Resfinţirea bisericii din parohia Agrij

Sâmbătă, 29 iunie 2013, la prăznuirea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preasfinţitul Părinte Petroniu, înconjurat de un sobor de 26 de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie în altarul de vară ridicat în curtea bisericii din parohia Agrij, protopopiatul Zalău. Tot cu această ocazie Preasfinţia sa a săvârşit şi slujba de resfinţire a locaşului de cult, în urma lucrărilor de reînnoire săvârşite la locaşul de cult.

Biserica din parohia Agrij a fot ridicată între anii 1906-1909. Datorită stării de deteriorare, începând cu anul 2008 sub coordonarea Preacucernicului Părinte paroh Vasile Man şi prin jertfelnicia celor 250 de familii de credincioşi ai parohiei au fost demarate ample lucrări pentru reînnoirea bisericii. Astfel bolta bisericii a fost refăcută, pereţii au fost retencuiţi şi înfrumuseţai cu o pictură nouă, a fost schimbată instalaţia electrică şi policandrele, au fost înlocuite geamurile şi uşile, pardoseala a fost placată cu greso-granit, s-a montat instalaţia de încălzire, iar iconostasul şi mobilierul bisericesc au fost înlocuite. De asemenea a fost schimbat acoperişul, au fost turnate treptele şi trotuarele, au fost ridicate gardurile, un altar de vară şi două troiţe de lemn.

Pentru întreaga activitate, Preacucrnicul Părinte paroh Vasile Man a fost hirotesit iconom stavrofor.


PS Petroniu - Cuvant la Sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, Agrij, 2013Hramul Mănăstirii "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" Bobota

În cea de-a doua zi de Rusalii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în altarul de vară al schitului „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din localitatea Bobota, cu prilejul hramului acestui aşezământ monahal. În urma aprobării prealabile a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, cu acest prilej a fost proclamată ridicarea schitului Bobota la rang de mănăstire, iar Preacuviosul Părinte Mina Pletosu a fost hirotesit şi instalat stareţ al mănăstirii.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfinţitul Părinte Petroniu a acordat diplome de apreciere celor care s-au implicat activ în lucrările de ridicare a mănăstirii.

Piatra de temelie a mănăstirii Bobota a fot sfinţită în data de 13 iunie 2004 de către Preafinţitul Părinte Petroniu, pe atunci arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului, iar lucrările de început au fost coordonate de către Preacucernicul Părinte Ioan Pădurean de la parohia Bobota, până în anul 2008 când au fost preluate de către Preacuviosul Părinte Pahomie Buruiană. În anul 2012 este numit egumen al schitului Preacuviosul Părinte Mina Pletosu care a continuat lucrările începute de predecesorii săi, în prezent lucrându-se la pictura interioară a bisericii.

În momentul de faţă mănăstirea are 5 vieţuitori.PS Petroniu - Cuvant de Invatatura in a doua zi de Rualii, M-rea Bobota, 2013Sinaxă mitropolitană la Mănăstirea Nicula

Joi, 20 iunie 2013, Mănăstirea Nicula a fost gazda sinaxei stareţilor, stareţelor şi duhovnicilor din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, eveniment ce s-a bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei, a Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a Preasfinţitului Părinte Vasile Someşanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, precum şi a Preasfinţitului Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Întâlnirea a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Vasile Someşanul, alături de exarhii din mitropolie în biserica Mănăstirii Nicula şi a continuat în amfiteatrul Centrului Cultural Sf. Voievod Ștefan cel Mare cu lucrările propriu zise ale sinaxei.
Tema propusă spre meditaţie a fost „Sfânta Liturghie - izvor de har şi bucurie pentru călugăr”, iar referatul pe acest subiect a fost prezentat de către Părintele Arhimandrit Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj Napoca. Au urmat cuvintele de folos ale ierarhilor din mitropolia noastră, precum şi discuţii şi analize asupra conferinţei prezentate.
Conform hotărârilor Sfântului Sinod, sinaxele pe mitropolie au loc o dată la trei ani, aceasta fiind cea de-a treia sinaxă monahală mitropolitană.Sesiune festivă de încheiere a proiectului „Alege Școala”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, azi 19 iunie 2013, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, a avut loc Sesiunea festivă de închidere a proiectului „Alege Școala”!. Proiectul a fost organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul Teologic-Educațional în parterneriat cu Fundația World Vision România.
Au fost prezenți Preacucernicul Părinte Inspector Patriarhal Constantin Naclad, inițiatiatorul proiectului, domnul Consilier Ministru - Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului și Sportului Romeo Moșoiu, Preacucernicul Părinte Florin Stan, formator în cadrul proiectului și domnii Octav Filip și Andrei Frunză din partea Fundației World Vision România.
În proiect din Episcopia Sălajului au fost înscriși 65 de preoți, 5 profesori de religie și 630 de copii. În cei trei ani de implementare, au avut loc șapte sesiuni de formare la Mănăstrirea Strâmba pentru preoți și profesori, iar 219 de copii din cele 70 de parohii înscrise în proiect, au beneficiat în mod gratuit de o săptămână în Tabăra de la Durău.
În cadrul Concursului de creație organizat pe trei secțiuni: literară, artistică și multimedia s-au obținut următoarele rezultate: 630 premii la etapa pe parohie, 27 premii la etapa pe protopopiat și 9 premii la etapa eparhială.
Proiectului arată preocuparea constantă a Bisericii pentru lucrarea educativ-misionară a noii generații, dar și o invitație de implicare în demersul de creștere a copiilor în iubirea lui Hristos.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaÎntâlnirea de 20 de ani a primei generaţii de absolvenţi a Facultăţii de Teologie din Cluj Napoca

Preasfinţitul Părinte Petroniu a participat astăzi, 17 iunie 2013, la întâlnirea prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la absolvirea primei generaţii de studenţi a Facultăţii de Teologie din Cluj Napoca, din care a făcut parte şi Preasfinţia sa.

Festivităţile au debutat cu săvârşirea în capela Seminarului Teologic a slujbei de Te Deum de către Preasfinţitul Părinte Petroniu. La slujbă a participat şi Preasfinţitul Părinte Vasile Someşanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, ca delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Tot acum a fost oficiată şi o slujbă de pomenire pentru cadrele didactice şi colegii trecuţi la Domnul.

În continuare, absolvenţii promoţiei 1993 au vizitat muzeul din subsolul Catedralei Mitropolitane, iar apoi au participat la ora festivă desfăşurată în sala festivă a Facultăţii de Teologie.Sărbătoarea românilor din Vârşeţ

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în duminica a VII –a după Paşti, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala episcopală din Vârşeţ alături de Preasfințitul Părinte Nicanor, Episcopul Bisericii Sârbe din Banat, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiecopiei Timișoarei, precum şi de un numeros sobor de preoți și diaconi din țară și din Serbia.

Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la sfințirea catedralei episcopale de către primul patriarh al României, Miron Cristea, care la vremea respectivă a fost episcop al Caransebeşului.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei.

Răspunsurile liturgice au fost date de corala Giroceanca, a bisericii ortoxe din Giroc, condusă de Mircea Sturza. Au fost prezente fanfarele de la Coștei și Voivodinț, Serbia. Au luat parte la slujbă Maicile de Mănăstirea Mesici și credincioși din localitățile românești din Banatul Sârbesc.

De asemenea, au participat autorități locale și regionale, Alexandru Banul, ambasadorul României la Belgrad, Cosmin Lotreanu, Consulul general al României din Vârșeț, precum și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe a României. De asemenea, au fost prezente autorități locale din Timiș și Caraș-Severin, Francisc Boldea, Primarul Mnicipiului Lugoj, oraș înfrățiț cu Vârșețul și Ioneție Ghiorghion, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin. Un rol deosebit de important în organizarea evenimetelor dedicate centenarului catedralei, desfășurate de parcursul a patru zile de sărbătoare ale comunității românilor din Vârșeț l-a avut Ionel Bocșan, consilier parohial.

După oficierea slujbei, soborul de preoți și diaconi, conduși de Preasfințitul Nicanor au vizitat biserica ortodoxă sârbească şi palatul episcopal, iar mai apoi a urmat o întâlnire la Primăria din Vârșet cu primarul și consilierii locali.

Sursa: http://mitropolia-banatului.roHramul Catedralei Episcopale din Zalău

Catedrala episcopală din Zalău şi-a serbat astăzi hramul. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Petroniu, alături de părinţii slujitori ai bisericii. Tot cu această ocazie a fost săvârşită şi o slujbă de pemonire pentru eroii neamului.
În cuvântul de învăţătură Preasfinţitul Părinte Petroniu a explicat credincioşilor felul în care şi-a însuşit Fiul lui Dumnezeu firea umană şi a arătat că prin moartea pe cruce Acesta a biruit moartea nu ca Dumnezeu ci ca Om, prin sufletul Său lipsit de păcat. Preasfinţia sa a subliniat în cuvântul de învăţătură şi diferenţa dintre moartea trupească şi moartea sufletească, arătând că poate fi un om viu trupeşte, dar mort sufleteşte. După apariţia morţii trupeşti în lume, prin uciderea lui Abel de către Cain, raiul a rămas închis, iar Mântuitorul a luptat pentru învierea sufletelor noastre, urmând ca învierea trupurilor să se facă la sfârşitul lumii. Doar Mântuitorul şi Maica Domnului sunt în Împărăţia lui Dumnezeu cu sufletul şi cu trupul unite, ceilalţi oameni sunt în aşteptarea învierii. Excepţie fac doar Enoh şi Ilie care au avut o viaţă atât de curată încât au fost ridicaţi cu trupurile la cer fără să guste moartea, dar care vor veni la sfârţitul veacurilor în lume să arate cine este anihristul, iar după aceea vor muri şi ei aşteptând învierea cea de obşte.

Compexul „Sfânta Vinere” din care face parte şi Catedrala „Înălţarea Domnului” mai cuprinde şi un monument al eroilor cu înălţimea de 50 de metri, iar la subsol adăposteşte un paraclis şi spaţii muzeale pentru cele aproximativ 3000 de cărţi şi obiecte ce fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional. Piatra de temelie a complexului „Sfânta Vinere” a fost sfinţită în anul 1990, iar în momentul de faţă au fost executate aproximativ 85 % din lucrări.

Catedrala are planul de cruce greacă înscrisă, iar spaţiul interior se desfăşoară pe mai multe niveluri, permiţând participarea la slujbe a unui numar de aproximativ 5.000 de credincioşi.PS Petroniu - Predica la Inaltarea Domnului, Zalau, 2013Ședința administrativă lunară la Protopopiatul Jibou

Luni, 10 iunie 2013, s-a a avut şedinţa administrativă lunară a Preacucernicilor Părinţi din Protopopiatul Jibou. Şedinţa a avut loc în amfiteatrul Grădinii Botanice din localitate. În cadrul şedinţei părintele diacon Cristian-Vasile Iura de la Parohia ,,Sfântul Prooroc Daniel” şi ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Jibou, a susținut prelegerea ,,Viaţa bisericească în timpul lui Constantin cel Mare”, urmată de discuţii pe marginea acestei teme.

Preacucernicul Părinte Protopop a prezentat apoi probleme de ordin administrativ, economic, cultural şi social și s-a discutat despre diferenţele de la Sfintele Slujbe în perioadele înainte şi după Praznicul Înălţării Domnului.

Au fost felicitaţi, apoi, Preacucernicii Părinţi care-şi serbează ziua de naştere în această lună.

La final, toţi cei prezenţi au vizitat Grădina Botanică.

Următoarea şedinţă va avea loc în data de 13 iulie 2013, când va fi dezbătută conferinţa cu tema ,,Dezvoltarea vieţii liturgice, a artei şi arhitecturii creştine în timpul lui Constantin cel Mare”, şedinţă care va avea aceeaşi locaţie, ocazie cu care sunt invitate şi doamnele preotese pentru a vizita Grădina Botanică a oraşului.Ședința administrativă lunară la Protopopiatul Șimleu Silvaniei

Luni, 10 iunie 2013, la sediul Protopopiatului Şimleu Silvaniei a avut loc şedinţa administrativă lunară, prezidată de către Preacucernicul Părinte Protopop Dan Haiduc, la care au participat preoţii din cuprinsul Protopopiatului.
În cadrul şedinţei a fost susţinută o conferinţă tematică, având titlul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, promotori ai libertăţii religioase şi susţinători ai bisericii", de către Preacucernicul Părinte Ioan Marian, preot paroh la Parohia Ortodoxă Ip, conferinţă în care au fost tratate aspecte privind politica socială şi religioasă a lui Constantin cel Mare şi relaţiile dintre stat şi Biserică, un punct important, care s-a dezbătut, fiind viaţa bisericească a imperiului în timpul lui Constantin cel Mare.
După susţinerea conferinţei tematice, părintele protopop Dan Haiduc a tratat problemele administrative aflate pe ordinea de zi, fiind puse în discuţie şi unele aspecte care privesc uniformizarea actului de cult în cuprinsul protopopiatului.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro