Proiect catehetic „Colindăm Doamne, colind”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, și sub îndrumarea părintelui Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, biserica din comuna Bocșa, Protopopiatul Zalău, a găzduit, duminică, 11 decembrie 2011, un frumos concert de colinde românești, susținut de copiii de la grupele de catehizare din parohiile: Bocșa, Cehu Silvaniei, Crișeni, Hereclean, Ortelec și Sălăjeni. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului catehetic ”Colindăm Doamne, colind” implementat la Circumscripția catehetică Cehu Silvaniei, coordonată de preotul Radu Barbor.
Programul a debutat la ora 16 prin oficierea unei slujbe de Te-Deum, după care au evoluat pe rând copiii de la Parohia Ortelec, pregătiți de părintele Nicolae Gudea, care au prezentat piesa religioasă ”Irozii”. A urmat grupul de colindători de la Parohia Sălăjeni, condus de părintele Florin Hosu, iar apoi au colindat copiii din Parohia Hereclean, însoțiți de doamna profesoră Mirela Rodina. În continuare, au încântat numeroasa asistență, copiii de la Școala Gimnazială Crișeni, pregătiți de profesorii Adela Ardelean și Ioan Gaga, urmați de grupul de colindători din Parohia Bocșa, pregătiți de doamna profesorară Marinela Roșu și de colindătorii din Parohia Cehu Silvaniei conduși de părintele Radu Barbor.
În încheierea programului a evoluat corul Liceului Teologic ”Sfântul Nicolae” din Zalău, dirijat de părintele arhidiacon Adrian Onica.
În continuare părintele Radu Barbor, coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei, a adresat celor prezenți mesajul de binecuvântare din partea Preasfințitului Episcop Petroniu, a oferit în nemle Preasfinţiei Sale diplome de apreciere primarului comunei Bocșa, preoților și profesorilor care s-au îngrijit de buna pregătire a copiilor, a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect precum și credincioșilor parohiei Bocșa, prezenți într-un număr impresionant la acest concert.
La final tuturor copiilor le-au fost oferite daruri din partea Primăriei Bocșa, reprezentată de domnul primar Ioan Barou și din partea Parohiei Ortodoxe Bocșa, gazda acestui eveniment, reprezentată de părintele paroh Stelian Gorgan.

Preot coordonator,
Radu-Marius BarborProiecte catehetice în Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, duminică 11 decembrie se derulează în Episcopia Sălajului acțiuni în cadrul a șapte proiecte catehetice, din totalul celor 17 care se desfășoară în cele șapte Circumscripții catehetice ale eparhiei în această perioadă.
Aceste proiecte sunt:
1. „BISERICA, TINERII ȘI COLINDELE”, Ediția a IV-a - Șimleu-Silvaniei.
Programul se derulează în Circumscripția catehetică Șimleu-Silvaniei, la biserica de la Parohia Ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Șimleu-Silvaniei.
Participă copii de la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Șimleu-Silvaniei, Scolile Gimnaziale „Horea” și „Silvania” Șimleu-Silvaniei, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Șimleu-Silvaniei, Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu-Silvaniei și de la Grădinița cu program prelungit Nr. 2 din Șimleu-Silvaniei.

2. „HRISTOS SE NAȘTE, SLĂVIȚI-L”.
Programul se derulează în Circumscripția catehetică Zalău, la biserica din Parohia Ortodoxă Aghireș.
Participă copii din Parohiile: Aghireș, Meseșenii de Jos, Meseșenii de Sus și de la Școala Gimnazială Aghireș.

3. „RĂSUNĂ BLÂND SPRE SEARĂ, COLINDE ROMÂNEȘTI...”.
Programul se derulează în Circumscripția catehetică Ileanda, la biserica din Parohia Ortodoxă Poiana Blenchii.
Participă copii din Parohiile: Poiana Blenchii, Buzaș, Gâlgău, Gostila, Fodora, Bârsău Mare, Rus, Ileanda, Luminiș și Fântânele.

4. „SOSIT-A PRAZNICUL IARĂ”.
Programul se derulează în Circumscripția catehetică Jibou, la Casa de Cultură a orașului Jibou.
Participă copii din Parohiile: Jibou I, Jibou II, Someș Odorhei, Tihău, Solomon, Cristolț și de la Liceul Teoretic „Ioan Agârbiceanu” Jibou, Grupul Școlar „Octavian Goga” Jibou, Grup Școlar Surduc și Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Jibou.

5. „COLINDĂM DOAMNE, COLIND”.
Programul se derulează în Circumscripția catehetică Cehu Silvaniei, la biserica din Parohia Ortodoxă Bocșa.
Participă copii din Parohiile: Bocșa, Cehu Silvaniei, Hereclean, Crișeni, Ortelec, Sălăjeni și de la Școlile Gimnaziale: Bocșa, Crișeni și Hereclean.

6. „LARG DESCHIDE-ȚI POARTA SUFLETELOR VOASTRE”, Ediția a II-a.
Programul se derulează în Circumscripția catehetică Nușfalău, la biserica din Parohia Ortodoxă Marca.
Participă copii din Parohiile: Marca, Nușfalău, Cosniciul de Jos, Cosniciul de Sus, Ip, Cerâșa, Halmăjd, Porți și de la Școlile Gimnaziale din: Marca, Ip, Halmăjd și Nușfalău.

7. „NAȘTEREA DOMNULUI, PRILEJ DE BUCURIE SFÂNTĂ”.
Programul se derulează în Circumscripția catehetică Șimleu-Silvaniei la biserica de Parohia Ortodoxă Măieriște.
Participă copii din Parohiile: Măieriște, Cristelec, Giurtelec, Mălădia și de la Școala Gimnazială „Horea” Șimleu-Silvaniei.

Toate aceste proiecte fac parte din acțiunile organizate de Episcopia Sălajului sub egida Anului omagial al Sfântului Botez și a Sfintei Cununii.

Inspector pentru catehizare parohială
Pr. Silviu BohaProiect catehetic „Sfântul Nicolae prietenul meu”, Ediţia a II-a, Parohia „Sfântul Pantelimon” Şimleu-Silvaniei

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţia catehetică Şimleu-Silvaniei coordonată de preotul Cosmin Porcar, marti, 6 decembrie 2011 s-a finalizat proiectul catehetic „Sfântul Nicolae prietenul meu”, Ediţia a II-a.
Proiectul deschide seria celor 16 proiecte catehetice care se desfăşoră în Episcopia Sălajului în cele şase Circumscripţii catehetice, până la Crăciun.
Parteneri în acest proiect au fost: Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, reprezentat de prof. Claudia Boha, inspector de specialitate; Parohiile din Circumscripţia catehetică Şimleu-Silvaniei reprezentate de pr. Cosmin Porcar; Primăria Oraşului Şimleu-Silvaniei, reprezentată de către domnul Primar ing. Septimiu Ţurcaş; Parohia „Sfântul Pantelimon” Şimleu-Silvaniei, reprezentată de pr. Mircea Pop, Şcolile Gimnaziale „Silvania” şi „Horea” din Şimleu-Silvaniei, reprezentate de către prof. Angela Lipo şi pr. prof. Cosmin Porcar; Gădiniţeţe cu Program Prelungit Nr.1, Nr. 2 şi Nr. 3, reprezentate de pr. prof. Cosmin Porcar, ed. Nathalia Bede şi ed. Nadia Chichişan.
Proiectul s-a finalizat la biserica „Sfântul Pantelimon” din Şimleu-Silvaniei, unde la sfârşitul Sfintei Liturghii, un număr de 160 de copii de la: Gradiniţa cu program prelungit Nr,1 Şimleu-Silvaniei, pregătiţi de către doamnele educatoare Chiş Liana şi Marian Floare; Şcoala Gimnazială „Horea” Şimleu-Silvaniei, pregătiţi de doamna invăţătoare Başti Maria; Şcoala Gimnzială „Silvania” pregătiţi de doamnele învăţătoare Aionese Maria şi Teieru Cristina; Gradiniţa cu program prelungit Nr. 2 pregătiţi de doamnele educatoare Csatari Ioana şi Oros Cristina, au susţinut un frumos moment artistic.
Au fost prezenţi la eveniment domnul Primar ing. Septimiu Ţurcaş şi de domnul Viceprimar ing. Radu Lazăr.
La final copiii implicaţi în proiect au fost răsplăţi cu daruri.Costel Busuioc în concert la catedrala episcopală din Zalău

Duminică, 4 decembrie, la catedrala episcopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Zalău a avut loc un concert extraordinar susținut de Costel Busuioc.
Concertul a fost organizat de către Episcopia Sălajului în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și cu Asociația Oastea Domnului Zalău.
Binecunoscutul solist Costel Busuioc, cel care a cucerit inimile a milioane de oameni cu vocea sa extraordinară, a încântat credincioșii prezenți în număr foarte mare la acest concert. El a interpretat atât colinde și cântece specifice Crăciunului, cât și arii binecunoscute din opere celebre.Lansarea proiectului educaţional Captivii „libertăţilor”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, vineri, 2 decembrie a fost lansat proiectul de parteneriat educaţional Captivii ”libertăţilor”, realizat în parteneriat de Episcopia Sălajului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sălaj. Acest proiect are ca scop dobândirea unor cunoştinţe despre pericolul pe care îl reprezintă adicţiile pentru sănătatea psihică, fizică şi morală, dar și dezvoltarea spiritului critic şi a puterii de discernământ.
Proiectul vine să răspundă provocărilor familiei și societăţii actuale. Omul a fost înzestrat de Dumnezeu cu voinţă liberă. Adevărata libertate înseamnă împlinirea poruncilor Lui. În acest sens Mântuitorul spunea: “Dacă veţi rămîne în cuvântul Meu, sunteţi cu adevărat ucenici ai Mei şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi”(In. 8,32). Manifestarea acestei libertăţi se arată prin efortul nostru continuu de a nu ne lăsa robiţi de patimi şi vicii. Adicţiile conduc la limitarea propriei libertăţi, la distrugera comuniunii cu sine şi cu semenii şi constituie piedici în efortul către desăvârşire.
Obiectivele acestui proiect sunt: formularea opiniilor personale, a judecăţilor de valoare argumentate despre raportul adicţii - libertate personală, conştientizarea şi valorizarea virtuţilor creştine, realizarea unor activităţi în parteneriat Biserică-Şcoală-Comunitate prin intermediul cărora să contribuim la promovarea calităţii vieţii tinerilor, dezvoltarea abilităţilor de luare a deciziilor şi a celor de rezistenţă faţă de presiunea grupului.
Profesorii de religie şi consilierii şcolari îi vor informa pe elevii claselor VII-XII cu privire la cauzele, simptomele şi efectele comportamentelor deviante ale adolescenţilor (consum de alcool, tutun, droguri, dependenţă faţă de jocuri de noroc, Tv, internet) din punct de vedere fizic, psihic şi social în dezbateri, activităţi pe grupe, discuţii.
La sfârşitul proiectului va fi organizat Simpozionul Captivii „libertăţilor” la Catedrala Episcopală „Sfânta Vineri” Zalău. În cadrul acestuia vor fi prezentate şi premiate creaţiile literare (scrisoare, eseu, dramatizare) şi artistice (desene, colaje, afişe) realizate de către elevi pe teme specifice proiectului.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia-Viorica BohaCercul pedagogic al profesorilor de religie din Episcopia Sălajului

Vineri, 2 decembrie 2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, s-a desfăşurat cercul pedagogic pentru disciplina Religie. La eveniment a participat şi părintele consilier cultural Pr. lect. univ. dr. Gabriel-Viorel Gârdan.
Programul activităţilor a fost următorul:
9:00 - Lecţie deschisă cu tema "Aspecte ale vieţii sociale la evreii antici", clasa a XI-a, propunător domnul profesor Claudiu Boia, Liceul Ortodox ”Sfântul Nicolae” Zalău
9:00 – Lecţie deschisă cu tema ” Sărbătorile creştine”, clasa a III-a, propunător domnişoara profesoară Ioana Ilea, Liceul de Arte ”Ioan Sima” Zalău
Cunoştinţele elevilor clasei a XII-a au fost evaluate prin prezentarea proiectelor pe care aceştia le-au întocmit abordând următoarele teme: “Familia la evreii biblici”, “Obiceiurile legate de hrana, îmbrăcămintea şi locuinţele evreilor biblici”, “Concepţia despre moarte şi riturile funerare la evreii biblici”. La clasa a III-a, sistemetizarea şi evaluarea s-a realizat prin folosirea unor metode interactive astfel încât la sfârşitul orei, elevii au reuşit să elaboreze un “ciorchine” cu sărbătorile creştine, folosind iconiţe reprezentând praznicele împărăteşti şi icoane ale sfinţilor cunoscuţi de ei. S-a asigurat astfel modernizarea demersului didactic prin promovarea unei învăţări active şi stimularea creativităţii elevilor.
În partea a doua a lucrărilor - desfăşurată în Sala festivă a Liceului de Arte “Ioan Sima” Zalău- a fost susţinut referatul cu titlul „Rolul evaluării în procesul educaţiei” de către domnul profesor Dan Bumbaş, Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” Zalău. A fost evidenţiat rolul acestui “barometru” care indică în orice moment pregătirea elevilor, realizările şi eşecurile, nivelul performanţelor obţinute raportate la curriculum-ul şcolar.
Cea de a treia parte a cercului a constat în aprecieri pe marginea lecţiilor susţinute şi a referatului, comunicări referitoare la Olimpiada de religie şi alte concursuri, precum și prezentarea proiectelor “Captivii libertăţilor”, “Biserica, tinerii şi colindele”. În încheiere elevii clasei a III-a B au prezentat un scurt concert de colinde reuşind să aducă bucurie în suflete celor prezenţi.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia-Viorica BohaPreasfințitul Părinte Petroniu alături de olimpicii sălăjeni

Vineri, 25 noiembrie, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a participat la „Gala Olimpicilor” organizată de Inspectoratul Județean Sălaj în cadrul celei de a V-a ediții a Zilelor învățământului sălăjean.
Într-un cadru festiv, Preasfinția Sa a acordat premii și diplome elevilor care au obținut premii și mențiuni la faza națională a Olimpiadei de religie, precum și profesorilor care i-au pregătit.
La Olimpiada de Religie din anul școlar precedent elevii din Episcopia Sălajului au obținut un premiu I, un premiu III și două mențiuni.A doua sesiune de formare în cadrul proiectului „Alege Școala!” la Mănăstirea Strâmba

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, la Mănăstirea Strâmba, a avut loc în 24 și 25 octombrie a doua sesiune de formare a preoților din Episcopia Sălajului angrenați în Proiectul „Alege Școala!” derulat de Patriarhia Română.
Proiectul este un parteneriat între Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România și are ca scop principal prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, dar şi prevenirea delicvenţei juvenile, prin dezvoltarea unor soluţii alternative de tip „şcoala de duminică“. Activităţile acestui proiect sunt cateheze, tabere de creaţie, seminarii de formare pentru preoţi.
În cadrul proiectului până în prezent,129 de copii din 43 de parohii ale eparhiei au beneficiat în mod gratuit de o săptămână în Tabăra de la Durău.
La sesiunea de formare au participat 14 preoți din Protopopiatul Șimleu-Șilvaniei.Cursurile de formare au fost susținute de către PC Pr. Florin Stan, formator în cadrul proiectului național și s-au desfășurat în clădirea Centrului Cultural Spiritual „Sf. Pahomie de la Gledin”. La final preoților implicați în proiect li s-au oferit diplome de participare.

Inspector pentru catehizare parohială
Pr. Silviu BohaProiectul „Tărâmul fermecat al voluntariatului” la final

Călătoria pe” Tărâmul fermecat al voluntariatului” a luat sfârșit miercuri 19 octombrie, odată cu diseminarea proiectului ce poartă acest nume, derulat de Asociația Filantropia Porolissum, prin ANPPCDEF prin Tineret în acţiune în parteneriat cu Coop No Colors Palermo şi partenerii locali Episcopia Sălajului și Liceulul Ortodox ”Sf. Nicolae”, Zalău, proiect care a început la data de data de 9 septembrie 2011.

Activitatea de diseminare s-a desfășurat în Sala Multimedia a Liceului Ortodox ”Sf. Nicolae”, Zalău, în data de 19.10 2011, în prezența elevilor școlii și a elevilor de la Colegiul Național ”Silvania”, respectiv, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian din Zalău, invitați să participe. După un frumos cuvânt al Pr.prof. Pop Ionuț, directorul Liceului Ortodox, Pr.Claudiu Nechita a vorbit despre proiectul ”Tărâmul fermecat al voluntariatului” și despre impactul pe care-l pot produce actiunile de voluntariat, atât asupra celor inspre care sunt indreptate acțiunile, cât și asupra celor care le efctuează.
În cadrul întâlnirii, s-a făcut lansarea ”Ghidului voluntarului”, o brușură elaborată în urma schimbului de experiență pe care l-au avut elevii liceului cu un grup de tineri italieni din Palermo, în cadrul proiectului amintit.
”Ghidul voluntarului” conține materiale semnate de elevii liceului Teologic, coordonaţi Ștefania Nechita dina partea Asociaţiei Filantropia Porolissum și Diletta Parisi din partrea Coop No Colors Palermo, într-o grafică de excepție realizată de profesorul Claudiu Boia. Broșura este redactată in limbile română și italiană, traduceerea în limba italiană fiind efectuată de Claudia Cocan din Cluj Napoca.
Efortul elevilor a fost apreciat, aceștia primind felicitări pentru realizarea ”Ghidului voluntarului”, care își va găsi utilitate și in rândul elevilor prezenți de la celelalte licee– în speranța bunei colaborări și a implicării celor care vor fi responsabili cu dezvoltarea societății viitoare, în activități de voluntariat, menite sa-i ajute și pe semeni, dar și pe ei înșiși...
La final s-au adresat mulțumiri partenerilor proiectului - Episcopia Sălajului și Liceul Ortodox ”Sf. Nicolae”.

Pr. Claudiu NechitaEpiscopia Sălajului a acordat Diploma Sfântul Chiril al Ierusalimului

La finalul conferinței pastoral misionare, marți, 18 octombrie, la Catedrala Episcopală din Zalău, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a acordat pentru activitățile catehetice desfășurate în anul catehetic 2010-2011 Diploma Sfântul Chiril al Ierusalimului.
Această distincție a fost instituită de Permanența Episcopiei Sălajului pentru a evidenția și motiva activitatea catehetică desfășurată în Eparhie. Diploma Sfântul Chiril al Ierusalimului se va acorda în fiecare an preotului coordonator de circumscripție catehetică cu activitatea cea mai bogată. Anul acesta distincția a fost acordată Preacucernicului Părinte și Cosmin Porcar, coordonatorul circumscripției catehetice Șimleu Silvaniei.
Teritoriul canonic al Eparhiei este împărțit în șapte circumscripții catehetice, iar în anul catehetic 2010-2011 s-au derulat la nivel eparhial 22 de proiecte catehetice care au avut un impact deosebit în viața comunităților parohiale, fiind implicați peste 4000 de copii.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro