Etapa locală a Olimpiadei de religie

Sâmbătă, 26 februarie 2011, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Petroniu, a organizat etapa locală a Olimpiadei de religie pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal. În cele 10 centre de examen constituite în județ, au fost evaluate cunoștințele religioase dobândite la orele de curs a peste 400 de elevi.
Tematica pentru această etapă a cuprins primele două unități de învățare conform programelor școlare în vigoare pentru această disciplină.
Faza județeană a Olimpiadei se va desfășura în data de 19 martie 2011 la Școala Gimnazială ”Corneliu Coposu” Zalău, iar etapa națională a acestei competiții va avea loc în perioada 17-21 aprilie 2011 la Galați.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia BohaPărintele Flore Iacob a trecut la cele veşnice

Încheindu-şi misiunea pământească, părintele pensionar Flore Iacob a trecut la cele veşnice, în dimineaţa zilei de 19 februarie 2011, la Cluj-Napoca.
Slujba înmormântării a avut loc în data de 21 februarie 2011, în biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Jibou şi a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de 16 preoţi şi un diacon. N-a lipsit protopopul Jiboului, Preacucernicul părinte Dan Dregan şi fostul protopop, Preacucernicul părinte Ioan Neamţu.
Părintele Flore s-a născut la data de 3 martie 1934 în satul Ciocmani, judeţul Sălaj, fiind al patrulea din cei cinci copii ai părinţilor Nicolae şi Floare.
A absolvit: Şcoala primară din satul natal, Liceul de cultură generală nr. 1 din Zalău, Seminarul Teologic din Craiova şi Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti.
A funcţionat mai întâi ca profesor. S-a căsătorit cu profesoara Livia Opriş, cu care a avut două fiice: Camelia şi Mihaela.
În septembrie 1970 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Firminiş-Popeni, unde a slujit 15 ani. În anul 1985 a fost transferat la Jibou. S-a pensionat în anul 2001, slujind în continuare în această biserică, atât cât sănătatea i-a permis.
Un impresionant număr de credincioşi şi-au luat rămas bun de la adormitul întru Domnul, după care trupul neînsufleţit a fost transportat la Cluj-Napoca, la cripta familială, din cimitirul central, iar sufletul "a plecat la Cel pe care L-a slujit o viaţă întreagă", după cum a inserat în cuvântul de învăţătură şi mângâiere Preasfinţitul Părinte Petroniu.
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească pe Părintele Flore, fratele nostru!Şedinţă administrativă la Protopopiatul Jibou

Joi, 10 februarie 2011, a avut loc, la sediul Protopopiatului Jibou, sub conducerea Preacucernicului Părinte Protopop Dan Dregan, şedinţa administrativă lunară.
După rugăciunea de început şi apelul nominal al preoţilor, s-a susţinut, de către Părintele Marius Sabău, de la Parohia Gostila, conferinţa cu tema : “Despre botez – argumente biblice şi patristice” (având în vedere faptul că, anul 2011 a fost declarat ca An omagial al Familiei, Botezului şi Tainei Sfintei Cununii).
S-au făcut, apoi, anunţurile necesare şi s-au discutat probleme de ordin economic, administrativ, cultural şi social. Ca problemă liturgică, s-a urmărit partea de început a Tainei Botezului.
Şedinţa s-a încheiat cu obişnuita agapă frăţească.
Următoarea întâlnire lunară va avea loc în data de 10 martie, în cadrul căreia se va susţine conferinţa cu tema: „Despre botezul copiilor”.Concursul naţional Biserica, locaş de închinare

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Petroniu, Episcopia Sălajului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă ,,Speranţa’’, Zalău, Şcoala Gimnazială ”Simion Bărnuţiu”, Zalău
organizează concursul "Biserica, locaş de închinare".
Acest concurs şcolar este unicul concurs pentru disciplina religie înscris de Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului în Calendarul concursurilor naționale școlare organizate în anul școlar 2010-2011.
Scopul concursului:
•Manifestarea dragostei faţă de Dumnezeu şi Biserică, prin cultivarea sensibilităţii artistice;
•Familiarizarea cu spaţiul liturgic.
Obiective:
•Stimularea interesului elevului pentru înţelegerea şi păstrarea legăturii omului cu Dumnezeu;
•Dezvoltarea capacitaţii de exprimare plastică individuală a sentimentelor religioase prin compoziţii plastice expresive şi creative;
•Dezvoltarea dragostei pentru frumosul din viaţa socială şi tradiţiile noastre;
•Realizarea revistei electronice şi a cd-ului cu materialele înscrise în concurs.

Concursul se desfăşoară pe trie secţiuni: desen, colaj şi fotografie şi se adresează tuturor elevilor din clasele I-XII şi profesorilor de religie.

Calendarul activităţilor:
1. Expedierea lucrărilor- data limită: 25.03.2011
2. Primirea şi înregistrarea lucrărilor: 25.03.2010- 8.04.2011
3. Evaluarea lucrărilor: 8.04.2011- 4.05.2011
4. Realizarea revistei virtuale: 4.05.2011- 10.05.2011
5. Vernisajul expoziţiei: luna mai, 2011
6. Expedierea diplomelor şi a premiilor: mai-iunie 2011

Regulamentul concursului îl găsiţi ataşat.Preot nou la Parohia Chechiş

Duminică, 6 februarie 2011, a avut loc instalarea noului preot în Parohia Chechiş din Protopopiatul Jibou. Părintele Ioan – Vasile Pop a fost transferat de la Parohia Mierţa (Protopopiatul Zalău). După săvârşirea Sfintei Liturghii în sobor de preoţi, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, l-a prezentat credincioşilor din Chechiş pe noul lor păstor sufletesc, i-a inmânat, conform rânduielii, Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cheile bisericii şi i-a urat să aibă o pastoraţie rodnică în noua parohie.Slujbe de pomenire pentru Mitropolitul Bartolomeu

Permanenţa Consiliului Eparhia al Episcopiei Sălajului întrunită în şedinţă sub preşedenţia Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, în data de 1 februarie, ca urmare a mutării la Domnul a vrednicului de pomenire Bartolomeu Anania, a hotărât că joi, 3 februarie, la ora 12.00 se vor trage clopotele în toate bisericile din eparhie, iar duminică, 6 februarie se vor oficia slujbe de pomenire, de asemenea, la toate bisericile din eparhie.Mesajul de condoleanţe al Preasfintitului Petroniu la trecerea în veşnicie a IPS Bartolomeu

Cu durere şi părere de rău am primit vestea plecării pe calea veşniciei a sufletului părintelui nostru, vrednicul de pomenire Bartolomeu, Arhiepiscopul şi Mitropolitul, care, tragem nădejdea că, de acum, îşi continuă slujirea arhierească la tronul Sfintei Treimi.
Vajnic apărător al credinţei strămoşeşti, mărturisitor neînfricat, conştiinţă trează, cărturar rafinat, mânuitor iscusit al condeiului şi al cuvântului, tâlcuitor iluminat al Sfintei Scripturi, Mitropolitul Bartolomeu ocupă un loc privilegiat în galeria ierarhilor de excepţie ai Bisericii Ortodoxe Române.
Împărtăşim durerea ierarhilor, preoţilor, monahilor şi credincioşilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi ne alăturăm celor care mijlocesc înaintea tronului ceresc iertare şi odihnă pentru sufletul său.
Veşnica lui pomenire!

† Petroniu
Episcopul SălajuluiŞedinţă administrativă la Protopopiatul Jibou

Luni, 10 ianuarie 2011, a avut loc, la sediul Protopopiatului Jibou, prima şedinţă administrativă din acest an a preoţilor din protopopiat.
După rugăciunea de început, Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan, a adresat preoţilor prezenţi urările cuvenite pentru începutul Noului An.
S-a trecut apoi la susţinerea unei conferinţe. Având în vedere că anul 2011 a fost declarat ca an omagial al Botezului şi al Cununiei, conferinţa a fost intitulată: "Despre Botez", şi a fost susţinută de Părintele Ioan Albert, de la Parohia Solomon. Au urmat probleme administrative, economice şi culturale. Ca problemă liturgică, s-a dezbătut prima parte a Sfintei Taine Botezului.
Următoarea şedinţă va avea loc în data de 10 februarie 2011, în cadrul căreia se va susţine conferinţa cu tema: "Despre Botez-argumente biblice şi patristice".
Şedinţa s-a încheiat cu o agapă frăţească, oferită de preoţii care-şi serbează ziua de naştere în prima lună a anului.Program catehetic: „N-am venit să cerem am venit să dăm”, Ediția a II-a – Parohia Cizer

Duminică, 19 decembrie 2010, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţia catehetică Crasna, preot coordonator Augustin Câmpean, în localitatea Cizer se va finaliza proiectul catehetic „N-am venit să cerem am venit să dăm”, Ediția a II-a, 2010.
Participă copii de la Parohiile din Cizer, Plesca, Pria, Marin, Pecei, Horoatu-Crasnei, Bănișor și Școlile Gimnaziale din Cizer și Bănișor. La final copiii vor primi daruri.Program catehetic: „Cu colinda pe Valea Someșului”, Ediția a II-a, Parohia Rus

Duminică, 19 decembrie 2010, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţia catehetică Ileanda, preot coordonator Alexandru Bande, în localitatea Rus, se va finaliza proiectul „Cu colinda pe Valea Someșului”, Ediția a II-a, 2010.
La eveniment vor participa copii de la grupele de cateheză din parohiile: Rus, Șimișna, Buzaș, Fîntînele, Fodora, Gâlgău, Poiana Blenchii, copii de la Școala Gimnazială Rus. După slujba vecerniei copiii vor colinda şi vor primi daruri.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro