Liturghie Arhierească în parohia Plesca

Joi, 19 decembrie 2013, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Plesca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Alături de Preasfinția Sa au mai slujit Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei, precum și părinții din parohiile învecinate.

Bucuria credincioșilor din parohia Plesca a fost cu atât mai mare cu cât în cadrul Sfintei Liturghii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit pe părintele diacon Vasile-Dorin Roșan întru preot chiar pe seama bisericii din parohia Plesca.

De asemenea, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul Cosmin-Gavril Borz urmând ca duminică acesta să fie hirotonit preot pe seama parohiei Sârbi, Protopopiatul Șimleu Silvaniei.

Ridicată între anii 1924-1926, biserica din parohia Plesca a fost resfințită de către Preasfințitul Părinte Petroniu în vara anului 2012, după executarea unor lucrări complexe de reînnoire a locașului de cult, lucrări efectuate sub coordonarea fostului părinte paroh Florin Botofan și prin jertfelnicia credincioșilor din parohie.

PS Petroniu - Predica rostita la hirotonia noului preot din parohia Plesca, 2013„BISERICA, TINERII ȘI COLINDELE”, Ediția a VI-a

Marți 17 decembrie 2013, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău s-a finalizat proiectul „Biserica, tinerii și colindele”, Ediția a VI-a.
În proiect au fost implicați 500 de copii de la școlile din municipiul Zalău, iar ca parteneri au fost Inspectoratul Școlar al Județului Sălaj, Consiliul local și Primăria municipiului Zalău.
Proiectul s-a derulat pe perioada lunilor noiembrie-decembrie 2013 și a avut ca scop cunoaşterea de către elevi şi tineri a învăţăturilor Bisericii, promovarea virtuţilor creştine, cultivarea comportamentului religios-moral, cunoașterea tradiţiilor religioase şi a colindelor, dar și felul în care Mântuitorul Iisus Hristos l-a împăcat pe om cu Dumnezeu.
Acesta s-a finalizat la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, unde copiii și tinerii l-au colindat pe Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu.
La eveniment au fost prezenți, domnul Inspector Școlar General Gheorghe Bancea, Doamna Inspector Școlar General Adjunct Maria Pop, doamna Viceprimar Daniela Coța și domnul administrator public Radu Nistorescu.
La final Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu a acordat o „Diplomă de merit” doamnei prof. Claudia Boha, inspector școlar de specialitate, pentru coordonarea proiectului catehetic, iar profesorilor implicați în proiect „Diplome de participare”.
Copiii au fost răsplătiți cu daruri oferite de către Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu și de către partenerii din proiect.Liturghie Arhierească la biserica cu hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Prooroc Daniel din Jibou

Duminică, 15 decembrie 2013, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Prooroc Daniel din oraşul Jibou.

Alături de Preasfinţia Sa au mai făcut parte din sobor Preacucernicul Părinte Ionuţ Pop, consilierul economic al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, parohul bisericii şi protopop al Protopopiatului Jibou, Preacucernicul Părinte Gheorghe Longodor, preot coslujitor la această biserică, precum şi ceilalţi părinţi slujitori din oraşul Jibou.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hirotonit întru preot pe seama parohiei Ţăud, protopopiatul Zalău, pe părintele diacon Ioan Botiş. De asemenea, tânărul Vasile Roşan a fost hirotonit diacon, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama parohiei Plesca, protopopiatul Şimleu Silvaniei.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a sfinţit şi icoana Sfântului Prooroc Daniel, ocrotitorul oraşului Jibou.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul vocal Sfânta Cuvioasă Parascheva, al Catedralei Episcopale Înălţarea Domnului din Zalău.

Piatra de temelie a bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost sfinţită în data de 16 iunie 1991, iar în 23 aprilie 2002 a fost târnosit altarul de la demisolul bisericii. Până îm anul 2005 lucrările la locaşul de cult au fost coordonate de către Preacucernicul Părinte Gheorghe Longodor, iar începând cu acel an lucrările au fost continuate de către Preacucernicul Părinte Dan Dregan.

În anul 2012, biserica a primit cel de-al doilea hram, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Prooroc Daniel.

Lucrările la locaşul de cult au fost finalizate în acest an, iar în 15 septembrie 2013, biserica a fost târnosită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi Preasfinţitul Părinte Petroniu. Cu acest prilej, cei doi preoţi slujitori ai bisericii au primit din partea Preafericirii Sale distincţia Crucea Patriarhală. Tot în acel moment istoric, Sfântul Prooroc Daniel a fost proclamat ocrotitorul oraşului Jibou.


PS Petroniu - Predica in Duminica a 28-a dupa Rusalii, Jibou, 2013

Ședință de lucru a Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului

Marți, 10 decembrie 2013, a avut loc la sediul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului cea de-a treia ședință din acest an a Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

În această ședință a fost aprobat ordinul circular pentru convocarea Adunărilor Parohiale Electorale în vederea alegerilor organismelor deliberative și executive ce vor avea loc în Biserica Ortodoxă Română în perioada următoare.

După încheierea ședinței, Preasfințitul Părinte Petroniu a prezentat membrilor Consiliului Eparhial sediul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului și paraclisul cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca”, sfințit în această toamnă de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Consiliul Eparhial este organismul executiv al Adunării Eparhiale și este format din trei clerici și șase mireni, aleși pentru un mandat de patru ani dintre membrii Adunării Eparhiale, fiecare dintre ei putând fi ales pentru cel mult două mandate.

Consiliul Eparhial are în competenţă problemele bisericeşti, administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale şi fundaţionale pentru întreaga Eparhie.Liturghie Arhierească la biserica Sfântul Nicolae din Zalău

În Duminica a 27-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Zalău, biserică păstorită de către Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, consilierul economic al Episcopiei Sălajului.
În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul Ioan-Dorel Botiș, urmând ca în duminica următoare acesta să fie hirotonit preot pe seama parohiei Țăud, protopopiatul Zalău.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul Liceului Ortodox Sfântul Nicolae din Zalău, cor dirijat de către Preacucernicul Părinte Claudiu Boia.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu, pornind de la exemplul femeii gârbove din Evanghelia de astăzi, a arătat că de foarte multe ori bolile trupești sunt urmare a bolilor sufletești.

Hristos poartă în primul rând grijă de sufletul omului și abia apoi de trupul acestuia, pentru că păcatele, de cele mai multe ori aduc cu ele o suferință, în sensul că omul, călcând porunca lui Dumnezeu, este mustrat de conștiință, care este farul lui Dumnezeu. Întrucât îl mustră conștiința are o oarecare suferință spirituală, un fel de boală a sufletului. Trebuie să știm că în cele mai multe ocazii bolile trupești sunt urmare a bolii sufletești sau a păcatului.

Prin faptul că mai întâi vindecă sufletul și apoi trupul, Mântuitorul arată importanța mai mare a acestuia față de trup, pentru că sufletul este nemuritor pe când trupul este trecător.
Evanghelia de astăzi arată clar că satana o legase pe această femeie în sensul că ea împlinise voia lui și atunci el avea o putere asupra ei. Cei care împlinesc voia satanei ajung să fie robii păcatului și ai diavolului și acesta pune stăpânire asupra lor. În acest sens sunt câteva etape sau trepte. Mai întâi vrăjmașul sădește în mintea omului o ispită sau un gând rău. În acest moment vorbim numai de lucrarea satanei, omul putând să accepte gândul sau să-l respingă. În momentul în care omul începe să cocheteze cu acea idee, deja s-a săvârșit păcatul cu gândul sau păcatul sufletesc. După aceea omul caută sau așteaptă ocazia de a păcătui cu trupul. Dacă acel păcat îl repetă mereu, ajunge să fie patimă sau viciu așa încât omul care avea la început libertatea de a respinge ispita din partea vrăjmașului, este acum robul păcatului. De aici până la îndrăcire nu mai este decât un pas.

Prin faptul că mai marele sinagogii îi reproșează femeii că a venit să se vindece în ziua sâmbetei, Evanghelia de astăzi ne arată și mentalitatea evreiască atât de robită Vechiului Testament. Noi însă, când citim Sfânta Scriptură trebuie să o interpretăm în duh și nu doar în sens literal. Fiecare avem datoria de a ne hrăni duhovnicește din Sfintele Scripturi, iar acolo unde nu înțelegem Scripturile să nu le interpretăm după capul nostru ci să apelăm la teologii bisericii și la preoți.

Ln finalul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe părintele paroh Ionuț Pop, menționând că de la o vizită pastorală la alta vede că se lucrează la biserică, ceea ce denotă hărnicia părintelui paroh și jertfelnicia credincioșilor. De asemenea, a îndemnat ca după pictarea bisericii să se zidească și casa parohială, pentru că e bine ca preotul să locuiască în mijlocul credincioșilor, așa încât oricine are nevoie să-i ceară un sfat sau o rugăciune să-l găsească pe preot în casa parohială de lângă biserică.

Parohia Sfântul Nicolae a fost înființată în anul 2009, fiind prima din cele două parohii care au fost create în întâmpinarea nevoilor spirituale ale locuitorilor Municipiului Zalău după întronizarea Preasfințitului Părinte Petroniu ca primul episcop al Sălajului.

Odată cu înființarea parohiei și numirea Preacucernicului Părinte Ionuț Pop ca paroh și responsabil cu zidirea bisericii, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit parohiei un odor de mare preț – o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae.
Prin purtarea de grijă a Sfântului Ierarh Nicolae, prin hărnicia părintelui paroh Ionuț Pop și jertfelnicia credincioșilor, în acest moment biserica este deja ridicată și finisată la exterior, interiorul locașului de cult urmând a fi pictat.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit credincioșilor prezenți iconițe, iar copiii au primit din partea Preasfinției Sale pachete cu daruri.

PS Petroniu - Predica in Duminica a 27-a dupa Rusalii, Zalau, 2013Preasfințitul Părinte Petroniu prezent la sfințirea paraclisului Facultății de Teologie din Cluj Napoca

Paraclisul noii Facultăți de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și-a sărbătorit primul hram în ziua de prăznuire a Sf. Ierarh Nicolae. Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, a oficiat de la ora 9 slujba de sfințire a Paraclisului noului sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca.

Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei au slujit Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolit al Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Piatra de temelie la Campusul Universitar „Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca a fost pusă în data de 23 mai 2011. Potrivit proiectului, campusul va avea trei corpuri de clădire, dintre care una ce găzduiește Facultatea de Teologie Ortodoxă, iar celelalte două imobile vor fi destinate cazării tinerilor teologi pe durata studiilor. Până în prezent s-a finalizat doar clădirea Facultății de Teologie ce cuprinde săli de curs, birouri administrative, o bibliotecă și o capelă ce poartă hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.Ziua Națională a României sărbătorită la Catedrala Episcopală din Zalău

În ziua sărbătoririi Zilei Națioanale a României, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția sa a hirotonit întru preot pe seama parohiei Romita, protopopiatul Zalău, pe părintele diacon Cristian Ianchiș.
În continuare, Ierarhul alături de preoții și diaconii din sobor au săvârșit o slujbă de Te Deum cu prilejul Zilei Națioanle a României.
După rostirea cuvântului de învățătură, toți cei prezenți, clerici și credincioși, au ieșit în curtea catedralei, unde a fost dezvelit și sfințit bustul marelui părinte Arsenie Boca.
Cuvântul de învățătură rostit de către Preasfințitul Părinte Petroniu a fost intitulat „Personalități de excepție, cârmuitori ai poporului român”, întrucât ieri a fost prăznuit Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, iar astăzi este sărbătorită Ziua Națională a României. Astfel Preasfințitul Părinte Petroniu a vorbit despre personalitățile de excepție ale neamului nostru, sfinți, precum și mari conducători de oști și țară, căci numai datorită purtării de grijă a lui Dumnezeu și prin strădaniile lor neobosite suntem păstrători ai credinței celei adevărate și mântuitoare și comunicăm astăzi între noi în dulcele grai românesc, fără a ne teme că vom fi prigoniți pentru aceasta, cum din nefericire de prea multe ori s-a întâmplat în trecutul zbuciumat al poporului nostru.
După ce a parcurs întreaga istorie a poporului român evocând sfinții pe care aceste ținuturi i-au dat, dar și conducătorii de seamă ai neamului, Preasfințitul Părinte Petroniu a prezentat și viața și activitatea părintelui Arsenie Boca, despre care mulți dintre cei care l-au cunoscut afirmă că a fost binecuvântat de Dumnezeu cu multe daruri duhovnicești, printre care cel al înainte vederii și al tămăduirii celor aflați în suferință, tratând totodată și problema canonizării acestui mare călugăr.
Concluzia a fost că fie că părintele Arsenie Boca este sfânt, fie că nu este, cu siguranță că se numără în categoria marilor călugări ai neamului nostru, alături de Paisie Olaru, Ilie Cleopa, Arsenie Papacioc, Iustin Pârvu și alții.
La finalul cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu, revenind la conducătorii poporului român și ținând cont de rolul de excepție jucat de unii dintre aceștia în decursul istoriei noastre zbuciumate, a îndemnat credincioșii să se roage pentru aceștia și pentru iertarea păcatelor, căci prin ostenelile lor noi am moștenit o țară în care ne putem manifesta liber ca români și creștini dreptmăritori.

PS Petroniu - Personalitati de exceptie, carmuitori ai poporului roman, Zalau, 2013


Descarcare document
Predica 1 decembrie.pdf

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Mănăstirea Bobota

În ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Bobota.
În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția sa a hirotonit întru diacon pe tânărul Cristian Inachiș, care va fi hirotonit mâine preot pe seama parohiei Romita, Protopopiatul Zalău.

Această zi a fost cu atât mai emoționantă cu cât ierarhul nostru, Preasfințitul Părinte Petroniu, și-a serbat astăzi ziua de naștere, Preasfinția sa împlinind 48 de ani.

La începutul cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat importanța prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, zi în care sărbătorim unitatea spirituală a poporului român, cu o zi înainte sărbătoririi unității naționale a țării noastre înfăptuită la 1 decembrie 1918, pentru că cei doi lianți care au legat provinciile țării noastre au fost limba română și credința ortodoxă.

În continuare Preasfinția sa a amintit că paraclisul de iarnă al mănăstirii Bobota închinat Sfântului Ierarh Andrei Șaguna a primit o părticică din moaștele acestui mare mitropolit al Transilvaniei prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

Este o zi importantă pentru noi pentru că Sfântul Apostol Andrei ne-a oferit marea cinste și reponsabilitate de a răspândi la noi cuvântul Împărăției lui Dumnezeu.

În continuare Preasfinția sa a prezentat pe scurt viața Sfântului Apostol Andrei, amintind și despre activitatea Apostolului în Scythia Minor și relatând moartea martirică din Patras, Grecia.
Preasfințitul Părinte Petroniu a amintit celor prezenți că dacă prima episcopie străromână și primele basilici au fost înființate la Tomis, noi sălăjenii avem un motiv de mândrie pentru că cea mai mare basilică la nordul Dunării a fost descoperită în județul Sălaj, la castrul roman de la Porolissum, unde soldații au transformat un templu păgân în biserică.

Ca și creștini noi trebuie să urmăm îndemnul Mântuitorului „sfințiți-vă și veți fi sfinți”. Cei care nu pot să ajungă atât deaproape de Dumnezeu, măcar să se străduiască, fiindcă Dumnezeu vrea ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină. Noi toți am fost aduși la existență de către Dumnezeu pentru a ajunge după această viață trecătoare în Împărăția lui Dumnezeu. De aceea trebuie să ne străduim fiecare după putință pentru a dobândi mântuirea sufletului.

Sfințenia este un atribut dumnezeiesc. Acest atribut al sfințeniei Dumnezeu vrea să-l ofere și altora. Și atunci când vede că un om se străduiește prin întreaga lui viață, împlinind poruncile, ferindu-se de păcat și făcând fapte bune îi oferă o paret din sfințenie.

Dacă se întâmplă însă ca omul să cadă în păcat, acesta trebuie să mărtuirsească aceste păcate. Drept exemplu avem căința Sfântului Apostol Petru după lepădarea de Mântuitorul și cazul lui Saul, care inițial era prigonitor al creștinilor, dar apoi a devenit Apostolul neamurilor.

Când biserica este prigonită, Hristos, care este Capul Bisericii se identifică cu aceasta. De aceea, Hrisos se bucură când noi, ca mădulare ale bisericii facem fapte bune și se întristează când călcăm poruncile lui Dumnezeu. Omul nu trebuie să cadă în deznădejde pentru că nu poate păcătui omul cât poate ierta Dumnezeu, cu condiția ca pocăința să fie sinceră.

Îndemnul Preasfințitului Petroniu a fost de a împlini pe cât ne stă în putință poruncile lui Dumnezeu, ferindu-ne de păcat și de a săvârși fapte bune, iar dacă am căzut să ne îndreptăm prin pocăință și mărtuirisirea păcatelor.

PS Petroniu - Predica la sarbatoarea Sf Ap Andrei, M-rea Bobota, 2013În continuare Preacuviosul Părinte Stareț Mina a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru faptul că este prezent pentru al doilea an consecutiv alături de obștea mănăstirii în acestă zi de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, adresând Preasfinției sale un călduros „La Mulți Ani!” din partea obștii monahale și a credincioșilor prezenți la slujbă.

Piatra de temelie a mănăstirii Bobota a fot sfinţită în data de 13 iunie 2004 de către Preafinţitul Părinte Petroniu, pe atunci arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului, iar lucrările de început au fost coordonate de către Preacucernicul Părinte Ioan Pădurean de la parohia Bobota, până în anul 2008 când au fost preluate de către Preacuviosul Părinte Pahomie Buruiană. În anul 2012 este numit egumen al schitului Preacuviosul Părinte Mina Pletosu care a continuat lucrările începute de predecesorii săi, în prezent lucrându-se la pictura interioară a bisericii. În vara acestui an, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal, în urma aprobării prealabile a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului a fost proclamată ridicarea schitului Bobota la rang de mănăstire, iar Preacuviosul Părinte Mina Pletosu a fost hirotesit şi instalat stareţ al mănăstirii.Episcopia Sălajului a premiat elevii olimpici și pe profesorii lor

Miercuri 27 noiembrie 2013, în cadrul Ediției a VII-a a Zilelor Învățământului Sălăjan, la Inspectoratul Județean Sălaj s-a desfășurat Gala olimpicilor. La eveniment au participat oficialități județene și locale, elevii care au obținut premii și mențiuni la etapa natională și la cea internațională a olimpiadelor școlare, precum și dascălii care i-au pregătit.
Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a felicitat pe elevi și pe profesori pentru perfomantele obținute. De asemenea, Preasfinția Sa a premiat elevii care au obținut premii la Olimpiada Națională de Religie și pe toti profesorii, de la toate disciplinele, care au pregătit elevii olimpici.
Prin premiile oferite, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a dorit să exprime aprecierea Bisericii față de cei care își dedică viața răspândirii cunoașterii și a luminii, pe care cunoașterea ancorată în credință poate să o aducă în lume.

Pr. Silviu BohaLiturghie Arhierească la parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Zalău

Duminică, 24 noiembrie 2013, în Duminica a 30-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei „Sfântul Apostol Andrei”, din cartierul Sărmaș al Municipiului Zalău.

Aceasta este prima liturghie arhierească săvârșită aici după ridicarea locașului de cult. Cu acest prilej Preasfinția sa a binecuvântat lucrările săvârșite până în acest moment la noua biserică.

După înființarera Episcopiei Sălajului în anul 2008, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Petroniu au fost înființate în municipiul Zalău două noi parohii pentru a satisface nevoile spirituale ale credincioșilor. Una dintre aceste parohii este cea situată în cartierul Sărmaș. Cel căruia i-a fost încredințată ridicarea bisericii în această parte a Zalăului a fost Preacucernicul Părinte Ioan Zaha.

După achiziționarea terenului pentru noul locaș de cult, în data de 6 iunie 2010, în Duminica Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”. Lucrările efective la ridicarea bisericii au demerat în data de 3 noiembrie 2010, după obținerea autorizației de construcție. Prin grija părintelui paroh și jertfelnicia credincioșilor, în primăvara acestui an biserica a fost tencuită deja în interior, iar începând cu Joia Mare slujbele bisericești au început să fie săvârșite în noua biserică.

În cuvântul de învățătură, relatând dialogul dintre Mântuitorul și dregătorul bogat, Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat faptul că bunătatea este un atribut al lui Dumnezeu la fel ca sfințenia, atotînțelepciunea sau atotputernicia, iar noi ca și oameni creați sau aduși în existență de Dumnezeu nu putem decât să ne împărtășim prin atributele Sale prin participarea la calitățile lui Dumnezeu, în sensul că dacă noi ne străduim să împlinim poruncile lui Dumnezeu, putem să ne împărtășim din fiecare atribut al lui Dumnezeu.

Mergând mai departe pe firul Evangheliei, vorbind despre cele 10 porunci, Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat că opt dintre acestea aveau un caracter prohibitiv, adică îi opreau pe oameni de la anumite păcate și doar două aveau un caracter pozitiv, în sensul că îi învățau pe oameni ce să facă (cinstirea zilei de odihnă și cinstirea părinților).

Spre deosebire de Vechiul Testament, în Noul Testament învățăm ce avem de împlinit, nu doar de ce să ne ferim, iar ca regulă generală a stabilit Domnul Hristos „precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea”. Această sintagmă a enunțat-o și poporul roman, în sens negativ în proverbul „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”. Tot în acest sens Preasfinția sa l-a citat pe Fericitul Augustin care îndemna „iubește și fă ce vrei”.

Analizând îndemnul Mântuitorului adresat dregătorului de a vinde averile și a-I urma, Preasfințitul Părinte Petroniu a subliniat faptul că toți oamenii sunt chemați la mântuire. Pe lângă poruncile obligatorii pentru toți creștinii, sunt și niște sfaturi evanghelice pe care cei care vor să fie desăvârșiți le împlinesc. Dintre acestea Preasfinția sa a amintit sărăcia, fecioria și ascultarea. Acestea trei au intrat ca voturi obligatorii pentru cei care devin monahi și renunță la lume. Tocmai acest lucru îl cere Mântuitorul de la acel tânăr – să renunțe la averea lui, adică să își asume votul sărăciei.
Este important de știut faptul că dacă Dumnezeu ne cheamă la slujire, noi nu trebuie să ne opunem. Nu toți cei care vor să fie slujitori ai lui Dumnezeu pot să o facă fiindcă mulți sunt chemați dar puțini aleși. Dar dacă ești chemat nu trebuie în nici un caz să amâni.

Prin afirmația Mântuitorului „mai lesne va trece o cămilă prin urechile acului decât să intre un bogat în împărăția lui Dumnezeu”, vedem că acel tânăr avea o șansă unică, de a-L întâlni pe Hristos pe pământ și a-I urma, dar bogăția, ca pe mulți oameni, l-a înlănțuit pentru că este greu ca după ce ai muncit ani sau zeci de ani să renunți la tot.

Dar bogăția în sine nu este un păcat. Bogăția acumulată în mod cinstit nu poate fi păcat, drept dovadă fiind și pilda talanților din Evanghelie. Pe de altă parte bogăția acumulată în mod necinstit este într-adevăr un păcat. O altă ispită a bogăției rezultă din faptul că omul prins cu administrarea bogăției uită de Dumnezeu, de suflet și de datoriile față de suflet și atunci riscă să-și piardă mântuirea. De aceea este important ca cei cu bogății să nu uite de Dumnezeu și să ofere ajutor și celor lipsiți. Așa cum atunci când ne trezim dimineața nu uităm să ne spălăm, să ne îmbrăcăm, să mâncăm, așa să nu uităm nici de suflet. Ceea ce facem pentru noi în această viață, toate rămân pe pământ, dar ceea ce facem pentru alții în această viață vom regăsi spiritualizat în împărăția lui Dumnezeu.

La sfârșitul cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe slujitorul și credincioșii acestei parohii pentru lucrarea deosebită pe care au realizat-o ridicând casă lui Dumnezeu.

PS Petroniu - Predica in Duminica a 30-a dupa Rusalii, Zalau, 2013
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro