Conferinţa preoţească de primăvară

La catedrala episcopală „Înălţarea Domnului” din Zalău a avut loc, potrivit Statutului pentru Organizare şi Funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, conferinţa preoţească semestrială a clericilor din Episcopia Sălajului.
Tema conferinţei a fost „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, promotori ai libertăţii religioase şi susţinători ai Bisericii” şi a fost susţinută de către Preacucernicul Părinte Ciprian-Constantin Marincaş slujitor la parohia Soruşa Uileac.
În cuvântul rostit Preasfinţitul Părinte Petroniu a subliniat importanţa majoră a tot ceea ce au însemnat pentru Biserică acţiunile împăratului Constantin cel Mare.
Din punct de vedere administrativ Episcopia Sălajului este structurată pe trei protopopiate (Zalău, Şimleu Silvaniei şi Jibou) ce au în componenţă 207 parohii şi şapte mănăstiri şi schituri. Acestea sunt deservite de 234 de preoţi şi şapte diaconi.
Episcopia Sălajului a fost înfiinţată prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu nr. 4526 din 18 octombrie 2007, iar Preasfinţitul Părinte Petroniu a fost întronizat ca cel dintâi episcop al Sălajului în data de 13 aprilie 2008 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Bartolomeu Anania.Premii pentru reprezentanții Episcopiei Sălajului la Concursul național „Bucuria de a fi creștin”

În perioada 20-21 mai 2013, la Palatul Patriarhal din București, a avut loc faza finală a concursului național „Bucuria de afi creștin”, organizat de Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române, prin Biroul de catehizare.
Câștigătorii din Episcopia Sălajului la cele trei secțiuni au fost:
A) Interpretarea unui cântec religios sau a unui cântec popular
Iacob Alexandra și Vlad Blaga Zalău, pregătiți de către Dr. Mihai Iacob
B) Recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic/religios
Vereș-Pop Diana, Parohia Tusa, pregătită de către doamna prof. Vereș-Pop Margareta
C) Interpretarea unui text literar în proză
Piesa de teatru „Hristos a Înviat”, Parohia „Sfânta Vinere” Zalău, sub coordonarea PC Părinte Consilier Cultural Gabriel Gârdan și pregătită de către:, Prof. Ionuț Ciocmărean, Prof. Anca Inceu, Prof. Marinela Roșu și Prof. Dana Rus.
Episcopia Sălajului a fost reprezentată la acest eveniment de o delegație formată din: PC Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, Iacob Alexandra-Teofana, Dr. Iacob Mihai-Ionel de la Parohia Hereclean, Vereș-Pop Diana, prof. Vereș-Pop Margareta de la Parohia Tusa, prof. Ciocmărean Ionuț și Nerțan Maria de la Parohia Sfânta Vinere Zalau.
Luni 20 mai, programul activităților a cuprins vizionarea montajului media realizat de către Trinitas TV, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”. Au asistat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ierarhi din Sinodul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei și slujitori din cadrul Administraţiei patriarhale şi ai Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Alături de cei mici s-au aflat părinţii, profesorii şi coordonatorii lor. La final toți copiii participanți au fost premiați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu diplome, cărți și reviste.
Marți 21 mai, ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, cei 87 de câștigători din întreaga Patriarhie, au participat la Sfânta Liturghie, săvârșită de Preafericitul Patriarh Daniel, unde au rostit Crezul.
După Sfânta Liturghie Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit tuturor participanților un dineu.

Pr. Silviu Boha
Inspector pentru catehizare parohialăTârnosirea bisericii din parohia Recea Mică

De sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit începând cu orele 9:30, târnosirea bisericii cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din parohia Recea Mică, protopopiatul Zalău şi a săvârşit Sfânta Liturghie.

Alături de Preasfinţia sa au mai făcut parte din sobor majoritatea membrilor Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicii Părinţi Protopopi din Eparhie şi alţi preoţi slujitori din parohiile învecinate.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, primarul comunei Vârşolţ i-a acordat Preacucernicului Părinte Paroh Mihai Dobocan titlul de cetăţean de onoare al comunei.

Parohia Recea Mică a fost înfiinţată în anul 2006, părintele paroh Mihai Dobocan fiind primul preot al acestei comunităţi. Nefiind ridicată o biserică în sat, primele slujbe s-au săvârşit în şcoala dezafectată din localitate, iar în acelaşi an a fost sfinţită de către Preasfinţitul Părinte Petroniu piatra de temelie pentru un nou locaş de cult. Prin strădania celor 26 de familii şi a celor 24 de văduvi din localitate precum şi ale altor binefăcători, ridicarea locaşului de cult a evoluat cu repeziciune, astăzi biserica îmbrăcând straie de sărbătoare pentru târnosire.


PS Petroniu - Predica la Sfintii Imparati Constantin si Elena, Recea Mica, 2013Consultaţia Teologică "Înţelegerea omului ca şi chip al lui Dumnezeu - bază a dialogului ecumenic"

Preasfinţitul Părinte Episcop Petroniu împreună cu Preacucernicul Părinte Gabriel-Viorel Gârdan, Consilier Cultural al Episcopiei Sălajului, au participat în perioada 16-19 mai 2013, în Germania, la a treia Consultaţie teologică organizată de fundaţia Diakonia din Neuendettelsau. Tema acestei conferinţe a fost "Înţelegerea omului ca şi chip al lui Dumnezeu - bază a dialogului ecumenic".
Lucrările consultaţiei teologice au fost deschise de Preasfinţşitul Părinte Petroniu care a făcut o scurtă prezentare a relaţiilor dintre Diakonia din Neuendettelsau şi Episcopia Sălajului şi a creionat principalele direcţii de dezbatere ale acestei importante teme teologice. De asemenea, a subliniat importanţa dialogului teologic şi a adresat participanţilor la consultaţie îndemnul paulinic: "Cuvântul lui Hristos să locuiască întru voi cu bogăţie. Învăţaţi-vă şi povăţuiţi-vă între voi cu toată înţelepciunea. Cântaţi în inimile voastre lui Dumnezeu, mulţumindu-i în psalmi, în laude şi-n cântări duhovniceşti" (Coloseni 3,16).
Printre participanţii din România s-au numărat şi Înalpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preacucernicul Părinte Profesor Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii Babeş-Bolyai, Preacucernicul Părinte Profesor Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Preacucernicul Părinte Profesor Aurel Pavel, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu, Preacucernicul Părinte Profesor Ştefan Iloaie, director de departament la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.Şedinţa administrativă lunară la Protopopiatul Jibou

Luni, 13 mai 2013, s-a desfăşurat ședința administrativă lunară a preoților din Protopopiatul Jibou. Aceasta a avut loc la biserica ,,Sfântul Gheorghe” și ,,Sfântul Daniel”, care a fost inaugurată de Preasfințitul Părinte Petroniu, în a treia zi de Sfintele Paști.

Ședința a început cu săvârşirea unei slujbe de Te-Deum de mulțumire săvârșită de Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan și diaconul acestei biserici Cristian – Vasile Iura. Au fost prezenți și reprezentanți ai Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, care au prezentat Preacucernicilor Părinți prezenți obligațiile prinvind folosința monumentelor istorice (bisericile de lemn).

În cadrul ședinței, Preacucernicul Părinte Sabin – Lucian – Gabriel Chiș, de la parohia Cristolț, a susținut conferința cu tema ,,Politica socială și religia lui Constantin cel Mare și relațiile dintre stat și Biserică”. Au urmat întrebări, răspunsuri și discuții pe baza temei. A fost anunţată apoi Conferința pastoral – misionară de primăvară care va avea loc joi, 23 mai 2013, la catedrala epsicopală ,,Înălțarea Domnului” din Zalău.

Preacucernicul Părinte Protopop a expus, în continuare, probleme de ordin administrativ, economic, cultural și social, iar ca problemă liturgică, particularitățile de la sfintele slujbe săvârșite în săptămâna luminată.

Următoarea ședință va avea loc în data de 10 iunie 2013 (luni), când Preacucernicul Părinte diacon Cristian – Vasile Iura, de la biserica ,,Sfântul Gheorghe” și ,,Sfântul Daniel”, va conferenția pe tema ,,Viaţa bisericească în timpul lui Constantin cel Mare .Liturghie arhierească la parohia "Sfântul Nicolae" din Zalău

În Duminica a doua după Învierea Domnului, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Zalău. Alături de Preasfinţia sa au mai făcut parte din sobor Preacucernicul Părinte paroh Ionuţ Pop, care este şi inspectorul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacuviosul Părinte Antonie Pinţa – exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, Preacucernicul Părinte Dan Dregan – protopop al Protopopiatului Jibou, Preacucernicul Părinte Septimiu Gudea – inspectorul contabil al Episcopiei Sălajului şi Preacucernicul Părinte Sorin Guşet de la parohia Bercea.

În cadrul Sfintei Liturghii tânărul Cristian Popa a fost hirotonit întru diacon pe seama acestei biserici.

Piatra de temelie a bisericii „Sfântul Nicolae” din Zalău a fost sfinţită de către Preasfinţitul Părinte Petroniu în Duminica Tomii a anului 2009, iar din primăvara anului trecut sfintele slujbe se săvârşesc în interiorul noului locaş de cult.

În prezent lucrările la biserică sunt finalizate la exterior, iar în interior pereţii sunt pregătiţi pentru pictură, fiind de asemenea montate iconostasul, pardoseala, policandrele şi aplicele, sistemul de climatizare şi cel de sonorizare.

Demn de menţionat este faptul că biserica adăposteşte o părticică din moaştele ocrotitorului ei – Sfântul Ierarh Nicolae.


PS Petroniu - Predica in Duminica a II a dupa Pasti, Zalau, 2013Prima Sfântă Liturghie săvârşită în biserica cu hramurile "Sf. Mc. Gheorghe şi Sf. Proor. Daniel" din Jibou

Marţi, 7 mai 2013, în cea de-a treia zi de Paşti, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit prima Sfântă Liturghie după finalizarea lucrărilor la biserica cu hramurile “Sfântul Mucenic Gheorghe şi Sfântul Prooroc Daniel” din oraşul Jibou. Preasfinţia Sa a fost înconjurat de un ales sobor de preoţi, format din majoritatea membrilor aparatului administrativ al Episcopiei Sălajului şi alţi preoţi din Eparhie.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia sa a hirotonit întru diacon pe seama acestei biserici pe tânărul teolog Cristian Iura.

Înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii Preasfinţia sa a binecuvântat lucrările efectuate la locaşul de cult, lucrări realizate, în cea mai mare parte, prin efortul vrednicilor credincioşi ai oraşului Jibou sub coordonarea Preacucernicului Părinte paroh Dan Dregan, care este şi protopop al Jiboului.

Cu toate că a fost zi de lucru în instituţiile de stat, biserica - de altfel deosebit de spaţioasă – a fost neîncăpătoare. Prezenţa Preasfinţitului Părinte Petroniu în mijlocul preoţilor şi credincioşilor a adus o aleasă bucurie sufletească tuturor.

După rostirea cuvântului de învăţătură, Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan a adus cuvinte de mulţumire şi recunoştinţă Ierarhului locului şi tuturor celor care au contribuit la ridicarea şi înfrumuseţarea acestei sfinte biserici.

PS Petroniu - Predica in a treia zi de Pasti, Jibou, 2013Resfinţirea bisericii din parohia Derşida

În cea de-a doua zi de Paşti, Preasfinţitul Părinte Petroniu a binecuvântat lucrările efectuate la biserica din parohia Derşida, Protopopiatul Şimleu Silvaniei şi a săvârşit Sfânta Liturghie.

Biserica de zid din parohia Derşida a fost ridicată între anii 1948-1956. După venirea părintelui Viorel Iancău ca preot paroh în anul 1991, ajutat de membrii consiliului şi comitetului parohial şi prin dărnicia credincioşilor şi a altor binefăcători, locaşul de cult a fost reînnoit la interior fiind restaurate pictura din pridvor, iconostasul şi amvonul, a fost montată instalaţia de încălzire pe panouri radiante şi combustibil solid, precum şi sistemul de sonorizare, iar clopotele au fost automatizate. În exterior, acoperişul şi pereţii au fost reparaţi şi vopsiţi, pictura din pridvor a fost restaurată, s-au montat proiectoare pentru iluminatul exterior, au fost turnate trotuarele, au fost ridicate un lumânărar şi gardul din partea de vest a locaşului de cult, iar restul gardului a fost reparat. De asemenea, sfântul locaş a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

PS Petroniu - Predica in a doua zi de Pasti, Dersida , 2013Praznicul Învierii Domnului la Catedrala Episcopală

Slujba Învierii a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Petroniu la Catedrala Episcopală "Înălţarea Domnului" din Zalău.

Dimineaţa, Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie în aceeaşi Catedrală, la slujbă fiind prezenţi un mare număr de credincioşi.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro