CONCURSURI LA DISCIPLINA RELIGIE ÎN JUDEȚUL SĂLAJ

Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” din Zalău a găzduit sâmbătă, 3 martie 2018, etapa judeţeană a două concursuri importante a disciplinei religie.

La Olimpiada de religie au fost evaluate cunoştinţele dobândite de elevi din clasele VII-XII. Tematica a fost stabilită de către Ministerul Educației Naționale în conformitate cu programa şcolară în vigoare, iar profesorii îndrumători şi elevii au avut posibilitatea de a consulta bibliografia orientativă recomandată în Anexa Regulamentului specific.

Judeţul Sălaj va fi reprezentat la faza naţională, care se va desfăşura la Iași, în perioada 12-15 aprilie 2018, de următorii elevi: Margin Iulian-Adrian, clasa a VII-a și Demian Ștefania, clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuţiu” din Bocşa pregătiți de către doamna profesoară Tiran Marinela, Schinker Christina, clasa a IX-a și Ghiurco Ioana, clasa a XI-a, Colegiul Național „Silvania” din Zalău, îndrumate de către domnul profesor Dîngă Victor, Bălăbuc Ozana, clasa a X-a, Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău, profesor Micle Călin și Pașca Ștefania, clasa a XII-a, Colegiul Național „Silvania” din Zalău, profesor pr. Ciurbe Călin.

La aceeaşi unitate de învăţământ s-a desfăşurat Concursul judeţean „În lumina lui Hristos”, la care au participat 80 de elevi din clasele V-VI. Acest concurs de cunoştinţe religioase este organizat, anual, în Episcopia Sălajului datorită faptului că metodologia şi regulamentele în vigoare nu prevăd posibilitatea organizării pentru clasele V-VI a olimpiadei şcoalare la disciplina Religie. La clasa a V-a locul I a fost ocupat de către elevul Butaș Casian, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Zalău, profesor Chiș Eugenia iar la clasa a VI-a, pe primul loc s-a clasat eleva Gârdan Gabriela, Colegiul Național „Silvania” din Zalău, profesor Dîngă Victor.

La Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău s-a organizat etapa judeţeană a Olimpiadei de religie pentru seminarii şi licee teologice ortodoxe. Primii patru elevi care s-au situat pe locul I la fiecare nivel de clasă, vor participa la etapa naţională care se va desfăşura în perioada 19-22 aprilie 2018 la Baia Mare. Aceștia sunt: Butaș Casian, clasa a IX-a, Costina Mihai, clasa a X-a, profesor pr. Urs Andrei, Man Adrian, clasa a XI-a, profesor pr. Ciurbe Călin, Butaș Raul, clasa a XII-a, profesor pr. Brisc Petru.

Aceaste competiţii s-au dovedit a fi un bun prilej de a evidenţia participarea activă a elevilor la disciplina religie, precum şi implicarea profesorilor de specialitate în procesul instructiv-educativ.

Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaÎntâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

În spiritul preocupărilor misionar-pastorale pentru educația și viitorul tinerilor, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, în zilele de 17 și 18 august 2018, vom organiza, la Zalău, „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”.

Evenimentul, cu caracter mitropolitan, își propune să adune, la Zalău, 1000 de tineri cu vârste cuprinse între 14-35 ani, dintre care 600 de tineri din județul Sălaj și 400 de tineri din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş și Satu Mare, astfel încât Municipiul Zalău să devină un loc de formare spirituală, culturală și socială a tinerilor.

În contextul anului 2018, declarat în Patriarhia Română ca fiind „Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, tema întâlnirii va fi „Unitate, libertate, responsabilitate”.

Pentru detalii vă stăm la dispoziție la adresa de e-mail: itosalaj2018@gmail.com.

Inspector pentru catehizare,
Pr. Silviu BohaActivități cultural-educative inițiate de Asociația „Inimioare fericite”

Sâmbătă, 24 februarie 2018, nouă tineri voluntari din ATCOR și ASCOR Cluj, au fost implicați în diverse activități cultural-educative, inițiate de Asociația „Inimioare fericite”. În cadrul acestor activități, peste 50 de elevi din parohiile Criştelec, Zimbor, Socond și Bobota, au învățat să împletească manual, să se bucure, să se joace și să cânte împreună, primind, cu mare bucurie, cuvintele de folos duhovnicesc ale Preacuviosului Părinte stareț Mina Pletosu, Exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului și gazda acestui eveniment.CONCURSUL “CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ” ÎN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Cu binecuvântarea Preasfiţitului Părinte Episcop Petroniu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a organizat sâmbătă, 24 februarie 2018, începând cu ora 9.00, la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău, etapa judeţeană a Concursului naţional interdisciplinar (română-religie), „Cultură şi spiritualitate românească” la care au participat 100 de elevi.

Conform Regulamentului specific privind organizarea concursului, competiţia s-a desfăşurat pe următoarele două nivele: Natura între cer şi pământ (clasele V-VI) şi Omul între sacru şi profan (clasele VII-VIII). În cele două ore avute la dispoziţie, elevii au demonstrat abilităţile de interpretare a mesajului textului literar cu tematică sacră şi a textului nonliterar despre lume.

La etapa naţională care se va desfăşura în luna mai la mănăstirea Putna, vor participa: Beșe Daria, clasa a VI-a, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău, profesori Purdea Andreea și Chiș Eugenia, la prima secțiune și Demian Ștefania Maria, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Bocșa, coordonată de către doamnele profesoare Bonțe Simona și Tiran Marinela la a doua secțiune.

Inspector şcolar,
Prof. Claudia BohaProiect educativ ,,Pe urmele magilor”

Proiectul educativ ,,Pe urmele magilor” însumează mai multe activități derulate pe parcursul lunii decembrie 2017 în pragul Praznicului Nașterii Domnului, activități desfășurate de elevii Școlii Gimnaziale ,,Simion Bărnuțiu” Bocșa sub îndrumarea profesoarei de religie Tiran Marinela.
S-au desfășurat activitățile ,,Ziua persoanelor cu dizabilități” (6 decembrie 2017) în cadrul căreia a fost susținut un program artistic de către elevi cu dizabilități ai Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei, coordonați de dl prof. Ciocmărean Ioan și dna prof. Cobzaș Daniela, în colaborare cu elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Simion Bărnuțiu” Bocșa coordonați de dna prof. Tiran Marinela și activitatea ,,Dăruim...IUBIRE” (15 decembrie 2017) în care elevii Școlii Gimnaziale ,,Simion Bărnuțiu” Bocșa au fost să-i colinde pe elevii C.S.E.I. Şimleu Silvaniei-Structura „Speranţa” Zalău oferindu-le daruri ca mesageri ai moșului, aceste activități fiind prevăzute și în cadrul proiectului de parteneriat educațional ,,Vreau să fim prieteni!” dintre Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu” Bocșa și Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei cât și Structura „Speranţa” Zalău.
Tot în cadrul proiectului educativ ,,Pe urmele magilor” s-a desfășurat activitatea caritabilă ,,Primește al nostru dar!” (20 decembrie 2017) prin care mai mulți elevi ai școlii cu o situație materială mai precară, au fost îmbucurați înainte de sărbători cu daruri pregătite în cutii (haine, rechizite, dulciuri, etc.) chiar de colegi din școală. Scopul acestor activități a fost acela de a aduce o rază de lumină și speranță în sufletele celor întristați și de a întâmpina Nașterea Domnului cu inima deschisă și plină de bunătate.

Prof. Tiran MarinelaProiectul catehetico-filantropic ,,Dar din dar, se face Rai”

În pragul sărbătorii Nașterii Domnului, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Crăciunaș Adrian, în perioada decembrie 2017 - decembrie 2018 se derulează proiectul catehetico-filantropic ,,Dar din dar, se face Rai”. Acesta s-a concretizat datorită inițiativei de a ajuta, învăța și susține din punct de vedere material și duhovnicesc pe cei mai puțin norocoși dintre noi.
Proiectul este un parteneriat între Episcopia Sălajului, Parohia Ortodoxă Fetindia și Primăria Hereclean, iar beneficiarii sunt DGASPC - CCC Nr. 2 Zalău, sub îndrumarea doamnei director Onorica Ardelean, ,,Casa de tip familial din localitatea Hereclean”, cu un efectiv de 12 copii, ,,Casa de tip familial din localitatea Fizeș” cu un efectiv de 11 copii și ,,Fundatia Umanitară Agape” din localitatea Tihău, sub îndrumarea doamnei director Nicoleta Mureșan.
Scopul proiectului este educarea unor virtuţi creştine şi cultivarea comportamentului moral-religios, dar și acela de a cunoaște nevoile prioritare ale beneficiarilor pentru a-i putea susține din punct de vedere material și duhovnicesc.
Ajutorul material vine din partea credincioșilor din Parohia Fetindia și a altor 30 de familii cu suflet mare, fii duhovnicești, prieteni și colaboratori apropiați ai preotului paroh. În anul 2017, s-au achiziționat alimente, ghete de iarnă pentru copii, pături pentru cei vârstnici, dulciuri, fructe, produse pentru igiena personală, detergenți, medicamente, cărți și rechizite școlare, suma totală fiind de 7300 lei. Darul cel mai de preț este sentimentul curat pe care vrem să-l transmitem beneficiarilor și anume conștiința că nu sunt singuri și neajutorați, că nu i-am uitat și că toți au un loc în marea familie a Bisericii ortodoxe.

Pr. Crăciunaș AdrianProiect catehetic „Larg deschideţi poarta sufletelor voastre!”, Ediția a VIII-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Claudiu Popiț, coordonatorul Circumscripției catehetice Barcău, duminică, 17 decembrie 2017, la biserica cu hramul „Schimbarea la Faţă” din Nuşfalău s-a finalizat proiectul catehetic „Larg deschideţi poarta sufletelor voastre!” aflat la a VIII-a ediţie. În cadrul proiectului au fost implicaţi 150 de copii din parohiile Nuşfalău, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Cerîşa, Halmăşd, Plopiş, Porţ, Ip, respectiv Şcolile Gimnaziale Ip, Halmăşd, Plopiş, Nuşfalău.
După slujba vecerniei, a rostit un cuvânt de învățătură Preacucernicul Părinte Protopop al Șimleului, Dan Haiduc, apoi copiii au susţinut un frumos moment artistic alcătuit din colinde, cântece religioase şi obiceiuri ce vestesc Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos. Copiii au fost pregătiţi de preotii parohi în colaborare cu profesorii de religie Nicoleta Opriş, Livia Gligor, Crăciun Dragomir, Chira Victoria-Maria, Moldovan Sorin, respectiv doamnele învăţătoare Man Ioana, Ardelean Felicia, Criste Mirela.
Proiectul s-a realizat în parteneriat cu Consiliul Parohial al Parohiei Ortodoxe Nuşfalău, care a răsplătit colindătorii cu daruri. La eveniment au fost prezenţi credincioşi şi din alte parohii aparţinând Circumscripţiei catehetice Barcău, iar copiii au purtat frumoasele costume populare specifice Văii Barcăului. Gazdă a fost Preacucernicul Părinte Paroh Ghiran Daniel.
La final Preacucernicul Părinte coordonator al Circumscripţiei catehetice Barcău, Claudiu Popiţ, a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit şi de participare, preoţilor si profesorilor implicaţi în proiect.

Preot, Daniel GhiranProiectul catehetic ”Lăudați și cântați și vă bucurați”, aflat la a VII-a ediție

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte coordonator al Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei, Radu Barbor, s-a finalizat la Cehu Silvaniei, duminică, 17 decembrie 2017, proiectul catehetic ”Lăudați și cântați și vă bucurați”, aflat la a VII-a ediție.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2017, având ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos, dar și împlinirea poruncilor dumnezeiești, în special iubirea celor aflați în nevoi.
Programul a debutat la ora 13.30, pe scena Casei de Cultură a orașului Cehu Silvaniei, în deschiderea unui eveniment mai amplu, ”Festivalul internațional de colinde” - ediția a VII-a, organizat de Asociația ”Plaiuri Codrenești”, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Cehu Silvaniei, Primăria Cehu Silvaniei și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. .. .
În cadrul concertului au evoluat grupuri de colindători: de la Grădinița ”Piticot” condus de doamnele educatoare: Sălăjan Liggia și Loboncz Edith; copiii de la Centrul Social Multifuncțional Cehu Silvaniei, îndrumați de doamnele educatoare Monica Olăhuț și Silav Zoia; colindători de la Liceul Tehnologic ”Gheorghe Pop de Băsești” pregătiți de domnul profesor Mircea Ștefan și de doamna profesor Petrenciu Ramona, copiii de la Școala Gimnazială ”Andrei Mureșanu” pregătiți de domnii profesori Mureșan Luminița și Claudiu Crecan, precum și copiii de la câteva parohii ale Circumscripției Catehetice Cehu Silvaniei: Parohia Mineu, preot Florin Ardelean; Parohia Motiș, preot Gheorghe Druță, ajutat de domnul Răzvan Uilecan, Parohia Dobrin, preot Ioan Gaga și Parohia Cehu Silvaniei, preot Radu Barbor. Invitați speciali au fost copiii de la grupa de cateheză a Parohiei Inău, preot Claudiu Bene.
Numărul participanților a fost de aproximativ 150 copii, care au fost răsplătiți cu daruri oferite de Centrul de Cultură și Artă Sălaj și de Parohia Cehu Silvaniei.
La final părintele Radu Barbor, coordonatorul Circumscripției Catehetice Cehu Silvaniei, a adresat celor prezenți mesajul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Petroniu și a oferit diplome de apreciere celor care s-au îngrijit de buna pregătire a copiilor, a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect precum și credincioșilor parohiei Cehu Silvaniei, prezenți într-un număr impresionant la acest concert.

Preot coordonator,
Radu-Marius BarborProiect catehetic „Hristos se naşte, slăviţi-L”

Duminică, 17 decembrie 2017, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Mateiu Călin s-a finalizat proiectul „Hristos se naşte, slăviţi-L”, la Parohia Fildu de Sus .
Proiectul s-a derulat pe parcursul perioadei postului Crăciunului, având ca scop sensibilizarea copiilor în spiritul păstrării valorilor creştine, a tradiţiilor culturale ale poporului român şi participarea afectivă la praznicele împărăteşti prin implicarea acestora în activităţi specifice sărbătorilor.
Acest proiect şi-a propus ca principal obiectiv dezvoltarea unor relaţii de parteneriat dintre parohie şi şcoală. În acest sens preoţii din parohiile partenere proiectului (Hida, Zimbor, Sîncraiu Almaşului, Cuzăplac, Ruginoasa, Tămaşa, Gălăşeni, Almaş, Fildu de mijloc, Fildu de Sus) în parioada postului Crăciunului au fost prezenţi în şcoală şi au susţinut activităţi cu elevii din şcolile partenere proiectului: Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”Hida, Şcoala Gimnazială Zimbor, Şcoala Gimnazială Cuzăplac, Şcoala Gimnazială Almaşu, Şcoala Gimnazială Fildu de Mijloc, Şcoala Primară Tămaşa. Cadrele didactice implicate în acest proiect au fost: înv. Maria Lupaş, înv. Emilia Dinea, ed. Victoria Man, prof. Olimpia Durnea și ed. Anca Petrean.
După oficierea slujbei de Te-deum săvârșită de către preoții implicați în proiect, cei 130 de copii au susţinut un frumos recital de colinde, prezentat de către părintele coordonator Călin Andrei Mateiu.
Partener în proiect a fost și Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Strâmba, care prin Preacuviosul Părinte stareţ Grighentie a oferit daruri copiilor din proiect.
La final, Preacucernicul Părinte Protopop al Zalăului, Cătălin Lucaci, a mulțumit preoţilor şi cadrelor didactice pentru implicarea în proiectul catehetic, iar Preacuviosului Părinte Stareţ pentru darurile oferite copiilor. În încheiere, a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, diplome de merit şi de participare preoților și dascălilor implicați în proiect. Copiii au fost răsplătiți cu daruri.

Coordonatorul Circumscripției catehetice Valea Almașului,
Pr. Călin MateiuCopii sălăjeni premiați la Cluj Napoca

Grupul de elevi ai Școlii Gimnaziale nr.1 Valcău de Jos, ”Spiridușii Valcăului”, au obținut locul III la Festivalul- Concurs de colinde și tradiții de Crăciun ”Episcop Nicolae Ivan” Cluj Napoca, unde au prezentat frumoasele obiceiuri de pe Valea Barcăului.
Aceștia au fost coordonați de către doamna profesoară Monica Ember.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro