,,VESTE BUNĂ VĂ ADUCEM ” – Nușfalău

Duminică 18 decembrie 2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi sub îndrumarea părintelui coordonator Claudiu Popiţ, în Circumscripţia catehetică Nuşfalău s-a finalizat proiectul „VESTE BUNĂ VĂ ADUCEM”.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2011, având ca scop păstrarea tradiţiilor creştine prin colinde, dar şi cunoaşterea evenimentelor legate de praznicul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. Parteneri în proiect au fost: Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, reprezentat prin prof. Claudia Boha inspector de specialitate şi Primăria Comunei Nuşfalău reprezentată prin domnul primar Radu Mate.
În proiect au fost implicaţi 170 copii de la grupele de cateheză din 11 parohii ale Circumscripției: Nuşfalău - preot Daniel Ghiran, Valcău de Jos - preot Lucian Blaga, Valcău de Sus - preot Lucian Cristea, Preoteasa - preot Claudiu Popiţ, Lazuri - preot Radu Ember, Fizeş - preot Sorin Neaga, Sîg - preot Flavius Lazăr, Tusa - preot Vereş Pop Călin, Sârbi - preot Florin Şandor, Plopiş - preot Ionel Chira, Mal - preot Avram Zaharia, respectiv Şcolile Gimnaziale din Nuşfalău, Valcău de Jos, Plopiş, Grupul Şcolar Sîg şi Casa de tip familial Fizeş.
Copiii au prezentat un program de colinde şi poezii religioase, urări de Crăciun, fiind pregătiţi de preoţii parohi în colaborare cu profesorii de religie: Marius Roşan -Şcoala „Petri Mor” Nuşfalău, Ember Monica - Şcoala Valcău de Jos, Maria Popiţ - Şcoala Gimnazială Preoteasa, Vereş Pop Margareta - Şcoala Gimnazială Tusa, Cristea Ioan - Grupul Şcolar Sîg, Neaga Petru - Şcoala Gimnazială Valcău de Sus, Mirela Criste şi Victoria Chira de la Şcoala Gimnazială Plopiş .
La final părintele coordonator Claudiu Popiţ a înmânat din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit preoţilor şi cadrelor didactice implicate în proiect, iar copiii au fost răsplatiţi cu daruri din partea domnului primar Radu Mate.

Coordonator al Circumscripţiei catehetice Nuşfalău
Preot Claudiu Popiț„LĂUDAȚI ȘI CÂNTAȚI ȘI VĂ BUCURAȚI” – Cehu Silvaniei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, la Cehu Silvaniei, s-a desfășurat, duminică, 18 decembrie 2011, un frumos concert de colinde românești, susținut de câteva grupuri de copii, în cadrul proiectului catehetic ”Lăudați și cântați și vă bucurați”, implementat la Circumscripția catehetică Cehu Silvaniei, coordonată de preotul Radu Barbor și sub îndrumarea părintelui Silviu Boha, inspector pentru catehizare în cadrul Episcopiei Sălajului.
Programul a debutat la ora 13, pe scena Casei de Cultură a orașului, în deschiderea unui eveniment mai amplu, ”Festivalul de colinde” - ediția I, organizat de Asociația culturală ”Plaiuri Codrenești”, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Cehu Silvaniei și cu Centrul de Cultură și Artă Sălaj.
În cadrul concertului au evoluat grupuri de copii de la Grădinița ”Piticot” cu două grupe, conduse de doamnele educatoare: Geta Oegar, Viorica Cristea și Ramona Chende, copiii de la Centrul Social Multifuncțional Cehu Silvaniei îndrumați de doamna educatoare Monica Olăhuț, colindători de la Grupul Școlar ”Gheorghe Pop de Băsești” pregătiți de domnul profesor Mircea Ștefan, Grupa de cateheză de la Biserica Ortodoxă, coordonată de preotul paroh Radu Barbor și copiii de la Școala Gimnazială ”Andrei Mureșanu” pregătiți de doamna profesoară Ana Nicoschi. Invitați speciali au fost colindătorii de la Parohia Bocșa, însoțiți de doamna profesoară Adriana Margin. Numărul participanților a fost de 120 copii, care au fost răsplătiți cu cadouri oferite cu generozitate de Centrul de Cultură și Artă Sălaj.
La final părintele Radu Barbor, coordonatorul circumscripției catehetice Cehu Silvaniei, a adresat celor prezenți mesajul de binecuvântare din partea preasfințitului Petroniu, care a oferit și diplome de apreciere, directorului Centrului de Cultură, domnul Daniel Săuca, preoților și profesorilor care s-au îngrijit de buna pregătire a copiilor, a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect precum și credincioșilor parohiei Cehu Silvaniei, prezenți într-un număr impresionant la acest concert.
La ”Festivalul de colinde”, printre invitați s-au aflat: corul Liceului Teologic ”Sfântul Nicolae” din Zalău, conduși de părintele arhidiacon Adrian Onica, corala ”Laudamus Deus” a preoților din Protopopiatul Zalău, dirijată de domnul Florin Lupșe, corul ”Glasul Chioarului” din Șomcuta Mare, dirijor Iustin Podăreanu, corul Parohiei Ortodoxe Române Cehu Silvaniei, condus de domnul profesor Oliviu Ardeleanu și colindătoarele de la Parohia Aluniș.

Preot coordonator
Radu-Marius BarborNoi proiecte catehetice în Episcopia Sălajului

Duminică 18 decembrie se derulează în cele șapte Circumscripții catehetice din Episcopia Sălajului acțiuni în cadrul a opt noi proiecte catehetice.
Aceste proiecte catehetice fac parte din acțiunile organizate de Sectorul Cultural - Biroul de catehizare al Episcopiei Sălajului sub egida „Anului omagial al Sfântului Botez și a Sfintei Cununii”.
1. „HRISTOS SE NAȘTE ÎNTÂMPINAȚI-L” - Zimbor
Proiectul se derulează în Circumscripția catehetică Zalău la biserica din Parohia Ortodoxă Zimbor.
Participă copii din Parohiile: Zimbor, Almaș, Cuzăplac, Dragu, Fildu de Jos, Fildu de Mijloc, Hida, Mesteacăn, Racâș, Ruginoasa, Sâncraiu Almașului, Sâmnihaiu Almașului, Țăud, Grupul Școlar „Liviu Rebreanu” Hida și Școala Gimnazială Zimbor.
2. „LĂUDAȚI ȘI CÂNTAȚI ȘI VĂ BUCURAȚI” – Cehu Silvaniei.
Proiectul se derulează în Circumscripția catehetică Cehu Silvaniei la Casa de Cultură Orășenească.
Participă copii de la: Parohia Ortodoxă Bocșa, biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Cehu Silvaniei, Grădinița „Piticot” Cehu Silvaniei, Centrul Social Multifuncțional Cehu Silvaniei, Grupul Școlar „Gheorghe Pop de Băsești” Cehu Silvaniei și Școala Gimnazială „Andrei Mureșanu” Cehu Silvaniei.
3. „COLIND ȘI DAR DIN SUFLET DE COPIL”, Ediția a III-a - Creaca
Proiectul se derulează în Circumscripția catehetică Zalău la biserica din Parohia Ortodoxă Creaca.
Participă copii din Parohiile: Borza, Brebi, Creaca, Ortelec, Jac, Poarta Sălajului, Sângeorz și de la Școala Gimnazială Creaca.
4. „DESCHIDE UȘA CREȘTINE” - Șimleu-Silvaniei
Proiectul se derulează în Circumscripția catehetică Șimleu-Silvaniei la biserica „Sfânta Parascheva” Șimleu-Silvaniei.
Participă copii de la biserica „Sfânta Parascheva” Șimleu-Silvaniei, Școlile Gimnaziale „Horea” și „Silvania” Șimleu-Silvaniei și de la Grădinițele cu program prelungit Nr. 1 și Nr. 3 din Șimleu-Silvaniei.
5. „VESTE BUNĂ VĂ ADUCEM”, - Nușfalău
Proiectul se derulează în Circumscripția catehetică Nușfalău, la biserica din Parohia Ortodoxă Nușfalău.
Participă copii din Parohiile: Nușfalău, Cosniciul de Jos, Cosniciul de Sus, Ip, Cerâșa, Halmăjd, Porți și de la Școlile Gimnaziale din: Marca, Ip, Halmăjd și Nușfalău.
6. „DUPĂ DATINI COLINDĂM”, Ediția a II-a - Bădăcin
Proiectul se derulează în Circumscripția catehetică Șimleu-Silvaniei la biserica de Parohia Ortodoxă Bădăcin.
Participă copii din Parohiile: Bădăcin, Iaz, Tusa, Sârbi, „Sfântul Ștefan” Zalău și de la Școlile Gimnaziale „Horea” și „Silvania” din Șimleu-Silvaniei.
7. „N-AM VENIT SĂ CEREM, AM VENIT SĂ DĂM”, Ediția a III-a - Stârciu
Proiectul se derulează în Circumscripția catehetică Crasna la biserica de Parohia Ortodoxă Stârciu.
Participă copii din Parohiile: Stârciu, Ban, Bănișor, Marin, Horoatu-Crasnei, Cizer, Plesca și Vârșolț.
8. „SLOBOZI-NE GAZDĂ-N TINDĂ” Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” Zalău, „Nașterea Maicii Domnului” Hereclean.
Proiectul se derulează în Circumscripția catehetică Zalău la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” Zalău și la Parohia Ortodoxă Hereclean, în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Inspector pentru catehizare parohială
Pr. Silviu BohaFestivalul de colinde "O stea s-a ivit!" - Năpradea

În 15 decembrie 2011 în comuna Năpradea s-a desfăşurat a doua ediţie a Festivalului judeţean dedicate sărbătorilor de iarnă “O stea s-a ivit !”
În cadrul festivalului au colindat 16 grupuri de colindători, din şcolile si satele învecinate şi numeroşi invitaţi precum doamna Angela Buciu- de loc din Cheud, comuna Năpradea, domnul Pavel Păuşan- un prieten al şcolii noastre, corul “Cameratta Academica Porolissensis”din Zalău, Ansamblul “Cununa” al Clubului Copiilor Jibou şi grupul vocal “Cetiniţa ”al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Cluj- Napoca.
A fost o seara minunată care ne-a dus cu sufletul mai aproape de ieslea în care a venit în lume Mesia, făcându-ne să simţim parte din bucuria Crăciunului.

prof. Manuela JurcanBotez la Centrul Social Muntiduncţional din Cehu Silvaniei

Joi, 15 decembrie 2011, Centrul Social Multifuncţional din Cehu Silvaniei a fost gazda unui eveniment deosebit. Într-un frumos parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Cehu Silvaniei, reprezentată de preotul paroh Radu Marius Barbor şi de preotul Ioan Şandor, directorul acestui centru social, doamna Ana Petruţ, împreună cu directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sălaj, doamna Violeta Milaş, alături de încă 13 angajaţi ai acestei instituţii, au fost naşi pentru 15 copii care au primit Taina Botezului. Cu vârste între 6 luni şi 5 ani, copiii au ajuns de curând în acest centru de îngrijire şi asistenţă, şi conform datelor statistice nu au fost botezaţi.
Ceremonia religioasă s-a desfăşurat în noul sediu al centrului, într-un spaţiu special amenajat pentru această ocazie şi se încadrează cum nu se poate mai bine între evenimentele dedicate anului omagial al Tainei Sfântului Botez şi al Tainei Sfintei Cununii în Patriarhia Română.

Preot paroh
Radu Marius Barbor„NAȘTEREA DOMNULUI, PRILEJ DE BUCURIE SFÂNTĂ”, Parohia Măieriște

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Petroniu, sub coordonarea părintelui Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea părintelui prof. Cosmin Porcar, coordonatorul Circumscripției catehetice Șimleu-Silvaniei în Parohia Măieriște, duminică 11 decembrie 2011, s-a derulat proiectul catehetic „NAȘTEREA DOMNULUI, PRILEJ DE BUCURIE SFÂNTĂ”.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2011 având ca scop stimularea interesului copiilor pentru înţelegerea şi păstrarea legăturii cu Dumnezeu, cunoaşterea evenimentelor legate de Naşterea Domnului și păstrarea tradiţiilor creştine specifice sărbătorii. Parteneri în proiect au fost Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, reprezentat prin prof. Claudia Boha, inspector de specialitate și Primăria Măieriște reprezentată de domnul primar Vasile Lazăr.
La biserica din Măieriște, după slujba Vecerniei un număr de 160 de copii de la grupurile de cateheză din parohiile: Criștelec, Jurtelec, Măieriște și Criștelec și de la Școala Gimnazială „Horea” Șimleu-Silvaniei au susţinut un frumos moment artistic. Au colindat copiii de la Şcoala Gimnazială „Horea” Șimleu-Silvaniei pregătiţi de către doamna învățătoare Maria Baști, iar copiii de la Parohia Criștelec pregătiți de către Preacucernicul Părinte Ștefan Boldea și copiii de la Parohia Jurtelec pregătiți de către Preacucernicul Părinte Gheorghe Breazdău au colindat și au prezentat sceneta „Irozii”. În încheiere au evoluat copiii de la Parohia Măieriște pregătiți de către Preacucernicul Părinte Viorel Păcurar.
La final Preacucernicul Părinte Silviu Boha, a înmânat diplome de merit din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu preoţilor şi dascălilor implicaţi în proiect. A fost prezent la eveniment și domnul Deputat Lucian Bode și domnul primar Lazăr Vasile. Domnul Deputat a primit o diplomă de excelență din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, pentru implicarea în proiectele catehetice organizate în eparhie.
Toți copiii prezenți au fost recompensați cu daruri.

Inspector pentru catehizare parohială
Pr. Silviu Boha„RĂSUNĂ BLÂND SPRE SEARĂ, COLINDE ROMÂNEȘTI”, Poiana Blenchii

Duminică, 11 decembrie 2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţia catehetică Ileanda, preot coordonator Alexandru Bande s-a finalizat proiectul "RĂSUNĂ BLÂND SPRE SEARĂ, COLINDE ROMÂNEȘTI...", la biserica din Parohia Ortodoxă Poiana Blenchii,
La proiect au participat copiii de la grupele de cateheză din parohiile: Poiana Blenchii - preot Coste Andrei, Gîlgău - preot Chiroban Paul, Gostila - preot Sabău Marius, Fodora - preot Both Mircea, Bîrsău-Mare - preot Bumb Mihai, Rus - preot Bande Alexandru, Ileanda - preot Rablău Vasile, Luminiș - preot Bâlc Mihai, Buzaș - preot Oancea Cristian și Făntânele - preot Căprar Vasile.
Cei 150 de copii din parohiile mai sus amintite care au cântat colindele tradiționale românești pe care le-au învățat în cadrul orelor de cateheză. Fiecare grup de colindători au prezentat colinde însoțite de poezii și urări de Crăciun.
La final părintele coordonator Bande Alexandru a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit preoților, iar copiii au fost răsplătiți cu daruri din partea domnului Gheorghe Stanciu.

Preot Coordonator
Alexandru Bande,,SOSIT-A PRAZNICUL IARĂ”, Jibou

Dumnică 11 decembrie 2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Gheorghe Longodor, coordonator pentru catehizare al Protopopiatului Jibou și a Părintelui Vasile Danciu, coordonatorului Circumscripţiei catehetice Jibou, s-a finalizat proiectul catehetic „SOSIT-A PRAZNICUL IARĂ”.
Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură Orăşenească Jibou, gazdă fiind domnul profesor Mihai Petriş, directorul acestei instituţii.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2011, având ca scop păstrarea tradiţiilor creştine prin colinde, dar și cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos.
În proiect au fost implicaţi peste 200 de copii, iar ca parteneri au fost: Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Primăria oraşului Jibou, Parohiile din Circumscripţia catehetică Jibou, Grădina Botanică ,,Vasile Fati” Jibou și S.C.Arcada Com. SRL.
Evenimentul a început la ora 16.00, iar părintele Vasile Danciu, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Jibou a invitat în scenă copiii de la grupele de cateheză din parohiile: „Adormirea Maicii Domnului” Inău, pregătiţi de către Preacucernicul Părinte Mirel-Claudiu Bene; „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” Cristolţ, pregătiţi de către Preacucernicul Părinte Sabin-Lucian-Gabriel Chiş; „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Jibou II, pregătiţi de către Preacucernicul Părinte Gheorghe Longodor; „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” Someş-Odorhei, pregătiţi de către Preacucernicul Părinte Mircea-Victor Gâlgău; ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” Tihău, pregătiţi de către Preacucernicul Părinte Augustin Sălăjan; ,,Adormirea Maicii Domnului”Jibou I, pregătiţi de către Preacucernicul Părinte Mircea-Dorin Moldovan. De asemenea au colindat copii şi de la: Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” din Jibou, pregătiţi de doamna profesoară Cristina Mureşan; Grupul Şcolar „Octavian Goga” Jibou, pregătiţi de domnul profesor Adrian Chirti şi doamna profesoară Carmen-Lucia Pop; Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” Jibou, pregătiţi de domnul profesor Dinu Andrecuţ; Grupul Şcolar Surduc, pregătiţi de domnul profesor Vasile Şoimuşan;
La final preoţilor şi dascălilor implicaţi în proiect, li s-au înmânat diplome de merit din partea Preasfințitului Episcop Petroniu, iar copiii au fost răsplătiți cu daruri de către organizatori.

Coordonator pentru catehizare al Protopopiatului Jibou,
Pr. Gheorghe Longodor„LARG DESCHIDE-ȚI POARTA SUFLETELOR VOASTRE”, Ediția a II-a, Parohia Marca

Duminică 11 decembrie 2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi sub îndrumarea părintelui Claudiu Popiț, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Nușfalău, la biserica parohială din Marca, s-a derulat proiectul catehetic ,,LARG DESCHIDEŢI POARTA SUFLETELOR VOASTRE!‘’, aflat la a doua ediţie .
După săvârşirea slujbei Vecerniei, s-a susţinut un frumos moment artistic, alcătuit de colinde şi cântece religioase, la care au participat 135 de copii din Parohiile: Marca, Porţ, Ip, Nuşfalău, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Cerîşa, Halmăşd și de la Şcolile Gimnaziale: Marca, Ip şi Halmăşd. Copiii au fost pregătiţi de către preoţii parohi în colaborare cu profesorii de religie de la şcolile mai sus amintite: Gabriel Gozman Pop, de la Şcoala Gimnazială Marca, Adrian Medeşan de la Şcoala Gimnazială Ip, Marius Roşan de la Şcoala Gimnazială din Nuşfalău, Livia Gligor de la Şcoala Gimnazială Halmăşd şi doamnele învăţătoare Maria Butcovan, Monica Butcovan, Olah Liliana de la Şcoala Gimnazială Cosniciu de Jos , Felicia Ardelean de la Şcoala Gimnazială Cosniciu de Sus şi Doina Gros de la Şcoala Gimnazială „Petri Mor” Nuşfalău.
Parteneri în proiect au fost Inspectoratu Școlar Județean Sălaj și Primăria Comunei Marca, reprezentată de domnul primar Dumitru Roşan.
La final Pr. Claudiu Popiţ, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Nuşfalău a înmânat diplome de apreciere din partea Preasfinţitului Episcop Petroniu, preoţilor şi cadrelor didactice implicate în proiect, iar copiii au fost răsplătiți cu daruri.

Preot coordonator
Claudiu PopițŞedinţă administrativă lunară la Protopopiatul Jibou

Luni, 12 decembrie 2011, a avut loc, la sediul Protopopiatului Jibou, sub conducerea preacucernicului părinte Protopop Dan Dregan, ultima şedinţa administrativă lunară din anul în curs. După rugăciunea de început şi apelul nominal al preoţilor, s-a susţinut, de către părintele Adrian – Nicolae Ghilea, de la Parohia Cormeniş, conferinţa cu tema : “Cununia în familia ortodoxă”. S-au făcut, apoi, anunţurile necesare şi s-au discutat probleme de ordin economic, administrativ, cultural şi social. Cu această ocazie, s-au distribuit: Pastorala Preasfinţitului Petroniu la Praznicul Naşterii Domnului, vin liturgic, chitanţiere şi ordine de plată, calendare şi formulare de bugete. S-au primit rapoartele preoţilor din cadrul Protopopiatului cu colecta pentru persoanele nevoiaşe, în urma citirii, în biserici, a Pastoralei Sfântului Sinod. S-a prezentat noul preot al Parohiei Dolheni – Ovidiu Druţă. Ca problemă liturgică, s-a urmărit rugăciunea de mulţumire cu ocazia nunţii de argint, aur şi platină. Următoarea întâlnire lunară va avea loc în data de 10 ianuarie 2012, în cadrul căreia se va susţine, de către părintele Ovidiu Druţă de la Parohia Dolheni, conferinţa cu tema: „Taina Sfântului Maslu – generalităţi” (având în vedere faptul că anul 2012 a fost dedicat ca an omagial al Tainei Sfântului Maslu).
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro