Proiect catehetic „Rasună blând spre seara colinde românești”, ediția a IX-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și îndrumați de către Preacucernicul Părinte Alexandru Bande, coordonator al Circumscripției catehetice Somes, în Parohia „Sfânta Treimeˮ şi „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavrilˮ din Rus, s-a finalizat cea de-a IX-a ediție a proiectului catehetic „Rasună blând spre seara colinde românești”.
Concertul de colinde a debutat cu un Te-Deum de mulțumire săvârșit de către un sobor de preoți, după care Preacucernicul Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripției catehetice Someș a transmis mesajul de binecuvăntare al Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, apoi în fața bisericii a avut loc un moment deosebit prin reînvierea unui stravechi obicei local unic în țară și în lume, „MOȘUȚII”. Doi feciori îmbrăcați în rogoz împletit din cap până în picioare însoțiți de o ceată de feciori și fete având ceteră crează un moment de bucurie pentru belșugul anului care se încheie și speranța unui an mai bun. Apoi în biserică a urmat concertul de colinde.
La evenimentul de la Rus au fost prezenți 160 de copii, mulți dintre ei îmbrăcați în costume tradiționale, însoțiți de preoții și profesorii îndrumători, dar și de părinți care au fost prezenți în număr foarte mare să-și susțină copii, astfel încât biserica a fost neîncăpătoare.
Au participat în acest an 13 grupuri de colindători după cum urmează: Parohia Ortodoxă Rus și Școala Gimnazială nr.1 Rus – coordonatori fiind preot Bande Alexandru, prof. Teodora Mureșan și prof. Vancea Maria; Parohia Luminiș – preot Bâlc Mihai; Parohia Lemniu – preot Mureșan Vasile; Parohia Fîntînele-Rus preot –Micle Traian; Școala Gimnazială nr.1 Zalha – coordonatori prof. Almaș Anca și prof. Ciurean Ica; Școala Gimnazială nr.1 Șimișna – coordonator prof. Pop Viorica; Școala Gimnazială Coroieni – coordonator Prof. Liana Lazar; Școala Gimnazială „Gheorghe Munteanu” Poiana-Blenchii – coordonator – Conțiș Maria; Liceul Tehnologic nr.1 Gîlgău – coordonator Mateșan Cristina; Liceul Tehnologic ”Ioachim Pop” Ileanda – coordonator Voicu –Petrișor Ioana; Școala Gimnaziala nr.1 Letca – coordonator prof. Lazăr Roxana; Parohia Cristolț – preot Chis Lucian; Școala Gimnazială Lozna – prof. Alina Țolaș, iar în încheiere Marin și Petra Grad.
La final, Preacucernicul Părinte coordonator, în calitate de gazdă a adresat un cuvânt de mulțumire celor prezenți și implicați în acest proiect și partenerului care a contribuit pentru ca fiecare participant să primescă câte un mic dar, domnul primar Alexandru Pintea și Consiliul Local Rus, apoi a înmânat domnului primar Pintea Alexandru și doamnei director al Școlii Gimnaziale nr.1 Rus – Teodora Mureșan din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, diplome de merit, mulțumindu-le, astfel tuturor pentru implicarea în proiectul catehetic.
La final, toți cei prezenți la acest eveniment au colindat împreună tradiționalul colind ,,Ce vedere minunatăˮ.

Preot coordonator,
Alexandru BandeProiect catehetic „Lăudați și cântați și vă bucurați”, ediția a VIII-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Radu Barbor, la Cehu Silvaniei, s-a finalizat, duminică 16 decembrie 2018, proiectul catehetic ”Lăudați și cântați și vă bucurați”, aflat la a VIII-a ediție.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2018, având ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos, dar și împlinirea poruncilor dumnezeiești, în special iubirea celor aflați în nevoi.
Programul a debutat la orele 15, pe scena Casei de Cultură a orașului Cehu Silvaniei, în deschiderea unui eveniment mai amplu, „Festivalul de colinde tradiționale” - ediția a VIII-a, organizat de Asociația ”Plaiuri Codrenești”, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Cehu Silvaniei, Primăria Cehu Silvaniei și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. .. .
În cadrul concertului au evoluat grupuri de colindători: de la Grădinița ”Piticot” condus de doamna educatoare Covaci Elena; Parohia Cehu Silvaniei, preot Radu Barbor; copiii de la Centrul Social Multifuncțional Cehu Silvaniei, îndrumați de doamnele educatoare Monica Olăhuț și Silav Zoia; colindători de la Liceul Tehnologic ”Gheorghe Pop de Băsești” pregătiți de doamna profesor Petrenciu Ramona; copiii de la Școala Gimnazială ”Andrei Mureșanu” pregătiți de domnul profesor Bodea Marius, Parohia Motiș, preot Gheorghe Druță, ajutat de domnul Răzvan Uilecan. Invitați speciali au fost copiii de la grupa de cateheză a Parohiei Inău, preot Claudiu Bene.
Numărul participanților a fost de aproximativ 150 copii, care au fost răsplătiți cu daruri oferite de Centrul de Cultură și Artă Sălaj și de Parohia Cehu Silvaniei.
La final părintele Radu Barbor, coordonatorul Circumscripției Catehetice Cehu Silvaniei, a adresat celor prezenți mesajul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Petroniu, a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect precum și credincioșilor parohiei Cehu Silvaniei, prezenți într-un număr impresionant la acest concert.

Preot coordonator,
Radu-Marius BarborTineri sălăjeni premiați la Festivalul-Concurs de colinde și tradiții de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan”, Cluj–Napoca

Colinde autentice, tradiții și obiceiuri de Crăciun de pe Valea Barcăului, comori ale sufletului românesc, au fost puse în scenă la Festivalul-Concurs de colinde și tradiții de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan” ediția a VIII-a,care s-a desfășurat în data de 15 decembrie 2018,la Cluj–Napoca. Grupul de elevi „Spiridușii Valcăului” de la Școala Gimnazială Nr.1 Valcău de Jos, coordonați de: Prof.Ember Monica, Înv.Palcea Adina și Pr. Ember Radu, au obținut la acest Festival premiul al II-lea, din cele 13 grupuri participante.
Acești minunați elevi ne-au reprezentat cu mândrie și emoție județul, zona, portul și obiceiurile de Crăciun. Sărbători binecuvântate!

Prof. Ember MonicaProiect catehetic „Sosit-a Praznicul iară”, Ediția a IX-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și îndrumați de către Preacucernicul Părinte Diacon Cristian-Vasile Iura, coordonator al Circumscripției catehetice Jibou, în Parohia ,,Sfântul Proroc Danielˮ şi ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorgheˮ din Jibou, s-a finalizat cea de-a IX-a ediție a proiectului catehetic „Sosit-a Praznicul iară”.
Concertul de colinde a debutat cu un Te-Deum de mulțumire săvârșit de către un sobor de preoți cu diacon, după care Preacucernicul Părinte Diacon Cristian-Vasile Iura, coordonatorul Circumscripției catehetice Jibou a transmis mesajul de binecuvăntare al Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, precum și salutul și urările de bine ale Preacucernicului Părinte, Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială.
La evenimentul de la Jibou au fost prezenți 200 de copii, mulți dintre ei îmbrăcați în costume tradiționale, însoțiți de preoții și profesorii îndrumători, dar și de părinți care au fost prezenți în număr foarte mare să-și susțină copii, astfel încât biserica a fost neîncăpătoare.
Au participat în acest an 12 grupuri de colindători după cum urmează: Grădiniţa Prichindel Jibou (grupa mijlocie) – coordonatori fiind doamnele educatoare Mariana Botiș și Iuliana Iacob, Școala Gimnazială Aluniș - coordonatori Pr. Răzvan-Mihai Govor și prof. Director Ioana Larisa Tuns, Școala Gimnazială Băbeni – coordonator Pr. Prof. Adrian Chirti, Parohia Bălan – coordonatori Pr. Vasile Trifan și cântăreț bisericesc Florin Luca, Parohia Bezded – coordonator Pr. Ioan Mureșan, Parohia Chechiș - coordonator Pr. Ioan-Vasile Pop; Parohia Cristolț – coordonator Pr. Sabin Lucian Gabriel Chiș; Parohia Gâlgău Almașului – coordonatori Pr. Petru Lucăcel și Ec. Cornelia Mureșan, Parohia ,,Adormirea Maicii Domnuluiˮ Jibou – coordonator Pr. Daniel-Nelu Baboș, Parohia Popteleac – coordonator Pr. Paul-Sergiu Chețe, Școala Gimnazială Someș Odorhei – coordonator Prof. Daniel Nan și Școala Surduc – coordonator prof. Vasile Șoimușan.
La finalul concertului de colinde, Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan, în calitate de gazdă și paroh al Parohiei ,,Sfântul Proroc Danielˮ şi ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorgheˮ din Jibou a adresat un cuvânt de mulțumire celor prezenți, iar Preacucernicul Părinte Diacon Cristian-Vasile Iura, coordonatorul Circumscripției catehetice Jibou și organizatorul acestui eveniment, a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect și partenerului care a contribuit pentru ca fiecare participant să primescă câte un mic dar, domnul primar Dan Ghiurco și Consiliul Local Jibou.
În încheiere, Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan a înmânat, din partea Preasfințitului Părinte Petroniu, diplome de merit, domnului primar și doamnei secretar ai Primăriei Jibou, mulțumindu-le tuturor pentru reușita acestui frumos concert de colinde.
La final, toți cei prezenți au colindat împreună tradiționalul colind „Ce vedere minunatăˮ și au fost răsplătiți cu daruri.

Coordonator al Circumscripției catehetice Jibou,
Diacon Cristian-Vasile IuraProiect catehetic „Noi umblăm a colinda”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea preacucernicului părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea preacucernicului părinte Radu Barbor, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Cehu Silvaniei, duminică 9 decembrie 2018, la biserica din Parohia Motiș, s-a finalizat proiectul „NOI UMBLĂM A COLINDA”, aflat la a III-a ediție.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2018, având ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, dar și cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos.
După oficierea slujbei de Te-deum, săvârșită de către preoții implicați în proiect, părintele inspector Silviu Boha a făcut prezentarea succintă a proiectului, apoi cei 150 copii au prezentat în fața unei biserici pline, un frumos concert de colinde, prezentat de către părintele coordonator Radu Barbor.
Au colindat copiii de la grupele de cateheză din parohiile: Crișeni - preot Silviu Boha; Gârcei - preot Vlaicu Andrei; Dobrin - preot Gaga Ioan; Bulgari - preot Nechita Emil; Mineu - preot Ardelean Florin; Nadiș - preot Mihăilă Alexandru; Cehu Silvaniei - preot Barbor Radu, iar în încheiere copiii de la Parohia Motiș - preot Druță Gheorghe și Uilecan Răzvan.
La final preacucernicul părinte Silviu Boha, a felicitat pe preoții, profesorii și copiii implicați în proiect și a accentuat faptul că Episopia Sălajului este preocupată permanent de educația tinerilor și copiilor.
În încheiere a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit preacucernicului părinte Radu Barbor, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Cehu Silvaniei și preacucernicului părinte paroh Druță Gheorghe, gazda evenimentului.
Toți copiii au fost răsplătiţi cu daruri de către organizatori.Proiect „Suflet de Român”

Proiectul a avut ca și scop formarea în rândul elevilor a sentimentului de apreciere și promovare a valorilor autentice românești: dragostea de țară, eroism, bunătate și credință.
În cadrul proiectului „Suflet de Român”, copiii de la grupa de catehază a Parohiei „Buna Vestire” Criseni, în colaborare cu elevii Școlii Gimnaziale „Vasile Breban” Crișeni, în parteneriat cu Primăria Comunei Criseni și cu Biblioteca Comunală Crișeni au marcat cei 100 de ani de la Maria Unire prin mai multe activități. Astfel, în data de 25 noiembrie elevii Școlii Gimnaziale „Vasile Breban”, au susținut un amplu program artistic dedicat Centenarului Marii Uniri la Căminul Cultural; în data de 1 decembrie s-a sfințit un steag tricolor, care a fost înălțat pe un catarg special pregătit și s-au depus jerbe și coroane la Monumentul Eroilor, iar copiii au prezentat un scurt program artististic; în data de 2 decembrie la biserica „Buna Vestire” copii au sustinut un program artistic, apoi au depus o coroană la monumentul eroilor din curtea bisericii. La final toți copiii au fost răsplătiți cu daruri.
Tot în cadrul proiectului copiii au confecționat produse specifice temei centenarului,care au fost puse spre vânzare, iar din banii obținuți vor fi ajutați copii cu nevoi speciale.Proiect catehetic „Nașterea Domnului nost'”

Sâmbătă, 1 decembrie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Andrei Urs, coordonatorul Circumscripției catehetice Valea Zalăului, în Parohia Hereclean, s-a finalizat prima ediție a proiectului catehetic „Nașterea Domnului nost' ”.

Proiectul a fost un parteneriat între Episcopia Sălajului, Circumscripția catehetică Valea Zalăului, Primăria și Consiliul local Hereclean și Școala Gimnazială Hereclean. El s-a derulat pe perioada lunilor noiembrie și decembrie 2018 și a avut ca scop cunoaşterea de către elevi şi tineri a învăţăturilor Bisericii, a tradiţiilor religioase şi a colindelor.
Faza finală a proiectului a avut loc la Parohia Hereclean, unde copiii și tinerii au susținut în fața a peste 250 de persoane, un frumos concert de colinde și cântece patriotice având în vedere ca evenimentul a coincis cu serbarea Zilei Naționale. Au colindat copiii de la grupele catehetice ale parohiilor din Circumscripția catehetică Valea Zalăului: Badon – coordonator pr. Inspector Eparhial Adrian Onica; Treznea - coordonator pr. Ionuț Știrb, Bocșa – coordonator pr. Stelian Gorgan și prof. Tiran Marinela; Sălăjeni – coordonatori: pr. Florin Hosu și prof. Adriana Bârsan; Câmpia - coordonator pr. Lucian Hodadea; Hereclean – coordonator pr. Andrei Urs. De asemenea copiii de la Școala Gimnazială din Hereclean, coordonați de doamna director Carmen Lipovan și de profesorii Manuela Homone, Nadia Bordaș, Mirela Rodina și Nicoleta Pârjea, au pregătit un spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri. Concertul a fost încheiat de corul mixt al Bisericii Ortodoxe din Hereclean, care au interpretat câteva colinde specifice satului Hereclean.

La final, părintele coordonator Andrei Urs, a înmânat, diplome de participare preoţilor și cadrelor didactice și partenerilor din proiect. Toți copiii implicați în proiect au primit daruri din partea organizatorilor.

Coordonator al Circumscripţiei catehetice Valea Zalăului,
Pr. Andrei UrsÎntâlnirea coordonatorilor Circumscripţiilor catehetice din Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, joi 22 noiembrie 2018, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întâlnirea Biroului de catehizare. Teritoriul canonic al Eparhiei este împărțit în nouă Circumscripții catehetice.
În cadrul întâlnirii fiecare preot coordonator și-a prezentat activitățile desfășurate în anul catehetic 2018-2019. De asemenea s-au fixat obiectivele pe termen scurt și mediu al activităților catehetice, precum şi stategia de promovare a acestora. Prioritatea Birolui de catehizare este în perioada următoare organizarea și derularea proiectelor catehetice privind „Anul centenar” și a celor legate de Nașterea Domnului.
Scopul întâlnirii a fost și acelea de a dezvolta idei noi prin care să se amplifice activitatea catehetică din eparhie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaCERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Marți, 20 decembrie 2018, s-a desfăşurat Cercul pedagogic pentru disciplina Religie cu tema ”Contribuția Bisericii la înfăptuirea Marii Uniri”.
În cadrul Centrului metodic pentru licee, activitățile au fost susținute la Liceul cu Program Sportiv ”Avram Iancu” Zalău de către doamnul profesor Moșincat Vasile Dănuț. Cadrele didactice care predau la gimnaziu au participat la Școala Gimnazială Nr.1 Românași unde au fost prezentate materiale PPT și principalele proiecte cu tematică Centenară, desfășurate în unitatea de învățământ, de către domnul profesor Stan Marius Sergiu.
S-au realizat aprecieri pe marginea activităţilor propuse şi s-au făcut precizări referitoare la Portofoliul profesorului de religie, activitatea de perfecționare a cadrelor didactice, concursurile disciplinei și la revista profesorilor de religie ”Din suflet, pentru suflet”, au fost evidențiate parteneriatele locale și județene precum și implicarea profesorilor de religie în acțiuni de parteneriat cu comunitatea religioasă locală sau județeană.

Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaCONSFĂTUIREA PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Marți, 26 septembrie 2018, a avut loc Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sălaj. Aceasta a debutat cu slujba de Te Deum săvârşită în capela Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău şi a continuat în sala multimedia a acestei unități de învățământ.

Scopul întâlnirii a fost analiza activităţilor educaţionale şi de formare religioasă a elevilor din anul şcolar ce s-a încheiat şi prezentarea proiectelor didactice şi misionare pentru noul an.

Părintele consilier cultural Mihai Dobocan a transmis binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, a accentuat importanța colaborării între profesorii de religie și preoții parohi și a făcut precizări legate despre importanța participării la Referendumul pentru definirea căsătoriei.

Inspectorul școlar pentru disciplina religie a prezentat Diagnoza procesului educațional în anul şcolar 2017-2018 și a expus activităţile reprezentative ale profesorilor de religie din judeţ: premiile obţinute la Olimpiada de religie şi la alte concursuri naţionale sau județene (Concursul Naţional ”Cultură și spiritualitate românească”, Concursul Național ”Unirea: libertate și unitate”, Concursul Naţional „Biserica, locaş de închinare”, Concursul judeţean “În lumina lui Hristos”), proiectele derulate în parteneriat cu Episcopia Sălajului şi alte instituţii (Strategia Națională de Acțiune Comunitară- proiect naţional, Biserica, tinerii şi colindele, Marșul pentru viață, Pot mai mult pentru Ștefania, Profesorul anului, Revista „Din suflet, pentru suflet”, Revista Concursului național ”Biserica, locaș de închinare”, Întâlnirea tinerilor ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului).

Propunerile aflate pe ordinea de zi s-au referit la direcţiile de acţiune pentru noul an şcolar, la asigurarea aplicării corecte a noilor programe şcolare de gimnaziu pentru religie la clasa a VI-a, structura portofoliului profesorului de religie, stabilirea locației și Cercurilor pedagogice, alegerea membrilor Consiliului consultativ.

De asemenea, au fost prezentate cursurile de formare la care profesorii de religie vor avea posibilitatea să participe.


Inspector școlar,
Prof. Claudia Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro