Conferința pastoral misionară de toamnă a preoților din Episcopia Sălajului

Marți 18 octombrie, la Catedrala Episcopală „Înalțarea Domnului” din municipiul Zalău, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, a avut loc conferința pastoral misionară de toamnă a preoților din Episcopia Sălajului.
La această conferință au fost aprofundate aspectele teologice și pastorale legate de Sfânta Taină a Botezului. De asemenea, în cadrul discuțiilor s-au decantat mai multe soluții pastorale pentru criza pe care o trăiește familia creștină.
Conferința se înscrie în seria manifestărilor organizate în Episcopia Sălajului sub egida Anului omagial al Sfintului Botez și a Sfintei Cununii.Sărbătoarea nevăzătorilor la Zalău

În întreaga lume, începând din anul 1993 se sărbătorește la data de 15 octombrie Ziua Internațională a Nevăzătorilor, cunoscută și sub numele de Ziua Bastonului Alb. Și în acest an, chiar dacă cu două zile întârziere, Episcopia Sălajului a ținut să fie alături de comunitatea persoanelor nevăzătoare din județul Sălaj. Astfel, luni, 17 octombrie 2011, Asociația Filantropia Porolissum a Episcopiei Sălajului, prin Pr.Claudiu Nechita, împreună cu Grădinița Nr. 12 din Zalău, prin doamnele educatoare Livia Caraba și Maria Mesaroș, au avut inițiativa lăudabilă de a-i sărbători în cadru festiv pe membrii Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Zalău. Copiii grupei mari, conduși cu multă dăruire de cele două doamne educatoare, au dat un adevărat spectacol în cinstea lor, și au oferit o adevărată lecție de viață celor prezenți, despre ce înseamnă bucuria comuniunii, a solidarității și a dăruirii, oferind fiecărui membru al Asociației prezent la eveniment câte un dar simbolic confecționat de mânuțele lor. Membrii Asociației Nevăzătorilor s-au străduit să răsplătească efortul copiilor împărtășindu-le din experiența lor, încercând să demonstreze că cei lipsiți de vedere, după cum se exprima doamna Adela Tirizică, sunt înzestrați cu alte calități, care compensează lipsa văzului și care le permit să rămână factori utili societății. Copiii au putut să vadă cum arată un baston pentru nevăzători, o mașină de scris, o carte redactată în alfabetul Braille.
Inițiativa Episcopiei Sălajului și Gradiniței nr. 12 din municiul Zalău a găsit ecou și în rândul unor persoane binevoitoare care, prin generozitatea lor, au făcut ca această întâlnire să fie asemenea uneia de familie. Ne exprimăm pe această cale recunoștința noastră față de domnul Petru Buboi și față de toți cei care s-au implicat în acest proiect. Concluzia generală a celor implicați a fost că în ciuda faptului că fața plină de bucurie nu îi poate fi văzută, cântecul unui copil și gimgășia lui poate sensibiliza pe oricine.Întâlnirea semestrială a coordonatorilor cercurilor catehetice din Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, joi 29 septembrie 2011, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întâlnirea semestrială a Biroului de catehizare.
În cadrul întâlnirii fiecare preot coordonator și-a prezentat activitățile desfășurate în anul catehetic 2010-2011, apoi au fost informați în legătură cu noile direcții catehetice stabilite la cel de IV-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor”: Proiectele Alege Școala! și „The Way - Calea mântuirii”, precum și cele două concursuri care se vor desfășura în anul catehetic 2011-2012; Concursul de creație „Alege Școala!” - cu cele IV etape ale sale și Concursul național de miniproiecte social-catehetice „Copiii - Mâinile lui Hristos”.
De asemenea s-au fixat obiectivele pe termen scurt și mediu al activităților catehetice din eparhie.

Inspector pentru catehizare parohială
Pr. Silviu BohaProgram de formare profesională în Germania

Episcopia Sălajului în colaborare cu Fundaţia Diakonia din Neuendettelsau, Germania, organizează în perioada ianuariei 2012 - iunie 2015 un program de formare profesională pentru îngrijitori persoane vârstnice şi cu handicap.
Programul se va derula în Germania. Iniţial va fi organizat un curs intensiv de limba germană, urmat de cursuri şi practică de specialitate. Pe perioada formării cursanţii vor beneficia de cazare şi vor fi plătiţi pentru orele de practică efectuate. De asemenea, vor beneficia de asigurări sociale şi de sănătate şi de asistenţă spirituală. La finalul perioadei de formare cursanţii vor primi o diplomă recunoscută în toate statele Uniunii Europene.
Se pot înscrie în acest proiect persoane de gen feminin, absolvente de liceu, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 40 de ani.
Persoanele interesate sunt aşteptate la sediul Episcopiei Sălajului din Zalău, str. Avram Iancu, nr. 29A, marţi 18 octombrie 2011, ora 12.00.Al IV-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor

În perioada 19-21 septembrie s-a desfăşurat în Sala Conventus din Palatul Patriarhiei, al IV-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor”.
La congres au participat inspectorii eparhiali pentru cateheză din fiecare eparhie, reprezentanţi ai „World Vision International”, profesorul David Frost de la prestigioasa universitate Cambridge, inițiatorul proiectului catehetic „The Way” în traducere „Calea mântuirii”, precum şi membri ai echipelor din proiectul Alege Şcoala!.
Pe lângă dezbaterile legate de roadele de până acum ale acestui proiect au fost stabilite mai multe linii clare cu privire la activităţile catehetice care se vor desfăşura în anul 2012.
Având în vedere hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a dedica anul 2012 Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor, în cadrul Congresului naţional „Hristos împărtăşit copiilor” s-a stabilit organizarea unui concurs de miniproiecte cu caracter social-catehetic. Concursul se va numi „Copiii - Mâinile lui Hristos”.
Iniţiativa urmăreşte educaţia tinerilor şi a copiilor pentru a ajuta semenii din comunitatea din care fac parte, să organizeze efectiv miniproiecte sociale, din faza de design, de acumulare sau găsire de resurse până la activitatea propriu-zisă. Pe lângă educarea acestei mentalităţi de a sprijini, de a ajuta aproapele, ei vor fi puşi în situaţia de a găsi resursele necesare pentru susţinerea activităţilor lor. Limita de vârstă a copiilor participanţi la acest concurs este cuprinsă între 7 şi 17 ani. Iniţiatorii proiectelor trebuie să le dezvolte în perioada Postului Mare de anul viitor. Câştigătorul va primi finanţarea proiectului.
În cadrul lucrărilor celui de-al IV-lea Congres Naţional „Hristos împărtăşit copiilor” a fost prezentat un nou program de cateheză pentru adulţi, intitulat „The Way - Calea mântuirii”. El a fost aprobat de Sfântul Sinod și are drept scop integrarea în comunitatea bisericească a familiilor creştine.
The Way se adresează persoanelor cu vârste între 18 şi 80 de ani, chemate să participe, timp de 12 săptămâni, la discuţii libere pe baza unor teme despre credinţa ortodoxă. La congres a fost prezent chiar iniţiatorul proiectului de cateheză, profesorul David Frost de la Cambridge, care a vorbit despre ideea acestui proiect şi modul de aplicare al lui. Urmează doar stabilirea un plan de aplicare, traducere şi contextualizare a conţinutului acestui proiect”. S-a stabilit data de 1 noiembrie pentru selectarea grupului de preoţi din fiecare Eparhie, pentru cei care vor aplica proiectul urmînd ca în a doua jumătate a lunii noiembrie să se organizeze primul curs de formare pentru proiect.
După terminarea lucrărilor Congresului naţional „Hristos împărtăşit copiilor”, participanţii s-au întâlnit cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru activităţile pe care Biserica le desfăşoară în folosul copiilor şi al tinerilor şi i-a felicitat pe inspectorii responsabili cu organizarea catehezei parohiale care desfăşoară o mulţime de activităţi frumoase. „Suntem bucuroşi şi că legătura aceasta de cooperare şi coresponsabilitate se intensifică. Avem mare nevoie de cooperare în domeniul pastoral-misionar şi suntem bucuroşi că se învaţă în fiecare an câte ceva nou. Sperăm că aceste activităţi se vor intensifica şi, în acelaşi timp, vor fi benefice pentru educaţia creştină”, a subliniat Preafericirea Sa.
La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oferit daruri tuturor participanţilor la Congresul naţional „Hristos împărtăşit copiilor”.

Inspector pentru catehizare parohială
Pr. Silviu-Ioan BohaCONSFĂTUIREA JUDEŢEANĂ A PROFESORILOR DE RELIGIE SĂLĂJENI

Miercuri, 21 septembrie 2011, a avut loc Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sălaj. Aceasta a debutat cu slujba de Te Deum săvârşită în capela Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău şi a continuat în sala multimedia.

A fost prezentat Raportul de activitate pentru anul şcolar 2010-2011 în care au fost expuse şi activităţile reprezentative ale profesorilor de religie din judeţ: premiile obţinute la Olimpiada de religie şi la alte concursuri naţionale, organizarea primei ediţii a Concursului Naţional ”Biserica, locaş de închinare”, proiectele derulate în parteneriat cu Episcopia Sălajului şi alte instituţii (Biserica, tinerii şi colindele, Un zâmbet pentru fiecare copil, Tineri lăudând pe Domnul, Ajut-o pe Denisa) activităţile derulate în cinstea ”Anului omagial al Tainei Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii” (Cercul pedagogic al profesorilor de religie cu tema: „Familia şi şcoala- parteneri în educaţie”; Sesiunea de referate şi comunicări ştiinţifice: „Familia în slujirea şi promovarea vieţii”; Proiectul „Copii pentru părinţi, părinţi pentru copii”; Seri duhovniceşti cu tema „Stop violenţei”.

Alte subiecte aflate pe ordinea de zi s-au referit la direcţiile de acţiune pentru noul an şcolar, statutul orei de religie în cadrul învăţământului românesc, structura portofoliului profesorului de religie, stabilirea tematicii Cercurilor pedagogice.
S-a propus realizarea unor proiecte în vederea sporirii implicării în acţiunile misionare şi umanitare.

Cu această ocazie a fost distribuit numărul 6 al revistei profesorilor de religie şi a elevilor din Episcopia Sălajului „Din suflet, pentru suflet”.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia BohaFinal de proiect "Tărâmul fermecat al voluntariatului"

”Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”(T. Arghezi) pentru câțiva dintre elevii Liceului Ortodox ”Sf. Nicolae” din Zalău. Aceasta, pentru că timp de opt zile (9-16 septembrie a.c.) au fost impreună cu alți elevi de varsta lor din Palermo, împărtășind impresii, desfășurând activități, încercând să dea un nou sens voluntariatului – acela de modalitate de interacțiune și intercunoaștere, sub atenta supraveghere a coordonatorilor Pr.Claudiu Nechita, președinte al Asociației Filantropia Porolissum a Episcopiei Sălajului, Ștefania Nechita, profesoară de limba și literatura română în Liceul Ortodox ”Sf. Nicolae”, precum și Diletta Parisi și Adrianna Falanga, psihologi, responsabili ai centrului NO COLORS, Palermo. Toate activitățile au constituit parte a proiectului Tărâmul fermecat al voluntariatului, finanțat de ANPCDF, prin Tineret in acțiune.
Locațiile în care s-au desfășurat activitățile au fost Mănăstirile Strâmba și Bic, unde tinerii au avut posibilitatea și să se cunoască acceptând diferențele de cultură, etnie sau religie dintre ei, dar și să se implice în acțiuni de întrajutorare. Astfel, au dat o mână de ajutor la pregătirea proviziilor pentru iarnă la mănăstire, au cules mere pentru bolnavii de la C.C.R.N – Jibou, au cântat pentru bătrânii din azilul de pe lângă Mănăstirea Bic, s-au jucat cu copiii din cadrul Centrului Social al aceleiași mănăstiri. Această perioadă a fost benefică și cunoașterii frumuseților pitorești ale județului nostru și vizitării obiecivelor culturale sălăjene. Activitățile desfășurate au fost însoțite de entuziasm și emoție din partea tuturor celor implicați în proiect, pentru că atât elevii din Zalău, cât și cei din Palermo, au găsit in cadrul proiectului o alternativă de petrecere a timpului liber într-un mediu monastic, unde te poți regăsi și unde poți fi și de ajutor.
Tinerii au fost impresionați de experiența de viață și de disponibilitatea stareților mănăstirilor Strâmba și Bic, unde s-a desfășurat proiectul Tărâmul fermecat al voluntariatului, Arhimandritul Grighentie și Maica Stavroforă Marina, adevărate modele de viață demne de urmat, care au contribuit la formarea unei imagini pozitive depre oamenii pe care i-au cunoscut și despre locurile prin care au trecut.
Opt zile de toamnă au fost o experiență de neuitat, în care rol de axiomă au avut cuvintele: Tutti per uno, uno per tutti! (Toți pentru unul, unul pentru toți), Viva la Pace!(Trăiască pacea!) sau Amici per sempre! (Prieteni pentru totdeauna!)Proiectul TĂRÂMUL FERMECAT AL VOLUNTARIATULUI

În perioada 1 sepembrie- 17 octombrie a.c. se desfășoară în Episcopia Sălajului Proiectul TĂRÂMUL FERMECAT AL VOLUNTARIATULUI, un proiect finantat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, prin programul Tineret in actiune implementat de Asociatia Filantropia Porolissum, asociația Episcopiei Sălajului, în parteneriat cu Coop NO COLORS din Palermo - Italia și Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău.
TĂRÂMUL FERMECAT AL VOLUNTARIATULUI este un schimb intercultural care vizează promovarea cetățeniei active a tinerilor și a unui mediu propice voluntariatului la nivel European. Scopul acestui proiect este , în primul rând, acela de a motiva participanții să se exprime, să-și dezvolte abilitățile și să își descopere propriile valori, pentru a putea transforma orice mediu social negativ, intr-unul prietenos și deschis oportunităților, asemenea personajului Dorothy, din romanul lui L.Frank Baum,” Vrajitorul din Oz”. Dorothy a reușit să schimbe perspectiva asupra universului din țara lui Oz, dar și asupra propriei persoane, ea fiind încă un copil inocent dar autonom, care schimbă comportamentul unei lumi întregi.
24 de tineri din Zalau și Palermo vor aborda tema interculturalitații europene, din perspective voluntariatului și a egalității de șanse, a includerii sociale a persoanelor cu problem și participarea lor la viața comunității, abordând, așadar, în mod active, aspectul integrative și participative.
Sesiunea face to face, se va desfășura timp de o săptămână (8-16 septembrie), la mănăstirile Strâmba și Bic, unde tinerii voluntari vor interacționa, vor avea activități comune în centre de asistență social din județul nostru, vor explora, cu alte cuvinte tărâmul fermecat al voluntariatului din Sălaj, acțiuni concretizate in elaborarea unui Ghid al Voluntarului. Cea de a doua sesiune, aceea de diseminare a proiectului și promovare a actvităților de voluntariat în școlile din Palermo și Zalău, se va desfășura in intervalul 16 septembrie – 17 octombrie.

Pr. Claudiu NechitaEdiția a II-a a Festivalului „Maică Pururea Fecioară”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, la mănăstirea „Sfânta Maria” Rus, protopopiatul Jibou, a avut loc duminică 7 august 2011 ediția a doua a festivalului de pricesne mariane „Maică pururea fecioară”.
Dacă în urmă cu un an, la prima ediție a festivalului participau un număr de 80 de copii din 6 parohii ale protopopiatului Jibou, la ediția din acest an au participat 200 de copii din 19 parohii reprezentând toate cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului.
Festivalul, pus sub egida Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în altarul de vară, în pădurea din vecinătatea mănăstirii, de un sobor de preoți având în frunte pe PC pr. lect. dr. Gabriel-Viorel Gârdan, consilier cultural al Episcopiei Sălajului. Răspunsurile la slujbă au fost date de tinerele din grupul vocal „Sfânta Cuvioasa Parascheva” de la Catedrala episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău.
După agapa oferită de către maica stareță Maria pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, grupurile de copii au urcat pe scenă și pădurea a răspândit ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, prin dăruire și licărul de speranță din privire, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.
În perioada în care juriul format din toți preoții prezenți s-a retras pentru deliberare, grupul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a susținut un recital de cântări închinate Maicii Domnului.
La final s-au acordat diplome de participare și premii pentru toți participanții. Fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.
Laureații ediției a doua a festivalului de pricesne mariane „Maică pururea Fecioară” au fost:
Locul I - Parohia Cehu-Silvaniei
Locul II- Parohia Tihău
Locul III - Parohia Ortelec.
De asemenea au fost acordate și două premii speciale grupurilor de copii din parohiile Gâlgău și Giurtelec.Festivalul de pricesne mariane "Maica Pururea Fecioara"

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, duminică, 7 august, la Mănăstirea "Sfânta Maria", Rus, Protopopiatul Jibou, se va desfăşura ediţia a II-a a festivalului de pricesne mariane "Maică Pururea Fecioară". La acest festival şi-au anunţat participarea un număr de 210 copii din 21 de parohii.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro