Sesiune festivă de încheiere a proiectului „Alege Școala”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, azi 19 iunie 2013, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, a avut loc Sesiunea festivă de închidere a proiectului „Alege Școala”!. Proiectul a fost organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul Teologic-Educațional în parterneriat cu Fundația World Vision România.
Au fost prezenți Preacucernicul Părinte Inspector Patriarhal Constantin Naclad, inițiatiatorul proiectului, domnul Consilier Ministru - Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului și Sportului Romeo Moșoiu, Preacucernicul Părinte Florin Stan, formator în cadrul proiectului și domnii Octav Filip și Andrei Frunză din partea Fundației World Vision România.
În proiect din Episcopia Sălajului au fost înscriși 65 de preoți, 5 profesori de religie și 630 de copii. În cei trei ani de implementare, au avut loc șapte sesiuni de formare la Mănăstrirea Strâmba pentru preoți și profesori, iar 219 de copii din cele 70 de parohii înscrise în proiect, au beneficiat în mod gratuit de o săptămână în Tabăra de la Durău.
În cadrul Concursului de creație organizat pe trei secțiuni: literară, artistică și multimedia s-au obținut următoarele rezultate: 630 premii la etapa pe parohie, 27 premii la etapa pe protopopiat și 9 premii la etapa eparhială.
Proiectului arată preocuparea constantă a Bisericii pentru lucrarea educativ-misionară a noii generații, dar și o invitație de implicare în demersul de creștere a copiilor în iubirea lui Hristos.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaÎntâlnirea de 20 de ani a primei generaţii de absolvenţi a Facultăţii de Teologie din Cluj Napoca

Preasfinţitul Părinte Petroniu a participat astăzi, 17 iunie 2013, la întâlnirea prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la absolvirea primei generaţii de studenţi a Facultăţii de Teologie din Cluj Napoca, din care a făcut parte şi Preasfinţia sa.

Festivităţile au debutat cu săvârşirea în capela Seminarului Teologic a slujbei de Te Deum de către Preasfinţitul Părinte Petroniu. La slujbă a participat şi Preasfinţitul Părinte Vasile Someşanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, ca delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Tot acum a fost oficiată şi o slujbă de pomenire pentru cadrele didactice şi colegii trecuţi la Domnul.

În continuare, absolvenţii promoţiei 1993 au vizitat muzeul din subsolul Catedralei Mitropolitane, iar apoi au participat la ora festivă desfăşurată în sala festivă a Facultăţii de Teologie.Sărbătoarea românilor din Vârşeţ

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în duminica a VII –a după Paşti, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala episcopală din Vârşeţ alături de Preasfințitul Părinte Nicanor, Episcopul Bisericii Sârbe din Banat, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiecopiei Timișoarei, precum şi de un numeros sobor de preoți și diaconi din țară și din Serbia.

Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la sfințirea catedralei episcopale de către primul patriarh al României, Miron Cristea, care la vremea respectivă a fost episcop al Caransebeşului.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei.

Răspunsurile liturgice au fost date de corala Giroceanca, a bisericii ortoxe din Giroc, condusă de Mircea Sturza. Au fost prezente fanfarele de la Coștei și Voivodinț, Serbia. Au luat parte la slujbă Maicile de Mănăstirea Mesici și credincioși din localitățile românești din Banatul Sârbesc.

De asemenea, au participat autorități locale și regionale, Alexandru Banul, ambasadorul României la Belgrad, Cosmin Lotreanu, Consulul general al României din Vârșeț, precum și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe a României. De asemenea, au fost prezente autorități locale din Timiș și Caraș-Severin, Francisc Boldea, Primarul Mnicipiului Lugoj, oraș înfrățiț cu Vârșețul și Ioneție Ghiorghion, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin. Un rol deosebit de important în organizarea evenimetelor dedicate centenarului catedralei, desfășurate de parcursul a patru zile de sărbătoare ale comunității românilor din Vârșeț l-a avut Ionel Bocșan, consilier parohial.

După oficierea slujbei, soborul de preoți și diaconi, conduși de Preasfințitul Nicanor au vizitat biserica ortodoxă sârbească şi palatul episcopal, iar mai apoi a urmat o întâlnire la Primăria din Vârșet cu primarul și consilierii locali.

Sursa: http://mitropolia-banatului.roHramul Catedralei Episcopale din Zalău

Catedrala episcopală din Zalău şi-a serbat astăzi hramul. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Petroniu, alături de părinţii slujitori ai bisericii. Tot cu această ocazie a fost săvârşită şi o slujbă de pemonire pentru eroii neamului.
În cuvântul de învăţătură Preasfinţitul Părinte Petroniu a explicat credincioşilor felul în care şi-a însuşit Fiul lui Dumnezeu firea umană şi a arătat că prin moartea pe cruce Acesta a biruit moartea nu ca Dumnezeu ci ca Om, prin sufletul Său lipsit de păcat. Preasfinţia sa a subliniat în cuvântul de învăţătură şi diferenţa dintre moartea trupească şi moartea sufletească, arătând că poate fi un om viu trupeşte, dar mort sufleteşte. După apariţia morţii trupeşti în lume, prin uciderea lui Abel de către Cain, raiul a rămas închis, iar Mântuitorul a luptat pentru învierea sufletelor noastre, urmând ca învierea trupurilor să se facă la sfârşitul lumii. Doar Mântuitorul şi Maica Domnului sunt în Împărăţia lui Dumnezeu cu sufletul şi cu trupul unite, ceilalţi oameni sunt în aşteptarea învierii. Excepţie fac doar Enoh şi Ilie care au avut o viaţă atât de curată încât au fost ridicaţi cu trupurile la cer fără să guste moartea, dar care vor veni la sfârţitul veacurilor în lume să arate cine este anihristul, iar după aceea vor muri şi ei aşteptând învierea cea de obşte.

Compexul „Sfânta Vinere” din care face parte şi Catedrala „Înălţarea Domnului” mai cuprinde şi un monument al eroilor cu înălţimea de 50 de metri, iar la subsol adăposteşte un paraclis şi spaţii muzeale pentru cele aproximativ 3000 de cărţi şi obiecte ce fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional. Piatra de temelie a complexului „Sfânta Vinere” a fost sfinţită în anul 1990, iar în momentul de faţă au fost executate aproximativ 85 % din lucrări.

Catedrala are planul de cruce greacă înscrisă, iar spaţiul interior se desfăşoară pe mai multe niveluri, permiţând participarea la slujbe a unui numar de aproximativ 5.000 de credincioşi.PS Petroniu - Predica la Inaltarea Domnului, Zalau, 2013Ședința administrativă lunară la Protopopiatul Jibou

Luni, 10 iunie 2013, s-a a avut şedinţa administrativă lunară a Preacucernicilor Părinţi din Protopopiatul Jibou. Şedinţa a avut loc în amfiteatrul Grădinii Botanice din localitate. În cadrul şedinţei părintele diacon Cristian-Vasile Iura de la Parohia ,,Sfântul Prooroc Daniel” şi ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Jibou, a susținut prelegerea ,,Viaţa bisericească în timpul lui Constantin cel Mare”, urmată de discuţii pe marginea acestei teme.

Preacucernicul Părinte Protopop a prezentat apoi probleme de ordin administrativ, economic, cultural şi social și s-a discutat despre diferenţele de la Sfintele Slujbe în perioadele înainte şi după Praznicul Înălţării Domnului.

Au fost felicitaţi, apoi, Preacucernicii Părinţi care-şi serbează ziua de naştere în această lună.

La final, toţi cei prezenţi au vizitat Grădina Botanică.

Următoarea şedinţă va avea loc în data de 13 iulie 2013, când va fi dezbătută conferinţa cu tema ,,Dezvoltarea vieţii liturgice, a artei şi arhitecturii creştine în timpul lui Constantin cel Mare”, şedinţă care va avea aceeaşi locaţie, ocazie cu care sunt invitate şi doamnele preotese pentru a vizita Grădina Botanică a oraşului.Ședința administrativă lunară la Protopopiatul Șimleu Silvaniei

Luni, 10 iunie 2013, la sediul Protopopiatului Şimleu Silvaniei a avut loc şedinţa administrativă lunară, prezidată de către Preacucernicul Părinte Protopop Dan Haiduc, la care au participat preoţii din cuprinsul Protopopiatului.
În cadrul şedinţei a fost susţinută o conferinţă tematică, având titlul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, promotori ai libertăţii religioase şi susţinători ai bisericii", de către Preacucernicul Părinte Ioan Marian, preot paroh la Parohia Ortodoxă Ip, conferinţă în care au fost tratate aspecte privind politica socială şi religioasă a lui Constantin cel Mare şi relaţiile dintre stat şi Biserică, un punct important, care s-a dezbătut, fiind viaţa bisericească a imperiului în timpul lui Constantin cel Mare.
După susţinerea conferinţei tematice, părintele protopop Dan Haiduc a tratat problemele administrative aflate pe ordinea de zi, fiind puse în discuţie şi unele aspecte care privesc uniformizarea actului de cult în cuprinsul protopopiatului.Ședința administrativă lunară la Protopopiatul Zalău

Luni, 10 iunie 2013, a avut loc ședința administrativă lunară a preoților din Protopopiatul Zalău. La ședință a participat și Preacucernicul Părinte Alexandru Horvat, consilierul pe probleme social-filantropice al Episcopiei Sălajului, ca delegat al Preasfințitului Părinte Petroniu.
La inițiativa părintelui protopop Ștefan Lucaciu și la invitația părintelui Silviu Pop, preot paroh la parohia Bocșița, ședința a avut loc în biserica parohiei Bocșița. Desfășurarea acestor ședințe în diferite biserici din cadrul Protopopiatului s-a născut din dorința Preacucernicului Părinte Protopop Ștefan Lucaciu de a stabili între preoți o mai strânsă legătură și apropiere.
În cadrul ședinței Preacucernicul Părinte Ciprian Porumb de la parohia Moigrad a susținut conferința cu tema „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena - susţinători ai Bisericii”.
După încheierea discuțiilor pe această temă și a comunicărilor făcute de către Preacucernicul Părinte Protopop Ștefan Lucaciu, părinții prezenți la ședință au vizitat parohiile Bocșa, Bocșița, Chilioara, Coşei şi biserica de piatră din Guruslău.Resfinţirea bisericii din parohia Meseşenii de Jos

În Duminica a VI-a după Paşti, Preasfinţitul Părinte Petroniu, a resfinţit biserica din parohia Meseşenii de Jos şi a săvârşit Sfânta Liturghie. Alături de Preasfinţia sa au mai făcut parte din sobor 10 preoţi, printre care Preacucernicul Părinte Vasile Rus - vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Ionuţ Pop – inspectorul eparhial al Eparhiei, Preacucernicul Părinte Ştefan Lucaciu – protopop al Protopopiatului Zalău precum şi patru diaconi.

Situat la 12 kilometri de municipiul Zalău, satul Meseşenii de Jos este atestat documntar pentu prima dată în anul 1388 când se numea Magyarkecel.

În ceea ce priveşte viaţa spirituală a satului, se aminteşte existenţa unei biserici din lemn construită pe la anul 1733, dar care cu timpul s-a ruinat, azi nemiştiindu-se locul unde a fost aceasta ridicată.

În 1857 a fost construită o altă biserică, din cărămidă arsă pe fundaţie de piatră. Pereţii bisericii, fiind ridicaţi pe un teren mai jos decât nivelul drumului, au fost cuprinşi de igrasie şi s-au deteriorat aşa încât în anul 1938 s-a luat hotărârea de a se construi o nouă biserică pe locul bisericii vechi.

Lucrările la noul locaş de cult s-au finalizat în anul 1946, dar problema igrasiei a persistat şi s-a intervenit în mai multe rânduri asupra locaşului de cult prin lucrări de reabilitare şi pictură sub păstorirea preoţilor Pamfil Vlaicu, Viorel Pop şi Florin Cherecheş.

Din anul 2010, după venirea în parohie a Preacucernicului Părinte Florin Maliţa, cu sprijinul domnului primar Sandu Bercean, care este şi prim epitrop al parohiei, a Consiliului Parohial şi prin jertfelnicia bunilor credincioşi, biserica a intrat într-un amplu proces de reparare. Lucrările încep în luna septembrie a anului 2010 prin realizarea sistemului de drenaj şi canalizare a apei pluviale din jurul bisericii. În interiorul locaşului de cult a fost refăcută instalaţia electrică şi cea de încălzire, pereţii au fost retencuiţi şi pictaţi în tehnica frescă, pardoseala a fost izolată şi placată cu gresie şi a fost înlocuit iconostasul. În exteriorul bisericii acoperişul a fost schimbat în întregime, pereţii au fost vopsiţi, iar fundaţia a fost placată cu piatră. De asemenea au fost turnate trotuarele în jurul bisericii, au fosr refăcute gardurile şi a fost ridicat un monument al eroilor. Pe lângă acestea locaşul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la suma de 400.000 lei.

Pentru dăruirea şi hărnicia de care a dat dovadă în activitatea pastorală, dar şi ca semn de apreciere a eforturilor depuse, Preasfinţitul Părinte Petroniu i-a acordat Preacucernicului Părinte paroh Florin Maliţa rangu de iconom stavrofor.

Pr. Cătălin Lucaci


Ps Petroniu - Predica in Duminica a VI-a dupa Pasti, Mesesenii de Jos, 2013Episcopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului”

Miercuri, 5 iunie, la sediul Episcopiei Sălajului s-a întrunit comisia de evaluare care a analizat dosarele profesorilor de religie în vederea acordării titlului de „Profesorul anului”. Episcopia Sălajului acordă în fiecare an titlul de „Profesorul anului” unuia dintre profesorii de religie din eparhie care s-a remarcat printr-o activitate excepțională atât la catedră cât și în cadrul programelor catehetice ale eparhiei. Conform metodologiei competiției, fiecare cadru didactic care predă disciplina religie, indiferent dacă este titular sau suplinitor, completează o fișă de autoevaluare și o depune însoțită de documentele justificative. Consiliul Consultativ al profesorilor de religie a evaluat într-o primă instanță dosarele și a validat punctajul fiecărui profesor. Primii zece profesori care au întrunit numărul cel mai mare de puncte se califică pentru evaluarea finală. Comisia eparhială de evaluare este prezidată de Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu și are următoare componență: consilier cultural, inspector pentru catehizare parohială, inspector de specialitate pentru disciplina religie și 5 profesori care predau la cele trei cicluri: primar, gimnazial și liceal desemnați de consiliul consultativ al profesorilor de religie. În procesul final de evaluare se are în vedere și fișa de evaluare a activității profesorului de religie întocmită de preoții parohi.
Anul acesta titlul de „Profesorul anului” a fost acordat doamnei profesor Mureșan Cristina de la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” din Jibou.Liturghie Arhierească la parohia Sici

În Duminica a IV-a după Paşti (a Slăbănogului), credincioşii Parohiei Sici, Protopopiatul Şimleu Silvaniei, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfinţitul Părinte Petroniu. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, între care şi Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Şimleului Silvaniei.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost prilejuită de faptul că lucrările la noul lăcaş de cult au fost terminate „la roşu”, ocazie cu care Preasfinţia sa a încurajat continuarea lucrărilor, muţumind totodată credincioşilor şi păstorului lor sufletesc, Preacucernicul Părinte Ciprian Neica, pentru ceea ce s-a realizat până acum.

Preasfinţitul Părinte Petroniu a rostit cuvântul de învăţătură, iar în cele din urmă, dar nu în ultimul rând, a remarcat hărnicia părintelui paroh şi grija sa pentru cele duhovniceşti, adresând cuvinte de aleasă preţuire atât părintelui, cât şi credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie.

Părintele paroh a mulţumit Preasfinţiei sale, în numele credincioşilor pe care-i păstoreşte, pentru momentele înălţătoare la care au fost părtaşi, arătând că este aşteptat peste câţiva ani să săvârşească slujba de târnosire a noii biserici.

Pentru rodnica activitate din cei 13 ani de preoţie a Preacucernicului Părinte Ciprian Neica, precum şi pentru jertfelnicia credincioşilor Parohiei Sici, Preasfinţia sa a încununat eforturile tuturor, oferind părintelui paroh distincţia de iconom.


PS Petroniu - Predica in Duminica a IV-a dupa Pasti, Sici, 2013
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro