus şi al întregii obşti monahale, este sprijinită material şi financiar de o mulţime de instituţii, firme şi persoane fizice, din ţară şi străinătate, dornice de a-şi ajuta aproapele, după porunca Mântuitorului Hristos.

Întrucât Preasfinţitul Părinte Episcop Petroniu a aniversat azi şi ziua de naştere, prezenţa Preasfinţiei Sale în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea Bic a făcut această zi şi mai frumoasă, iar bucuria a fost deplină pentru toţi cei prezenţi, care L-au rugat pe Bunul Dumnezeu să-i dăruiască Întâistătătorului lor sănătate, zile îndelungate şi rodnică păstorire a turmei lui Hristos pe calea mântuirii.
Arhid. CIPRIAN BOŞCALiturghie Arhierească la parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Zalău

În Duminica a XXX-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Zalău, biserică păstorită de către Preacucernicii Părinţi Vasile Rus - vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului şi Iosif Lucaci.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit întru diacon pe seama aceleiaşi biserici pe teologul Rareş Tărniceru.Şedinţa Consiliului Eparhial în Episcopia Sălajului

Marţi, 23 noiembrie 2011, a avut loc în sala de şedinţe a Protopopiatului Zalău întâlnirea de toamnă a membrilor Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

În prezenta şedinţă a fost prezentat celor de faţă evoluţia lucrărilor pe şantierul la sediul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

De asemenea au fost comunicate membrilor Consiliului Eparhial modificările de ordin administrativ survenite în Eparhie prin transformarea unor parohii în filii.

În cele din urmă au fost prezentate şi programele de parteneriat care se deşfăşoară între Episcopia Sălajului şi fundaţia Diakonia din Neuendettelsau - Germania.Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Luni, 21 noiembrie 2011, de praznicul Intrării în Templu a Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie în capela Spitalului de Urgenţă din Zalău, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinţia Sa a hirotonit pe Preacuviosul Părinte ierodiacon Mina Pletosu întru ieromonah pe seama schitului „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din localitatea Bobota. De asemenea Preasfinţitul Părinte Petroniu a hirotesit pe preotul slujitor al acestei capele, Călin Crecan, cu rangul de iconom stavrofor.

Capela Spitalului de Urgentă Zalău a fost înfiinţată în anul 1994, în urma protocolului încheiat de către Patriarhia Ortodoxă Română şi Ministerul Sănătăţii, privind acordarea asistenţei religioase în spitale.

Primul preot care a slujit aici şi care din păcate în acest an la 13 august a trecut la cele veşnice, chiar în incinta spitalului în care peste 14 ani a ascultat necazurile, durerile sufleteşti şi trupeşti ale bolnavilor, a fost Preacucernicul Părinte Florin Crecan, cel care s-a ocupat de amenajarea capelei şi de înzestrarea ei cu toate cele necesare (veşminte, vase sfinte, cărţi de cult) pentru desfăşurarea în bune condiţii a sfintelor slujbe, pentru toate nevoile sufleteşti ale bolnavilor care vin aici să-şi recapete sănătatea. Părintele Florin a slujit aici cu vrednicie până în anul 2008 când a fost numit de către Preasfinţitul Părinte Petroniu în funcţia de consiler pe probleme de asistenţă socială în cadrul Episcopiei Sălajului, urmându-i la altarul capelei părintele Călin Crecan, fiul preacucerniciei sale, care azi continuă cu succes munca de îmbărbătare şi zidire spirituală a acelora pe care viaţa îi încearcă cu boli şi suferinţe.

Azi, Preasfinţitul Părinte Petroniu vine în mijlocul credincioşilor de la spital pentru a le împărtăşi poveţe bune acum în postul Naşterii Domnului, iar pentru cei bolnavi cuvinte de mângâiere şi de întărire în nădejdea purtării de grijă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Pr. Cătălin Lucaci
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro