Episcopia Sălajului a desemnat Profesorul anului 2018

Marți, 5 iunie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întrunirea Comisiei de evaluare a dosarelor profesorilor de religie, în vederea acordării titlului de „Profesorul anului”.

Au fost prezenţi următorii membrii: Preacucernicul Părinte consilier cultural Mihai Dobocan, Preacucernicul Părinte secretar eparhial Ionică Torcoș, Preacucernicul Părinte inspector pentru cateheză Silviu Boha, Preacucernicul Părinte director Călin Ciurbe, Preacucernicul Părinte prof. Sergiu Stan, Preacucernicul Părinte prof. Marius Pop, doamna prof. Marinela Ortelecan și domnul prof. Dan Moșincat.

După analiza dosarelor celor 10 profesori care au ajuns în faza finală a acestei competiţii, prin vot secret, a fost desemnat ca „Profesorul anului 2018” doamna Anca Șulumete, prof. de Religie Ortodoxă la Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” din Zalău.

Titlul de „Profesorul anului” este acordat de către Episcopia Sălajului în fiecare an pe baza unei evaluări complexe, care implică analiza activităţii de către profesori, preoţi, Consiliul consultativ al profesorilor de religie şi Comisia de concurs organizată la nivelul Centrului Eparhial.Proiectul „Pot Mai Mult Pentru Ștefania”

În ajunul Zilei Internaționale a Copilului, Episcopia Sălajului a oferit Ștefaniei Elena Floașiu, în vârstă de 3 ani și jumătate, diagnosticată cu diplegie spastică, suma de 21.400 lei. Totodată, prin proiectul „Pot Mai Mult Pentru Ștefania”, derulat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, parohii și credincioși din Eparhia noastră, la îndemnul Preasfințitului Părinte Petroniu s-au arătat solidari cu părinții acestei fetițe, virând în contul deschis pentru Ștefania, sume de bani, în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale, programate în luna septembrie 2018, în Statele Unite ale Americii. Tuturor celor care s-au implicat în susținerea acestui copil le mulțumim și le facem îndemnul să o poarte pe mai departe pe Ștefania în rugăciuni.Premierea reprezentaților Episcopiei Sălajului la Concursul Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate”

Cu prilejul „Anului omagial al unității de credință și de neam” în Patriarhia Română, luni 21 mai 2018, la Catedrala Patriarhală din București, la finalul Sfintei Liturghii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Naţional Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate” și a însoţitorii lor.
În acest cadru festiv au fost premiați și câștigătorii Concursului Național din Episcopia Sălajului.
Proiectul câștigător din Episcopia Sălajului s-a intitulat „Uniți în libertate”. Acesta a fost coordonat de către pr. conf. univ. dr. Gabriel Gârdan împreună cu profesorii de religie: Ioan Ciocmărean de la CSEI Speranța Zalău, Marinela Tiran de la Școala Gimazială „Simion Bărnuțiu” Bocșa Sălaj, Anca Șulumete Școala Gimazială „Simion Bărnuțiu” Zalău și Dana Rus de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău și realizat împreună cu 64 de copii de la grupa de cateheză a Catedralei Episcopale ,,Înălţarea Domnului ”, din Zalău.
Proiectul a avut un dublu scop: de a responsabiliza, conștientiza și cultiva dragostea faţă de ţară și de Biserică, de valorile tradiţionale, culturale și naţionale, în contextul unor tendinţe puternice de diluare și relativizare a acestora, iar al doilea de a alina pe cei aflaţi în suferinţă prin desfăşurarea unor activităţi social-filantropice.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaRezultatele Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate”, etapa Eparhială

Concursul Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate” s-a adresat copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor.
Scopul concursului a fost acela de a cultiva dragostea de țară și de Biserică și de a-i educa pe copii în sensul valorificării tradiționale și a afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale.
La faza pe Eparhie concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu și formată din: preacucernicul părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, preacucernicul părinte Cosmin Porcar, prof de religie, doamna profesoară de limba și literatura română Topan Bogdana, doamna profesoară de desen Simoc Diana În urma jurizării rezultatele au fost următoarele:

1. Locul I: Proiectul „Uniți în libertate”- Parohia „Înălțarea Domnului” Zalău, coordonator Pr. Gabriel Gârdan, prof. Ionuț Ciocmărean, prof. Tiran Marinela, prof. Anca Sulumete și prof. Dana Rus, 400 p.
2. Locul II: Proiectul „Uniți sub tricolor, uniți sub Dumnezeu”, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Sălăjeni, coordonator pr. Hosu Florin și prof. Bârsan Adriana și prof. Tiran Marinela, 358 p.
3. Locul III: Proiectul „Unitatea de neam și credință a românilor sursă de părtășie a înțelepciunii divine” Parohia Hida, coordonator prof. Pr. Matei Călin, prof. Rodica Sur și prof. Dănuț Sur, 357 p.
4. Locul IV: Proiectul „Unirea: libertate și unitate”, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Gâlgău Almașului, coordonator pr. Lucăcel Petru, prof. Anca Rus și Mureșan Cornelia, 328 p.
5. Locul V: Proiectul „Unire în suflet și simțiri”- Parohia „Cuvioasa Parascheva” Șimleu Silvaniei, coordonator pr. Taloș Ioan și prof. Pop Marius, 260 p.
6. Locul VI: Proiectul „Uniți în credință și fapte bune”– Parohia Preoteasa, coordonator pr. Popiț Claudiu și prof. Popiț Maria, 255 p.
7. Locul VII: Proiectul „Pentru unitatea eclezială și pentru demnitatea națională”, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Jibou, coordonator pr. Daniel Baboș și prof. Dinu Andrecuț, 253 p.
8. Locul VIII: Proiectul „Înviați în credință și libertate”, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Rus, coordonator pr. Bande Alexandru, 249 p.
9. Locul IX. Proiectul „1 decembrie 1918”– „Parohia Nașterea Maicii Domnului Hereclean”, coordonator pr. Andrei Urs, 237 p.
Câştigătorii Locului I, vor reprezenta Episcopia Sălajului la Patriahie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaProiect catehetic „Bucuria Învierii”, Ediția a VIII-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială, a Preacucernicului Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Someș și a profesorului de religie Augustin Șomcutean, duminică 5 mai 2018, la Biserica Ortodoxă din Gîlgău, s-a finalizat a VIII-a ediție a Proiectului catehetic „Bucuria Învierii”.
Proiectul s-a derulat și prin sprijinul nemijlocit al directorului Liceului Tehnologic Nr. 1 Gîlgău, Ionuț Vaida și a părintelui paroh Paul Chiroban. Proiectul în sine a cuprins mai multe etape, reunind tinerii din parohiile: Gîlgău, Fodora, Rus, Ileanda, Șimișna, Poiana-Blenchii și Câțcău (jud. Cluj). La ediția din acest an, am fost onorați cu prezența interpreților Marin și Petra Grad, care au încântat cu frumoase pricesne interpretate.
După slujba de Tedeum, oficiată de către Preacucernicul Părinte inspector Silviu Boha, împreună cu preoţii parteneri ai proiectului, copiii au prezentat un recital de cântece şi poezii, apoi s-au derulat următoarele activității:
I. Concursul „ÎN CĂUTAREA OUĂLOR ROȘII”
II. Concursul „CIOCOTA OUĂLOR”
III. Concursul „CEL MAI AUTENTIC PORT POPULAR”
La concursurile derulate s-au acordat premii elevilor participanți. Bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos a fost pe deplin mărturisită de elevii Văii Șomeșului, deoarece alături de ei au participat și un număr mare de credincioși din parohia Gîlgau, dar și din satele din împrejurimi.
Activitatea a debutat şi s-a încheiat cu un cuvânt al Preacucernicului Părinte Silviu Boha, care a mulțumit partenerilor, a adresat cuvinte de apreciere asupra reuşitei activităţilor din proiect și a evidențiat rolul parteneriatului BISERICĂ- ȘCOALĂ.
La final Preacucernicul Părinte Silviu Boha a oferit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit Preacucernicului Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Someș, domnului profesorului de religie Augustin Șomcutean și domnului director al Liceului Tehnologic Nr. 1 Gîlgău, Ionuț Vaida.
Toți copiii au fost răsplătiți cu daruri din partea Consiliului local Gîlgău, apoi toți invitații au participat la o agapă organizată în clădirea liceului din localitate.

Profesor religie Șomcutean Augustin,
Liceul Tehnologic Nr. 1 GâlgăuRezultatele Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate”, la Protopopiatul Jibou


Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate” s-a adresat copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor.

La Protopopiatul Jibou concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către Preacucernicul Părinte Protopop al Jiboului Dan Dregan. Comisia a fost formată din: Preacucernicul Părinte coordonator prof. Mateiu Călin, doamna profesoară de limba română Mărcean Ana, doamna profesoară de religie Mureșan Cristina și domnul profesor de arte plastice Forin Lazăr, iar rezultatele au fost:

1. Locul I: Proiectul „Unirea: libertate și unitate”, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Gâlgău Almașului, coordonator pr. Lucăcel Petru, prof. Anca Rus și Mureșan Cornelia
2. Locul II: Proiectul „Pentru unitatea eclezială și pentru demnitatea națională”, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Jibou, coordonator pr. Daniel Baboș și prof. Dinu Andrecuț
3. Locul III: Proiectul „Înviați în credință și libertate”, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Rus, coordonator pr. Bande Alexandru
Câștigătorii locurilor I, II, și III s-au calificat pentru etapa pe Eparhie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaRezultatele Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate”, la Protopopiatul Zalău

Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate” s-a adresat copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor.

La Protopopiatul Zalău, concursul a fost evaluat în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către preacucernicul părinte protopop al Zalăului, Cătălin Lucaci. Comisia a fost formată din: prof. pr. Cosmin Porcar – profesor de religie, pr. coordonator Claudiu Popiț, doamna profesoară de limba română Pop Ioana Codruța și doamna profesoară de arte plastice Brebeanu Loredana. Rezultatele au fost următoarele:

1. Locul I: Proiectul „Uniți în libertate”- Parohia „Înălțarea Domnului” Zalău, coordonator Pr. Gabriel Gârdan, prof. Ionuț Ciocmărean, prof. Tiran Marinela, prof. Anca Sulumete și prof. Dana Rus
2. Locul II: Proiectul „Unitatea de neam și credință a românilor sursă de părtășie a înțelepciunii divine” Parohia Hida, coordonator prof. Pr. Matei Călin, prof. Rodica Sur și prof. Dănuț Sur
3. Locul III. Proiectul „1 decembrie 1918”– „Parohia Nașterea Maicii Domnului Hereclean”, coordonator pr. Andrei Urs

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaRezultatele Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate” la Protopopiatul Șimleu Silvaniei

Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate” s-a adresat copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor.
Scopul concursului a fost acela de a cultiva dragostea de țară și de Biserică și de a-i educa pe copii în sensul valorificării tradiționale și a afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale.

La Protopopiatul Șimleu Silvaniei concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către Preacucernicul Părinte Protopop al Șimleului Dan Haiduc, din următorii: Preacucernicul Părinte coordonator Daniel Blaj, profesor de religie, pr. Andrei Urs, doamna profesoară de limba română Lipo Angela și doamna profesoară de arte plastice Moldovan Valentina, iar rezultatele au fost:
1. Locul I: Proiectul „Uniți sub tricolor, uniți sub Dumnezeu”, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Sălăjeni, coordonator pr. Hosu Florin și prof. Bârsan Adriana și prof. Tiran Marinela
2. Locul II: Proiectul „Unire în suflet și simțiri”- Parohia „Cuvioasa Parascheva” Șimleu Silvaniei, coordonator pr. Taloș Ioan și prof. Pop Marius
3. Locul III: Proiectul „Uniți în credință și fapte bune”– Parohia Preoteasa, coordonator pr. Popiț Claudiu și prof. Popiț MariaCERCUL PROFESORILOR DE RELIGIE SĂLĂJENI

La Mănăstirea cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Rus, județul Sălaj, s-a desfășurat marți, 24 aprilie 2018, Cercul pedagogic al profesorilor de religie. Programul manifestării a început cu săvârșirea slujbei de Te-Deum săvârșită către un sobor de preoți, în prezența profesorilor de religie.
În partea a doua a lucrărilor, doamnele profesoare Voicu Petrișor Alexandrina, Liceul Tehnologic ”Ioachim Pop” Ileanda și Almaș Anca, Școala Gimnazială Nr.1 Șimișna, au prezentat materiale în care a fost evidențiat rolul pe care profesorul de religie îl are în formarea caracterului elevului.
Activitatea a continuat cu aprecieri cu privire la tema dezbătută, apoi au fost transmise mai multe precizări din partea ISJ Sălaj referitoare la rezultatele obținute de elevi la olimpiada de religie și concursurile disciplinei, precum și la proiectele în care profesorii de religie sunt implicați în această perioadă. Cadrele didactice prezente au avut, astfel, prilejul să-şi valorifice propria experiență printr-un schimb de idei şi practici educative și au fost propuse activități care ar putea avea un impact benefic asupra armonizării personalității elevilor cu mediul în care trăiesc.

Inspector școlar, prof. Claudia BohaConferință cu tema „De la femeia mironosiță – la femeia creștină de azi”, la Mănăstirea Bobota

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Mănăstirea Bobota, a găzduit duminică, 22 aprilie 2018, conferința cu tema „De la femeia mironosiță – la femeia creștină de azi”.
Această acțiune este cuprinsă în calendarul activităților propuse în Proiectul educativ-social ”ÎMPREUNĂ și PRIETENI”. În cadrul acestui proiect se desfășoară activități comune instituțiilor partenere: Mănăstirea Bobota cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Asociația „Inimioare fericite” din localitatea Bobota și Școala Gimnazială „Horea” Cluj-Napoca. La această acțiune au participat pe lângă coordonatorii proiectului, părintele Ioan Pădurean, cadre didactice ale instituțiilor școlare din Cluj-Napoca, Derșida și Bobota și membrii ai Asociației „Inimioare fericite”.
Conferința a fost deschisă de părintele stareț al mănăstirii Bobota, protosinghelul Mina Pletosu, care a ilustrat prezența și rolul femeilor mironosițe în actul mântuitor al Domnului nostru Iisus Hristos și valoarea femeii creștine în familie și societate. Lucrările conferinței au continuat cu prezentările realizate de către: d-na prof. Judith Ungar – ”Împlinirea femeii în arta muzicală”; d-na prof. Ioana Corujan – ”Femeia mironosiță, chip al smereniei, devotamentului și discreției”; d-na prof. Codruța Chiș – ”Femeia creștină, model de educator în sistemul de învățământ preșcolar ” și d-na Gabriela Popița – Activitățile educative realizate cu copiii grupului ”Sfântul Paisie Aghioritul”, Cluj-Napoca.
Moderator al conferinței a fost doamna Mihaela Tiba, coordonatoarea asociației, care a prezentat, în finalul lucrărilor, acțiunile desfășurate cu ”micile inimioare” și implicarea activă a susținătorilor în toate activitățile. În cadrul secțiunii dezbateri libere, pr. Ioan Pădurean a evocat personalități feminine prezente în istoria poporului român, pr. Dionisie a subliniat cele trei virtuți ale femeilor mironosițe: răbdarea, iertarea și dragostea, iar d-nele învățătoare Stela Goncan și Mariana Ispas, au dăruit tuturor participanților, produse hand-made realizate de către elevii Școlii Gimnaziale „Horea”, Cluj-Napoca.
Lumina, bucuria și trăirea duhovnicească au caracterizat lucrările celei de a doua conferințe, iar ideea reîntâlnirii a aprins în rândul participanților împlinirea spirituală, bucuria comunicării și implicării în realizarea altor lucrări/produse creative.

Protosinghel Mina Pletosu,
Exarh al Mănăstirilor din Episcopia Sălajului
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro