Program de formare profesională în Germania

Episcopia Sălajului în colaborare cu Fundaţia Diakonia din Neuendettelsau, Germania, organizează în perioada ianuariei 2012 - iunie 2015 un program de formare profesională pentru îngrijitori persoane vârstnice şi cu handicap.
Programul se va derula în Germania. Iniţial va fi organizat un curs intensiv de limba germană, urmat de cursuri şi practică de specialitate. Pe perioada formării cursanţii vor beneficia de cazare şi vor fi plătiţi pentru orele de practică efectuate. De asemenea, vor beneficia de asigurări sociale şi de sănătate şi de asistenţă spirituală. La finalul perioadei de formare cursanţii vor primi o diplomă recunoscută în toate statele Uniunii Europene.
Se pot înscrie în acest proiect persoane de gen feminin, absolvente de liceu, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 40 de ani.
Persoanele interesate sunt aşteptate la sediul Episcopiei Sălajului din Zalău, str. Avram Iancu, nr. 29A, marţi 18 octombrie 2011, ora 12.00.Al IV-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor

În perioada 19-21 septembrie s-a desfăşurat în Sala Conventus din Palatul Patriarhiei, al IV-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor”.
La congres au participat inspectorii eparhiali pentru cateheză din fiecare eparhie, reprezentanţi ai „World Vision International”, profesorul David Frost de la prestigioasa universitate Cambridge, inițiatorul proiectului catehetic „The Way” în traducere „Calea mântuirii”, precum şi membri ai echipelor din proiectul Alege Şcoala!.
Pe lângă dezbaterile legate de roadele de până acum ale acestui proiect au fost stabilite mai multe linii clare cu privire la activităţile catehetice care se vor desfăşura în anul 2012.
Având în vedere hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a dedica anul 2012 Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor, în cadrul Congresului naţional „Hristos împărtăşit copiilor” s-a stabilit organizarea unui concurs de miniproiecte cu caracter social-catehetic. Concursul se va numi „Copiii - Mâinile lui Hristos”.
Iniţiativa urmăreşte educaţia tinerilor şi a copiilor pentru a ajuta semenii din comunitatea din care fac parte, să organizeze efectiv miniproiecte sociale, din faza de design, de acumulare sau găsire de resurse până la activitatea propriu-zisă. Pe lângă educarea acestei mentalităţi de a sprijini, de a ajuta aproapele, ei vor fi puşi în situaţia de a găsi resursele necesare pentru susţinerea activităţilor lor. Limita de vârstă a copiilor participanţi la acest concurs este cuprinsă între 7 şi 17 ani. Iniţiatorii proiectelor trebuie să le dezvolte în perioada Postului Mare de anul viitor. Câştigătorul va primi finanţarea proiectului.
În cadrul lucrărilor celui de-al IV-lea Congres Naţional „Hristos împărtăşit copiilor” a fost prezentat un nou program de cateheză pentru adulţi, intitulat „The Way - Calea mântuirii”. El a fost aprobat de Sfântul Sinod și are drept scop integrarea în comunitatea bisericească a familiilor creştine.
The Way se adresează persoanelor cu vârste între 18 şi 80 de ani, chemate să participe, timp de 12 săptămâni, la discuţii libere pe baza unor teme despre credinţa ortodoxă. La congres a fost prezent chiar iniţiatorul proiectului de cateheză, profesorul David Frost de la Cambridge, care a vorbit despre ideea acestui proiect şi modul de aplicare al lui. Urmează doar stabilirea un plan de aplicare, traducere şi contextualizare a conţinutului acestui proiect”. S-a stabilit data de 1 noiembrie pentru selectarea grupului de preoţi din fiecare Eparhie, pentru cei care vor aplica proiectul urmînd ca în a doua jumătate a lunii noiembrie să se organizeze primul curs de formare pentru proiect.
După terminarea lucrărilor Congresului naţional „Hristos împărtăşit copiilor”, participanţii s-au întâlnit cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru activităţile pe care Biserica le desfăşoară în folosul copiilor şi al tinerilor şi i-a felicitat pe inspectorii responsabili cu organizarea catehezei parohiale care desfăşoară o mulţime de activităţi frumoase. „Suntem bucuroşi şi că legătura aceasta de cooperare şi coresponsabilitate se intensifică. Avem mare nevoie de cooperare în domeniul pastoral-misionar şi suntem bucuroşi că se învaţă în fiecare an câte ceva nou. Sperăm că aceste activităţi se vor intensifica şi, în acelaşi timp, vor fi benefice pentru educaţia creştină”, a subliniat Preafericirea Sa.
La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oferit daruri tuturor participanţilor la Congresul naţional „Hristos împărtăşit copiilor”.

Inspector pentru catehizare parohială
Pr. Silviu-Ioan BohaCONSFĂTUIREA JUDEŢEANĂ A PROFESORILOR DE RELIGIE SĂLĂJENI

Miercuri, 21 septembrie 2011, a avut loc Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sălaj. Aceasta a debutat cu slujba de Te Deum săvârşită în capela Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău şi a continuat în sala multimedia.

A fost prezentat Raportul de activitate pentru anul şcolar 2010-2011 în care au fost expuse şi activităţile reprezentative ale profesorilor de religie din judeţ: premiile obţinute la Olimpiada de religie şi la alte concursuri naţionale, organizarea primei ediţii a Concursului Naţional ”Biserica, locaş de închinare”, proiectele derulate în parteneriat cu Episcopia Sălajului şi alte instituţii (Biserica, tinerii şi colindele, Un zâmbet pentru fiecare copil, Tineri lăudând pe Domnul, Ajut-o pe Denisa) activităţile derulate în cinstea ”Anului omagial al Tainei Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii” (Cercul pedagogic al profesorilor de religie cu tema: „Familia şi şcoala- parteneri în educaţie”; Sesiunea de referate şi comunicări ştiinţifice: „Familia în slujirea şi promovarea vieţii”; Proiectul „Copii pentru părinţi, părinţi pentru copii”; Seri duhovniceşti cu tema „Stop violenţei”.

Alte subiecte aflate pe ordinea de zi s-au referit la direcţiile de acţiune pentru noul an şcolar, statutul orei de religie în cadrul învăţământului românesc, structura portofoliului profesorului de religie, stabilirea tematicii Cercurilor pedagogice.
S-a propus realizarea unor proiecte în vederea sporirii implicării în acţiunile misionare şi umanitare.

Cu această ocazie a fost distribuit numărul 6 al revistei profesorilor de religie şi a elevilor din Episcopia Sălajului „Din suflet, pentru suflet”.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia BohaFinal de proiect "Tărâmul fermecat al voluntariatului"

”Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”(T. Arghezi) pentru câțiva dintre elevii Liceului Ortodox ”Sf. Nicolae” din Zalău. Aceasta, pentru că timp de opt zile (9-16 septembrie a.c.) au fost impreună cu alți elevi de varsta lor din Palermo, împărtășind impresii, desfășurând activități, încercând să dea un nou sens voluntariatului – acela de modalitate de interacțiune și intercunoaștere, sub atenta supraveghere a coordonatorilor Pr.Claudiu Nechita, președinte al Asociației Filantropia Porolissum a Episcopiei Sălajului, Ștefania Nechita, profesoară de limba și literatura română în Liceul Ortodox ”Sf. Nicolae”, precum și Diletta Parisi și Adrianna Falanga, psihologi, responsabili ai centrului NO COLORS, Palermo. Toate activitățile au constituit parte a proiectului Tărâmul fermecat al voluntariatului, finanțat de ANPCDF, prin Tineret in acțiune.
Locațiile în care s-au desfășurat activitățile au fost Mănăstirile Strâmba și Bic, unde tinerii au avut posibilitatea și să se cunoască acceptând diferențele de cultură, etnie sau religie dintre ei, dar și să se implice în acțiuni de întrajutorare. Astfel, au dat o mână de ajutor la pregătirea proviziilor pentru iarnă la mănăstire, au cules mere pentru bolnavii de la C.C.R.N – Jibou, au cântat pentru bătrânii din azilul de pe lângă Mănăstirea Bic, s-au jucat cu copiii din cadrul Centrului Social al aceleiași mănăstiri. Această perioadă a fost benefică și cunoașterii frumuseților pitorești ale județului nostru și vizitării obiecivelor culturale sălăjene. Activitățile desfășurate au fost însoțite de entuziasm și emoție din partea tuturor celor implicați în proiect, pentru că atât elevii din Zalău, cât și cei din Palermo, au găsit in cadrul proiectului o alternativă de petrecere a timpului liber într-un mediu monastic, unde te poți regăsi și unde poți fi și de ajutor.
Tinerii au fost impresionați de experiența de viață și de disponibilitatea stareților mănăstirilor Strâmba și Bic, unde s-a desfășurat proiectul Tărâmul fermecat al voluntariatului, Arhimandritul Grighentie și Maica Stavroforă Marina, adevărate modele de viață demne de urmat, care au contribuit la formarea unei imagini pozitive depre oamenii pe care i-au cunoscut și despre locurile prin care au trecut.
Opt zile de toamnă au fost o experiență de neuitat, în care rol de axiomă au avut cuvintele: Tutti per uno, uno per tutti! (Toți pentru unul, unul pentru toți), Viva la Pace!(Trăiască pacea!) sau Amici per sempre! (Prieteni pentru totdeauna!)Proiectul TĂRÂMUL FERMECAT AL VOLUNTARIATULUI

În perioada 1 sepembrie- 17 octombrie a.c. se desfășoară în Episcopia Sălajului Proiectul TĂRÂMUL FERMECAT AL VOLUNTARIATULUI, un proiect finantat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, prin programul Tineret in actiune implementat de Asociatia Filantropia Porolissum, asociația Episcopiei Sălajului, în parteneriat cu Coop NO COLORS din Palermo - Italia și Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău.
TĂRÂMUL FERMECAT AL VOLUNTARIATULUI este un schimb intercultural care vizează promovarea cetățeniei active a tinerilor și a unui mediu propice voluntariatului la nivel European. Scopul acestui proiect este , în primul rând, acela de a motiva participanții să se exprime, să-și dezvolte abilitățile și să își descopere propriile valori, pentru a putea transforma orice mediu social negativ, intr-unul prietenos și deschis oportunităților, asemenea personajului Dorothy, din romanul lui L.Frank Baum,” Vrajitorul din Oz”. Dorothy a reușit să schimbe perspectiva asupra universului din țara lui Oz, dar și asupra propriei persoane, ea fiind încă un copil inocent dar autonom, care schimbă comportamentul unei lumi întregi.
24 de tineri din Zalau și Palermo vor aborda tema interculturalitații europene, din perspective voluntariatului și a egalității de șanse, a includerii sociale a persoanelor cu problem și participarea lor la viața comunității, abordând, așadar, în mod active, aspectul integrative și participative.
Sesiunea face to face, se va desfășura timp de o săptămână (8-16 septembrie), la mănăstirile Strâmba și Bic, unde tinerii voluntari vor interacționa, vor avea activități comune în centre de asistență social din județul nostru, vor explora, cu alte cuvinte tărâmul fermecat al voluntariatului din Sălaj, acțiuni concretizate in elaborarea unui Ghid al Voluntarului. Cea de a doua sesiune, aceea de diseminare a proiectului și promovare a actvităților de voluntariat în școlile din Palermo și Zalău, se va desfășura in intervalul 16 septembrie – 17 octombrie.

Pr. Claudiu NechitaEdiția a II-a a Festivalului „Maică Pururea Fecioară”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, la mănăstirea „Sfânta Maria” Rus, protopopiatul Jibou, a avut loc duminică 7 august 2011 ediția a doua a festivalului de pricesne mariane „Maică pururea fecioară”.
Dacă în urmă cu un an, la prima ediție a festivalului participau un număr de 80 de copii din 6 parohii ale protopopiatului Jibou, la ediția din acest an au participat 200 de copii din 19 parohii reprezentând toate cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului.
Festivalul, pus sub egida Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în altarul de vară, în pădurea din vecinătatea mănăstirii, de un sobor de preoți având în frunte pe PC pr. lect. dr. Gabriel-Viorel Gârdan, consilier cultural al Episcopiei Sălajului. Răspunsurile la slujbă au fost date de tinerele din grupul vocal „Sfânta Cuvioasa Parascheva” de la Catedrala episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău.
După agapa oferită de către maica stareță Maria pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, grupurile de copii au urcat pe scenă și pădurea a răspândit ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, prin dăruire și licărul de speranță din privire, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.
În perioada în care juriul format din toți preoții prezenți s-a retras pentru deliberare, grupul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a susținut un recital de cântări închinate Maicii Domnului.
La final s-au acordat diplome de participare și premii pentru toți participanții. Fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.
Laureații ediției a doua a festivalului de pricesne mariane „Maică pururea Fecioară” au fost:
Locul I - Parohia Cehu-Silvaniei
Locul II- Parohia Tihău
Locul III - Parohia Ortelec.
De asemenea au fost acordate și două premii speciale grupurilor de copii din parohiile Gâlgău și Giurtelec.Festivalul de pricesne mariane "Maica Pururea Fecioara"

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, duminică, 7 august, la Mănăstirea "Sfânta Maria", Rus, Protopopiatul Jibou, se va desfăşura ediţia a II-a a festivalului de pricesne mariane "Maică Pururea Fecioară". La acest festival şi-au anunţat participarea un număr de 210 copii din 21 de parohii.Săptămână binecuvântată la Mănăstirea Strâmba

Sprijiniţi de mult Milostivul Dumnezeu, prin grija Maicii Domnului, bunătatea şi dragostea în Domnul nostru Iisus Hristos a părintelui stareţ Protosinghelul Grighentie, şi în acest an copiii din parohiile Sîg şi Valcăul de Jos au avut parte de o săptămână binecuvântată, în grădina Maicii Domnului, la Mănăstirea Strâmba.
În fiecare an când venim în tabără la Mănăstirea Strâmba descoperim ceva nou. Anul trecut clădirea bibliotecii, azi dotată cu cele folositoare celor care vin aici, anul acesta biserica cea nouă, iar în anii ce vor veni Dumnezeu va rândui celelalte de trebuinţă sufletelor noastre.
Iubitorii de Dumnezeu care s-au ostenit pentru noi în această săptămână sunt permanent acolo la mănăstire. Părintele stareţ împeună cu obştea, ca de fiecare dată cu sufletele pline de dragoste, cu chipul luminat de dumnezeiasca bunătate, cu vorbe pline de învăţătură.
În inima mănăstirii, Dumnezeu a aşezat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care şi în acest an ne-a primit cu mare drag să poposim aici în jurul ei, să-i aducem slavă şi mulţumire, să ne plângem necazurile şi geutăţile ce vin asupra noastră.
Ca fii ai sfintei noastre Biserici, noi drept măritori creştini, cinstim pe “Preasfânta, Curata, Preabinecuvântata, Mărita Stăpâna noastră, de Dumnezeu Născătoarea şi pururea Fecioara Maria”, şi mare a fost bucuria când la slujbele săvârşite la mănăstire, participam cu totii, iar glasurile copiilor răsunau cântând în cor.
„Născătoare de Dumnezeu
Fecioară bucură-te
Ceea ce eşti plină de dar
Marie, Domnul este cu tine
Binecuvântată eşti tu între femei
şi binecuvântat este rodul pântecelui tău
Că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre.”
Săptămâna binecuvântată a început luni 18 iulie când am ajuns la Sfânta Mănăstire. Au urmat zile frumoase, alături de cei care vieţuiesc aici. La orele de cateheză l-am avut alături de noi pe părintele Acachie. Miercuri de sărbătoarea Sfântului Ilie, am participat cu toţii la Sf. Liturghie, săvârşită de părintele stareţ în altarul de vară. Mare ne-a fost bucuria să avem o vreme frumoasă şi un soare care strălucea puternic, iar după săvârşirea Sf. Liturghii şi a rugăciunilor, să trimită Dumnezeu si Sf. Ilie ploaia ca o binecuvântare peste noi.
Nimeni n-a simţit dorul de casă, lipsa mamei, a fratelui, a calculatorului. A fost o nouă familie. Nu ne lipsea nimic, deoarece părintele stareţ a avut grijă ca lucrul acesta să nu se întâmple, reuşind să ţină locul tuturor celor pe care-i aveam în gând. Joi, ziua în care am pornit cu toţii la drum. Mergeam in judeţul Bihor, unde am vizitat mănăstirea Sf. Cruce, mănăstirea Buna Vestire, iar apoi am avut parte de câteva ore de relaxare la Băile Felix. Copiii au fost încântaţi de frumuseţea locurilor vizitate. Vineri dimineaţa copiii au primit Sf. Taină a Spovedaniei şi au fost împărtăşiţi cu Trupul şi Sângele Domnului.
Nu putem uita orele de pictură care s-au desfăşurat în această tabără sub îndrumarea fratelui Claudiu, care ne-a dezvăluit multe lucruri interesante în ale picturii. E minunat să descoperi ceea ce există dincolo de ceea ce vedem noi într-un tablou, să descoperi paşii ce trebuie făcuţi ca să poţi transforma o bucată de lemn într-o icoană la care să te închini cu evlavie şi mare cinste.
Despărţirile sunt grele, de aceea nimeni nu a aşteptat ziua de sâmbătă. Toţii copiii se întrebau cum a trecut această săptămână? Mulţi spuneau “vreau să mai rămânem”. Dar cum orice început are şi un sfârşit, clopoţelul a sunat şi pentru noi, sâmbătă la orele amiezii în semn de despărţire, dar nu înainte de a participa cu toţii la festivitatea de premiere a copiilor participanţi în această tabără; părintele stareţ a înmânat diplome şi cadouri, deoarece cu toţii au obţinut rezultate deosebite la concursurile desfăşurate în această tabără.

Au fost alături de copii, în această săptămână: preot Lazăr Flavius Ioan (parohia Sîg),prof. ed. Dana Tîrlea, prof. Claudia Blaga şi prof. Monica Ember.

Din gândurile copiilor:

„Vreau să mărturisesc că această tabără este cea mai frumoasă experienţă din viaţa mea.Vin pentru prima oară aici unde am învăţat să preţuim familia, să fim mai credincioşi, să iubim biserica şi pe Dumnezeu.”(Nemet Laura Ana Maria, cls.a-V-a,Valcău)

„Aici am găsit un colţ de Rai, unde am aflat lumina divină şi credinţa adevărată.Toţi de aici au fost pentru noi îngeri păzitori care ne-au luminat calea spre o viaţă mai bună.” (Ioana Puşcaş,cls.a –VIII-a,Sîg)

„A fost o săptămână plină de har şi dar. M-am simţit ca-n Rai. Aici e o lume nouă. E Dumnezeu. Este Maica Domnului. E părintele stareţ. Fără ei nimic.” Tîrlea Daria,cls.IV-a ,Sîg)

„Acest lăcaş sfânt ne-a oferit grija, liniştea şi dragostea de care aveam nevoie în această săptămână binecuvântată”. (Paula Gui, cls.a-VIII-a,Sîg)

Material realizat de prof. ed. Dana TîrleaElevi sălăjeni în Tabăra de la Durău

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Petroniu, Episcopul Sălajului, un număr de 42 de elevi, din Protopopiatele Jibou şi Zalău, au participat gratuit, în perioada 24 – 29 iulie 2011, la Tabăra de creaţie creştină de la Centrul Cultural - Pastoral “Sfântul Daniil Sihastru”, din cadrul Mănăstirii Durău. Au fost prezenţi câte trei elevi, cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani, din parohiile Brâglez, Buzaşi, Cristolţ, Gâlgău, Inău, Rus şi Tihău, din cadrul Protopopiatului Jibou, şi din parohiile Bocşa, Brebi, Cehu Silvaniei, Mirşid, Ortelec şi Zalău (şase participanţi) din cadrul Protopopiatului Zalău. Fiecare şi-a ales câte un atelier unde să lucreze: pictură, creaţie sau literar – religios şi au fost repartizaţi pe categorii de vârstă (7 – 10 ani, 11 – 12 ani şi 13 – 15 ani). Au îmbinat rugăciunea cu munca, după vechiul dicton latin “Ora et labora” (Rugăciune şi muncă).
Distinsa doamnă Prof. Univ. Dr. Melniciuc Puică Nicoleta - coordonatorul taberei, ne oferă informaţii referitoare la activităţile din cadrul acestei tabere: “Taberele de creaţie creştină “Licăr de lumină” se desfăşoară în cadrul proiectului “Alege Şcoala!”, proiect al Patriarhiei Române, în parteneriat cu organizaţia creştină World Vision România. Proiectul “Alege Şcoala!” este primul proiect cu fonduri europene al Patriarhiei Române, destinat prevenirii riscului de abandon şcolar. Taberele “Licăr de lumină” din vara anului 2011 au loc la Durău, Caraiman, Tismana şi Miclăuşeni, 5 zile pe săptămână, timp de 12 săptămâni. În săptămâna a şasea (24 – 29.07.2011), la Centrul Cultural - Pastoral de la Durău, într-un cadru natural deosebit, lângă mănăstirea Durău şi muntele Ceahlău, au fost primiţi cu drag copii din Jibou şi Zalău, alături de copii din Buzău, Bacău, Sascut şi Herăşti, în total 160 copii. Aceştia şi-au desfăşurat activitatea în cadrul celor trei tipuri de ateliere: pictură, creaţie şi literar – religios. La aceste ateliere, copiii au creat lucruri deosebite: icoane, cruciuliţe, tablouri, metanii, poezii, compuneri, felicitări etc. Toţi copiii participanţi la tabară au primit tricouri şi şepci; cei mai creativi dintre aceştia au primit premii şi menţiuni. Copiii au fost încurajaţi să-şi descopere noi talente, cu ajutorul profesorilor, majoritatea absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, secţia Artă Sacră. În această săptămână a participat, în calitate de voluntar, şi părintele protopop de Jibou, Dan Dregan, care a ajutat la progamul religios al taberei.”
“Este o tabără creştină, de creaţie, de aceea munca va fi însoţită şi de distracţie şi, bineînţeles, de rugăciune. Rugăciuni sincere şi curate, printre care se mai strecoară ştrengării mici de copii zburdalnici. Atelierele de lucru îi aşteaptă cu surprize; aici fiecare îşi va dezvolta talentul, spiritul de observaţie artistică, simţul culorii, îndemânarea, gustul estetic.” – ne declară doamna profesor Tatiana Murariu, asistent la atelierul de pictură, şi continuă: “Atelierul de pictură – aici sunt dirijaţi spre o lume frumoasă, luminoasă şi plină de culori vii. Mai întâi Biserica! Ea le poartă de grijă. Încet, cu linii stângace, încearcă să redea conturul Casei Domnului. Sunt frumoase Bisericile. Apoi sute de ornamente vor prinde contur pe foi cartonate. Se vizitează Paraclisul Sfântului Daniil Sihastru şi Biserica “Sfântul Pantelimon”, se discută, se observă, apoi se trece la lucru. Peisaje minunate, prind contur, parcă mai frumoase decât în realitate. Ghicitori şi cântece se ascultă şi se învaţă. Răsună vesel “Imnul taberei”. Concursuri şi jocuri în aer liber: “mingea la mijloc!”, “Fă cu ochiul”, “Al treilea fuge” etc. Încercăm să batem toaca. Bătăile, ca picăturile de apă, rare, dese şi iarăşi rare, umplu văzduhul, anunţând noi “ucenici” ai Domnului. Icoane pline de sensibilitate, culori vii ce scot la iveală chipuri de sfinţi şi îngeri, sunt expuse pe panoul atelierului. Sunt şi desene libere, cu fructe zemoase, copii veseli şi totul e linişte, farmec şi, uneori, lacrimi: “Nu-mi iese cum vreau, doamna!”, iar doamna încurajează şi ajută. Toţi sunt talentaţi şi sensibili.”
Lângă atelierul de pictură este situat cel de creaţie. “Pictura se îmbină armonios cu atelierul de creaţie. Aici, copiii învaţă să creeze şi să fie mai creativi. Cruciuliţe de maşină, de purtat la gât, cruciuliţe de birou, brăţara prieteniei, metaniere şi alte modele de brăţări, origami, cravate, hăinuţe pentru copii, aplicaţii florale, tablouri, huse de telefon şi multe alte lucruri minunate ies din mânuţele delicate şi stângace care, la sfârşitul zilelor de tabără, vor fi îndemânatice şi sigure. Munca este încununată de răsplată; premii pentru fiecare şi pentru cei care au fost mai harnici. Acum pleacă acasă. Lacrimi sincere de despărţire şi clipe de neuitat. Succes şi poate...sigur se vor întoarce!” – sunt cuvintele doamnei profesor Mihaela Moncea, unul din asistenţii de la acest atelier.
Într-o altă parte a complexului, întâlnim copii la atelierul religios, îndrumaţi de Preacucernicul Părinte Ştefan Zaharia, care ne împărtăşeşte din tainele acestui atelier, în calitate de asistent: “În cadrul taberei “Licăr de lumină” Durău, activităţile Atelierului Religios – Literar se disting prin promovarea compoziţiilor tematice religioase, a cântecului religios şi popular, dar şi istorie, prin implicarea copiilor în cateheze, în capela Centrului Cultural Pastoral “Sfântul Daniil Sihastru” şi prin activităţi recreative, jocuri de orientare şi reconstituire de versete biblice. Fiecare sesiune a taberei debutează cu Sfânta Liturghie, iar programul liturgic cuprinde rugăciunile de dimineaţă, de seară, de la mese, cât şi citire ale unor Acatiste sau săvârşirea unor Laude: Utrenie sau Vecernie. Săptămâna aceasta am săvârşit Vecernia şi Litia Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, întrucât mănăstirea Durău are ocrotitor pe acest sfânt, alături de marele praznic al Buneivestiri.”
La final, în cadru festiv, fiecare elev a primit câte o diplomă de participare, iar unii, cei mai buni şi mai talentaţi din fiecare atelier şi grupă, au fost răsplătiţi cu premii. Enumerăm premiile elevilor sălăjeni participanţi: pictură: Diana – Ioana Mureşan (Ortelec), Andrei – Casian Mureşan (Brebi) şi Roxana – Bianca Borz (Zalău) – premiul I; Daniela – Maria Sână (Tihău) şi Ximena Bârsan (Cehu Silvaniei) – premiul II; Alexandra – Mădălina Feher (Bocşa) – menţiune; creaţie: Raluca – Alexandra Petran (Cristolţ) – premiul I; Alex – Denis Iluţ (Cehu Silvaniei) şi Mădălina – Irina Morar (Brâglez) – premiul II; Dacian – Claudiu Moroşan (Inău), Florina – Mihaela Chende (Mirşid), Andrei – Ilie Katona (Tihău), Mădălina – Maria Susa (Buzaşi) şi Diana – Marina Boldor (Gâlgău) – menţiune; religie: Ramona – Daniela Chiş (Ortelec) – premiul I; Raluca – Lorena Ianoşi (Rus), Cristian – Mihai Meszaroş (Inău) şi Oana – Daniela Mărcuţ (Cehu Silvaniei) – premiul II; Lorena – Melita Crăciun (Bocşa), Dayana – Mirela Coste (Tihău), Ioana – Mihaela Moldovan (Gâlgău) şi Lucia – Maria Olar (Mirşid) – menţiune.
La întoarcerea spre casă am solicitat impresii din partea copiilor. Iată câteva din acestea: “Tabăra “Licăr de lumină” 2011. Cel mai important e să crezi; dacă simţi credinţa în sufletul tău, ai parte de cele mai frumoase întâmplări. Eu am crezut şi bunul Dumnezeu m-a adus aici, în acest loc plin de credinţă, bunătate, dragoste. Tabăra “Licăr de lumină” este unul dintre cele mai frumoase locuri. Blândeţea profesorilor, activităţile distractive şi creative în acelaşi timp, sunt atuul acestei tabere. Aici totul este frumos şi blând. Nimic nu mi-a displăcut. Ca să primeşti, trebuie să crezi! Cea mai frumoasă tabără, “Licăr de lumină” Durău 2011” (anonim); “Această tabără m-a făcut să reflectez la viaţa mea, m-a făcut să gândesc ce pot să schimb la mine pentru a fi un copil mai bun şi credincios” (Avram Artemis Cristiana Maria – Mirşid); “…m-am simţit ca aproape în rai. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-a ales să particip la această minunată tabără. Nu o să uit niciodată aceste zile minunate.” (Oana – Daniela Mărcuţ - Cehu Silvaniei).

Protopop Dan Dregan - JibouRugăciune și relaxare în Tabăra catehetică de la Mănăstirea Strâmba

Începuturile Sfintei Mănăstiri Strâmba datează din secolul al XV-lea, mai exact din anul 1470, conform cercetărilor documentare ale istoricului Augustin Bunea și afirmațiilor egumenului Nichifor din anul 1761.
Mănăstirea Strâmba este așezată pe un deal în partea stângă a Văii Strâmba și este una dintre cele mai vechi și mai frumoase mănăstiri de pe plaiurile sălăjene. Singura contrucție a fostului ansamblu monahal care se păstrează și astăzi este Biserica din lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului (15 august).O deosebită valoare istorică și spirtuală o constituie pictura interioară și icoanele pictate pe lemn, realizate în 1742 prin strădania ieromonahului Domintian. O mare valoare spirituală o constituie și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, numită (Dulcele Sărut)pictată de către preotul Luca din Iclod, cel care a pictat și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula.
Într-o monografie mai veche a Ardealului Mănăstirea Strâmba figurează ca un mic centru de cultură, aici funcționând una din primele școli ardelene care a avut un mare rol în păstrarea și cultivarea tradiției și obiceiurilor locului.După aproape 200 ani în care a fost lipsită de viață monahală, mănăstirea a fost redeschisă prin ajutorul Maicii Domnului, iar prin strădania precuviosului părinte Grighente Oțelea, starețul mănăstirii, și-a recăpătat menirea inițială.
Cu binecuvântarea Presfințilului Petroniu Episcopul Sălajului și în acest an tabăra primește patru serii de elevi, fiecare serie timp de o săptămână.
Aflată în al cincilea an, tăbăra de catehizare de la Mănăstirea Strâmba a devenit deja o tradiție. Sufletul activităților este preacuviosul părinte stareț protosinghel Grighentie Oțelea, care cu drag, mult suflet și râvnă întru Hristos Domnul, îmbină activitățile duhovnicești și intelectuale pe care le transmite copiilor și tinerilor.
În tabără participă copiii din mai multe localități sălăjene, ea fiind o răsplată pentru copiii înscriși în proiectul „Hristos împărtășit copiilor” și nu numai.
În perioada 4-9 iulie 2011, 50 de copiii din parohiile Rus, Ceaca, Cristolț, Gâlgâu, Crișeni, Tihău și orașul Zalău au participat la activitățile duhovnicești și recreative organizate aici.
Timp de o săptămână tinerii au participat la programul sfintelor slujbe săvârșie în Paraclisul Mănăstirii sau în Altarul de vară. Utrenia, Vecernia și Sfânta Liturghie au fost un prilej pentru tineri de-a a participa la strană citind sfintele rugăciuni, cântând sfintele cântări și pricesne. De asemenea orele de cateheză au fost un prilej de a recapitula cunoștințele dobândite în decursul anului la orele de religie sau la orele de cateheză desfășurate în parohii, dar și de a dobândi altele noi.
La mijlocul săptămânii a avut loc o excursie în județul Satu–Mare. Itinerarul a cuprins municipiul Satu-Mare - unde copiii au vizitat Muzeul județean, Mănăstirea Țeghea, iar apoi s-au recreat la Băile Acâș. Pe toată perioada excursiei copiii au descoperit locuri noi și au rămas cu amintiri plăcute.
De asemenea în timpul taberei pe lângă activitățile duhovnicești copii au fost antrenați în diferite activități intelectuale și sportive. S-au desfășurat următoarele concursuri:„Concurs de toacă ” – la care copiii au învățat tainele bătutului în toacă; Concurs de cunoștințe religioase „Familia –izvor al bincuvântării divine”, Concurs de perspicacitate, unde s-a avut în vedere cunoștințele legate de învățătura noastră de credință; Concursul de pictură ,,Micul iconar” și întreceri sportive desfășurate sub deviza ,,Minte curată și corp sănătos”.
Vineri dimineața copiii au primit Sfânta Taină a Spovedaniei și au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului.
Sâmbătă la finalul taberei într-un cadru festiv, elevii au fost răsplătiți cu premii și diplome pentru toată activitatea depusă.
În această perioadă activitățile din cadrul taberei au fost sub coordonarea preoților Bande Alexandru din parohia Rus și Chiș Lucian din parohia Cristolț.
Impresii ale copiilor despre tabăra de la Mănăstirea Strâmba

„Mi-a plăcut foarte mult la Mănăstirea Strâmba și voi reveni de fiecare dată cu fiecare bucurie. Mulțumesc părintelui stareț și viețuitorilor de aici pentru modul în care ne-au primit și s-au ocupat de noi. Este o săptămână pe care n-o voi uita”.
BANDE MARIA – SCOALA GIMNAZIALĂ RUS, CLASA a III-a

„Mi-a plăcut mult această mănăstire și părinții care viețuiesc aici. Am descoperit lucruri noi care îmi vor folosi mult în viață”.
PETREAN IOANA – CEACA, Clasa a X-a

„Cel mai mult mi-a plăcut icoana Maicii Domnului care te îndeamnă la rugăciune și fapte bune. Mi-au rămas la suflet părintele Achachie, dar în mod deosebit părintele stareț Grighentie”.
GÂRDA AMALIA – GÂLGĂU, Clasa a VI-a
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro