Rugăciune și relaxare în Tabăra catehetică de la Mănăstirea Strâmba

Începuturile Sfintei Mănăstiri Strâmba datează din secolul al XV-lea, mai exact din anul 1470, conform cercetărilor documentare ale istoricului Augustin Bunea și afirmațiilor egumenului Nichifor din anul 1761.
Mănăstirea Strâmba este așezată pe un deal în partea stângă a Văii Strâmba și este una dintre cele mai vechi și mai frumoase mănăstiri de pe plaiurile sălăjene. Singura contrucție a fostului ansamblu monahal care se păstrează și astăzi este Biserica din lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului (15 august).O deosebită valoare istorică și spirtuală o constituie pictura interioară și icoanele pictate pe lemn, realizate în 1742 prin strădania ieromonahului Domintian. O mare valoare spirituală o constituie și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, numită (Dulcele Sărut)pictată de către preotul Luca din Iclod, cel care a pictat și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula.
Într-o monografie mai veche a Ardealului Mănăstirea Strâmba figurează ca un mic centru de cultură, aici funcționând una din primele școli ardelene care a avut un mare rol în păstrarea și cultivarea tradiției și obiceiurilor locului.După aproape 200 ani în care a fost lipsită de viață monahală, mănăstirea a fost redeschisă prin ajutorul Maicii Domnului, iar prin strădania precuviosului părinte Grighente Oțelea, starețul mănăstirii, și-a recăpătat menirea inițială.
Cu binecuvântarea Presfințilului Petroniu Episcopul Sălajului și în acest an tabăra primește patru serii de elevi, fiecare serie timp de o săptămână.
Aflată în al cincilea an, tăbăra de catehizare de la Mănăstirea Strâmba a devenit deja o tradiție. Sufletul activităților este preacuviosul părinte stareț protosinghel Grighentie Oțelea, care cu drag, mult suflet și râvnă întru Hristos Domnul, îmbină activitățile duhovnicești și intelectuale pe care le transmite copiilor și tinerilor.
În tabără participă copiii din mai multe localități sălăjene, ea fiind o răsplată pentru copiii înscriși în proiectul „Hristos împărtășit copiilor” și nu numai.
În perioada 4-9 iulie 2011, 50 de copiii din parohiile Rus, Ceaca, Cristolț, Gâlgâu, Crișeni, Tihău și orașul Zalău au participat la activitățile duhovnicești și recreative organizate aici.
Timp de o săptămână tinerii au participat la programul sfintelor slujbe săvârșie în Paraclisul Mănăstirii sau în Altarul de vară. Utrenia, Vecernia și Sfânta Liturghie au fost un prilej pentru tineri de-a a participa la strană citind sfintele rugăciuni, cântând sfintele cântări și pricesne. De asemenea orele de cateheză au fost un prilej de a recapitula cunoștințele dobândite în decursul anului la orele de religie sau la orele de cateheză desfășurate în parohii, dar și de a dobândi altele noi.
La mijlocul săptămânii a avut loc o excursie în județul Satu–Mare. Itinerarul a cuprins municipiul Satu-Mare - unde copiii au vizitat Muzeul județean, Mănăstirea Țeghea, iar apoi s-au recreat la Băile Acâș. Pe toată perioada excursiei copiii au descoperit locuri noi și au rămas cu amintiri plăcute.
De asemenea în timpul taberei pe lângă activitățile duhovnicești copii au fost antrenați în diferite activități intelectuale și sportive. S-au desfășurat următoarele concursuri:„Concurs de toacă ” – la care copiii au învățat tainele bătutului în toacă; Concurs de cunoștințe religioase „Familia –izvor al bincuvântării divine”, Concurs de perspicacitate, unde s-a avut în vedere cunoștințele legate de învățătura noastră de credință; Concursul de pictură ,,Micul iconar” și întreceri sportive desfășurate sub deviza ,,Minte curată și corp sănătos”.
Vineri dimineața copiii au primit Sfânta Taină a Spovedaniei și au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului.
Sâmbătă la finalul taberei într-un cadru festiv, elevii au fost răsplătiți cu premii și diplome pentru toată activitatea depusă.
În această perioadă activitățile din cadrul taberei au fost sub coordonarea preoților Bande Alexandru din parohia Rus și Chiș Lucian din parohia Cristolț.
Impresii ale copiilor despre tabăra de la Mănăstirea Strâmba

„Mi-a plăcut foarte mult la Mănăstirea Strâmba și voi reveni de fiecare dată cu fiecare bucurie. Mulțumesc părintelui stareț și viețuitorilor de aici pentru modul în care ne-au primit și s-au ocupat de noi. Este o săptămână pe care n-o voi uita”.
BANDE MARIA – SCOALA GIMNAZIALĂ RUS, CLASA a III-a

„Mi-a plăcut mult această mănăstire și părinții care viețuiesc aici. Am descoperit lucruri noi care îmi vor folosi mult în viață”.
PETREAN IOANA – CEACA, Clasa a X-a

„Cel mai mult mi-a plăcut icoana Maicii Domnului care te îndeamnă la rugăciune și fapte bune. Mi-au rămas la suflet părintele Achachie, dar în mod deosebit părintele stareț Grighentie”.
GÂRDA AMALIA – GÂLGĂU, Clasa a VI-aTabără catehetică la Mănăstirea Strâmba

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Pertoniu, luni 4 iulie a început Tabăra catehetică la Mănăstirea Strâba. Tabăra este coordonată de către Sectorul cultural, Biroul de catehizare din cadrul Episcopiei Sălajului şi Stareţul Mănăstirii Strâmba Protosinghel Grighentie Oţelea.
În cele patru serii ale taberei vor participa peste 250 de copii din eparhie.
Pe lângă activităţile duhovniceşti copiii sunt antrenaţi în diferite activităţi intelectuale şi sportive. În fiecare serie se desfăşoară următoarele concursuri: „Concurs de toacă”, Concursul de cunoştinţe religioase „Familia izvor al binecuvântării divine”, „Concurs de perspicacitate”, Concursul de pictură „Micul iconar” şi întreceri sportive desfăşurate sub deviza „Minte curată şi corp sănătos”.
La finalul fiecărei serii se vor acorda în cadru festiv diplome şi premii.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaFinal de an catehetic în Episcopia Sălajului

Duminică 19 iunie 2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi sub îndrumarea PC părinte Cosmin Porcar, Coordonatorul Circumscripţiei Catehetice Şimleu-Silvaniei, a avut loc finalizarea proiectului catehetic „Familia, izvor de binecuvântare divină” la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din oraşul Şimleu Silvaniei.
Parteneri în acest proiect au fost Primaria şi Consiliul Local al oraşului Şimleu-Silvaniei, reprezentate de domnul primar ing. Septimiu Turcaş şi de către domnul viceprimar Radu Lazar; Parohiile „Sfintii Trei Ierarhi” şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Şimleu- Silvaniei, Parohia Pericei, Parohia Badăcin, Scoala Gimnazială “Horea” Şimleu-Silvaniei şi Şcoala Gimnazială “Silvania” Simleu-Silvaniei.
Copiii de la grupele de cataheză şi de la şcolile participante, pregătiţi de către: preoţii Crişan Cristian, Ioan Taloş, Silviu Moca, profesorii Angela Lipo, Luminiţa Mandiuc, Traian Albu, Maria Braica şi învăţătoarele Cristina Teieru, Maria Breje, Forica Gal, au prezentat un program artistic foarte variat constând în cântece şi poezii religioase. De asemenea, copiii de la Şcoala Silvania au prezentat şceneta „Pilda Fiului risipitor”.
La finalul frumosului moment cultural–artistic toti cei 127 de copii participanţi la proiectul catehetic au primit din partea organizatorilor diplôme şi cadouri.
Proiectul catehetic încheie seria proiectelor de parteneriat dintre Episcopia Sălajului, Consiliile locale, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Şcolile Gimnaziale din judeţ, urmând ca finalul anului catehetic să se încheie în perioada 24-26 iunie 2011 în toate bisericile din Eparhia Sălajului.Sfârşit de an catehetic la Cehu Silvaniei

În încheierea anului catehetic, copiilor care participă la programul ”Hristos împărtăşit copiilor” din oraşul Cehu Silvaniei, le-a fost oferită o frumoasă excursie în judeul Maramureş.
Plecarea a avut loc vineri 17 iunie, imediat după terminarea festivităţii de închidere a anului şcolar, cu un microbus pus la dispoziţie cu generozitate de Primăria Cehu Silvaniei, prin amabilitatea domnului primar Varga Andrei.
S-a pornit din faţa bisericii, pe traseul Cehu Silvaniei - Baia Mare - Negreşti-Oaş - Sighetul Marmaţiei - Săpânţa - Lăpuşul Românesc. La Sighet am vizitat ”Memorialul durerii”, muzeu care i-a impresionat profund pe copii. La Săpânţa am vizitat ”Cimitirul vesel” şi Mănăstirea Peri, cea mai veche mănăstire din Transilvania. Seara am ajuns în localitatea Lăpuşul Românesc, unde am fost găzduiţi peste noapte la Mănăstirea Ruoaia.
Sâmbătă 18 iunie, după ce am participat la Sfânta Liturghie la frumoasa biserică de lemn din incinta mănăstirii, şi ne-a fost oferită o masă, prin grija maicii Elefteria, am pornit spre staţiunea Ocna Şugatag pentru o zi de relaxare. Am poposit la una din pensiunile de aici, unde copiii au putut face baie in piscinele cu apă dulce sau sărată. După o binemeritată zi de odihnă şi destindere, seara am pornit spre casă.
Ajunşi cu bine, copiii au putut concluziona că putem foarte bine să îmbinăm plăcutul cu utilul şi şi-au manifestat încă de pe acum nerăbdarea de a participa şi la excursia de anul viitor.

Preot coordonator
Radu-Marius BarborFinal de an şcolar la Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău

În data de 16 iunie 2011, elevii Liceului Ortodox „Sf. Nicoale” din Zalău, au participat la festivitatea de încheiere a anului şcolar 2010-2011. Păstrând duhul şi tradiţia şcolii, momentul a fost marcat de oficierea Sfintei Liturghii şi a Te Deumului de mulţumire, în paraclisul din incinta liceului, slujbe la care au participat toţi profesorii şi elevii şcolii, precum şi un număr semnificativ de părinţi, răspunsurile liturgice fiind date de Corul „Predania” al Liceului Ordodox.

Premierea rezultatelor deosebite ale elevilor din acest an a fost făcută tot în paraclisul liceului, moment în care, diriginţii claselor IX – XI, i-au răsplătit pe cei care s-au ostenit cu învăţătura, acordându-le diplome şi premii în cărţi.

În cadrul acestui eveniment au primit premii de apreciere şi elevii care s-au remarcat prin rezultate la olimpiade şi concursuri şcolare. Astfel, a fost premiat elevul Porumb George, din clasa a XI-a pentru performanţa obţinută la faza naţională a olimpiadei de religie pentru liceele şi seminariile teologice (locul I la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române); elevii Săplăcan Ionuţ şi Nan Daniel din clasa a XI-a, care au obţinut un loc III la un proiect jurnalistic destinat liceelor din judeţul Sălaj, şi elevii Herţe Marius, Nan Daniel, Porumb George, Iancău Marius şi Criste Cristian pentru rezultatele bune şi foarte bune obţinute la concursul lingvistic „Cangurul”. Pentru activitatea editorială a fost premiată şi eleva Dana Mureşan, din clasa a IX-a, care a participat activ şi constant la redactarea revistei „Credinţă şi Viaţă”, revista elevilor Liceului Ortodox, publicaţie care a obţinut locul II la faza judeţeană a concursului de reviste şcolare. Totodată şi cei mai fideli cititori ai bibliotecii liceului au primit premii de apreciere, ca un imbold la lectură pentru toţi.

În final, şcolarii au fost îndemnaţi de către părinţii profesori să nu uite că şi pe timpul vacanţei sunt elevi ai Liceului Ortodox şi că trebuie să fie în continuare, la fel cum au fost şi până acum, un exemplu pentru familie, prieteni şi societate, urându-le totodată vacanţă plăcută.

Prof. Claudiu BoiaSesiune de formare la Mănăstirea Stâmba în cadrul proiectului „Alege Școala!”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, la Mănăstirea Strâmba, are loc în zilele de 15 și 16 iunie prima sesiune de formare a preoților și profesorilor de religie din Episcopia Sălajului angrenați în proiectul „Alege Școala!” derulat de Patriarhia Română.
Cursurile de formare susținute de PC pr. Florin Stan, formator în cadrul proiectului național, se desfășoară în clădirea nou înființatului Centru Cultural Spiritual „Sf. Pahomie de la Gledin”.
În cuvântul de deschidere, Preacuviosul părinte stareț Grighentie și-a exprimat bucuria că prima manifestare majoră care are loc în cadrul centrului din complexul monahal al mânăstirii Strâmba face parte dintr-un proiect ce îi vizează pe copii și tineri.Proiectul catehetic „Nu uita că eşti creştin”

Luni 13.06.2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi cu îndrumarea PC părinte Augustin Câmpean, Coordonatorul Circumscripţiei Catehetice Crasna, în Parohia Ortodoxă Horoatu-Crasnei Protopopiatul Şimleu-Silvaniei, în după amiaza zilei praznicului închinat ”Sf. Treimi” s-a finalizat proiectul: ”Nu uita că esti creştin!”
În acest proiect ce a coincis cu sfârşitul anului catehetic şi care s-a desfăşurat pe parcursul lunilor mai-iunie, au fost implicaţi 180 de copiii din 8 parohii aparţinătoare Circumscripţiei catehetice Crasna însoţiţi de preoţii parohi din: Ban, Bănişor, Crasna, Cizer, Horoatu Crasnei, Huseni, Marin, Peceiu, profesori şi învăţători ai Şcolilor Gimnaziale Bănişor, Crasna şi Horoatu-Crasnei.
Prin acest proiect am încercat să-i conştientizăm pe copiii că prin taina Sf. Botez pe care am primit-o cu toţii, încă de la început ei au fost uniţi cu Hristos pe baza credinţei naşilor şi a părinţilor. Botezul are o însemnătate deosebită în viaţa oricărui creştin, prin el primim pecetea dumnezeirii, nobleţea şi superioritatea unei vieţi noi, prin el ne integrăm în marea familie a lui Dumnezeu, familia creştină sau Biserica lui Hristos. Prin botez noi devenim creştini, însă calitatea de creştin nu trebuie să se reducă doar la actul botezului. A fi creştin înseamnă să te angajezi într-un proces permanent de schimbare in bine a vieţii după modelul suprem care este Hristos, proces care începe de la botez dar care durează toată viaţa. Dorinţa de schimbare în bine, revitalizarea capacităţii de luptă împotriva păcatului şi conştientizarea permanentă a calităţii de creştin sunt punctele pe care acest proiect şi-a dorit să le atingă şi le-a atins.
Obiectivul principal al activităţii noastre, a fost mai întâi de toate întâlnirea tinerilor din diferite parohii, întâlnire care să deschidă căi de comunicare directă, de la persoană la persoană şi pentru aceasta întâlnirea trebuia să aibă un scop comun, necompetiţional ci din contră foarte amical, iar acesta a fost cântarea de laudă adusă lui Dumnezeu. Sub acest aspect a fost gândită întâlnirea noastră adică al cântării religioase şi al poeziei creştine dar şi promovarea portului popular specific fiecărei zone a participanţilor.
Întâlnirea a debutat cu săvârşirea slujbei de Te-Deum, după care pr. coordonator al circumscripţiei Crasna Augustin Câmpean a reliefat pe scurt importanţa acestei întâlniri, iar apoi grupurile de copii, rând pe rând, s-au succedat şi au interpretat cântările şi poeziile pregătite. Acest fapt a avut un puternic impact emoţional atât în rândul credincioşilor prezenţi, cât şi a copiilor. La încheierea programului artistic PC părinte inspector Silviu Boha a mulţumit tuturor participanţilor, menţionând beneficiile pe care le aduce în rândul copiilor, tinerilor şi credincioţilor programul ,,Hristos împărtăşit copiilor” care se derulează în întreaga Patriarhie Română.
La final PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a acordat din partea Preasfinţitului Episcop Petroniu diplome de merit preoţilor cateheţi, dascălilor şi tuturor celor implicaţi în acest proiect.
La eveniment a fost prezent şi pr. protoiereu al Protoieriei Şimleu-Silvaniei Vasile Boşca şi domnul primar Iosif Şimon reprezentant al Consiliului Local Horoatu-Crasnei, care ne-au fost şi partener în cadrul proiectului.
Gazda a mulţumit tuturor pentru participare şi a invitat copiii şi însoţitorii lor la un pahar de suc şi alte delicatese pregătite special pentru ei, timp în care copiii au avut prilejul să se socializeze unii cu alţii.
Credem că această întâlnire a creat pe lângă latura liturgică a activităţii, punţi de comunicare între tineri care au devenit într-un timp extrem de scurt prieteni şi totodată dornici de noi astfel de activităţi.

Pr. coordonator
Câmpean AugustinProiect catehetic „Familia – imagine a Sfintei Treimi”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi sub îndrumarea PC părinte Cosmin Porcar, Coordonatorul Circumscripţiei Catehetice Șimleu-Silvaniei, în Parohia Ortodoxă Pericei Protopopiatul Șimleu-Silvaniei, în data de 12 iunie 2011, în prezenţa unui număr mare de credincioşi, s-a încheiat proiectul catehetic „Familia – imagine a Sfintei Treimi”.
La acest proiect au participat copii, din Circumscripţia catehetică Şimleu-Silvaniei, coordonaţi de preoţii cateheţi şi profesori din şcolile din Şimleu Silvaniei şi din Pericei şi Bădăcin. După participarea la Sfânta Liturghie, copiii din parohia Pericei coordonaţi de către preotul paroh Silviu Moca şi d-na profesoară Maria Braica au început programul artistic, urmaţi de copiii din parohia Bădăcin coordonaţi de preotul Dumitru Blaga şi d-na învăţătoare Florica Gal. Au urmat apoi copiii din parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva şi de la Şcoala Gim. Horea coordonaţi de către preotul Ioan Taloş, prof. Traian Albu şi prof. Maria Breje. În finalul programului, elevii de la Şcoala Gim. Silvania, coordonaţi de d-na Director Angela Maria Lipo şi prof. Mandiuc Luminiţa, Cristina Teieru şi Doina Porcar.
În finalul activităţilor cei 105 copii participanţi la proiect, au primit cadouri de la organizatori, iar preoţii şi profesorii care i-au pregătit au primit diplome de apreciere din partea Prea Sfinţitului Petroniu.

Pr Cosmin PorcarCampania ”Vreau să aflu” la final

La sediul Episcopiei Sălajului, echipa care a promovat campania antiavort ”Vreau să aflu” desfăşurată în liceele din judeţul Sălaj a făcut o evaluare a activităților desfășurate în acest proiect și a rezultatelor obținute.
Campania s-a încheiat în data de 1 iunie, când profesorii au organizat diferite activităţi.
La Grupul Şcolar “Mihai Viteazul” s-au realizat proiecţii de film pe această temă, s-au lipit afişe şi s-au împărţit pliante.
La Colegiul Tehnic “Alexandru Papiu Ilarian” au fost vizionate materialele antiavort din cadrul proiectului, s-au impărţit pliante, s-au expus afişe antiavort şi de informare asupra existenţei centrului de informare şi consiliere a persoanelor în risc de sarcină, s-a ţinut un moment de reculegere în cinstea copiilor nenăscuţi.
Elevii Liceului “Ion Agârbiceanu” Jibou, au încheiat proiectul prin expunerea unor afişe şi împărţirea de pliante la Grădina Botanică.
Elevii Liceului Pedagogic “Gheorghe Şincai” s-au pregătit pentru acest moment cu prezentări power-point, cu broşuri, pliante, au aprins lumânări, au adus flori şi s-au rugat pentru copiii nenăscuţi.
Activităţi similare s-au desfăşurat şi în celelalte licee din judeţ.
Cei implicați în aceste activități consideră că proiectul şi-a atins scopurile, acelea de a-i conştientiza pe elevi asupra urmărilor avortului şi de a-i informa asupra existenţei Centrului Sf. Nicolae. Liceeni au fost impresionaţi de ceea ce au vizionat şi au aflat din materialele campaniei.
Să dea Dumnezeu ca prin acest proiect să fie salvate vieţile unor copii care sunt chipul lui Dumenzeu, iar liceeni care în scurt timp îşi vor întemeia familii să-şi asume responsabilitatea naşterii şi creşterii copiilor lor.

Coordonatorii proiectului le mulţumesc profesorilor de religie din licee pentru colaborare.Sesiunea de referate: Familia în slujirea și promovarea vieții

Colegiul Naţional „Silvania”din Zalău a găduit şi în acest an, la ziua Praznicului Înaltarii Mântuitorului “Sesiunea de referate şi comunicări ştiinţifice” ale elevilor la disciplina Religie. Această manifestare organizată cu binecuvântarea POreasfințitului Părinte Episcop Petroniu a avut ca temă Familia în slujirea și promovarea vieții. Comisia care a evaluat lucrărlie prezentate de elevi a fost alcătuită din prof. Bumbaş Dan, de la Grupul Şcolar “Mihai Viteazul” , prof. Costea Dan de la Liceul pedagogic “Gh. Şincai” din Zalău, preşedinte al comisiei fiind doamna inspector, Claudia Boha. În urma prezentării şi evaluătii lucrărilor au fost acordate trei premii după cum urmează: premiul I , lucrarea „Familia creştină - Betleemul credinţei” întocmită de elevul Pop Emilian de la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, având ca şi coordonator pe prof. Porumb Cosmin – Cristian, premiul II, lucrarea “ Familia creştină la Sfântul Ioan Gură de Aur” întocmită de eleva Deac Diana de la Colegiul Naţional “Silvania” Zalău, coordonator pr. Prof. Ciurbe Calin, iar premiul III, lucrarea “ Familia creştină” întocmita de elevele, Bican Flavia – Teodora şi Ciocian Corina de la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalau, coordonator prof. Avram Dan. Toţi elevii au fost felicitaţi pentru ceea ce au realizat, dar mai ales pentru efortul depus şi aplecarea lor spre disciplina Religie.

Pr. Prof. Calin Ciurbe,
Colegiul Naţional “Silvania” Zalău
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro