Proiectul ECO-MARTISORUL

În perioada 26 februarie - 8 martie, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, s-a desfăşurat în municipiul Zalău şi oraşul Jibou proiectul ECO-MĂRŢIŞORUL, proiect realizat prin implicarea Episcopiei Sălajului, în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Porolissum, Liceul de Artă „Ioan Sima” din Zalău şi Grădiniţa „Prichindel” din Jibou.
ECO- MĂRŢIŞORUL a avut ca scop integrarea şi implicarea elevilor şi a preşcolarilor în viaţa comunităţii, dezvoltarea spiritului de întrajutorare a acestora şi, bineînteles, dezvoltarea abilitatilor practice. Mărţişoarele confecţionate de elevii Liceului de Artă „Ioan Sima” şi cele ale preşcolarilor de la Grădiniţa „Prichindel” au fost distribuite în bisericile ortodoxe din Zalau, respectiv Jibou, duminică, 27 februarie. Fondurile adunate vor fi utilizate în scop caritabil pentru ajutarea copiilor aflaţi în situaţii de risc social.
În ajunul zilei de 8 Martie a avut loc ultima activitate din cadrul acestui proiect dedicată Zilei femeii în cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor - filiala Sălaj. Într-o atmosfera plina de entuziasm şi veselie, reprezentantele asociaţiei au fost surprinse, în mod plăcut, de urările adresate lor, prin intermediul elevilor de la Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău, de către partenerii implicaţi în proiect. Pe lângă momentul emoţionant oferit de tinerii seminarişti, doamnele au primit câte un coşuleţ cu flori, confecţionat de elevii Liceului de Artă „Ioan Sima”.Întâlnirea coordonatorilor circumscripţiilor catehetice din Episcopia Sălajului

Vineri, 4 martie, la sediul Episcopiei Sălajului, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea PC Pr. Gabriel Gârdan, Consilier Cultural şi PC Pr. Silviu Boha, Inspector Eparhial pentru catehizare, a avut loc întâlnirea coordonatorilor celor 7 circumscripţii catehetice din Episcopia Sălajului. Cu această ocazie au fost prezentate rapoartele de activitate catehetică pe primul semestru al anului catehetic 2010-2011.
De asemenea, s-au stabilit principalele direcţii ale activităţilor catehetice din a doua jumătate a anului catehetic în curs, precum şi stategia de promovare a acestor activităţi.
Au fost făcute publice şi au fost discutate criteriile pe baza cărora va fi acordată la finalul anului catehetic Diploma de excelenţă "Sfântul Chiril al Ierusalimului".Preasfinţitul Părinte Petroniu va participa la slujba de pomenire pentru Mitropolitul Bartolomeu

Sâmbătă, 5 martie, Preasfinţitul Părinte Episcop Petroniu va participa la slujba de pomenire pentru Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu.
Împlinirea celor 40 de zile de doliu de la plecarea spre Împărătia cerurilor a Arhiepiscopului si Mitropolitului Bartolomeu, reprezintă un binecuvântat popas duhovnicesc de pomenire si rugăciune pentru odihna si fericirea vesnică a sufletului său.
După traditia Bisericii Ortodoxe, slujba de pomenire a Mitropolitului Bartolomeu, adormit întru Domnul, va avea loc, sâmbătă, 5 martie 2011, când, de la ora 9.00, va fi săvârsită, în Catedrala mitropolitană din municipiul Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie arhierească, urmată, la ora 11.00 de slujba Parastasului, oficiată de un sobor de arhierei si preoti, în frunte cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prezent special la Cluj-Napoca pentru acest moment comemorativ. Slujba va fi încheiată de Ectenia celor adormiti, rostită în cripta arhierească.Etapa locală a Olimpiadei de religie

Sâmbătă, 26 februarie 2011, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Petroniu, a organizat etapa locală a Olimpiadei de religie pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal. În cele 10 centre de examen constituite în județ, au fost evaluate cunoștințele religioase dobândite la orele de curs a peste 400 de elevi.
Tematica pentru această etapă a cuprins primele două unități de învățare conform programelor școlare în vigoare pentru această disciplină.
Faza județeană a Olimpiadei se va desfășura în data de 19 martie 2011 la Școala Gimnazială ”Corneliu Coposu” Zalău, iar etapa națională a acestei competiții va avea loc în perioada 17-21 aprilie 2011 la Galați.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia BohaPărintele Flore Iacob a trecut la cele veşnice

Încheindu-şi misiunea pământească, părintele pensionar Flore Iacob a trecut la cele veşnice, în dimineaţa zilei de 19 februarie 2011, la Cluj-Napoca.
Slujba înmormântării a avut loc în data de 21 februarie 2011, în biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Jibou şi a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de 16 preoţi şi un diacon. N-a lipsit protopopul Jiboului, Preacucernicul părinte Dan Dregan şi fostul protopop, Preacucernicul părinte Ioan Neamţu.
Părintele Flore s-a născut la data de 3 martie 1934 în satul Ciocmani, judeţul Sălaj, fiind al patrulea din cei cinci copii ai părinţilor Nicolae şi Floare.
A absolvit: Şcoala primară din satul natal, Liceul de cultură generală nr. 1 din Zalău, Seminarul Teologic din Craiova şi Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti.
A funcţionat mai întâi ca profesor. S-a căsătorit cu profesoara Livia Opriş, cu care a avut două fiice: Camelia şi Mihaela.
În septembrie 1970 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Firminiş-Popeni, unde a slujit 15 ani. În anul 1985 a fost transferat la Jibou. S-a pensionat în anul 2001, slujind în continuare în această biserică, atât cât sănătatea i-a permis.
Un impresionant număr de credincioşi şi-au luat rămas bun de la adormitul întru Domnul, după care trupul neînsufleţit a fost transportat la Cluj-Napoca, la cripta familială, din cimitirul central, iar sufletul "a plecat la Cel pe care L-a slujit o viaţă întreagă", după cum a inserat în cuvântul de învăţătură şi mângâiere Preasfinţitul Părinte Petroniu.
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească pe Părintele Flore, fratele nostru!Şedinţă administrativă la Protopopiatul Jibou

Joi, 10 februarie 2011, a avut loc, la sediul Protopopiatului Jibou, sub conducerea Preacucernicului Părinte Protopop Dan Dregan, şedinţa administrativă lunară.
După rugăciunea de început şi apelul nominal al preoţilor, s-a susţinut, de către Părintele Marius Sabău, de la Parohia Gostila, conferinţa cu tema : “Despre botez – argumente biblice şi patristice” (având în vedere faptul că, anul 2011 a fost declarat ca An omagial al Familiei, Botezului şi Tainei Sfintei Cununii).
S-au făcut, apoi, anunţurile necesare şi s-au discutat probleme de ordin economic, administrativ, cultural şi social. Ca problemă liturgică, s-a urmărit partea de început a Tainei Botezului.
Şedinţa s-a încheiat cu obişnuita agapă frăţească.
Următoarea întâlnire lunară va avea loc în data de 10 martie, în cadrul căreia se va susţine conferinţa cu tema: „Despre botezul copiilor”.Concursul naţional Biserica, locaş de închinare

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Petroniu, Episcopia Sălajului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă ,,Speranţa’’, Zalău, Şcoala Gimnazială ”Simion Bărnuţiu”, Zalău
organizează concursul "Biserica, locaş de închinare".
Acest concurs şcolar este unicul concurs pentru disciplina religie înscris de Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului în Calendarul concursurilor naționale școlare organizate în anul școlar 2010-2011.
Scopul concursului:
•Manifestarea dragostei faţă de Dumnezeu şi Biserică, prin cultivarea sensibilităţii artistice;
•Familiarizarea cu spaţiul liturgic.
Obiective:
•Stimularea interesului elevului pentru înţelegerea şi păstrarea legăturii omului cu Dumnezeu;
•Dezvoltarea capacitaţii de exprimare plastică individuală a sentimentelor religioase prin compoziţii plastice expresive şi creative;
•Dezvoltarea dragostei pentru frumosul din viaţa socială şi tradiţiile noastre;
•Realizarea revistei electronice şi a cd-ului cu materialele înscrise în concurs.

Concursul se desfăşoară pe trie secţiuni: desen, colaj şi fotografie şi se adresează tuturor elevilor din clasele I-XII şi profesorilor de religie.

Calendarul activităţilor:
1. Expedierea lucrărilor- data limită: 25.03.2011
2. Primirea şi înregistrarea lucrărilor: 25.03.2010- 8.04.2011
3. Evaluarea lucrărilor: 8.04.2011- 4.05.2011
4. Realizarea revistei virtuale: 4.05.2011- 10.05.2011
5. Vernisajul expoziţiei: luna mai, 2011
6. Expedierea diplomelor şi a premiilor: mai-iunie 2011

Regulamentul concursului îl găsiţi ataşat.Preot nou la Parohia Chechiş

Duminică, 6 februarie 2011, a avut loc instalarea noului preot în Parohia Chechiş din Protopopiatul Jibou. Părintele Ioan – Vasile Pop a fost transferat de la Parohia Mierţa (Protopopiatul Zalău). După săvârşirea Sfintei Liturghii în sobor de preoţi, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, l-a prezentat credincioşilor din Chechiş pe noul lor păstor sufletesc, i-a inmânat, conform rânduielii, Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cheile bisericii şi i-a urat să aibă o pastoraţie rodnică în noua parohie.Slujbe de pomenire pentru Mitropolitul Bartolomeu

Permanenţa Consiliului Eparhia al Episcopiei Sălajului întrunită în şedinţă sub preşedenţia Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, în data de 1 februarie, ca urmare a mutării la Domnul a vrednicului de pomenire Bartolomeu Anania, a hotărât că joi, 3 februarie, la ora 12.00 se vor trage clopotele în toate bisericile din eparhie, iar duminică, 6 februarie se vor oficia slujbe de pomenire, de asemenea, la toate bisericile din eparhie.Mesajul de condoleanţe al Preasfintitului Petroniu la trecerea în veşnicie a IPS Bartolomeu

Cu durere şi părere de rău am primit vestea plecării pe calea veşniciei a sufletului părintelui nostru, vrednicul de pomenire Bartolomeu, Arhiepiscopul şi Mitropolitul, care, tragem nădejdea că, de acum, îşi continuă slujirea arhierească la tronul Sfintei Treimi.
Vajnic apărător al credinţei strămoşeşti, mărturisitor neînfricat, conştiinţă trează, cărturar rafinat, mânuitor iscusit al condeiului şi al cuvântului, tâlcuitor iluminat al Sfintei Scripturi, Mitropolitul Bartolomeu ocupă un loc privilegiat în galeria ierarhilor de excepţie ai Bisericii Ortodoxe Române.
Împărtăşim durerea ierarhilor, preoţilor, monahilor şi credincioşilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi ne alăturăm celor care mijlocesc înaintea tronului ceresc iertare şi odihnă pentru sufletul său.
Veşnica lui pomenire!

† Petroniu
Episcopul Sălajului
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro