Seri duhovniceşti în Parohia Brâglez

În fiecare an, în prima săptămână, la începutul Postului Naşterii şi Învierii Domnului, sunt organizate seri duhovniceşti pentru folosul sufletesc al credincioşilor din parohie.
Aceste seri duhovniceşti îşi au începutul în urmă cu doi ani de la numirea de către Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, în parohie a Preacucernicului Părinte Alin-Aurel Butaş.
La aceste seri participă câte doi preoţi invitaţi de părintele paroh, săvârşindu-se în sobor Sfânta Taină a Maslului, urmat de un cuvânt de învăţătură, rostit de unul dintre preoţii invitaţi. Seara duhovnicească se încheie cu un program artistico-religios susţinut de copiii din parohiile preoţilor invitaţi.
Anul acesta serile duhovniceşti au fost deschise de Preacucernicul Părinte Dan Dregan, Protopopul Jiboului şi vor fi încheiate ca o încoronare de Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, prin săvârşirea Sfintei Liturghii în data de 21 noiembrie 2010.Proiectul Hereclean 595

Luni, 15 noiembrie 2010, a avut loc evaluarea proiectului „Hereclean 595”, care a avut ca scop evocarea celor 595 de ani de atestare documentară a comunei Hereclean.
Proiectul a fost iniţiat de către Parohia Ortodoxă Hereclean având ca parteneri Primăria Hereclean și Școala Gimnazială Hereclean. Cele trei instituţii s-au unit în realizarea unui proiect memorabil, dându-le ocazia fiilor satului să devină părtași la îmbogăţirea, păstrarea și valorificarea zestrei culturale, precum și la scrierea unei noi pagini din istoria acestei comunităţi.
Evenimentele culturale dedicate evenimentului au început în data de 7 noiembrie și s-au încheiat în 14 noiembrie.
Legătura omului cu vatra și rădăcinile sale au început cu o depunere de flori la Troiţa eroului, Sabin Martin, de pe Dealul Cioucușoaia, de către părintele paroh, Boha Silviu împreună cu copiii de la cursul de cateheză.
Testamentul lăsat urmașilor l-a constituit lansarea cărţilor „Hereclean 1415-2010” și „Comuna Hereclean. Societate şi identitate”, autori: Silviu Boha și Claudia Boha.
La eveniment au participat: Preasfinţitul Părinte Dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, Preacucernicul Părinte Consilier Cultural Dr. Gabriel-Viorel Gârdan, Inspector Școlar General Ioan Abrudan, Subprefect Onorica Abrudanu, Președintele Consiliului Judeţean Tiberiu Marc, Administrator al Consiliului Judeţean Ionel Ciunt și alte oficialităţi locale. Domnul primar Dobrai Francisc a făcut oficiile de gazdă alături de directorul Școlii Gimnaziale Hereclean, Florica Șandor.
Atmosfera a fost întreţinută de renumitul interpret de muzică populară, Dinu-Iancu Sălăjeanu și de ansamblul de elevi ai Școlii Gimnaziale Hereclean, îndrumaţi de către doamnele învăţătoarele Nadia Bordaș, Camelia Dull și doamna educatoare Manuela Homone.
Proiectul a inclus și alte activităţi care s-au derulat în perioada 7-14 noiembrie, astfel: o expoziţie de carte veche şi documente inedite din istoria bisericii și a localităţii, la care se adaugă prezentarea de referate despre istoricul localităţii și al școlii susţinute de părintele paroh Silviu Boha și doamna directoare Florica Șandor. Prezentări în Power Point despre istoricul localităţii și viaţa locuitorilor prezentate de către părinte paroh Silviu Boha, doamna profesoară Carmen Lipovan și doamna educatoare Homone Manuela. Cunoașterea biografiei lexicografului român, Vasile Breban - fiu născut în ţărâna Herecleanului – s-a concretizat printr-un concurs, „Vasile Breban - fiu al satului”, pregătit de către doamna profesoară Lipovan Carmen.
Portul popular și evenimente din viaţa satului au fost imortalizate într-o expoziţie - foto documentară, găzduită de Școala Gimnazială Hereclean în colaborare cu Parohia Ortodoxă. Elevii au fost protagoniștii unor întreceri sportive vechi și noi, asistaţi de profesoara Cornelia Cantor.
Duminică, 14 noiembrie manifestările dedicate aniversării celor 595 de ani de atestare istorică a Herecleanului, s-au încheiat cu o serbare religioasă susţinută de elevii Școlii Gimnaziale Hereclean, pregătiţi de doamna profesoră de religie Mirela Rodina, urmată de un Parastas în memoria celor care au slujit şi trăit în acest loc și de depunerea de flori la Monumentul eroilor din incinta Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” de către copiii satului.

Pr. Silviu Boha, Prof. Florica Șandor și Prof. Lipovan CarmenLiturghie arhierească în Parohia Popeni

În duminica a 25-a după Rusalii, a samarineanului milostiv, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu va oficia Sfânta Liturghie și slujba de resfințire a bisericii în parohia Popeni din protopopiatul Zalău.Liturghie arhierească la schitul Marca

În duminica a XXIV-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul Schitului ,,Naşterea Maicii Domnului” din localitatea Marca, judeţul Sălaj, în prezenţa a sute de credincioşi.
Schitul Marca este cel mai tânăr aşezământ monahal din Episcopia Sălajului, piatra de temelie fiind pusă în urmă cu peste opt ani de către Preasfinţitul Părinte Petroniu, pe atunci arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului.
Iniţiativa ridicării unei mănăstiri la limita dintre judeţele Sălaj şi Bihor, îi aparţine preotului paroh al localităţii sălăjene Marca, Ioan Marian, care, sprijinit îndeaproape de credincioşii săi şi mai cu seamă de domnul Pavel Hălmăjan, au reuşit într-un timp relativ scurt să ridice o casă mănăstirească în stil brâncovenesc, care adăposteşte în prezent un paraclis şi chilii pentru vieţuitoarele acestui schit.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Petroniu şi-a exprimat bucuria pentru faptul că a slujit la acest aşezământ monahal cât şi încrederea că, pe viitor, Schitul Marca va deveni un loc de autentică spiritualitate şi trăire ortodoxă.
Pornind de la evanghelia duminicii de azi, Chiriarhul nostru a evidenţiat faptul că bolile sufleteşti, păcatele, atunci când rămân netratate generează boli trupeşti. Prin urmare, Preasfinţitul Petroniu i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi să purceadă spre o atentă lucrare de vindecare duhovnicească care se poate realiza prin harul lui Dumnezeu prezent în Sfintele Taine ale Bisericii.
Profund impresionaţi de sublimitatea slujirii şi a învăţăturilor primite, credincioşii veniţi din satele vecine dar şi mai de departe au părăsit schitul încărcaţi duhovniceşte şi cu sfânta dorinţă de a reveni în acest loc binecuvântat.

Protos. Antonie Pinţa
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro