Liturghie Arhierească la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Zalău

Duminică, 23 noiembrie 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din cartierul zălăuan Sărmaș, săvârșind Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Apostol Andrei”. Alături de Preasfinția Sa au slujit Preacucernicul Părinte Ioan Zaha, parohul bisericii și Preacucernicul Părinte Călin Crecan, preot de caritate la capela Spitalului Județean de Urgență din Zalău.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Câmpia, pe părintele diacon Lucian Hodadea.

După rostirea cuvântului de învățătură, Ierarhul, părinții împreună slujitori și credincioșii au ieșit în fața bisericii unde a fost sfințită o troiță.

După înființarera Episcopiei Sălajului în anul 2008, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Petroniu, s-au născut în municipiul Zalău două noi parohii pentru a satisface nevoile spirituale ale credincioșilor. Una dintre aceste parohii este cea situată în cartierul Sărmaș. Cel căruia i-a fost încredințată grija ridicării bisericii în această parte a Zalăului a fost Preacucernicul Părinte Ioan Zaha.

După achiziționarea terenului pentru noul locaș de cult, în data de 6 iunie 2010, în Duminica Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”. Lucrările efective la ridicarea locașului de cult au demarat în data de 3 noiembrie 2010, după obținerea autorizației de construcție.

Prin grija părintelui paroh și jertfelnicia credincioșilor biserica a fost tencuită deja în interior, iar începând cu Joia Mare a anului 2013 slujbele bisericești au început să fie săvârșite în noul locaș de cult.

PS Petroniu - Predică în Duminica a XXVI-a după Rusalii, Zalău, 2014Hramul bisericii „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei

Vineri, 21 noiembrie 2014, biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei a îmbrăcat haine de sărbătoare, cu prilejul prăznuirii hramului acestui locaș de cult. Cu această ocazie Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte Preacucernicul Părinte Vasile Rus, vicarul administrativ al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Gabriel Gârdan, consilierul cultural al Eparhiei, Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, consilierul economic al Episcopiei, Preacucernicii Părinți protopopi Dan Haiduc, Ștefan Lucaciu și Dan Dregan, Preacucernicul Părinte Mircea Corpodean, slujitor la biserica Sfântul Ignatie Teoforul din Auckland, Noua Zeelandă și protopop al românilor ortodocși din Noua Zeelandă, Preacucernicul Părinte Vasile Boșca, parohul bisericii și Preacucernicul Părinte Ioan Pădurean.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și o hirotonie de diacon, în persoana tânărului Lucian Hodadea, acesta urmând a fi hirotonit duminică preot pe seama Parohiei Câmpia.

La finalul Sfintei Liturghii, după rostirea cuvântului de învățătură, s-a desfășurat un alt moment emoționant, și anume instalarea noului preot coslujitor al acestei biserici, Preacucernicul Părinte Protopop Dan Haiduc.

Pe lângă activitatea pastoral-misionară, Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei desfășoară și o bogată activitate social-filantropică.

Activitățile sociale ale parohiei au demarat în urmă cu 14 ani, acestea desfășurându-se prin truda și purtarea de grijă a părintelui paroh Vasile Boșca în Complexul Social al parohiei unde persoanele nevoiaşe din oraş şi din împrejurimi au beneficiat de servicii sociale la Cantina Socială, special amenajată în demisolul clădirii, cu o capacitate de 100 de locuri, dar şi la cabinetele medicale de stomatolologie, fizioterapie şi reflexoterapie din cadrul Complexului Social.

În aceeași perioadă au fost create spaţii cu 20 de locuri de cazare, cu regim de internat, pentru elevii din localităţile limitrofe, care nu aveau posibilitatea să facă naveta la liceele din oraş, elevi care serveau şi masa de prânz la cantină. În decursul anilor au beneficiat de masă şi cazare gratuită şi elevi din Republica Moldova.

La începutul activităţii sociale a parohiei s-a încercat a se urma modelul Bisericilor Creştine din occident, organizându-se pe lângă parohie, gratuit, cursuri de limbă germană şi engleză, muzică şi pictură de icoane pe sticlă, profesorii, parţial participând cu servicii de voluntariat, parţial fiind remuneraţi de către parohie, aceasta din urmă suportând şi cheltuielile de întreţinere şi materiale didactice necesare.

Pentru a pune în valoare şi în atenţia elevilor şi a cadrelor didactice materialele arheologice găsite în colecţii particulare şi obiectele descoperite la cetatea dacică de pe Măgura Şimleului, în cadrul Complexului Social a fost amenajată o expoziţie permanentă de arheologie şi etnografie, care în prezent găzduieşte şi colecţia de carte veche a Protopopiatului Şimleu Silvaniei, alături de icoane vechi şi obiecte de cult, păstrate în condiţii optime, într-un spaţiu special amenajat.

În acelaşi Complex se află în curs de pictare un paraclis, care va deservi parohiei, în special la slujbele săvârşite peste săptămână, dimineaţa şi seara, când participanţii la slujbă sunt în număr mai mic, pentru a se putea asigura confortul termic pe timp de iarnă şi slujbele să se desfăşoare în condiţii normale.

În decursul anilor de funcţionare a Complexului Social s-a oferit îmbrăcăminte, în medie, unui număr de 350 persoane pe an, au fost cazaţi, în medie, un număr de 15 elevi anual, iar la cantina socială au servit masa de prânz, în regim social, pe durata anului şcolar, în primii ani aproximativ 70 persoane pe an, ajungându-se, în prezent, din cauza lipsei fondurilor, la un număr de doar 23 persoane pe an.

În prezent la cantina socială a parohiei servesc masa de prânz, în regim social, un număr de 23 persoane nevoiaşe, incluzând persoanele recomandate de către biroul de asistenţă socială al Primăriei Şimleu Silvaniei.

De asemenea în cadrul serviciului Centru educaţional de zi, parohia oferă asistare didactică, după orele de curs, pentru un număr de 23 elevi, proveniţi din familii dezorganizate şi cu posibilităţi minime de supraveghere în efectuarea temelor.

În primăvara acestui an a fost sfințită, în vecinătatea bisericii, piatra de temelie pentru un centru de zi pentru copii. În momentul de față clădirea ce va adăposti acest centru este aproape de a fi finalizată, executându-se lucrările de finisaj. Acest centru este ridicat prin proiectul de asistenţă socială „Dezvoltarea Serviciilor sociale furnizate de Parohia Ortodoxă Română I Şimleu Silvaniei prin înfiinţatea Centrului de Servicii Sociale cu destinaţie multifuncţională „Filantropia”, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), Axa 3.2.

Acest proiect îşi propune înfiinţarea unui Centru de zi pentru copii, care să vină în sprijinul copiilor orfani sau proveniţi din familii monoparentale, precum şi a copiilor ai căror părinţi sunt şomeri, cu venituri mici, dar şi în sprijinul acelor copii pe care părinţii nu îi pot ajuta în pregătirea lecţiilor. Pentru ca aceştia să poată beneficia de servicii sociale precum masa de prânz, odihnă după prânz şi pregătirea lecţiilor, se doreşte ca Centrul de zi să cuprindă, pe lângă cantina socială existentă, spaţii de odihnă, săli de curs, dar şi spaţii special amenajate pentru exerciţii fizice şi de relaxare.

PS Petroniu - Predică la Intrarea în biserică a Maicii Domnului, Simleu Silvaniei, 2014Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent la Sărbătoarea Cuviosului Dimitrie Basarabov de la Catedrala Patriarhală din București

De sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, la 27 octombrie 2014, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. Alături de Patriarhul României şi Patriarhul Ierusalimului s-au aflat ierarhi din delegaţia Patriarhiei Ierusalimului şi ierarhi membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, între care și Preasfințitul Părinte Petroniu. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.

La acest eveniment au participat importante personalităţi de stat şi locale, preoţi şi diaconi din Arhiepiscopia Bucureştilor, dar şi numeroşi credincioşi şi pelerini care au aşteptat pe Dealul Patriarhiei cu răbdare pentru a se închina la Icoana şi Sfintele Moaşte depuse în baldachinul special amenajat lângă Catedrala Patriarhală.

După citirea Pericopei Evanghelice, Patriarhul Ierusalimului a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit şi despre viaţa Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit de asemenea un cuvânt de învăţătură intitulat "Credincioşii pelerini simt iubirea milostivă a lui Dumnezeu şi a sfinţilor în viaţa lor".

În continuare, Patriarhul României a mulţumit Preafericitului Părinte Teofil al III-lea pentru vizita în România şi aducerea Icoanei cu un fragment din Lemnul Sfintei Cruci şi i-a dăruit o icoană reprezentând pe Sfinţii Martiri Brâncoveni şi i-a acordat şi Ordinul Sfinţii Martiri Brâncoveni.

La rândul său, Patriarhul Ierusalimului i-a oferit în dar Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române o icoană reprezentând Învierea Mântuitorului Iisus Hristos şi Sfântul Mormânt, dar şi o cruce de binecuvântare şi a spus că „Dumnezeiasca liturghie de astăzi este o confirmare aici a faptului că suntem una împreună a aceeaşi Biserică a Domnului nostru Iisus Hristos şi noi personal şi delegaţia noastră suntem cu adevărat recunoscători Preafericirii Voastre şi domnului Preşedinte al României şi desigur prezenţa distinsă a membrilor Guvernului României este un semn al moştenirii noastre comune creştine”.

Patriarhul Ierusalimului a mai vorbit despre importanţa pelerinajelor în Ţara Sfântă.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulţumit ierarhilor prezenţi şi tuturor celor implicaţi în buna desfăşurare a hramului Catedralei Patriarhale: autorităţi centrale şi locale, preoţi, profesori, studenţi teologi, elevi seminarişti, jandarmi şi voluntari de la diferite organizaţii medicale.

Sursa: www.basilica.roLiturghie Arhierească la Parohia Horoatu Crasnei

Duminică, 26 octombrie 2014, zi în care am prăznuit și pe Sfântul Mare Mucenic Dumitru, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Parohia Horoatu Crasnei, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Alături de Preasfinția Sa au mai slujit Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei, Preacucernicul Părinte Alexandru Stânean, de la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, Preacucernicul Părinte Mihai Pușcaș, fost preot la Parohia Peceiu, în prezent preot pensionar, Preacucernicul Părinte Marian Pop, de la Parohia Breb, județul Maramureș, Preacucernicul Părinte Mihai Pușcaș, slujitor la biserica din Petenia și noul hirotonit, Preacucernicul Părinte Vlad Stânean.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Mal, pe părintele diacon Sergiu Roman, fiu al satului Horoatu Crasnei.

În cuvântul de învățătură, una dintre ideile subliniate de către Preasfințitul Părinte Petroniu a fost aceea a libertății omului, arătând faptul că libertatea omului crește atunci când acesta se apropie de Dumnezeu. Pe de altă parte, când omul se depărtează de Dumnezeu, în loc să-i fie transfigurată ființa, aceasta este desfigurată și libertatea începe să se diminueze, ajungându-se la omul pătimaș. Acesta este motivul pentru care a pus Dumnezeu în Biserică sfătuitori, părinți duhovnicești, care nu numai că spovedesc păcatul, dar oferă și sfaturi cum să scape omul de acel păcat. Taina spovedaniei ne iartă păcatul, însă rădăcina lui din suflet trebuie smulsă prin multe încercări și eforturi din partea penitentului, ajutat de părintele său duhovnic. Dacă în momentul care un om este pătimaș și luptă cu patima lui, dacă ajunge să fie posedat de diavol, libertatea lui dispare cu totul, la fel ca și în întâmplarea relatată în evanghelia citită astăzi în cadrul Sfintei Liturghii.

După rostirea cuvântului de învățătură a urmat un moment emoționant, Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, luându-și rămas bun de la credincioșii pe care i-a păstorit timp de 17 ani, încă de la hirotonia sa întru preot în anul 1997. Aceasta a fost ultima liturghie a Preacucerniciei Sale în calitate de paroh al credincioșilor din Horoatu Crasnei, de acum înainte Preacucernicia Sa urmând a activa ca preot coslujitor la Parohia „Intrarea Maicii Domnului în biserică” din Șimleu Silvaniei.

Tot acum a fost instalat noul paroh, în persoana Preacucernicului Părinte Vlad Stânean, care până în momentul de față a activat ca diacon și cântăreț bisericesc la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, după ce cu o duminică înainte a fost hirotonit preot.

Localitatea Horoatu Crasnei a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1213 în Registrul de la Oradea sub numele de Villa Huruat. Biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XX-lea, lucrările la locașul de cult fiind finalizate în anul 1937.

PS Petroniu - Predică în Duminica a XXIII-a după Rusalii, Horoatu Crasnei, 2014Liturghie Arhierească la Parohia Cehei

Duminică, 19 octombrie 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor parohiei Cehei, din Protopopiatul Șimleu Silvaniei. După primirea Ierarhului în fața locașului de cult de către soborul de preoți în frunte cu protopopul locului, Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, a urmat hirotesia întru citeț și ipodiacon a tânărului teolog Sergiu Roman. În cadrul Sfinte Liturghii oficiate în continuare, părintele diacon Vlad Stânean a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul din Parohia Horoatu Crasnei, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Tot acum, ipodiaconul Sergiu Roman a fost hirotonit de către Preasfințitul Părinte Petroniu întru diacon, urmând ca în duminica următoare acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Mal, Protopopiatul Șimleu Silvaniei.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat că în minunea învierii fiului văduvei din Nain, vedem puterea iubirii. În primul rând iubirea a biruit inexistența sau neantul, fiindcă Sfânta Treime exista la început fără lume. Din iubirea perfectă între persoanele Sfintei Treimi, sfatul cel de taină al lui Dumnezeu a hotărât să creeze și lumea, Dumnezeu aducând, prin iubire, din neexistență în existență toate cele create.

Apoi omul s-a îndepărtat de Dumnezeu căzând în păcat și de asemenea, iubirea a biruit păcatul în sensul că Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, s-a întrupat pentru noi și a noastră mântuire, apoi, El însuși a suferit moarte. De vreme ce Hristos n-a făcut nici un păcat, El suferind moartea cu care nu era dator să moară, s-a lăsat singur între cei morți slobod și atunci a putut birui pe diavolul, iadul și moartea, fiindcă era fără de păcat.

În evanghelia de astăzi ne este relatată minunea unei învieri săvârșită de către Mântuitorul. Există o diferență foarte mare între învierea lui Iisus Hristos din morți și această înviere. Toți oamenii înviați de către Mântuitorul au fost readuși la viață, la aceeași viață din care trecuseră, fiind supuși în continuare suferinței, bolilor și chiar morții în final. Învierea lui Hristos înseamnă însă transfigurare a ființei umane, o depășire a statutului de acum. Trupul înviat al Mântuitorului era înduhovnicit și îndumnezeit, pentru că El și-a îndumnezeit mai întâi sufletul, apoi trupul, cu care după 40 de zile s-a înălțat la cer.

Învierea lui Hristos este garanția învierii noastre a mai subliniat Preasfinția Sa. Ea este darul făcut de Iisus Hristos întregii omeniri. Toți oamenii, fie buni, fie răi, vor învia, dar fiecare va ajunge unde i-au dus faptele făcute în viață. De aceea, depinde de Dumnezeu să fim aduși în existență, să ne mântuiască din punct de vedere obiectiv și să ne învieze, însă depinde de noi unde vom fi în veșnicie în funcție de faptele noastre. În continuare, Preasfinția Sa a subliniat, în acest context, importanța săvârșirii faptelor bune de către fiecare dintre noi.

Aparținând din punct de vedere administrativ de orașul Șimleu Silvaniei, satul Cehei a fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1259, sub numele de terra Chechy.

În satul Cehei se păstrează încă biserica de lemn cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil ce datează din anul 1765 și potrivit tradiției aceasta a fost adusă din satul Câmpia, județul Sălaj.

Biserica actuală, de zid, a fost ridicată între anii 1842-1848 având aceiași ocrotitori spirituali ca și biserica veche de lemn, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Ultima vizită a Preasfințitului Părinte Petroniu în Parohia Cehei a avut loc în urmă cu cinci ani, când la 11 octombrie 2009 a resfințit locașul de cult în urma lucrărilor efectuate după venirea ca păstor al acestei comunități a Preacucernicului Părinte Adrian Vancea, în anul 2002.

PS Petroniu - Predică în Duminica a XX-a după Rusalii, Cehei, 2014Conferința pastoral-misionară de toamnă

Joi, 16 octombrie 2014, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău a avut loc conferința pastoral-misionară semestrială de toamnă, a preoților din Episcopia Sălajului, potrivit articolului 140 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.

Conferința s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu și a fost susținută de către Preacucernicul Părinte Cristian Pugna de la Parohia Rona, Protopopiatul Jibou. Tema tratată de către Preacucernicia Sa a fost în acord cu Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, fiind intitulată: „Sfinții Brâncoveni în conștiința, cultura și spiritualitatea românească”. După susținerea conferinței au avut loc intervenții ale preoților cu privire la această temă.

La final, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte Alexandru Bande, de la Parohia Rus, Protopopiatul Jibou, diploma „Sfântul Chiril al Ierusalimului”. Această distincție a fost instituită de Permanența Episcopiei Sălajului pentru a evidenția și motiva activitatea catehetică desfășurată în Eparhie. Diploma Sfântul Chiril al Ierusalimului se acordă în fiecare an preotului coordonator de circumscripție catehetică cu activitatea cea mai bogată.

Din punct de vedere administrativ, Episcopia Sălajului este are în structura sa trei protopopiate, 207 parohii și șapte așezăminte monahale în care slujesc un număr de 239 de preoți și diaconi.Preasfințitul Părinte Petroniu prezent la sărbătorile închinate Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

Mii de pelerini au participat, astăzi, 14 octombrie 2014, la hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către IPS Părinte Pavel, Mitropolit de Sisaniou şi Siatistis, înconjurat de un sobor de 25 ierarhi din ţară şi străinătate, între care și Preasfințitul Părinte Petroniu.

La slujba de astăzi au participat numeroşi preoţi, stareţi şi stareţe de mănăstiri, precum şi mii de pelerini din întreaga ţară. După citirea Evangheliei, PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul hramului din acest an de la Iaşi şi intitulat Pelerini întâmpinaţi la Iaşi de Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu.

La rândul său, IPS Părinte Pavel, Mitropolit de Sisaniou şi Siatistis, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre cinstirea de care se bucură Sfânta Parascheva în rândul popoarelor ortodoxe, dar şi despre modelul ei de credinţă ce ar trebui urmat de toţi oamenii din zilele noastre: „S-au adunat astăzi aici creştini veniţi din multe părţi ale lumii creştine ortodoxe şi pentru că Sfânta Parascheva, aşa cum se ştie, în timpul vieţii sale a poposit în diferite locuri, iar după trecerea ei la Domnul trecând cu sfintele ei moaşte din cetate în cetate şi ajungând în cetatea cea binecuvântată a Iaşilor a sfinţit fiecare loc”.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat câteva gânduri credincioşilor, mulţumind Preafericitului Părinte patriarh Daniel pentru mesajul transmis şi pentru binecuvântarea dată de a fi aduse la Iaşi moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu: „Să mergeţi la casele dumneavoastră cu nădejdea că Dumnezeu nu ne părăseşte, că Dumnezeu ne ocroteşte, dar şi cu determinarea fiecăruia să fiţi luptători. Mergeţi cu voinţă puternică mai departe că nu pot necazurile vieţii să fie mai puternice decât credinţa noastră în Hristos Domnul. Permiteţi-mi acum să aduc mulţumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru cuvântul de învăţătură, pentru trimiterea sfintelor moaşte ale Sfântului Constantin şi pentru faptul că de-a lungul celor 18 ani de păstorire aici ca mitropolit a făcut în aşa fel ca hramul acesta să fie an de an tot mai frumos şi mai căutat de oameni de aici şi din alte părţi ale ţării”.

De asemenea, Părintele Mitropolit Teofan a mulţumit tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentelor prilejuite de hramul Sfintei Parascheva din acest an, precum şi miilor de pelerini care au înfrumuseţat prin prezenţa lor sărbătoarea de la Iaşi.

www.basilica.roVizita delegației Episcopiei Sălajului în Germania

În perioada 6-10 octombrie, o delegație a Episcopiei Sălajului condusă de Preasfințitul Episcop Petroniu, la invitația Fundației Diakonia din Neuendettelsau, a efectuat o vizită în Germania. Cu această ocazie a avut loc a treia conferință pastorală ecumenică organizată de Episcopia Sălajului și Diakonia Neuendettelsau. În cadrul conferinței Preasfințitul Părinte Petroniu a prezentat referatul cu tema Pilda samarineanului milostiv. De asemenea, membrii delagației au vizitat așezăminte sociale și medicale, biblioteca și arhiva Diakoniei, au participat la evenimente culturale și au evaluat stadiul și perspectivele colaborării dintre cele două instituții partenere. Dintre proiectele de succes cu impact în sfera activității sociale derulate în parteneriat amintim Programul de formare profesională a tinerilor din Episcopia Sălajului aflat în al treilea an de derulare și, mai nou, Programul de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din Episcopia Sălajului. Pe parcursul vizitei a avut loc, la sediul Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord din Nuremberg o întâlnire cu Înaltpreafințitul Părinte Mitropolit Serafim.Resfințirea bisericii din Parohia Subcetate

Duminică, 12 octombrie 2014, biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Parohia Subcetate a îmbrăcat haine de sărbătoare. De la primele ore ale dimineții credincioșii satului s-au adunat în curtea locașului de cult pentru a-L primi pe Ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Petroniu. Întâmpinat de un ales sobor de preoți în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, Protopopul Șimleului Silvaniei, Ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate la locașul de cult.
În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit pe părintele diacon Ioan Gaga preot pe seama bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Parohia Dobrin, Protopopiatul Zalău.
Satul Subcetate este situat pe valea Barcăului și aparține din punct de vedere administrativ de comuna Valcău de Jos. Aici se păstrează încă ruinele unei cetăţi medievale, despre care avem prima menţiune documentară la anul 1319. Prima atestare documentară a satului Subcetate apare în 1481, cu numele de Warallya, iar cu denumirea actuală, de Subcetate, apare abia din 1733.
Biserica actuală a fost zidită în 1939-1940, prin stăruinţa preotului Pordea Pavel, a epitropului Fiţ Florian şi a bunilor credincioşi. Este zidită din cărămidă mică, pe un fundament de piatră, la interior distingându-se cele trei despărţituri caracteristice stilului răsăritean: altar, naos şi pronaos. Iconostasul este confecţionat din lemn de brad strunjit, iar icoanele de pe el sunt pictate pe placaj. Alăturat Sfântului Altar se află sacristia pentru spovedanie. Pereţii interiori, în cea mai mare parte, sunt zugrăviţi, având pictate doar câteva pasaje biblice şi pe Sfinţii Apostoli, toate fiind lucrate în 1973.
După instalarea Preacucernicului Părinte Cătălin Lazar ca preot paroh în anul 2011, au fost efectuate ample lucrări de reparații la locașul de cult. Astfel acoperișul bisericii a fost reparat și vopsit, au fost înlocuite jgheaburile și burlanele, pereții au fost zugrăviți, gardurile au fost curățate și vopsite, au fost înlocuite porțile fiind efectuate și alte lucrări de înfrumusețare și întreținere. De asemenea sfântul locaș a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe.
În paralel cu lucrările la biserică, au fost efectuate și lucrările la casa parhială, interiorul acesteia fiind refăcut în totalitate.
Prentru bogata activitate desfășurată, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit pe Preacucernicul Părinte paroh Cătălin Lazar, acordându-i distincția de sachelar. De asemenea, persoanelor care în mod deosebit au ajutat la efectuarea tuturor acestor lucrări le-au fost acordate diplome de apreciere.

PS Petroniu - Predică în Duminica a XXI-a după Rusalii, Subcetate, 2014Resfințirea bisericii din Parohia Popteleac

Duminică, 5 octombrie 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Popteleac, Protopopiatul Jibou. După întâmpinarea Ierarhului de către un ales sobor de preoți în frunte cu Preacucernicul Părinte Gabriel Gârdan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, a fost săvârșită slujba de resfințire a bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Tot acum a fost retârnosită și masa Sfântului Altar, prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin așezarea icoanelor celor patru evangheliști în laturile Sfintei Mese.
În continuare a fost săvârșită Sfânta Liturghie în altarul de vară situat în vecinătatea locașului de cult. În cadrul Sfintei Liturghii credincioșii au avut privilegiul de a asista la săvârșirea a două hirotonii. Astfel tânărul teolog Ioan Gaga a fost hirotonit diacon, urmând ca în duminica următoare acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Dobrin, Protopopiatul Zalău, iar părintele diacon Dan Crișan a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Huta, Protopopiatul Zalău.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru sachelar pe Preacucernicul Părinte paroh Sorin Gordan.
Aşezată în partea sud-estică a județului Sălaj, aproape de limita cu judeţul Cluj, localitatea Popteleac aparţine din punct de vedere administrativ de comuna Gârbou, prima atestare documentară a satului provind din anul 1230, când apare sub numele de „poss. Popteleke”. Un document din anul 1379 aminteşte de marele drum al sării, care trecea şi prin satul Popteleac.
Potrivit izvoarelor, în Popteleac ar fi existat o mănăstire datând din prima jumătate a secolului al XVII-lea, dar aceasta a fost distrusă în 1761. Conform informaţiilor, biserica veche din sat a fost construită în 1786. Modesta bisericuţă de lemn edificată în anul 1786 a servit nevoile religioase ale poptelecanilor mai bine un secol şi jumătate, până când s-a construit biserica din zid de cărămidă. Aceasta a fost ridicată între anii 1949-1959 și a fost târnosită de către vrednicul de pomenire episcop Valerian Zaharia la 21 noiembrie 1959. Între anii 1976-1978 biserica este repictată în tehnica tempera, fiind resfințită în anul 1979 de către Preasfințitul Părinte Vasile Coman.
Începând cu anul 2004 au fost efectuate ample lucrări de consolidare și reînnoire a locașului de cult. Prin vrednicia părintelui paroh de atunci Marcel Șamșodan și prin jertfelnicia bunilor credincioși ai satului a fost consolidată fundația și pereții bisericii, au fost înlocuite geamurile, a fost refăcută instalația electrică, a fost ridicat un altar de vară și s-a purces la repictarea bisericii în tehnica frescă.
În cea de-a treia zi de Crăciun a anului 2009 este instalat noul preot al Parohiei Popteleac, în persoana Preacucernicului Părinte Sorin Gordan. Preacucernicia Sa a preluat lucrările demarate la biserică de către predecesorul său, continuând lucrările de pictură și precum și celelalte reparații necesare. Astfel pardoseala din diaconicoane a fost placată cu gresie, restul pardoselii din biserică fiind reparat și vopsit, fațada cafasului a fost acoperită cu icoane pictate pe lemn, a fost restaurat iconostasul, masa Sfântului Altar și proscomidiarul au fost placate cu marmură, băncile au fost reparate și vopsite și au fost achiziționate tetrapoadele. În exterior au fost reparate acoperişul, jgheaburile și burlanele, pereţii au fost retencuiți și vopsiți, a fost pictat pridvorul bisericii, iar fundația a fost îmbrăcată cu tencuială decorativă, scările de la intrarea în locașul de cult au fost placate cu gresie, au fost turnate aleile de acces, a fost ridicat un altar de vară, iar gardul a fost refăcut și vopsit. Pe lângă acestea, sfântul locaş a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
Toate aceste lucrări au fost posibile prin dărnicia și jertfelnicia celor 75 de familii de vrednici credincioşi ai satului şi ale altor binefăcători.
La final, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat diplome de apreciere celor care s-au implicat în mod deosebit la efectuarea tuturor acestor lucrări.
La rândul său, în semn de mulțumire și apreciere, Preacucernicul Părinte paroh Sorin Gordan a oferit Preasfinției Sale o icoană a Maicii Domnului.

PS Petroniu - Predică în Duminica a XIX-a după Rusalii, Popteleac, 2014
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro