Intrarea în biserică a Maicii Domnului

De sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul cu hramul Sfântul Evanghelist Luca din cadrul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu, a precizat faptul că noi obişnuim să numim sărbătoarea de astăzi „intrarea în biserică a Maicii Domnului”, deşi Sfânta Fecioară a fost dusă la templul din Ierusalim, pentru că Biserica a fost înfiinţată numai de Domnul Hristos. La acest templu erau crescute în frica lui Dumnezeu mai multe fecioare, nu numai Fecioara Maria, totuşi Sfânta Fecioară Maria a fost singura fată care a avut vreodată acces în Sfânta Sfintelor.

În continuare Preasfinția sa, pornind de la Apostolul zilei, a făcut o descriere a Templului din Ierusalim, insistând asupra descrierii Chivotului Legii aflat în Sfânta Sfintelor și a ceea ce se păstra în el: urna de aur, în care era un vas cu mană, toiagul lui Aaron care odrăslise şi tablele legii.

Toate acestea au fost umbra lucrurilor viitoare. Astfel mana cu care s-au hrănit evreii în pustie simbolizează naşterea Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria. Aşa cum mana cădea din cer, fără să fi crescut din vreo sămânţă cultivată de om pe pământ, tot aşa şi Fiul lui Dumnezeu se naşte din Fecioara Maria fără sămânţă bărbătească.

Toiagul lui Aaron care a odrăslit este de asemenea simbol al zămislirii şi naşterii Fiului lui Dumnezeu din Sfânta Fecioară Maria fără sămânţă bărbătească, pentru că aşa cum un toiag nu poate da vlăstare, tot aşa o fecioară nu poate naşte, dar legile firii au fost biruite la zămislirea Fiului lui Dumnezeu în pântecele preacurat al Fecioarei Maria, pentru că Duhul Sfânt s-a pogorât peste ea şi puterea Celui Preaînalt a umbrit-o.

Din cei 12 ani petrecuți la Templu de către Fecioara Maria putem învăța stăruinţa în rugăciune şi curăţia Maicii Domnului, a arătat Preasfinția sa. Maica Domnului a fost cea mai curată fiinţă care a trăit pe pământ, singura care a fost vrednică să dea naştere Fiului lui Dumnezeu.

Noi nu locuim în biserică, dar venim mereu în ea a subliniat Preasfințitul Părinte Petroniu. Aici învăţăm ce trebuie să facem pentru a ne mântui.

Îndemnul Preasfințitului Părinte Petroniu a fost să şi împlinim ceea ce ştim, pentru că numai aşa vom putea ajunge alături de Domnul Hristos, de Maica Domnului şi de sfinţi în rai.A doua etapă a proiectului „Jucătorii spun NU mirajului primului consum”

În cadrul proiectului „Jucătorii spun NU mirajului primului consum!”, după finalizarea etapei de formare a consilierilor în adicții încheiată cu partea practică de simulare a unei sesiuni de consiliere pentru cazuri identificate de participanţi în munca cu tinerii şi evaluarea acesteia de către Frantz Floyd, directorul şi iniţiatorul programului Sf. Dimitrie Basarabov şi a doamnei Claudia Varga, consilier de adicţii în cadrul aceluiaşi centru, a avut loc a doua parte a acestui proiect, în care, echipa de proiect, alături de trupa de teatru Seminaria au prezentat tinerilor din Liceul Ion Agârbiceanu din Jibou, Alexandru Papiu Ilarian Zalău şi Colegiul Simion Bărnuţiu din Şimleul Silvaniei implicaţiile pe care le pot avea comportamentele nesănătoase, care, scăpate de sub control, pot genera dependenţă. Abordarea a fost una pro sanatate, nu de stigmatizare ci de prezentare a unei realităţi pe care, cunoscându-o, tânărul să acţioneze în consecinţă.

Au fost iniţiate discuţii legate de constituirea unui grup de suport AL Teen pentru tinerii dependenţi de jocurile de noroc şi a unui centru de voluntariat în cadrul Asociaţiei Filantropia Porolissum. Reprezentaţia tinerilor actori amatori, a fost urmarită cu mare interes, şi a constituit punctul de plecare în definirea dependenţei, cauzalitate, metode de screening, modalităţi de prevenire, accentul fiind pus pe depăşirea impulsului primului consum.

Vineri, 15 noiembrie, tinerii implicaţi în proiect au dat curs provocarii unei altfel de dependenţă -dependenţa de sănătate, prin participarea la un concurs de stafetă mixtă la care s-au 10 echipe a câte trei membri. La festivitatea de premiere au fost răsplătiţi cu premii în cărţi, dulciuri şi bani toţi participanţii la acest concurs.

Pr. Claudiu NechitaPrezență arhierească între românii din Auckland, Noua Zeelandă

Duminică, 17 noiembrie 2013, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Mihail, Episcopul Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ignatie Teoforul” din orașul Auckland, Noua Zeelandă, biserică păstorită de către Preacucernicul Părinte Mihai Mircea Corpodean.
În Auckland se află cea mai mare comunitate românească din Noua Zeelandă.
Biserica „Sfântul Ignatie Teoforul” a luat ființă la sfârșitul anilor 1970 la inițiativa unui mic grup de credincioși, printre aceștia și descendenți ai unor familii creștine libaneze. Biserica a aparținut canonic de Arhiepiscopia Antiohiei din Australia.
Începând cu data de 15 iulie 1993 se produce un eveniment important în viața parohiei, odată cu hirotonirea preotului Mihail Coumbias ca preot titular al parohiei „Sfântul Ignatie Teoforul”.
În prezent cei mai mulți dintre enoriașii care participă la Sfânta Liturghie sunt români ortodocși, stabiliți în Auckland și care mărturisesc credința ortodoxă străbună.
Părintele Mihail Coumbias a fost de naționalitate greacă, dar născut în România. Părintele Mihail împreună cu consiliul parohial a dorit să facă trecerea parohiei sub jurisdictia canonică a Patriarhiei Române.
În luna iulie a anului 2008, Părintele Mihail a trecut la cele veșnice, așa încât Preasfințitul Părinte Mihail, Australiei și Noii Zeelande în conlucrare cu consiliul parohial în luna septembrie a aceluiași an a numit în postul de preot paroh al bisericii "Sfântul Ignatie Teoforul" pe Preacucernicul Părinte Mihai Mircea Corpodean, care este în prezent și protopopul Noii Zeelande.Ședința administrativă a preoților din Protopopiatul Jibou

La sediul Protopopiatului Jibou a avut loc, luni, 11 noiembrie 2013, ședința administrativă lunară a preoților din cadrul protopopiatului. După rostirea rugăciunii de început și efectuarea prezenței, Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan a prezentat pe cei mai tineri preoți din protopopiat, hirotoniți de către Preasfințitul Părinte Petroniu în ultima lună: Preacucernicul Părinte Sorin-Nicu Man la Parohia Valea Loznei, Preacucernicul Părinte Traian Micle la Parohia Fântânele-Rus și Preacucernicul Părinte Cristian Porumb, preot misionar. De asemenea a fost prezentat noul secretar al Protopopiatului Jibou, în persoana părintelui diacon Cristian-Vasile Iura.
În continuare, Preacucernicul Părinte Sorin-Nicu Man de la Parohia Valea Loznei a susținut conferința cu tema „Actualitatea politicii religioase, sociale, legislative și social-filantropice a Sfinților Împărați Constantin si Elena pentru viața lumii contemporane”.
Preacucernicul Părinte Protopop a prezentat apoi circulara adresa Cancelariei Sfântului Sinod privitoare la alegerile organismelor deliberative și executive în Biserica Ortodoxă Română (perioada 2014-2018) și a adus la cunoștintă preoților calendarul acestor alegeri la parohii.
Cu această ocazie a fost transmisă parohiilor Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care se va citi în prima duminică din Postul Nașterii Domnului.
S-au discutat apoi probleme de ordin administrativ, economic, cultural și social. Fiind obiceiul ca la fiecare întâlnire a preoților să fie dezbătută câte o problemă liturgică s-a discutat și analizat Rânduiala Parastasului după Molitfelnicul diortosit, având in vedere că în parohii s-a făcut pomenirea celor adormiți cu ocazia zilei de 1 noiembrie („Luminația”).
La final au fost felicitați preoții care-și serbeaza ziua de naștere în această lună.
Următoarea ședință va avea loc în data de 10 decembrie, când Preacucernicul Părinte Traian Micle de la Parohia Fântânele-Rus va prezenta ultima conferință din acest an omagial dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena, intitulată „Evlavia și cinstirea Sfinților Împărați Constantin și Elena de către Biserică, din punct de vedere liturgic, iconografic și a altor forme de cinstire”.

Protopop Dan DreganLiturghie Arhierească la parohia Sfântul Ioan Botezătorul din Sydney, Australia

În Duminica a XXV-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu, alături de Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Australiei și Noii Zeelande, au săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Sydney, Australia, biserică păstorită de către Preacucernicul Părinte Vasile Prunduș.

Parohia "Sfântul Ioan Botezătorul" a luat ființă în anul 2003, la inițiativa unui grup de români ortodocși stabiliți în Sydney, sub coordonarea părintelui Vasile Prunduș. Primul serviciu religios s-a săvârșit la sărbătoarea Învierii Domnului în aprilie 2003.

La început, serviciile religioase s-au săvârșit în holul parohiei ortodoxe ucrainiene din Sydney. Datorită unor factori externi și datorită faptului că preotul paroh ucrainian s-a îmbolnăvit, cu ocazia sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh, credincioșii parohiei românești au fost nevoiți să caute altă locație pentru săvârșirea serviciilor religioase. Ulterior slujbele au fost săvârșite în alte două locații oferite de către Biserica Catolică.


În data de 23 iunie 2008, după cinci ani de la înființarea Parohiei Ortodoxe Române "Sfântul Ioan Botezătorul" din Sydney, s-a reușit cumpărarea unei proprietații pentru parohie. Cu contribuția credincioșilor din parohie s-a amenajat capela parohială în care se desfășoară slujbele bisericești. În anul 2010 a fost demarat proiectul de ridicare a bisericii și a unui centru cultural.Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

Vineri, 8 noiembrie 2013, la prăznuirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Preasfințitul Părinte Petroniu, alături de Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Australiei și Noii Zeelande, au săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea românească din Melbourne, Australia.
În continuare cei doi ierarhi au sfințit piatra de temelie pentru o nouă biserică în Melbourne. Tot cu această ocazie a fost sfințită piatra de temelie pentru Așezământul cultural-misionar Pr. Dumitru Stăniloae din Melbourne.Jucătorii spun NU mirajului primului consum!

În data de 6 noiembrie 2013, a avut loc loc în sala de ședinţe a Protopopiatului Ortodox Zalău sesiunea de informare/instruire pentru Dezvoltarea capacităţii şi abilităţilor profesionale în consilierea adicţiilor pentru persoane care lucrează/vin în contact direct cu tinerii. Cursul, care se desfăşoară pe durata a două zile, susţinut de specialişti din cadrul Centrului Sf. Dimitrie Basarabov Cluj Napoca şi Asociaţia Filantropia Oradea, tratează teme legate de cauzalitatea alcoolismului, abuzul de alcool, strategii de evitare a consumului, dependenţă, evoluţia dependenţei de alcool, pierderea controlului, jocurile de noroc, tehnici de consiliere, metodologie, instrumente de lucru etc. Acest curs este parte a proiectului JUCATORII SPUN NU MIRAJULUI PRIMULUI CONSUM! derulat de Asociaţia Filantropia Porolissum prin Centrul de Consiliere Sf. Nicolae, în parteneriat cu Episcopia Sălajului, CJRAE, DGASPC, Inspectoratul Şcolar Sălaj, CJAP, CPECA, Liceul Ortodox Sf. Nicolae Zalău, Liceul Alexandru Papiu Ilarian Zalău, Liceul Ion Agârbicenu Jibou, CNSB Şimleul Silvaniei, partener media Regio TV şi este finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului prin Direcţia de Tineret şi Sport Sălaj. Obiectivul general al acestui proiect este prevenirea/reducerea consumului de alcool/etnobotanice şi a dependenţei faţă de jocurilor de noroc în rândul tinerilor cu vârstă între 14-26 din cadrul unităţilor de învăţământ şi a tinerilor din cadrul centrelor de plasament din oraşele judeţului, crearea unei reţele locale de specialişti care să ofere servicii şi activităţi specifice tinerilor „victime” ale consumului de alcool/etnobotanice şi tinerilor care practică abuziv jocurile de noroc şi crearea unui grup de suport AL TEEN, pentru tinerii dependenţi de jocurile de noroc. În cadrul aceluiaşi proiect, vor avea loc în perioada următoare activităţi de informare şi prevenţie, vizavi de comportamentele generatoare de deprinderi adictive în cadrul unor manifestări culturale şi sportive desfăşurate în liceele partenere şi centre DGASPC implicate în proiect.
Pr. Insp. Claudiu NechitaTârnosirea bisericii din Petenia

În Duminica a 22-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei Petenia, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Slujba Sfintei Liturghii a fost precedată de săvârșirea slujbei de târnosire a locașului de cult.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat faptul că Mântuitorul rostea mereu pilde prin care, prin exemple luate din viața de zi cu zi a evreilor, prezenta adevăruri adânci. Printre aceste pilde a fost și pila bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr citită astăzi în Evanghelie. Este important de știut faptul că atunci când am venit în lume nu am ales în ce familie să venim în lume sau în ce secol sau credință să ne naștem. De aceea, viața, care este antecamera veșniciei sau „laboratorul” în care noi ne lucrăm mântuirea, este de fapt locul unde ne pregătim veșnicia. Însă nu toți vor merge de-a dreapta în împărăția lui Dumnezeu, ci fiecare va merge în rai sau iad în funcție de faptele sale.

Această parabolă ne prezintă două persoane în antagonie: un om bogat și un om sărac. Despre acest bogat nu ne spune Hristos că și-ar fi câștigat averea în mod necinstit. Preasfințitul Părinte Petroniu a subliniat faptul că bogăția în sine nu este un păcat, dar a arătat și ispitele care pot apărea o dată cu bogăția, dacă cel bogat se preocupă exagerat de mult cu administrarea averilor, fără să se mai gândească la Dumnezeu, neglijându-și îndatoririle spirituale.

Dar dacă bogăția nu este un păcat nici sărăcia nu este o virtute. Doar sărăcia de bună voie asumată de călugări este o virtute, fiindcă vor să trăiască slujind lui Dumnezeu, însă dacă un om nu-și înmulțește talantul, nu vrea să muncească ci este leneș, sărăcia lui nu este o virtute ci un păcat.

Murind cei doi, bogatul și săracul, unul a ajuns în rai, iar altul a ajuns în iad. Bogatul nu a ajuns în iad fiindcă era bogat ci pentru că nu era milostiv. La fel și săracul nu a ajuns în rai fiindcă era lipsit de cele materiale ci datorită atitudinii lui față de boală și sărăcie.

În continuare Preasfinția sa a subliniat faptul că nu există o altă realitate decât raiul și iadul. Dumnezeu când a creat îngerii și apoi a creat lumea, în preajma lui se aflau cetele îngerești. Când o parte din îngeri s-au răzvrătit și au fost alungați de la fața lui Dumnezeu, au ajuns în iad. Nu exista astfel motivația de a se crea o a treia realitate. De aceia cei care învață acest lucru nu fac decât să încalce Scriptura. De asemenea vedem aici că nu există reîncarnare. Se poate reveni în lume doar prin înviere cum a fost cazul fiicei lui Iair, a dreptului Lazăr sau a Tabitei, înviată de Apostolul Petru.

De aceea este foarte important să fim credincioși buni, să împlinim poruncile lui Dumnezeu, ferindu-ne de păcat și săvârșind fapte bune, pentru a ajunge alături de Lazăr în împărăția lui Dumnezeu.


PS Petroniu - Predica in Duminica a 22 a dupa Rusalii, Petenia, 2013


Parohia Petenia este parte integrantă a localității Horoatul Crasnei, localitate formată din unirea a două sate, Horoat și Petenia, în urma reorganizării administrative din anul 1968. Localitatea Horoatul Crasnei a fost atestată documentar pentru prima dată în registrul de la Oradea, în anul 1213, sub numele de Villa Huruat.

Biserica din Petenia a fost ridicată în anul 1931. Potrivit unor documente din arhiva parohiei, biserica a fost adusă din satul Bogdana, jud. Cluj, dar după mărturia credincioşilor vârstnici ai parohiei, aflăm că biserica a fost adusă cu carele cu boi, peste deal, din localitatea Meseşenii de Sus, fiind cumpărată de către credincioşii din Petenia.

Dacă inițial Petenia era filie a parohiei Horoatul Crasnei, din anul 2003 aceasta a devenit parohie, o dată cu hirotonia ca preot a actualului părinte paroh Laurian Pușcaș.

Începând cu anul 2008, sub coordonarea părintelui paroh Laurian Pușcaș și a părintelui Dan Haiduc, preotul paroh al parohiei Horoatul Crasnei și protopop al Protopopiatului Șimleu Silvaniei și prin jertfelnicia celor 30 de familii de vrednici credincioși ai parohiei, au fost demarate ample lucrări de renovare interioară şi exterioară a bisericii. Astfel a fost înlocuit acoperişul, s-a renovat complet exteriorul pereții fiind îmbrăcați în tencuială minerală, interiorul locașului a fost pictat în tehnica frescă și a fost montat un sistem de încălzire pe panouri radiante. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare desfăşurării cultului divin.Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou sărbătorit la Patriarhie

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui sfinte moaşte se află la Catedrala Patriarhală este sărbătorit astăzi, 27 octombrie 2013. Pe Colina Bucuriei, în prezenţa a numeroşi credincioşi, slujba Sfintei Liturghii, la hramul Catedralei Patriarhale, a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.


Alături de Patriarhul României s-au aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului şi următorii ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitului Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.


Răspunsurile la strană au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.


La acest eveniment au participat importante personalităţi de stat şi locale, sute de preoţi şi diaconi din Arhiepiscopia Bucureştilor, dar şi mii de credincioşi şi pelerini care au aşteptat pe Dealul Patriarhiei cu răbdare pentru a se închina la icoanele şi sfintele moaşte depuse în baldachinul special amenajat lângă Catedrala Patriarhală.

www.basilica.ro
200 de ani de la ridicarea bisericii de lemn din Lozna

La prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mare a parohiei Lozna, protopopiatul Jibou, fiind înconjurat de un frumos sobor de 21 de preoți și diaconi. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 200 de ani de la ridicarea bisericii vechi din localitate, biserică ce are ca octotitor pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

Biserica de lemn din Lozna a fost ridicată în 1813, conform unei plăcuțe comemorative amplasată pe balustrada corului. În toamna anului 1905, bisericuța a fost vizitată de marele istoric Nicolae Iorga, care ne-a lăsat o primă descriere, cu o analiză critică și concisă a picturii, nu mult după săvârșirea ei. „Lozna are o bisericuță de lemn, care poate fi destul de veche, dar a fost stricată cu totul printr-o zugrăveală copilărească făcută de un meșter din Nicula. Bietul om, din cât se pricepea, a făcut sfinți noi, a tămânjit cum e mai rău pe cei vechi și a împodobit și păretele din afară cu un strașnic Sânt Ilie pe carul de foc. Astfel, această zugrăveală unică are interes întru aceia că arată care pot fi ideile despre artă ale unei minți simple pe care n-a înrâurit-o nici-o școală.”

În ultimii ani, biserica a fost supusă unor ample lucrări de restaurare sub coordonarea părintelui paroh Vasile Avram. Finalizate în anul 2009, acestea au făcut ca biserica să își recapete frumusețea de odinioară. În cadrul acestor lucrări, acoperișul de tablă a fost înlocuit cu unul de șiță, structura turnului supraînălțat a fost refăcută, tencuiala bisericii a fost reparată și zugrăvită într-o nuanță de albastru iar de pe stâlpii pridvorului a fost îndepărtat materialul care le acoperea frumoasele decorații sculptate.

Preasfințitul Părinte Petroniu și-a început cuvântul de învățătură pornind de la îndemnul cărții Leviticului „Sfinți-ți-vă și veți fi sfinți, că Eu, Domnul, Dumnezeul vostru sunt Sfânt”, arătând faptul că sfințenia este un dar al lui Dumnezeu pe care omul îl primește prin viața și strădania lui.

În Vechiul Testament sfințenia se realiza fie în mod direct, prin comunicarea directă cu Dumnezeu, în sensul că până la Moise și Aaron nu exista o preoție stabilită în lume, ci fiecare slujea lui Dumnezeu după cum credea de cuviință.

Apoi, prin legea Vechiului Testament se stabilesc niște rânduieli foarte clare și astfel sfințenia se realiza prin slujbele de la cortul mărturiei, Templul lui Solomon sau sinagogi, săvârșite de arhierei, preoți și leviți.

Fiecare dintre oameni trebuie să încerce să realizeze sfințenia. Există însă o distincție foarte clară între sfinții din Vechiul Testament și cei din Noul Tesament, pentru că „legea s-a dat prin Moise, dar harul au venit prin Iisus Hristos”. Astfel toți sfinții din Vechiul Testament se numesc drepți (Dreptul Iosif, Sfânta și Dreapta Ana) și abia în Noul Testament fiind revelația desăvârșită, pogorând harul peste Apostoli și întreaga lume, iar cei care ajung să se asemene cu Dumnezeu într-o cât mai mare măsură sunt numiți sfinți.

După cum spune Sfântul Apostol Pavel, la înviere fiecare va învia în rândul cetei sale. La fel cum în această viață oamenii care au o preocupare comună se simt bine când sunt laolaltă și în împărăția cerurilor se regăsesc mai multe cete: a postitorilor, a celor smeriți, a celor milostivi, etc.

Mai există un și un alt fel de cete. Primii sfinți din Vechiul Testament după drepți sunt proorocii. În altă ceată sunt Sfinții Apostoli care vor sta pe cele 12 scaune să judece cele 12 semințíi ale lui Israel.
O ceată foarte numeroasă este aceea a mucenicilor, care atât de mult L-au iubit pe Dumnezeu și Biserica încât au renunțat la viață, de cele mai multe ori în chinuri îngrozitoare pentru a se duce să vadă fața lui Dumnezeu.

În continuare Preasfinția sa a prezentat credincioșilor prezenți viața și mucenicia Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, dar și o parte din minunile săvârșite de către sfintele sale moaște după trecerea sa la Domnul ca martir.

La final Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe părintele paroh Vasile Avram și pe credincioșii parohiei Lozna pentru credincioșia și hărnicia lor, îndemnându-i a fi în continuare buni credincioși. Dacă unele generații sunt chemate spre a fi ctitori de biserici, altele sunt chemate să lucreze mai mult la biserica din suflet a concluzionat Preasfinția sa.

PS Petroniu - Predica la sarbatoarea Sfantului Dumitru cel Mare, Lozna, 2013


La rândul său Preacucernicul Părinte paroh Vasile Avram a mulțumit tuturor celor prezenți, ierarh, oficialități și credincioși pentru bucuria zilei de astăzi, arătând că biserica de lemn din sat și Sfântul mare Mucenic Dimitrie i-a adunat pe toți acasă, la acest sfârșit de săptămână fiind și sărbătoarea fiilor satului comunei Lozna.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro