„LARG DESCHIDE-ȚI POARTA SUFLETELOR VOASTRE”, Ediția a II-a, Parohia Marca

Duminică 11 decembrie 2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi sub îndrumarea părintelui Claudiu Popiț, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Nușfalău, la biserica parohială din Marca, s-a derulat proiectul catehetic ,,LARG DESCHIDEŢI POARTA SUFLETELOR VOASTRE!‘’, aflat la a doua ediţie .
După săvârşirea slujbei Vecerniei, s-a susţinut un frumos moment artistic, alcătuit de colinde şi cântece religioase, la care au participat 135 de copii din Parohiile: Marca, Porţ, Ip, Nuşfalău, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Cerîşa, Halmăşd și de la Şcolile Gimnaziale: Marca, Ip şi Halmăşd. Copiii au fost pregătiţi de către preoţii parohi în colaborare cu profesorii de religie de la şcolile mai sus amintite: Gabriel Gozman Pop, de la Şcoala Gimnazială Marca, Adrian Medeşan de la Şcoala Gimnazială Ip, Marius Roşan de la Şcoala Gimnazială din Nuşfalău, Livia Gligor de la Şcoala Gimnazială Halmăşd şi doamnele învăţătoare Maria Butcovan, Monica Butcovan, Olah Liliana de la Şcoala Gimnazială Cosniciu de Jos , Felicia Ardelean de la Şcoala Gimnazială Cosniciu de Sus şi Doina Gros de la Şcoala Gimnazială „Petri Mor” Nuşfalău.
Parteneri în proiect au fost Inspectoratu Școlar Județean Sălaj și Primăria Comunei Marca, reprezentată de domnul primar Dumitru Roşan.
La final Pr. Claudiu Popiţ, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Nuşfalău a înmânat diplome de apreciere din partea Preasfinţitului Episcop Petroniu, preoţilor şi cadrelor didactice implicate în proiect, iar copiii au fost răsplătiți cu daruri.

Preot coordonator
Claudiu PopițŞedinţă administrativă lunară la Protopopiatul Jibou

Luni, 12 decembrie 2011, a avut loc, la sediul Protopopiatului Jibou, sub conducerea preacucernicului părinte Protopop Dan Dregan, ultima şedinţa administrativă lunară din anul în curs. După rugăciunea de început şi apelul nominal al preoţilor, s-a susţinut, de către părintele Adrian – Nicolae Ghilea, de la Parohia Cormeniş, conferinţa cu tema : “Cununia în familia ortodoxă”. S-au făcut, apoi, anunţurile necesare şi s-au discutat probleme de ordin economic, administrativ, cultural şi social. Cu această ocazie, s-au distribuit: Pastorala Preasfinţitului Petroniu la Praznicul Naşterii Domnului, vin liturgic, chitanţiere şi ordine de plată, calendare şi formulare de bugete. S-au primit rapoartele preoţilor din cadrul Protopopiatului cu colecta pentru persoanele nevoiaşe, în urma citirii, în biserici, a Pastoralei Sfântului Sinod. S-a prezentat noul preot al Parohiei Dolheni – Ovidiu Druţă. Ca problemă liturgică, s-a urmărit rugăciunea de mulţumire cu ocazia nunţii de argint, aur şi platină. Următoarea întâlnire lunară va avea loc în data de 10 ianuarie 2012, în cadrul căreia se va susţine, de către părintele Ovidiu Druţă de la Parohia Dolheni, conferinţa cu tema: „Taina Sfântului Maslu – generalităţi” (având în vedere faptul că anul 2012 a fost dedicat ca an omagial al Tainei Sfântului Maslu).„BISERICA, TINERII ȘI COLINDELE”, Ediția a IV-a - Șimleu Silvaniei

Duminică 11 decembrie 2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Petroniu, sub îndrumarea părintelui Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub coordonarea părintelui Cosmin Porcar, coordonatorul Circumscripției catehetice Șimleu-Silvaniei la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, s-a derulat proiectul catehetic „BISERICA TINERII ŞI COLINDELE”, Ediţia a IV-a .
În cadrul acestui proiect s-a susţinut un frumos moment artistic la care au participat un număr de 150 de copii de la: Gradinița cu program prelungit Nr. 3 Şimleu-Silavaniei, pregătiţi de către doamnele educatoare Ghilea Daniela și Trif Mariana; Şcoala Gimnazială „Silvania” Șimleu-Silvaniei, pregătiţi de înv. Teieru Cristina și prof. Luminiţa Mandiuc și de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Șimleu-Silvaniei, pregătiți de prof. Simona Duma.
Proiectul s-a realizat în parteneriat cu Primăria oraşului Şimleu-Silvaniei şi Consiliul local care au fost reprezentate de domnul primar ing. Septimiu Ţurcaş şi de domnul viceprimar ing. Radu Lazăr şi domnul Deputat ing. Lucian Bode.
La sfârşitul momentului artistic, toţi copii participanţi au primit cadouri, iar cadrele didactice au fost recompensate cu diplome de apreciere din partea Preasfinţitului Petroniu, Episcopul Sălajului.

Preot coordonator
Prof. Cosmin Porcar„HRISTOS SE NAŞTE, SLĂVIŢI-L”, Parohia Aghireș

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, sub îndrumarea preacucernicului părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare şi sub coordonarea părintelui Daniel Blaj, coordonatorul programelor catehetice din Circumscripţia catehetică Zalău, duminică 11 decembrie 2011, în localitatea Aghireş s-a finalizat proiectul catehetic „Hristos se naşte, slăviţi-L”.
Proiectul a avut ca scop cunoaşterea şi promovarea tradiţiilor zonale legate de Sărbătoarea Naşterii Domnului. La proiect au participat grupele catehetice din parohiile Aghireş, Meseşenii de Jos şi Meseşenii de Sus. Parteneri ai proiectului au fost Școlile Gimnaziale din localităţile Aghireş, Meseşenii de Jos , Meseşenii de Sus şi Primaria comunei Meseşenii de Jos.
Un număr de 65 de copii au prezentat o suită de colinde tradiţionale într-o manieră specifică sărbătorii Crăciunului. Ţinuta copiilor a fost în conformitate cu tradiţiile zonale, ei purtând costume populare tradiţionale. Printre colindători s-au remarcat cu o prestaţie deosebită solistele Opriş Alexandra şi Costina Adelina.
Părintele coordonator a ţinut un cuvânt de învăţătură legat de importanţa programelor catehetice, a felicitat colindătorii şi a oferit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit persoanelor implicate în coordonarea grupelor catehetice: Pr. Ştefan Ioan, Pr. Florin Maliţa, Pr. Saul Şoptică-Vid, Prof. Ciochină Mariana, Prof. Raluca Maliţa, precum şi domnului Sandu Berceanu, primarul comunei Meseşenii de Jos.
La final copii au fost răsplătiți cu daruri.

Preot coordonator
Daniel BlajProiect catehetic „Colindăm Doamne, colind”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, și sub îndrumarea părintelui Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, biserica din comuna Bocșa, Protopopiatul Zalău, a găzduit, duminică, 11 decembrie 2011, un frumos concert de colinde românești, susținut de copiii de la grupele de catehizare din parohiile: Bocșa, Cehu Silvaniei, Crișeni, Hereclean, Ortelec și Sălăjeni. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului catehetic ”Colindăm Doamne, colind” implementat la Circumscripția catehetică Cehu Silvaniei, coordonată de preotul Radu Barbor.
Programul a debutat la ora 16 prin oficierea unei slujbe de Te-Deum, după care au evoluat pe rând copiii de la Parohia Ortelec, pregătiți de părintele Nicolae Gudea, care au prezentat piesa religioasă ”Irozii”. A urmat grupul de colindători de la Parohia Sălăjeni, condus de părintele Florin Hosu, iar apoi au colindat copiii din Parohia Hereclean, însoțiți de doamna profesoră Mirela Rodina. În continuare, au încântat numeroasa asistență, copiii de la Școala Gimnazială Crișeni, pregătiți de profesorii Adela Ardelean și Ioan Gaga, urmați de grupul de colindători din Parohia Bocșa, pregătiți de doamna profesorară Marinela Roșu și de colindătorii din Parohia Cehu Silvaniei conduși de părintele Radu Barbor.
În încheierea programului a evoluat corul Liceului Teologic ”Sfântul Nicolae” din Zalău, dirijat de părintele arhidiacon Adrian Onica.
În continuare părintele Radu Barbor, coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei, a adresat celor prezenți mesajul de binecuvântare din partea Preasfințitului Episcop Petroniu, a oferit în nemle Preasfinţiei Sale diplome de apreciere primarului comunei Bocșa, preoților și profesorilor care s-au îngrijit de buna pregătire a copiilor, a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect precum și credincioșilor parohiei Bocșa, prezenți într-un număr impresionant la acest concert.
La final tuturor copiilor le-au fost oferite daruri din partea Primăriei Bocșa, reprezentată de domnul primar Ioan Barou și din partea Parohiei Ortodoxe Bocșa, gazda acestui eveniment, reprezentată de părintele paroh Stelian Gorgan.

Preot coordonator,
Radu-Marius BarborProiecte catehetice în Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, duminică 11 decembrie se derulează în Episcopia Sălajului acțiuni în cadrul a șapte proiecte catehetice, din totalul celor 17 care se desfășoară în cele șapte Circumscripții catehetice ale eparhiei în această perioadă.
Aceste proiecte sunt:
1. „BISERICA, TINERII ȘI COLINDELE”, Ediția a IV-a - Șimleu-Silvaniei.
Programul se derulează în Circumscripția catehetică Șimleu-Silvaniei, la biserica de la Parohia Ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Șimleu-Silvaniei.
Participă copii de la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Șimleu-Silvaniei, Scolile Gimnaziale „Horea” și „Silvania” Șimleu-Silvaniei, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Șimleu-Silvaniei, Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu-Silvaniei și de la Grădinița cu program prelungit Nr. 2 din Șimleu-Silvaniei.

2. „HRISTOS SE NAȘTE, SLĂVIȚI-L”.
Programul se derulează în Circumscripția catehetică Zalău, la biserica din Parohia Ortodoxă Aghireș.
Participă copii din Parohiile: Aghireș, Meseșenii de Jos, Meseșenii de Sus și de la Școala Gimnazială Aghireș.

3. „RĂSUNĂ BLÂND SPRE SEARĂ, COLINDE ROMÂNEȘTI...”.
Programul se derulează în Circumscripția catehetică Ileanda, la biserica din Parohia Ortodoxă Poiana Blenchii.
Participă copii din Parohiile: Poiana Blenchii, Buzaș, Gâlgău, Gostila, Fodora, Bârsău Mare, Rus, Ileanda, Luminiș și Fântânele.

4. „SOSIT-A PRAZNICUL IARĂ”.
Programul se derulează în Circumscripția catehetică Jibou, la Casa de Cultură a orașului Jibou.
Participă copii din Parohiile: Jibou I, Jibou II, Someș Odorhei, Tihău, Solomon, Cristolț și de la Liceul Teoretic „Ioan Agârbiceanu” Jibou, Grupul Școlar „Octavian Goga” Jibou, Grup Școlar Surduc și Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Jibou.

5. „COLINDĂM DOAMNE, COLIND”.
Programul se derulează în Circumscripția catehetică Cehu Silvaniei, la biserica din Parohia Ortodoxă Bocșa.
Participă copii din Parohiile: Bocșa, Cehu Silvaniei, Hereclean, Crișeni, Ortelec, Sălăjeni și de la Școlile Gimnaziale: Bocșa, Crișeni și Hereclean.

6. „LARG DESCHIDE-ȚI POARTA SUFLETELOR VOASTRE”, Ediția a II-a.
Programul se derulează în Circumscripția catehetică Nușfalău, la biserica din Parohia Ortodoxă Marca.
Participă copii din Parohiile: Marca, Nușfalău, Cosniciul de Jos, Cosniciul de Sus, Ip, Cerâșa, Halmăjd, Porți și de la Școlile Gimnaziale din: Marca, Ip, Halmăjd și Nușfalău.

7. „NAȘTEREA DOMNULUI, PRILEJ DE BUCURIE SFÂNTĂ”.
Programul se derulează în Circumscripția catehetică Șimleu-Silvaniei la biserica de Parohia Ortodoxă Măieriște.
Participă copii din Parohiile: Măieriște, Cristelec, Giurtelec, Mălădia și de la Școala Gimnazială „Horea” Șimleu-Silvaniei.

Toate aceste proiecte fac parte din acțiunile organizate de Episcopia Sălajului sub egida Anului omagial al Sfântului Botez și a Sfintei Cununii.

Inspector pentru catehizare parohială
Pr. Silviu BohaProiect catehetic „Sfântul Nicolae prietenul meu”, Ediţia a II-a, Parohia „Sfântul Pantelimon” Şimleu-Silvaniei

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţia catehetică Şimleu-Silvaniei coordonată de preotul Cosmin Porcar, marti, 6 decembrie 2011 s-a finalizat proiectul catehetic „Sfântul Nicolae prietenul meu”, Ediţia a II-a.
Proiectul deschide seria celor 16 proiecte catehetice care se desfăşoră în Episcopia Sălajului în cele şase Circumscripţii catehetice, până la Crăciun.
Parteneri în acest proiect au fost: Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, reprezentat de prof. Claudia Boha, inspector de specialitate; Parohiile din Circumscripţia catehetică Şimleu-Silvaniei reprezentate de pr. Cosmin Porcar; Primăria Oraşului Şimleu-Silvaniei, reprezentată de către domnul Primar ing. Septimiu Ţurcaş; Parohia „Sfântul Pantelimon” Şimleu-Silvaniei, reprezentată de pr. Mircea Pop, Şcolile Gimnaziale „Silvania” şi „Horea” din Şimleu-Silvaniei, reprezentate de către prof. Angela Lipo şi pr. prof. Cosmin Porcar; Gădiniţeţe cu Program Prelungit Nr.1, Nr. 2 şi Nr. 3, reprezentate de pr. prof. Cosmin Porcar, ed. Nathalia Bede şi ed. Nadia Chichişan.
Proiectul s-a finalizat la biserica „Sfântul Pantelimon” din Şimleu-Silvaniei, unde la sfârşitul Sfintei Liturghii, un număr de 160 de copii de la: Gradiniţa cu program prelungit Nr,1 Şimleu-Silvaniei, pregătiţi de către doamnele educatoare Chiş Liana şi Marian Floare; Şcoala Gimnazială „Horea” Şimleu-Silvaniei, pregătiţi de doamna invăţătoare Başti Maria; Şcoala Gimnzială „Silvania” pregătiţi de doamnele învăţătoare Aionese Maria şi Teieru Cristina; Gradiniţa cu program prelungit Nr. 2 pregătiţi de doamnele educatoare Csatari Ioana şi Oros Cristina, au susţinut un frumos moment artistic.
Au fost prezenţi la eveniment domnul Primar ing. Septimiu Ţurcaş şi de domnul Viceprimar ing. Radu Lazăr.
La final copiii implicaţi în proiect au fost răsplăţi cu daruri.Costel Busuioc în concert la catedrala episcopală din Zalău

Duminică, 4 decembrie, la catedrala episcopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Zalău a avut loc un concert extraordinar susținut de Costel Busuioc.
Concertul a fost organizat de către Episcopia Sălajului în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și cu Asociația Oastea Domnului Zalău.
Binecunoscutul solist Costel Busuioc, cel care a cucerit inimile a milioane de oameni cu vocea sa extraordinară, a încântat credincioșii prezenți în număr foarte mare la acest concert. El a interpretat atât colinde și cântece specifice Crăciunului, cât și arii binecunoscute din opere celebre.Lansarea proiectului educaţional Captivii „libertăţilor”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, vineri, 2 decembrie a fost lansat proiectul de parteneriat educaţional Captivii ”libertăţilor”, realizat în parteneriat de Episcopia Sălajului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sălaj. Acest proiect are ca scop dobândirea unor cunoştinţe despre pericolul pe care îl reprezintă adicţiile pentru sănătatea psihică, fizică şi morală, dar și dezvoltarea spiritului critic şi a puterii de discernământ.
Proiectul vine să răspundă provocărilor familiei și societăţii actuale. Omul a fost înzestrat de Dumnezeu cu voinţă liberă. Adevărata libertate înseamnă împlinirea poruncilor Lui. În acest sens Mântuitorul spunea: “Dacă veţi rămîne în cuvântul Meu, sunteţi cu adevărat ucenici ai Mei şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi”(In. 8,32). Manifestarea acestei libertăţi se arată prin efortul nostru continuu de a nu ne lăsa robiţi de patimi şi vicii. Adicţiile conduc la limitarea propriei libertăţi, la distrugera comuniunii cu sine şi cu semenii şi constituie piedici în efortul către desăvârşire.
Obiectivele acestui proiect sunt: formularea opiniilor personale, a judecăţilor de valoare argumentate despre raportul adicţii - libertate personală, conştientizarea şi valorizarea virtuţilor creştine, realizarea unor activităţi în parteneriat Biserică-Şcoală-Comunitate prin intermediul cărora să contribuim la promovarea calităţii vieţii tinerilor, dezvoltarea abilităţilor de luare a deciziilor şi a celor de rezistenţă faţă de presiunea grupului.
Profesorii de religie şi consilierii şcolari îi vor informa pe elevii claselor VII-XII cu privire la cauzele, simptomele şi efectele comportamentelor deviante ale adolescenţilor (consum de alcool, tutun, droguri, dependenţă faţă de jocuri de noroc, Tv, internet) din punct de vedere fizic, psihic şi social în dezbateri, activităţi pe grupe, discuţii.
La sfârşitul proiectului va fi organizat Simpozionul Captivii „libertăţilor” la Catedrala Episcopală „Sfânta Vineri” Zalău. În cadrul acestuia vor fi prezentate şi premiate creaţiile literare (scrisoare, eseu, dramatizare) şi artistice (desene, colaje, afişe) realizate de către elevi pe teme specifice proiectului.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia-Viorica BohaCercul pedagogic al profesorilor de religie din Episcopia Sălajului

Vineri, 2 decembrie 2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, s-a desfăşurat cercul pedagogic pentru disciplina Religie. La eveniment a participat şi părintele consilier cultural Pr. lect. univ. dr. Gabriel-Viorel Gârdan.
Programul activităţilor a fost următorul:
9:00 - Lecţie deschisă cu tema "Aspecte ale vieţii sociale la evreii antici", clasa a XI-a, propunător domnul profesor Claudiu Boia, Liceul Ortodox ”Sfântul Nicolae” Zalău
9:00 – Lecţie deschisă cu tema ” Sărbătorile creştine”, clasa a III-a, propunător domnişoara profesoară Ioana Ilea, Liceul de Arte ”Ioan Sima” Zalău
Cunoştinţele elevilor clasei a XII-a au fost evaluate prin prezentarea proiectelor pe care aceştia le-au întocmit abordând următoarele teme: “Familia la evreii biblici”, “Obiceiurile legate de hrana, îmbrăcămintea şi locuinţele evreilor biblici”, “Concepţia despre moarte şi riturile funerare la evreii biblici”. La clasa a III-a, sistemetizarea şi evaluarea s-a realizat prin folosirea unor metode interactive astfel încât la sfârşitul orei, elevii au reuşit să elaboreze un “ciorchine” cu sărbătorile creştine, folosind iconiţe reprezentând praznicele împărăteşti şi icoane ale sfinţilor cunoscuţi de ei. S-a asigurat astfel modernizarea demersului didactic prin promovarea unei învăţări active şi stimularea creativităţii elevilor.
În partea a doua a lucrărilor - desfăşurată în Sala festivă a Liceului de Arte “Ioan Sima” Zalău- a fost susţinut referatul cu titlul „Rolul evaluării în procesul educaţiei” de către domnul profesor Dan Bumbaş, Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” Zalău. A fost evidenţiat rolul acestui “barometru” care indică în orice moment pregătirea elevilor, realizările şi eşecurile, nivelul performanţelor obţinute raportate la curriculum-ul şcolar.
Cea de a treia parte a cercului a constat în aprecieri pe marginea lecţiilor susţinute şi a referatului, comunicări referitoare la Olimpiada de religie şi alte concursuri, precum și prezentarea proiectelor “Captivii libertăţilor”, “Biserica, tinerii şi colindele”. În încheiere elevii clasei a III-a B au prezentat un scurt concert de colinde reuşind să aducă bucurie în suflete celor prezenţi.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia-Viorica Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro