1 2 3 4 5 6 7 8 9

Proiect catehetic „DESCHIDE UȘA CREȘTINE”, Ediția a II-a Șimleu Silvaniei

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea părintelui prof. Cosmin Porcar, coordonatorul Circumscripției catehetice Șimleu Silvaniei în Parohia Cehei, duminică 2 decembrie 2012, s-a finalizat proiectul catehetic „DESCHIDE UȘA CREȘTINE”, Ediția a II-a.
Proiectul catehetic deschide seria proiectelor dedicate Nașterii Domnului, care se derulează în această perioadă în Episcopia Sălajului.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2012 având ca scop stimularea interesului copiilor pentru înţelegerea şi păstrarea legăturii cu Dumnezeu, cunoaşterea evenimentelor legate de Naşterea Domnului și păstrarea tradiţiilor creştine specifice sărbătorii. Parteneri în proiect au fost: Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, reprezentat prin prof. Claudia Boha, inspector de specialitate și Primăria și Consiliul local Șimleu Silvaniei, reprezentate de către domnul primar Septimiu Țurcaș.
La biserica din Cehei, la finalul Sfintei Liturghii 200 de copii de la grupul de cateheză din parohie și de la Școlile Gimnaziale „Horea” și „Silvania” Șimleu-Silvaniei, Școala Gimnazială Cehei și Grădinița cu program normal Cehei, au susţinut un frumos moment artistic. Au colindat copiii de la Şcoala Gimnazială „Horea” Șimleu-Silvaniei pregătiţi de către doamna învățătoare Mihaela Micaș și părintele prof. Cosmin Porcar, Şcoala Gimnazială „Silvania” Șimleu Silvaniei pregătiţi de către doamnele: prof. Angela Lipo, prof. Mariana Ghile, înv. Cristina Teieru și Sorina Vancea. Au urmat copiii de la Școala Cehei și Grădinița cu program normal Cehei, pregătiţi de doamnele; înv. Floare Sabău, Ioana Man, ed. Aurica Haiduc și Victoria Buboi. În încheiere au evoluat copiii de la Parohia Cehei pregătiți de către Preacucernicul Părinte Adrian Vancea.
La eveniment a fost prezent Preacucernicul Părinte Protopop al Șimleului Dan Haiduc, domnul primar Septimiu Țurcaș și alte ofialități locale.
Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială în cuvântul de la finalul activității a accentuat necesitatea implicării preoților și profesorilor în activitatea catehetică a Bisericii, mulțumind tottodată partenerilor, copiilor, dascălilor și preoților implicați. De asemenea a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și păstrarea identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor.
Toți copiii prezenți au fost recompensați cu daruri din partea partenerilor implicați în proiect.

Inspector pentru catehizare parohială,
Silviu BohaReprezentanţi ai Episcopiei Sălajului la sesiunea de formare în cadrul proiectului Calea Mântuirii

În perioada 12 -13 noiembrie 2012, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus a avut loc formarea preoţilor pentru demararea Proiectului catehetic dedicat adulţilor, Calea Mantuirii. Au paricipat preoţi din întreaga Patriarhie Română. Din partea Episcopiei Sălajului au fost prezenţi preacucernicii părinţi: Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, Gheorghe Longodor, coordonator pentru catehizare la Protopopiatul Jibou şi Ioan Pădurean de la Protopopiatul Şimleu Silvaniei.
Proiectul are ca scop integrarea in comunitatea bisericească a familiilor creştine si a persoanelor adulte cu vârsta între 18 şi 80 de ani.
Proiectul a fost aprobat prin hotărârea Sfantului Sinod nr 8713/22.11.2011. El va consta dintr-o serie de 12 intâlniri săptămânale centrate în jurul unei mese comune, care crează un mediu familial, la care vor fi invitaţi să susţină prelegeri, preoţi profesori de teologie, iar aici vor fi dezbătute probleme concrete ale omului contemporan şi se vor da răspunsuri concrete la întrebările pe care credincioşii le vor adresa.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăEdiția a III-a a festivalului „Maică, pururea Fecioară”

Cu binecuvântarea Presfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Gabriel Gârdan, consilier cultural și a Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a avut loc duminică 12 august 2012, Ediția a treia a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ”.
La ediția din acest an au participat 230 de copii din 17 parohii (Cehu Sivaniei, Jibou I, Jibou II, Hereclean, Preoteasa, Fizeș, Horoatu-Crasnei, Borza, Rus, Gâlgău, Buzaș, Pecei, Cristolț, Ciocmani, Creaca, Tihău și Valcău de Sus) reprezentând toate cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului.
Festivalul, pus sub egida Anului omagial al „Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în altarul de vară, în pădurea din vecinătatea mănăstirii, de un sobor de preoți având în frunte pe PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, al Episcopiei Sălajului. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul bisericii din Parohia Hereclean condus de către domnul dr. Mihai Iacob.
În cuvântul de învățătură Preacucernicul Părinte Silviu Boha a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în misiunea socială a Bisericii.
După agapa oferită de către maica stareță Maria Magdalena pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, în deschiderea Festivalului copii conduși de către domnul prof. Vasile Șoimușan au cântat slujba Paraclisul Maicii Domnului, apoi grupurile de copii au urcat pe scenă și pădurea a răspândit ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, prin dăruire și licărul de speranță din privire, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.
La final PC pr. lect. dr. Gabriel-Viorel Gârdan, consilier cultural al Episcopiei Sălajului, în cuvântul său și-a exprimat bucuria pentru modul în care a fost organizată această ediție a festivalului și pentru numărul mare de copii care au participat. A felicitat pe toți cei implicați în organizare, inspector pentru catehizare parohială, stareță, protopopi, coordonatori ai circumscripțiilor catehetice, preoți, profesori și elevi, a mulțumit credincioșilor care au însoțit grupurile de copii și celorlalți pelerini care și-au lăsat sufletul purtat în rugăciune pe acordurile duioase ale cântărilor închinate Maicii Domnului. De asemenea preacucernicia sa a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și păstrarea identității culturale, grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine nepieritoare a tinerelor generații.
Au fost premiați toți participanții, fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. De asemenea au fost acordate diplome de excelență doamnei prof. Susana Șomcutean, domnului prof. Oliviu Ardeleanu de la Cehu Silvaniei, domnului prof. Vasile Șoimușan și preacuvioasei maicii starețe Maria Magdalena.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăProiect catehetic „DOR DE CER” – Parohia Peceiu

Duminică 17 iunie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub atenta îndrumare a PC părinte inspector pentru catehizare parohială, Silviu Boha și a PC părinte Augustin Câmpean, coordonatorul Circumscripției catehetice Crasna, s-a încheiat proiectul ”Dor de cer” ce s-a desfășurat în biserica ”Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din parohia Peceiu, protopopiatul Șimleu Silvaniei. Au fost cuprinși în acest proiect 90 de copii însoțiți de preoții sau profesorii cateheți din 6 parohii aparținătoare acestei circumscripții catehetice: Ban - pr. Pop Pavel, Bănișor – pr. Câmpean Augustin, Horoatu Crasnei – prof. Haiduc Mihaela, Marin – pr. Ardelean Petru, Stârciu – Onica Florian și Peceiu – pr. Pușcaș Mihai.
E adevărat că anul acesta a fost dedicat tainei Sf. Maslu și întrajutorării semenilor noștri aflați în nevoi. De aceea ar putea să pară a fi o inadvertență între titlul proiectului nostru și specificul creștin al acestui an așa cum am văzut mai sus. Dar menționăm din capul locului, că atenția noastră s-a concentrat în special asupra laturii umane nevăzute, adică a sufletului, care la fel de ușor și aproape insesizabil se poate îmbolnăvi, generând dezechilibre sufletești, instabilitate emoțională dar mai ales ruperea relației noastre cu Dumnezeu.
Ținând cont de condițiile în care societatea de azi este din ce în ce mai bulversată din pricina instabilității, incertitudinii sau a ambițiilor de ordin material, omul contemporan ajunge de cele mai multe ori să nu mai aibă timp de relaționare cu semenii săi, nici cu sine însuși și nici cu Dumnezeu. Preocupat numai de partea materială a existenței sale, se produce un vid spiritual în care omul devine pe de o parte doar trup, iar pe de altă parte își pierde scopul său existențial. Cu toate că Mântuitorul nostru Iisus Hristos a spus:” nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca?... Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.”(Mt.6:31,33) totuși puțini sunt cei care mai țin cont de acest îndemn. De aceea am încercat ca prin intermediul copiilor, să ajungem la sufletul adulților și să învățăm cu toții că de multe ori ei, copiii, sunt imaginea vie a ceea ce ar trebui să devenim fiecare dintre noi. În acest sens tot Hristos zice: ”De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor.” (Mt.18:3) Așadar, copiii pot să-și trezească părinții din indiferența sau amorțeala spirituală, oferindu-le totodată posibilitatea să găsească și alte rațiuni pentru care viața merita trăită.
La această manifestare au participat și oficialitățile locale precum și numeroși credincioși care au rămas plăcut impresionați de programul susținut de către grupele de copii. La sfârșit, pr. inspector Silviu Boha, a reliefat importanța acestor activități în viața spirituală a tuturor, atât a celor mici dar și a celor mari și a felicitat pe toți cei implicați în proiect. Gazda, în persoana pr. Mihai Pușcaș, a mulțumit tuturor pentru participare și a invitat copiii și însoțitorii lor la un pahar de suc și alte delicatese pregătite special pentru ei, timp în care copiii au avut prilejul să se socializeze unii cu alții. Nu ne rămâne decât să mulțumim gazdei pentru organizare, iar participanților pentru activitatea și dăruirea lor.

Pr. Coordonator,
Câmpean AugustinProiect catehetic ,,DIN DARURILE DUHULUI SFÂNT”, Circumscripția catehitică Jibou

Luni 4 iunie 2012, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Gheorghe Longodor, coordonator pentru catehizare al Protopopiatului Jibou și a Părintelui Vasile Danciu, coordonatorului Circumscripţiei catehetice Jibou, s-a finalizat proiectul catehetic „DIN DARURILE DUHULUI SFÂNT.
Evenimentul a avut loc la Parohia Ortodoxă Română Jibou II, ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, gazdă fiind Preacucernicul Părinte Dan Dregan, Protopopul Jiboului.
Sfântul Apostol Pavel spune: ,,Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia; împotriva unora ca acestea nu este lege. Iar cei ce sunt ai lui Hristos Iisus şi-au răstignit trupul împreună cu patimile şi cu poftele. Dacă trăim în Duhul, în Duhul să şi umblăm. Să nu fim iubitori de mărire deşartă, supărându-ne unii pe alţii şi pizmuindu-ne unii pe alţii”(Gal.5,22-26). Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor aprilie-iunie 2012, având ca scop păstrarea tradiţiilor creştine pascale şi postpascale prin pricesne şi poezii, dar și cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, de Înălţarea Sa la ceruri, cât şi de Pogorârea Duhului Sfânt.
În proiect au fost implicaţi peste 100 de copii, iar ca parteneri au fost: Primăria Jibou, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Parohiile din Circumscripţia catehetică Jibou, Pensiunea Eden şi Grădina Botanică ,,Vasile Fati” Jibou.
Evenimentul a început la ora 18.00, după slujba de Te-Deum, săvârșită de către preacucernicii părinți participanți. Părintele Vasile Danciu, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Jibou a invitat pentru prezentarea programului artistico-religios copiii de la grupele de cateheză din parohiile: „Adormirea Maicii Domnului” Inău, pregătiţi de către Preacucernicul Părinte Mirel-Claudiu Bene; „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” Cristolţ, pregătiţi de către Preacucernicul Părinte Sabin-Lucian-Gabriel Chiş; „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Jibou II, pregătiţi de către Preacucernicul Părinte Gheorghe Longodor; ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” Tihău, pregătiţi de către Preacucernicul Părinte Augustin Sălăjan; ,,Adormirea Maicii Domnului”Jibou I, pregătiţi de către Preacucernicul Părinte Mircea-Dorin Moldovan. De asemenea au cântat şi recitat poezii copii şi de la Grupul Şcolar Surduc, pregătiţi de domnul professor de religie Vasile Şoimuşan.
Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială în cuvântul de la finalul activității a accentuat necesitatea implicării preoților și profesorilor în activitatea catehetică a Bisericii, mulțumind tottodată copiilor, dascălilor și preoților implicați.
În final preoţilor şi dascălului implicaţi în proiect, li s-au înmânat diplome de merit din partea Preasfințitului Episcop Petroniu, iar copiii au fost răsplătiți cu daruri de către organizatori.

Coordonator pentru catehizare al Circumscriptiei catehetice Jibou,
Pr. Vasile DanciuProiect catehetic „Înălţatu-Te-ai întru slavă, Hristoase”

Joi 24 mai 2012, s-a finalizat proiectul „Înălţatu-Te-ai întru slavă, Hristoase, Dumnezeul nostru”, realizat între Şcoala Gimnazială Hereclean şi Biserica Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului” Hereclean, aflat la a III-a Ediție. Proiectul a avut ca scop cultivarea valorilor religios-morale, cunoașterea istoriei acestor locuri și cinstirea eroilor din localitate.
Elevii şcolii și copiii de la grupa de cateheză, la praznicul împărătesc al „Înălţării Domnului” şi Ziua Eroilor au prezentat la finalul Sfintei Liturghii, în fața credicioșilor o serbare religioasă, apoi la monumentul din incinta bisericii au participat la slujba de pomenire, depunând flori la monumentul eroilor.
În demersul educaţional creştin, serbările religioase sunt mijloace de îmbogăţire a vieţii noastre duhovniceşti, ne ajută să ne apropiem mai mult de Dumnezeu, ne fac să ne simţim în prezenţa Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Fiecare copil cu personalitatea sa, cu darurile primite de la Dumnezeu se asociază prin vers, prin cânt cu ceilalţi, se regăsesc pe ei în cei din jur şi nimeni nu mai este singur, specificul ortodoxiei fiind „unitate în diversitate”. Susţinerea şi prezentarea serbărilor religioase în Sfânta Biserică, în prezenţa preotului şi a credincioşilor este o modalitate de a-i aduce pe copii la comuniunea cu Dumnezeu şi cu sfinţii Săi. Poporul nostru nu-i uită pe eroii neamului, în această sfântă zi de sărbătoare memoria lor fiindu-le cinstită prin rugăciuni și parastase. Înălţarea Domnului la Cer să fie pentru fiecare dintre noi un îndemn de a ne înălţa din noianul păcatelor, al patimilor. Iisus pleacă, dar nu ne părăseşte, aşa cum îi asigură pe Apostolii Săi: „ ... iată Eu cu voi sunt până la sfârşitul veacurilor” (Matei 28, 20).

Profesor de religie, Şcoala Gimnazială Hereclean,
Mirela RodinaProiect catehetic „MUCENICII TĂI DOAMNE ÎNTRU SLAVĂ S-AU ÎNĂLȚAT”

Joi 24 mai 2012, de Înălțarea Domnului, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Claudiu Popiț, coordonator al Circumscripției catehetice Nușfalău, la biserica din Parohia Ip s-a finalizat proiectul catehetic: ”MUCENICII TĂI DOAMNE ÎNTRU SLAVĂ S-AU ÎNĂLȚAT”.
Proiectul a avut drept scop cultivarea sentimentului de recunoștință față de jertfa eroilor neamului nostru și a martirilor din localitatea martiră Ip, dobândirea de cunoștințe și sentimente capabile să stimuleze dezvoltarea spirituală a copiilor, cunoașterea tradițiilor religioase și a învățăturilor Bisericii.
În proiect au fost implicați 60 de copii de la grupele de cateheză din parohiile: Ip – pr. Marian Ioan, Cosniciu de Jos – pr. Zdrite Pavel, Cerîșa – pr. Gligor Marian, Marca - pr. Iacob Ioan, Porț - pr. Petre Călin, Cosniciu de Sus – pr. Pop Vasile Dorel, Nușfalău – pr. Ghiran Daniel.
Evenimentul a inceput cu oficierea unei Tedeum, apoi copiii au susținut un program de poezii, cântări religioase, precum și unele cântece patriotice specifice acestui eveniment.
După momentul artistic Preacucernicul Părinte inspector Silviu Boha, a felicitat și a mulțumit preoților și copiiilor implicați în proiect, arătând importanța zilei și că suntem datori să păstrăm cu sfintenie zestrea spirituală pe care am dobândit-o de la înaintași.
Punctul culminant al acestui eveniment s-a concretizat în oficierea unui parastas la mormântul eroilor din localitate, ocazie cu care copiii au depus o coroană de flori la monumentul eroilor.
La sfârșitul ceremoniei, Preacucernicul Părinte consilier cultural Gabriel Gârdan, care a fost oaspetele de seamă a acestei întâlniri, a rostit o alocuțiune prin care a evocat importanța cinstirii eroilor neamului nostru.
Astfel sărbătoarea Înălțării Domnului, a fost și o zi de bucurie duhovnicească prin atmosfera de comuniune și căldură sufletească creată de copiii participanți.
La final copiii au fost răsplătiți cu o agapă de către preotul paroh Marian Ioan.

Coordonator Circumscripția Nușfalău,
Pr. Claudiu Dan PopițPROIECTE CATEHETICE PASCALE ÎN EPISCOPIA SĂLAJULUI

În prima și a doua zi de Paști, în Episcopia Sălajului, se vor finaliza proiectele „Bucuria Învierii” și „Dar pascal” aflate la a III-a și respectiv a II-a ediție.
Proiectul „Bucuria Învierii” se derulează în Circumscripția Catehetică Ileanda și sunt implicați copii din Parohiile: Ileanda, Rus, Gâlgău, Poiana Blenchii și Fodora. El se va finaliza în Parohia Ileanda la sfârșitul Sfintei Liturghii cu un program artistic și concursul „Ciocota Ouălor”.
Proiectul „Dar pascal” se derulează în Circumscripția Catehetică Zalău și sunt implicați copii din Parohiile: Creaca, Borza, Prodănești, Ciglean, Lupoaia și copii de la Școala Gimnazială „Marcus Aurelius” din Creaca. În cadrul proiectului copiii au fost deprinși cu meşteşugul încondeierii ouălor şi au învăţat cântări specifice sărbătorii pascale. A doua zi de Paşti, copiii vor dărui ouăle încondeiate împreună cu alte daruri, persoanelor nevoiaşe de la Centrul Social de urgenţă Zalău.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohială„HRISTOS SE NAȘTE, ÎNTÂMPINAȚI-L !” - Zimbor

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, în duminica dinaintea Praznicului Nașterii Domnului, 18 decembrie 2011, copii din 15 parohii de pe Valea Almașului îndrumați și însoțiți de preoții parohi și elevi de la Grupul Școlar ,,Liviu Rebreanu” Hida și Școala Gimnazială Zimbor, s-au adunat lângă bradul împodobit în Biserica din Zimbor pentru a-și uni glasurile în colindele străvechi, asemeni îngerilor care au vestit păstorilor, Nașterea Domnului.
Activitatea face parte din programul catehetic ,, Hristos se naște, săviți-L!” inițiat de Episcopia Sălajului sub coordonarea părintelui inspector pentru catehizare parohială Silviu Boha și a preotului paroh Rusalim Durnea. Partener în proiect a fost Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Primăria Comunei Zimbor.
După săvârșirea slujbei vecerniei de către soborul de preoți format din preoții parohi ai celor cincisprezece parohii participante, în frunte cu părintele înspector, copiii purtând tradiționalele costume populare, au interpretat câte un grupaj de colinde specifice parohiei pe care o reprezintă, iar parohia gazdă în colaborare cu Școala Gimnazială Zimbor a intercalat în cadrul grupajului de colinde sceneta Crailor de la Răsărit.
Mesajul colindelor precum și cel al scenetei ne-au transpus oarecum în vremea domniei lui Irod, când Dumnezeu a trimis în lume pe Cel care avea să răscumpere întregul neam omenesc, iar cei adunați în biserica din Zimbor, preoți, copii, părinți și credincioși, au venit să întâmpine marele praznic al Nașterii Domnului, pentru a se face și ei părtași acestei bucurii.
La finalul activității părintele inspector Silviu Boha a mulțumit tuturor pentru participare, marcând importanța evenimentului și oferind din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit preoților și profesorilor implicați în proiect, iar preotul paroh Durnea Rusalim și-a exprimat convingerea că generația tânără va duce mai departe tradițiile și colindele srăbune.
Copiii au fost răsplătiți cu daruri, din partea domnului Ioan Abrudan, Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj și din partea domnului Gheorghe Stanciu, ca un simbol al darurilor oferite de magi Pruncului născut în ieslea din Betleem.
Cei prezenți s-au întors la casele lor pătrunși de spiritul sfânt al Crăcinului pe care îl așteptăm cu toții să ne găsească împăcați cu toți semenii.

Profesor Durnea Olimpia
Școala Gimnazială Zimbor, județul SălajActivități catehetice la catedrala episcopală din Zalău

Pe parcursul semestrului întâi a anului şcolar 2011-2012, cu binecuvântarea Preasfințitului Petroniu, în cadrul proiectului Hristos Împărtăşit copiilor derulat la Catedrala Episcopală ,,Înălţarea Domnului”, un număr de 120 de elevi provenind din mai multe şcoli din municipiul Zalău sub îndrumarea Părintelui Consilier Cultural al Episcopiei Sălajului Pr. lect. dr. Gabriel Gârdan şi a profesorilor de religie: Ioan Ciocmărean, Marinela Roşu, Manuela Jurcan, Raluca Ghiurcuţ, Dana Rus și Anca Inceu, pe lângă faptul că şi-au însuşit o parte din învăţătura Mântuitorului Iisus Hristos, au desfăşurat numeroase activităţi practice care îi apropie şi mai mult de Dumnezeu. Dintre acestea amintim: confecţionarea unor machete (biserici); confecţionarea unor cruciuliţe din aţă – acţiune în care elevii care au participat în tabăra de la Durău organizată în cadrul proiectului „Alege Şcoala” au împărtăşit celorlalţi copii abilităţile dobândite în cadrul atelierelor organizate în tabără; tablouri religioase din frunze de toamnă; strângerea unor bunuri materiale (haine, jucării, alimente, bani) şi distribuirea lor la copiii de la Centrul de Servicii Comunitare Cehu-Silvaniei şi la unii colegi din grupul de cateheză cu o situaţie financiară mai delicată. În urma strădaniei lor, Sfântul Nicolae a lăsat un dar în cizmuliţele pe care copiii le-au adus la biserică.
Cu ocazia sărbătorii mult aşteptată a Naşterii Domnului, în cadrul proiectului ,,Slobozi-ne gazdă-n tindă”, în ziua de 18 decembrie 2011, după Slujba Vecerniei, a fost prezentată o serbare de către grupul de cateheză, pentru credincioşii parohiei ,,Sfânta Vinere” şi comunitatea din Zalău. Serbarea realizată cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă a Județului Sălaj a avut trei momente, potrivit celor trei grupe din cadrul proiectului: poezii şi recitalul de colinde al elevilor din clasele I-IV, sceneta ,,Irozii” având ca actori un grup de elevi ai claselor V-VIII şi sceneta ,,Şezătoarea din Ajunul Crăciunului” cuprinzând elevi din clasele V-VIII. Mulţumirea a fost deplină atât pentru noi, cât şi pentru copii căci am reuşit să transmitem celor prezenţi, în număr neaşteptat de mare, vestea naşterii Domnului. În final colindătorii au fost răsplătitți cu daruri, iar îndrumătorii lor cu diploma oferite în numele Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu.

prof. Ionuț Ciocmărean1 2 3 4 5 6 7 8 9

www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro