Taina Botezului, actualizare a Tainei Învierii și Bucuriei în Parohia Popteleac

Săptămâna care urmează praznicului Sfintelor Paşti este cunoscută în viața liturgică drept Săptămâna Luminată. Numele acesteia este dat, potrivit teologilor, de practica Bisericii primare de a boteza în această perioadă catehumenii care se pregătiseră, în mod deosebit, în vremea Postului Mare. Întrucât, neofiții purtau pe tot parcursul acestei săptămâni hainele luminate primite la Botez, pentru ei, perioada aceasta era socotită „Săptămâna cea luminată”.

Luminată este această săptămână mai ales pentru 21 de rromi din localitatea Popteleac, Protopopiatul Jibou, care, au primit miercuri, 11 aprilie, Taina Sfântului Botez. Cu vârste cuprinse între 3 luni și 24 de ani, cei 21 de neofiți au fost botezați prin grija preotului paroh Paul Chețe, avându-o ca nașă de botez pe credincioasa Diana Coroian, care s-a îngrijit ca, pe lângă procurarea celor necesare săvârșirii Tainei Sfântului Botez, să asigure pentru noii creștini și o masă festivă la acest fericit eveniment. Bucuria și sclipirea din ochii acestor tineri a făcut cât se poate de vizibil înțelesul adânc și tainic al Botezului creștin, ca moarte și înviere împreună cu Hristos și integrare în comunitatea Bisericii.

Pr. Claudiu NechitaProiect catehetic „Lumina lui Hristos luminează tuturor”, Ediția a VI-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială şi a Preacucernicului Părinte prof. Călin Mateiu, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Valea Almaşului, în perioada lunilor Martie - Aprilie 2018 s-a derulat proiectul Lumina Lui Hristos luminează tuturor aflat la cea de-a șasea ediţie.
Prtoiectul s-a finalizat în 11 Aprilie 2018, la biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Cuzăplac, unde păstoreşte cu râvnă şi pasiune Preacucernicul Părinte Cristian Șandor, care a fost anul acesta gazdă vrednică a proiectului. La eveniment fiind prezenți și domnul primar Pop Mircea și alți credincioși de seamă care l-au sprijinit pe părintele paroh la organizare.
Proiectul a avut ca scop sensibilizarea copiilor în spiritul păstrării valorilor creştine, a tradiţiilor culturale ale poporului român şi participarea afectivă la praznicele împărăteşti, prin implicarea acestora în activităţi specifice sărbătorilor. Un alt scop al proiectului a fost intensificarea relaţiilor dintre şcoală şi biserică. Partenerii proiectului au fost parohiile de pe raza Circumscripţiei catehetice Valea Almaşului: Tămaşa, Hida, Zimbor, Sîncraiu Almaşului, Ruginoasa, Cuzăplac, Almaşu, Gălăşeni, Fildu de mijloc şi Fildu de sus precum şi şcolile: Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, Şcoala Gimnazială Zimbor, Şcoala Gimnazială Cuzăplac, Şcoala Gimnazială Almaşu, Şcoala Gimnazială Fildu de Mijloc.
Activităţile derulate în proiect au fost următoarele:
1. În perioada Postului Mare fiecare preot din parohiile partenere a susţinut câteva activităţi în şcoală în mijlocul copiilor (importanţa Spovedaniei, rolul preotului duhovnic în viaţa creştinului, desene cu scene religioase specifice Praznicului Paştilor şi altele) împreună cu profesorul de Religie şi cu alte cadre didactice.
2. Încununarea acestor activităţi din proiect a avut loc la biserica din Cuzăplac unde au fost prezenți 100 de copii, de la grupele de catehizare a parohiilor şi de la şcolile partenere proiectului.
După slujba de Tedeum, oficiată de către Preacucernicul Părinte inspector Silviu Boha, împreună cu preoţii parteneri proiectului, copiii au prezentat un recital de cântece şi poezii. Activitatea a fost prezentată de către Părintele Mateiu Călin Andrei, care a prezentat fiecare grup de copii în parte. Tradiţionalul concurs „Ciocota oălor” a avut ca câştigătoare o fetiță dim Parohia Tămașa.
Activitatea a debutat şi s-a încheiat cu un cvânt al Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială, care a mulțumit partenerilor, a adresat cuvinte de apreciere asupra reuşitei activităţilor din proiect, iar în final a oferit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit Preacuviosului Părinte Arhim. Grichentie Oţelea, Preacucernicului Părinte prof. Călin Mateiu, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Valea Almaşului și preotului paroh Cristian Șandor, gazda evenimentului.
La final toţi copiii prezenţi au primit daruri oferite de către Preacuviosul Părinte Arhim. Grichentie Oţelea, stareţul Mănăstirii Strâmba.
Credem cu tărie că acest proiect este o reuşită tot mai mare de la un an la altul în care copiilor şi nouă celor mai mari deopotrivă ni se întăreşte credinţa şi convingerea apartenenţei fiecăruia dintre noi la marea familie a Bisericii lui Hristos stâlp şi temelie a adevărului.
Bucuria, gingăşia şi nevinovăţia copilaşilor de pe Valea Almaşului au putut fi uşor citite pe feţele senine şi pline de expresivitate ale lor.
Prin participarea la astfel de proiecte împreună cu preoţii şi cadrele didactice se pregătesc să devină oameni integri şi vrednici credincioşi ai Bisericii lui Hristos Cel Înviat.

Pr. Șandor CristianMarșul pentru viață

În ajunul praznicului Bunei Vestiri, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, și în Episcopia Sălajului a fost organizat „Marșul pentru viață”, eveniment ce a avut loc în Zalău, Șimleul Silvaniei și Jibou. Această manifestare, care a adunat peste 500 de participanți sub deviza „O lume pentru viață!” a avut ca scop promovarea dreptului la viață al copiilor nenăscuți și sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină.

Pr. Claudiu Nechita,
Consilier socialConcertul caritabil de pricesne - „LA UMBRA CRUCII TALE”

Marți, 13 martie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, începând cu ora 18:00, la Casa de Cultură a Municipiului Zalău, se va desfășura concertul caritabil de pricesne, intitulat „LA UMBRA CRUCII TALE”.

Evenimentul este rodul parteneriatului dintre Asociația „Inimioare fericite”, Casa de Cultură a Municipiului Zalău și Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din comuna Bobota, județul Sălaj. În cadrul acestuia își vor da concursul solişti consacrați şi ansambluri de copii din județele Sălaj, Satu Mare și Maramureș.

Evenimentul se derulează în sprijinul Asociației „Inimioare fericite”, iar donațiile obținute vor avea ca destinație construirea unui complex pentru copii și seniori, în comuna Bobota.CONCURSURI LA DISCIPLINA RELIGIE ÎN JUDEȚUL SĂLAJ

Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” din Zalău a găzduit sâmbătă, 3 martie 2018, etapa judeţeană a două concursuri importante a disciplinei religie.

La Olimpiada de religie au fost evaluate cunoştinţele dobândite de elevi din clasele VII-XII. Tematica a fost stabilită de către Ministerul Educației Naționale în conformitate cu programa şcolară în vigoare, iar profesorii îndrumători şi elevii au avut posibilitatea de a consulta bibliografia orientativă recomandată în Anexa Regulamentului specific.

Judeţul Sălaj va fi reprezentat la faza naţională, care se va desfăşura la Iași, în perioada 12-15 aprilie 2018, de următorii elevi: Margin Iulian-Adrian, clasa a VII-a și Demian Ștefania, clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuţiu” din Bocşa pregătiți de către doamna profesoară Tiran Marinela, Schinker Christina, clasa a IX-a și Ghiurco Ioana, clasa a XI-a, Colegiul Național „Silvania” din Zalău, îndrumate de către domnul profesor Dîngă Victor, Bălăbuc Ozana, clasa a X-a, Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău, profesor Micle Călin și Pașca Ștefania, clasa a XII-a, Colegiul Național „Silvania” din Zalău, profesor pr. Ciurbe Călin.

La aceeaşi unitate de învăţământ s-a desfăşurat Concursul judeţean „În lumina lui Hristos”, la care au participat 80 de elevi din clasele V-VI. Acest concurs de cunoştinţe religioase este organizat, anual, în Episcopia Sălajului datorită faptului că metodologia şi regulamentele în vigoare nu prevăd posibilitatea organizării pentru clasele V-VI a olimpiadei şcoalare la disciplina Religie. La clasa a V-a locul I a fost ocupat de către elevul Butaș Casian, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Zalău, profesor Chiș Eugenia iar la clasa a VI-a, pe primul loc s-a clasat eleva Gârdan Gabriela, Colegiul Național „Silvania” din Zalău, profesor Dîngă Victor.

La Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău s-a organizat etapa judeţeană a Olimpiadei de religie pentru seminarii şi licee teologice ortodoxe. Primii patru elevi care s-au situat pe locul I la fiecare nivel de clasă, vor participa la etapa naţională care se va desfăşura în perioada 19-22 aprilie 2018 la Baia Mare. Aceștia sunt: Butaș Casian, clasa a IX-a, Costina Mihai, clasa a X-a, profesor pr. Urs Andrei, Man Adrian, clasa a XI-a, profesor pr. Ciurbe Călin, Butaș Raul, clasa a XII-a, profesor pr. Brisc Petru.

Aceaste competiţii s-au dovedit a fi un bun prilej de a evidenţia participarea activă a elevilor la disciplina religie, precum şi implicarea profesorilor de specialitate în procesul instructiv-educativ.

Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaÎntâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

În spiritul preocupărilor misionar-pastorale pentru educația și viitorul tinerilor, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, în zilele de 17 și 18 august 2018, vom organiza, la Zalău, „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”.

Evenimentul, cu caracter mitropolitan, își propune să adune, la Zalău, 1000 de tineri cu vârste cuprinse între 14-35 ani, dintre care 600 de tineri din județul Sălaj și 400 de tineri din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş și Satu Mare, astfel încât Municipiul Zalău să devină un loc de formare spirituală, culturală și socială a tinerilor.

În contextul anului 2018, declarat în Patriarhia Română ca fiind „Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, tema întâlnirii va fi „Unitate, libertate, responsabilitate”.

Pentru detalii vă stăm la dispoziție la adresa de e-mail: itosalaj2018@gmail.com.

Inspector pentru catehizare,
Pr. Silviu BohaActivități cultural-educative inițiate de Asociația „Inimioare fericite”

Sâmbătă, 24 februarie 2018, nouă tineri voluntari din ATCOR și ASCOR Cluj, au fost implicați în diverse activități cultural-educative, inițiate de Asociația „Inimioare fericite”. În cadrul acestor activități, peste 50 de elevi din parohiile Criştelec, Zimbor, Socond și Bobota, au învățat să împletească manual, să se bucure, să se joace și să cânte împreună, primind, cu mare bucurie, cuvintele de folos duhovnicesc ale Preacuviosului Părinte stareț Mina Pletosu, Exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului și gazda acestui eveniment.CONCURSUL “CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ” ÎN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Cu binecuvântarea Preasfiţitului Părinte Episcop Petroniu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a organizat sâmbătă, 24 februarie 2018, începând cu ora 9.00, la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău, etapa judeţeană a Concursului naţional interdisciplinar (română-religie), „Cultură şi spiritualitate românească” la care au participat 100 de elevi.

Conform Regulamentului specific privind organizarea concursului, competiţia s-a desfăşurat pe următoarele două nivele: Natura între cer şi pământ (clasele V-VI) şi Omul între sacru şi profan (clasele VII-VIII). În cele două ore avute la dispoziţie, elevii au demonstrat abilităţile de interpretare a mesajului textului literar cu tematică sacră şi a textului nonliterar despre lume.

La etapa naţională care se va desfăşura în luna mai la mănăstirea Putna, vor participa: Beșe Daria, clasa a VI-a, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău, profesori Purdea Andreea și Chiș Eugenia, la prima secțiune și Demian Ștefania Maria, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Bocșa, coordonată de către doamnele profesoare Bonțe Simona și Tiran Marinela la a doua secțiune.

Inspector şcolar,
Prof. Claudia BohaProiect educativ ,,Pe urmele magilor”

Proiectul educativ ,,Pe urmele magilor” însumează mai multe activități derulate pe parcursul lunii decembrie 2017 în pragul Praznicului Nașterii Domnului, activități desfășurate de elevii Școlii Gimnaziale ,,Simion Bărnuțiu” Bocșa sub îndrumarea profesoarei de religie Tiran Marinela.
S-au desfășurat activitățile ,,Ziua persoanelor cu dizabilități” (6 decembrie 2017) în cadrul căreia a fost susținut un program artistic de către elevi cu dizabilități ai Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei, coordonați de dl prof. Ciocmărean Ioan și dna prof. Cobzaș Daniela, în colaborare cu elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Simion Bărnuțiu” Bocșa coordonați de dna prof. Tiran Marinela și activitatea ,,Dăruim...IUBIRE” (15 decembrie 2017) în care elevii Școlii Gimnaziale ,,Simion Bărnuțiu” Bocșa au fost să-i colinde pe elevii C.S.E.I. Şimleu Silvaniei-Structura „Speranţa” Zalău oferindu-le daruri ca mesageri ai moșului, aceste activități fiind prevăzute și în cadrul proiectului de parteneriat educațional ,,Vreau să fim prieteni!” dintre Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu” Bocșa și Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei cât și Structura „Speranţa” Zalău.
Tot în cadrul proiectului educativ ,,Pe urmele magilor” s-a desfășurat activitatea caritabilă ,,Primește al nostru dar!” (20 decembrie 2017) prin care mai mulți elevi ai școlii cu o situație materială mai precară, au fost îmbucurați înainte de sărbători cu daruri pregătite în cutii (haine, rechizite, dulciuri, etc.) chiar de colegi din școală. Scopul acestor activități a fost acela de a aduce o rază de lumină și speranță în sufletele celor întristați și de a întâmpina Nașterea Domnului cu inima deschisă și plină de bunătate.

Prof. Tiran MarinelaProiectul catehetico-filantropic ,,Dar din dar, se face Rai”

În pragul sărbătorii Nașterii Domnului, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Crăciunaș Adrian, în perioada decembrie 2017 - decembrie 2018 se derulează proiectul catehetico-filantropic ,,Dar din dar, se face Rai”. Acesta s-a concretizat datorită inițiativei de a ajuta, învăța și susține din punct de vedere material și duhovnicesc pe cei mai puțin norocoși dintre noi.
Proiectul este un parteneriat între Episcopia Sălajului, Parohia Ortodoxă Fetindia și Primăria Hereclean, iar beneficiarii sunt DGASPC - CCC Nr. 2 Zalău, sub îndrumarea doamnei director Onorica Ardelean, ,,Casa de tip familial din localitatea Hereclean”, cu un efectiv de 12 copii, ,,Casa de tip familial din localitatea Fizeș” cu un efectiv de 11 copii și ,,Fundatia Umanitară Agape” din localitatea Tihău, sub îndrumarea doamnei director Nicoleta Mureșan.
Scopul proiectului este educarea unor virtuţi creştine şi cultivarea comportamentului moral-religios, dar și acela de a cunoaște nevoile prioritare ale beneficiarilor pentru a-i putea susține din punct de vedere material și duhovnicesc.
Ajutorul material vine din partea credincioșilor din Parohia Fetindia și a altor 30 de familii cu suflet mare, fii duhovnicești, prieteni și colaboratori apropiați ai preotului paroh. În anul 2017, s-au achiziționat alimente, ghete de iarnă pentru copii, pături pentru cei vârstnici, dulciuri, fructe, produse pentru igiena personală, detergenți, medicamente, cărți și rechizite școlare, suma totală fiind de 7300 lei. Darul cel mai de preț este sentimentul curat pe care vrem să-l transmitem beneficiarilor și anume conștiința că nu sunt singuri și neajutorați, că nu i-am uitat și că toți au un loc în marea familie a Bisericii ortodoxe.

Pr. Crăciunaș Adrian
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro