Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Sălajeni

Cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Petroniu, în spiritul preocupărilor misionar-pastorale pentru educația și viitorul tinerilor, în perioada 17-18 august 2017, la Mănăstirea „Sfânta Treime” Bic va avea loc Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Sălajeni.
La eveniment vor participa tineri din toate cele trei protopopiate ale Episcopiei.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaTineri sălăjeni prezenți la Întâlnirea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului

În cadrul preocupărilor misionar-pastorale pentru viitorul și educația tinerilor, Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului a organizat în zilele de 29 și 30 iulie 2017, la Bistriţa, Întâlnirea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, din Episcopa Sălajului au participat 100 de tineri. Aceștia au fost însoțiți de către Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, Protopop al Jiboului, Preacucernicul Părinte Radu Barbor, Coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei, Preacucernicul Părinte Teodor Csordaș, Coordonatorul Circumscripției catehetice Crasna, Preacucernicul Părinte Claudiu Popiț, Coordonatorul Circumscripției catehetice Nușfalău, Preacucernicul Părinte Părinte Cosmin Porcar, Coordonatorul Circumscripției catehetice Șimleu Silvaniei și Preacucernicul Părinte Daniel Blaj, Coordonatorul Circumscripției catehetice Zalău.
Programul Întâlnirii a fost unul diversificat, fiind abordate teme de interes pentru participanți. Astfel, după deschiderea oficială a evenimentului, a avea loc conferința susținută de către Părintele Constantin Necula, intitulată Demnitatea Tinereții în Hristos. Apoi în școlile special pregătite au avut loc workshopuri, cu teme precum: Familia creștină și provocările cu care se confruntă aceasta în societatea contemporană- Cum văd tinerii familia creștină? Socializarea între tineri prin activități derulate în cadrul Bisericii.
În seara zilei de 29 iulie a avut loc Procesiunea Bucuriei. În cea de-a doua zi a tinerii au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de către Inaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit ANDREI, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Festivitatea de încheiere a evenimentului a avut loc la Sala Polivalentă din localitate.
Întâlnirea a reprezentat un eveniment spiritual şi un schimb de experiență important pentru tinerii din Eparhia noastră.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaFestivalul de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”, ediția a VIII-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Mihai Dobocan, consilier cultural, și sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, duminică 13 august 2017, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus a avut loc a opta ediție a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”.
La ediția din acest an au participat 27 soliști și 41 de grupuri de copii, care au reprezentat toate cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului. Au participat și tineri și copii de la Parohiile Lipău județul Satu Mare și Parohia Sărata din județul Cluj.
Festivalul, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în biserica nouă a mănăstirii de un sobor de preoți format din Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, Preacucernicul Părinte Radu Barbor de la Parohia Cehu Sivaniei, Preacucernicul Părinte Cosmin Porcar de la Șimleu Silvaniei, Preacucernicul Părinte Andrei Urs de la Parohia Hereclean, Preacucernicul Părinte Revnic Nicolae, preot pensionar și Preacuviosul Părinte Tiță Alexandru de la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul bisericii de la Parohia Jibou II condus de către doamna ing. Maria Târziu.
La finalul Sfintei Liturghii Preacucernicul Părinte Silviu Boha a mulțumit oaspeților și a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în viața Bisericii. Totodată a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și a păstrării identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor.
După agapa oferită de către maica stareță Maria Terheș pentru cei peste 430 de copii și pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, grupurile de copii au urcat pe scena special amenajată astfel pădurea a răsunat de ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.
Au fost premiați toți participanții, fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. De asemenea au fost premiați solișii individuali, preoții și profesorii care i-au pregătiti pe copii cu icoane și diplome.
S-au acordat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de excelență Preacuvioasei Maicii Starețe Maria Terheș și Preacucernicului Părinte Tiță Alexandru pentru implicarea în organizarea festivalului, iar doamnei Maria Fati, solistei Teofana Boha, solistului dr. Ionel-Mihai Iacob și doamnei învățătoare Irimieș Maria de la Lipău Satu Mare, pentru promovarea festivalului de pricesne.
Mulţumind Maicii Domnului pentru emoţiile și bucuriile trăite, toți s-au îndreptat spre parohiile din care fac parte dorindu-şi să se reîntoarcă și la anul viitor.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaFestivalul de pricesne mariane „Maică, pururea Fecioară”, Ediția a VIII-a

Duminică 13 august 2017, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus va avea loc a VIII-a ediție a Festivalului de pricesne mariane „Maică pururea fecioară”.
La festival vor participa tineri din parohiile Episcopiei Sălajului, dar și invitați din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
Manifestărea culturală și spirituală se desfășoară în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judetului Sălaj.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaEpiscopia Sălajului alături de zălăuanul Florin Răcoare

Episcopia Sălajului s-a alăturat tuturor acelora care nu au fost indiferenţi la încercarea prin care trece zălăuanul Florin Răcoare şi a făcut cunoscut cazul acestui tânăr, pentru ca acei care pot şi doresc, să îl sprijine financiar, în vederea achitării costurilor intervenţiilor medicale şi al tratamentelor necesare, care se pot efectua doar în clinici din străinătate. Pentru ajutorarea acestuia, pe lângă ajutorul oferit prin colecte de unele parohii din judeţ, Episcopia Sălajului, a virat în contul lui Florin, suma de 20 000 lei.

Cel care cu atingerea Ta ai vindecat pe soacra lui Petru, fiind aprinsă de friguri… pe robul Tău Florin..., vindecă-l degrab, dărindu-i sănătate, cu dinadinsul ne rugăm, Izvorule al vindecărilor.

Pr. Claudiu Nechita,
Consilierul social al Episcopiei SălajuluiLinişte şi bucurie într-un colţ de rai, în „Tabăra catehetică” de la Mănăstirea Strâmba

Zile frumoase, zile pline de bucurie duhovnicească au fost cele din prima săptămână a lunii aflate sub oblăduirea Sfântului şi slăvitului Prooroc Ilie. Timp de 6 zile, Mănăstirea Strâmba a devenit „acasă” pentru elevii şi profesorii aflaţi în Tabăra catehetică desfăşurată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Grighentie Oțelea, Stareţul Mănăstirii Strâmba.
Grupul de participanţi a fost format din elevi din Sălaj, însoțiți de trei profesori de religie: Ionuţ Ciocmărean, Marinela Tiran, Maria Sabou-Chirti şi elevi ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca, - credincioşi ai parohiei
“Pogorârea Sfântului Duh” - cartierul Grigorescu, însoţiţi de Prea Cucernicul Părinte Adrian Medan şi doamna profesoară Gabriela Popiţa.
Obştea mănăstirii s-a străduit să îmbine armonios partea Mariei cu cea a Martei, oferind participanţilor atât hrană duhovnicească - prin orele de catehizare susţinute de
Prea Cuviosul Părinte Acachie -, cât şi belşug de bunătăţi materiale.
Ziua începea cu participarea la slujbă - Sfânta Liturghie (miercuri şi vineri) şi Acatist în celelalte zile, şi se încheia cu Vecernia sau Sfânta Taină a Maslului (în ziua de vineri). Alte activităţi la care am participat cu drag au fost: orele de cateheză, împletirea de cruciuliţe, concurs de bătut toaca, desene, întreceri sportive, “elevii au talent”, excursia la Satu Mare (cu vizitarea Catedralei “Adormirea Maicii Domnului” şi a Muzeului Judeţean ) şi la Băile Acâş.
Redăm câteva impresii ale elevilor participanţi în această tabără :
• “Aici te simţi în siguranţă. Toată lumea te apreciază şi te ajută. Şi faptul că toată lumea ţine la tine, te face să fii special. ”
• “De la bucătărie
Părintele Agapit,
Pregăteşte iahnie.”
• “M-am simţit foarte bine în această tabără plină de surprize în care am învăţat multe lucruri noi şi voi reveni cu siguranţă.”
• “ Vineri ne-am spovedit,
Apoi ne-am împărtăşit,
Sufletul l-am curăţat
Şi de păcate a fost iertat. ”
• “Îmi voi aminti mereu, cu lumină în suflet, de clipele extraordinare de la Strâmba, de liniştea rugăciunii şi de fericirea comuniunii ce le-am simţit în acest loc binecuvântat. ”
La încheierea taberei, participanţii au primit diplome şi premii din partea mănăstirii. Prin activităţile desfăşurate, elevii au simţit binecuvântarea Bunului Dumnezeu, ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, şi-au îmbogăţit cunoştinţele religioase, şi-au primenit sufletele şi s-au bucurat de linişte duhovnicească.

Prof. de Religie Maria Sabou-ChirtiA început „Tabăra catehetică” de la Mănăstirea Strâmba

Cu binecuvântarea Presfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacuviosului Părinte Stareț Arhimadrit Grighentie Oțelea, în luna iulie 2017, șe desfășoară a zecea ediție a „Tabărei catehetice” la Mănăstirea Strâmba.
Aceasta este o răsplată pentru copiii înscriși în proiectul „Hristos împărtășit copiilor”, pentru cei implicați în proiectele catehetice derulate în acest an în Episcopia Sălajului, dar și pentru copii și tineri din țară.
Copiii și tinerii vor participa la programul sfintelor slujbe săvârșie în mănăstire, la orele de cateheză, vor fi inițiați în arta iconografică și în același timp vor fi antrenați în diferite activități intelectuale și sportive.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaÎntâlnirea coordonatorilor Circumscripţiilor catehetice din Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, marti, 19 iunie 2017, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întâlnirea Biroului de catehizare.
Teritoriul canonic al Eparhiei este împărțit în opt Circumscripții catehetice. În cadrul întâlnirii, fiecare preot coordonator și-a prezentat activitățile desfășurate în anul catehetic 2016-2017. De asemenea, s-au fixat obiectivele pe termen scurt și mediu al activităților catehetice, precum şi stategia de promovare a acestora.
Preoții coordonatori au fost informați în legătură cu noile activități care urmează să se deruleze în Eparhie: Tabăra catehetică de la Mănăstirea Strâmba, în perioada 3-15 iulie 2017, „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”, Bistrița, 29-30 iulie 2017, Festivalul de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Feciară”, Ediția a VII-a, 13 august la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus și „Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi”, care va avea loc la Iaşi, în perioada 1 - 4 septembrie 2017.
Prioritatea Birolui de catehizare este în perioada următoare organizarea „Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Sălăjeni”, care va avea loc în perioada 17-18 august 2017, la Mănăstirea „Sfânta Treime” Bic.
Scopul întâlnirii a fost și acelea de a dezvolta idei noi prin care să se amplifice activitatea catehetică din eparhie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha„Ziua portului popular” la Cehu Silvaniei

Sărbătoarea Rusaliilor a prilejuit pentru credincioșii parohiei Cehu Silvaniei participarea la câteva acțiuni deosebite. Mai întâi, chiar de marele praznic al creștinătății, au răspuns cu multă căldură apelului făcut de preotul paroh Radu Barbor, de a participa la Sfânta Liturghie, purtând frumoasele costume populare din Zona Codrului, la ceea ce s-a dorit a fi ”Ziua portului popular”, în încercarea de a păstra tradiția și portul acestei zone, dar și pentru a scoate la lumină adevărate comori ale meșteșugului popular. Acțiunea s-a bucurat de aprecierea unanimă a sutelor de credincioși participanți la slujbele oficiate la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.
De sărbătoarea Sfintei Treimi, a doua zi de Rusalii, a fost serbat hramul bisericii de lemn, de pe strada Poiana, cu aceeași bucurie și emoție sfântă, săvârșindu-se Sfânta Liturghie, la care a fost prezent ca invitat, și apropiat al parohiei, părintele pensionar Traian Scurt. După slujbă, credincioșii prezenți au participat și la o agapă frățească.
Marți, 6 iunie 2017, Centrul de Servicii Sociale din Cehu Silvaniei a fost gazda unui eveniment deosebit. Într-un frumos parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Cehu Silvaniei, reprezentată de preotul paroh Radu Marius Barbor, șefa acestui centru social, doamna Ana Petruț, împreună cu directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sălaj, doamna Violeta Milaș, s-au îngrijit ca 4 copii din centru să primească Taina Botezului. Cu vârste între 2 și 5 luni, copiii au ajuns de curând în acest centru de îngrijire și asistență, și conform datelor statistice nu au fost botezați.
Ceremonia religioasă s-a desfășurat la sediul centrului, într-un spațiu special amenajat pentru această ocazie și a creat o deosebită impresie celor prezenți, și în special nașilor acestor copilași care au fost încreștinați.

Preot paroh,
Radu Marius BarborPremierea reprezentaților Episcopiei Sălajului la Concursul Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii”

Cu prilejul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești”, duminică 21 mai 2017, la Catedrala Patriarhală din București, la finalul Sfintei Liturghii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii” și a însoţitorii lor.
În acest cadru festiv au fost premiați și câștigătorii Concursului Național din Episcopia Sălajului. Câștigătorea Concursului Național, etapa pe Eparhie, din Episcopia Sălajului, a fost eleva Ghiurea Andreea-Maria, clasa a X-a la „Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, coordonator prof. pr. Mateiu Călin.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro