CONCURSUL ”ÎN LUMINA LUI HRISTOS”

Prima ediție a concursului județean de cunoștințe religioase ”În lumina lui Hristos” se desfășoară în Episcopia Sălajului cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Petroniu și se adresează elevilor din clasele V-VI. Temele abordate sunt ”Pildele Mântuitorului”, ”Sfintele Taine”,”Minunile Mântuitorului”.
În urma selecției realizată de către cadrele didactice la nivelul fiecărei unități de învățământ, din 334 de elevi participanți, s-au calificat pentru etapa județeană 100.
Numărul mare al participanților demonstrează faptul că ora de religie are o importanță covârșitoare în vederea formării socio-religioase a copiilor.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia BohaÎntâlnirea semestrială a coordonatorilor circumscripțiilor catehetice din Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, marti 14 februarie 2012, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întâlnirea semestrială a coordonatorilor circumscripțiilor catehetice din eparhie.
În cadrul întâlnirii fiecare preot coordonator și-a prezentat activitățile desfășurate în primul semestru al anului catehetic 2011- 2012.
Astfel în perioada primului semestru s-au derulat, în cele șapte circumsripții, 18 proiecte catehetice de mare amploare în care au fost implicați 3215 copii. Proiectele catehetice desfășurate au avut un impact deosebit asupra copiilor, credincioșilor și s-au bucurat de sprijinul autorităților locale.
Cu aceeași ocazie, s-au stabilit direcțiile de acțiune și s-au fixat obiectivele pe termen scurt și mediu al activităților catehetice din eparhie.
Au fost comunicate datele în care se va desfășura etapa pe eparhie a Concursului de creație „Şcoala din pridvorul Biserici” derulat în cadrul proiectului național „Alege Școala!”.
Preoților coordonatori li s-au comunicat, de asemenea, termenele de desfășurare ale Concursul național de miniproiecte de educație social-filantropică „Copilul învață iubirea lui Hristos” organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în perioada 1 februarie – 21 mai 2012. Acest concurs se adresează copiilor, preoților și profesorilor de religie implicați în Programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” și urmărește să educe copiii în sensul ajutorării semenilor aflați în suferință. Scopul concursului este de a cultiva dragostea față de semeni și de a-i educa pe copii în sensul ajutorării semenilor aflați în suferință: bătrâni bolnavi, singuri, copii abandonați sau în situații speciale, familii sărace, etc.. La concurs se pot înscrie echipe formate din preot, profesor de religie (opțional) și copii din grupa de cateheză (7-17 ani), care vor concepe miniproiecte de educație social-filantropică.
Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a apreciat bogata activitate catehetică și a îndemnat participanții să abordeze cu maximă seriozitate și multă responsabilitate activitățile catehetice care se desfășoară în fiecare parohie.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăConcursul de creaţie „Alege Scoala„ în Episcopia Sălajului

La sediul Episcopiei Sălajului a avut loc o întâlnire de evaluare a desfăşurării etapei pe protopopiat a Concursului de creaţie "Alege Şcoala!" derulat în întreaga Patriarhie Română.
Prin acest concurs de creaţie organizatorii şi-au propus să înţelegă şi să cunoască mai bine preocupările, interesele şi aspiraţiile generaţiilor actuale de elevi şi să ofere şansa ca acestea să fie evidenţiate şi fructificate.
Concursul îşi propune să îi ajute pe participanţi să îşi descopere, prin activităţi de creaţie, noi aptitudini şi să îşi formeze anumite deprinderi, să promoveze practici noi privind învăţarea şi să se realizeze schimbul de experienţă între copii.
Concursul de creaţie „Alege Şcoala” se desfăşoară în patru etape: parohie, protoierie, eparhie şi naţională. El are ca obiective: înţelegerea valorilor copilăriei ca etapă esenţială în formarea personalităţii copiilor; stimularea creativităţii prin realizarea/redactarea unor creaţii artistice, plastice, literare sau teologice; dezvoltarea imaginaţiei şi a încrederii în talentul lor; socializarea şi culturalizarea elevilor şi a comunităţii; integrarea copiilor de vârstă şcolară şi formarea unei atitudini favorabile faţă de şcoală; depistarea cauzelor care duc la înregistrarea absenţelor şi a efectelor imediate resimţite în plan şcolar; analiza complexităţii problemelor puse de prevenirea, diminuarea şi înlăturarea lor; asigurarea unei bune colaborări a şcolii cu familia şi monitorizarea copiilor a căror părinţi lucrează în străinătate.
În Episcopia Sălajului concursul s-a desfăşurat conform calendarului stabilit de organizatori. Până în prezent s-au finalizat etapele pe parohie şi protopopiat.
La etapa pe protopopiat s-au obţinut următoarele rezultate:
PROTOPOPIATUL ZALĂU:
1. Sectiunea literară:
• Locul I - Fărcaş Andrei, Parohia „Înălţarea Domnului” Zalău
• Locul II - Străistaru Eugen, Parohia „Înălţarea Domnului” Zalău
• Locul III - Muresan Iulia Andra, Parohia „Înălţarea Domnului” Zalău
2. Sectiunea artistică:
• Locul I - Stefănescu Diana, Parohia Hereclean
• Locul II - Antal Raluca, Parohia „Înălţarea Domnului” Zalău
• Locul III – Cordiş Eduard, Parohia Creaca
3. Sectiunea multimedia:
• Locul I – Chiş loan, Parohia „Înălţarea Domnului” Zalău
• Locul II - Tarba Iulia, Parohia „Înălţarea Domnului” Zalău
• Locul III - Varga Ozana, Parohia „Înălţarea Domnului” Zalău
Cel mai bun portofoliu a fost desemnat cel a grupei de copii coordonate de către părintele lect. dr. Gabriel Gârdan, de la Parohia „Înălţarea Domnului” Zalău.

PROTOPOPIATUL JIBOU
4. Sectiunea literară:
• Locul I - Bande Ioana, Parohia Rus
• Locul II - Şigovan Larisa, Parohia Jibou II
• Locul III - Prodan Ioana-Iulia, Parohia Cristolţ
5. Sectiunea artistică:
• Locul I - Ciocmărian Oana-Denisa, Parohia Jibou I
• Locul II - Rus Roly, Parohia Fântânele-Rus
• Locul III – Mureşan Petru, Parohia Fântânele-Rus
Cel mai bun portofoliu a fost desemnat cel a grupei de copii coordonate de către părintele Alexandru Bande, de la Parohia Rus.

PROTOPOPIATUL ŞIMLEU SILVANIEI
1. Secţiunea literară:
• Locul I – Lipo Casian, Parohia Şimleu Silvaniei I
• Locul II – Gligor Mihai, Parohia Cerîşa
• Locul III – Sabău Lavinia, Parohia Horoatu Crasnei
2. Secţiunea artistică:
• Locul I – Şandor Iulia, Parohia Subcetate
• Locul II – Chiş Andreea, Parohia Giurtelec
• Locul III – Fărcaş Ionuţ, Parohia Cizer
3. Secţiunea multimedia:
• Locul I – Pavel Adriana, Parohia Stârciu
• Locul II – Mureşan Adrian, Parohia Vârşolţ
• Locul III – Cobzaş Maria-Ioana, Parohia Huseni
el mai bun portofoliu a fost desemnat cel a grupei de copii coordonate de către părintele Augustin Câmpean de la Parohia Bănişor.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaCu colinda la Mănăstirea Strâmba

În cadrul proiectului "Veste bună vă aducem!", copii din parohiile Sâg şi Valcău de Jos au revenit, luni 19 decembrie, la mănăstirea Strâmba, de această dată cu colinda. Motivul pentru care copii au revenit a fost acela de a-şi exprima mulţumirea şi recunoştinţa pentru dragostea şi generozitatea cu care au fost găzduiţi pe parcursul taberei catehetice din vară.
Copiii au fost răsplătiţi cu daruri din partea părintelui stareţ, Arhimandritul Grighentie, ca simbol al darurilor oferite de magi pruncului Iisus, născut în ieslea din Betleem.UN DAR MIC PENTRU O BUCURIE MARE

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, la iniţiativa profesorilor de religie: Manuela Jurcan, Raluca Ghiurcuţ, Marinela Roşu, Ioana Inceu, Ioan Ciocmărean şi cu sprijinul Părintelui Consilier Cultural al Episcopiei Sălajului Pr. lect. dr. Gabriel Gârdan şi al doamnei inspector de religie Claudia Boha, s-a desfăşurat din nou, pe parcursul lunii decembrie a anului 2011 proiectul "Un dar mic pentru o bucurie mare".
Scopul acestui proiect a fost colectarea de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării şi a unor produse alimentare neperisabile şi donarea acestora copiilor orfani din Centrul de Servicii Comunitare Cehu-Silvaniei.
Acest proiect a început anul trecut, iar atunci surprinşi fiind de reacţia şi bucuria acelor minunaţi copii, ne-am rugat bunului Dumnezeu ca să ne ajute nouă şi elevilor noştri din şcolile în care suntem, să ajungem şi anul acesta în mijlocul ,,micilor îngeraşi”, cum le spunem noi, de la Cehu. Rugăciunile ne-au fost ascultate şi luni 19 decembrie, după amiaza, am pornit cu toţii, din Năpradea, Bălan, Bocşa şi Zalău, spre Cehu.
Eram convinşi că acolo vom găsi ceea ce am lăsat anul trecut, aceiaşi copii minunaţi, aceaşi căldură sufletească şi aceeaşi dorinţă arzătoare de a ne revedea.
Ajunşi acolo, în număr de aproximativ 200 de copii, împărtăşindu-ne unii altora bucuria de a fi din nou împreună, am colindat vestind asemenea îngerilor naşterea Pruncului Iisus în ieslea cea sărăcăciasă din Betleem. Am oferit daruri copiilor, precum magii pruncului Iisus. Ne-am împrietenit jucându-ne unii cu alţii în micul părculeţ.
Noi ne-am schimbat, dar ei au rămas aceiaşi, căci viaţa pentru ei e la fel în fiecare zi:
aceeaşi cameră în care locuiesc câte 8 copilaşi, aceleaşi bone, aceeaşi mâncare, aceleaşi îndeletniciri, aceleaşi prietenii.
În ciuda faptului că nu au o familie, ei cred şi nădăjduiesc în Dumnezeu că vor avea parte în sărbătoarea Naşterii Domnului de puţină dragoste izvorâtă din inima membrilor familiei numeroase pe care o au, căci spun ei în colind: ,,Nicăieri nu-i ca acasă, de Crăciun”.
Cu aceste gânduri, ne-am întors cu greu spre casă ştiind că din nou în urma noastră lăsăm acele suflete calde şi curate. Întărindu-ne în credinţă şi nădejde, am pornit, cu gândul că ne vom reîntoarce, aici, în acest colţ de rai, în curând.
Această după amiază de 19 decembrie, a fost minunată avându-i în preajmă pe aceşti micuţi care ne-au umplut sufletul de bucurie, blândeţe, dar mai ales dragoste pe care să o revărsăm peste cei din jur în prag de sărbătoare.

prof. Ionuț CiocmăreanActivități catehetice la catedrala episcopală din Zalău

Pe parcursul semestrului întâi a anului şcolar 2011-2012, cu binecuvântarea Preasfințitului Petroniu, în cadrul proiectului Hristos Împărtăşit copiilor derulat la Catedrala Episcopală ,,Înălţarea Domnului”, un număr de 120 de elevi provenind din mai multe şcoli din municipiul Zalău sub îndrumarea Părintelui Consilier Cultural al Episcopiei Sălajului Pr. lect. dr. Gabriel Gârdan şi a profesorilor de religie: Ioan Ciocmărean, Marinela Roşu, Manuela Jurcan, Raluca Ghiurcuţ, Dana Rus și Anca Inceu, pe lângă faptul că şi-au însuşit o parte din învăţătura Mântuitorului Iisus Hristos, au desfăşurat numeroase activităţi practice care îi apropie şi mai mult de Dumnezeu. Dintre acestea amintim: confecţionarea unor machete (biserici); confecţionarea unor cruciuliţe din aţă – acţiune în care elevii care au participat în tabăra de la Durău organizată în cadrul proiectului „Alege Şcoala” au împărtăşit celorlalţi copii abilităţile dobândite în cadrul atelierelor organizate în tabără; tablouri religioase din frunze de toamnă; strângerea unor bunuri materiale (haine, jucării, alimente, bani) şi distribuirea lor la copiii de la Centrul de Servicii Comunitare Cehu-Silvaniei şi la unii colegi din grupul de cateheză cu o situaţie financiară mai delicată. În urma strădaniei lor, Sfântul Nicolae a lăsat un dar în cizmuliţele pe care copiii le-au adus la biserică.
Cu ocazia sărbătorii mult aşteptată a Naşterii Domnului, în cadrul proiectului ,,Slobozi-ne gazdă-n tindă”, în ziua de 18 decembrie 2011, după Slujba Vecerniei, a fost prezentată o serbare de către grupul de cateheză, pentru credincioşii parohiei ,,Sfânta Vinere” şi comunitatea din Zalău. Serbarea realizată cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă a Județului Sălaj a avut trei momente, potrivit celor trei grupe din cadrul proiectului: poezii şi recitalul de colinde al elevilor din clasele I-IV, sceneta ,,Irozii” având ca actori un grup de elevi ai claselor V-VIII şi sceneta ,,Şezătoarea din Ajunul Crăciunului” cuprinzând elevi din clasele V-VIII. Mulţumirea a fost deplină atât pentru noi, cât şi pentru copii căci am reuşit să transmitem celor prezenţi, în număr neaşteptat de mare, vestea naşterii Domnului. În final colindătorii au fost răsplătitți cu daruri, iar îndrumătorii lor cu diploma oferite în numele Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu.

prof. Ionuț Ciocmărean„Un înger pentru fiecare”

Luni, 19 decembrie 2011, la Casa Armatei din Zalău, a avut loc reprezentația piesei de teatru ”Un înger pentru fiecare”, scrisă de Claudiu Ionuț Boia, profesor al Liceului Ortodox ”Sf. Nicolae” – Zalău. Piesa de teatru a fost publicată în cartea ”Colindele bunicilor – Un înger pentru fiecare”, autori fiind profesorii Stefania Nechita și Claudiu Ionuț Boia, a cărei lansare a avut loc vineri, 16 decembrie 2011. Acest moment a constituit prima etapă a desfășurării unui proiect educațional. Reprezentația a constituit cea de-a doua parte a proiectului ”Un înger pentru fiecare” derulat de Liceul Ortodox ”Sf. Nicolae” în parteneriat cu Asociația Filantropia Porolissum, Episcopia Sălajului, Instituția Prefectului și Consiliul Județean Sălaj. Scopul proiectului este unul caritabil – ajutorarea elevilor liceului care au rezultate foarte bune la învățătura, dar dispun de posibilități materiale reduse. Piesa de teatru a fost jucată de trupa de teatru a liceului, Seminaria, regizori fiind autorul, Claudiu Ionuț Boia și Ștefania Nechita. Sala de Spectacole a Casei Armatei a fost plină, motiv ce i-a determinat pe organizatori să creadă ca manifestarea a fost una reușită.„HRISTOS SE NAȘTE, ÎNTÂMPINAȚI-L !” - Zimbor

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, în duminica dinaintea Praznicului Nașterii Domnului, 18 decembrie 2011, copii din 15 parohii de pe Valea Almașului îndrumați și însoțiți de preoții parohi și elevi de la Grupul Școlar ,,Liviu Rebreanu” Hida și Școala Gimnazială Zimbor, s-au adunat lângă bradul împodobit în Biserica din Zimbor pentru a-și uni glasurile în colindele străvechi, asemeni îngerilor care au vestit păstorilor, Nașterea Domnului.
Activitatea face parte din programul catehetic ,, Hristos se naște, săviți-L!” inițiat de Episcopia Sălajului sub coordonarea părintelui inspector pentru catehizare parohială Silviu Boha și a preotului paroh Rusalim Durnea. Partener în proiect a fost Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Primăria Comunei Zimbor.
După săvârșirea slujbei vecerniei de către soborul de preoți format din preoții parohi ai celor cincisprezece parohii participante, în frunte cu părintele înspector, copiii purtând tradiționalele costume populare, au interpretat câte un grupaj de colinde specifice parohiei pe care o reprezintă, iar parohia gazdă în colaborare cu Școala Gimnazială Zimbor a intercalat în cadrul grupajului de colinde sceneta Crailor de la Răsărit.
Mesajul colindelor precum și cel al scenetei ne-au transpus oarecum în vremea domniei lui Irod, când Dumnezeu a trimis în lume pe Cel care avea să răscumpere întregul neam omenesc, iar cei adunați în biserica din Zimbor, preoți, copii, părinți și credincioși, au venit să întâmpine marele praznic al Nașterii Domnului, pentru a se face și ei părtași acestei bucurii.
La finalul activității părintele inspector Silviu Boha a mulțumit tuturor pentru participare, marcând importanța evenimentului și oferind din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit preoților și profesorilor implicați în proiect, iar preotul paroh Durnea Rusalim și-a exprimat convingerea că generația tânără va duce mai departe tradițiile și colindele srăbune.
Copiii au fost răsplătiți cu daruri, din partea domnului Ioan Abrudan, Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj și din partea domnului Gheorghe Stanciu, ca un simbol al darurilor oferite de magi Pruncului născut în ieslea din Betleem.
Cei prezenți s-au întors la casele lor pătrunși de spiritul sfânt al Crăcinului pe care îl așteptăm cu toții să ne găsească împăcați cu toți semenii.

Profesor Durnea Olimpia
Școala Gimnazială Zimbor, județul Sălaj„COLIND ŞI DAR DIN SUFLET DE COPIL ”, Ediţia a III-a -

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi sub coordonarea Părintelui Daniel Blaj, coordonatorul programelor catehetice din Circumscripţia catehetică Zalău, duminică 18 decembrie 2011, în localitatea Creaca s-a finalizat proiectul catehetic „COLIND ŞI DAR DIN SUFLET DE COPIL”, Ediţia a III-a.
Proiectul a avut ca scop cunoaşterea tradiţiilor Bisericii Ortodoxe legate de sărbătoarea Crăciunului, promovarea lor precum şi ajutorarea unor persoane nevoiaşe şi impulsionarea credincioşilor parohiei spre promovarea unor acţiuni cu caracter caritabil şi social.
Acest proiect s-a derulat în perioada octombrie-decembrie 2011. În prima parte a calendarului activităţilor, copiii au participat la ore de catehizare în vederea cunoaşterii rolului şi importanţa acţiunilor cu caracter social pentru ajutorarea persoanelor nevoiaşe. În partea a II-a, în cadrul cercului de creaţie, coordonat de Alina Blaj şi Clara Chiş copiii au pictat icoane pe sticlă, au confecţionat ornamente de Crăciun şi felicitări pe care le-au expus spre vânzare la concertul de colinde din data de 18 decembrie.
Concertul a debutat prin oficierea slujbei vecerniei, apoi cei 130 de copii de la grupele de cateheză din parohiile: Poarta Sălajului, Sângeorzul de Meseş, Ortelec, Jac, Borza, Creaca, Brebi au susținut un frumos program de colinde. În cadrul concertului au mai colindat şi un grup de studenţi de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca. Din partea oficialităţilor judeţene şi locale au participat: domnul Marc Tiberiu, preşedintele Consiliului Judeţean, domnul senator Gherghe Pop, domnul deputat Iuliu Nosa, domnul administrator public al Consiliului Judeţean Ionel Ciunt, domnul primar al comunei Creaca, precum şi membrii consiliului local ai Primăriei Creaca. Părintele coordonator, Daniel Blaj, a felicitat copiii, iar celor care s-au implicat în proiect le-a oferit diplome din partea Preasfinţitului Părinte Petroniu prin intermediul biroului de catehizare al Episcopiei Sălajului. Au fost oferite cadouri din partea Fundaţiei Filantropia Porolissum.
Copiii grupelor catehetice din Creaca, Brebi, Borza împreună cu voluntari de la Crucea Roşie vor oferi cadouri şi îi vor colinda pe oamenii nevoiaşi ai Centrului Social de Urgenţă şi pe copiii instituţionalizaţi în Mănăstirea Bic.

Coordonator al Circumscripției catehetice Zalău
Preot Daniel Blaj”N-AM VENIT SĂ CEREM, AM VENIT SĂ DĂM” - Stârciu

Duminică 18 decembrie 2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, sub atenta îndrumare a Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a părintelui Augustin Câmpean coordonatorul Circumscripției catehetice Crasna, s-a încheiat proiectul: ”N-am venit să cerem am venit să dăm!” proiect în care au fost înscrişi 150 de copii și care se află acum la a treia ediţie.
Gazdă a acestei manifestări a fost Parohia Stârciu reprezentată de părintele Florian Onica care în colaborare cu Consiliul Local al comunei Horoatu Crasnei și mai ales prin bunăvoința domnului primar Iosif Șimon, au creat condițiile necesare acestei manifestări și au făcut posibilă răsplătirea cu cadouri a tuturor copiilor participanţi.
Au fost implicate în acest proiect parohiile: Ban, Bănișor, Cizer, Horoatu Crasnei, Plesca, Stârciu și Vârșolț, iar preoții parohi ai acestor parohii și-au adus o contribuție deosebită în pregătirea copiilor și a programelor de colinde ce s-au susținut. Ne-am bucurat de prezența în mijlocul nostru a pr. Vasile Boșca protopopul Șimleului, care i-a apreciat și i-a încurajat pe participanții și pe organizatorii acestui proiect, subliniid faptul că, proiectul național ”Hristos împărtășit copiilor” începe să aducă roade din ce in ce mai multe în comunitățile parohiale, una dintre ele fiind acest gen de manifestări. La eveniment au participat și domnul deputat Lucian Bode, domnul Virgil Țurcaș directorul APIA Sălaj, Nicolae Cristea primarul comunei Cizer și domnul Iosif Șimon primarul comunei Horoatu Crasnei. Distinșii oaspeți au apreciat păstrarea tradițiilor românești autentice, punerea în valoare a costumului popular și au concluzionat că astfel de evenimente trebuie să aibă loc și pe viitor.
Prin acest proiect ne-am dorit promovarea colindului autentic și am încercat să-i determinăm pe copii să facă diferența dintre colindul autentic și muzica de Crăciun, ne-am dorit de asemenea să promovăm costumul popular autentic al acestei zone și păstrarea tradițiilor specifice sărbătorilor Nașterii Domnului. Colindul nu este un simplu cântec de Crăciun ci este mai degrabă o rugăciune armonizată pe melodii care ne răscolesc ființa, melodii care vin din străfund de istorie dar care au un mesaj mai vechi, un mesaj clar și concis plin de bucurie ce s-a păstrat din generație în generație: S-a născut Fiul lui Dumnezeu. O veste bună primită din partea cuiva are menirea de a fi transmisă mai departe pentru a spori bucuria momentului, dar vestea nașterii Domnului ne privește pe toți, noi cei de acum, cei dinaintea noastră și cei ce vor veni după noi, este vestea universală a bucuriei, a unei bucurii sfinte la care participă toată creația. Nu mai există timp și distanță, noțiunile acestea își pierd cel puțin pentru moment valoarea pentru că:
”Cerul și pământul în cântări răsună
Îngeri și oameni cântă împreună!”
Vestea aceasta pe care odinioară păstorii cu inimile pline de bucurie au dus-o în Betleem, o preluăm și noi an de an și o ducem semenilor noștri. Tinerii care au toate aptitudinile specifice vârstei lor, trebuie capacitați și încurajați în a transmite această veste prin intermediul colindelor strămoșești făcându-i să înțeleagă că prin colind, ei devin mesagerii lui Dumnezeu, dar și veriga de legătură dintre generații având obligația cel puțin morală de a transmite mai departe vestea întrupării Fiului lui Dumnezeu.
Transmiţând prin intermediul colindelor această veste, copiii înșiși se îmbogățesc spiritual după cuvântul pr. Steinhardt care zice: ”Dăruind vei dobândi”. De aceea am și desfășurat acest proiect sub genericul: ”N-am venit să cerem, am venit să dăm” pentru că intenţia noastră este de a transmite cu bucurie vestea nașterii Domnului și nu de a face din colindă un mijloc de câștig material.
La sfârșit, s-au acordat diplome de merit tuturor celor implicați în acest proiect, iar copiilor daruri care să le răsplătească osteneala și bucuria transmisă prin colindul strămoșesc.

Preot coordonator
Augustin Câmpean
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro