„Botezul- moarte şi înviere în Hristos” - tema conferinței administrative lunare la Protopopiatul Jibou

Marţi, 10 mai, a avut loc, la sediul Protopopiatului din oraşul Jibou, şedinţa administrativă lunară cu preoţii din acest protopopiat. A fost prezent şi Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspectorul eparhial pentru catehizare parohială, care, la începutul şedinţei, a înmânat , din partea Preasfinţitului Petroniu, diplome și premii elevilor participanți la concursul naţional de creaţie „Copilul în familie”, la nivel de protopopiat. În continuare, Preacucernicul Părinte Lucian-Sabin- Gabriel Chiş, de la Parohia Cristolţ, a susţinut conferinţa cu tema: „Botezul- moarte şi înviere în Hristos”.
Pe ordinea de zi s-au mai aflat și probleme de ordin administrativ, economic, cultural şi social. Ca problemă liturgică s-a urmărit rânduiala slujbelor care urmează Botezului propriu-zis. Următoarea şedinţă va avea loc în data de 11 iulie şi se va susţine conferinţa cu tema: ,, Taina Sfintei Cununii- generalităţi’’. Şedinţa s-a încheiat cu o agapă creştină, oferită celor prezenţi de cinci preoţi care-şi serbează ziua de naştere în această lună.Episcopia Sălajului a desemnat câştigătorii etapei pe eparhie a Consursului Naţional "Copilul în familie"

Duminică 8 mai 2011, s-a finalizat etapa pe Eparhie a concursului național „Copilul în familie” organizat de Patriarhia Română, desfășurat în Episcopia Sălajului în luna aprilie 2011 și derulat în cadrul proiectului catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, în „Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii”.
Lucrările la cele două secțiuni literară și artistică au fost evaluate în conformitate cu metodologia concursului de o comisie formată din: Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu, Preacucernicul Părinte Gabriel Gârdan - Consilier Cultural, Preacuviosul Părinte Antonie Pința - Direcor spiritual la Liceul Ortodox Sfântul Nicolae și Preacucernicul Părinte Silviu Boha - Inspector pentru catehizare parohială.
În urma evaluării lucrărilor au fost acordate următoarele premii:
a) Secțiunea literară:
• Premiul I: Diana Silaghi, clasa a VIII-a – Parohia Bănișor
• Premiul II: Both Ionuț, clasa a VI-a – Parohia Gostila
• Premiul III: Revnic Cosmin, clasa a VIII-a – Parohia Hereclean
b) Secțiunea artistică:
• Premiul I: Dominan Diana, clasa a VI-a – Parohia Cehu Silvaniei
• Premiul II: Ioana Gligor, clasa a VIII-a – Parohia Cerâșa
• Premiul III: Blaga Cătălin, clasa a VI-a – Parohia Buzaș
Câștigătorii premiilor I la cele două secțiuni vor reprezenta Episcopia Sălajului la faza pe Patriarhie, care se va desfășura în perioada 20 - 21 mai 2011 la București de Hramul Catedralei Patriarhale.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaElevul Porumb George a obţinut premiul I şi premiul special la faza naţională a Olimpiadei de religie pentru Seminarii şi Licee Teologice

În perioada 27 – 30 aprilie, în „Țara lui Brâncuși”, la Târgu Jiu, s-a desfășurat faza națională a Olimpiadei de Religie pentru Liceele și Seminariile Teologice din cuprinsul Patriarhiei Române. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea și aportul Mitropoliei Olteniei, în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și Inspectoratul Școlar Județean al județului Gorj, fiind găzduit de Liceului Teologic „Sf. Nicodim” din Târgu Jiu și la Colegiul „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu.
Lotul sălăjan a fost alcătuit din elevii Chit Beniamin(clasa a IX-a), Gligor Crăciun (clasa a X-a), Porumb George (clasa a XI-a) și Mihanța Bogdan (clasa a XII), toți elevi ai Liceul Teologic „Sf. Nicolae” din Zalău, ocupanți ai locului I la faza județeană a olimpiadei. Elevii au fost însoțiți de domnul profesor Claudiu Boia. Ei au concurat la disciplinele Studiul Vechiului Testament, Studiul Noului Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române și Dogmatică Ortodoxă.
Cu toate că în cuvântul din deschidere a concursului, ÎPS Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei, i-a desemnat pe toți participanții ca fiind câștigători pentru că sunt asemenea apostolilor care îl propovăduiesc pe Hristos cel Înviat, delegația sălăjeană s-a întors laureată.
Elevul Porumb George, pregătit de PC. Pr. profesor Călin Ciurbe. a obţinut Premiu I și un Premiu Special la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române.
Pe lângă bucuria premiilor în bani și cărți, participanții au avut prilejul să vadă locurile frumoase și încărcate de istoriei ale Județului Gorj, precum și faimoasele opere ale sculptorului Constantin Brâncuși (Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului) ce sunt adăpostite de Municipiului Târgu Jiu numit cu mândrie de gorjeni „Țara lui Brâncuși”.

prof. Claudiu BoiaSfintele Taine ale Bisericii – izvor de credinţă şi sănătate

„Doamne, bine este nouă să fim aici...”(Mt.17,4), ar fi putut spune zeci de elevi ai şcolilor din oraşul Jibou, care, în data de 28 aprilie 2011, însoţiţi de dascălii lor de religie, au participat la Taina Sfântului Maslu, oficiată in biserica cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate.
Iniţiativa săvârşirii acestei Sfinte Taine numai pentru elevi aparţine profesorilor de religie din Jibou. Şi cum doar în comuniune şi în bună înţelegere putem realiza lucruri ziditoare şi trainice, ne-am bucurat de tot sprijinul şi de toată înţelegerea părintelui potopop Dregan Dan, care ne stă mereu alături şi dă curs tuturor solicitărilor şi propunerilor noastre. De aceeaşi bună colaborare ne bucurăm, de fapt, din partea tuturor preoţilor din Jibou.
Sfântul Maslu a fost oficiat de un sobor de şapte preoţi, invitaţi de părintele protopop Dregan Dan, aceștia fiind: Pr. Sălăjan Augustin, Pr. Longodor Gheorghe, Pr. Moldovan Dorin, Pr. Butaş Alin, Pr. Baboş Daniel, Pr. Danciu Vasile. Prezenţi au fost elevi ai Grupului Şcolar „Octavian Goga”, însoţiţi de domnul profesor Călin Micle, elevi ai Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga”, care au venit împreună cu domnii profesori Adrian Chirti şi Dinu Andrecuţ. De asemenea au fost prezenţi elevi ai Liceului Teoretic „Ion Agârbiceanu”, însoţiţi de doamnele profesoare Iuliana Petran şi Cristina Mureşan.
La finalul slujbei, părintele protopop a ţinut să adreseze copiilor un cuvânt de învăţătură. Printre altele, le-a explicat de ce Sfantul Maslu, spre deosebire de celelalte Sfinte Taine, se săvârşeşte cu şapte preoţi, prin ce diferă Săptămâna Luminată de restul săptămânilor din an. La final i-a îndemnat pe elevi să fie buni creştini şi să participe la Sfintele Slujbe ale Bisericii, în special la Sfânta Liturghie.
Cu sufletele vibrânde, cu mintea luminată de învăţături şi plini de „daruri”, copiii au fost unşi cu untdelemn sfinţit, iar noi, dascălii lor, nădăjduim să credem că s-au dus spre casele lor spunându-şi în minte: „Mi-a plăcut...! Abia aştept să particip la următorul maslu...!”

Profesori de religie:
Micle Călin, Chirti Adrian, Mureşan Cristina, Dinu AndrecuţElevi sălăjeni premiați la faza națională a Olimpiadei de

În perioada 17-21 aprilie 2011, Galaţiul a devenit ”capitala tinerilor români ortodocşi” întrucât aici s-a desfăşurat faza naţională a Olimpiadei la disciplina Religie. Importantul eveniment cultural-spiritual, organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean – Galaţi, a fost găzduit de Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, Liceul Pedagogic „Costache Negri” din Galaţi şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.
Delegaţia sălăjeană a fost alcătuită din elevii care au obţinut premiul I la faza judeţeană a olimpiadei, însoţiţi de domnişoara profesoară Ioana Ilea şi de inspector de specialitate Claudia Boha- membru în Comisia Centrală de Organizare şi Evaluare. Deşi toţi participanţii au fost declaraţi câştigători de IPS Casian, Arhiepiscop al Dunarii de Jos, întrucât l-au câştigat pe Iisus în sufletul lor, Sălajul s-a remarcat prin următoarele rezultate: Premiul III- Paşca Elisa, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială ”Silvania” Şimleu Silvaniei, prof. Mandiuc Luminiţa; Menţiuni: Pop Ioana, clasa a X-a, Colegiul Naţional ”Silvania” Zalău, pr. prof. Ciurbe Călin; Pop Cristina, clasa a XII-a, Colegiul Naţional ”Silvania” Zalău, pr. prof. Ciurbe Călin.
Tinerilor participanţi le-a fost pregătit un dens program duhovnicesc, misionar şi cultural prin participarea la Denii, în Catedrala arhiepiscopală şi vizitarea vetrelor monahale şi bisericilor monument istoric din zona Dunării de Jos. Totodată ei au primit diplome de participare şi daruri constând în: revista eparhială „Călăuză Ortodoxă”, nr. de Paşti, broşuri despre Taina Botezului şi Taina Cununiei, volumele „Tinerii-mărturisitori ai Învierii” şi „Tinerii-mărturisitori ai dreptei credinţe”, apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia BohaLumina Sfântă în Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu și în acest an o delegație a Episcopiei Sălajului va prelua de la Aeroportul din Cluj-Napoca Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim și o va aduce în eparhie spre bucuria credincioșilor. Preoții și credincioșii au posibilitatea să ia Sfânta Lumină începând cu orele 22.30 de la biserica din Parohia Românași, iar de la orele 23.00 de la catedrala episcopală din municipiul Zalău.Acțiuni sociale în prag de sărbători

Cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, Sectorul Social al Episcopiei Sălajului desfășoară în aceste zile premergătoare sărbătorii pascale mai multe acțiuni de întrajutorare a persoanelor vârstnice și nevoiașe. Astfel, sunt distribuite, cu ajutorul voluntarilor, pachete cu alimente, produse de igienă și îmbrăcăminte.
Adresăm pe această cale calde mulțumiri, sponsorilor și organizațiilor partenere: Asociația Filantropia Porolissum, Asociația „Frăția Ortodoxă”, Crucea Roșie, filiala Zalău, împreună cu care am reușit să aducem o rază de lumină pe multe chipuri întunecate se singurătate și de suferință.Din suflet pentru suflet

“Dăruieşte şi ţi se va da. Pentru orice lucru cât de mic dăruit sau împărţit de tine cu alţii, vei primi înzecit.”
Fiecare om îşi deprinde comportamentul şi modul de a acţiona faţă de lumea ce îl înconjoară încă din copilărie. Părinţii sunt primii care trebuie să sădească în sufletul şi mintea copiiilor valorile morale şi spirituale, respectul şi dragostea faţă de Dumnezeu şi de creaţiile Sale. Iar dintre acestea, amintim solidaritatea şi bunătatea pentru semenii noştri. Apoi, după ei, urmează profesorii, care ar trebui să îşi obişnuiască elevii să facă fapte bune fară a aştepta o răsplata. Prin urmare, şi noi, elevii Liceului Teoretic “Ion Agârbiceanu” din Jibou, ne-am hotărât să facem o acţiune prin care să punem în practică ceea ce am învăţat de la părinţii şi profesorii noştri: să dăm din suflet pentru suflet, să demonstrăm oamenilor că bunătatea şi iubirea înca mai supravieţuiesc într-o lume atât de crudă.
Am aflat, prin intermediul doamnei profesoare de religie-cultul ortodox, Cristina Mureşan, că la Mănăstirea Bic, trăiesc optsprezece suflete inocente, cu care viaţa nu a fost atât de generoasă. Sunt copii mici, cu vârste fragede, cuprinse între 2 şi 11 ani.
Fiind profund impresionaţi de situaţia lor, ne-am ambiţionat şi am strâns lucruri pe care le-am considerat utile şi câteva alimente neperisabile, iar în data de 14 aprilie 2011 toate lucrurile au ajuns la ei, fapta noastră bucurându-i. Darurile au fost primite cu multă recunoştinţă de către copii şi maicile în a căror grijă se află.
Să fim solidari, să arătam că, mai presus de orice, suntem oameni, să facem o lume mai bună pentru toţi !

Nu am fi putut realiza acest proiect fară ajutorul domnilor profesori coordonatori Mureşan Cristina, Opriş Adonia, Banto Eszter, Tarba Ioan şi Mircea Borzan, cărora le mulţumim pentru sprijinul acordat.
Adresăm mulţumiri maicii stareţe Marina, ale cărei sfaturi morale le-am primit cu sufletul deschis, dar şi maicilor ce slujesc la mănăstirea Bic, pentru călduroasa şi amabila primire .

AGACHE ROXANA
Clasa a XI-a B
Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” - JibouScară către cer - activități în cadrul cercului pastoral-misionar Băbeni, protopopiatul Jibou

Legătura sufletească dintre om şi Dumnezeu este o legătură bivalentă. Ea pleacă din două părţi: de sus în jos şi de jos în sus. În această legătură sunt angajaţi doi factori, Dumnezeu şi omul, şi pentru realizarea ei este nevoie de un anumit loc şi de anumite mijloace. Nu oricum şi oriunde creştinul se poate apropia de Dumnezeu. Lucrarea mântuirii neamului omenesc este o lucrare care vine de la Dumnezeu, dar angajează şi pe oameni. Individualismul religios întâlnit uneori este o aventură, iar când se multiplică duce la babilonie. Nimeni nu se poate mântui singur şi nu se poate declara sfânt.

În marea Sa iubire de oameni Dumnezeu a trimis în lume pe Unul-născut Fiul Său, Iisus Hristos, care ne-a adus harul mântuitor. El a întemeiat un aşezământ divino-uman, Sfânta Biserică, care ne împărtăşeşte harul lui Dumnezeu, prin Duhul Sfânt. Ea este pe pământ „poarta cerului”, dar şi „inima lumii”.

Bisericii i s-a dat puterea şi mijloacele să unească pe Dumnezeu cu oamenii. Scara pe care a văzut-o Iacob, avea un capăt pe pământ, iar cu celălalt atingea cerul. Era legată de realităţile vieţii şi ale lumii. Pe ea coborau îngerii care aduceau harul cel nevăzut al lui Dumnezeu şi cu ajutorul ei urcau oamenii la cer. Prin Iisus Hristos şi prin Biserica întemeiată de El pe pământ s-a încheiat un nou legământ între Dumnezeu şi oameni. Dumnezeu a venit la om, l-a cercetat şi i-a dat puterea şi mijloacele să se întoarcă „acasă”. Locul unde se săvârşeşte această comunicare a energiilor necreate, a harului dumnezeiesc este Biserica. Ea este „laboratorul” în care puterile omului de atâtea ori slabe şi paralizate din cauza păcatului, se întâlnesc cu harul sfinţitor dat prin Iisus Hristos de Dumnezeu –Tatăl şi împărtăşit de Duhul Sfânt.

Ca o mamă duhovnicească, Biserica ne naşte ca fii ai lui Dumnezeu prin Taina Botezului, ne întăreşte în vârtute prin „pecetea darului Duhului Sfânt”, ne luminează mintea cu adevărul dumnezeiesc al Sfintei Scripturi, ne sfinţeşte şi ne înnoieşte viaţa prin Sfintele Taine, şi ne dă arvuna vieţii veşnice prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului.

Având în vedere importanţa covârşitoare pe care o are Biserica în viaţa creştinilor, pentru lucrarea mântuirii, noi preoţii: Grigore Pop, din Parohia Surduc; Ioan Şvab, din Parohia Băbeni; Vasile Avram, din Parohia Lozna; Teodor Iacob, din Parohia Ciocmani; Firmilian Gavruş, din Parohia Văleni; Grigore Vid, din Parohia Solona; Lucian Chiş, din Parohia Cristolţ; Ionuţ Papiţă, din Parohia Cristolţel şi Vasile Mărcean, din Parohia Valea Loznei, din cadrul cercului misionar-pastoral coordonat de pr. Ioan Şvab, din Protopopiatul Jibou, Episcopia Sălajului, conştienţi de misiunea pe care o avem pentru mântuirea sufletelor celor încredinţaţi nouă spre părintească păstorire, ne-am făcut un obicei ca în fiecare an în Postul Mare, şi nu numai, să ţinem seri duhovniceşti, în fiecare parohie din cele amintite, prin săvârşirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite şi a Tainei Sfântului Maslu, acum în perioada postului, slujbe săvârşite în sobor. La finalul sfintelor slujbe, în toate parohiile s-a ţinut de către fiecare preot prin rotaţie, câte o cuvântare tematică, adecvată acestei perioade duhovniceşti pe care o parcurgem, cu scopul de a-i ţine pe credincioşi mai aproape de izvorul harului – Sfânta Biserică.
Binecuvântează Doamne, pe cei ce iubesc podoaba Casei Tale!

Preot Ioan ŞvabConcursul naţional „Copilul în familie” în Protopopiatul Jibou

În după amiaza zilei de joi 14 aprilie 2011,cu binecuvântarea şi prin purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, s-a finalizat etapa pe protopopiat a concursului naţional „Copilul în familie” în protopopiatul Jibou.
Lucrările la cele două secţiuni literară şi artistică au fost evaluate în conformitate cu metodologia concursului de o comisie formată din: Preacucernicul Părinte Inspector pentru catehizare Silviu Boha, Preacucernicul Părinte Protopop al Jiboului Dan Dregan, Preacucernicul Părinte Vasile Danciu -coordonator al circumscripţiei catehetice Jibou şi Preacucernicul Părinte Alexandru Bande - coordonator al circumscripţiei catehetice Ileanda.
În urma evaluării lucrărilor au fost acordate următoarele premii:
a)Secţiunea literară:
•Premiul I: Both Ionuţ, clasa a VI-a – Parohia Gostila
•Premiul II: Prodan Ioana -Iulia, clasa a VII-a – Parohia Cristolţ
•Premiul III: Vlad Andrei, clasa a VI-a – Parohia Gâlgău
b)Secţiunea artistică:
•Premiul I: Blaga Cătălin, clasa a VI-a – Parohia Buzaş
•Premiul II: Chira Andreea, clasa a VI-a – Parohia Rus
•Premiul III: Vîrvaş Adrian, clasa a V-a – Parohia Gâlgău
Câştigătorii premiilor I la cele două secţiuni s-au calificat la faza pe episcopie.
Câştigătorii vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi organizate în Săptămâna luminată.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro