1 2 3 4 5 6 7 8 9

„NAȘTEREA DOMNULUI, PRILEJ DE BUCURIE SFÂNTĂ”, Parohia Măieriște

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Petroniu, sub coordonarea părintelui Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea părintelui prof. Cosmin Porcar, coordonatorul Circumscripției catehetice Șimleu-Silvaniei în Parohia Măieriște, duminică 11 decembrie 2011, s-a derulat proiectul catehetic „NAȘTEREA DOMNULUI, PRILEJ DE BUCURIE SFÂNTĂ”.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2011 având ca scop stimularea interesului copiilor pentru înţelegerea şi păstrarea legăturii cu Dumnezeu, cunoaşterea evenimentelor legate de Naşterea Domnului și păstrarea tradiţiilor creştine specifice sărbătorii. Parteneri în proiect au fost Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, reprezentat prin prof. Claudia Boha, inspector de specialitate și Primăria Măieriște reprezentată de domnul primar Vasile Lazăr.
La biserica din Măieriște, după slujba Vecerniei un număr de 160 de copii de la grupurile de cateheză din parohiile: Criștelec, Jurtelec, Măieriște și Criștelec și de la Școala Gimnazială „Horea” Șimleu-Silvaniei au susţinut un frumos moment artistic. Au colindat copiii de la Şcoala Gimnazială „Horea” Șimleu-Silvaniei pregătiţi de către doamna învățătoare Maria Baști, iar copiii de la Parohia Criștelec pregătiți de către Preacucernicul Părinte Ștefan Boldea și copiii de la Parohia Jurtelec pregătiți de către Preacucernicul Părinte Gheorghe Breazdău au colindat și au prezentat sceneta „Irozii”. În încheiere au evoluat copiii de la Parohia Măieriște pregătiți de către Preacucernicul Părinte Viorel Păcurar.
La final Preacucernicul Părinte Silviu Boha, a înmânat diplome de merit din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu preoţilor şi dascălilor implicaţi în proiect. A fost prezent la eveniment și domnul Deputat Lucian Bode și domnul primar Lazăr Vasile. Domnul Deputat a primit o diplomă de excelență din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, pentru implicarea în proiectele catehetice organizate în eparhie.
Toți copiii prezenți au fost recompensați cu daruri.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaProiect catehetic „Sfântul Nicolae prietenul meu”, Ediţia a II-a, Parohia „Sfântul Pantelimon” Şimleu Silvaniei

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţia catehetică Şimleu-Silvaniei coordonată de preotul Cosmin Porcar, marti, 6 decembrie 2011 s-a finalizat proiectul catehetic „Sfântul Nicolae prietenul meu”, Ediţia a II-a.
Proiectul deschide seria celor 16 proiecte catehetice care se desfăşoră în Episcopia Sălajului în cele şase Circumscripţii catehetice, până la Crăciun.
Parteneri în acest proiect au fost: Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, reprezentat de prof. Claudia Boha, inspector de specialitate; Parohiile din Circumscripţia catehetică Şimleu-Silvaniei reprezentate de pr. Cosmin Porcar; Primăria Oraşului Şimleu-Silvaniei, reprezentată de către domnul Primar ing. Septimiu Ţurcaş; Parohia „Sfântul Pantelimon” Şimleu-Silvaniei, reprezentată de pr. Mircea Pop, Şcolile Gimnaziale „Silvania” şi „Horea” din Şimleu-Silvaniei, reprezentate de către prof. Angela Lipo şi pr. prof. Cosmin Porcar; Gădiniţeţe cu Program Prelungit Nr.1, Nr. 2 şi Nr. 3, reprezentate de pr. prof. Cosmin Porcar, ed. Nathalia Bede şi ed. Nadia Chichişan.
Proiectul s-a finalizat la biserica „Sfântul Pantelimon” din Şimleu-Silvaniei, unde la sfârşitul Sfintei Liturghii, un număr de 160 de copii de la: Gradiniţa cu program prelungit Nr,1 Şimleu-Silvaniei, pregătiţi de către doamnele educatoare Chiş Liana şi Marian Floare; Şcoala Gimnazială „Horea” Şimleu-Silvaniei, pregătiţi de doamna invăţătoare Başti Maria; Şcoala Gimnzială „Silvania” pregătiţi de doamnele învăţătoare Aionese Maria şi Teieru Cristina; Gradiniţa cu program prelungit Nr. 2 pregătiţi de doamnele educatoare Csatari Ioana şi Oros Cristina, au susţinut un frumos moment artistic.
Au fost prezenţi la eveniment domnul Primar ing. Septimiu Ţurcaş şi de domnul Viceprimar ing. Radu Lazăr.
La final copiii implicaţi în proiect au fost răsplăţi cu daruri.Ediția a II-a a Festivalului „Maică Pururea Fecioară”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, la mănăstirea „Sfânta Maria” Rus, protopopiatul Jibou, a avut loc duminică 7 august 2011 ediția a doua a festivalului de pricesne mariane „Maică pururea fecioară”.
Dacă în urmă cu un an, la prima ediție a festivalului participau un număr de 80 de copii din 6 parohii ale protopopiatului Jibou, la ediția din acest an au participat 200 de copii din 19 parohii reprezentând toate cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului.
Festivalul, pus sub egida Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în altarul de vară, în pădurea din vecinătatea mănăstirii, de un sobor de preoți având în frunte pe PC pr. lect. dr. Gabriel-Viorel Gârdan, consilier cultural al Episcopiei Sălajului. Răspunsurile la slujbă au fost date de tinerele din grupul vocal „Sfânta Cuvioasa Parascheva” de la Catedrala episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău.
După agapa oferită de către maica stareță Maria pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, grupurile de copii au urcat pe scenă și pădurea a răspândit ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, prin dăruire și licărul de speranță din privire, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.
În perioada în care juriul format din toți preoții prezenți s-a retras pentru deliberare, grupul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a susținut un recital de cântări închinate Maicii Domnului.
La final s-au acordat diplome de participare și premii pentru toți participanții. Fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.
Laureații ediției a doua a festivalului de pricesne mariane „Maică pururea Fecioară” au fost:
Locul I - Parohia Cehu-Silvaniei
Locul II- Parohia Tihău
Locul III - Parohia Ortelec.
De asemenea au fost acordate și două premii speciale grupurilor de copii din parohiile Gâlgău și Giurtelec.Final de an catehetic în Episcopia Sălajului

Duminică 19 iunie 2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi sub îndrumarea PC părinte Cosmin Porcar, Coordonatorul Circumscripţiei Catehetice Şimleu-Silvaniei, a avut loc finalizarea proiectului catehetic „Familia, izvor de binecuvântare divină” la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din oraşul Şimleu Silvaniei.
Parteneri în acest proiect au fost Primaria şi Consiliul Local al oraşului Şimleu-Silvaniei, reprezentate de domnul primar ing. Septimiu Turcaş şi de către domnul viceprimar Radu Lazar; Parohiile „Sfintii Trei Ierarhi” şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Şimleu- Silvaniei, Parohia Pericei, Parohia Badăcin, Scoala Gimnazială “Horea” Şimleu-Silvaniei şi Şcoala Gimnazială “Silvania” Simleu-Silvaniei.
Copiii de la grupele de cataheză şi de la şcolile participante, pregătiţi de către: preoţii Crişan Cristian, Ioan Taloş, Silviu Moca, profesorii Angela Lipo, Luminiţa Mandiuc, Traian Albu, Maria Braica şi învăţătoarele Cristina Teieru, Maria Breje, Forica Gal, au prezentat un program artistic foarte variat constând în cântece şi poezii religioase. De asemenea, copiii de la Şcoala Silvania au prezentat şceneta „Pilda Fiului risipitor”.
La finalul frumosului moment cultural–artistic toti cei 127 de copii participanţi la proiectul catehetic au primit din partea organizatorilor diplôme şi cadouri.
Proiectul catehetic încheie seria proiectelor de parteneriat dintre Episcopia Sălajului, Consiliile locale, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Şcolile Gimnaziale din judeţ, urmând ca finalul anului catehetic să se încheie în perioada 24-26 iunie 2011 în toate bisericile din Eparhia Sălajului.Sfârşit de an catehetic la Cehu Silvaniei

În încheierea anului catehetic, copiilor care participă la programul ”Hristos împărtăşit copiilor” din oraşul Cehu Silvaniei, le-a fost oferită o frumoasă excursie în judeul Maramureş.
Plecarea a avut loc vineri 17 iunie, imediat după terminarea festivităţii de închidere a anului şcolar, cu un microbus pus la dispoziţie cu generozitate de Primăria Cehu Silvaniei, prin amabilitatea domnului primar Varga Andrei.
S-a pornit din faţa bisericii, pe traseul Cehu Silvaniei - Baia Mare - Negreşti-Oaş - Sighetul Marmaţiei - Săpânţa - Lăpuşul Românesc. La Sighet am vizitat ”Memorialul durerii”, muzeu care i-a impresionat profund pe copii. La Săpânţa am vizitat ”Cimitirul vesel” şi Mănăstirea Peri, cea mai veche mănăstire din Transilvania. Seara am ajuns în localitatea Lăpuşul Românesc, unde am fost găzduiţi peste noapte la Mănăstirea Ruoaia.
Sâmbătă 18 iunie, după ce am participat la Sfânta Liturghie la frumoasa biserică de lemn din incinta mănăstirii, şi ne-a fost oferită o masă, prin grija maicii Elefteria, am pornit spre staţiunea Ocna Şugatag pentru o zi de relaxare. Am poposit la una din pensiunile de aici, unde copiii au putut face baie in piscinele cu apă dulce sau sărată. După o binemeritată zi de odihnă şi destindere, seara am pornit spre casă.
Ajunşi cu bine, copiii au putut concluziona că putem foarte bine să îmbinăm plăcutul cu utilul şi şi-au manifestat încă de pe acum nerăbdarea de a participa şi la excursia de anul viitor.

Preot coordonator,
Radu-Marius BarborProiectul catehetic „Nu uita că eşti creştin”

Luni 13.06.2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi cu îndrumarea PC părinte Augustin Câmpean, Coordonatorul Circumscripţiei Catehetice Crasna, în Parohia Ortodoxă Horoatu-Crasnei Protopopiatul Şimleu-Silvaniei, în după amiaza zilei praznicului închinat ”Sf. Treimi” s-a finalizat proiectul: ”Nu uita că esti creştin!”
În acest proiect ce a coincis cu sfârşitul anului catehetic şi care s-a desfăşurat pe parcursul lunilor mai-iunie, au fost implicaţi 180 de copiii din 8 parohii aparţinătoare Circumscripţiei catehetice Crasna însoţiţi de preoţii parohi din: Ban, Bănişor, Crasna, Cizer, Horoatu Crasnei, Huseni, Marin, Peceiu, profesori şi învăţători ai Şcolilor Gimnaziale Bănişor, Crasna şi Horoatu-Crasnei.
Prin acest proiect am încercat să-i conştientizăm pe copiii că prin taina Sf. Botez pe care am primit-o cu toţii, încă de la început ei au fost uniţi cu Hristos pe baza credinţei naşilor şi a părinţilor. Botezul are o însemnătate deosebită în viaţa oricărui creştin, prin el primim pecetea dumnezeirii, nobleţea şi superioritatea unei vieţi noi, prin el ne integrăm în marea familie a lui Dumnezeu, familia creştină sau Biserica lui Hristos. Prin botez noi devenim creştini, însă calitatea de creştin nu trebuie să se reducă doar la actul botezului. A fi creştin înseamnă să te angajezi într-un proces permanent de schimbare in bine a vieţii după modelul suprem care este Hristos, proces care începe de la botez dar care durează toată viaţa. Dorinţa de schimbare în bine, revitalizarea capacităţii de luptă împotriva păcatului şi conştientizarea permanentă a calităţii de creştin sunt punctele pe care acest proiect şi-a dorit să le atingă şi le-a atins.
Obiectivul principal al activităţii noastre, a fost mai întâi de toate întâlnirea tinerilor din diferite parohii, întâlnire care să deschidă căi de comunicare directă, de la persoană la persoană şi pentru aceasta întâlnirea trebuia să aibă un scop comun, necompetiţional ci din contră foarte amical, iar acesta a fost cântarea de laudă adusă lui Dumnezeu. Sub acest aspect a fost gândită întâlnirea noastră adică al cântării religioase şi al poeziei creştine dar şi promovarea portului popular specific fiecărei zone a participanţilor.
Întâlnirea a debutat cu săvârşirea slujbei de Te-Deum, după care pr. coordonator al circumscripţiei Crasna Augustin Câmpean a reliefat pe scurt importanţa acestei întâlniri, iar apoi grupurile de copii, rând pe rând, s-au succedat şi au interpretat cântările şi poeziile pregătite. Acest fapt a avut un puternic impact emoţional atât în rândul credincioşilor prezenţi, cât şi a copiilor. La încheierea programului artistic PC părinte inspector Silviu Boha a mulţumit tuturor participanţilor, menţionând beneficiile pe care le aduce în rândul copiilor, tinerilor şi credincioţilor programul ,,Hristos împărtăşit copiilor” care se derulează în întreaga Patriarhie Română.
La final PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a acordat din partea Preasfinţitului Episcop Petroniu diplome de merit preoţilor cateheţi, dascălilor şi tuturor celor implicaţi în acest proiect.
La eveniment a fost prezent şi pr. protoiereu al Protoieriei Şimleu-Silvaniei Vasile Boşca şi domnul primar Iosif Şimon reprezentant al Consiliului Local Horoatu-Crasnei, care ne-au fost şi partener în cadrul proiectului.
Gazda a mulţumit tuturor pentru participare şi a invitat copiii şi însoţitorii lor la un pahar de suc şi alte delicatese pregătite special pentru ei, timp în care copiii au avut prilejul să se socializeze unii cu alţii.
Credem că această întâlnire a creat pe lângă latura liturgică a activităţii, punţi de comunicare între tineri care au devenit într-un timp extrem de scurt prieteni şi totodată dornici de noi astfel de activităţi.

Pr. coordonator
Câmpean AugustinProiect catehetic „Familia – imagine a Sfintei Treimi”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi sub îndrumarea PC părinte Cosmin Porcar, Coordonatorul Circumscripţiei Catehetice Șimleu-Silvaniei, în Parohia Ortodoxă Pericei Protopopiatul Șimleu-Silvaniei, în data de 12 iunie 2011, în prezenţa unui număr mare de credincioşi, s-a încheiat proiectul catehetic „Familia – imagine a Sfintei Treimi”.
La acest proiect au participat copii, din Circumscripţia catehetică Şimleu-Silvaniei, coordonaţi de preoţii cateheţi şi profesori din şcolile din Şimleu Silvaniei şi din Pericei şi Bădăcin. După participarea la Sfânta Liturghie, copiii din parohia Pericei coordonaţi de către preotul paroh Silviu Moca şi d-na profesoară Maria Braica au început programul artistic, urmaţi de copiii din parohia Bădăcin coordonaţi de preotul Dumitru Blaga şi d-na învăţătoare Florica Gal. Au urmat apoi copiii din parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva şi de la Şcoala Gim. Horea coordonaţi de către preotul Ioan Taloş, prof. Traian Albu şi prof. Maria Breje. În finalul programului, elevii de la Şcoala Gim. Silvania, coordonaţi de d-na Director Angela Maria Lipo şi prof. Mandiuc Luminiţa, Cristina Teieru şi Doina Porcar.
În finalul activităţilor cei 105 copii participanţi la proiect, au primit cadouri de la organizatori, iar preoţii şi profesorii care i-au pregătit au primit diplome de apreciere din partea Prea Sfinţitului Petroniu.

Pr. Cosmin PorcarProiectul „Înălţatu-Te-ai întru slavă” la Hereclean

Joi 2 iunie 2011, la biserica din Hereclean, protopopiatul Zalău s-a desfășurat o parte a proiectului „Înălțatu-Te-ai intru slavă, Hristoase”. Proiectul este un parteneriat dintre Biserica Ortodoxă Hereclean și elevii Școlii Gimnaziale Hereclean.

La finalul Sfintei Liturgii, în biserică, copiii pregătiți de către doamna profesoară de Religie Mirela Rodina, au prezentat în fața credincioșilor un moment artistic dedicat Zilei Eroilor.
În fața monumentului ridicat în cinstea eroilor din curtea bisericii parohiale, a fost oficiată slujba parastasului de către preotul paroh Silviu Boha, iar copiii participanți au depus flori la Monumentul Eroilor.
Finalizarea proiectului va avea loc duminică 4 iunie 2011, când copii de la grupa de cateheză sub îndrumarea PC părinte Silviu Boha vor depune flori la mormântul și la Troița ridicată în memoria eroului Sabin Martin pe Dealul Ciocușoaia.Proiectul catehetic „Bucurie şi unitate prin familia ortodoxă”

Joi, 2 iunie 2011, de Praznicul Înălţării Domnului la Cer, cu binecuvântarea Preasfinţitului Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi sub directa îndrumare a PC părinte Vasile Danciu, Coordonatorul Circumscripţiei Catehetice Jibou, în Parohia Ortodoxă Tihău, Protopopiatul Jibou, păstorită de Preacucernicul Părinte Augustin Sălăjan, s-a finalizat proiectul catehetic ,,Bucurie şi unitate prin familia ortodoxă”.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor februarie – iunie 2011, şi a avut ca scop îmbogăţirea vieţii spirituale a copiilor şi cultivarea valorilor creştine. Astfel fiecare copil trebuie să fie conştient că este membru activ al ,,Familiei ortodoxe”, că viaţa lui manifestată prin Biserică îi pune în valoare personalitatea, dându-i posibilitatea de a interacţiona şi a se cunoaşte cu ceilalţi, de a-şi destăinui problemele, dar şi de a găsi soluţiile cele mai bune la acestea.
După slujba Vecerniei, soborul de preoţi prezenţi, au sfinţit crucile eroilor neamului românesc din curtea bisericii apoi s-au desfăşurat activităţile proiectului catehetic, sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Vasile-Adrian Danciu, coordonator al Circumscripţiei catehetice Jibou.
La activităţile artistice au participat copiii de la grupele de cateheză din parohiile Brâglez, Cristolţ, Inău, Jibou II, Tihău, însoţiţi de către Preacucernicii Părinţi Alin-Aurel Butaş, Sabin-Lucian Chiş, Mirel-Claudiu Bene, Gheorghe Longodor, Augustin Sălăjan precum şi elevi de la Grupul Şcolar Surduc, coordonaţi de domnul profesor Vasile Şoimuşan.
La finalul evenimentului PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a înmânat diplome de merit din partea Preasfinţitului Episcop Petroniu, celor care i-au pregătit pe copii.
La eveniment pe lângă elevi, părinţi şi credincioşi au participat oficialităţi judeţene şi locale, precum şi Preacucernicul Părinte Dan Dregan protopopul Jiboului.
Proiectul s-a dovedit a fi un real succes, scopul acestuia fiind atins, ,,prelungirea familiei biologice în cea duhovnicească din Biserică”, fiecare copil simţindu-se ca acasă.
În final, copiii au fost răsplătiţi cu dulciuri din partea Părintelui-paroh şi a Comitetului parohial, iar preoţii au fost invitaţi la o agapă de către preotul paroh.Proiect catehetic: „Dupa datini colindăm”, Parohia Bădăcin

Duminică, 19 decembrie 2010, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţia catehetică Șimleu-Silvaniei, preot coordonator Cosmin Porcar se finalizează la biserica din Parohia Bădăcin proiectul „După datini colindăm”.
Participă 200 de copii și oficialități locale din zonă. Copiii vor colinda şi vor primi daruri, la încheierea Sfintei Liturghii.1 2 3 4 5 6 7 8 9

www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro