Rezultatele Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate”, la Protopopiatul Jibou


Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate” s-a adresat copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor.

La Protopopiatul Jibou concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către Preacucernicul Părinte Protopop al Jiboului Dan Dregan. Comisia a fost formată din: Preacucernicul Părinte coordonator prof. Mateiu Călin, doamna profesoară de limba română Mărcean Ana, doamna profesoară de religie Mureșan Cristina și domnul profesor de arte plastice Forin Lazăr, iar rezultatele au fost:

1. Locul I: Proiectul „Unirea: libertate și unitate”, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Gâlgău Almașului, coordonator pr. Lucăcel Petru, prof. Anca Rus și Mureșan Cornelia
2. Locul II: Proiectul „Pentru unitatea eclezială și pentru demnitatea națională”, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Jibou, coordonator pr. Daniel Baboș și prof. Dinu Andrecuț
3. Locul III: Proiectul „Înviați în credință și libertate”, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Rus, coordonator pr. Bande Alexandru
Câștigătorii locurilor I, II, și III s-au calificat pentru etapa pe Eparhie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaRezultatele Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate”, la Protopopiatul Zalău

Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate” s-a adresat copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor.

La Protopopiatul Zalău, concursul a fost evaluat în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către preacucernicul părinte protopop al Zalăului, Cătălin Lucaci. Comisia a fost formată din: prof. pr. Cosmin Porcar – profesor de religie, pr. coordonator Claudiu Popiț, doamna profesoară de limba română Pop Ioana Codruța și doamna profesoară de arte plastice Brebeanu Loredana. Rezultatele au fost următoarele:

1. Locul I: Proiectul „Uniți în libertate”- Parohia „Înălțarea Domnului” Zalău, coordonator Pr. Gabriel Gârdan, prof. Ionuț Ciocmărean, prof. Tiran Marinela, prof. Anca Sulumete și prof. Dana Rus
2. Locul II: Proiectul „Unitatea de neam și credință a românilor sursă de părtășie a înțelepciunii divine” Parohia Hida, coordonator prof. Pr. Matei Călin, prof. Rodica Sur și prof. Dănuț Sur
3. Locul III. Proiectul „1 decembrie 1918”– „Parohia Nașterea Maicii Domnului Hereclean”, coordonator pr. Andrei Urs

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaRezultatele Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate” la Protopopiatul Șimleu Silvaniei

Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate” s-a adresat copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor.
Scopul concursului a fost acela de a cultiva dragostea de țară și de Biserică și de a-i educa pe copii în sensul valorificării tradiționale și a afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale.

La Protopopiatul Șimleu Silvaniei concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către Preacucernicul Părinte Protopop al Șimleului Dan Haiduc, din următorii: Preacucernicul Părinte coordonator Daniel Blaj, profesor de religie, pr. Andrei Urs, doamna profesoară de limba română Lipo Angela și doamna profesoară de arte plastice Moldovan Valentina, iar rezultatele au fost:
1. Locul I: Proiectul „Uniți sub tricolor, uniți sub Dumnezeu”, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Sălăjeni, coordonator pr. Hosu Florin și prof. Bârsan Adriana și prof. Tiran Marinela
2. Locul II: Proiectul „Unire în suflet și simțiri”- Parohia „Cuvioasa Parascheva” Șimleu Silvaniei, coordonator pr. Taloș Ioan și prof. Pop Marius
3. Locul III: Proiectul „Uniți în credință și fapte bune”– Parohia Preoteasa, coordonator pr. Popiț Claudiu și prof. Popiț MariaCERCUL PROFESORILOR DE RELIGIE SĂLĂJENI

La Mănăstirea cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Rus, județul Sălaj, s-a desfășurat marți, 24 aprilie 2018, Cercul pedagogic al profesorilor de religie. Programul manifestării a început cu săvârșirea slujbei de Te-Deum săvârșită către un sobor de preoți, în prezența profesorilor de religie.
În partea a doua a lucrărilor, doamnele profesoare Voicu Petrișor Alexandrina, Liceul Tehnologic ”Ioachim Pop” Ileanda și Almaș Anca, Școala Gimnazială Nr.1 Șimișna, au prezentat materiale în care a fost evidențiat rolul pe care profesorul de religie îl are în formarea caracterului elevului.
Activitatea a continuat cu aprecieri cu privire la tema dezbătută, apoi au fost transmise mai multe precizări din partea ISJ Sălaj referitoare la rezultatele obținute de elevi la olimpiada de religie și concursurile disciplinei, precum și la proiectele în care profesorii de religie sunt implicați în această perioadă. Cadrele didactice prezente au avut, astfel, prilejul să-şi valorifice propria experiență printr-un schimb de idei şi practici educative și au fost propuse activități care ar putea avea un impact benefic asupra armonizării personalității elevilor cu mediul în care trăiesc.

Inspector școlar, prof. Claudia BohaConferință cu tema „De la femeia mironosiță – la femeia creștină de azi”, la Mănăstirea Bobota

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Mănăstirea Bobota, a găzduit duminică, 22 aprilie 2018, conferința cu tema „De la femeia mironosiță – la femeia creștină de azi”.
Această acțiune este cuprinsă în calendarul activităților propuse în Proiectul educativ-social ”ÎMPREUNĂ și PRIETENI”. În cadrul acestui proiect se desfășoară activități comune instituțiilor partenere: Mănăstirea Bobota cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Asociația „Inimioare fericite” din localitatea Bobota și Școala Gimnazială „Horea” Cluj-Napoca. La această acțiune au participat pe lângă coordonatorii proiectului, părintele Ioan Pădurean, cadre didactice ale instituțiilor școlare din Cluj-Napoca, Derșida și Bobota și membrii ai Asociației „Inimioare fericite”.
Conferința a fost deschisă de părintele stareț al mănăstirii Bobota, protosinghelul Mina Pletosu, care a ilustrat prezența și rolul femeilor mironosițe în actul mântuitor al Domnului nostru Iisus Hristos și valoarea femeii creștine în familie și societate. Lucrările conferinței au continuat cu prezentările realizate de către: d-na prof. Judith Ungar – ”Împlinirea femeii în arta muzicală”; d-na prof. Ioana Corujan – ”Femeia mironosiță, chip al smereniei, devotamentului și discreției”; d-na prof. Codruța Chiș – ”Femeia creștină, model de educator în sistemul de învățământ preșcolar ” și d-na Gabriela Popița – Activitățile educative realizate cu copiii grupului ”Sfântul Paisie Aghioritul”, Cluj-Napoca.
Moderator al conferinței a fost doamna Mihaela Tiba, coordonatoarea asociației, care a prezentat, în finalul lucrărilor, acțiunile desfășurate cu ”micile inimioare” și implicarea activă a susținătorilor în toate activitățile. În cadrul secțiunii dezbateri libere, pr. Ioan Pădurean a evocat personalități feminine prezente în istoria poporului român, pr. Dionisie a subliniat cele trei virtuți ale femeilor mironosițe: răbdarea, iertarea și dragostea, iar d-nele învățătoare Stela Goncan și Mariana Ispas, au dăruit tuturor participanților, produse hand-made realizate de către elevii Școlii Gimnaziale „Horea”, Cluj-Napoca.
Lumina, bucuria și trăirea duhovnicească au caracterizat lucrările celei de a doua conferințe, iar ideea reîntâlnirii a aprins în rândul participanților împlinirea spirituală, bucuria comunicării și implicării în realizarea altor lucrări/produse creative.

Protosinghel Mina Pletosu,
Exarh al Mănăstirilor din Episcopia SălajuluiSărbătoare de „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” la Cehu Silvaniei

Ziua de 23 aprilie 2018, va rămâne una de importanță istorică pentru comunitatea ortodoxă din localitatea Cehu Silvaniei.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost reactivat hramul inițial al Bisericii Ortodoxe din Cehu Silvaniei, ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, hram care a fost înlocuit în anul 1968 cu ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. De acum înainte se vor serba ambele hramuri, atât cel de primăvară, cât și cel de toamnă.
Alegerea momentului nu este una întâmplătoare ci se încadrează între manifestările anului centenar, an care a fost dedicat în Patriarhia Română ca Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918.
În acest sens, biserica din Cehu Silvaniei este tributară marelui patriot român Gheorghe Pop de Băsești, care a fost inițiatorul ideii de a construi o biserică pentru românii din localitatea de Sub Codru, iar fiica tribunului, doamna Elena Hossu-Longin, a donat în memoria părintelui său frumosul iconostas care împodobește biserica. Aceste considerente au făcut comunitatea românească contemporană cu zidirea bisericii(1934-1935), să aleagă ca hram și ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Acest lucru este accentuat și mai mult prin faptul că icoana hramului, situată pe ușa diaconească de miazăzi, îl reprezintă pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe călare pe un cal alb, cu sulița în mână, omorând balaurul, însă chipul sfântului este chipul lui Gheorghe Pop de Băsești din tinerețe.
Manifestările festive au debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți format din preotul paroh Radu Barbor, preotul Ioan Ciutre de la Parohia Mirșid și părintele Traian Scurt, preot pensionar. A urmat un parastas în memoria lui Gheorghe Pop de Băsești, predica zilei (Pr. Ioan Ciutre) și câteva cuvântări scurte despre importanța hramului (Pr. Radu Barbor)și despre viața și activitatea marelui patriot (Prof. Ioan Pop).
Evenimentul a fost onorat de participarea autorităților locale, reprezentate de domnul viceprimar Ciprian Antișan, directorii instituțiilor de învățământ din localitate, Horațiu Năprădean – Liceul Tehnologic”Gheorghe Pop de Băsești”, Luminița Mureșan - Școala Gimnazială”Andrei Mureșanu”, Augustin Gavra – Clubul Copiilor, doamnele Georgeta Cedică-Robu și Prof. Aurora Pușcaș, urmașe ale marelui patriot Gheorghe Pop de Băsești, care au avut scurte alocuțiuni despre stămoșul lor, și un număr impresionant de credincioși ai parohei, care au primit cu mult entuziasm această zi de aleasă sărbătoare.
La final tuturor participanților le-a fost oferită din partea parohiei o iconiță cu icoana noului hram, replică a icoanei de pe ușa diaconească.

Preot paroh,
Radu-Marius BarborElevi sălăjeni, la etapa națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, pentru clasele VII-XII

În perioada 12-15 aprilie 2018, s-a desfășurat la Iași, etapa națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, pentru clasele VII-XII.

Deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale de Religie a avut loc joi, 12 aprilie 2018, începând cu o slujbă de Te-Deum oficiată în Catedrala Mitropolitană din Iași de către părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilier educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de părinţii profesori prezenţi la eveniment, urmată de festivitatea de deschidere desfășurată în Sala „Iustin Moisescu“ din cadrul Ansamblului mitropolitan, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, dimpreună cu numeroşi invitaţi şi oficialităţi locale şi centrale, care au adresat fiecare câte un cuvânt de încurajare participanților la competiție.

Desfăşurarea concursului a avut loc vineri, 13 aprilie 2018, la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“ din Iaşi, proba scrisă a olimpiadei fiind susținută de peste 250 de elevi din întreaga țară, iar rezultatele finale și festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă, 14 aprilie 2018, în amfiteatrul Colegiului Național „Costache Negruzzi”din Iași .

Elevii olimpici au primit diplome, cărți și premii în bani din partea Ministerului Educației Naționale, dar și din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și a Patriarhiei Române. Alături de participanți, de însoțitorii acestora și de membrii Comisiei centrale naționale de evaluare a lucrărilor, la eveniment au fost prezenți părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care a oferit premiile din partea Mitropoliei, părintele George Jambore, inspector patriarhal al Sectorului teologic-educațional, conf. univ. dr. Vasile Timiş, preşedintele executiv al olimpiadei, care a oferit premiile din partea Ministerului Educației, diplomele fiind înmânate de conf. univ. dr. Carmen Maria Bolocan, președintele Comisiei de evaluare, Romeo Moșoiu, consilierul Ministrului Educației Naționale, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general școlar al ISJ Iași, care a oferit premiile speciale, dar și prof. dr. Denisa Elena Mănoiu, inspector școlar la disciplina Religie din cadrul ISJ Iași, care a fost o gazdă minunată.

Din Comisia centrală a Olimpiadei a făcut parte și doamna profesoară Boha Claudia Viorica, inspector școlar de specialitate.

Lotul olimpic din Sălaj a fost reprezentat de elevii: Margin Iulian-Adrian – clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Bocșa – prof. Tiran Marinela; Demian Ștefania-Maria - clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Bocșa – prof. Tiran Marinela; Schinker Christina Andrea - clasa a IX-a, Colegiul Național „Silvania” Zalău – prof. Dîngă Victor-Marius; Bălăbuc Ozana Ramona – clasa a X-a, Liceul Pedagogic ,,Gheorghe Șincai” Zalău – prof. Micle Călin Adrian; Ghiurco Ioana-Loredana - clasa a XI-a, Colegiul Național „Silvania” Zalău – prof. Dîngă Victor-Marius; Pașca Ștefana - Maria – clasa a XII-a, Colegiul Național „Silvania” Zalău – pr. prof. Ciurbe Călin Radu. Dintre aceștia trei au fost premiați, astfel: Margin Iulian-Adrian și Bălăbuc Ozana Ramona cu mențiuni, iar Ghiurco Ioana-Loredana cu premiu special din partea organizatorilor.

Ziua de sâmbătă, înainte de afișarea rezultatelor, a început cu un frumos pelerinaj la Mănăstirile Cetățuia, Galata, Hadâmbu, iar duminică, 15 aprilie 2018, lotul olimpic Sălaj alături de cel din Hunedoara, sub părinteasca grijă a profesorului coordonator de grup, Liliana Iacomi, un om extraordinar și minunat, a participat la Sfânta Liturghie la Biserica Sf. Sava din Iași.

Zilele petrecute la Iași, unde cultura, arta, istoria și spiritualitatea domnesc, au fost deosebite, ne-am încărcat sufletește ajungând să ne închinăm la moaștele Sf. Cuv. Parascheva, Sf. Marina, părticele a Sf. Vasile cel Mare, la icoane făcătoare de minuni, am cunoscut oameni minunați, deschiși, cu mult bun simț și ospitalieri. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate!

Profesor însoțitor la etapa națională,
Prof. Tiran Marinela,
Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu” Bocșa

Participarea la etapa naţională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă din perioada 12-15 aprilie 2018, la Iaşi, mi-a transformat inima într-un loc în care poate fi contemplată cu deplinătate bucuria vederii lui Dumnzeu. M-am îndrăgostit de bogăţia culturală şi spirituală a Iaşiului alături de colegii care, în scurt timp, au devenit prieteni şi cu care am trăit momente de neuitat. Această experienţă m-a apropiat şi mai mult de Dumnezeu, oglindind din plin scopul acestei olimpiade: cunoaşterea, comuniunea şi iubirea faţă de Dumnezeu. Zilele petrecute la Iaşi vor rămâne mereu în sufletul meu, având posibilitatea de a mă întoarce acolo, spiritual, ori de câte ori voi avea nevoie de amintirea acelor momente binecuvântate.

Margin Iulian-Adrian, clasa a VII-a
Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” Bocşa


Olimpiada de Religie la Iași a fost pentru noi una dintre experiențele pe care nu le vom uita niciodată. Nu vreau să mă gândesc că timpul va trece peste această filă a vieții mele niciodată. E o poveste cu șase copii însetați de cunoaștere și aventură, însoțiți de o profesoară minunată, extraordinară care ne-a susținut în orice moment,și pe această cale îi mulțumim încă o dată. E o poveste care are pe primele rânduri oboseală, frământări, presupuneri,cu toate astea nici în acele zile nu lipseau râsetele până la lacrimi și spiritul nostru jucăuș. Primirea în Iași a fost deosebit de caldă, oamenii erau de o frumusețe și blândețe sufletească covârșitoare, iar Cuvioasa Parascheva a fost îndrumătoarea noastră spirituală și cea mai minunată gazdă. Până la susținerea examenului una din camerele internatului era locul în care ne ascultam unul pe altul, și în care întrebările și presupunerile erau la ele acasă. După susținerea concursului însă, acea cameră mică în care încăpeau înghesuiți în paturi cinci persoane a devenit cel mai fericit loc posibil,în care câțiva tineri zugrăveau veselia și cele mai frumoase și amuzante momente. Zilele vizitam locuri deosebite, pline de har și încărcătură spirituală, însă mai mult decât orice am simțit în aer un duh de pace și bucurie mereu, datorită cadrului în care ne aflam și oamenilor care mereu ne priveau cu zâmbetul pe buze. Serile ne întorceam la internat cu tramvaiul, și deși obosiți abia așteptam să ne băgăm în paturi să povestim, să râdem, și să ne bucurăm de comuniune. Printre lucrurile care m-au marcat acolo se numără și bunătatea și bucuria oamenilor pe care i-am întâlnit. De la profesorii cu care vorbeam, colegii din alte județe, oamenii de înaltă cultură, coordonatoarea noastră, cea mai minunată femeie din Iași căreia îi mulțumim enorm, până la locuitorii orașului care ne priveau cu zâmbetul pe buze, oamenii au fost cu adevărat lecții de viață pentru noi. Probabil că astăzi se promovează mai mult urâtul și incultura, dar pentru noi Iașul, pe lângă o incursiune a cunoașterii, a fost cu adevarat un prilej de meditație. Acolo am văzut cum bunătatea transfigurează omul și am învățat unul din cele mai importante lucruri în viață:să dăruim cât mai multă iubire. Această poveste pe care v-am împărtășit-o nu o să se termine niciodată, pentru că iubind pe Dumnezeu și semeni, ea va dăinui mereu. Vreau pe această cale să spun întregului grup că îi iubesc și sper că nu vom uita niciodată această minunată experiență care ne-a unit.


Bălăbuc Ozana, clasa a X-a

Participarea la Olimpiada Națională de Religie a fost o experiență inedită. Am simțit că am călătorit cu Dumnezeu. Această experiență m-a făcut părtașă la un timp și spatiu sacru, fiind o pregustare a vieții veșnice.

Demian Ștefania-Maria, clasa a VIII-a
Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu” BocșaProf. Marinela Tiran„Pot Mai Mult Pentru Ștefania”

Episcopia Sălajului, derulează în această perioadă, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Sălaj, proiectul umanitar „Pot Mai Mult Pentru Ștefania”. Acest proiect își propune strângerea de fonduri necesare unei intervenții chirurgicale pentru tratarea copilei Ștefania-Elena Floașiu care, de la vârsta de 2 ani, a primit diagnosticul de „diplegie spastică” - o formă a paraliziei cerebrale care o împiedică să meargă, să se joace cu alți copii și să se poată integra în structurile de învățământ preșcolar.

Întrucât costurile acestei operații estimate la peste 70.000 de euro depășește cu mult posibilitățile financiare ale familiei, adresăm rugămintea tuturor celor care sunt sensibili la suferința acestui copil să se implice în colectele ce vor fi inițiate în fiecare parohie din Eparhia noastră în duminicile a III-a și a IV-a după Sfintele Paști.

Pr. Claudiu NechitaTaina Botezului, actualizare a Tainei Învierii și Bucuriei în Parohia Popteleac

Săptămâna care urmează praznicului Sfintelor Paşti este cunoscută în viața liturgică drept Săptămâna Luminată. Numele acesteia este dat, potrivit teologilor, de practica Bisericii primare de a boteza în această perioadă catehumenii care se pregătiseră, în mod deosebit, în vremea Postului Mare. Întrucât, neofiții purtau pe tot parcursul acestei săptămâni hainele luminate primite la Botez, pentru ei, perioada aceasta era socotită „Săptămâna cea luminată”.

Luminată este această săptămână mai ales pentru 21 de rromi din localitatea Popteleac, Protopopiatul Jibou, care, au primit miercuri, 11 aprilie, Taina Sfântului Botez. Cu vârste cuprinse între 3 luni și 24 de ani, cei 21 de neofiți au fost botezați prin grija preotului paroh Paul Chețe, avându-o ca nașă de botez pe credincioasa Diana Coroian, care s-a îngrijit ca, pe lângă procurarea celor necesare săvârșirii Tainei Sfântului Botez, să asigure pentru noii creștini și o masă festivă la acest fericit eveniment. Bucuria și sclipirea din ochii acestor tineri a făcut cât se poate de vizibil înțelesul adânc și tainic al Botezului creștin, ca moarte și înviere împreună cu Hristos și integrare în comunitatea Bisericii.

Pr. Claudiu NechitaProiect catehetic „Lumina lui Hristos luminează tuturor”, Ediția a VI-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială şi a Preacucernicului Părinte prof. Călin Mateiu, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Valea Almaşului, în perioada lunilor Martie - Aprilie 2018 s-a derulat proiectul Lumina Lui Hristos luminează tuturor aflat la cea de-a șasea ediţie.
Prtoiectul s-a finalizat în 11 Aprilie 2018, la biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Cuzăplac, unde păstoreşte cu râvnă şi pasiune Preacucernicul Părinte Cristian Șandor, care a fost anul acesta gazdă vrednică a proiectului. La eveniment fiind prezenți și domnul primar Pop Mircea și alți credincioși de seamă care l-au sprijinit pe părintele paroh la organizare.
Proiectul a avut ca scop sensibilizarea copiilor în spiritul păstrării valorilor creştine, a tradiţiilor culturale ale poporului român şi participarea afectivă la praznicele împărăteşti, prin implicarea acestora în activităţi specifice sărbătorilor. Un alt scop al proiectului a fost intensificarea relaţiilor dintre şcoală şi biserică. Partenerii proiectului au fost parohiile de pe raza Circumscripţiei catehetice Valea Almaşului: Tămaşa, Hida, Zimbor, Sîncraiu Almaşului, Ruginoasa, Cuzăplac, Almaşu, Gălăşeni, Fildu de mijloc şi Fildu de sus precum şi şcolile: Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, Şcoala Gimnazială Zimbor, Şcoala Gimnazială Cuzăplac, Şcoala Gimnazială Almaşu, Şcoala Gimnazială Fildu de Mijloc.
Activităţile derulate în proiect au fost următoarele:
1. În perioada Postului Mare fiecare preot din parohiile partenere a susţinut câteva activităţi în şcoală în mijlocul copiilor (importanţa Spovedaniei, rolul preotului duhovnic în viaţa creştinului, desene cu scene religioase specifice Praznicului Paştilor şi altele) împreună cu profesorul de Religie şi cu alte cadre didactice.
2. Încununarea acestor activităţi din proiect a avut loc la biserica din Cuzăplac unde au fost prezenți 100 de copii, de la grupele de catehizare a parohiilor şi de la şcolile partenere proiectului.
După slujba de Tedeum, oficiată de către Preacucernicul Părinte inspector Silviu Boha, împreună cu preoţii parteneri proiectului, copiii au prezentat un recital de cântece şi poezii. Activitatea a fost prezentată de către Părintele Mateiu Călin Andrei, care a prezentat fiecare grup de copii în parte. Tradiţionalul concurs „Ciocota oălor” a avut ca câştigătoare o fetiță dim Parohia Tămașa.
Activitatea a debutat şi s-a încheiat cu un cvânt al Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială, care a mulțumit partenerilor, a adresat cuvinte de apreciere asupra reuşitei activităţilor din proiect, iar în final a oferit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit Preacuviosului Părinte Arhim. Grichentie Oţelea, Preacucernicului Părinte prof. Călin Mateiu, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Valea Almaşului și preotului paroh Cristian Șandor, gazda evenimentului.
La final toţi copiii prezenţi au primit daruri oferite de către Preacuviosul Părinte Arhim. Grichentie Oţelea, stareţul Mănăstirii Strâmba.
Credem cu tărie că acest proiect este o reuşită tot mai mare de la un an la altul în care copiilor şi nouă celor mai mari deopotrivă ni se întăreşte credinţa şi convingerea apartenenţei fiecăruia dintre noi la marea familie a Bisericii lui Hristos stâlp şi temelie a adevărului.
Bucuria, gingăşia şi nevinovăţia copilaşilor de pe Valea Almaşului au putut fi uşor citite pe feţele senine şi pline de expresivitate ale lor.
Prin participarea la astfel de proiecte împreună cu preoţii şi cadrele didactice se pregătesc să devină oameni integri şi vrednici credincioşi ai Bisericii lui Hristos Cel Înviat.

Pr. Șandor Cristian
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro