Proiect catehetic „Sfântul Nicolae prietenul meu”, Ediţia a II-a, Parohia „Sfântul Pantelimon” Şimleu-Silvaniei

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţia catehetică Şimleu-Silvaniei coordonată de preotul Cosmin Porcar, marti, 6 decembrie 2011 s-a finalizat proiectul catehetic „Sfântul Nicolae prietenul meu”, Ediţia a II-a.
Proiectul deschide seria celor 16 proiecte catehetice care se desfăşoră în Episcopia Sălajului în cele şase Circumscripţii catehetice, până la Crăciun.
Parteneri în acest proiect au fost: Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, reprezentat de prof. Claudia Boha, inspector de specialitate; Parohiile din Circumscripţia catehetică Şimleu-Silvaniei reprezentate de pr. Cosmin Porcar; Primăria Oraşului Şimleu-Silvaniei, reprezentată de către domnul Primar ing. Septimiu Ţurcaş; Parohia „Sfântul Pantelimon” Şimleu-Silvaniei, reprezentată de pr. Mircea Pop, Şcolile Gimnaziale „Silvania” şi „Horea” din Şimleu-Silvaniei, reprezentate de către prof. Angela Lipo şi pr. prof. Cosmin Porcar; Gădiniţeţe cu Program Prelungit Nr.1, Nr. 2 şi Nr. 3, reprezentate de pr. prof. Cosmin Porcar, ed. Nathalia Bede şi ed. Nadia Chichişan.
Proiectul s-a finalizat la biserica „Sfântul Pantelimon” din Şimleu-Silvaniei, unde la sfârşitul Sfintei Liturghii, un număr de 160 de copii de la: Gradiniţa cu program prelungit Nr,1 Şimleu-Silvaniei, pregătiţi de către doamnele educatoare Chiş Liana şi Marian Floare; Şcoala Gimnazială „Horea” Şimleu-Silvaniei, pregătiţi de doamna invăţătoare Başti Maria; Şcoala Gimnzială „Silvania” pregătiţi de doamnele învăţătoare Aionese Maria şi Teieru Cristina; Gradiniţa cu program prelungit Nr. 2 pregătiţi de doamnele educatoare Csatari Ioana şi Oros Cristina, au susţinut un frumos moment artistic.
Au fost prezenţi la eveniment domnul Primar ing. Septimiu Ţurcaş şi de domnul Viceprimar ing. Radu Lazăr.
La final copiii implicaţi în proiect au fost răsplăţi cu daruri.Costel Busuioc în concert la catedrala episcopală din Zalău

Duminică, 4 decembrie, la catedrala episcopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Zalău a avut loc un concert extraordinar susținut de Costel Busuioc.
Concertul a fost organizat de către Episcopia Sălajului în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și cu Asociația Oastea Domnului Zalău.
Binecunoscutul solist Costel Busuioc, cel care a cucerit inimile a milioane de oameni cu vocea sa extraordinară, a încântat credincioșii prezenți în număr foarte mare la acest concert. El a interpretat atât colinde și cântece specifice Crăciunului, cât și arii binecunoscute din opere celebre.Lansarea proiectului educaţional Captivii „libertăţilor”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, vineri, 2 decembrie a fost lansat proiectul de parteneriat educaţional Captivii ”libertăţilor”, realizat în parteneriat de Episcopia Sălajului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sălaj. Acest proiect are ca scop dobândirea unor cunoştinţe despre pericolul pe care îl reprezintă adicţiile pentru sănătatea psihică, fizică şi morală, dar și dezvoltarea spiritului critic şi a puterii de discernământ.
Proiectul vine să răspundă provocărilor familiei și societăţii actuale. Omul a fost înzestrat de Dumnezeu cu voinţă liberă. Adevărata libertate înseamnă împlinirea poruncilor Lui. În acest sens Mântuitorul spunea: “Dacă veţi rămîne în cuvântul Meu, sunteţi cu adevărat ucenici ai Mei şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi”(In. 8,32). Manifestarea acestei libertăţi se arată prin efortul nostru continuu de a nu ne lăsa robiţi de patimi şi vicii. Adicţiile conduc la limitarea propriei libertăţi, la distrugera comuniunii cu sine şi cu semenii şi constituie piedici în efortul către desăvârşire.
Obiectivele acestui proiect sunt: formularea opiniilor personale, a judecăţilor de valoare argumentate despre raportul adicţii - libertate personală, conştientizarea şi valorizarea virtuţilor creştine, realizarea unor activităţi în parteneriat Biserică-Şcoală-Comunitate prin intermediul cărora să contribuim la promovarea calităţii vieţii tinerilor, dezvoltarea abilităţilor de luare a deciziilor şi a celor de rezistenţă faţă de presiunea grupului.
Profesorii de religie şi consilierii şcolari îi vor informa pe elevii claselor VII-XII cu privire la cauzele, simptomele şi efectele comportamentelor deviante ale adolescenţilor (consum de alcool, tutun, droguri, dependenţă faţă de jocuri de noroc, Tv, internet) din punct de vedere fizic, psihic şi social în dezbateri, activităţi pe grupe, discuţii.
La sfârşitul proiectului va fi organizat Simpozionul Captivii „libertăţilor” la Catedrala Episcopală „Sfânta Vineri” Zalău. În cadrul acestuia vor fi prezentate şi premiate creaţiile literare (scrisoare, eseu, dramatizare) şi artistice (desene, colaje, afişe) realizate de către elevi pe teme specifice proiectului.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia-Viorica BohaCercul pedagogic al profesorilor de religie din Episcopia Sălajului

Vineri, 2 decembrie 2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, s-a desfăşurat cercul pedagogic pentru disciplina Religie. La eveniment a participat şi părintele consilier cultural Pr. lect. univ. dr. Gabriel-Viorel Gârdan.
Programul activităţilor a fost următorul:
9:00 - Lecţie deschisă cu tema "Aspecte ale vieţii sociale la evreii antici", clasa a XI-a, propunător domnul profesor Claudiu Boia, Liceul Ortodox ”Sfântul Nicolae” Zalău
9:00 – Lecţie deschisă cu tema ” Sărbătorile creştine”, clasa a III-a, propunător domnişoara profesoară Ioana Ilea, Liceul de Arte ”Ioan Sima” Zalău
Cunoştinţele elevilor clasei a XII-a au fost evaluate prin prezentarea proiectelor pe care aceştia le-au întocmit abordând următoarele teme: “Familia la evreii biblici”, “Obiceiurile legate de hrana, îmbrăcămintea şi locuinţele evreilor biblici”, “Concepţia despre moarte şi riturile funerare la evreii biblici”. La clasa a III-a, sistemetizarea şi evaluarea s-a realizat prin folosirea unor metode interactive astfel încât la sfârşitul orei, elevii au reuşit să elaboreze un “ciorchine” cu sărbătorile creştine, folosind iconiţe reprezentând praznicele împărăteşti şi icoane ale sfinţilor cunoscuţi de ei. S-a asigurat astfel modernizarea demersului didactic prin promovarea unei învăţări active şi stimularea creativităţii elevilor.
În partea a doua a lucrărilor - desfăşurată în Sala festivă a Liceului de Arte “Ioan Sima” Zalău- a fost susţinut referatul cu titlul „Rolul evaluării în procesul educaţiei” de către domnul profesor Dan Bumbaş, Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” Zalău. A fost evidenţiat rolul acestui “barometru” care indică în orice moment pregătirea elevilor, realizările şi eşecurile, nivelul performanţelor obţinute raportate la curriculum-ul şcolar.
Cea de a treia parte a cercului a constat în aprecieri pe marginea lecţiilor susţinute şi a referatului, comunicări referitoare la Olimpiada de religie şi alte concursuri, precum și prezentarea proiectelor “Captivii libertăţilor”, “Biserica, tinerii şi colindele”. În încheiere elevii clasei a III-a B au prezentat un scurt concert de colinde reuşind să aducă bucurie în suflete celor prezenţi.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia-Viorica BohaPreasfințitul Părinte Petroniu alături de olimpicii sălăjeni

Vineri, 25 noiembrie, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a participat la „Gala Olimpicilor” organizată de Inspectoratul Județean Sălaj în cadrul celei de a V-a ediții a Zilelor învățământului sălăjean.
Într-un cadru festiv, Preasfinția Sa a acordat premii și diplome elevilor care au obținut premii și mențiuni la faza națională a Olimpiadei de religie, precum și profesorilor care i-au pregătit.
La Olimpiada de Religie din anul școlar precedent elevii din Episcopia Sălajului au obținut un premiu I, un premiu III și două mențiuni.A doua sesiune de formare în cadrul proiectului „Alege Școala!” la Mănăstirea Strâmba

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, la Mănăstirea Strâmba, a avut loc în 24 și 25 octombrie a doua sesiune de formare a preoților din Episcopia Sălajului angrenați în Proiectul „Alege Școala!” derulat de Patriarhia Română.
Proiectul este un parteneriat între Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România și are ca scop principal prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, dar şi prevenirea delicvenţei juvenile, prin dezvoltarea unor soluţii alternative de tip „şcoala de duminică“. Activităţile acestui proiect sunt cateheze, tabere de creaţie, seminarii de formare pentru preoţi.
În cadrul proiectului până în prezent,129 de copii din 43 de parohii ale eparhiei au beneficiat în mod gratuit de o săptămână în Tabăra de la Durău.
La sesiunea de formare au participat 14 preoți din Protopopiatul Șimleu-Șilvaniei.Cursurile de formare au fost susținute de către PC Pr. Florin Stan, formator în cadrul proiectului național și s-au desfășurat în clădirea Centrului Cultural Spiritual „Sf. Pahomie de la Gledin”. La final preoților implicați în proiect li s-au oferit diplome de participare.

Inspector pentru catehizare parohială
Pr. Silviu BohaProiectul „Tărâmul fermecat al voluntariatului” la final

Călătoria pe” Tărâmul fermecat al voluntariatului” a luat sfârșit miercuri 19 octombrie, odată cu diseminarea proiectului ce poartă acest nume, derulat de Asociația Filantropia Porolissum, prin ANPPCDEF prin Tineret în acţiune în parteneriat cu Coop No Colors Palermo şi partenerii locali Episcopia Sălajului și Liceulul Ortodox ”Sf. Nicolae”, Zalău, proiect care a început la data de data de 9 septembrie 2011.

Activitatea de diseminare s-a desfășurat în Sala Multimedia a Liceului Ortodox ”Sf. Nicolae”, Zalău, în data de 19.10 2011, în prezența elevilor școlii și a elevilor de la Colegiul Național ”Silvania”, respectiv, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian din Zalău, invitați să participe. După un frumos cuvânt al Pr.prof. Pop Ionuț, directorul Liceului Ortodox, Pr.Claudiu Nechita a vorbit despre proiectul ”Tărâmul fermecat al voluntariatului” și despre impactul pe care-l pot produce actiunile de voluntariat, atât asupra celor inspre care sunt indreptate acțiunile, cât și asupra celor care le efctuează.
În cadrul întâlnirii, s-a făcut lansarea ”Ghidului voluntarului”, o brușură elaborată în urma schimbului de experiență pe care l-au avut elevii liceului cu un grup de tineri italieni din Palermo, în cadrul proiectului amintit.
”Ghidul voluntarului” conține materiale semnate de elevii liceului Teologic, coordonaţi Ștefania Nechita dina partea Asociaţiei Filantropia Porolissum și Diletta Parisi din partrea Coop No Colors Palermo, într-o grafică de excepție realizată de profesorul Claudiu Boia. Broșura este redactată in limbile română și italiană, traduceerea în limba italiană fiind efectuată de Claudia Cocan din Cluj Napoca.
Efortul elevilor a fost apreciat, aceștia primind felicitări pentru realizarea ”Ghidului voluntarului”, care își va găsi utilitate și in rândul elevilor prezenți de la celelalte licee– în speranța bunei colaborări și a implicării celor care vor fi responsabili cu dezvoltarea societății viitoare, în activități de voluntariat, menite sa-i ajute și pe semeni, dar și pe ei înșiși...
La final s-au adresat mulțumiri partenerilor proiectului - Episcopia Sălajului și Liceul Ortodox ”Sf. Nicolae”.

Pr. Claudiu NechitaEpiscopia Sălajului a acordat Diploma Sfântul Chiril al Ierusalimului

La finalul conferinței pastoral misionare, marți, 18 octombrie, la Catedrala Episcopală din Zalău, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a acordat pentru activitățile catehetice desfășurate în anul catehetic 2010-2011 Diploma Sfântul Chiril al Ierusalimului.
Această distincție a fost instituită de Permanența Episcopiei Sălajului pentru a evidenția și motiva activitatea catehetică desfășurată în Eparhie. Diploma Sfântul Chiril al Ierusalimului se va acorda în fiecare an preotului coordonator de circumscripție catehetică cu activitatea cea mai bogată. Anul acesta distincția a fost acordată Preacucernicului Părinte și Cosmin Porcar, coordonatorul circumscripției catehetice Șimleu Silvaniei.
Teritoriul canonic al Eparhiei este împărțit în șapte circumscripții catehetice, iar în anul catehetic 2010-2011 s-au derulat la nivel eparhial 22 de proiecte catehetice care au avut un impact deosebit în viața comunităților parohiale, fiind implicați peste 4000 de copii.Conferința pastoral misionară de toamnă a preoților din Episcopia Sălajului

Marți 18 octombrie, la Catedrala Episcopală „Înalțarea Domnului” din municipiul Zalău, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, a avut loc conferința pastoral misionară de toamnă a preoților din Episcopia Sălajului.
La această conferință au fost aprofundate aspectele teologice și pastorale legate de Sfânta Taină a Botezului. De asemenea, în cadrul discuțiilor s-au decantat mai multe soluții pastorale pentru criza pe care o trăiește familia creștină.
Conferința se înscrie în seria manifestărilor organizate în Episcopia Sălajului sub egida Anului omagial al Sfintului Botez și a Sfintei Cununii.Sărbătoarea nevăzătorilor la Zalău

În întreaga lume, începând din anul 1993 se sărbătorește la data de 15 octombrie Ziua Internațională a Nevăzătorilor, cunoscută și sub numele de Ziua Bastonului Alb. Și în acest an, chiar dacă cu două zile întârziere, Episcopia Sălajului a ținut să fie alături de comunitatea persoanelor nevăzătoare din județul Sălaj. Astfel, luni, 17 octombrie 2011, Asociația Filantropia Porolissum a Episcopiei Sălajului, prin Pr.Claudiu Nechita, împreună cu Grădinița Nr. 12 din Zalău, prin doamnele educatoare Livia Caraba și Maria Mesaroș, au avut inițiativa lăudabilă de a-i sărbători în cadru festiv pe membrii Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Zalău. Copiii grupei mari, conduși cu multă dăruire de cele două doamne educatoare, au dat un adevărat spectacol în cinstea lor, și au oferit o adevărată lecție de viață celor prezenți, despre ce înseamnă bucuria comuniunii, a solidarității și a dăruirii, oferind fiecărui membru al Asociației prezent la eveniment câte un dar simbolic confecționat de mânuțele lor. Membrii Asociației Nevăzătorilor s-au străduit să răsplătească efortul copiilor împărtășindu-le din experiența lor, încercând să demonstreze că cei lipsiți de vedere, după cum se exprima doamna Adela Tirizică, sunt înzestrați cu alte calități, care compensează lipsa văzului și care le permit să rămână factori utili societății. Copiii au putut să vadă cum arată un baston pentru nevăzători, o mașină de scris, o carte redactată în alfabetul Braille.
Inițiativa Episcopiei Sălajului și Gradiniței nr. 12 din municiul Zalău a găsit ecou și în rândul unor persoane binevoitoare care, prin generozitatea lor, au făcut ca această întâlnire să fie asemenea uneia de familie. Ne exprimăm pe această cale recunoștința noastră față de domnul Petru Buboi și față de toți cei care s-au implicat în acest proiect. Concluzia generală a celor implicați a fost că în ciuda faptului că fața plină de bucurie nu îi poate fi văzută, cântecul unui copil și gimgășia lui poate sensibiliza pe oricine.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro