Proiect catehetic „Larg deschideţi poarta sufletelor voastre!”, Ediția a VIII-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Claudiu Popiț, coordonatorul Circumscripției catehetice Barcău, duminică, 17 decembrie 2017, la biserica cu hramul „Schimbarea la Faţă” din Nuşfalău s-a finalizat proiectul catehetic „Larg deschideţi poarta sufletelor voastre!” aflat la a VIII-a ediţie. În cadrul proiectului au fost implicaţi 150 de copii din parohiile Nuşfalău, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Cerîşa, Halmăşd, Plopiş, Porţ, Ip, respectiv Şcolile Gimnaziale Ip, Halmăşd, Plopiş, Nuşfalău.
După slujba vecerniei, a rostit un cuvânt de învățătură Preacucernicul Părinte Protopop al Șimleului, Dan Haiduc, apoi copiii au susţinut un frumos moment artistic alcătuit din colinde, cântece religioase şi obiceiuri ce vestesc Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos. Copiii au fost pregătiţi de preotii parohi în colaborare cu profesorii de religie Nicoleta Opriş, Livia Gligor, Crăciun Dragomir, Chira Victoria-Maria, Moldovan Sorin, respectiv doamnele învăţătoare Man Ioana, Ardelean Felicia, Criste Mirela.
Proiectul s-a realizat în parteneriat cu Consiliul Parohial al Parohiei Ortodoxe Nuşfalău, care a răsplătit colindătorii cu daruri. La eveniment au fost prezenţi credincioşi şi din alte parohii aparţinând Circumscripţiei catehetice Barcău, iar copiii au purtat frumoasele costume populare specifice Văii Barcăului. Gazdă a fost Preacucernicul Părinte Paroh Ghiran Daniel.
La final Preacucernicul Părinte coordonator al Circumscripţiei catehetice Barcău, Claudiu Popiţ, a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit şi de participare, preoţilor si profesorilor implicaţi în proiect.

Preot, Daniel GhiranProiectul catehetic ”Lăudați și cântați și vă bucurați”, aflat la a VII-a ediție

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte coordonator al Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei, Radu Barbor, s-a finalizat la Cehu Silvaniei, duminică, 17 decembrie 2017, proiectul catehetic ”Lăudați și cântați și vă bucurați”, aflat la a VII-a ediție.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2017, având ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos, dar și împlinirea poruncilor dumnezeiești, în special iubirea celor aflați în nevoi.
Programul a debutat la ora 13.30, pe scena Casei de Cultură a orașului Cehu Silvaniei, în deschiderea unui eveniment mai amplu, ”Festivalul internațional de colinde” - ediția a VII-a, organizat de Asociația ”Plaiuri Codrenești”, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Cehu Silvaniei, Primăria Cehu Silvaniei și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. .. .
În cadrul concertului au evoluat grupuri de colindători: de la Grădinița ”Piticot” condus de doamnele educatoare: Sălăjan Liggia și Loboncz Edith; copiii de la Centrul Social Multifuncțional Cehu Silvaniei, îndrumați de doamnele educatoare Monica Olăhuț și Silav Zoia; colindători de la Liceul Tehnologic ”Gheorghe Pop de Băsești” pregătiți de domnul profesor Mircea Ștefan și de doamna profesor Petrenciu Ramona, copiii de la Școala Gimnazială ”Andrei Mureșanu” pregătiți de domnii profesori Mureșan Luminița și Claudiu Crecan, precum și copiii de la câteva parohii ale Circumscripției Catehetice Cehu Silvaniei: Parohia Mineu, preot Florin Ardelean; Parohia Motiș, preot Gheorghe Druță, ajutat de domnul Răzvan Uilecan, Parohia Dobrin, preot Ioan Gaga și Parohia Cehu Silvaniei, preot Radu Barbor. Invitați speciali au fost copiii de la grupa de cateheză a Parohiei Inău, preot Claudiu Bene.
Numărul participanților a fost de aproximativ 150 copii, care au fost răsplătiți cu daruri oferite de Centrul de Cultură și Artă Sălaj și de Parohia Cehu Silvaniei.
La final părintele Radu Barbor, coordonatorul Circumscripției Catehetice Cehu Silvaniei, a adresat celor prezenți mesajul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Petroniu și a oferit diplome de apreciere celor care s-au îngrijit de buna pregătire a copiilor, a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect precum și credincioșilor parohiei Cehu Silvaniei, prezenți într-un număr impresionant la acest concert.

Preot coordonator,
Radu-Marius BarborProiect catehetic „Hristos se naşte, slăviţi-L”

Duminică, 17 decembrie 2017, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Mateiu Călin s-a finalizat proiectul „Hristos se naşte, slăviţi-L”, la Parohia Fildu de Sus .
Proiectul s-a derulat pe parcursul perioadei postului Crăciunului, având ca scop sensibilizarea copiilor în spiritul păstrării valorilor creştine, a tradiţiilor culturale ale poporului român şi participarea afectivă la praznicele împărăteşti prin implicarea acestora în activităţi specifice sărbătorilor.
Acest proiect şi-a propus ca principal obiectiv dezvoltarea unor relaţii de parteneriat dintre parohie şi şcoală. În acest sens preoţii din parohiile partenere proiectului (Hida, Zimbor, Sîncraiu Almaşului, Cuzăplac, Ruginoasa, Tămaşa, Gălăşeni, Almaş, Fildu de mijloc, Fildu de Sus) în parioada postului Crăciunului au fost prezenţi în şcoală şi au susţinut activităţi cu elevii din şcolile partenere proiectului: Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”Hida, Şcoala Gimnazială Zimbor, Şcoala Gimnazială Cuzăplac, Şcoala Gimnazială Almaşu, Şcoala Gimnazială Fildu de Mijloc, Şcoala Primară Tămaşa. Cadrele didactice implicate în acest proiect au fost: înv. Maria Lupaş, înv. Emilia Dinea, ed. Victoria Man, prof. Olimpia Durnea și ed. Anca Petrean.
După oficierea slujbei de Te-deum săvârșită de către preoții implicați în proiect, cei 130 de copii au susţinut un frumos recital de colinde, prezentat de către părintele coordonator Călin Andrei Mateiu.
Partener în proiect a fost și Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Strâmba, care prin Preacuviosul Părinte stareţ Grighentie a oferit daruri copiilor din proiect.
La final, Preacucernicul Părinte Protopop al Zalăului, Cătălin Lucaci, a mulțumit preoţilor şi cadrelor didactice pentru implicarea în proiectul catehetic, iar Preacuviosului Părinte Stareţ pentru darurile oferite copiilor. În încheiere, a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, diplome de merit şi de participare preoților și dascălilor implicați în proiect. Copiii au fost răsplătiți cu daruri.

Coordonatorul Circumscripției catehetice Valea Almașului,
Pr. Călin MateiuCopii sălăjeni premiați la Cluj Napoca

Grupul de elevi ai Școlii Gimnaziale nr.1 Valcău de Jos, ”Spiridușii Valcăului”, au obținut locul III la Festivalul- Concurs de colinde și tradiții de Crăciun ”Episcop Nicolae Ivan” Cluj Napoca, unde au prezentat frumoasele obiceiuri de pe Valea Barcăului.
Aceștia au fost coordonați de către doamna profesoară Monica Ember.PROIECT CATEHETIC „NAȘTEREA DOMNULUI NOST’”

Duminică, 17 decembrie 2017, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Andrei Urs, coordonatorul Circumscripției catehetice Valea Zalăului, în Parohia Hereclean, s-a finalizat prima ediție a proiectului catehetic „Nașterea Domnului nost' ”.
Proiectul a fost un parteneriat între Episcopia Sălajului, Circumscripția catehetică Valea Zalăului, Primăria și Consiliul local Hereclean și Școala Gimnazială Hereclean. El s-a derulat pe perioada lunilor noiembrie și decembrie 2017 și a avut ca scop cunoaşterea de către elevi şi tineri a învăţăturilor Bisericii, a tradiţiilor religioase şi a colindelor.
Faza finală a proiectului a avut loc la Parohia Hereclean, unde copiii și tinerii au susținut un frumos concert de colinde. Au colindat copiii de la grupele catehetice ale parohiilor din Circumscripția catehetică Valea Zalăului: Badon – coordonator pr. Inspector Eparhial Adrian Onica; Bobota – coordonator pr. Silviu Pop; Bocșa – coordonator pr. Stelian Gorgan și prof. Tiran Marinela; Sălăjeni – coordonator director prof. Adriana Bârsan; Sighetu-Silvaniei - coordonator pr. Cosmin Naghi; Hereclean – coordonator pr. Andrei Urs; copiii de la Școala Gimnazială din Hereclean, coordonați de prof. Mirela Rodina și înv. Mirel Trănișan. Concertul a fost încheiat de corul Bisericii Ortodoxe din Hereclean, care au interpretat câteva colinde specifice satului Hereclean.
La final, părintele Inspector Silviu Boha, a înmânat din partea Preasfinţitului Pặrinte Episcop Petroniu, diplome de participare preoţilor și cadrelor didactice și partenerilor din proiect. Toți copiii implicați în proiect au primit daruri din partea organizatorilor.

Coordonator al Circumscripţiei catehetice Valea Zalăului,
Pr. Andrei UrsPROIECT CATEHETIC „NOI UMBLĂM A COLINDA”, EDIȚIA A II-A

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Radu Barbor, coordonator pentru catehizare al Circumscripţiei catehetice Cehu Silvaniei, duminică 10 decembrie 2017 la biserica din Parohia Dobrin, s-a finalizat proiectul „NOI UMBLĂM A COLINDA”, aflat la a II-a ediție.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2017, având ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, dar și cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos.
După oficierea slujbei de Te-deum săvârșită de către preoții implicați în proiect, părintele inspector Silviu Boha a făcut prezentarea succintă a proiectului, apoi cei 110 copii au prezentat în fața unei biserici pline un frumos concert de colinde, prezentat de către părintele Radu Barbor, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Cehu Silvaniei. La eveniment a fost prezent și domnul primar al comunei Dobrin, Bogdan Ferenc Istvan.
Au colindat copiii de la grupele de cateheză din parohiile: Crișeni – preot Silviu Boha; Gârcei - preot Vlaicu Andrei; Mineu - preot Ardelean Florin; Motiș - preot Druță Gheorghe și Uilecan Răzvan; Cehu Silvaniei - preot Barbor Radu; Bulgari - preot Nechita Emil, iar în înceiere copiii de la Parohia Dobrin - preot Gaga Ioan.
La final Preacucernicul Părinte Silviu Boha, a felicitat pe preoții, profesorii și copii implicați în proiect și a accentuat faptul că Episopia Sălajului este preocupată permanent de educația tinerilor și copiilor. Celor implicați în proiect, le-a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, diplome de merit și de participare.
Toți copiii au fost răsplătiţi cu daruri de către organizatori.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaProiectul catehetic ,,Răsună blând spre seară ˮ, la Parohia Rus

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Bande Alexandru, coordonator al Circumscripției catehetice Someș, în Parohia Rus, s-a finalizat cea de-a VII-a ediție a proiectului catehetic ,,Răsună blând spre seară”.
Proiectul catehetic a fost un parteneriat între Episcopia Sălajului, Circumscripția catehetică Someș, Primăria Rus, Școala Gimnazială Rus și Parohia Ortodoxă Rus.
La eveniment au fost prezenți 300 de copii, îmbrăcați în costume tradiționale, însoțiți de preoții și profesorii îndrumători, dar și de părinții prezenți în număr foarte mare să-și susțină copii, astfel încât biserica Parohiei Rus a fost neîncăpătoare.
Concertul de colinde a debutat cu slujba de Te Deum săvârșită de către soborul de preoți, după care Preacucernicul Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripției catehetice Someș a prezentat fiecare grup de colindători. Au colindat cele 16 grupuri după cum urmează: Parohia Ortodoxă Rus – preot Bande Alexandru; Scoala Gimnaziala nr. 1 Rus - director prof. Mureșan Teodora și prof. Vancea Maria; Școala Gimnazială nr.1 Zalha – prof. Almaș Anca; Parohia Ortodoxă Șimisna – pr. Căprar Vasile și prof. Pocol Olimpia; Școala Gimnazială „Gheorghe Munteanu” Poiana Blenchii –prof. Contiș Maria și pr. Coste Andrei; Parohia Ortodoxă Gîlgău – preot Chiroban Paul și prof. Șomcutean Augustin; Parohia Ortodoxă Ileanda – pr. Pop Adrian și prof. Voicu Petrisor Ioana; Școala Gimnazială „Augustin Paul” Letca – prof. Bene Maria; Școala Gimnazială Coroieni – Prof. Lazăr Liana; Școala Gimnazială Fodora – prof. Rad Iuliana; Parohia Ortodoxă Luminis – pr. Bâlc Mihai; Parohia Ortodoxă Fîntînele-Rus – preot Micle Traian; Școala Gimnazială Câțcău – prof. Hango Mihaela Elena; Școala Gimnazială nr.1 Lozna – prof. Nan Daniel; Parohia Lemniu – pr. Vasile Muresan; Parohia Dobrocina – pr. Mureșan Dorin; Școala Gimnazială Belis, Jud. Cluj – director prof. Mocean Mihaela.
Preacucernicul Părinte coordonator Bande Alexandru, în calitate de gazdă și Mureșan Teodora directorul Școlii Gimnaziale nr.1 Rus au adresat un cuvânt de mulțumire și apreciere tuturor celor implicați în acest proiect și au mulțumit sponsorilor.
La final din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, Preacucernicul Părinte coordonator Bande Alexandru a înmânat preoților și profesorilor participanți diplome de merit și de participare, mulțumindu-le, de asemenea, tuturor pentru reușita acestui frumos concert de colinde.

Coordonator al Circumscripției catehetice Someș,
Pr. Bande AlexandruProiect catehetic „Colind şi dar din suflet de copil”, Ediția a IX-a

Duminică, 10 decembrie 2017, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu și sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucericului Părinte Daniel Blaj, coordonatorul Circumscripției catehetice Valea Agrijului, în Parohia Creaca s-a finalizat a noua ediţie a proiectului „Colind şi dar din suflet de copil”.
Proiectul a fost un parteneriat realizat între Episcopia Sălajului, Circumscripția catehetică Valea Agrijului, Parohia Creaca, C.J.R.A.E. Sălaj și Centrul Multifuncțional Zalău.
Tema acestei ediții a fost în concordanță cu anul omagial al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, de aceea au fost readuse în actualitate trăiri ale acestor mărturisitori exprimate în colinde scrise în închisoare.
La ediţia din acest an au participat copiii de la grupele catehetice ale Parohiilor Lăpușul Românesc, Brebi, Creaca, Borza, Treznea, Jac, elevii Școlii Gimnaziale din Creaca, un grup de elevi de la Școala Gimnazială din Românași, precum și un grup de colindători beneficiari ai Centrului Social Multifuncțional Zalău .
Programul a debutat cu o slujbă de mulțumire săvârșită de preoții prezenți. Au urmat pe rând cele nouă grupe de colindători care au interpretat colinde printre care au fost intercalate urări de Anul Nou.
La final părintele Daniel Blaj a oferit diplome de apreciere din partea Preasfințitului Părinte Petroniu celor care s-au implicat în acest proiect.
Copiii au fost răsplătiți cu daruri oferite de credincioșii Parohiei Creaca, gazda evenimentului.

Coordonator al Circumscripției catehetice Valea Agrijului,
Pr. Daniel BlajProiect catehetic ,,Sosit-a Praznicul iarăˮ, Ediția a VIII-a

Proiect catehetic ,,Sosit-a Praznicul iarăˮ, Ediția a VIII-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și îndrumați de către Preacucernicul Părinte Diacon Cristian-Vasile Iura, coordonator al Circumscripției catehetice Jibou, în Parohia Băbeni, s-a finalizat cea de-a VIII-a ediție a proiectului catehetic „Sosit-a Praznicul iară”.
Concertul de colinde a debutat cu un Te-Deum de mulțumire săvârșit de către un sobor de preoți cu diacon, după care Preacucernicul Părinte Diacon Cristian-Vasile Iura, coordonatorul Circumscripției catehetice Jibou a transmis mesajul de binecuvăntare al Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, precum și salutul și urările de bine ale Preacucernicilor Părinți, Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială și Dan Dregan, Protopopul Jiboului.
La evenimentul de la Băbeni au fost prezenți 250 de copii, mulți dintre ei îmbrăcați în costume tradiționale, însoțiți de preoții și profesorii îndrumători, dar și de părinți care au fost prezenți în număr foarte mare să-și susțină copii, astfel încât biserica Parohiei Băbeni a fost neîncăpătoare.
Au participat în acest an 14 grupuri de colindători după cum urmează: Școala Gimnazială Nr. 1 Băbeni: 2 grupuri coordonate de Preacucernicul Părinte Director Prof. Adrian Chirti și de doamna învățătoare Livia Lupșe; Parohia Bălan – coordonatori Pr. Vasile Trifan și cântăreț bisericesc Florin Luca; Școala Chechiș - coordonator învățător Vasile Buruian; Parohia Cheud – coordonatori Pr. Paulin Ianc și prof. Ancuța Ianc; Școala Primară Ciocmani – coordonator învățător Vasile Opriș; Clubul Copiilor Jibou – coordonatori Prof. Director Victor Pintea și prof. Veroncuța Pintea; Parohia Cristolț – coordonatori Pr. Sabin Lucian Gabriel Chiș și învățător Emica Ilieș, Parohia Gâlgău Almașului – coordonatori Pr. Petru Lucăcel și Ec. Cornelia Mureșan, Școala Gimnazială Nr. 1 Gârbou – coordonator Prof. Cernucan-Moș Ioan Roman, Parohia ,,Adormirea Maicii Domnuluiˮ Jibou – coordonator Pr. Daniel-Nelu Baboș; Parohia ,,Sfântul Proroc Danielˮ Jibou – coordonator Pr. Gheorghe Longodor; Parohia Lozna – coordonatori Pr. Vasile Avram și Prof. Daniel Nan; Școala Gimnazială Someș Odorhei – coordonator Pr. Prof. Răzvan-Mihai Govor.
La finalul concertului de colinde, Preacucernicul Părinte Ioan-Gheorghe Șvab-Maxim, în calitate de gazdă și paroh al Parohiei Băbeni a adresat un cuvânt de mulțumire celor prezenți, iar Preacucernicul Părinte Director Prof. Adrian Chirti, co-organizatorul acestui eveniment, a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect și sponsorilor care au contribuit pentru ca fiecare participant să primescă câte un mic dar.
În încheiere, Preacucernicul Părinte Diacon Cristian-Vasile Iura a înmânat preoților și profesorilor participanți din partea Preasfințitului Părinte Petroniu, diplome de merit și de participare, mulțumindu-le, de asemenea, tuturor pentru reușita acestui frumos concert de colinde.
Toți copiii au fost răsplătiți cu daruri din partea organizatorilor.

Coordonator al Circumscripției Catehetice Jibou,
Diacon Cristian-Vasile IuraProiect catehetic „Colind şi dar din suflet de copil” la Parohia Creaca

Duminică, 10 decembrie 2017, în parohia Creaca se va finaliza a noua ediţie a proiectului „Colind şi dar din suflet de copil”.
La această ediţie vor participa copiii de la grupele catehetice ale parohiilor, Brebi, Creaca, Borza, Treznea, Răstolțu Mare, Jac, Lăpușul Românesc - Maramureș, elevii Școlii Gimnaziale din Creaca, precum și un grup de colindători beneficiari ai Centrului Social Multifuncțional Zalău.
Proiectul este un parteneriat realizat între Episcopia Sălajului, Circumscripția catehetică Valea Agrijului, C.J.R.A.E. Sălaj, Centrul Multifuncțional Zalău și Școala Marcus Aurelius din Creaca.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro