Pelerinaluj elevilor olimpici la Mănăstirea Strâmba

În cadrul proiectului de parteneriat educațional ”Tineri lăudând pe Domnul”, încheiat între Episcopia Sălajului, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Primăria Municipiului Zalău, elevii premiați la faza județeană a Olimpiadei de religie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, vor merge în pelerinaj la mănăstirea Strâmba cu ocazia sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena.
Dintre obiectivele acestui proiect se pot aminti: conștientizarea faptului că beneficiarii se bucură de roadele muncii lor, socializarea cu tineri care au aceleași preocupări, manifestarea interesului pentru valorile moral-religioase din zona noastră, participarea cu interes la actele de cult desfășurate în cadrul bisericii.
După Sfânta Liturghie și participarea la agapa creștină, elevii vor vizita rezervația naturală ”Grădina zmeilor”.
Proiectul se va finaliza la sfârșitul anului școlar când Preasfințitul Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, îi va premia pe olimpici.

Inspector de specialitate,
Prof. Claudia BohaCercul pedagogic al profesorilor de religie din Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, s-a desfăşurat luni, 16 mai 2011, Cercul pedagogic al profesorilor de religie din judeţul Sălaj, cu tema „Familia şi şcoala - parteneri în educaţie”.
După susţinerea lecţiilor demonstrative şi prezentarea referatelor în cele două centre metodice, discuţiile s-au purtat în sala multimedia a Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău şi au vizat aspecte legate de proiectele aflate în desfăşurare în această perioadă: „Vreau să aflu”, „Un zâmbet pentru fiecare copil”, campania „Ajut-o pe Denisa”. Au fost stabilite detaliile pelerinajului la mănăstirea Strâmba, cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, organizat pentru elevii premiaţi la Olimpiada de religie.
S-au făcut precizări în legătură cu vernisajul Concursului naţional „Biserica, locaş de închinare” care va avea loc în data de 7 iunie 2011 şi a fost distribuit numărul 5 al revistei „Din suflet, pentru suflet”.
Părintele inspector pentru cateheză parohială Silviu Boha, a prezentat Regulamentul pentru concursul „Profesorului anului”, ediţia a III-a, organizat de către Episcopia Sălajului. Au fost propuşi 9 profesori urmând ca decizia finală să fie luată în urma evaluării dosarelor acestora iar titlul de profesorul anului să fie decernat în cadru festiv la finalul slujbei de Te-Deum săvârşită la catedrala episcopală cu ocazia încheierii anului şcolar.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia Boha„Botezul- moarte şi înviere în Hristos” - tema conferinței administrative lunare la Protopopiatul Jibou

Marţi, 10 mai, a avut loc, la sediul Protopopiatului din oraşul Jibou, şedinţa administrativă lunară cu preoţii din acest protopopiat. A fost prezent şi Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspectorul eparhial pentru catehizare parohială, care, la începutul şedinţei, a înmânat , din partea Preasfinţitului Petroniu, diplome și premii elevilor participanți la concursul naţional de creaţie „Copilul în familie”, la nivel de protopopiat. În continuare, Preacucernicul Părinte Lucian-Sabin- Gabriel Chiş, de la Parohia Cristolţ, a susţinut conferinţa cu tema: „Botezul- moarte şi înviere în Hristos”.
Pe ordinea de zi s-au mai aflat și probleme de ordin administrativ, economic, cultural şi social. Ca problemă liturgică s-a urmărit rânduiala slujbelor care urmează Botezului propriu-zis. Următoarea şedinţă va avea loc în data de 11 iulie şi se va susţine conferinţa cu tema: ,, Taina Sfintei Cununii- generalităţi’’. Şedinţa s-a încheiat cu o agapă creştină, oferită celor prezenţi de cinci preoţi care-şi serbează ziua de naştere în această lună.Episcopia Sălajului a desemnat câştigătorii etapei pe eparhie a Consursului Naţional "Copilul în familie"

Duminică 8 mai 2011, s-a finalizat etapa pe Eparhie a concursului național „Copilul în familie” organizat de Patriarhia Română, desfășurat în Episcopia Sălajului în luna aprilie 2011 și derulat în cadrul proiectului catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, în „Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii”.
Lucrările la cele două secțiuni literară și artistică au fost evaluate în conformitate cu metodologia concursului de o comisie formată din: Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu, Preacucernicul Părinte Gabriel Gârdan - Consilier Cultural, Preacuviosul Părinte Antonie Pința - Direcor spiritual la Liceul Ortodox Sfântul Nicolae și Preacucernicul Părinte Silviu Boha - Inspector pentru catehizare parohială.
În urma evaluării lucrărilor au fost acordate următoarele premii:
a) Secțiunea literară:
• Premiul I: Diana Silaghi, clasa a VIII-a – Parohia Bănișor
• Premiul II: Both Ionuț, clasa a VI-a – Parohia Gostila
• Premiul III: Revnic Cosmin, clasa a VIII-a – Parohia Hereclean
b) Secțiunea artistică:
• Premiul I: Dominan Diana, clasa a VI-a – Parohia Cehu Silvaniei
• Premiul II: Ioana Gligor, clasa a VIII-a – Parohia Cerâșa
• Premiul III: Blaga Cătălin, clasa a VI-a – Parohia Buzaș
Câștigătorii premiilor I la cele două secțiuni vor reprezenta Episcopia Sălajului la faza pe Patriarhie, care se va desfășura în perioada 20 - 21 mai 2011 la București de Hramul Catedralei Patriarhale.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaElevul Porumb George a obţinut premiul I şi premiul special la faza naţională a Olimpiadei de religie pentru Seminarii şi Licee Teologice

În perioada 27 – 30 aprilie, în „Țara lui Brâncuși”, la Târgu Jiu, s-a desfășurat faza națională a Olimpiadei de Religie pentru Liceele și Seminariile Teologice din cuprinsul Patriarhiei Române. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea și aportul Mitropoliei Olteniei, în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și Inspectoratul Școlar Județean al județului Gorj, fiind găzduit de Liceului Teologic „Sf. Nicodim” din Târgu Jiu și la Colegiul „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu.
Lotul sălăjan a fost alcătuit din elevii Chit Beniamin(clasa a IX-a), Gligor Crăciun (clasa a X-a), Porumb George (clasa a XI-a) și Mihanța Bogdan (clasa a XII), toți elevi ai Liceul Teologic „Sf. Nicolae” din Zalău, ocupanți ai locului I la faza județeană a olimpiadei. Elevii au fost însoțiți de domnul profesor Claudiu Boia. Ei au concurat la disciplinele Studiul Vechiului Testament, Studiul Noului Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române și Dogmatică Ortodoxă.
Cu toate că în cuvântul din deschidere a concursului, ÎPS Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei, i-a desemnat pe toți participanții ca fiind câștigători pentru că sunt asemenea apostolilor care îl propovăduiesc pe Hristos cel Înviat, delegația sălăjeană s-a întors laureată.
Elevul Porumb George, pregătit de PC. Pr. profesor Călin Ciurbe. a obţinut Premiu I și un Premiu Special la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române.
Pe lângă bucuria premiilor în bani și cărți, participanții au avut prilejul să vadă locurile frumoase și încărcate de istoriei ale Județului Gorj, precum și faimoasele opere ale sculptorului Constantin Brâncuși (Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului) ce sunt adăpostite de Municipiului Târgu Jiu numit cu mândrie de gorjeni „Țara lui Brâncuși”.

prof. Claudiu BoiaSfintele Taine ale Bisericii – izvor de credinţă şi sănătate

„Doamne, bine este nouă să fim aici...”(Mt.17,4), ar fi putut spune zeci de elevi ai şcolilor din oraşul Jibou, care, în data de 28 aprilie 2011, însoţiţi de dascălii lor de religie, au participat la Taina Sfântului Maslu, oficiată in biserica cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate.
Iniţiativa săvârşirii acestei Sfinte Taine numai pentru elevi aparţine profesorilor de religie din Jibou. Şi cum doar în comuniune şi în bună înţelegere putem realiza lucruri ziditoare şi trainice, ne-am bucurat de tot sprijinul şi de toată înţelegerea părintelui potopop Dregan Dan, care ne stă mereu alături şi dă curs tuturor solicitărilor şi propunerilor noastre. De aceeaşi bună colaborare ne bucurăm, de fapt, din partea tuturor preoţilor din Jibou.
Sfântul Maslu a fost oficiat de un sobor de şapte preoţi, invitaţi de părintele protopop Dregan Dan, aceștia fiind: Pr. Sălăjan Augustin, Pr. Longodor Gheorghe, Pr. Moldovan Dorin, Pr. Butaş Alin, Pr. Baboş Daniel, Pr. Danciu Vasile. Prezenţi au fost elevi ai Grupului Şcolar „Octavian Goga”, însoţiţi de domnul profesor Călin Micle, elevi ai Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga”, care au venit împreună cu domnii profesori Adrian Chirti şi Dinu Andrecuţ. De asemenea au fost prezenţi elevi ai Liceului Teoretic „Ion Agârbiceanu”, însoţiţi de doamnele profesoare Iuliana Petran şi Cristina Mureşan.
La finalul slujbei, părintele protopop a ţinut să adreseze copiilor un cuvânt de învăţătură. Printre altele, le-a explicat de ce Sfantul Maslu, spre deosebire de celelalte Sfinte Taine, se săvârşeşte cu şapte preoţi, prin ce diferă Săptămâna Luminată de restul săptămânilor din an. La final i-a îndemnat pe elevi să fie buni creştini şi să participe la Sfintele Slujbe ale Bisericii, în special la Sfânta Liturghie.
Cu sufletele vibrânde, cu mintea luminată de învăţături şi plini de „daruri”, copiii au fost unşi cu untdelemn sfinţit, iar noi, dascălii lor, nădăjduim să credem că s-au dus spre casele lor spunându-şi în minte: „Mi-a plăcut...! Abia aştept să particip la următorul maslu...!”

Profesori de religie:
Micle Călin, Chirti Adrian, Mureşan Cristina, Dinu AndrecuţElevi sălăjeni premiați la faza națională a Olimpiadei de

În perioada 17-21 aprilie 2011, Galaţiul a devenit ”capitala tinerilor români ortodocşi” întrucât aici s-a desfăşurat faza naţională a Olimpiadei la disciplina Religie. Importantul eveniment cultural-spiritual, organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean – Galaţi, a fost găzduit de Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, Liceul Pedagogic „Costache Negri” din Galaţi şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.
Delegaţia sălăjeană a fost alcătuită din elevii care au obţinut premiul I la faza judeţeană a olimpiadei, însoţiţi de domnişoara profesoară Ioana Ilea şi de inspector de specialitate Claudia Boha- membru în Comisia Centrală de Organizare şi Evaluare. Deşi toţi participanţii au fost declaraţi câştigători de IPS Casian, Arhiepiscop al Dunarii de Jos, întrucât l-au câştigat pe Iisus în sufletul lor, Sălajul s-a remarcat prin următoarele rezultate: Premiul III- Paşca Elisa, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială ”Silvania” Şimleu Silvaniei, prof. Mandiuc Luminiţa; Menţiuni: Pop Ioana, clasa a X-a, Colegiul Naţional ”Silvania” Zalău, pr. prof. Ciurbe Călin; Pop Cristina, clasa a XII-a, Colegiul Naţional ”Silvania” Zalău, pr. prof. Ciurbe Călin.
Tinerilor participanţi le-a fost pregătit un dens program duhovnicesc, misionar şi cultural prin participarea la Denii, în Catedrala arhiepiscopală şi vizitarea vetrelor monahale şi bisericilor monument istoric din zona Dunării de Jos. Totodată ei au primit diplome de participare şi daruri constând în: revista eparhială „Călăuză Ortodoxă”, nr. de Paşti, broşuri despre Taina Botezului şi Taina Cununiei, volumele „Tinerii-mărturisitori ai Învierii” şi „Tinerii-mărturisitori ai dreptei credinţe”, apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia BohaLumina Sfântă în Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu și în acest an o delegație a Episcopiei Sălajului va prelua de la Aeroportul din Cluj-Napoca Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim și o va aduce în eparhie spre bucuria credincioșilor. Preoții și credincioșii au posibilitatea să ia Sfânta Lumină începând cu orele 22.30 de la biserica din Parohia Românași, iar de la orele 23.00 de la catedrala episcopală din municipiul Zalău.Acțiuni sociale în prag de sărbători

Cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, Sectorul Social al Episcopiei Sălajului desfășoară în aceste zile premergătoare sărbătorii pascale mai multe acțiuni de întrajutorare a persoanelor vârstnice și nevoiașe. Astfel, sunt distribuite, cu ajutorul voluntarilor, pachete cu alimente, produse de igienă și îmbrăcăminte.
Adresăm pe această cale calde mulțumiri, sponsorilor și organizațiilor partenere: Asociația Filantropia Porolissum, Asociația „Frăția Ortodoxă”, Crucea Roșie, filiala Zalău, împreună cu care am reușit să aducem o rază de lumină pe multe chipuri întunecate se singurătate și de suferință.Din suflet pentru suflet

“Dăruieşte şi ţi se va da. Pentru orice lucru cât de mic dăruit sau împărţit de tine cu alţii, vei primi înzecit.”
Fiecare om îşi deprinde comportamentul şi modul de a acţiona faţă de lumea ce îl înconjoară încă din copilărie. Părinţii sunt primii care trebuie să sădească în sufletul şi mintea copiiilor valorile morale şi spirituale, respectul şi dragostea faţă de Dumnezeu şi de creaţiile Sale. Iar dintre acestea, amintim solidaritatea şi bunătatea pentru semenii noştri. Apoi, după ei, urmează profesorii, care ar trebui să îşi obişnuiască elevii să facă fapte bune fară a aştepta o răsplata. Prin urmare, şi noi, elevii Liceului Teoretic “Ion Agârbiceanu” din Jibou, ne-am hotărât să facem o acţiune prin care să punem în practică ceea ce am învăţat de la părinţii şi profesorii noştri: să dăm din suflet pentru suflet, să demonstrăm oamenilor că bunătatea şi iubirea înca mai supravieţuiesc într-o lume atât de crudă.
Am aflat, prin intermediul doamnei profesoare de religie-cultul ortodox, Cristina Mureşan, că la Mănăstirea Bic, trăiesc optsprezece suflete inocente, cu care viaţa nu a fost atât de generoasă. Sunt copii mici, cu vârste fragede, cuprinse între 2 şi 11 ani.
Fiind profund impresionaţi de situaţia lor, ne-am ambiţionat şi am strâns lucruri pe care le-am considerat utile şi câteva alimente neperisabile, iar în data de 14 aprilie 2011 toate lucrurile au ajuns la ei, fapta noastră bucurându-i. Darurile au fost primite cu multă recunoştinţă de către copii şi maicile în a căror grijă se află.
Să fim solidari, să arătam că, mai presus de orice, suntem oameni, să facem o lume mai bună pentru toţi !

Nu am fi putut realiza acest proiect fară ajutorul domnilor profesori coordonatori Mureşan Cristina, Opriş Adonia, Banto Eszter, Tarba Ioan şi Mircea Borzan, cărora le mulţumim pentru sprijinul acordat.
Adresăm mulţumiri maicii stareţe Marina, ale cărei sfaturi morale le-am primit cu sufletul deschis, dar şi maicilor ce slujesc la mănăstirea Bic, pentru călduroasa şi amabila primire .

AGACHE ROXANA
Clasa a XI-a B
Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” - Jibou
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro