Întâlnirea coordonatorilor Circumscripţiilor catehetice din Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, marti, 19 iunie 2017, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întâlnirea Biroului de catehizare.
Teritoriul canonic al Eparhiei este împărțit în opt Circumscripții catehetice. În cadrul întâlnirii, fiecare preot coordonator și-a prezentat activitățile desfășurate în anul catehetic 2016-2017. De asemenea, s-au fixat obiectivele pe termen scurt și mediu al activităților catehetice, precum şi stategia de promovare a acestora.
Preoții coordonatori au fost informați în legătură cu noile activități care urmează să se deruleze în Eparhie: Tabăra catehetică de la Mănăstirea Strâmba, în perioada 3-15 iulie 2017, „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”, Bistrița, 29-30 iulie 2017, Festivalul de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Feciară”, Ediția a VII-a, 13 august la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus și „Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi”, care va avea loc la Iaşi, în perioada 1 - 4 septembrie 2017.
Prioritatea Birolui de catehizare este în perioada următoare organizarea „Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Sălăjeni”, care va avea loc în perioada 17-18 august 2017, la Mănăstirea „Sfânta Treime” Bic.
Scopul întâlnirii a fost și acelea de a dezvolta idei noi prin care să se amplifice activitatea catehetică din eparhie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha„Ziua portului popular” la Cehu Silvaniei

Sărbătoarea Rusaliilor a prilejuit pentru credincioșii parohiei Cehu Silvaniei participarea la câteva acțiuni deosebite. Mai întâi, chiar de marele praznic al creștinătății, au răspuns cu multă căldură apelului făcut de preotul paroh Radu Barbor, de a participa la Sfânta Liturghie, purtând frumoasele costume populare din Zona Codrului, la ceea ce s-a dorit a fi ”Ziua portului popular”, în încercarea de a păstra tradiția și portul acestei zone, dar și pentru a scoate la lumină adevărate comori ale meșteșugului popular. Acțiunea s-a bucurat de aprecierea unanimă a sutelor de credincioși participanți la slujbele oficiate la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.
De sărbătoarea Sfintei Treimi, a doua zi de Rusalii, a fost serbat hramul bisericii de lemn, de pe strada Poiana, cu aceeași bucurie și emoție sfântă, săvârșindu-se Sfânta Liturghie, la care a fost prezent ca invitat, și apropiat al parohiei, părintele pensionar Traian Scurt. După slujbă, credincioșii prezenți au participat și la o agapă frățească.
Marți, 6 iunie 2017, Centrul de Servicii Sociale din Cehu Silvaniei a fost gazda unui eveniment deosebit. Într-un frumos parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Cehu Silvaniei, reprezentată de preotul paroh Radu Marius Barbor, șefa acestui centru social, doamna Ana Petruț, împreună cu directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sălaj, doamna Violeta Milaș, s-au îngrijit ca 4 copii din centru să primească Taina Botezului. Cu vârste între 2 și 5 luni, copiii au ajuns de curând în acest centru de îngrijire și asistență, și conform datelor statistice nu au fost botezați.
Ceremonia religioasă s-a desfășurat la sediul centrului, într-un spațiu special amenajat pentru această ocazie și a creat o deosebită impresie celor prezenți, și în special nașilor acestor copilași care au fost încreștinați.

Preot paroh,
Radu Marius BarborPremierea reprezentaților Episcopiei Sălajului la Concursul Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii”

Cu prilejul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești”, duminică 21 mai 2017, la Catedrala Patriarhală din București, la finalul Sfintei Liturghii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii” și a însoţitorii lor.
În acest cadru festiv au fost premiați și câștigătorii Concursului Național din Episcopia Sălajului. Câștigătorea Concursului Național, etapa pe Eparhie, din Episcopia Sălajului, a fost eleva Ghiurea Andreea-Maria, clasa a X-a la „Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, coordonator prof. pr. Mateiu Călin.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaCERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Luni, 15 mai 2017, s-a desfăşurat Cercul pedagogic pentru disciplina Religie..
În cadrul Centrului metodic pentru licee, a fost susținută o lecție la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Pop de Băsești” Cehu Silvaniei de către doamnul profesor Ștefan Mircea. Cadrele didactice care predau la gimnaziu au participat la Școala Gimnazială ”Andrei Mureșanu” Cehu Silvaniei unde activitatea a fost pregătită de către domnul profesor Dîngă Victor. În partea a doua a lucrărilor a fost prezentat referatul cu tema ”Importanța educativă și duhovnicească a cinstirii sfintelor icoane în viața elevilor” de către doamna profesoară Rodina Mirela iar cei prezenți au avut oportunitatea de a face aprecieri pe marginea activităților propuse .
S-au făcut precizări referitoare la competiția ”Profesorul anului”, proiectele educaţionale aflate în desfăşurare, perfecționarea cadrelor didactice, concursurile disciplinei și revista profesorilor de religie ”Din suflet, pentru suflet”.

Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaProiect catehetic „Bucuria învierii”, Ediția a VII-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a Preacucernicului Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripției catehetice Ileanda și a domnului profesor de religie Augustin Șomcutean, duminică 14 mai 2017, la biserica din Gâlgău s-a finalizat Proiectul catehetic „Bucuria învierii”, Ediția a VII-a.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor aprilie și mai, având ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, prin doamna inspectoare Boha Claudia, Liceului Tehnologic Nr. 1 Gâlgău, prin domnul director Ionuț Vaida și Primăria și Consiliul Local Gâlgău, prin domnul primar Cristian Ungur.
Proiectul „Bucuria învierii” a scos în evidență încă o data rolul parteneriatului Biserică-Școală, reunind tinerii din Parohiile: Gâlgău, Fodora, Rus, Șimișna, Poiana Blenchii, Fântânele-Rus, Luminiș, Ileanda și elevi de la școlile partenere. Acesta s-a finalizat la biserica din Gâlgău, când au avut loc și următoarele concursuri:
• Concursul „ÎN CĂUTAREA OUĂLOR ROȘII”.
• Concursul „CIOCOTA OUĂLOR”.
• Concursul „CEL MAI AUTENTIC PORT POPULAR”.
La concursurile mai sus amintite s-au acordat premii elevilor participanți.
La final Preacucernicul Părinte Inspector Silviu Boha, a felicitat preoții, profesorii și copii implicați în proiect și a accentuat faptul că Episopia Sălajului este preocupată permanent de educația tinerilor și copiilor, dar și de importanța parteneriatului dintre Biserică și Școală. În încheiere a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit coordonatorilor proiectului catehetic, iar copiii au primit cadouri oferite din partea Consiliului Local și a Primăriei Gâlgău.
În încheiere toți invitații au participat la o agapă organizată în clădirea liceului din localitate, oferită de către domnul director Ionuț Vaida.
Bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos a fost pe deplin mărturisită de elevii Văii Șomeșului, deoarece alături de ei au participat și un număr mare de credincioși.

Profesor de religie, Șomcutean Augustin
Liceul Tehnologic Nr. 1 GâlgăuConcursul Național de Creație „Icoana şi Şcoala mărturisirii”, etapa Eparhială

Concursului Național de creație „Icoana și Școala mărturisirii”, s-a adresat copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor.
La faza pe Eparhie concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu și formată din: preacucernicul părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, doamna prof. Claudia Boha, inspector școlar religie, doamna profesoară de limba și literatura română Topan Bogdana, doamna profesoară de desen Simoc Diana și domnul profesor de religie Ciocmărean Ioan. În urma jurizării rezultatele au fost următoarele:
Locul I: Ghiurea Andreea-Maria, clasa a X-a „Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, coordonator prof. pr. Mateiu Călin, 93 p.
Locul II: Cozma Clara, Parohia Rus, coordonator pr. Bande Alexandru, 81 p.
Locul III: Pușcaș Nuria, Parohia Sălăjeni, coordonator pr. Hosu Florin, 74 p.
Câştigătoarea locului I, va reprezenta Episcopia Sălajului la Patriahie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaElevi sălăjeni, la etapa națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă pentru clasele VII- XII

În perioada 24-28 aprilie 2017, s-a desfășurat la Craiova, etapa națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, pentru clasele VII-XII.
Deschiderea festivă a avut loc luni 24 aprilie 2017, la Biserica Madonna Dudu cu o slujbă de Te Deum, la care a participat și Î.P.S. Părinte Mitropolit Academician Dr. Irineu Popa, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei. După slujba de Te Deum, Î.P.S. Sa, a rostit cuvinte de salut, felicitare și succes tuturor participanților.
De asemenea, cuvinte de apreciere și laudă au fost rostite și de către domnul Conf. Univ. Dr. Vasile Timiș, Inspector General în Ministerul Educației Naționale și doamna profesoară Monica Sună, Inspector Școlar General la Inspectoratul Școlar Județean Dolj.
Din județul Sălaj au participat șase elevi: Tarba Matei – clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău – prof. Boha Claudia; Nicorici Denisa Georgiana - clasa a VIII-a, Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău – prof. Ilea Ioana; Pah Maria Paula - clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou – prof. Mureșan Crisitina; Mag Manuela Maria – clasa a X-a, Colegiul Național „Silvania” Zalău – pr. prof. Ciurbe Călin Radu; Pașca Ștefana Maria – clasa a XI-a, Colegiul Național „Silvania” Zalău – pr. prof. Ciurbe Călin Radu; Repaș Andrea Denisa – clasa a XII-a, Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu – Silvaniei – prof. Mierea Alin.
În Comisia centrală a Olimpiadei au fost doi membri din județul nostru: doamna profesoară Gudea Mioara, Inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și doamna profesoară Boha Claudia Viorica, inspector școlar de specialitate.
În timpul petrecut în Craiova, participanții la Olimpiadă au fost implicați în diferite activități: au vizitat Facultatea de Teologie Ortodoxă Craiova (Casa Bengescu), Seminarul Teologic Ortodox Craiova, au vizitat Muzeul de Artă, Muzeul Olteniei, Grădina Botanică din oraș și Catedrala Mitropolitană, unde se găsesc moaștele Sfântului Nifon, patriarhul Constantinopolului, a Sfintei Mucenițe Tatiana și a Sfinților Mucenici Serghie și Vah. De asemenea au luat parte la o șezătoare oltenească, unde au participat ansamblul folcloric „Mugurașul” din Șimnicu de Sus și ansamblul folcloric „Alunelul” din Pielești.
Din cei șase elevi sălăjeni, participanți la această Olimpiadă, trei dintre ei au fost încununați primind mențiuni și premii. Astfel Matei Tarba și Maria Pah au primit mențiuni, iar Ștefana Pașca a primit un premiu special din partea juriului.

Profesor însoțitor la etapa națională,
Prof. Ioana Ilea,
Liceul de Artă „Ioan Sima” ZalăuConcursul Național de Creație „Icoana şi Şcoala mărturisirii”, la Protopopiatul Zalău

La Protopopiatul Zalău, concursul a fost evaluat în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către preacucernicul părinte protopop al Zalăului Cătălin Lucaci. Comisia a fost formată din: prof. pr. Cosmin Porcar – profesor de religie, pr. coordonator Bande Alexandru, doamna profesoară de limba română Pop Ioana Codruța și doamna profesoară de arte plastice Brebeanu Loredana. Rezultatele au fost următoarele:
1. Locul I: Ghiurea Andreea-Maria, clasa a X-a „Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, coordonator prof. pr. Mateiu Călin.
2. Locul II: Bârsan Ximena, clasa a XII-a, Liceul „G. Pop de Băsești” Cehu Silvaniei, coordonator pr. Barbor Radu.
3. Locul III: Țicle Mădălina clasa a VI-a, Școala Gimnazială Creaca, coordonator pr. Blaj Daniel și Chiș Melisa clasa a VI-a, Școala Gimnazială Ortelec, coordonator pr. Gudea Nicolae
Câștigătorul locului I, s-au calificat la etapa pe Eparhie.

Inspector pentru catehizare,
Pr. Silviu BohaConcursul Național de Creație „Icoana şi Şcoala mărturisirii”, la Protopopiatul Șimleu Silvaniei

La Protopopiatul Șimleu Silvaniei concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către Preacucernicul Părinte Protopop al Șimleului Dan Haiduc, din următorii: Preacucernicul Părinte Daniel Blaj, profesor de religie, pr. Mateiu Călin, doamna profesoară de limba română Lipo Angela și doamna profesoară de arte plastice Moldovan Valentina, iar rezultatele au fost:
1. Locul I: Pușcaș Nuria, Școala Gimnazială Bocșa, coordonator pr. Hosu Florin.
2. Locul II: Racolța Diana, Parohia Sălăjeni, coordonator prof. Roșu Marinela.
3. Locul III: Meseșan Antonia, Parohia Chieșd, coordonator pr. Supuran Ovidiu.
Câștigătorul locului I, s-au calificat la etapa pe Eparhie.

Inspector pentru catehizare,
Pr. Silviu BohaConcursul Național de Creație „Icoana şi Şcoala mărturisirii”, la Protopopiatul Jibou

Concursului Național de Creație „Icoana și Școala mărturisirii”, s-a adresat copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor.
La Protopopiatul Jibou concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către Preacucernicul Părinte Protopop al Jiboului Dan Dregan. Comisia a fost formată din: Preacucernicul Părinte Radu Barbor, profesor de religie, pr. coordonator Bande Alexandru, doamna profesoară de limba română Mărcean Ana, doamna profesoară de religie Mureșan Cristina și domnul profesor de arte plastice David Valer, iar rezultatele au fost:
1. Locul I: Cozma Clara, Parohia Rus, coordonator pr. Bande Alexandru.
2. Locul II: Oțet Timeea, Parohia Gâlgău Almașului, coordonator pr. Lucăcel Petru
3. Locul III: Văscan Diana, Parohia Poiana Blenchii, coordonator pr. Coste Andrei
Câștigătorul locului I, s-au calificat la etapa pe Eparhie.

Inspector pentru catehizare,
Pr. Silviu Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro