Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

Joi, 21 mai 2015, cu prilejul sărbătorii Înălțării la cer a Domnului nostru Iisus Hristos, Catedrala Episcopală din Zalău și-a serbat hramul. Cu această ocazie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe seama Catedralei Episcopale pe tânărul teolog Dan Balog. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, după rostirea cuvântului de învățătură, a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc. La orele 12:00 în toate bisericile din Eparhie au fost trase clopotele timp de un minut și s-a ținut un moment de reculegere pentru toți cei care s-au jertfit pentru apărarea gliei străbune.

Catedrala Episcopală din Zalău este o construcție impunătoare, lucrările la acest edificiu bisericesc începând imediat după revoluția din decembrie 1989. De dimensiuni impunătoare, Centrul cultural Sfânta Vinere, cum mai este cunoscut acest edificiu, este format din mai multe componente: biserica “Înălțarea Domnului”, cu o capacitate de 5000 de locuri, spații muzeale pentru obiectele de patrimoniu aflate în custodia bisericii, situate la demisolul bisericii și un paraclis cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Pe lângă aceste spații este demn de amintit și obeliscul închinat eroilor neamului, care străjuiește de o parte și de alta intrarea în locașul de cult și care are o înălțime de 50 de metri. În vârful acestuia este montat un clopot cu greutatea de trei tone care prin fiecare dangăt al său înalță o rugăciune pentru eroii în memoria cărora a fost ridicat locașul de cult.

Locașul de cult a fost declarat Catedrală episcopală în anul 2008, odată cu întronizarea Preasfințitului Părinte Petroniu ca primul episcop al Sălajului. În prezent se lucrează la lucrările de finisaj exterior, pregătindu-se pentru a îmbrăca haină de sărbătoare în vederea târnosirii. Toate lucrările efectuate de-a lungul celor 25 de ani de când s-a purces la ridicarea acestui complex cultural-spiritual au fost efectuate sub coordonarea părintelui Ioan Ghiurco.
În prezent, pe lângă Catedrala Episcopală din Zalău se desfășoară diferite activități sociale și culturale. În acest sens, printr-un parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj, au fost angajate două persoane care se ocupă cu îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice, cei din urmă fiind vizitați și ajutați la procurarea celor necesare traiului zilnic.

De asemenea, în spațiile de la demisolul catedralei, an de an, cu sprijinul profesorilor din oraș sunt meditați gratuit elevii în vederea pregătirii pentru examenele de capacitate de la sfârșitl clasei a VIII-a sau bacalaureat.

În custodia Catedralei Episcopale se află un număr de 1.800 de obiecte de patrimoniu, unele dintre ele fiind unicat.


Zi de sărbătoare la Parohia Recea Mică

Duminică, 17 mai 2015, în Duminica a VI-a după Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Recea Mică, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Locașul de cult s-a dovedit a fi neîncăpător pentru credincioșii prezenți în număr mare la slujbă.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit hirotonia întru preot a părintelui diacon Ciprian-Ionuț Daniliuc, acesta urmând a sluji în Parohia Valea Loznei.

Parohia Recea Mică este o parohie nouă, fiind înființată abia în anul 2006, primul paroh al acestei comunități fiind Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan. Inițial slujbele s-au săvârșit într-o capelă amenajată în fosta școală a satului, acum desființată, populația fiind mult îmbătrânită, în momentul acesta în sat locuind doar 24 de familii și 18 persoane văduve.

Odată cu înființarea parohiei s-a purces și la ridicarea unui locaș de cult. Biserica, de o arhitectură aparte, a fost pusă sub ocrotirea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Locașul de cult a fost târnosit de către Preasfințitul Părinte Petroniu în anul 2013.

Liturghie Arhierească la Parohia Ciumărna

Duminică, 10 mai 2015, în Duminica a V-a după Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Ciumărna. Alături de Preasfinția Sa au slujit un ales sobor de preoți și diaconi, la slujbă fiind prezenți credincioșii acestei parohii, dar și fiii satului și credincioși din parohiile învecinate.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ciprian-Ionuț Daniliuc, urmând ca în duminica următoare acesta să fie hirotonit preot.

După săvârșirea Sfintei Liturghii și rostirea cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat lucrările efectuate la casa parohială, lucrări începute în urmă cu trei ani, odată cu instalarea ca preot paroh a Preacucernicului Părinte Cătălin Lucaci.

Repere istorice

Situată la poalele Munților Meseș, în imediata apropiere a Municipiului Zalău, localitatea Ciumărna a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1460.

Din jurul anului 1700, în satul de la poalele Meseșului dăinuiește biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Aceasta a fost ridicată pe actualul loc datorită unei verosimile întâmplări: bătrânii spun că lemnele pentru construcţie au fost aduse din partea de răsărit a satului, iar carele ce aduceau lemnul au ajuns pe acest loc, unde uneia i s-a rupt osia, alteia jugul, iar alteia hamurile cailor. În această situaţie s-a hotărât strămutarea satului de unde era şi construirea bisericii aici. Actualmente locașul de cult se află într-o stare bună de conservare, aici săvârșindu-se Sfânta Liturghie doar o dată pe an, în ziua hramului.

Și pentru că astăzi este și Ziua regalității în România, trebuie menționat faptul că în memoria satului se păstrează și momentul în care, în anul 1938, Majestatea Sa, regele Carol al II-lea s-a oprit întâmplător la Ciumărna şi a vizitat bisericuţa de lemn, a cunoscut starea de spirit atât de unitară a locuitorilor şi a hotărât să schimbe denumirea din forma maghiară a satului cu cea de „Poiana Meseşului”, apoi a dispus ridicarea unei biserici, să fie sistematizat satul cu uliţe lărgite şi case aliniate pentru a deveni un sat model. A dispus de asemenea construirea unui sanatoriu pentru suferinzii de TBC şi o fântână arteziană în sat. Din nefericire doar primele două puncte s-au înfăptuit, celelalte rămânând doar înscrisuri în dosare. Astfel, timp de scurtă vreme, satul a purtat denumirea atât de frumoasă şi românească de "Poiana Meseş". Au venit însă zilele de 17 şi 18 septembrie 1940 care au adus nori negri asupra satului, din care s-a pornit ploaia de sânge a nevinovaţilor martiri din Treznea şi Ciumărna, care au căzut sub rafalele de gloanţe ce au ucis atâtea vieţi nevinovate. Au murit atunci în satul Treznea 86 de persoane, iar în Ciumărna 12 persoane. Vârsta celor ucişi era între 2 şi 85 de ani.

Biserica actuală a satului, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, o adevărată catedrală între satele de peste Muntele Meseș, a fost ridicată între anii 1976-1990 și are o arhitectură întru totul deosebită.


Liturghie Arhierească la Parohia Bocșa

Duminică, 3 mai 2015, în Duminica a IV-a după Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Bocșa, în mijlocul unui sobor de preoți și diaconi și în prezența credincioșilor acestei comunități. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul bisericii Adormirea Maicii Domnului din Municipiul Zalău.

După săvârșirea Sfintei Liturghii și rostirea cuvântului de învățătură, toți cei prezenți s-au deplasat în procesiune spre cimitirul parohial, unde Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit o capelă mortuară.

Din punct de vedere istoric, satul Bocșa este cunoscut în primul rând datorită marelui revoluționar Simion Bărnuțiu, care s-a născut aici în 21 iulie1808 și ale cărui rămășițe pământești odihnesc în cripta amenajată sub biserică, dar prima atestare documentară a localității datează încă din anul 1205.

Biserica actuală a satului a fost ridicată între anii 1937-1943, stilul arhitectural fiind unul autentic ortodox, în formă de cruce cu cupolă centrală.

Gândul construirii unei capele mortuare a venit din partea tinerilor satului, dar ideea a fost îmbrățișată de către întreaga comunitate, lucrările la acest edificiu demarând în urmă cu trei ani, fiind finalizate în această primăvară.
Preasfințitul Părinte Petroniu în mijlocul credincioșilor din Auckland, Noua Zeelandă

Duminică, 26 aprilie 2015, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Mihail, Episcopul Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Părinte Petroniu, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ignatie Teoforul” din orașul Auckland, Noua Zeelandă. Alături de Preasfinția Sa au slujit Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, consilierul economic al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte protopop Mihai-Mircea Corpodean, care este și parohul acestei comunități.

În Auckland se află cea mai mare comunitate românească din Noua Zeelandă.
Biserica „Sfântul Ignatie Teoforul” a luat ființă la sfârșitul anilor 1970 la inițiativa unui mic grup de credincioși, printre aceștia și descendenți ai unor familii creștine libaneze. Biserica a aparținut canonic de Arhiepiscopia Antiohiei din Australia.
Începând cu data de 15 iulie 1993 se produce un eveniment important în viața parohiei, odată cu hirotonirea preotului Mihail Coumbias ca preot titular al parohiei „Sfântul Ignatie Teoforul”.
În prezent cei mai mulți dintre enoriașii care participă la Sfânta Liturghie sunt români ortodocși, stabiliți în Auckland și care mărturisesc credința ortodoxă străbună.
Părintele Mihail Coumbias a fost de naționalitate greacă, dar născut în România. Părintele Mihail împreună cu consiliul parohial a dorit să facă trecerea parohiei sub jurisdictia canonică a Patriarhiei Române.
În luna iulie a anului 2008, Părintele Mihail a trecut la cele veșnice, așa încât Preasfințitul Părinte Mihail, Australiei și Noii Zeelande în conlucrare cu consiliul parohial în luna septembrie a aceluiași an a numit în postul de preot paroh al bisericii "Sfântul Ignatie Teoforul" pe Preacucernicul Părinte Mihai Mircea Corpodean, care este în prezent și protopopul Noii Zeelande.Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ignatios în Episcopia Sălajului

În perioada 17-19 aprilie 2015, la invitația Preasfințitului Părinte Petroniu și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Părinte Ignatios, Mitropolitul ortodox grec al Madagascarului a făcut o vizită în Episcopia Sălajului.

Astfel, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie alături de Preasfințitul Părinte Petroniu în altarul de vară al Mănăstirii Strâmba, cu prilejul hramului de primăvară al acestui așezământ monahal. Tot acum a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre provocările vestirii Evangheliei în Madagascar, dar și despre cultura locuitorilor acestei insule.

În după amiaza zilei de vineri și în cursul zilei de sâmbătă a vizitat mai multe biserici din orașul Zalău și din Protopopiatul Jibou. Astfel a vizitat Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Zalău, biserica "Sfântul Apostol Andrei" din Zalău, biserica „Sfântul Proroc Daniel” din Jibou, bisericile din parohiile Someș Odorhei, Inău, Chendrea, Bălan, dar și Mănăstirea Bălan.

Duminică,19 aprilie 2015, cei doi Ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Nicolae” din Zalău. Cu acest prilej, la finalul slujbei, Sfântul Apostol Toma a fost declarat cel de-al doilea ocrotitor al acestei biserici, întrucât multe evenimente din viața acestui locaș de cult au avut loc în Duminica Tomii, începând chiar de la sfințirea pietrei de temelie a bisericii din anul 2009.

După amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Ignatios a vizitat și biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău, cu acest moment încheindu-se și vizita Înaltpreasfinției Sale în Eparhia noastră.

Înaltpreasfințitul Părinte Ignatios s-a născut în Corint, Grecia, în anul 1951. A fost hirotonit diacon, apoi preot în anul 1976 și a fost tuns în monahism la Mănăstirea Stavronikita din Muntele Athos. Începând cu 1985 a slujit timp de șase ani ca misionar în Coreea de Sud, iar apoi în Bengalul de Vest, timp de 14 ani. În anul 2004 a fost ales Episcop de Madagascar, iar în urmă cu doi ani a fost ridicat la rangul de Mitropolit. Înaltpreasfinția Sa este vorbitor de limbile greacă, engleză, coreană, bengaleză și malgașă.Zi de sărbătoare la Parohia Sfântul Nicolae din Zalău

Parohia Sfântul Ierarh Nicolae din Zalău a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. Credincioșii acestei parohii au avut bucura de a-i avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ignatios, Mitropolitul grec ortodox al Madagascarului și pe Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului. Momentul a fost unul deosebit și pentru că astăzi, în Duminica Tomii, Sfântul Apostol Toma a fost declarat cel de-al doilea ocrotitor al acestui sfânt locaș, pe lângă Sfântul Ierarh Nicolae, primul hram al bisericii.
De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru preot pe părintele diacon Alexandru Tiță, pe seama Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului din comuna Rus.
După Sfânta Liturghie, credincioșii au primit din partea celor doi ierarhi iconițe cu Sfântul Apostol Toma.
Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ignatios nu a fost întâmplătoare în această zi, întrucât Înaltpreasfinția Sa a făcut misiune în India, în locurile unde a propovăduit Evanghelia însuși Sfântul Apostol Toma. Înaltpreasfințitul Părinte Ignatios, după ce a fost tuns în monahism la Mănăstirea Stavronikita din Muntele Athos, a vestit cuvântul lui Dumnezeu în Coreea de Sud timp de șase ani, apoi în India, mai precis în Bengalul de Vest, timp de 14 ani. Și în Coreea și în India a învățat limbile celor cărora le-a vestit Evanghelia. În anul 2004 a fost ales Episcop al Madagascarului, unde își continuă misiunea între locuitorii acestei insule. Aici, ca și în celelate locuri unde a făcut misiune, a învățat limba malgașă, pentru a se putea apropia de localnici.
Biserica Sfântul Nicolae din Zalău, este o biserică nouă, piatra de temelie a acestui locaș de cult fiind sfințită în Duminica Tomii a anului 2009. Tot atunci, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit parohiei o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, sfinte moaște care astăzi sunt păstrate într-o icoană relicvar a Sfântului Nicolae. În prezent, locașul de cult este în curs de pictare, așteptând ziua târnosirii.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

A fost zi de sărbătoare și la Mănăstirea Strâmba, din Episcopia Sălajului, cu prilejul hramului de primăvară al acestui așezământ monahal. În această zi, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ignatios, Mitropolitul Ortodox Grec al Madagascarului și de către Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurați de un impresionant sobor de preoți și în prezența a câteva sute de credincioși, veniți din toate colțurile județului, dar și din județele învecinate. În cadrul Sfintei Liturghii teologul Alexandru Tiță a fost hirotonit întru diacon, urmând ca duminică, acesta să fie hirotonit preot.
La finalul Sfintei Liturghii, cei doi Ierarhi au primt în dar din partea obștii mănăstirii câte o icoană a Maicii Domnului, copie a icoanei adăpostite în biserica de lemn a acestui așezământ monahal.
Începuturile Mănăstirii Strâmba se duc până în secolul al XV-lea, mai exact în anul 1470. Potrivit tradiției, întemeietorul acestui sfânt locaș este o femeie bogată care era gârbovă sau strâmbă, de la care și provine numele mănăstirii Strâmba. Aceasta avea o fiică bolnavă și văzând râvna la rugăciune a doi călugări ce pustniceau prin aceste locuri, i-a rugat să mijlocească prin rugăciune la Bunul Dumnezeu, pentru vindecarea fiicei sale, făgăduind averea sa, care era de 180 de iugăre de pământ și pe care s-a întemeiat ulterior așezământul monahal.
Biserica din lemn din incinta mănăstirii adăpostește icoana „Maica Domnului cu Pruncul”, numită și „Dulcele sărut”, care a făcut celebră mănăstirea în perioada interbelică îndeosebi. Potrivit tradiției, icoana a fost pictată de către vestitul Luca din Iclod, pe la anul 1673, cel care a pictat și icoana Maicii Domnului de la Nicula.
După ce începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea mănăstirea a fost lipsită de viață monahală, după aproape 200 de ani, în anul 1993, aceasta a fost reactivată. Sub coordonarea Preacuviosului Părinte stareț Grighentie Oțelea a fost ridicat un nou ansamblu monahal ce cuprinde paraclisul și corpurile de chilii. Ulterior au fost ridicate arhondaricul, un centru de asistență socială, Centrul cultural „Sfântul Pahomie de la Gledin” ce cuprinde muzeul, biblioteca și o sală de lectură, precum și altarul de vară al mănăstirii, cu hramul Izvorul Tămăduirii. În anul 2010 Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit piatra de temeie pentru biserica de zid a mănăstirii, în prezent executându-se lucrările de finisaj.
În cadrul mănăstirii, an de an, aici sunt organizate tabere pentru copiii participanți la proiectele Biroului pentru catehizare parohială a Episcopiei Sălajului și nu numai, se desfășoară diferite cercuri pedagogice ale profesorilor, conferințe tematice, precum și alte activități culturale. Numai anul trecut, în decursul verii, s-au perindat 6 serii de elevi în taberele organizate la Mănăstirea Strâmba, însumând peste 300 de copii.Liturghie Arhierească la Șimleu Silvaniei

Ca în fiecare an, în cea de-a treia zi de Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a făcut un popas duhovnicesc în mijlocul credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Intrarea în biserică a Maicii Domnului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sub coordonarea părintelui paroh Vasile Boșca, Parohia Intrarea în biserică a Maicii Domnului desfășoară o bogată activitate social-filntropică, majoritatea acestor activități desfășurându-se în Complexul social al parohiei. Astfel, la cantina parohiei servesc masa de prânz, în regim social, un număr de 23 persoane nevoiaşe, incluzând persoanele recomandate de către biroul de asistenţă socială al Primăriei Şimleu Silvaniei. De asemenea, în cadrul serviciului „Centru educaţional de zi”, parohia oferă asistare didactică, după orele de curs, pentru un număr de 36 elevi, proveniţi din familii dezorganizate şi cu posibilităţi minime de supraveghere în efectuarea temelor.

În urmă cu un an, în vecinătatea bisericii a fost sfințită piatra de temelie pentru un Centru de zi pentru copii, realizat prin finanțare europeană, care să vină în sprijinul copiilor orfani sau proveniţi din familii monoparentale, precum şi a copiilor ai căror părinţi sunt şomeri, cu venituri mici, dar şi în sprijinul acelor copii pe care părinţii nu îi pot ajuta în pregătirea lecţiilor. În acest moment lucrările la acest centru sunt în curs de a fi finalizate, în această primăvară urmând a fi făcută recepția lucrărilor.
Prezență arhierească în orașul Jibou

În cea de-a doua zi de Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Proroc Daniel și Sfântul Mucenic Gheorghe, alături de părinții slujitori ai acestei biserici și în prezența unui număr mare de credincioși.

Bucuria zilei a fost dată și de faptul că astăzi s-au împlinit șapte ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Petroniu ca primul Episcop al Sălajului, eveniment care a avut loc la 13 aprilie 2008, în Catedrala Episcopală din Zalău.

Biserica cu hramurile Sfântul Proroc Daniel și Sfântul Mucenic Gheorghe a fost ridicată între anii 1990-2013, locașul de cult fiind târnosit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 15 septembrie 2013, cu prilejul vizitei făcute de către Preafericirea Sa în Episcopia Sălajului.Tot cu acest prilej, Sfântul Proroc Daniel a fost proclamat patronul spiritual al orașului Jibou.www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro