Hramul bisericii Unităţii Militare din Zalău

Luni, 7 ianuarie 2012, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Unităţii Militare din Zalău, cu prilejul hramului acestui locaş de cult.Praznicul Botezului Domnului la parohia "Pogorârea Sfântului Duh" din Zalău

De praznicul Botezului Domnului, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica "Pogorârea Sfântului Duh" din Zalău, biserică păstorită de către Preacucernicul Părinte Alexandru Horvat, care este şi Consilier social-filantropic în cadrul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului şi Preacucernicul Părinte Ioan Pop.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârşită slujba Aghesmei celei Mari şi a fost ţinut un cuvânt de învăţătură de către Preasfinţitul Părinte Petroniu.Prima zi a noului an la parohia "Sfântul Apostol Andrei" din Zalău

În prima zi a noului an Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie în capela parohiei "Sfântul Apostol Andrei" din Zalău, parohie păstorită de către Preacucernicul Părinte Ioan Zaha.Liturghie Arhierească la parohia Tihău

În Duminica după Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, 30 decembrie 2012, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Parohia Tihău, Protopopiatul Jibou, fiind înconjurat de un sobor de preoţi, din care au făcut parte: P.C. Părinte Vasile Rus, vicarul administrativ al Episcopiei Sălajului, P.C.Dan Dregan, Protopopul Jiboului, P.C. Părinte paroh Augustin Sălăjan.
În cadrul cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Petroniu a vorbit despre sărbătorile Naşterii Domnului, îndemnându-i pe credincioşi la o viaţă plină de virtuţi în care să-L mărturisească pe Hristos Domnul prin cuvânt şi faptă.
În încheiere P.C. Părinte paroh Augustin Sălăjan a mulţumit Preasfinţitului Părinte Petroniu pentru bucuria pe care a făcut-o comunităţii prin oficierea Sfintei Liturghii, precum şi pentru cuvântul de învăţătură, invitându-l ca anul viitor să binecuvinteze lucrările ce s-au săvârşit în cei 16 ani de pastoraţie la Parohia Tihău.
Pr. Augustin SălăjanHramul bisericii Sfântul Arhidiacon Ştefan din Zalău

Mitropolitul Clujului a fost prezent, joi 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun la hramul bisericii "Sfântul Arhidiacon Ștefan" din municipiul Zalău. ÎPS Părinte Andrei a oficiat aici împreună cu PS Petroniu, Episcopul Sălajului, de la ora 10:00, Sfânta Liturghie, informează radiorenasterea.ro. Alături de cei doi ierarhi a slujit un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte consilierul pe probleme de misiune și protocol al Arhiepiscopiei Clujului, arhidiaconul Claudiu Grama, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, părintele Gabriel Gârdan și părintele Ștefan Lucaciu, protopopul de Zălău și parohul bisericii Sfântul Ștefan, la care s-a oficiat Sfânta Liturghie.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul “Gloria Dei” condus de prof. Maria Porumb. În cadrul cuvântului de învățătură ÎPS Părinte Andrei a vorbit despre izgonirea protopărinților noștrii Adam și Eva din Rai, dar și despre redeschiderea Raiului prin nașterea Mântuitorului.

La finalul slujbei PS Petroniu, episcopul Sălajului i-a mulțumit ÎPS Părinte Andrei pentru bucuria oferită comunității parohiale prin participarea la hramul bisericii, pe care în urmă cu doi ani a târnosit-o. ÎPS Părinte Andrei a conferit la finalul Sfintei Liturghii părintelui paroh Ștefan Lucaciu Crucea Transilvană, cea mai mare distincție oferită de Mitropolia Clujului. După acest moment, cei doi ierarhi le-au oferit copiilor prezenți la slujbă mici daruri.

sursa: www.basilica.roLiturghie Arhierească în oraşul Jibou

În cea de a doua zi a Crăciunului, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost alături de credincioşii parohiei Jibou I, păstoriţi de P.C. inspector social Claudiu Nechita, oficiind Sfânta Liturghie într-un sobor din care au făcut parte preoţii din oraş şi P.C. Potopop Dregan Dan, Protopopul Jiboului.
Săvârşirea Liturghiei de către Preasfinţitul Părinte Petroniu, în această zi, a devenit deja o tradiţie pentru locuitorii oraşului Jibou, prezenţa Preasfinţiei Sale dând un plus de solemnitate sărbătorii Naşterii Domnului. Cuvântul de învăţătură rostit de Presfinţia Sa a subliniat importanţa păstrării credinţei celei adevărate, singura cale ce duce la întâlnirea cu Cel a Cărui Naştere o prăznuim, Dumnezeului înomenit din dragoste pentru om. La final, Preasfinţitul Părinte Petroniu a transmis celor prezenţi sărbători fericite şi un an nou mai rodnic în demersul fiecăruia pe calea spre mântuire.
Părintele Claudiu Nechita a mulţumit Preasfinţiei Sale, în numele credincioşilor pe care-i păstoreşte, pentru momentul înălţător la care au fost părtaşi, precum şi pentru grija ce o manifestă Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, faţă de cei cărora le este Întâistătător.
Pr. Claudiu NechitaSărbătoarea Naşterii Domnului la Catedrala Episcopală din Zalău

Marţi, 25 decembrie 2012, la slăvitul praznic al Naşterii după trup a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Municipiul Zalău.Liturghie Arhierească la parohia Vârşolţ

În ajun de mare sărbătoare, cu doar două zile înainte de marele praznic al Naşterii Domnului, în Duminica Sfinţilor Părinţi după trup ai Mântuitorului, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a poposit în mijlocul credincioşilor din parohia Vârşolţ, pentru a liturghisi şi a se ruga împreună cu aceştia. Din sobor au făcut parte Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Şimleului şi Preacucernicul Părinte paroh Florin Moşincat.
Preasfinţitul Părinte Petroniu a rostit cuvântul de învăţătură, subliniind faptul că în genealogia pământească a Mântuitorului apar şi persoane de alt neam, nu numai din rândul poporului ales, prin acest lucru arătându-se că toate neamurile sunt chemate la mântuire, a apreciat activitatea pastoral-misionară a părintelui paroh şi râvna credincioşilor, iar în încheiere a adresat tuturor credincioşilor prezenţi sărbători fericite, un an nou bun, cu sănătate şi multe roade duhovniceşti pe calea spre mântuire.
Părintele paroh a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor, arătând că este aşteptat peste câţiva ani, la încheierea lucrărilor de la biserica şi casa parohială, să săvârşească Sfânta Liturghie şi să binecuvinteze lucrările de aici.
Bucuria sfântă a Naşterii Domnului, prezentă în sufletele noastre, ale tuturor, a fost vestită şi prin glasurile teologilor care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie.
Pentru rodnica activitate din cei 16 ani de preoţie a Preacucernicului Părinte Florin Moşincat, precum şi pentru jertfelnicia credincioşilor ortodocşi ai Parohiei Vârşolţ, Preasfinţitul Părinte Petroniu a încununat eforturile tuturor, oferind părintelui paroh distincţia de iconom.


Pr. Dan HaiducProiectul „BISERICA, TINERII ȘI COLINDELE”, la a V-a ediție

Luni 17 decembrie 2012, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea preacucernicului părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, s-a finalizat proiectul „BISERICA, TINERII ȘI COLINDELE”, Ediția a V-a, în Circumscripția catehetică Zalău.
În proiect au fost implicați 500 de copii de la școlile din municipiul Zalău, iar ca parteneri au fost Inspectoratul Școlar al Județului Sălaj, prin doamna prof. Claudia Boha, inspector de specialitate, Consiliul local și Primăria municipiului Zalău.
Proiectul s-a derulat pe perioada lunilor noiembrie-decembrie 2012 și a avut ca scop cunoaşterea de către elevi şi tineri a învăţăturilor Bisericii, promovarea virtuţilor creştine, cultivarea comportamentului religios-moral, cunoașterea tradiţiilor religioase şi a colindelor, dar și felul în care Mântuitorul Iisus Hristos l-a împăcat pe om cu Dumnezeu.
Acesta s-a finalizat la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, unde copiii și tinerii l-au colindat pe Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu. La eveniment au fost prezenți: domnul primar Radu Căpâlnășiu, doamna vice-primar Daniela Coța și domnul administrator public Radu Nistorescu.
La final Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a acordat „Diplomă de excelență” doamnei prof. Claudia Boha, inspector școlar de specialitate, pentru coordonarea proiectului catehetic.
Profesorilor implicați în proiect le-au fost oferite mici daruri și „Diplome de participare”, iar copiii au fost răsplătiți cu daruri oferite de către Preasfințitul Petroniu și de către partenerii din proiect.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăLiturghie Arhierească la parohia Păuşa

Duminică, 16 decembrie 2012, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioşilor parohiei Păuşa, protopopiatul Zalău, credincioşi păstoriţi de către Preacucernicul Părinte Ovidiu Pop.

La sfârşitul Sfintei Liturghii Preasfinţia sa a acordat o diplomă de apreciere cântăreţului bisericesc al acestei parohii pentru cei 60 de ani de activitate în slujba bisericii.

De asemenea, Preasfinţitul Părinte Petroniu a felicitat pe Preacucernicul Părinte Ovidiu Pop pentru cei 10 ani de pastoraţie şi pentru bogata activitate pastoral-misionară şi gospodărească desfăşurată în această perioadă.

După Sfânta Liturghie cei prezenţi au vizitat şi şantierul viitoarei case parohiale care este în curs de finalizare.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro