Preasfințitul Părinte Petroniu alături de olimpicii sălăjeni

Vineri, 25 noiembrie, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a participat la „Gala Olimpicilor” organizată de Inspectoratul Județean Sălaj în cadrul celei de a V-a ediții a Zilelor învățământului sălăjean.
Într-un cadru festiv, Preasfinția Sa a acordat premii și diplome elevilor care au obținut premii și mențiuni la faza națională a Olimpiadei de religie, precum și profesorilor care i-au pregătit.
La Olimpiada de Religie din anul școlar precedent elevii din Episcopia Sălajului au obținut un premiu I, un premiu III și două mențiuni.A doua sesiune de formare în cadrul proiectului „Alege Școala!” la Mănăstirea Strâmba

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, la Mănăstirea Strâmba, a avut loc în 24 și 25 octombrie a doua sesiune de formare a preoților din Episcopia Sălajului angrenați în Proiectul „Alege Școala!” derulat de Patriarhia Română.
Proiectul este un parteneriat între Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România și are ca scop principal prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, dar şi prevenirea delicvenţei juvenile, prin dezvoltarea unor soluţii alternative de tip „şcoala de duminică“. Activităţile acestui proiect sunt cateheze, tabere de creaţie, seminarii de formare pentru preoţi.
În cadrul proiectului până în prezent,129 de copii din 43 de parohii ale eparhiei au beneficiat în mod gratuit de o săptămână în Tabăra de la Durău.
La sesiunea de formare au participat 14 preoți din Protopopiatul Șimleu-Șilvaniei.Cursurile de formare au fost susținute de către PC Pr. Florin Stan, formator în cadrul proiectului național și s-au desfășurat în clădirea Centrului Cultural Spiritual „Sf. Pahomie de la Gledin”. La final preoților implicați în proiect li s-au oferit diplome de participare.

Inspector pentru catehizare parohială
Pr. Silviu BohaProiectul „Tărâmul fermecat al voluntariatului” la final

Călătoria pe” Tărâmul fermecat al voluntariatului” a luat sfârșit miercuri 19 octombrie, odată cu diseminarea proiectului ce poartă acest nume, derulat de Asociația Filantropia Porolissum, prin ANPPCDEF prin Tineret în acţiune în parteneriat cu Coop No Colors Palermo şi partenerii locali Episcopia Sălajului și Liceulul Ortodox ”Sf. Nicolae”, Zalău, proiect care a început la data de data de 9 septembrie 2011.

Activitatea de diseminare s-a desfășurat în Sala Multimedia a Liceului Ortodox ”Sf. Nicolae”, Zalău, în data de 19.10 2011, în prezența elevilor școlii și a elevilor de la Colegiul Național ”Silvania”, respectiv, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian din Zalău, invitați să participe. După un frumos cuvânt al Pr.prof. Pop Ionuț, directorul Liceului Ortodox, Pr.Claudiu Nechita a vorbit despre proiectul ”Tărâmul fermecat al voluntariatului” și despre impactul pe care-l pot produce actiunile de voluntariat, atât asupra celor inspre care sunt indreptate acțiunile, cât și asupra celor care le efctuează.
În cadrul întâlnirii, s-a făcut lansarea ”Ghidului voluntarului”, o brușură elaborată în urma schimbului de experiență pe care l-au avut elevii liceului cu un grup de tineri italieni din Palermo, în cadrul proiectului amintit.
”Ghidul voluntarului” conține materiale semnate de elevii liceului Teologic, coordonaţi Ștefania Nechita dina partea Asociaţiei Filantropia Porolissum și Diletta Parisi din partrea Coop No Colors Palermo, într-o grafică de excepție realizată de profesorul Claudiu Boia. Broșura este redactată in limbile română și italiană, traduceerea în limba italiană fiind efectuată de Claudia Cocan din Cluj Napoca.
Efortul elevilor a fost apreciat, aceștia primind felicitări pentru realizarea ”Ghidului voluntarului”, care își va găsi utilitate și in rândul elevilor prezenți de la celelalte licee– în speranța bunei colaborări și a implicării celor care vor fi responsabili cu dezvoltarea societății viitoare, în activități de voluntariat, menite sa-i ajute și pe semeni, dar și pe ei înșiși...
La final s-au adresat mulțumiri partenerilor proiectului - Episcopia Sălajului și Liceul Ortodox ”Sf. Nicolae”.

Pr. Claudiu NechitaEpiscopia Sălajului a acordat Diploma Sfântul Chiril al Ierusalimului

La finalul conferinței pastoral misionare, marți, 18 octombrie, la Catedrala Episcopală din Zalău, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a acordat pentru activitățile catehetice desfășurate în anul catehetic 2010-2011 Diploma Sfântul Chiril al Ierusalimului.
Această distincție a fost instituită de Permanența Episcopiei Sălajului pentru a evidenția și motiva activitatea catehetică desfășurată în Eparhie. Diploma Sfântul Chiril al Ierusalimului se va acorda în fiecare an preotului coordonator de circumscripție catehetică cu activitatea cea mai bogată. Anul acesta distincția a fost acordată Preacucernicului Părinte și Cosmin Porcar, coordonatorul circumscripției catehetice Șimleu Silvaniei.
Teritoriul canonic al Eparhiei este împărțit în șapte circumscripții catehetice, iar în anul catehetic 2010-2011 s-au derulat la nivel eparhial 22 de proiecte catehetice care au avut un impact deosebit în viața comunităților parohiale, fiind implicați peste 4000 de copii.Conferința pastoral misionară de toamnă a preoților din Episcopia Sălajului

Marți 18 octombrie, la Catedrala Episcopală „Înalțarea Domnului” din municipiul Zalău, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, a avut loc conferința pastoral misionară de toamnă a preoților din Episcopia Sălajului.
La această conferință au fost aprofundate aspectele teologice și pastorale legate de Sfânta Taină a Botezului. De asemenea, în cadrul discuțiilor s-au decantat mai multe soluții pastorale pentru criza pe care o trăiește familia creștină.
Conferința se înscrie în seria manifestărilor organizate în Episcopia Sălajului sub egida Anului omagial al Sfintului Botez și a Sfintei Cununii.Sărbătoarea nevăzătorilor la Zalău

În întreaga lume, începând din anul 1993 se sărbătorește la data de 15 octombrie Ziua Internațională a Nevăzătorilor, cunoscută și sub numele de Ziua Bastonului Alb. Și în acest an, chiar dacă cu două zile întârziere, Episcopia Sălajului a ținut să fie alături de comunitatea persoanelor nevăzătoare din județul Sălaj. Astfel, luni, 17 octombrie 2011, Asociația Filantropia Porolissum a Episcopiei Sălajului, prin Pr.Claudiu Nechita, împreună cu Grădinița Nr. 12 din Zalău, prin doamnele educatoare Livia Caraba și Maria Mesaroș, au avut inițiativa lăudabilă de a-i sărbători în cadru festiv pe membrii Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Zalău. Copiii grupei mari, conduși cu multă dăruire de cele două doamne educatoare, au dat un adevărat spectacol în cinstea lor, și au oferit o adevărată lecție de viață celor prezenți, despre ce înseamnă bucuria comuniunii, a solidarității și a dăruirii, oferind fiecărui membru al Asociației prezent la eveniment câte un dar simbolic confecționat de mânuțele lor. Membrii Asociației Nevăzătorilor s-au străduit să răsplătească efortul copiilor împărtășindu-le din experiența lor, încercând să demonstreze că cei lipsiți de vedere, după cum se exprima doamna Adela Tirizică, sunt înzestrați cu alte calități, care compensează lipsa văzului și care le permit să rămână factori utili societății. Copiii au putut să vadă cum arată un baston pentru nevăzători, o mașină de scris, o carte redactată în alfabetul Braille.
Inițiativa Episcopiei Sălajului și Gradiniței nr. 12 din municiul Zalău a găsit ecou și în rândul unor persoane binevoitoare care, prin generozitatea lor, au făcut ca această întâlnire să fie asemenea uneia de familie. Ne exprimăm pe această cale recunoștința noastră față de domnul Petru Buboi și față de toți cei care s-au implicat în acest proiect. Concluzia generală a celor implicați a fost că în ciuda faptului că fața plină de bucurie nu îi poate fi văzută, cântecul unui copil și gimgășia lui poate sensibiliza pe oricine.Întâlnirea semestrială a coordonatorilor cercurilor catehetice din Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, joi 29 septembrie 2011, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întâlnirea semestrială a Biroului de catehizare.
În cadrul întâlnirii fiecare preot coordonator și-a prezentat activitățile desfășurate în anul catehetic 2010-2011, apoi au fost informați în legătură cu noile direcții catehetice stabilite la cel de IV-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor”: Proiectele Alege Școala! și „The Way - Calea mântuirii”, precum și cele două concursuri care se vor desfășura în anul catehetic 2011-2012; Concursul de creație „Alege Școala!” - cu cele IV etape ale sale și Concursul național de miniproiecte social-catehetice „Copiii - Mâinile lui Hristos”.
De asemenea s-au fixat obiectivele pe termen scurt și mediu al activităților catehetice din eparhie.

Inspector pentru catehizare parohială
Pr. Silviu BohaProgram de formare profesională în Germania

Episcopia Sălajului în colaborare cu Fundaţia Diakonia din Neuendettelsau, Germania, organizează în perioada ianuariei 2012 - iunie 2015 un program de formare profesională pentru îngrijitori persoane vârstnice şi cu handicap.
Programul se va derula în Germania. Iniţial va fi organizat un curs intensiv de limba germană, urmat de cursuri şi practică de specialitate. Pe perioada formării cursanţii vor beneficia de cazare şi vor fi plătiţi pentru orele de practică efectuate. De asemenea, vor beneficia de asigurări sociale şi de sănătate şi de asistenţă spirituală. La finalul perioadei de formare cursanţii vor primi o diplomă recunoscută în toate statele Uniunii Europene.
Se pot înscrie în acest proiect persoane de gen feminin, absolvente de liceu, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 40 de ani.
Persoanele interesate sunt aşteptate la sediul Episcopiei Sălajului din Zalău, str. Avram Iancu, nr. 29A, marţi 18 octombrie 2011, ora 12.00.Al IV-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor

În perioada 19-21 septembrie s-a desfăşurat în Sala Conventus din Palatul Patriarhiei, al IV-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor”.
La congres au participat inspectorii eparhiali pentru cateheză din fiecare eparhie, reprezentanţi ai „World Vision International”, profesorul David Frost de la prestigioasa universitate Cambridge, inițiatorul proiectului catehetic „The Way” în traducere „Calea mântuirii”, precum şi membri ai echipelor din proiectul Alege Şcoala!.
Pe lângă dezbaterile legate de roadele de până acum ale acestui proiect au fost stabilite mai multe linii clare cu privire la activităţile catehetice care se vor desfăşura în anul 2012.
Având în vedere hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a dedica anul 2012 Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor, în cadrul Congresului naţional „Hristos împărtăşit copiilor” s-a stabilit organizarea unui concurs de miniproiecte cu caracter social-catehetic. Concursul se va numi „Copiii - Mâinile lui Hristos”.
Iniţiativa urmăreşte educaţia tinerilor şi a copiilor pentru a ajuta semenii din comunitatea din care fac parte, să organizeze efectiv miniproiecte sociale, din faza de design, de acumulare sau găsire de resurse până la activitatea propriu-zisă. Pe lângă educarea acestei mentalităţi de a sprijini, de a ajuta aproapele, ei vor fi puşi în situaţia de a găsi resursele necesare pentru susţinerea activităţilor lor. Limita de vârstă a copiilor participanţi la acest concurs este cuprinsă între 7 şi 17 ani. Iniţiatorii proiectelor trebuie să le dezvolte în perioada Postului Mare de anul viitor. Câştigătorul va primi finanţarea proiectului.
În cadrul lucrărilor celui de-al IV-lea Congres Naţional „Hristos împărtăşit copiilor” a fost prezentat un nou program de cateheză pentru adulţi, intitulat „The Way - Calea mântuirii”. El a fost aprobat de Sfântul Sinod și are drept scop integrarea în comunitatea bisericească a familiilor creştine.
The Way se adresează persoanelor cu vârste între 18 şi 80 de ani, chemate să participe, timp de 12 săptămâni, la discuţii libere pe baza unor teme despre credinţa ortodoxă. La congres a fost prezent chiar iniţiatorul proiectului de cateheză, profesorul David Frost de la Cambridge, care a vorbit despre ideea acestui proiect şi modul de aplicare al lui. Urmează doar stabilirea un plan de aplicare, traducere şi contextualizare a conţinutului acestui proiect”. S-a stabilit data de 1 noiembrie pentru selectarea grupului de preoţi din fiecare Eparhie, pentru cei care vor aplica proiectul urmînd ca în a doua jumătate a lunii noiembrie să se organizeze primul curs de formare pentru proiect.
După terminarea lucrărilor Congresului naţional „Hristos împărtăşit copiilor”, participanţii s-au întâlnit cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru activităţile pe care Biserica le desfăşoară în folosul copiilor şi al tinerilor şi i-a felicitat pe inspectorii responsabili cu organizarea catehezei parohiale care desfăşoară o mulţime de activităţi frumoase. „Suntem bucuroşi şi că legătura aceasta de cooperare şi coresponsabilitate se intensifică. Avem mare nevoie de cooperare în domeniul pastoral-misionar şi suntem bucuroşi că se învaţă în fiecare an câte ceva nou. Sperăm că aceste activităţi se vor intensifica şi, în acelaşi timp, vor fi benefice pentru educaţia creştină”, a subliniat Preafericirea Sa.
La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oferit daruri tuturor participanţilor la Congresul naţional „Hristos împărtăşit copiilor”.

Inspector pentru catehizare parohială
Pr. Silviu-Ioan BohaCONSFĂTUIREA JUDEŢEANĂ A PROFESORILOR DE RELIGIE SĂLĂJENI

Miercuri, 21 septembrie 2011, a avut loc Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sălaj. Aceasta a debutat cu slujba de Te Deum săvârşită în capela Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău şi a continuat în sala multimedia.

A fost prezentat Raportul de activitate pentru anul şcolar 2010-2011 în care au fost expuse şi activităţile reprezentative ale profesorilor de religie din judeţ: premiile obţinute la Olimpiada de religie şi la alte concursuri naţionale, organizarea primei ediţii a Concursului Naţional ”Biserica, locaş de închinare”, proiectele derulate în parteneriat cu Episcopia Sălajului şi alte instituţii (Biserica, tinerii şi colindele, Un zâmbet pentru fiecare copil, Tineri lăudând pe Domnul, Ajut-o pe Denisa) activităţile derulate în cinstea ”Anului omagial al Tainei Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii” (Cercul pedagogic al profesorilor de religie cu tema: „Familia şi şcoala- parteneri în educaţie”; Sesiunea de referate şi comunicări ştiinţifice: „Familia în slujirea şi promovarea vieţii”; Proiectul „Copii pentru părinţi, părinţi pentru copii”; Seri duhovniceşti cu tema „Stop violenţei”.

Alte subiecte aflate pe ordinea de zi s-au referit la direcţiile de acţiune pentru noul an şcolar, statutul orei de religie în cadrul învăţământului românesc, structura portofoliului profesorului de religie, stabilirea tematicii Cercurilor pedagogice.
S-a propus realizarea unor proiecte în vederea sporirii implicării în acţiunile misionare şi umanitare.

Cu această ocazie a fost distribuit numărul 6 al revistei profesorilor de religie şi a elevilor din Episcopia Sălajului „Din suflet, pentru suflet”.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro