Proiect catehetic „Colind şi dar din suflet de copil”, Ediția a IX-a

Duminică, 10 decembrie 2017, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu și sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucericului Părinte Daniel Blaj, coordonatorul Circumscripției catehetice Valea Agrijului, în Parohia Creaca s-a finalizat a noua ediţie a proiectului „Colind şi dar din suflet de copil”.
Proiectul a fost un parteneriat realizat între Episcopia Sălajului, Circumscripția catehetică Valea Agrijului, Parohia Creaca, C.J.R.A.E. Sălaj și Centrul Multifuncțional Zalău.
Tema acestei ediții a fost în concordanță cu anul omagial al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, de aceea au fost readuse în actualitate trăiri ale acestor mărturisitori exprimate în colinde scrise în închisoare.
La ediţia din acest an au participat copiii de la grupele catehetice ale Parohiilor Lăpușul Românesc, Brebi, Creaca, Borza, Treznea, Jac, elevii Școlii Gimnaziale din Creaca, un grup de elevi de la Școala Gimnazială din Românași, precum și un grup de colindători beneficiari ai Centrului Social Multifuncțional Zalău .
Programul a debutat cu o slujbă de mulțumire săvârșită de preoții prezenți. Au urmat pe rând cele nouă grupe de colindători care au interpretat colinde printre care au fost intercalate urări de Anul Nou.
La final părintele Daniel Blaj a oferit diplome de apreciere din partea Preasfințitului Părinte Petroniu celor care s-au implicat în acest proiect.
Copiii au fost răsplătiți cu daruri oferite de credincioșii Parohiei Creaca, gazda evenimentului.

Coordonator al Circumscripției catehetice Valea Agrijului,
Pr. Daniel BlajProiect catehetic ,,Sosit-a Praznicul iarăˮ, Ediția a VIII-a

Proiect catehetic ,,Sosit-a Praznicul iarăˮ, Ediția a VIII-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și îndrumați de către Preacucernicul Părinte Diacon Cristian-Vasile Iura, coordonator al Circumscripției catehetice Jibou, în Parohia Băbeni, s-a finalizat cea de-a VIII-a ediție a proiectului catehetic „Sosit-a Praznicul iară”.
Concertul de colinde a debutat cu un Te-Deum de mulțumire săvârșit de către un sobor de preoți cu diacon, după care Preacucernicul Părinte Diacon Cristian-Vasile Iura, coordonatorul Circumscripției catehetice Jibou a transmis mesajul de binecuvăntare al Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, precum și salutul și urările de bine ale Preacucernicilor Părinți, Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială și Dan Dregan, Protopopul Jiboului.
La evenimentul de la Băbeni au fost prezenți 250 de copii, mulți dintre ei îmbrăcați în costume tradiționale, însoțiți de preoții și profesorii îndrumători, dar și de părinți care au fost prezenți în număr foarte mare să-și susțină copii, astfel încât biserica Parohiei Băbeni a fost neîncăpătoare.
Au participat în acest an 14 grupuri de colindători după cum urmează: Școala Gimnazială Nr. 1 Băbeni: 2 grupuri coordonate de Preacucernicul Părinte Director Prof. Adrian Chirti și de doamna învățătoare Livia Lupșe; Parohia Bălan – coordonatori Pr. Vasile Trifan și cântăreț bisericesc Florin Luca; Școala Chechiș - coordonator învățător Vasile Buruian; Parohia Cheud – coordonatori Pr. Paulin Ianc și prof. Ancuța Ianc; Școala Primară Ciocmani – coordonator învățător Vasile Opriș; Clubul Copiilor Jibou – coordonatori Prof. Director Victor Pintea și prof. Veroncuța Pintea; Parohia Cristolț – coordonatori Pr. Sabin Lucian Gabriel Chiș și învățător Emica Ilieș, Parohia Gâlgău Almașului – coordonatori Pr. Petru Lucăcel și Ec. Cornelia Mureșan, Școala Gimnazială Nr. 1 Gârbou – coordonator Prof. Cernucan-Moș Ioan Roman, Parohia ,,Adormirea Maicii Domnuluiˮ Jibou – coordonator Pr. Daniel-Nelu Baboș; Parohia ,,Sfântul Proroc Danielˮ Jibou – coordonator Pr. Gheorghe Longodor; Parohia Lozna – coordonatori Pr. Vasile Avram și Prof. Daniel Nan; Școala Gimnazială Someș Odorhei – coordonator Pr. Prof. Răzvan-Mihai Govor.
La finalul concertului de colinde, Preacucernicul Părinte Ioan-Gheorghe Șvab-Maxim, în calitate de gazdă și paroh al Parohiei Băbeni a adresat un cuvânt de mulțumire celor prezenți, iar Preacucernicul Părinte Director Prof. Adrian Chirti, co-organizatorul acestui eveniment, a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect și sponsorilor care au contribuit pentru ca fiecare participant să primescă câte un mic dar.
În încheiere, Preacucernicul Părinte Diacon Cristian-Vasile Iura a înmânat preoților și profesorilor participanți din partea Preasfințitului Părinte Petroniu, diplome de merit și de participare, mulțumindu-le, de asemenea, tuturor pentru reușita acestui frumos concert de colinde.
Toți copiii au fost răsplătiți cu daruri din partea organizatorilor.

Coordonator al Circumscripției Catehetice Jibou,
Diacon Cristian-Vasile IuraProiect catehetic „Colind şi dar din suflet de copil” la Parohia Creaca

Duminică, 10 decembrie 2017, în parohia Creaca se va finaliza a noua ediţie a proiectului „Colind şi dar din suflet de copil”.
La această ediţie vor participa copiii de la grupele catehetice ale parohiilor, Brebi, Creaca, Borza, Treznea, Răstolțu Mare, Jac, Lăpușul Românesc - Maramureș, elevii Școlii Gimnaziale din Creaca, precum și un grup de colindători beneficiari ai Centrului Social Multifuncțional Zalău.
Proiectul este un parteneriat realizat între Episcopia Sălajului, Circumscripția catehetică Valea Agrijului, C.J.R.A.E. Sălaj, Centrul Multifuncțional Zalău și Școala Marcus Aurelius din Creaca.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaProiect catehetic „Colinde din bătrâni”, Ediția a VI-a

Miercuri, 6 decembrie 2017, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu și sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucericului Părinte Daniel Blaj, coordonatorul Circumscripției catehetice Valea Agrijului, la Parohia Treznea, s-a finalizat a șasea ediție a Festivalului de colinde intitulat „Colinde din bătrâni”. Festivalul reprezintă finalizarea proiectului cu același nume, care se desfășoară anual în perioada Postului Crăciunului.
Proiectul a avut ca scop descoperirea, cunoașterea, păstrarea și transmiterea mai departe generațiilor tinere, a obiceiurilor și tradițiilor legate de sărbătoarea Nașterea Domnului, precum și a celorlalte sărbători de iarnă.
La ediția din acest an a festivalului au participat parohiile: Treznea, Românași, Bozna, Poarta Sălajului și Creaca. La început, preoții însoțitori ai grupurilor catehetice au săvârșit o slujbă de mulțumire. Au urmat apoi grupurile catehetice care au interpretat pe rând colinde tradiționale. După ce au terminat de colindat grupurile catehetice, preoții care au însoțit copiii, au interpretat un scurt recital de colinde.
La final copiii au fost răsplătiți cu daruri oferite de o familie din parohie.

Pr. Daniel Blaj,
Coordonator al Circumscripției Valea AgrijuluiCERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Joi, 23 noiembrie 2017, a avut loc Cercul pedagogic pentru disciplina Religie, cu tema „Sfânta Scriptură și rolul ei în ora de Religie”.

În cadrul întâlnirii, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a apreciat implicarea profesorilor de religie în proiectele de parteneriat educaţional, coordonate de Episcopia Sălajului, în parteneriat cu ISJ Sălaj și a transmis precizări legate de Reuniunea tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, care se va desfășura în județul nostru, în luna iulie a anului 2018.

În contextul Centrului metodic pentru licee, activitățile au fost susținute la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” din Zalău, de către domnul profesor Călin Micle. Cadrele didactice care predau la gimnaziu au participat la Școala Gimnazială „Corneliu Coposu” din Zalău, unde au fost prezentate materiale PPT pe tema propusă, de către domnii profesori Marinela Ortelecan și Marcel Petrean.

De asemenea, s-au realizat aprecieri pe marginea activităţilor propuse şi s-au făcut precizări referitoare la proiectele educaţionale aflate în desfăşurare, perfecționarea cadrelor didactice, concursurile disciplinei și la revista profesorilor de religie „Din suflet, pentru suflet”.


Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaA zecea ediție a Congresului Național „Hristos împărtășit copiilor”

În perioada 18-20 septembrie 2017 a avut loc la Mănăstirea Caraiman „Congresul Național Hristos împărtășit copiilor” ajuns la ediția a X-a.
Acesta s-a desfășurat la Centrul social-pastoral Sfânta Cruce de la Mănăstirea Caraiman, fiind organizat de Patriarhia Română în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice și cu Organizația World Vision România.
În deschidere, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a transmis mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Recunoştinţă pentru împliniri, speranţă pentru viitor”. Preasfinția Sa, a explicat că proiectul Hristos împărtășit copiilor a început acum doisprezece ani, dar a fost extins la nivel național în urmă cu un deceniu.
Au fost prezenți, domnul Romeo Moșoiu, consilier în Ministerul Educației, Preacucernicul Părinte Florin Marica, consilier patriarhal, Preacucernicul Părinte Constantin Naclad, inspector patriarhal și Preacucernicul Părinte Mihai Pavel director regional în cadrul World Vision Romania. La întrunire au participat șefii birourilor de cateheză ai eparhiilor din țară și străinătate.
În cadrul Congresului au fost rostite prelegeri despre importanța formării spirituale a copiilor și tinerilor. De asemenea, au fost prezentate rapoartele birourilor de cateheză parohială și s-au discutat strategii de colaborare între Școală, Familie și Biserică și s-au trasat liniile directoare privind strategia pe termen scurt, mediu și lung pentru colaborarea dintre Școală și Biserică. Tot acum s-a stabilit calendarul pentru organizarea Concursului național, care se va adresa celor două teme principalale ale anului omagial 2018 „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

Inspector pentru catehizare,
Pr. Silviu BohaConsfătuirea profesorilor de religie sălăjeni

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sâmbătă, 16 septembrie 2017 a avut loc Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sălaj. Au fost alături de profesori, domnul Inspector școlar general Conf. Univ. Dr. Vasile Timiș din partea Ministerului Educației Naționale, doamna Inspector școlar general adjunct Mioara Gudea, părintele consilier cultural Mihai Dobocan și inspectorul școlar Claudia Boha.
Lucrările au debutat cu slujba de Te-Deum săvârşită în biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Zalău şi a continuat în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Sălaj.
A fost prezentat Raportul de activitate pentru anul şcolar 2016-2017 și expuse activităţile reprezentative ale profesorilor de religie din judeţ: premiile obţinute la Olimpiada de religie şi la alte concursuri naţionale, organizarea Concursului Naţional ”Biserica, locaş de închinare”, proiectele derulate în parteneriat cu Episcopia Sălajului şi alte instituţii (Biserica, tinerii şi colindele, Alege viața!, ”Împeună pentru prietenie”, revista ”Din suflet, pentru suflet”).
Alte subiecte aflate pe ordinea de zi s-au referit la direcţiile de acţiune pentru noul an şcolar, structura portofoliului profesorului de religie, stabilirea tematicii Cercurilor pedagogice, alegerea membrilor Consiliului consultativ și procedura de selecție a profesorilor metodiști. De asemenea, s-a discutat despre continuarea şi dezvoltarea parteneriatelor dintre unităţile şcolare cu parohiile și alte instituții din judeţ.

Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaTinerii sălăjeni au fost prezenți la ITO 2017

În perioada 1-4 septembrie 2017, 5000 de tineri din întreaga lume s-au adunat la Iași, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea (ITO) 2017.
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, din Episcopa Sălajului au participat 50 de tineri. Aceștia au fost însoțiți de către Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială, Preacucernicul Părinte Radu Barbor, coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei, Preacucernicul Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripției catehetice Ileanda, Preacucernicul Părinte Cosmin Porcar, coordonatorul Circumscripției catehetice Șimleu Sivaniei și Preacucernicul Părinte Pop Marius.
Tema întrunirii a fost „Tânărul în căutarea libertății”. Tinerii au participat la rugăciune, la ateliere de dezbateri, au vizitat diferite obiective culturale.
Sâmbătă 2 septembrie, a avut loc în incinta Grădinii Palas din Iași, Conferinţa cu tema „Tânărul în căutarea libertății”, susținută de către Părintele Constantin Necula, iar moderator a fost Daniel Buzdugan.
Duminică 3 septembrie în fața Catedralei Mitropolitane din Iași a loc Sfânta Liturhie oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi și preoți. După masa, a avut loc Marșul Tinereții, desfășurat pe traseul Parcul Copou - Catedrala Mitroplitană la care au participat și tineri veniți din Mitropolia Iașului.
Luni 4 septembrie a avut loc Festivitatea de închidere a evenimentului. Unul dintre momentele importante a fost predarea ștafetei și a torței întâlnirii către reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului, organizatorii de anul viitor ai ITO.
Întâlnirea a reprezentat un eveniment spiritual major şi un schimb de experiență important pentru dezvoltarea ulterioară a activităților cu tinerii.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha„ÎNTÂLNIREA TINERILOR ORTODOCȘI SĂLĂJENI”, LA FINAL


A doua zi a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Sălăjeni a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii. Soborul de preoți a fost format din: Preacuviosul Părinte Protosinghel Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare, Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Protopopiatului Șimleu Silvaniei, Preacucernicul Părinte Dan Dregan,protopopul Protopopiatului Jibou, Preacucernicul Părinte Coordonator Radu Barbor, Preacucernicul Părinte Coordonator Alexandru Bande, Preacucernicul Părinte Coordonator Cosmin Porcar, Preacucernicul Părinte Coordonator Claudiu Popiț, Preacucernicul Părinte Coordonator Teodor Csordaș, Preacucernicul Părinte Coordonator Daniel Blaj, Preacucernicul Părinte Dănuț Boșca și Preacucernicul Părinte Răzvan Govor.
După oficierea Dumnezeieștii Liturghii a avut loc Conferința cu tema „Tinerețe și solidaritate”, susținută de către Preacuviosul Părinte Protosinghel Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, în poiana din incinta mănăstirii. Preacuviosul Părinte Protosinghel, le-a vorbit despre tinerețe și provocările ei și i-a îndemnat să devină voluntari în slujba semenilor, pentru că numai în felul acesta pot demonstra că sunt creștini autentici.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Sălăjeni s-a încheiat pe scena special amenajată în vecinătatea mănăstirii. Au sustinut câte un recital de pricesne: „Spiridușii Valcăului”, îndrumați de către prof. Monica Ember și solista Domuța Ștefania împreună cu Formația „Plaiuri codrenești” Cehu Silvaniei.
Preacucernicul Părinte Protopop Dan Haiduc a adresat câteva cuvinte tinerilor, mulţumindu-le pentru modul în care s-au comportat aici şi i-a invitat să revină oricând, cu drag.
Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare, a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, Placheta Întâlnirii, Preacuviosului Părinte Protosinghel Mina Pletosu și Preacucernicilor Părinți implicați în organizarea evenimentului: Preacucernicului Părinte Protopop al Jiboului Dan Dregan, Preacucernicului Părinte Coordonator Radu Barbor, Preacucernicului Părinte Coordonator Alexandru Bande, Preacucernicului Părinte Coordonator Cosmin Porcar, Preacucernicului Părinte Coordonator Claudiu Popiț, Preacucernicului Părinte Coordonator Teodor Csordaș și Preacucernicului Părinte Coordonator Daniel Blaj.
În încheiere Preacucernicul Părinte Silviu Boha a reamintit grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor și a arătat purtarea de grijă constantă a Episcopiei Sălajului în promovarea activităților catehetice și a păstrării identității culturale.
Întâlnirea a început și s-a închiat cu salutul Hristos în mijlocul nostru! și răspunsul Este și va fi!, iar preoții împreună, au ridicat în mâini torța aprinsă a Întâlnirii, în semn de păstrare și mărturisire a credinței celei adevărate.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Sălăjeni a însemnat pentru tinerii prezenți comuniune, tinerețe, bucurie, responsabilitate, simplitate și mărturisire.
Acest eveniment, care este și o formă de afirmare a identităţii ortodoxe, a creat între tinerii participanți o atmosferă de prietenie, de bună cuviință și de respect. Cei prezenți au plecat încărcați duhovnicește și hotărâți să răspândească credința în Dumnezeu, să păstreze vii tradițiile și obiceiurile moștenite de la înaintași.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaÎntâlnirea Tinerilor Ortodocși Sălăjeni, la Mănăstirea „Sfânta Treime” Bic

Deschiderea oficială a avut loc joi, 17 august 2017, începând cu ora 11, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Atenagoras, Mitropolitul Grec Ortodox al Mexicului și a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, a oficialităților locale și a celor din alte Eparhii.
Au fost prezenți peste 120 de tineri și voluntari din Episcopia Sălajului. După slujba de Te-Deum, oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Atenagoras, împreună cu soborul preoților prezenți, Înaltpreasfinția Sa, le-a vorbit tinerilor despre frumusețea Ortodoxiei și a mărturisirii ei în societatea comtemporană. A fost impresionat de tinerii prezenți, cărora le-a dat sfaturi și le-a răspuns întrebărilor adresate de către aceștia.
Înaltpreasfinția Sa a concluzionat că Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Sălăjeni este și o formă de afirmare şi de celebrare a identităţii ortodoxe, dar este foarte important ca tinerii să păstreze și să răspândească credința în Dumnezeu, să păstreze vii tradițiile și obiceiurile moștenite de la înaintași și să nu uite că în afara părinților mai au un aliat în lumea aceasta, Hristos, care zi de zi este lângă noi.
După încheierea cuvântării, din încredințarea Preasfințitului Episcop Petroniu, Preacucernicul Părinte Inspector pentru catehizare, Silviu Boha, a oferit Înaltpreasfinției Sale, tricourile Întâlnirii și o plachetă care să-i amintească de acest eveniment.
În continuare, a luat cuvântul domnul primar al Șimleului Silvaniei, ing. Septimiu Țurcaș, care i-a felicitat pe tineri și a subliniat nevoia acestora de a-și manifesta credința, apoi Preacuvioasa Maică Stareță, stavrofora Marina, a urat bun venit tuturor.
Au fost oferite plachete din partea Preasfințitului Episcop Petroniu, Preacuvioasei Maici Marina, Preacucernicului Părinte Milan Bălan, domnului primar și Preacucernicului Părinte Dan Haiduc, protopopul Protopopiatului Șimleu Silvaniei.
Tineri din cele opt Circumscripții catehetice ale Episcopiei Sălajului, îmbrăcați în costume populare și cu steaguri în mâini, au urcat pe podium, aducând cu ei și o torță ce simbolizează mărturisirea credinței lor.
A urmat un concert de pricesne sustinut de către soliștii Teofana Boha și Mihai Iacob. În încheiere, a urmat de un recital de cântece patriotice sustinut de către Dinu Iancu Sălăjanu, care i-a felicitat pe tinerii participanți la asemenea activități, menite să promoveze identitatea națională și credința strămoșească.
După masa de prânz, tinerii au luat parte la discuții și workshopuri cu tematică actuală privind implicarea tinerilor în activitățile derulate de biserică. Temele discutate la cele patru workshopuri au fost: Autocunoaștere și dezvoltare personală, Dialogul între „tine și mine”, Modelul ideal, Tânărul de astăzi, misionar pentru Hristos.
De asemenea, nu au fost uitați nici vârstinicii, în acest sens, joi, având loc Procesiunea Bucuriei, în care preoții și tinerii prezenți la procesiune au pornit de la Mănăstirea Bic și au ajuns la Complexul de bătrâni „Sfântul Pantelimon” unde au oferit acestora, din partea Preasfințitului Părinte Petroniu, daruri. Tinerii au intrat la biserica parohială unde s-au închinat, au rostit, împreună, Crezul, apoi s-au întors în incinta mănăstirii unde s-a oficiat rugăciunea de seară.
Seara s-a încheiat cu un spectacol religios de pricesne urmat de un foc de tabără.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro