Congresul al XI-lea „Hristos împărtăşit copiilor”

În perioda 18-19 septembrie 2018, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman, a avut loc Congresul Naţional „Hristos împărtăşit copiilor”.

La Congres au participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, ai Fundaţiei World Vision România, inspectorii de la eparhiile din ţară şi din străinătate care răspund de lucrarea catehetică, precum şi inspectorii școlari pentru religie. Prezenţa inspectorilor de religie şi a inspectorilor de cateheză la o astfel de întrunire arată complementaritatea dintre disciplina religie şi lecţia de cateheză.

În cadrul lucrărilor, invitaţii au vorbit despre importanţa educaţiei religioase a copiilor şi a tinerilor în formarea caracterelor acestora, dar şi despre rolul familiei, al Bisericii şi al școlii în promovarea unităţii de credinţă şi de neam.

Au fost prezenți pr. dr. Constantin Naclad, inspector patriarhal, coordonatorul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor”, pr. conf. dr. Nicuşor Beldiman, consilier patriarchal, coordonator al Sectorului teologic-educaţional, pr. Florin Marica, consilier patriarhal, proiectul „Alege școala!”, Florin Lixandru, secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, Romeo Moşoiu, consilier al ministrului educaţiei naţionale, conf. dr. Vasile Timiş inspector general la Ministerul Educaţiei Naţionale, pr. Mihai Pavel, director regional în cadrul Fundaţiei World Vision România pentru Europa de Răsărit şi Orientul Apropiat, episcopul Keith Terrell Jenkins din Statele Unite ale Americii, Minnesota, care a vorbit despre experienţa creştină în spaţiul neoprotestant american.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, la congres a fost prezent preacucernicul părinte Silviu Boha, inspectorul pentru catehizare parohială, care a prezentat activitatea catehetică a Episcopiei Sălajului pe anul 2017-2018. De asemenea din partea Inspectoratului Şcolar Județean Sălaj a fost prezentă d-na inspector școlar prof. Claudia Boha.

S-a realizat o analiză a modului în care se desfăşoară educaţia religioasă, atât în cadrul unităţilor de învăţământ, prin predarea disciplinei religie, cât şi în Biserică, prin orele de cateheză. Tot acum s-a stabilit strategia pe termen scurt, mediu și lung privind colaborarea dintre Școală, Familie și Biserică, precum și tematica concursului catehetic din anul 2019, care se va adresa celor două teme principalale ale „Anul omagial al satului românesc” şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti”.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaParticipanți sălăjeni la ITO Sibiu 2018

În perioada 6-9 septembrie 2018, peste 3000 de tineri din întreaga lume s-au adunat la Sibiu, la cea de a cincea ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, ITO 2018.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, din Episcopia Sălajului au participat 40 de tineri. Aceștia au fost însoțiți de către Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială, Preacucernicul Părinte Radu Barbor, coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei și Preacucernicul Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripției catehetice Someș.

Joi seară, în Piața Mare din Sibiu, a avut loc deschiderea oficială a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, ITO 2018.

Vineri, tinerii au participat la rugăciune, la ateliere de dezbateri, au vizitat diferite obiective culturale, apoi vineri seara a avut loc conferința „Unitate. Credință. Neam. De 100 de ori România” susținută de Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania, iar moderator a fost Părintele Constantin Necula.

După conferinţă, tinerii au pornit în „Procesiunea unităţii” care s-a desfășurat pe traseul str. Nicolae Olachus, Calea Dumbrăvii spre Piața Unirii – Str. Andrei Șaguna – pe lângă Prefectură, str. Mitropoliei, Catedrala Mitropolitană – str. Samuel von Brukenthal, Piața Mare.

A treia zi din programul Întâlnirii Inter¬naționale a Tinerilor Ortodocși, ITO 2018 i-a adunat pe cei peste 3000 de participanți în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici au avut posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie oficiată pe scena de pe lac și să dea răspunsurile liturgice. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de un sobor de arhierei, preoți și diaconi și cu reprezentanții Bisericilor surori.

În după-amiaza zilei, tinerii au participat la proiectul „Țăranul român de la Război la Unire”, unde au realizat obiecte artizanale românești.

ITO 2018 s-a încheiat duminică. Torța ITO a fost înmânată la Catedrala Mitropolitană din Sibiu organizatorilor ediției a șasea care va avea loc în 2019 la Craiova.

Întâlnirea a reprezentat un eveniment spiritual major şi un schimb de experiență important pentru dezvoltarea ulterioară a activităților cu tinerii.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaFestivalul „Inimioarelor Fericite”, Ediția a IV-a

Asociația ”Inimioare Fericite” în parteneriat cu Mănăstirea "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, din localitatea Bobota, județul Sălaj, a organizat în data de 1 septembrie, a patra ediție a Festivalului Inimioarelor.
Prima zi de toamnă a fost o zi în care copiii cuprinși în Asociația ”Inimioare Fericite”, au simțit bucuria jocului și vacanței, dar și responsabilitatea începerii noului an școlar. Acțiunile organizate au ilustrat un adevărat festival al copiilor fericiţi, care a adunat la un loc peste 300 de copii, numeroși oaspeți, invitați din parohiile învecinate și asociații din judeţele Sălaj, Cluj şi Satu Mare. În cadrul acțiunilor un rol deosebit de important l-au avut tinerii cuprinși în Divizia VOLO. Aceștia sunt tineri crescuți în cadrul Asociației ”Inimioare fericite”, iar în acest an, ei au fost cei care au contribuit la pregătirile festivalului, îndeplinind cu succes sarcinile acordate.

Interesul organizatorilor a fost acela de a realiza o atmosferă de veselie, în care toți copiii să petreacă împreună câteva ore distractive și să se bucure de diversitatea activităților: topogan gonflabil, picturi pe faţă, modelări în baloane, jonglerii cu flăcări și surprize.

Festivalul Inimioarelor s-a încheiat cu acțiunea social-caritabilă "Ghiozdănelul", în cadrul căreia s-au distribui pentru 100 de copii, ghiozdane echipate cu pachete cu rechizite școlare, cărți din bibliografia școlară obligatorie și dulciuri, iar pentru 70 de familii provenite din medii dezavantajate s-au pregătit pachete cu alimente. O parte din produsele acțiunii caritabile amintite, au fost donate de către elevii și cadrele didactice din Școala Gimnazială ”Horea”, Cluj-Napoca, iar Școala Gimnazială Bobota a fost reprezentata de cadre didactice care s-au ocupat de copii.
O realitate demnă de notat este și momentul sosirii la mănăstire a bunicilor. Aceștia dorind să participe, conform tradiției mănăstirii, vineri seara, la Taina Sfântului Maslu, au adus asociației, spre donație, câte un ghiozdan. Imaginea cu acești bunici ne-a determinat să remarcăm dorința lor de implicare în promovarea culturii și educației românești. Fiecare om în vârstă cu ghiozdanul în mână, va însemna un copil fericit la început de an școlar. A fost o clipă minunată a schimbului de cultură și tradiție între generații, a fost momentul în care am înțeles rolul bisericii și al școlii în dezvoltarea armonioasă a generațiilor.
Programul festivalului a fost coordonat de protosinghel Mina Pletosu, starețul mănăstirii Bobota și Exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, alături d-na director executiv al asociației Mihaela Tiba, cadre didactice și voluntari.„Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”.

În spiritul preocupărilor misionar-pastorale pentru educația și viitorul tinerilor, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, în zilele de 17 și 18 august 2018, vom organiza, la Zalău, „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”.
La eveniment, vor participa 1100 de tineri cu vârste cuprinse între 14-35 ani, dintre care 700 de tineri din județul Sălaj și 400 de tineri din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş și Satu Mare, astfel încât Municipiul Zalău să devină un loc de formare spirituală, culturală și socială a tinerilor.
În contextul anului 2018, declarat în Patriarhia Română „Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, tema întâlnirii va fi „Unitate, libertate, responsabilitate”.

Inspector pentru catehizare,
Pr. Silviu BohaFESTIVALUL DE PRICESNE MARIANE PENTRU COPII „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ”, EDIȚIA A IX-A

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, duminică 5 august 2018, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus a avut loc a noua ediție a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”.

Festivalul, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în biserica nouă a mănăstirii de un sobor de preoți format din Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, Preacucernicul Părinte Coordonator Radu Barbor de la Parohia Cehu Sivaniei, Preacucernicul Părinte Vasile Șomcutean, preot pensionar și Preacuviosul Părinte Tiță Alexandru de la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus.

La finalul Sfintei Liturghii Preacucernicul Părinte Silviu Boha a mulțumit oaspeților și a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în viața Bisericii. Totodată a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și a păstrării identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor.

După agapa oferită de către maica stareță Maria Terheș pentru copii și pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, a fost intonat imnul Festivalului de către solistul dr. Mihai Iacob, apoi grupurile de copii au urcat pe scena special amenajată, astfel că pădurea a răsunat de ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului.

Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.

La ediția din acest an au încântat audiența soliștii: dr. Mihai Iacob, Pop Nectaria, Marian Mario, Domuța Ștefania, Marin și Petra Grad, Barbor Raluca, Druță Aida, Cozma Clara, Florian Denis, Cozma Evelina și Ștef-Sălăjan Simion. Au interpretat apoi, grupurilr de copii din Parohiile: Crișeni, Cehu Silvaniei, Surduc, Cristolț, Chechiș, Bălan, Brâglez, Cheud, Motiș, Zalha, Rus, Gâlgău, Lemniu, Gâlgău Almașului, Fântânele Rus, Jibou I, Lipău și Pomi județul Satu Mare și Parohia Dej din județul Cluj.

Au fost premiați tinerii soliști cu icoane și diplome de participare, apoi fiecare grup de copii a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

S-au acordat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de excelență Preacuvioasei Maicii Starețe Maria Terheș și Preacucernicului Părinte Tiță Alexandru, pentru implicarea în organizarea festivalului, iar solistului dr. Ionel-Mihai Iacob, pentru promovarea festivalului de pricesne.

Mulţumind Maicii Domnului pentru emoţiile și bucuriile trăite, toți s-au îndreptat spre parohiile din care fac parte dorindu-şi să se reîntoarcă și la anul viitor.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha,Festivalul de pricesne mariane „Maică, pururea Fecioară”, Ediția a IX-a

Duminică 5 august 2018, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus, va avea loc a IX-a ediție a Festivalului de pricesne mariane „Maică pururea fecioară”.

La festival vor participa tineri din parohiile Episcopiei Sălajului, dar și invitați din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Manifestărea culturală și spirituală se desfășoară în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judetului Sălaj.


Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaTabăra catehetică „UNIȚI ÎN CREDINȚĂ ȘI FAPTE BUNE”, de la Mănăstirea Strâmba

Zile petrecute în Grădina Maicii Domnului

Cu purtarea de grijă a Maicii Domnului și a Mântuitorului Iisus Hristos, și cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, în perioada 16-21 iulie 2018, am participat din nou la Tabăra Catehetică de la Mănăstirea Strâmba.
Activitatea a fost coordonată de Biroul de catehizare din cadrul Episcopiei Sălajului, prin părintele inspector Silviu Boha şi de către stareţul Mănăstirii Strâmba, arhimandritul Grighentie Oţelea.
Tabăra este o răsplată pentru copiii înscriși în proiectul „Hristos împărtășit copiilor”, pentru cei implicați în proiectele catehetice derulate în acest an în Episcopia Sălajului, precum şi pentru copii și tineri din țară și din afara graniţei. Timp de 6 zile, Mănăstirea Strâmba a devenit „acasă” pentru elevii şi profesorii aflaţi în tabără.
Grupul de participanţi a fost format din elevi din Sălaj, însoțiți de patru profesori de religie: Maria Sabou-Chirti, Marinela Tiran, Carmen Pop și Ionuţ Ciocmărean.
Bucuria a fost și mai mare întâlnindu-ne acolo și legând prietenii cu alţi oameni dragi venind tocmai din Bătania, Ungaria. Grupul de elevi din Bătania a fost însoţit de către Pr. Marius Vidican, d-na preoteasă Mădălina Vidican și prof. Sofia Pilan. Cu aceștia am petrecut zile minunate desfășurând împreună activităţi pe care nu le vom uita.
Obştea mănăstirii s-a străduit să îmbine armonios partea Mariei cu cea a Martei, oferind participanţilor atât hrană duhovnicească - prin orele de catehizare susţinute de Prea Cuviosul Părinte Acachie, cât şi belşug de bunătăţi material.
Ziua începea cu participarea la slujbă - Sfânta Liturghie (miercuri şi vineri) şi Acatist în celelalte zile, şi se încheia cu Vecernia.
Toţi cei prezenţi, într-un gând de bucurie și prietenie am participat la activităţi minunate: la orele de cateheză, concurs de bătut toaca, concursuri religioase, întreceri/jocuri sportive etc.
În ziua de joi am făcut o excursie vizitând: Muzeul Judeţean de Istorie și Artă Zalău, Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” Zalău, Mănăstirea Bic, Băile Tășnad unde am luat masa de prânz, apoi ne-am îndreptat spre Centrul de Agrement „Izvoarele Barcăului” Tusa unde am servit cina, întorcându-ne apoi spre casă, spre Sfânta Mănăstire. Peste tot am întâlnit oameni minunaţi și primitori, cărora le mulţumim pentru ospitalitate.
Vineri 20 iulie, fiind sărbătoare, Sfântul Prooroc Ilie, toţi elevii au primit Sfânta Taină a Spovedaniei, împărtășindu-se apoi cu Trupul și Sângele Domnului.
Sâmbătă, stareţul Mănăstirii Strâmba, arhimandritul Grighentie Oţelea a dăruit diplome și daruri alese tuturor participanţilor.
Pregătirea de a reveni acasă în familiile noastre și despărţirea de cei de acolo, a fost oarecum mai grea, deoarece într-adevăr acolo este „un colţ din rai”, acolo am simţit-o pe Maica Domnului aproape, acolo acei oameni frumoși au fost îngerii noștri păzitori și dragi, de care cu greu ne venea să ne despărţim.
Mulţumim tuturor pentru toate. Cu siguranţă ne vom mai îndrepta pașii cât de curând spre acel loc binecuvântat cu oameni minunaţi, dragi sufletului nostru.
Dăm Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Prof . Ciocmărean IoanLicitație lucrări de pictură - Mănăstirea Rus

Mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Rus, Judeţul Sălaj, Protopopiatul Jibou, Episcopia Sălajului, organizează licitaţie pentru angajarea lucrărilor de pictură din nou, în tehnica frescă, la biserica mănăstirii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Pictorii interesaţi pot trimite mănăstirii, până cel târziu în data de 17august 2018, ofertele de execuţie, însoţite de CV-ul şi portofoliul de lucrări ce vor fi analizate în şedinţa Consiliului economic al mănăstirii din 18 august 2018, de la ora 12. Ofertele se vor trimite la adresa: Mănăstirea Rus, nr. 56, comuna Rus, jud. Sălaj, telefon: 0723 379 129, Stareţă: Monahia Maria Magdalena.Tabără catehetică la Mănăstirea Strâmba

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, luni, 16 iulie 2018, a început a 11-a ediție a Taberei catehetice de la Mănăstirea Strâmba. Tabăra este coordonată de către Biroul de catehizare din cadrul Episcopiei Sălajului şi de către stareţul Mănăstirii Strâmba, arhimandritul Grighentie Oţelea. Tabăra este o răsplată pentru copiii înscriși în proiectul „Hristos împărtășit copiilor”, pentru cei implicați în proiectele catehetice derulate în acest an în Episcopia Sălajului, precum şi pentru copii și tineri din țară.

Copiii și tinerii vor participa la programul sfintelor slujbe săvârșite în mănăstire, la orele de cateheză, vor fi inițiați în arta iconografică și în același timp vor fi antrenați în diferite activități intelectuale și sportive. În fiecare serie se vor desfăşura următoarele concursuri: „Concurs de toacă”, Concursul de cunoştinţe religioase „Familia, izvor al binecuvântării divine”, „Concurs de perspicacitate”, Concursul de pictură „Micul iconar” şi întreceri sportive desfăşurate sub deviza „Minte curată şi corp sănătos”.

La finalul fiecărei serii se vor acorda, în cadru festiv, diplome şi premii.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaProiectul „Lecția de istorie”

Parohia Ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul zălăuan Porolissum a inițiat proiectul „Lecția de istorie”, în cadrul căruia, lunar, se organizează un eveniment de evocare a Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, în contextul Anului Centenar, prin invitați care susțin o prelegere pe această temă.

La prima întâlnire în acest sens, biserica parohiei l-a avut ca invitat pe șeful secției de Istorie Contemporană a Muzeului Județean de Istorie, domnul Marin Pop, doctor în istorie. Acesta a susținut prelegerea cu titlul „Rolul bisericii și al școlii în înfăptuirea Marii Uniri”.

Amănuntele prezentate, rigoarea științifică a expunerii și căldura distinsului invitat i-a însuflețit pe cei prezenți, conștientizându-i că această poveste, numită istorie, încă scrie episoade cu fiecare generație.

În lunile următoare, alături de oameni de cultură din universitățile din Cluj-Napoca, Baia Mare sau Galați, enoriașii parohiei, dar și concetățenii dornici să se edifice asupra cadrului social-istoric al realizării marelui ideal național, vor avea posibilitatea să primească informații privite din perspective diferite: religioasă, literară, psihologică, pentru că Marea Unire s-a reflectat în toate domeniile activității umane.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro