Proiect catehetic „Sosit-a Praznicul iară”, Ediția a IX-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și îndrumați de către Preacucernicul Părinte Diacon Cristian-Vasile Iura, coordonator al Circumscripției catehetice Jibou, în Parohia ,,Sfântul Proroc Danielˮ şi ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorgheˮ din Jibou, s-a finalizat cea de-a IX-a ediție a proiectului catehetic „Sosit-a Praznicul iară”.
Concertul de colinde a debutat cu un Te-Deum de mulțumire săvârșit de către un sobor de preoți cu diacon, după care Preacucernicul Părinte Diacon Cristian-Vasile Iura, coordonatorul Circumscripției catehetice Jibou a transmis mesajul de binecuvăntare al Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, precum și salutul și urările de bine ale Preacucernicului Părinte, Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială.
La evenimentul de la Jibou au fost prezenți 200 de copii, mulți dintre ei îmbrăcați în costume tradiționale, însoțiți de preoții și profesorii îndrumători, dar și de părinți care au fost prezenți în număr foarte mare să-și susțină copii, astfel încât biserica a fost neîncăpătoare.
Au participat în acest an 12 grupuri de colindători după cum urmează: Grădiniţa Prichindel Jibou (grupa mijlocie) – coordonatori fiind doamnele educatoare Mariana Botiș și Iuliana Iacob, Școala Gimnazială Aluniș - coordonatori Pr. Răzvan-Mihai Govor și prof. Director Ioana Larisa Tuns, Școala Gimnazială Băbeni – coordonator Pr. Prof. Adrian Chirti, Parohia Bălan – coordonatori Pr. Vasile Trifan și cântăreț bisericesc Florin Luca, Parohia Bezded – coordonator Pr. Ioan Mureșan, Parohia Chechiș - coordonator Pr. Ioan-Vasile Pop; Parohia Cristolț – coordonator Pr. Sabin Lucian Gabriel Chiș; Parohia Gâlgău Almașului – coordonatori Pr. Petru Lucăcel și Ec. Cornelia Mureșan, Parohia ,,Adormirea Maicii Domnuluiˮ Jibou – coordonator Pr. Daniel-Nelu Baboș, Parohia Popteleac – coordonator Pr. Paul-Sergiu Chețe, Școala Gimnazială Someș Odorhei – coordonator Prof. Daniel Nan și Școala Surduc – coordonator prof. Vasile Șoimușan.
La finalul concertului de colinde, Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan, în calitate de gazdă și paroh al Parohiei ,,Sfântul Proroc Danielˮ şi ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorgheˮ din Jibou a adresat un cuvânt de mulțumire celor prezenți, iar Preacucernicul Părinte Diacon Cristian-Vasile Iura, coordonatorul Circumscripției catehetice Jibou și organizatorul acestui eveniment, a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect și partenerului care a contribuit pentru ca fiecare participant să primescă câte un mic dar, domnul primar Dan Ghiurco și Consiliul Local Jibou.
În încheiere, Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan a înmânat, din partea Preasfințitului Părinte Petroniu, diplome de merit, domnului primar și doamnei secretar ai Primăriei Jibou, mulțumindu-le tuturor pentru reușita acestui frumos concert de colinde.
La final, toți cei prezenți au colindat împreună tradiționalul colind „Ce vedere minunatăˮ și au fost răsplătiți cu daruri.

Coordonator al Circumscripției catehetice Jibou,
Diacon Cristian-Vasile IuraProiect catehetic „Noi umblăm a colinda”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea preacucernicului părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea preacucernicului părinte Radu Barbor, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Cehu Silvaniei, duminică 9 decembrie 2018, la biserica din Parohia Motiș, s-a finalizat proiectul „NOI UMBLĂM A COLINDA”, aflat la a III-a ediție.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2018, având ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, dar și cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos.
După oficierea slujbei de Te-deum, săvârșită de către preoții implicați în proiect, părintele inspector Silviu Boha a făcut prezentarea succintă a proiectului, apoi cei 150 copii au prezentat în fața unei biserici pline, un frumos concert de colinde, prezentat de către părintele coordonator Radu Barbor.
Au colindat copiii de la grupele de cateheză din parohiile: Crișeni - preot Silviu Boha; Gârcei - preot Vlaicu Andrei; Dobrin - preot Gaga Ioan; Bulgari - preot Nechita Emil; Mineu - preot Ardelean Florin; Nadiș - preot Mihăilă Alexandru; Cehu Silvaniei - preot Barbor Radu, iar în încheiere copiii de la Parohia Motiș - preot Druță Gheorghe și Uilecan Răzvan.
La final preacucernicul părinte Silviu Boha, a felicitat pe preoții, profesorii și copiii implicați în proiect și a accentuat faptul că Episopia Sălajului este preocupată permanent de educația tinerilor și copiilor.
În încheiere a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit preacucernicului părinte Radu Barbor, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Cehu Silvaniei și preacucernicului părinte paroh Druță Gheorghe, gazda evenimentului.
Toți copiii au fost răsplătiţi cu daruri de către organizatori.Proiect „Suflet de Român”

Proiectul a avut ca și scop formarea în rândul elevilor a sentimentului de apreciere și promovare a valorilor autentice românești: dragostea de țară, eroism, bunătate și credință.
În cadrul proiectului „Suflet de Român”, copiii de la grupa de catehază a Parohiei „Buna Vestire” Criseni, în colaborare cu elevii Școlii Gimnaziale „Vasile Breban” Crișeni, în parteneriat cu Primăria Comunei Criseni și cu Biblioteca Comunală Crișeni au marcat cei 100 de ani de la Maria Unire prin mai multe activități. Astfel, în data de 25 noiembrie elevii Școlii Gimnaziale „Vasile Breban”, au susținut un amplu program artistic dedicat Centenarului Marii Uniri la Căminul Cultural; în data de 1 decembrie s-a sfințit un steag tricolor, care a fost înălțat pe un catarg special pregătit și s-au depus jerbe și coroane la Monumentul Eroilor, iar copiii au prezentat un scurt program artististic; în data de 2 decembrie la biserica „Buna Vestire” copii au sustinut un program artistic, apoi au depus o coroană la monumentul eroilor din curtea bisericii. La final toți copiii au fost răsplătiți cu daruri.
Tot în cadrul proiectului copiii au confecționat produse specifice temei centenarului,care au fost puse spre vânzare, iar din banii obținuți vor fi ajutați copii cu nevoi speciale.Proiect catehetic „Nașterea Domnului nost'”

Sâmbătă, 1 decembrie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Andrei Urs, coordonatorul Circumscripției catehetice Valea Zalăului, în Parohia Hereclean, s-a finalizat prima ediție a proiectului catehetic „Nașterea Domnului nost' ”.

Proiectul a fost un parteneriat între Episcopia Sălajului, Circumscripția catehetică Valea Zalăului, Primăria și Consiliul local Hereclean și Școala Gimnazială Hereclean. El s-a derulat pe perioada lunilor noiembrie și decembrie 2018 și a avut ca scop cunoaşterea de către elevi şi tineri a învăţăturilor Bisericii, a tradiţiilor religioase şi a colindelor.
Faza finală a proiectului a avut loc la Parohia Hereclean, unde copiii și tinerii au susținut în fața a peste 250 de persoane, un frumos concert de colinde și cântece patriotice având în vedere ca evenimentul a coincis cu serbarea Zilei Naționale. Au colindat copiii de la grupele catehetice ale parohiilor din Circumscripția catehetică Valea Zalăului: Badon – coordonator pr. Inspector Eparhial Adrian Onica; Treznea - coordonator pr. Ionuț Știrb, Bocșa – coordonator pr. Stelian Gorgan și prof. Tiran Marinela; Sălăjeni – coordonatori: pr. Florin Hosu și prof. Adriana Bârsan; Câmpia - coordonator pr. Lucian Hodadea; Hereclean – coordonator pr. Andrei Urs. De asemenea copiii de la Școala Gimnazială din Hereclean, coordonați de doamna director Carmen Lipovan și de profesorii Manuela Homone, Nadia Bordaș, Mirela Rodina și Nicoleta Pârjea, au pregătit un spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri. Concertul a fost încheiat de corul mixt al Bisericii Ortodoxe din Hereclean, care au interpretat câteva colinde specifice satului Hereclean.

La final, părintele coordonator Andrei Urs, a înmânat, diplome de participare preoţilor și cadrelor didactice și partenerilor din proiect. Toți copiii implicați în proiect au primit daruri din partea organizatorilor.

Coordonator al Circumscripţiei catehetice Valea Zalăului,
Pr. Andrei UrsÎntâlnirea coordonatorilor Circumscripţiilor catehetice din Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, joi 22 noiembrie 2018, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întâlnirea Biroului de catehizare. Teritoriul canonic al Eparhiei este împărțit în nouă Circumscripții catehetice.
În cadrul întâlnirii fiecare preot coordonator și-a prezentat activitățile desfășurate în anul catehetic 2018-2019. De asemenea s-au fixat obiectivele pe termen scurt și mediu al activităților catehetice, precum şi stategia de promovare a acestora. Prioritatea Birolui de catehizare este în perioada următoare organizarea și derularea proiectelor catehetice privind „Anul centenar” și a celor legate de Nașterea Domnului.
Scopul întâlnirii a fost și acelea de a dezvolta idei noi prin care să se amplifice activitatea catehetică din eparhie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaCERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Marți, 20 decembrie 2018, s-a desfăşurat Cercul pedagogic pentru disciplina Religie cu tema ”Contribuția Bisericii la înfăptuirea Marii Uniri”.
În cadrul Centrului metodic pentru licee, activitățile au fost susținute la Liceul cu Program Sportiv ”Avram Iancu” Zalău de către doamnul profesor Moșincat Vasile Dănuț. Cadrele didactice care predau la gimnaziu au participat la Școala Gimnazială Nr.1 Românași unde au fost prezentate materiale PPT și principalele proiecte cu tematică Centenară, desfășurate în unitatea de învățământ, de către domnul profesor Stan Marius Sergiu.
S-au realizat aprecieri pe marginea activităţilor propuse şi s-au făcut precizări referitoare la Portofoliul profesorului de religie, activitatea de perfecționare a cadrelor didactice, concursurile disciplinei și la revista profesorilor de religie ”Din suflet, pentru suflet”, au fost evidențiate parteneriatele locale și județene precum și implicarea profesorilor de religie în acțiuni de parteneriat cu comunitatea religioasă locală sau județeană.

Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaCONSFĂTUIREA PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Marți, 26 septembrie 2018, a avut loc Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sălaj. Aceasta a debutat cu slujba de Te Deum săvârşită în capela Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău şi a continuat în sala multimedia a acestei unități de învățământ.

Scopul întâlnirii a fost analiza activităţilor educaţionale şi de formare religioasă a elevilor din anul şcolar ce s-a încheiat şi prezentarea proiectelor didactice şi misionare pentru noul an.

Părintele consilier cultural Mihai Dobocan a transmis binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, a accentuat importanța colaborării între profesorii de religie și preoții parohi și a făcut precizări legate despre importanța participării la Referendumul pentru definirea căsătoriei.

Inspectorul școlar pentru disciplina religie a prezentat Diagnoza procesului educațional în anul şcolar 2017-2018 și a expus activităţile reprezentative ale profesorilor de religie din judeţ: premiile obţinute la Olimpiada de religie şi la alte concursuri naţionale sau județene (Concursul Naţional ”Cultură și spiritualitate românească”, Concursul Național ”Unirea: libertate și unitate”, Concursul Naţional „Biserica, locaş de închinare”, Concursul judeţean “În lumina lui Hristos”), proiectele derulate în parteneriat cu Episcopia Sălajului şi alte instituţii (Strategia Națională de Acțiune Comunitară- proiect naţional, Biserica, tinerii şi colindele, Marșul pentru viață, Pot mai mult pentru Ștefania, Profesorul anului, Revista „Din suflet, pentru suflet”, Revista Concursului național ”Biserica, locaș de închinare”, Întâlnirea tinerilor ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului).

Propunerile aflate pe ordinea de zi s-au referit la direcţiile de acţiune pentru noul an şcolar, la asigurarea aplicării corecte a noilor programe şcolare de gimnaziu pentru religie la clasa a VI-a, structura portofoliului profesorului de religie, stabilirea locației și Cercurilor pedagogice, alegerea membrilor Consiliului consultativ.

De asemenea, au fost prezentate cursurile de formare la care profesorii de religie vor avea posibilitatea să participe.


Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaCongresul al XI-lea „Hristos împărtăşit copiilor”

În perioda 18-19 septembrie 2018, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman, a avut loc Congresul Naţional „Hristos împărtăşit copiilor”.

La Congres au participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, ai Fundaţiei World Vision România, inspectorii de la eparhiile din ţară şi din străinătate care răspund de lucrarea catehetică, precum şi inspectorii școlari pentru religie. Prezenţa inspectorilor de religie şi a inspectorilor de cateheză la o astfel de întrunire arată complementaritatea dintre disciplina religie şi lecţia de cateheză.

În cadrul lucrărilor, invitaţii au vorbit despre importanţa educaţiei religioase a copiilor şi a tinerilor în formarea caracterelor acestora, dar şi despre rolul familiei, al Bisericii şi al școlii în promovarea unităţii de credinţă şi de neam.

Au fost prezenți pr. dr. Constantin Naclad, inspector patriarhal, coordonatorul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor”, pr. conf. dr. Nicuşor Beldiman, consilier patriarchal, coordonator al Sectorului teologic-educaţional, pr. Florin Marica, consilier patriarhal, proiectul „Alege școala!”, Florin Lixandru, secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, Romeo Moşoiu, consilier al ministrului educaţiei naţionale, conf. dr. Vasile Timiş inspector general la Ministerul Educaţiei Naţionale, pr. Mihai Pavel, director regional în cadrul Fundaţiei World Vision România pentru Europa de Răsărit şi Orientul Apropiat, episcopul Keith Terrell Jenkins din Statele Unite ale Americii, Minnesota, care a vorbit despre experienţa creştină în spaţiul neoprotestant american.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, la congres a fost prezent preacucernicul părinte Silviu Boha, inspectorul pentru catehizare parohială, care a prezentat activitatea catehetică a Episcopiei Sălajului pe anul 2017-2018. De asemenea din partea Inspectoratului Şcolar Județean Sălaj a fost prezentă d-na inspector școlar prof. Claudia Boha.

S-a realizat o analiză a modului în care se desfăşoară educaţia religioasă, atât în cadrul unităţilor de învăţământ, prin predarea disciplinei religie, cât şi în Biserică, prin orele de cateheză. Tot acum s-a stabilit strategia pe termen scurt, mediu și lung privind colaborarea dintre Școală, Familie și Biserică, precum și tematica concursului catehetic din anul 2019, care se va adresa celor două teme principalale ale „Anul omagial al satului românesc” şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti”.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaParticipanți sălăjeni la ITO Sibiu 2018

În perioada 6-9 septembrie 2018, peste 3000 de tineri din întreaga lume s-au adunat la Sibiu, la cea de a cincea ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, ITO 2018.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, din Episcopia Sălajului au participat 40 de tineri. Aceștia au fost însoțiți de către Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială, Preacucernicul Părinte Radu Barbor, coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei și Preacucernicul Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripției catehetice Someș.

Joi seară, în Piața Mare din Sibiu, a avut loc deschiderea oficială a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, ITO 2018.

Vineri, tinerii au participat la rugăciune, la ateliere de dezbateri, au vizitat diferite obiective culturale, apoi vineri seara a avut loc conferința „Unitate. Credință. Neam. De 100 de ori România” susținută de Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania, iar moderator a fost Părintele Constantin Necula.

După conferinţă, tinerii au pornit în „Procesiunea unităţii” care s-a desfășurat pe traseul str. Nicolae Olachus, Calea Dumbrăvii spre Piața Unirii – Str. Andrei Șaguna – pe lângă Prefectură, str. Mitropoliei, Catedrala Mitropolitană – str. Samuel von Brukenthal, Piața Mare.

A treia zi din programul Întâlnirii Inter¬naționale a Tinerilor Ortodocși, ITO 2018 i-a adunat pe cei peste 3000 de participanți în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici au avut posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie oficiată pe scena de pe lac și să dea răspunsurile liturgice. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de un sobor de arhierei, preoți și diaconi și cu reprezentanții Bisericilor surori.

În după-amiaza zilei, tinerii au participat la proiectul „Țăranul român de la Război la Unire”, unde au realizat obiecte artizanale românești.

ITO 2018 s-a încheiat duminică. Torța ITO a fost înmânată la Catedrala Mitropolitană din Sibiu organizatorilor ediției a șasea care va avea loc în 2019 la Craiova.

Întâlnirea a reprezentat un eveniment spiritual major şi un schimb de experiență important pentru dezvoltarea ulterioară a activităților cu tinerii.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaFestivalul „Inimioarelor Fericite”, Ediția a IV-a

Asociația ”Inimioare Fericite” în parteneriat cu Mănăstirea "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, din localitatea Bobota, județul Sălaj, a organizat în data de 1 septembrie, a patra ediție a Festivalului Inimioarelor.
Prima zi de toamnă a fost o zi în care copiii cuprinși în Asociația ”Inimioare Fericite”, au simțit bucuria jocului și vacanței, dar și responsabilitatea începerii noului an școlar. Acțiunile organizate au ilustrat un adevărat festival al copiilor fericiţi, care a adunat la un loc peste 300 de copii, numeroși oaspeți, invitați din parohiile învecinate și asociații din judeţele Sălaj, Cluj şi Satu Mare. În cadrul acțiunilor un rol deosebit de important l-au avut tinerii cuprinși în Divizia VOLO. Aceștia sunt tineri crescuți în cadrul Asociației ”Inimioare fericite”, iar în acest an, ei au fost cei care au contribuit la pregătirile festivalului, îndeplinind cu succes sarcinile acordate.

Interesul organizatorilor a fost acela de a realiza o atmosferă de veselie, în care toți copiii să petreacă împreună câteva ore distractive și să se bucure de diversitatea activităților: topogan gonflabil, picturi pe faţă, modelări în baloane, jonglerii cu flăcări și surprize.

Festivalul Inimioarelor s-a încheiat cu acțiunea social-caritabilă "Ghiozdănelul", în cadrul căreia s-au distribui pentru 100 de copii, ghiozdane echipate cu pachete cu rechizite școlare, cărți din bibliografia școlară obligatorie și dulciuri, iar pentru 70 de familii provenite din medii dezavantajate s-au pregătit pachete cu alimente. O parte din produsele acțiunii caritabile amintite, au fost donate de către elevii și cadrele didactice din Școala Gimnazială ”Horea”, Cluj-Napoca, iar Școala Gimnazială Bobota a fost reprezentata de cadre didactice care s-au ocupat de copii.
O realitate demnă de notat este și momentul sosirii la mănăstire a bunicilor. Aceștia dorind să participe, conform tradiției mănăstirii, vineri seara, la Taina Sfântului Maslu, au adus asociației, spre donație, câte un ghiozdan. Imaginea cu acești bunici ne-a determinat să remarcăm dorința lor de implicare în promovarea culturii și educației românești. Fiecare om în vârstă cu ghiozdanul în mână, va însemna un copil fericit la început de an școlar. A fost o clipă minunată a schimbului de cultură și tradiție între generații, a fost momentul în care am înțeles rolul bisericii și al școlii în dezvoltarea armonioasă a generațiilor.
Programul festivalului a fost coordonat de protosinghel Mina Pletosu, starețul mănăstirii Bobota și Exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, alături d-na director executiv al asociației Mihaela Tiba, cadre didactice și voluntari.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro