Prezență arhierească între românii din Auckland, Noua Zeelandă

Duminică, 17 noiembrie 2013, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Mihail, Episcopul Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ignatie Teoforul” din orașul Auckland, Noua Zeelandă, biserică păstorită de către Preacucernicul Părinte Mihai Mircea Corpodean.
În Auckland se află cea mai mare comunitate românească din Noua Zeelandă.
Biserica „Sfântul Ignatie Teoforul” a luat ființă la sfârșitul anilor 1970 la inițiativa unui mic grup de credincioși, printre aceștia și descendenți ai unor familii creștine libaneze. Biserica a aparținut canonic de Arhiepiscopia Antiohiei din Australia.
Începând cu data de 15 iulie 1993 se produce un eveniment important în viața parohiei, odată cu hirotonirea preotului Mihail Coumbias ca preot titular al parohiei „Sfântul Ignatie Teoforul”.
În prezent cei mai mulți dintre enoriașii care participă la Sfânta Liturghie sunt români ortodocși, stabiliți în Auckland și care mărturisesc credința ortodoxă străbună.
Părintele Mihail Coumbias a fost de naționalitate greacă, dar născut în România. Părintele Mihail împreună cu consiliul parohial a dorit să facă trecerea parohiei sub jurisdictia canonică a Patriarhiei Române.
În luna iulie a anului 2008, Părintele Mihail a trecut la cele veșnice, așa încât Preasfințitul Părinte Mihail, Australiei și Noii Zeelande în conlucrare cu consiliul parohial în luna septembrie a aceluiași an a numit în postul de preot paroh al bisericii "Sfântul Ignatie Teoforul" pe Preacucernicul Părinte Mihai Mircea Corpodean, care este în prezent și protopopul Noii Zeelande.Ședința administrativă a preoților din Protopopiatul Jibou

La sediul Protopopiatului Jibou a avut loc, luni, 11 noiembrie 2013, ședința administrativă lunară a preoților din cadrul protopopiatului. După rostirea rugăciunii de început și efectuarea prezenței, Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan a prezentat pe cei mai tineri preoți din protopopiat, hirotoniți de către Preasfințitul Părinte Petroniu în ultima lună: Preacucernicul Părinte Sorin-Nicu Man la Parohia Valea Loznei, Preacucernicul Părinte Traian Micle la Parohia Fântânele-Rus și Preacucernicul Părinte Cristian Porumb, preot misionar. De asemenea a fost prezentat noul secretar al Protopopiatului Jibou, în persoana părintelui diacon Cristian-Vasile Iura.
În continuare, Preacucernicul Părinte Sorin-Nicu Man de la Parohia Valea Loznei a susținut conferința cu tema „Actualitatea politicii religioase, sociale, legislative și social-filantropice a Sfinților Împărați Constantin si Elena pentru viața lumii contemporane”.
Preacucernicul Părinte Protopop a prezentat apoi circulara adresa Cancelariei Sfântului Sinod privitoare la alegerile organismelor deliberative și executive în Biserica Ortodoxă Română (perioada 2014-2018) și a adus la cunoștintă preoților calendarul acestor alegeri la parohii.
Cu această ocazie a fost transmisă parohiilor Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care se va citi în prima duminică din Postul Nașterii Domnului.
S-au discutat apoi probleme de ordin administrativ, economic, cultural și social. Fiind obiceiul ca la fiecare întâlnire a preoților să fie dezbătută câte o problemă liturgică s-a discutat și analizat Rânduiala Parastasului după Molitfelnicul diortosit, având in vedere că în parohii s-a făcut pomenirea celor adormiți cu ocazia zilei de 1 noiembrie („Luminația”).
La final au fost felicitați preoții care-și serbeaza ziua de naștere în această lună.
Următoarea ședință va avea loc în data de 10 decembrie, când Preacucernicul Părinte Traian Micle de la Parohia Fântânele-Rus va prezenta ultima conferință din acest an omagial dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena, intitulată „Evlavia și cinstirea Sfinților Împărați Constantin și Elena de către Biserică, din punct de vedere liturgic, iconografic și a altor forme de cinstire”.

Protopop Dan DreganLiturghie Arhierească la parohia Sfântul Ioan Botezătorul din Sydney, Australia

În Duminica a XXV-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu, alături de Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Australiei și Noii Zeelande, au săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Sydney, Australia, biserică păstorită de către Preacucernicul Părinte Vasile Prunduș.

Parohia "Sfântul Ioan Botezătorul" a luat ființă în anul 2003, la inițiativa unui grup de români ortodocși stabiliți în Sydney, sub coordonarea părintelui Vasile Prunduș. Primul serviciu religios s-a săvârșit la sărbătoarea Învierii Domnului în aprilie 2003.

La început, serviciile religioase s-au săvârșit în holul parohiei ortodoxe ucrainiene din Sydney. Datorită unor factori externi și datorită faptului că preotul paroh ucrainian s-a îmbolnăvit, cu ocazia sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh, credincioșii parohiei românești au fost nevoiți să caute altă locație pentru săvârșirea serviciilor religioase. Ulterior slujbele au fost săvârșite în alte două locații oferite de către Biserica Catolică.


În data de 23 iunie 2008, după cinci ani de la înființarea Parohiei Ortodoxe Române "Sfântul Ioan Botezătorul" din Sydney, s-a reușit cumpărarea unei proprietații pentru parohie. Cu contribuția credincioșilor din parohie s-a amenajat capela parohială în care se desfășoară slujbele bisericești. În anul 2010 a fost demarat proiectul de ridicare a bisericii și a unui centru cultural.Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

Vineri, 8 noiembrie 2013, la prăznuirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Preasfințitul Părinte Petroniu, alături de Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Australiei și Noii Zeelande, au săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea românească din Melbourne, Australia.
În continuare cei doi ierarhi au sfințit piatra de temelie pentru o nouă biserică în Melbourne. Tot cu această ocazie a fost sfințită piatra de temelie pentru Așezământul cultural-misionar Pr. Dumitru Stăniloae din Melbourne.Jucătorii spun NU mirajului primului consum!

În data de 6 noiembrie 2013, a avut loc loc în sala de ședinţe a Protopopiatului Ortodox Zalău sesiunea de informare/instruire pentru Dezvoltarea capacităţii şi abilităţilor profesionale în consilierea adicţiilor pentru persoane care lucrează/vin în contact direct cu tinerii. Cursul, care se desfăşoară pe durata a două zile, susţinut de specialişti din cadrul Centrului Sf. Dimitrie Basarabov Cluj Napoca şi Asociaţia Filantropia Oradea, tratează teme legate de cauzalitatea alcoolismului, abuzul de alcool, strategii de evitare a consumului, dependenţă, evoluţia dependenţei de alcool, pierderea controlului, jocurile de noroc, tehnici de consiliere, metodologie, instrumente de lucru etc. Acest curs este parte a proiectului JUCATORII SPUN NU MIRAJULUI PRIMULUI CONSUM! derulat de Asociaţia Filantropia Porolissum prin Centrul de Consiliere Sf. Nicolae, în parteneriat cu Episcopia Sălajului, CJRAE, DGASPC, Inspectoratul Şcolar Sălaj, CJAP, CPECA, Liceul Ortodox Sf. Nicolae Zalău, Liceul Alexandru Papiu Ilarian Zalău, Liceul Ion Agârbicenu Jibou, CNSB Şimleul Silvaniei, partener media Regio TV şi este finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului prin Direcţia de Tineret şi Sport Sălaj. Obiectivul general al acestui proiect este prevenirea/reducerea consumului de alcool/etnobotanice şi a dependenţei faţă de jocurilor de noroc în rândul tinerilor cu vârstă între 14-26 din cadrul unităţilor de învăţământ şi a tinerilor din cadrul centrelor de plasament din oraşele judeţului, crearea unei reţele locale de specialişti care să ofere servicii şi activităţi specifice tinerilor „victime” ale consumului de alcool/etnobotanice şi tinerilor care practică abuziv jocurile de noroc şi crearea unui grup de suport AL TEEN, pentru tinerii dependenţi de jocurile de noroc. În cadrul aceluiaşi proiect, vor avea loc în perioada următoare activităţi de informare şi prevenţie, vizavi de comportamentele generatoare de deprinderi adictive în cadrul unor manifestări culturale şi sportive desfăşurate în liceele partenere şi centre DGASPC implicate în proiect.
Pr. Insp. Claudiu NechitaTârnosirea bisericii din Petenia

În Duminica a 22-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei Petenia, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Slujba Sfintei Liturghii a fost precedată de săvârșirea slujbei de târnosire a locașului de cult.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat faptul că Mântuitorul rostea mereu pilde prin care, prin exemple luate din viața de zi cu zi a evreilor, prezenta adevăruri adânci. Printre aceste pilde a fost și pila bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr citită astăzi în Evanghelie. Este important de știut faptul că atunci când am venit în lume nu am ales în ce familie să venim în lume sau în ce secol sau credință să ne naștem. De aceea, viața, care este antecamera veșniciei sau „laboratorul” în care noi ne lucrăm mântuirea, este de fapt locul unde ne pregătim veșnicia. Însă nu toți vor merge de-a dreapta în împărăția lui Dumnezeu, ci fiecare va merge în rai sau iad în funcție de faptele sale.

Această parabolă ne prezintă două persoane în antagonie: un om bogat și un om sărac. Despre acest bogat nu ne spune Hristos că și-ar fi câștigat averea în mod necinstit. Preasfințitul Părinte Petroniu a subliniat faptul că bogăția în sine nu este un păcat, dar a arătat și ispitele care pot apărea o dată cu bogăția, dacă cel bogat se preocupă exagerat de mult cu administrarea averilor, fără să se mai gândească la Dumnezeu, neglijându-și îndatoririle spirituale.

Dar dacă bogăția nu este un păcat nici sărăcia nu este o virtute. Doar sărăcia de bună voie asumată de călugări este o virtute, fiindcă vor să trăiască slujind lui Dumnezeu, însă dacă un om nu-și înmulțește talantul, nu vrea să muncească ci este leneș, sărăcia lui nu este o virtute ci un păcat.

Murind cei doi, bogatul și săracul, unul a ajuns în rai, iar altul a ajuns în iad. Bogatul nu a ajuns în iad fiindcă era bogat ci pentru că nu era milostiv. La fel și săracul nu a ajuns în rai fiindcă era lipsit de cele materiale ci datorită atitudinii lui față de boală și sărăcie.

În continuare Preasfinția sa a subliniat faptul că nu există o altă realitate decât raiul și iadul. Dumnezeu când a creat îngerii și apoi a creat lumea, în preajma lui se aflau cetele îngerești. Când o parte din îngeri s-au răzvrătit și au fost alungați de la fața lui Dumnezeu, au ajuns în iad. Nu exista astfel motivația de a se crea o a treia realitate. De aceia cei care învață acest lucru nu fac decât să încalce Scriptura. De asemenea vedem aici că nu există reîncarnare. Se poate reveni în lume doar prin înviere cum a fost cazul fiicei lui Iair, a dreptului Lazăr sau a Tabitei, înviată de Apostolul Petru.

De aceea este foarte important să fim credincioși buni, să împlinim poruncile lui Dumnezeu, ferindu-ne de păcat și săvârșind fapte bune, pentru a ajunge alături de Lazăr în împărăția lui Dumnezeu.


PS Petroniu - Predica in Duminica a 22 a dupa Rusalii, Petenia, 2013


Parohia Petenia este parte integrantă a localității Horoatul Crasnei, localitate formată din unirea a două sate, Horoat și Petenia, în urma reorganizării administrative din anul 1968. Localitatea Horoatul Crasnei a fost atestată documentar pentru prima dată în registrul de la Oradea, în anul 1213, sub numele de Villa Huruat.

Biserica din Petenia a fost ridicată în anul 1931. Potrivit unor documente din arhiva parohiei, biserica a fost adusă din satul Bogdana, jud. Cluj, dar după mărturia credincioşilor vârstnici ai parohiei, aflăm că biserica a fost adusă cu carele cu boi, peste deal, din localitatea Meseşenii de Sus, fiind cumpărată de către credincioşii din Petenia.

Dacă inițial Petenia era filie a parohiei Horoatul Crasnei, din anul 2003 aceasta a devenit parohie, o dată cu hirotonia ca preot a actualului părinte paroh Laurian Pușcaș.

Începând cu anul 2008, sub coordonarea părintelui paroh Laurian Pușcaș și a părintelui Dan Haiduc, preotul paroh al parohiei Horoatul Crasnei și protopop al Protopopiatului Șimleu Silvaniei și prin jertfelnicia celor 30 de familii de vrednici credincioși ai parohiei, au fost demarate ample lucrări de renovare interioară şi exterioară a bisericii. Astfel a fost înlocuit acoperişul, s-a renovat complet exteriorul pereții fiind îmbrăcați în tencuială minerală, interiorul locașului a fost pictat în tehnica frescă și a fost montat un sistem de încălzire pe panouri radiante. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare desfăşurării cultului divin.Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou sărbătorit la Patriarhie

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui sfinte moaşte se află la Catedrala Patriarhală este sărbătorit astăzi, 27 octombrie 2013. Pe Colina Bucuriei, în prezenţa a numeroşi credincioşi, slujba Sfintei Liturghii, la hramul Catedralei Patriarhale, a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.


Alături de Patriarhul României s-au aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului şi următorii ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitului Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.


Răspunsurile la strană au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.


La acest eveniment au participat importante personalităţi de stat şi locale, sute de preoţi şi diaconi din Arhiepiscopia Bucureştilor, dar şi mii de credincioşi şi pelerini care au aşteptat pe Dealul Patriarhiei cu răbdare pentru a se închina la icoanele şi sfintele moaşte depuse în baldachinul special amenajat lângă Catedrala Patriarhală.

www.basilica.ro
200 de ani de la ridicarea bisericii de lemn din Lozna

La prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mare a parohiei Lozna, protopopiatul Jibou, fiind înconjurat de un frumos sobor de 21 de preoți și diaconi. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 200 de ani de la ridicarea bisericii vechi din localitate, biserică ce are ca octotitor pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

Biserica de lemn din Lozna a fost ridicată în 1813, conform unei plăcuțe comemorative amplasată pe balustrada corului. În toamna anului 1905, bisericuța a fost vizitată de marele istoric Nicolae Iorga, care ne-a lăsat o primă descriere, cu o analiză critică și concisă a picturii, nu mult după săvârșirea ei. „Lozna are o bisericuță de lemn, care poate fi destul de veche, dar a fost stricată cu totul printr-o zugrăveală copilărească făcută de un meșter din Nicula. Bietul om, din cât se pricepea, a făcut sfinți noi, a tămânjit cum e mai rău pe cei vechi și a împodobit și păretele din afară cu un strașnic Sânt Ilie pe carul de foc. Astfel, această zugrăveală unică are interes întru aceia că arată care pot fi ideile despre artă ale unei minți simple pe care n-a înrâurit-o nici-o școală.”

În ultimii ani, biserica a fost supusă unor ample lucrări de restaurare sub coordonarea părintelui paroh Vasile Avram. Finalizate în anul 2009, acestea au făcut ca biserica să își recapete frumusețea de odinioară. În cadrul acestor lucrări, acoperișul de tablă a fost înlocuit cu unul de șiță, structura turnului supraînălțat a fost refăcută, tencuiala bisericii a fost reparată și zugrăvită într-o nuanță de albastru iar de pe stâlpii pridvorului a fost îndepărtat materialul care le acoperea frumoasele decorații sculptate.

Preasfințitul Părinte Petroniu și-a început cuvântul de învățătură pornind de la îndemnul cărții Leviticului „Sfinți-ți-vă și veți fi sfinți, că Eu, Domnul, Dumnezeul vostru sunt Sfânt”, arătând faptul că sfințenia este un dar al lui Dumnezeu pe care omul îl primește prin viața și strădania lui.

În Vechiul Testament sfințenia se realiza fie în mod direct, prin comunicarea directă cu Dumnezeu, în sensul că până la Moise și Aaron nu exista o preoție stabilită în lume, ci fiecare slujea lui Dumnezeu după cum credea de cuviință.

Apoi, prin legea Vechiului Testament se stabilesc niște rânduieli foarte clare și astfel sfințenia se realiza prin slujbele de la cortul mărturiei, Templul lui Solomon sau sinagogi, săvârșite de arhierei, preoți și leviți.

Fiecare dintre oameni trebuie să încerce să realizeze sfințenia. Există însă o distincție foarte clară între sfinții din Vechiul Testament și cei din Noul Tesament, pentru că „legea s-a dat prin Moise, dar harul au venit prin Iisus Hristos”. Astfel toți sfinții din Vechiul Testament se numesc drepți (Dreptul Iosif, Sfânta și Dreapta Ana) și abia în Noul Testament fiind revelația desăvârșită, pogorând harul peste Apostoli și întreaga lume, iar cei care ajung să se asemene cu Dumnezeu într-o cât mai mare măsură sunt numiți sfinți.

După cum spune Sfântul Apostol Pavel, la înviere fiecare va învia în rândul cetei sale. La fel cum în această viață oamenii care au o preocupare comună se simt bine când sunt laolaltă și în împărăția cerurilor se regăsesc mai multe cete: a postitorilor, a celor smeriți, a celor milostivi, etc.

Mai există un și un alt fel de cete. Primii sfinți din Vechiul Testament după drepți sunt proorocii. În altă ceată sunt Sfinții Apostoli care vor sta pe cele 12 scaune să judece cele 12 semințíi ale lui Israel.
O ceată foarte numeroasă este aceea a mucenicilor, care atât de mult L-au iubit pe Dumnezeu și Biserica încât au renunțat la viață, de cele mai multe ori în chinuri îngrozitoare pentru a se duce să vadă fața lui Dumnezeu.

În continuare Preasfinția sa a prezentat credincioșilor prezenți viața și mucenicia Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, dar și o parte din minunile săvârșite de către sfintele sale moaște după trecerea sa la Domnul ca martir.

La final Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe părintele paroh Vasile Avram și pe credincioșii parohiei Lozna pentru credincioșia și hărnicia lor, îndemnându-i a fi în continuare buni credincioși. Dacă unele generații sunt chemate spre a fi ctitori de biserici, altele sunt chemate să lucreze mai mult la biserica din suflet a concluzionat Preasfinția sa.

PS Petroniu - Predica la sarbatoarea Sfantului Dumitru cel Mare, Lozna, 2013


La rândul său Preacucernicul Părinte paroh Vasile Avram a mulțumit tuturor celor prezenți, ierarh, oficialități și credincioși pentru bucuria zilei de astăzi, arătând că biserica de lemn din sat și Sfântul mare Mucenic Dimitrie i-a adunat pe toți acasă, la acest sfârșit de săptămână fiind și sărbătoarea fiilor satului comunei Lozna.Dumnezeu este dragoste - Nu violenţei în familie!

Printre problemele cu care se confruntă societatea noastră la acest început de mileniu este și exacerbarea violenței în planul concret al viețuirii umane. Violența are patologia ei, fie că e justificată de predispoziții genetice, mediu social sau cultură, fiind o expresie a incapacității de relaționare corectă cu semenul, în esență - lipsă a iubirii. Agresat de societatea de consum care impune ritmul ei, de rutina zilnică, de media, omul secolului XXI găsește cu greu un echilibru, și devine în ultimă instanță agresor. Ceea ce este însă deosebit de grav ține de faptul că violența, cu toate formele ei de manifestare contaminează familia, această biserica mică, locul care trebuie să descopere în lume icoana iubirii veșnice a lui Dumnezeu.
În fața acestui flagel care lovește temelia familiei creștine, Episcopia Sălajului s-a alăturat demersurilor intreprinse și de alte instituții implicate în această problematică, atât prin mesajul de la amvon, cât și în calitate de membru al Grupului de lucru împotriva violenței domestice instituit la nivelul judeţului Sălaj. Dumnezeu este dragoste - Nu violenţei în familie! este un astfel de exemplu, un proiect care porneşte de la realitatea identificată de preoţii din cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului - 112 familii în care se trăieşte această dramă a violenţei. Pentru început ne propunem organizarea a trei sesiuni de cursuri adresate preoţilor pentru:
• informarea acestora în problematica violenţei domestice,
• dobândirea de către preoţi a unor abilităţi necesare în vederea consilierii primare pentru victimele violenţei domestice,
• informarea acestora cu privire la cadrul legal de care pot uza în vederea depăşirii situaţiilor de violenţă domestică,
• sensibilizarea comunităţii locale cu privire la incidenţa violenţei în şcoală, familie, societate.
Primele cursuri vor avea loc în a doua decadă a lunii noiembrie.

Pr. Insp. Claudiu NechitaResfințirea bisericii din parohia Motiș

În Duminica a 23-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu a resfințit biserica din parohia Motiș, protopopiatul Zalău. Alături de Preasfinția sa au fost prezenți la slujbă mai mulți preoți și diaconi, în frunte cu protopopul locului, Preacucernicul Părinte Ștefan Lucaciu.

În continuare a fost săvârșită slujba Sfintei Liturghii pe o scenă amenajată în vecinătatea bisericii. În cadrul Sfintei Liturghii, pentru întreaga activitate Preacucernicul Părinte Traian Scurt a fost hirotesit iconom stavrofor.

La începutul cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe preotul și credincioșii parohiei Motiș pentru eforturile făcute cu prilejul consolidării și înnoirii locașului de cult. Prin lucrările făcute în această perioadă la locașul de cult îi cinstim pe ctitorii bisericii a mai arătat Preasfinția sa. Există astfel o relație între generații, în sensul că ctitorii s-au jertfit pentru toți care le urmează în timp, însă aceștia din urmă îi pomenesc pe ctitori cât dăinuiește biserica.

De multe ori uităm că suntem trecători pe acest pământ și ne gândim să ne facem confort trupurilor noastre. Însă prin pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, să învățăm ca atunci când vom muri să avem ce lua cu noi în veșnicie, adică fapte bune. Ceea ce facem pentru noi pe pământ, după moartea noastră vor bucura pe alții, dar ceea ce facem pentru alții în decursul vieții pământești luăm cu noi spiritualizat în împărăția cerurilor.

Vorbind despre Evanghelia citită astăzi, a vindecării demonizatului din Gadara, Preasfințitul Părinte Petroniu a subliniat faptul că diavolul, care pusese stăpânire pe omul respectiv, î-L acuza pe Fiul lui Dumnezeu că îi chinuie mai înainte de vreme. Deci, cel care chinuia pe om, acuza că este chinuit. Atunci Hristos l-a întrebat care îi este numele. Întrebarea nu a fost adresată omului ci diavolului. Răspunsul diavolului a fost "Legiune", fiindcă demoni mulți pususeră stăpânire peste om.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a explicat cum poate să devină cineva demonizat. Noi toți suntem creați după chipul lui Dumnezeu și trebuie să tindem pre asemănarea cu El. Dumnezeu l-a creat pe om liber, astfel omul are posibilitatea să împlinească voia lui Dumnezeu sau nu. Când el este ispitit de vrăjmașul cade în plasa acestuia. În loc să fie slujitor al lui Dumnezeu, devine slujitor al păcatului și al diavolului. Repetând păcatele, acestea devin vicii sau patimi care pun stăpânire pe om. De aici până la îndrăcire nu mai este decât un pas, când diavolul pune stăpânire pe om și face ce vrea cu el, asemenea unui copil cu o jucărie.

Omul îndrăcit este un om păcătos și nu ajunge nimenea la îndrăcire fără voia lui. Dacă noi facem voia diavolului cădem sub stăpânirea lui. Cei care au o patimă sau mai multe, arată de câți vrăjmași ascultă, fiindcă fiecare dintre draci ne luptă cu un păcat anume. La fel și omul din evanghelia de astăzi, de vreme ce era posedat de o legiune, înseamnă că fusese un om foarte păcatos.

Când le-a cerut să iasă din om, diavolii I-au cerut Mântuitorului să-i lase să intre în turma de porci numai să nu ajungă în iad. Atât de rău este în iad încât nici dracilor nu le place acolo, ci le place între oameni, unde simt că au putere, fiindcă din nefericire prea mulți oameni ascultă de ispita și de îndemnul diavolului.

Diavolul este cel care ne separă, pe când Hristos este cel care ne unește, la fel cum s-a rugat Mântuitorul în grădina Ghetsimani „ca toți să fie una”. Unitatea este semnul comuniunii cu Dumnezeu și noi unii ceilalți, pe când vrăjmașul separă și dezbină.

După rostirea cuvântului de învățătură, la rândul său Preacucernicul Părinte Traian Scurt a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru popasul făcut în mijlocul parohiei Motiș și a mulțumit și credincioșilor pentru suportul pe care i l-au acordat la lucrările efectuate la biserică încă de la începutul pastorației sale în mijlocul lor, începând cu anul 1978.

Aparținând din punct de vedere administrativ de orașul Cehu Silvaniei, satul Motiș este situat în partea de nord-vest a județului Sălaj, la granița cu județele Maramureș și Satu Mare. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1387.

Lucrările la biserica actuală din sat au început în anul 1830 și s-au întins pe o perioadă de 10 ani până în 1840. De-a lungul timpului biserica a suferit de mai multe ori reparații. Astfel de lucrări au fost efectuate în anul 1908, 1929 și 1958 când biserica a fost resfințită de către Preasfințitul Părinte Valerian Zaharia, Episcopul Oradiei, Bihorului și Sălajului.
Începând cu anul 1979, după instalarea sa ca preot paroh, Preacucernicul Părinte Traian Scurt a efectuat alături de credincioși împortante lucrări de restaurare a locașului de cult, lucrări care s-au finalizat o dată cu resfințirea bisericii de către Preasfințitul Părinte Vasile Coman în anul 1985.

Dar datorită faptului că în momentul ctitoririi biserica nu a fost ridicată pe o fundație ci este clădită din cărămidă direct din pământ, în ultimii ani igrasia a distrus aproape în totalitate pictura. În aceste condiții, începând cu anul 2009 au fost efectuate importante lucrări de consolidare și înfrumusețare a bisericii. Pentru combaterea igrasiei au fost efectuate lucrări de drenaj la adâncimea de 1,5 metri atât în interiorul locașului de cult cât și la exterior. Tot acum biserica a fost repictată în întregime.

Cu prilejul resfințirii bisericii a fost lansată și lucrarea „Monografia parohiei Motiș”, apărută la editura Caiete Silvane, sub semnătura domnului profesor Augustin Gavra.

PS Petroniu - Predica in duminica a 23 a dupa Rusalii, Motis, 2013
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro