Liturghie Arhierească în Parohia Tămașa

Duminică, 15 noiembrie 2015, în prima zi a Postului Nașterii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Tămașa, Protopopiatul Zalău. Alături de Preasfințitul Părinte Petroniu a slujit un sobor de preoți și diaconi în frunte cu protopopul locului, Preacucernicul Părinte Ștefan Lucaciu.
La final, Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe părintele paroh, Preacucernicul Părinte Ioan Văran, pentru faptul că anul acesta Preacucernicia Sa a adunat 40 de ani de activitate în slujba Bisericii lui Hristos ca preot în aceeași parohie.
De asemenea, s-a dat citire „Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la prima Duminică a Postului Naşterii Domnului din anul 2015, privind însemnătatea Anului Omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi a Anului Comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”.
Amplasată pe valea Almașului, localitatea Tămașa a cunoscut prima atestare documentară la anul 1341, când satul apare sub numele de poss. Tamasfalva. Actuala denumire de Tămașa este consfințită începând cu anul 1966.
Prima biserică despre care avem date și care mai dăinuie și astăzi este biserica de lemn cu hramul Sfânta Varvara care a fost ridicată în secolul al XVIII-lea, pictura murală fiind executată în 1775. Biserica a fost pusă sub ocrotirea Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, întrucât în zona Tămașa-Ticu exista o mină care a funcționat până în secolul trecut. Biserica, monument istoric, a fost strămutată în localitatea Ticu-Colonie, din județul Cluj, unde dăinuie și astăzi.
Biserica actuală, cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, a fost ridicată între anii 1936-1938. Locașul de cult a fost pictat abia în 1999, tot atunci efectuându-se și alte lucrări de consolidare și înfrumusețare, fapt pentru care biserica a fost resfințită în anul 2001.

Părintele profesor Ioan Chirilă a conferențiat la Zalău

În seara zilei de joi, 12 noiembrie 2015, în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu, la Zalău a avut loc o nouă întâlnire în cadrul seriei de conferințe „Glasul Bisericii în cetate”.

Astfel, în sala Dialoguri Europene a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă a susținut conferința cu tema „Omul postmodernității, peregrin între pământ și eternitate sau o pledoarie pentru o antropologie teologic trinitară”. La conferință au participat clerici din Episcopia Sălajului, dar și persoane cărora tema prezentată le-a stârnit interesul.

În introducere, Părintele Ioan Chirilă a explicat înțelesurile termenului de postmodernitate. Preacucernicia Sa a arătat apoi că rolul omului este acela de a restaura chipul lui Dumnezeu.

O idee pe care a subliniat-o părintele profesor este aceea că în zilele în care trăim, timpul este estompat datorită tehnologiei de care dispunem, putând să vorbim în orice capăt al lumii cu oricine, în timp real, dar distanța dintre noi rămâne. Omul postmodern riscă să piardă timpul sacru, timp din care fac parte timpul liturgic și comuniunea interumană. Prin tehnologie se poate împărtăși cuvântul lui Dumnezeu, dar nu se poate împărtăși Taina.

Împărăția lui Dumnezeu este o continuă îmbrățișare a lui Dumnezeu, a mai arătat Preacucernicia Sa.

O altă idee subliniată este aceea că lumea are nevoie de sacru, de sfințenie, dar nu întotdeauna lumea știe să acceseze izvoarele. Noi trebuie să arătăm lumii nu frumusețea noastră ci frumusețea lui Hristos. Ceea ce trebuie să izvorască din noi este frumusețea lui Hristos.

Părintele Ioan a arătat că la Taina Botezului se realizează pentru prunc o trinitate de părinți: părinții naturali, părinții spirituali și Tatăl cel ceresc. Această treime de părinți trebuie să ne conducă spre veșnicie.

În ceea ce privește mântuirea lumii există trei etape. Prima etapă a fost aceea în care omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu cu posibilitatea de a ajunge la asemănarea cu Acesta. Dar, a fi asemenea cu Dumnezeu nu înseamnă a fi Dumnezeu.

A doua etapă a fost aceea în care s-a întrupat Fiul lui Dumnezeu, iar valoarea omului este afirmată chiar de faptul că în iubirea Lui, Dumnezeu a trimis să ia trup omenesc pe Însuși Fiul Său.

Cea de-a treia etapă este aceea de a primirii omului în Împărăția lui Dumnezeu, iar valoarea omului este dată de putința de a rămâne în veșnicie.

Dar timpul omului postmodern este timpul unei captivități, numită de către părintele profesor „captivitatea oglinzii”. De multe ori, dezvoltarea omului postmodern este o dezvoltare care nu este armonioasă întotdeauna.

O altă idee pe care a dezvoltat-o părintele profesor Ioan Chirilă a fost aceea a faptului că actul artistic este un act de interceptare a veșniciei. În spațiul artei, în postmodernitate este dominant zgârie-norul.

Omul este om doar acela care știe să privească în oglinda veșniciei – cerul. Se pune întrebarea: Ce ar trebui să facem?

Răspunseul este că ar trebui să refacem frumusețea lumii acesteia. Pe Dumnezeu îl arăți celorlalți când înțelegi de ce ești valoros. Iar valoarea noastră este dată de faptul că trupurile noastre sunt temple ale Duhului Sfânt. Să fii templu al Duhului Sfânt înseamnă să fii izvor al Tainelor, în mintea ta să locuiască mintea lui Hristos, în inima ta să lumineze căldura Duhului, pentru ca acea lumină să lumineze cărarea și picioarele noastre spre a alerga la Domnul.

Credința nu este o ideologie, ci este o trăire. Credința se propune, nu se impune a mai precizat părintele, vorbind despre prozelitism.

Trebuie să oferim postmodernității cuvintele vieții. Stăpânim pământul pentru că din iubirea lui Dumnezeu, Acesta a hotărât să-și așeze în noi o parte din flacăra eternă a Duhului.

Noi trebuie să redescoperim că nu suntem numai trup ci și suflet, iar acest suflet trebuie hrănit. În acest scop ne ajută două lucruri: rugăciunea și împărtășirea cu Trupul lui Hristos. Acestea două ne fac să fim o icoană a veșniciei.

Concluzia părintelui profesor a fost aceea că avem nevoie de înțelepciunea acestui veac. Nu este suficient să adoptăm dimensiunea ascetică, de retragere din lume, ci trebuie să cunoaștem înțelepciunea acestui veac, dar să nu fim robiți de el.

Părintele Ioan Chirilă este Doctor în Teologie din anul 1999, la specialitatea Vechiul Testament şi Limba Ebraică, doctorat obținut la Facultatea de Teologie din Sibiu, cu teza “Cartea Profetului Osea, introducere, traducere, comentariu şi teologia cărţii”.

Începând cu anul 2004 este profesor titular al catedrei de Vechiul Testament, Arheologie Biblică şi Limba Ebraică la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, din același an fiind decan al acestei facultăți.

În anul 2007 Preacucernicia Sa a fondat Centrul de Bioetică şi Teologie al Universității Babeș-Bolyai. De asemenea, este membru în Uniunea Bibliştilor din România, Comisia de Istorie Bisericească Comparată, Institutul de Istorie Ecclesiastică, membru în comisia de dialog a Consiliului Mondial al Bisericilor cu Bisericile Protestante (WCC) și membru IASSO (Institutul pentru Studii Avansate în Ştiinţă şi Ortodoxie).

Din 2012 este Președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.Hramul bisericii din Pericei

Duminică, 8 noiembrie 2015, la sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, biserica din Parohia Pericei și-a prăznuit ocrotitorii. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Înaintea rostirii cuvântului de învățătură de către Preasfințitul Părinte Petroniu s-a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel intitulat „Cuvânt părintesc şi prietenesc pentru tineri”. De asemenea, Preasfinția Sa a îndemnat pe cei prezenți să înalțe către cer rugăciuni stăruitoare pentru pace și unitate în țară.

La finalul Sfintei Liturghii, în prezența credincioșilor din localitate, a fost lansată lucrarea „Monografia Parohiei Ortodoxe Pericei” întocmită de către parohul acestei comunități, Preacucernicul Părinte Silviu Moca. Prezentarea monografiei a fost făcută de către Preacucernicul Părinte Conf. Dr. Gabriel Gârdan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului și profesor de Istorie Bisericească la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca. În această lucrare este prezentată evoluţia cronologică a vieţii comunităţii şi Parohiei Ortodoxe din Pericei, valorificând multiple surse istorice: arhivistice, bibliografice şi tradiţia orală. Lucrarea înglobează hărţi, fotografii, dar şi tabele spre a ilustra cât mai concret conţinutul şi potrivit autorului a fost scrisă în urma analizei comparative a surselor şi a valorificării unor informaţii inedite.

În continuare, un alt moment important al zilei a fost inaugurarea muzeului parohial. Astfel, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit o slujbă de sfințire a acestui edificiu.

Muzeul este structurat pe trei încăperi. Pe pereții holului de la intrare sunt expuse tablouri cu eroii din localitate participanți la luptele din cele două Războaie Mondiale de la începutul secolului XX. Muzeul adăpostește o expoziție fotografică în care este redată o istorie în imagini a principalelor evenimente din viața parohiei. Tot aici este redat și șirul preoților care au slujit în această parohie.

În prima cameră sunt adăpostite diferite obiecte bisericești care au aparținut parohiei de-a lungul timpului. Astfel, peretele primei camere este acoperit cel dintâi iconostas al bisericii, de la anul 1906. Sunt expuse de asemenea icoane, Sfinte Vase, cruci, antimise, veșminte preoțești vechi și prapori. Vitrinele de sticlă adăpostesc 12 cărți de cult vechi, de patrimoniu, din secolele XVIII-XIX.

Cea de-a doua încăpere adăpostește o expoziție memorială din viața a două familii importante care-și au obârșia în această localitate: familia Deleu, din care a făcut parte marele revoluționar pașoptist și tribun al lui Avram Iancu, Iacob Deleu și familia Sima, din care s-a născut celebrul pictor Ioan Sima.

Situată în vecinătatea orașului Șimleu Silvaniei, localitatea Pericei a cunoscut prima atestare documentară la anul 1259, când satul apare sub numele de „terra Perchen”.

Biserica pusă sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Pericei a fost ridicată între anii 1888-1889. Pictura actuală a bisericii a fost realizată în 1983 de către pictorul Viorel Nimigeanu. În anul 2009, în urma unor ample lucrări de reînnoire și înfrumusețare a locașului de cult, Preasfințitul Părinte Petroniu a resfințit biserica la 16 august, ziua prăznuirii Sfinților Martiri Brâncoveni, cu această ocazie părintele paroh Silviu Moca primind distincția de iconom-stavrofor.


Cuvânt părintesc şi prietenesc pentru tineri

Dragi tineri,

În aceste momente de mare durere pentru moartea multor tineri nevinovați la Clubul Colectiv din Bucureşti, pentru familiile îndoliate care îşi plâng pe cei dragi ai lor, şi pentru cei răniți care se află în spitale, dar şi în vreme de mare frământare socială, vă adresăm cuvânt părintesc de mângâiere şi de prețuire, de pace şi binecuvântare.

Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite.

Înțelegem că tinerii de azi doresc nu numai socializare şi comuniune între ei, ci şi să fie ascultați şi încurajați în aspirațiile lor.

Biserica noastră îi iubeşte pe toţi tinerii, pe cei care vin la biserică şi pe cei care nu vin la biserică, deoarece ei sunt darul lui Dumnezeu pentru familie şi pentru societate.

Până acum, Biserica, împreună cu tinerii din parohii, a organizat multe programe spirituale, culturale şi social-filantropice. Acum însă dorim să exprimăm mai multă afecțiune şi înţelegere pentru toţi tinerii din societate, respectând libertatea, demnitatea şi aspiraţiile lor.

Biserica este acum alături de tineri înțelegând dorinţa lor de înnoire spirituală şi morală a societății româneşti şi se roagă pentru prezentul şi viitorul poporului român, spre a trăi în pace şi unitate.

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe RomâneSimpozion Internațional la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

Zeci de profesori și doctori în teologie discută la Cluj-Napoca în perioada 3-4 noiembrie 2015 despre provocările Bisericii în parohii și mănăstiri, aduse de o lume aflată în continuă schimbare.

Lumea se schimbă, de aceea e nevoie permanent de o reîmprospătare în modul în care Biserica este chemată să facă misiune în rândul oamenilor. De aceea, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca dedică începutul lunii noiembrie unui Simpozion Internațional intitulat „Misiunea parohiei și a mănăstirii într-o lume în continuă schimbare”.

Lucrările simpozionului s-au deschis marți, 3 noiembrie, în Aula Magna a Universității Babeș Bolyai cu festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa părintelui profesor Ioan Sauca, directorul Institutului Ecumenic din Bossey, Elveția.

Cuvântul de Laudatio a fost rostit de Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului.

La deschiderea oficială a Simpozionului organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au rostit alocuțiuni și rectorul universității, acad. Ioan Aurel-Pop, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii și Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului. Evenimentul s-a desfășurat în prezența a zeci de profesori și studenți.

Festivitatea a fost urmată de sesiunile de comunicări susținute de profesori universitari în teologie din țară și străinătate.

Unul din invitații speciali care au conferențiat în prima parte a prelegerilor a fost profesorul universitar Philip LeMasters, de la universitatea McMurry.

www.radiorenasterea.roZi de alese bucurii la Parohia Sfântul Nicolae din Zalău

În prima zi a lunii noiembrie, a fost o zi de alese bucurii duhovnicești pentru credincioșii Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae din municipiul Zalău. În această binecuvântată zi, credincioșii au avut bucuria de a-i avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande și pe Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului. După tradiția străbună, cei doi Ierarhi au fost întâmpinați în fața locașului de cult cu pâine și sare, primind apoi spre sărutare Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, conduși fiind în biserică de către soborul de preoți, în frunte cu Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului.

În continuare, a fost săvârșită Sfânta Liturghie în prezența inimoșilor credincioiși ai urbei de sub poalele Meseșului.

Un moment emoționant a fost cel în care Preasfințitul Părinte Mihail i-a oferit Preacucernicului Părinte paroh Ionuț Pop distincția „Crucea Australiană” pentru clerici, alături de gramata care consfințește această distincție.


În continuare, Preasfințitul Părinte Mihail a hirotesit întru iconom pe Preacucernicul Părinte Cristian Porumb, intendent la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului și preot misionar în cadrul Protopopiatului Jibou.

La rândul său, părintele paroh Ionuț Pop a oferit celor doi Ierarhi câte o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul acestei parohii.

Episcopia Ortodoxă Română a Australiei și Noii Zeelande a fost înființată la inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin aprobarea Sfântului Sinod, la 23 octombrie 2007. Sediul Episcopiei este în orașul Melbourne, statul Victoria, Australia.

Primul Episcop al nou înființatei Episcopii Ortodoxe Române a Australiei și Noii Zeelande este chiar Preasfințitul Părinte Mihail Filimon. Alegerea sa a avut loc în ședința Sfântului Sinod din 5 martie 2008, fiind hirotonit întru Arhiereu la 20 aprilie 2008.

Nu putem să nu remarcăm faptul că Episcopia Ortodoxă Română a Australiei și Noii Zeelande și Episcopia Sălajului sunt două Eparhii care s-au născut în același timp, urmând același parcurs. Ambele Eparhii au luat ființă în cadrul ședințelor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din luna octombrie a anului 2007. De asemenea, cei doi Ierarhi, Preasfințitul Părinte Petroniu și Preasfințitul Părinte Mihail au fost aleși ca păstori ai acestor Eparhii în aceeași zi, 5 martie 2008.

Vizita din aceste zile este prima vizită făcută de către Preasfințitul Părinte Mihail în Episcopia Sălajului. Preasfinția Sa a vizitat mai multe biserici din Eparhie. Astfel, însoțit de către Preasfințitul Părinte Petroniu, Preasfințitul Părinte Mihail a vizitat vineri biserica Sfântul Prooroc Daniel din Jibou, iar în cursul zilei de sâmbătă, trei biserici din Șimleu Silvaniei: biserica Intrarea în biserică a Maicii Domnului, biserica Sfântul Mucenic Pantelimon, care deservește și persoanele aflate în îngrijire la Spitalul Orășenesc Șimleu Silvaniei și biserica din cadrul Unității Militare din Șimleu Silvaniei. De asemenea, cei doi Ierarhi au vizitat și Mănăstirea Bic, aflată la marginea orașului Șimleu Silvaniei. De asemenea, cei doi Ierarhi au vizitat duminică biserica Nașterea Maicii Domnului din Zalău.Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou – Ocrotitorul Bucureştilor, la Patriarhie

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui sfinte moaşte se află la Catedrala Patriarhală este sărbătorit astăzi, 27 octombrie 2015. Cu acest prilej, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos, Mitropolit de Drama.

Alături s-au aflat şi următorii ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române:
- Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei
- Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitului Ardealului
- Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului
- Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei
- Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului
- Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale
- Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal
- Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
- Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei
- Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului
- Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului
- Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului
- Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei
- Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos
- Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului
- Preasfinţitul Părinte Cornel, Episcopul Huşilor
- Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului
- Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei
- Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei
- Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor
- Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei
- Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului
- Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii
- Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului
- Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei
- Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei
- Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei
- Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord
- Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande
- Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal
- Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor
- Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului
- Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei
- Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului
- Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului
- Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.

La acest eveniment au participat importante personalităţi de stat şi locale, preoţi şi diaconi din Arhiepiscopia Bucureştilor, dar şi numeroşi credincioşi şi pelerini care au aşteptat pe Dealul Patriarhiei cu răbdare pentru a se închina la sfintele moaşte depuse în baldachinul special amenajat lângă Catedrala Patriarhală.

www.basilica.roZi de sărbătoare la Cehu Silvaniei

Duminică, 25 octombrie 2015, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din orașul Cehu Silvaniei. Alături de Preasfinția Sa au slujit Preacucernicul Părinte Ștefan Lucaciu, protopopul Zalăului și părinții acestei biserici, Preacucernicul Părinte Radu Barbor și Preacucernicul Părinte Ioan Șandor. Biserica a fost neîncăpătoare pentru credincioșii micului orășel de la marginea județului Sălaj.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit un centru multifuncțional ridicat de parohie, aflat în imediata vecinătate a bisericii. Această clădire a prins contur începând cu anul 2010, valoarea lucrărilor depășind suma de 200.000 lei. Scopul ridicării acesteia a fost acela de a deservi nevoilor sociale ale parohiei, a creerii unui spațiu adecvat pentru desfășurarea activităților de cateheză parohială cu copii și a altor activități. Se dorește, de asemenea, ca pe viitor, aici să funcționeze un centru de zi pentru copii.

Situat la congruența judeţelor Sălaj, Maramureş şi Satu Mare, oraşul Cehu Silvaniei a fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1313. În acest document apare sub numele de “Castrum Cheevar” care înseamnă „Cetate de pământ”. La 1405 localitatea apare sub numele de "Chehy". Numele urbei vine de la numele etniei cehe, populaţie de origine slavă cu care românii au venit în contact în secolele trecute. Astfel de toponime sunt frecvente în judeţul Sălaj şi sunt în legătură cu diferite etnii de origine slavă: sârbi, cehi sau croaţi. Cehu Silvaniei și-a primit titulatura de oraș în urma reformei administrative din anul 1968.

În ceea ce privește biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Cehu Silvaniei, amintim că lucrările de construcție la acest locaș de cult s-au derulat pe parcursul a mai multor ani, începând cu anul 1935, sub coordonarea părintelui Ilie Călăuz. Sfinţirea bisericii s-a făcut în 1959 de Preasfinţitul Părinte Valerian Zaharia, Episcopul Oradiei.

Alte lucrări au fost efectuate de-a lungul timpului sub păstorirea preoţilor Mihai Tostogan şi Ştefan Vădeanu, lucrări care s-au încheiat o dată cu binecuvântarea bisericii de către Preasfinţitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei, la 14 octombrie 1984. Lucrările ulterioare, efectuate sub păstorirea actualului paroh, Radu Barbor, au fost binecuvântate de către Preasfinţitul Părinte Petroniu la 18 septembrie 2005.


Zi bogată în activități la Catedrala Episcopală din Zalău

Luni, 19 octombrie 2015, a fost o zi bogată în activități la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău.

Astfel, în prima parte a zilei, în sala de ședințe de la demisolul Catedralei s-a desfășurat ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului. Ședința a fost prezidată de către Preasfințitul Părinte Petroniu.
După efectuarea apelului nominal și constatarea cvorumului, au fost aduse la cunoștința membrilor acestui for bisericesc evenimentele importante din viața Eparhiei care s-au derulat de la ultima întâlnire, precum și investițiile făcute la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului pe parcursul acestui an.

Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Consiliul Eparhial este organismul executiv al Adunarii Eparhiale și are în competență problemele bisericești, administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale și fundaționale pentru întreaga Eparhie.

Consiliul Eparhial se compune din 9 membri, 3 clerici și 6 mireni, aleși pe termen de patru ani de Adunarea Eparhială dintre membrii ei.

În continuare, în incinta Catedralei s-a desfășurat Conferința preoțească de toamnă a preoților din cuprinsul Episcopiei Sălajului. La această conferință au participat toți clericii din Eparhie. Tema tratată a avut ca titlu “Provocări ale pastorației contemporane” și a fost susținută de către Preacucernicul Părinte Claudiu-Ionuț Boia.

În continuare au urmat discuții pe marginea acestei teme dezvoltându-se subiecte precum avortul, misiunea preotului în perioada comunistă, dar și greutatea pastorației într-o lume secularizată.

La final, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte Daniel Blaj, Diploma Sfântul Chiril al Ierusalimului, pentru activitatea catehetică deosebită în cadrul Biroului pentru catehizare parohială al Episcopiei Sălajului.

De asemenea, în cadrul ședinței, Preasfințitul Părinte Petroniu a prezentat noii hirotoniți din Eparhie, precum și pe Preacucernicii Părinți care au primit distincții speciale pe parcursul acestui an.
Resfințirea bisericii din Leșmir

Duminică, 18 octombrie 2015, credincioșii din localitatea Leșmir, filie a Parohiei Porți, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Petroniu. Prilejul a fost dat de finalizarea lucrărilor de înnoire a locașului de cult ce are ca hram Înălțarea Sfintei Cruci. După sfințirea bisericii de către Preasfinția Sa, a fost săvârșită Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în vecinătatea locașului de cult. Alături de Preasfințitul Părinte Petroniu au slujit Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei, Preacucernicul Părinte paroh Călin Petre, Preacucernicul Părinte Ioan Iacob de la Parohia Marca, Preacucernicul Părinte Adrian Medeșan, de la Parohia Cosniciu de Jos și Preacucernicul Părinte Nicolae Muntean de la Parohia Cutca, județul Cluj.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și o hirotonie. Astfel, părintele diacon Cristian-Ionuț Șandor a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Parohia Cuzăplac, Protopopiatul Zalău.

La finalul Sfintei Liturghii, după citirea Hrisovului, au fost oferite de către Preasfințitul Părinte Petroniu mai multe diplome de apreciere.

Satul Leșmir a fost atestat documentar pentru prima dată la anul 1213. În satul Șumal se păstrează un Penticostar tipărit la 1768, pe una din pagini consemnându-se faptul că acesta a fost donat de către Ion Ilie Ardelean din Leșmir, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea. De asemenea, pe un Liturghier tipărit la 1807, se semna în 1825 preotul Teodor Bruckental care era paroh la Porți, Ip și Leșmir.

Biserica actuală a satului a fost ridicată între 1936-1938 fiind clădită din pământ bătut. Clopotul cel mare al bisericii a fost adus de la o clopotniță din mijlocul satului aflată în paragină, acesta provenind probabil de la o biserică mai veche.

Locașul de cult a fost târnosit abia în anul 1978, după ce au fost executate mai multe lucrări de reînnoire.

Începând cu anul 2003, sub coordonarea actualului preot al satului, Preacucernicul Părinte Călin Petre, este refăcută în întregime pictura, este înlocuit iconostasul și se execută alte lucrări de înnoire. Lucrările efectuate atunci au fost binecuvântate de către Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, la 2 octombrie 2005.

Începând cu anul 2010 se intervine din nou asupra locașului de cult înlocuindu-se ușa și geamurile, fiind refăcut totodată în întregime acoperișul și turnul bisericii. Au fost făcute de asemenea gardurile și a fost amenajată curtea locașului de cult. Toate aceste lucrări au fost posibile prin dărnicia celor 14 familii de credincioși ortodocși care își duc traiul aici și a altor binefăcători.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro