Inaugurarea paraclisului din cadrul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului

Miercuri, 30 ianuarie 2013, de sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, Preasfinţitul Părinte Petroniu, alături de membrii Permanenţei Consiliului Eparhial, a inaugurat paraclisul cu hramul Sfântul Evanghelist Luca din cadrul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului, săvârşind prima Sfântă Liturghie în acest locaş de rugăciune. Răspunsurile la strană au fost date de către grupul vocal "Sfânta Parascheva" al Catedralei Episcopale "Înălţarea Domnului" din Zalău.Festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului „Părintele Dumitru Stăniloae”

Duminică, 27 ianuarie 2013, la finalul Sfintei Liturghii oficiate în catedrala episcopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Zalău, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a evocat personalitatea Părintelui Dumitru Stăniloae și a premiat câștigătorii etapei eparhiale a Concursului Naţional „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice”.
Câștigătorii au fost următorii elevii de la Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae”: Rus Eusebiu - premiul I; Chit Beniamin - premiul II și Teglaș Daniel - premiul III.
Rus Eusebiu va reprezenta Episcopia Sălajului la următoare etapă a concursului organizată la nivel de Mitropolie.Şedinţa Adunării Eparhiale a Episcopiei Sălajului

Duminică, 27 ianuarie 2013, la catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Zalău, la finalul Sfintei Liturghii, a avut loc ședința ordinară a Adunării Eparhiale a Episcopiei Sălajului.
După rostirea rugăciunii de invocare a Duhului Sfânt, Preasfinţitul Părinte Petroniu a făcut referiri cu privire la „Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena” și la aniversarea Părintelui Dumitru Stăniloae. De asemenea, a prezentat faptul că lucrările la Centrul Eparhial s-au încheiat în mare parte, urmând ca pe parcursul anului 2013, până în luna august, să fie definitivate lucrările rămase de executat. Preasfințitul Părinte Petroniu a mulțumit tuturor celor care au sprijinit acest important proiect al eparhiei noastre.
În continuare, a urmat citirea rapoartelor de activitate ale sectoarelor administrației eparhiale pe anul 2012.
Primul raport prezentat a fost cel al Sectorului administrativ-bisericesc, citit de către Preacucernicul Părinte Iosif Ferenț. Raportul Sectorului cultural a fost prezentat de către Preacucernicul Părinte Mirel Bene. Preacucernicul Părinte Augustin Sălăjan a dat citire raportului Sectorului economic al Episcopiei Sălajului. Ultimul raport prezentat a fost cel al Sectorului social-filantropic, prezentat de către Preacucernicul Părinte Avram Zaharia.
După citirea rapoartelor au urmat luările de cuvânt. Preacucernicul Părinte Iosif Ferenț a apreciat realizările fiecărui sector al administrației eparhiale din anul precedent, în mod special lucrările de construcție la centrul eparhial.
Domnul Lucian Bode a felicitat pe Preasfințitul Părinte Petroniu și pe membrii aparatului administrativ pentru activitatea din anul precedent. Și-a exprimat regretul că nu a reușit să sprijine mai mult lucrările de construcție la Centrul Eparhial. A invitat toți membrii Adunării Eparhiale să sprijine activitățile Eparhiei și să apere imaginea Bisericii.
Domnul Iuliu Nosa a apreciat faptul că s-au realizat foarte multe lucruri, în mod special la Centrul Eparhial, dar și în celelalte parohii. De asemenea, și-a exprimat speranța că vom avea bucuria să-l avem alături de noi la inaugurarea centrului eparhial și la sfințirea paraclisului pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Preacucernicul Părinte vicar-administrativ Vasile Rus a adus precizări cu privire la eforturile făcute pentru strângerea fondurilor necesare pentru realizarea lucrărilor de construcție la sediul Episcopiei Sălajului.
Preasfințitul Părinte Episcop a mulțumit tuturor pentru activitate și pentru sprijin și a anunțat prioritățile administrației eparhiale pentru anul 2013.Misiune în Africa

La invitaţia Preacucernicului Părinte Răzvan Tatu, paroh al Parohiei Ortodoxe Române din Johannesburg, Africa de Sud, şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada 11-22 ianuarie 2013, Preasfinţitul Părinte Petroniu a efectuat o vizită pastoral-misionară în Africa de Sud.
În cadrul acestei vizite, în ziua de 12 ianuarie, Preasfinţia Sa a sfinţit, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Damaskinos, mitropolitul grec ortodox de Johannesburg şi Pretoria, cu Preacucernicul Părinte Răzvan Tatu, cu un preot grec şi unul bulgar, piatra de temelie pentru prima biserică românească de pe continentul african, care va purta hramul „Sfântul Apostol Andrei”. De faţă au fost aproximativ 80 de credincioşi.
În 13 ianuarie Preasfinţitul Părinte Petroniu a slujit Sfânta Liturghie împreună cu Preacucernicul Părinte Răzvan Tatu în biserica grecească „Sfânta Treime” din Johannesburg, pentru membri comunităţii româneşti din acest oraş, iar în 20 ianuarie a slujit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Damaskinos şi un sobor de preoţi, în biserica grecească „Sfântul Atanasie cel Mare” din Benoni, un orăşel situat în apropiere de Johannesburg, cu prilejul hramului bisericii, în prezenţa câtorva sute de credincioşi greci şi români.Hramul bisericii Unităţii Militare din Zalău

Luni, 7 ianuarie 2012, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Unităţii Militare din Zalău, cu prilejul hramului acestui locaş de cult.Praznicul Botezului Domnului la parohia "Pogorârea Sfântului Duh" din Zalău

De praznicul Botezului Domnului, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica "Pogorârea Sfântului Duh" din Zalău, biserică păstorită de către Preacucernicul Părinte Alexandru Horvat, care este şi Consilier social-filantropic în cadrul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului şi Preacucernicul Părinte Ioan Pop.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârşită slujba Aghesmei celei Mari şi a fost ţinut un cuvânt de învăţătură de către Preasfinţitul Părinte Petroniu.Prima zi a noului an la parohia "Sfântul Apostol Andrei" din Zalău

În prima zi a noului an Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie în capela parohiei "Sfântul Apostol Andrei" din Zalău, parohie păstorită de către Preacucernicul Părinte Ioan Zaha.Liturghie Arhierească la parohia Tihău

În Duminica după Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, 30 decembrie 2012, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Parohia Tihău, Protopopiatul Jibou, fiind înconjurat de un sobor de preoţi, din care au făcut parte: P.C. Părinte Vasile Rus, vicarul administrativ al Episcopiei Sălajului, P.C.Dan Dregan, Protopopul Jiboului, P.C. Părinte paroh Augustin Sălăjan.
În cadrul cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Petroniu a vorbit despre sărbătorile Naşterii Domnului, îndemnându-i pe credincioşi la o viaţă plină de virtuţi în care să-L mărturisească pe Hristos Domnul prin cuvânt şi faptă.
În încheiere P.C. Părinte paroh Augustin Sălăjan a mulţumit Preasfinţitului Părinte Petroniu pentru bucuria pe care a făcut-o comunităţii prin oficierea Sfintei Liturghii, precum şi pentru cuvântul de învăţătură, invitându-l ca anul viitor să binecuvinteze lucrările ce s-au săvârşit în cei 16 ani de pastoraţie la Parohia Tihău.
Pr. Augustin SălăjanHramul bisericii Sfântul Arhidiacon Ştefan din Zalău

Mitropolitul Clujului a fost prezent, joi 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun la hramul bisericii "Sfântul Arhidiacon Ștefan" din municipiul Zalău. ÎPS Părinte Andrei a oficiat aici împreună cu PS Petroniu, Episcopul Sălajului, de la ora 10:00, Sfânta Liturghie, informează radiorenasterea.ro. Alături de cei doi ierarhi a slujit un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte consilierul pe probleme de misiune și protocol al Arhiepiscopiei Clujului, arhidiaconul Claudiu Grama, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, părintele Gabriel Gârdan și părintele Ștefan Lucaciu, protopopul de Zălău și parohul bisericii Sfântul Ștefan, la care s-a oficiat Sfânta Liturghie.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul “Gloria Dei” condus de prof. Maria Porumb. În cadrul cuvântului de învățătură ÎPS Părinte Andrei a vorbit despre izgonirea protopărinților noștrii Adam și Eva din Rai, dar și despre redeschiderea Raiului prin nașterea Mântuitorului.

La finalul slujbei PS Petroniu, episcopul Sălajului i-a mulțumit ÎPS Părinte Andrei pentru bucuria oferită comunității parohiale prin participarea la hramul bisericii, pe care în urmă cu doi ani a târnosit-o. ÎPS Părinte Andrei a conferit la finalul Sfintei Liturghii părintelui paroh Ștefan Lucaciu Crucea Transilvană, cea mai mare distincție oferită de Mitropolia Clujului. După acest moment, cei doi ierarhi le-au oferit copiilor prezenți la slujbă mici daruri.

sursa: www.basilica.roLiturghie Arhierească în oraşul Jibou

În cea de a doua zi a Crăciunului, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost alături de credincioşii parohiei Jibou I, păstoriţi de P.C. inspector social Claudiu Nechita, oficiind Sfânta Liturghie într-un sobor din care au făcut parte preoţii din oraş şi P.C. Potopop Dregan Dan, Protopopul Jiboului.
Săvârşirea Liturghiei de către Preasfinţitul Părinte Petroniu, în această zi, a devenit deja o tradiţie pentru locuitorii oraşului Jibou, prezenţa Preasfinţiei Sale dând un plus de solemnitate sărbătorii Naşterii Domnului. Cuvântul de învăţătură rostit de Presfinţia Sa a subliniat importanţa păstrării credinţei celei adevărate, singura cale ce duce la întâlnirea cu Cel a Cărui Naştere o prăznuim, Dumnezeului înomenit din dragoste pentru om. La final, Preasfinţitul Părinte Petroniu a transmis celor prezenţi sărbători fericite şi un an nou mai rodnic în demersul fiecăruia pe calea spre mântuire.
Părintele Claudiu Nechita a mulţumit Preasfinţiei Sale, în numele credincioşilor pe care-i păstoreşte, pentru momentul înălţător la care au fost părtaşi, precum şi pentru grija ce o manifestă Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, faţă de cei cărora le este Întâistătător.
Pr. Claudiu Nechita
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro