Liturghie Arhierească la mănăstirea Bic

În Duminica a III-a din Postul cel Mare, Preasfinţitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul vieţuitorilor mănăstirii „Sfânta Treime” Bic săvârşind aici, începând cu orele 10, Sfânta Liturghie. Alături de Preasfinţia sa au mai făcut parte din sobor Preacuviosul Părinte Antonie Pinţa, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, Preacuviosul Părinte Pimen Rus, duhovnicul mănăstirii Bic, Preacucernicul Părinte Ioan Şanta, de la parohia Grebenişu de Câmpie, judeţul Mureş şi Preacucernicul Părinte Dănuţ Boşca, preot misionar în cadrul protopopiatului Şimleu Silvaniei.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, Preasfinţia sa a binecuvântat un paraclis, amenajat în incinta mănăstirii, pentru oficierea slujbelor pe perioada de iarnă, iar apoi a sfinit şi azilul de bătrâni al mănăstirii.

În acest centru pentru îngrijire a persoanelor vârstnice sunt asistaţi, prin grija maicii stareţe Marina Lupou, un număr de 23 de bătrâni.

De asemenea, mănăstirea are şi o şcoală confesională, pentru clasele I-IV, unde sunt şcolarizaţi şi cazaţi 20 de copii proveniţi din familii cu risc social din întreg judeţul Sălaj.

PS Petroniu - Predica in Duminica a III a din Postul Mare, M-rea Bic, 2013
Duminica a II-a din Postul cel Mare

Astăzi, 31 martie 2013, în Duminica a II-a din Postul cel Mare, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul cu hramul „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” din cadrul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Petroniu a vorbit celor prezenţi despre rugăciune şi despre foloasele ei, subliniind în mod special însemnătatea rugăciunii pentru aproapele.

Ocrotitorul paraclisului din cadrul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului a fost ales Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, prăznuit la 18 octombrie, întrucât în aceeaşi dată a anului 2007, Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului, întrunită în şedinţă extraordinară sub preşedenţia, vrednicului de pomenire, Înaltpreasfinţitul Părinte Bartolomeu Anania, la acea vreme mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a hotărât cu unanimitate de voturi înfiinţarea Episcopiei Sălajului.Hramul Catedralei Mitropolitane din Cluj Napoca

Biserica Ortodoxă a prăznuit luni, 25 martie, Buna Vestire. Cu acest prilej Mitropolia Clujului și-a sărbătorit hramul. Acest mare praznic a fost marcat în mod deosebit astăzi, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Un sobor de ierarhi români și străini, preoți și diaconi a săvârşit de la ora 10 Sfânta Liturghie. Au fost prezenți ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, PS Efrem, Episcop de Seleucia, PS Evlogie, Episcop de Adrianopol, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Episcop Vasile Someşanul şi PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. În cadrul cuvântului de învățătură PS Evloghie, Episcopul de Adrianopol a vorbit despre Preacinstirea Maicii Domnului: “ Să simțim și noi bucuria aceasta pe care a simțit-o Născătoarea de Dumnezeu atunci când i s-a ivit Arhanghelul și i-a spus că v-a zămisli și-l va naște pe Mântuitorul lumii, Iisus Hristos. Este un eveniment unic și într-adevăr mare pentru că Născătoarea de Dumnezeu este singura, de la rod omenesc, aleasă să primească în sine pe însuși Dumnezeu. Este singura vrednică pentru că a fost născută de oameni foarte credincioși lui Dumnezeu și a fost toată viața sa cultivată în credință și în bunăvoință”.La rândul său, ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a evidențiat importanța sărbătorii Bunei Vestiri pentru Mitropolia Clujului: “La rang de Mitropolie, Arhiepiscopia a fost ridicată printr-o hotărâre a Sfântului Sinod în anul 2005, iar în 2006 de Buna Vestire a fost întronizat primul Mitropolit, vrednicul de pomenire Bartolomeu Anania. A rânduit Dumnezeu, ca tot într-o zi de Buna Vestire, acum 2 ani să fiu instalat și eu ca al doilea Mitropolit al Clujului, de către Preafericitul Părintele nostru, Patriarhul Daniel. Noi dăm slavă lui Dumnezeu că ni-a îngăduit să avem astăzi această sărbătoare frumoasă”. La finalul Sfintei Liturghii, oficiate în Catedrala Mitropolitană din Cluj, ÎPS Părinte Andrei i-a premiat pe câștigătorii etapei mitropolitane a Concursului Național „pr. Dumitru Staniloae”.

sursa: www.radiorenasterea.roSlujba privegherii la Catedrala Mitropolitană din Cluj Napoca

Mitropolia Clujului îşi sărbătoreşte luni, 25 martie, de Buna Vestire, hramul. Duminică seara, în ajunul sărbătorii, o parte dintre ierarhii invitaţi la hram au participat în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca la slujba Privegherii. Aceasta a fost oficiată de la ora 18:00 de Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La final ierarhul a adresat un cuvânt de învăţătură în care i-a îndemnat pe credincioşi să o aleagă și să o urmeze pe Preasfânta Fecioară Maria ca model de ascultare şi viaţă curată. Preasfinţitul Părinte a vorbit şi despre importanţa şi rolul misionar şi cultural al Mitropoliei Clujului.

La slujba Privegherii din Catedrala Mitropolitană a asistat ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, PS Efrem, Episcop de Seleucia şi PS Episcop Vasile Someşanul. De Bunavestire li se vor alătura PS Evlogie, Episcop de Adrianopol, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, şi PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Ierarhii vor oficia în Catedrala Mitropolitană, Sfânta Liturghie. Slujba va începe la ora 10:00. La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei îi va premia pe câştigătorii etapei mitropolitane a Concursului Naţional „Pr. Dumitru Staniloae”, potrivit Radio Renaşterea.

Sărbătoarea Mitropoliei Clujului se va încheia luni după masa cu oficierea unei slujbe de sfinţire a crucii de pe cupola capelei noului Sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din municipiul Cluj-Napoca.

sursa: www.radiorenasterea.roDuminica Ortodoxiei la parohia "Intrarea în biserică a Maicii Domnului" din Şimleu Silvaniei

Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Şimleu Silvaniei. Alături de Preasfinţia sa au mai făcut parte din sobor Preacucernicul Părinte protopop Dan Haiduc şi părinţii slujitori ai bisericii Vasile Boşca, Ioan Pădurean şi părintele arhidiacon Ciprian Boşca.

După citirea pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preasfinţitul Părinte Petroniu a explicat credincioşilor care este diferenţa între înfiinţarea bisericii şi ajungerea bisericii la maturitate, sărbătorită astăzi.

Complexul parohial al parohiei Şimleu I, ridicat în urma colaborării cu parohia romano-catolică „St. Ludgeri” din localitatea Helmstedt (Germania) dispune de o cantină socială, un internat social şi cabinete medicale de stomatologie şi reflexoterapie. De asemenea acest complex include şi un paraclis, o expoziţie permanentă de arheologie, etnografie, carte şi icoană veche, birouri şi o sală de conferinţe care deservesc, în prezent şi sediul Protopopiatului Şimleu Silvaniei, precum şi o locuinţă de serviciu pentru preot.

În cantina socială din cadrul complexului primesc o masă caldă pe zi un număr de 26 de persoane recomandate de biroul de asistenţă socială al Primăriei Şimleu Silvaniei, iar în internat sunt cazaţi elevi şi tineri din împrejurimile Şimleului, fără posibilităţi de navetă şi cu risc de abandon şcolar.


Descarcare document
4949_Pastorala-Sfantului-Sinod-la-Duminica-Ortodoxiei-2013.pdf

Şedinţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului

Marţi, 19 martie 2013, la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului a avut loc şedinţa Consiliului Eparhial.

În cadrul şedinţei au fost discutate probleme care, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, ţin de competenţa Consiliului Eparhial.

Astfel, membrii Consiliului Eparhial au aprobat cedarea către domeniul public a suprafeţei de 764 metri pătraţi necesară obţinerii avizelor în vederea construirii gardului de pe latura de nord a sediului Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului, potrivit legilor în vigoare.

După încheierea şedinţei, Preasfinţitul Părinte Petroniu a prezentat membrilor Consiliului Eparhial Centrul Eparhial.

Potrivit Statutului pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Consiliul Eparhial este organismul executiv al Adunării Eparhiale şi are în competenţă problemele bisericeşti administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale şi fundaţionale pentru întreaga eparhie şi are în componenţă 9 membri, respectiv 3 clerici şi 6 mireni, aleşi pe termen de patru ani de Adunarea Eparhială dintre membrii ei.Elevul Eusebiu Rus a câștigat etapa mitropolitană a concursului „Dumitru Stăniloae”

Elevii și studenții teologi din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului au participat joi, 14 martie, la etapa mitropolitană a Concursului Național „Dumitru Stăniloae”. Concursul s-a desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, începând cu ora 10.
Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău a fost reprezentat de către elevul Eusebiu Rus, pregătit de PC pr. prof. Claudiu Boia. Acesta a obținut premiul I și va participa la faza națională ce se va desfășura pe 14 mai la Patriarhia Română.

pr. Gabriel GârdanPreasfinţitul Părinte Petroniu a sfinţit piatra de temelie pentru o nouă biserică în parohia Mierţa

Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, fost prezent, duminică, 17 martie 2013,în mijlocul credincioşilor parohiei Mierţa, protopopiatul Zalău.

Alături de Preasfinţia sa au mai făcut parte din sobor Preacucernicul Părinte Ştefan Lucaciu, protopopul Zalăului, Preacucernicul Părinte paroh Mihai Văran şi Preacucernicul Părinte Ioan Văran, de la parohia Tămaşa.

La finalul Sfintei Liturghii s-a sfinţit piatra de temelie pentru o nouă biserică de zid, pe care tânărul şi vrednicul părinte Mihai Văran împreună cu puţinii, dar jertfelnicii credincioşi, doresc să o înalţe spre slava lui Dumnezeu.

Vechea biserică de lemn cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din parohia Mierţa a fost zidită în anul 1857 prin contribuţia credincioşilor şi la îndemnul preotului de atunci Gheorghe Meseşan.

Data zidirii bisericii nu este cunoscută cu exactitate de nimeni din sat, anul 1857 fiind pomenit de preotul Gheorghe Meseşan pe o filă găsită în cărţile de cult.

Lucrarea a fost executată de meşterul Ştefan Alexa din satul Bercea ajutat de credincioşi în frunte cu primul corator Ioan Ranta.

De-a lungul timpului a fost consolidată prin diferitele lucrări la îndemnul preoţilor parohi. În timpul păstoririi preotului Remus Mureşan, care a fost paroh între anii 1938-1963, s-a turnat o centură de beton la temelie, s-au bătut de asemenea scânduri în interior şi exterior pentru o mai bună termoizolare, s-a acoperit biserica cu ţigle din ciment, ţigle cu care biserica e acoperită şi astăzi. Biserica nu are pictură la interior, în consecinţă în anul 1966, la îndemnul preotului Constantin Chiriţoiu, paroh între anii 1963-1972, s-au pus scânduri din brad bătute pe bârne la interior. În anul 1972 preotul suplinitor Florian Leontin împreună cu credincioşii şi primul corator Teofil Ranta acoperă turnul bisericii cu tablă zincată, acoperiş care de asemenea, rezistă pană astăzi.

Astăzi biserica este într-un stadiu avansat de uzură, necesitatea construirii unui nou locas de rugăciune fiind evidentă.

Preot paroh, Mihai VăranPS Petroniu - Predica la Duminica lasatului sec de branza, Mierta, 2013Conferinţă în cadrul proiectului „Alege viața”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” Zalău, s-a desfăşurat vineri, 15 martie 2013, conferinţa cu tema „Avortul şi consecinţele acestuia”. Prelegerea a fost susţinută de către doamna doctor Christa Todea-Gross în prezenţa a peste 400 de elevi din unităţile de învăţământ ale municipiului.

Activitatea face parte din proiectul educaţional “Alege viaţa!”, demarat în luna noiembrie 2012 şi coordonat de Episcopia Sălajului şi ISJ Sălaj. În scopul conştietizării tinerilor asupra valorii vieţii umane şi a urmărilor avortului, profesorii de religie şi cei de biologie au prezentat materiale informative şi au dezbătut cu elevii problemele legate de relaţiile dintre tineri, responsabilitate, familie etc. În perioada 9-11 ianuarie 2013, un grup de elevi a participat la Simpozionul Naţional „PROIECT PENTRU VIAŢĂ”, desfăşurat la Suceava.

În luna aprilie, în cadrul săptămânii „ Să ştii mai multe, să fii mai bun!” se vor organiza activităţi sub deviza „Manifest pentru viaţă”.

La sfârşitul acestui an şcolar se va edita o revistă în format electronic cu activităţile din cadrul proiectului şi vor fi aplicate chestionare subiecţilor şi colectivului de coordonatori pentru optimizarea activităţilor pe viitor.

Inspector şcolar, Claudia BohaŞedinţa administrativă lunară la Protopopiatul Şimleu Silvaniei

Şedinţa administrativă lunară la Protopopiatul Şimleu Silvaniei

Luni, 11 martie 2013, la sediul Protopopiatului Şimleu Silvaniei a avut loc şedinţa administrativă a lunii martie, şedinţă prezidată de către Preacucernicul Părinte Protopop Dan Haiduc, la care au participat preoţii din cuprinsul Protopopiatului.

În cadrul şedinţei a fost susţinută o conferinţă tematică, având titlul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, promotori ai libertăţii religioase - Constantin cel Mare (306-337) - convertirea sa la creştinism ", de către Preacucernicul Părinte Csordaş Teodor, paroh la Parohia Ortodoxă Boian, conferinţă în care au fost tratate aspecte privind rolul şi importanţa împărătesei Elena şi ale tatălui său, Constantius Chlorus, tolerant cu creştinii, la creştinarea lui Constantin cel Mare.

De asemenea, alte puncte importante, care s-au dezbătut, au fost şi arătarea semnului Crucii pe cer, încreştinarea însemnelor militare (scuturi, steaguri) cu monograma creştină, victoria de la Pons Milvius - Podul Vulturului (312) şi botezul lui Constantin cel Mare.
În cadrul şedinţei a fost transmisă parohiilor Pastorala Sf. Sinod la Duminica Ortodoxiei, însoţită fiind de regulamentul de desfăşurare a colectei Fondului Central Misionar (FCM).

După susţinerea conferinţei tematice, conform Ordinii de zi, părintele protopop Dan Haiduc a prezentat unele hotărâri ale Sinodului Mitropolitan de la Cluj, precum şi hotărâri ale Sfântului Sinod, privind viaţa şi activitatea parohială, fiind discutate, de asemenea, şi diverse probleme administrative.

Întrucât, în cinstea zilei de 8 Martie, Protopopiatul Şimleu Silvaniei a organizat o întâlnire specială cu toţii preoţii din cuprinsul protoieriei, însoţiţi de doamnele preotese, în după-amiaza zilei de duminică, 10 martie, la finalul şedinţei, din partea Protoieriei a fost oferită o agapă preoţilor participanţi, unde s-au discutat impresii avute în urma frumosului eveniment prin care s-a marcat Ziua Internaţională a Femeii.

Arhid. Ciprian Boşca
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro