Instalarea noului paroh la Parohia Crișeni

În seara zilei de duminică, 3 iulie 2016, credincioșii Parohiei Crișeni, din Protopopiatul Zalău, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Petroniu. Prilejul a fost dat de instalarea noului preot al acestei comunități, Preacucernicul Părinte Silviu Boha. Slujba Vecerniei a fost una înălțătoare, alături de Chiriarh slujind un sobor de peste 20 de preoți și diaconi.

După săvârșirea slujbei Vecerniei, a urmat ceremonia înmânării către noul paroh a Sfintei Evanghelii, a Sfintei Cruci și a cheilor bisericii de către Preasfințitul Părinte Petroniu. Tot acum, Preasfinția Sa a rostit și un cuvânt de învățătură. În continuare, a luat cuvântul primarul comunei Crișeni, urându-i bun venit noului paroh. Fostul păstor al acestei comunități, Părintele Ioan Ardelean, pensionat în urmă cu puțin timp, a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu, dar și tuturor colaboratorilor pe care i-a avut de-a lungul celor 40 de ani de pastorație în mijlocul credincioșilor din Crișeni. Cu acest prilej, credincioșii au oferit fostului paroh, dar și Chiriarhului, câte un buchet de flori, toată biserica urându-i în cântare mulți și binecuvântați ani.

Șirul de cuvântări a fost încheiat de către noul paroh, Părintele Silviu Boha, care și până acum a fost un apropiat al parohiei.

La final, toți cei prezenți la eveniment au primit în dar iconițe, la ieșirea din biserică, drept amintire a acestei zile istorice și emoționante.
Resfințire de biserică în localitatea Lompirt

În duminica a doua după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Lompirt, filie a Parohiei Moiad, din Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările de înnoire efectuate la locașul de cult al micii comunități de credincioși de aici. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat fiind de un sobor de preoți în frunte cu protopopul locului, Preacucernicul Părinte Dan Haiduc.

Atestată la anul 1321, localitatea Lompirt este formată în cea mai mare parte din etnici maghiari, doar 25 de familii de credincioși fiind români, de confesiune ortodoxă. Aceștia, alături de inimosul părinte Iulian Sabou, deși puțini ca număr, dar cu suflet mare, au întreprins efectuarea mai multor lucrări la locașul de cult, în mod special în partea de altar a bisericii. Astfel, a fost reparat capital Sfântul Jertfelnic, pardoseala din Sfântul Altar a fost acoperită cu parchet melaminat, iar geamurile au fost înlocuite, a fost turnată o solee din beton, instalația electrică a fost refăcută parțial și au fost achiziționate covoarele. În exterior, pereţii au fost reparaţi şi vopsiţi, asemenea și acoperișul locașului de cult, treptele de acces au fost placate cu pavaj din dale de beton, la intrare a fost înălţată o copertină, în curtea locașului de cult s-a ridicat o troiță, iar gardurile împrejmuitoare au fost reparate. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat diplome de apreciere părintelui paroh Iulian Sabou, dar și celor care au susținut în mod special efectuarea acestor lucrări.

Hram la metocul Mănăstirii Bobota de la Stârciu

La prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, biserica metocului Mănăstirii Bobota de la Stârciu și-a prăznuit ocrotitorii. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La sărbătoare au participat numeroși credincioși veniți din satele învecinate, atrași de încărcătura spirituală a acestui loc, dar și de frumusețea zonei.

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a sfințit și primul clopot al bisericii, precum și crucea care va fi montată pe acoperișul locașului de cult.

Cu acest prilej Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe părintele stareț Mina Pletosu pentru lucrările efectuate la bisericuța metocului. Piatra de temelie a bisericii închinate Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost sfințită de către Preasfinția Sa la 25 aprilie 2014.

Biserica este ridicată în apropierea locului cunoscut de către sătenii din Stârciu și din satele vecine ca “Fântâna Leacului” sau “Izvorul îngerului”. Acest loc se numește astfel încât aici există un izvor care își revarsă apele anual cu puţin timp înainte de Rusalii, iar după câteva săptămâni seacă din nou și despre a cărui apă oamenii locului spun că are proprietăți miraculoase. Pe locul acestui izvor ar fi existat în secolele XI – XIII o mănăstire cunoscută în istorie ca Mănăstirea Meseș.


Târnosirea bisericii "Pogorârea Sfântului Duh" din Zalău

Cu o săptămână înainte de sărbătoarea Rusaliilor, biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău a fost târnosită de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de către Preasfințitul Părinte Petroniu, Chiriarhul locului. Alături de cei doi Ierarhi au slujit la acest eveniment unic în viața parohiei peste 40 de preoți și diaconi, curtea locașului de cult devenind neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioși care au dorit să fie prezenți la sărbătoarea bisericii. După depunerea Sfintelor Moaște în piciorul Sfintei Mese și ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu aghiasmă, Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe un podium amenajat în vecinătatea locașului de cult.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit părintelui paroh Claudiu Nechita „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție bisericească a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, iar Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit celor doi părinți sliujitori la această biserică diplome de apreciere pentru bogata lor activitate administrativ-gospodărească, dar și pastoral misionară. Aceleași diplome au fost oferite membrilor Consiliului parohial, dar și principalilor binefăcători care au ajutat la ridicarea bisericii în cei 16 ani.

La rândul său, părintele paroh Claudiu Nechita a oferit celor doi Ierarhi câte un tablou cu portretul fiecăruia dintre aceștia.

Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău este o biserică nouă, piatra de temeie a acestui locaș de cult fiind sfințită în anul 2000, încă de la început lucrările fiind coordonate de către părintele Alexandru Horvat. Concomitent cu ridicarea bisericii a fost înălțată casa parohială și anexele de pe lângă locașul de cult. În urma trecerii la Domnul a părintelui paroh Alexandru Horvat, la sfârșitul lunii iulie a anului 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu a numit ca paroh pe Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, apropiat colaborator al părintelui Alexandru Horvat, care alături de părintele Ioan Pop, preot coslujitor la această biserică, a dus la final lucrările la această Casă a lui Dumnezeu.

Preasfinţitul Părinte Episcop Petroniu a premiat elevii și profesorii de Religie din Episcopia Sălajului

Vineri, 10 iunie 2016, la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din municipiul Zalău, a fost organizată festivitatea de premiere a elevilor și profesorilor de religie din Episcopia Sălajului. La acest eveniment au participat alături de elevi, profesori, preoți, părinți și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Sălaj.

Cu această ocazie a fost vernisată expoziția de pictură, colaj și fotografie realizată în cadrul Concursului național „Biserica, locaș de închinare”, aflat la a VI-a ediție. La acest concurs, au participat la etapa națională 1584 de elevi din țară.

La eveniment a luat parte Preasfințitul Părinte Petroniu, însoțit fiind de către Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului. În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Petroniu a apreciat activitatea desfășurată de profesorii de religie, i-a felicitat pe premianți și și-a manifestat speranța că activitatea din anul școlar viitor va fi cel puțin la fel de dinamică.

Doamna Profesor Maria Pop, Inspectorul Școlar General al Județului Sălaj, a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru grija constantă pe care o manifestă față de elevi și profesori, dar și pentru activitățile organizate în acest sens.

Au fost premiaţi elevii care au participat la Olimpiada de religie şi la următoarele concursuri: „În lumina lui Hristos” - Concurs judeţean de cunoştinţe religioase; Concursul interdisciplinar română - religie „Cultură şi spiritualitate românească”, Concursul naţional „Biserica locaş de închinare” și Concursul naţional de creaţie „Biserica și Școala din sufletul meu”.

Preasfinţitul Părinte Petroniu a acordat diplome de excelenţă pentru implicarea şi susţinerea învățământului religios și a activităţilor catehetice din Episcopia Sălajului, doamnei Inspector Școlar General, Prof. Maria Pop, doamnei Inspector Școlar General Adjunct, Prof. Mioara Gudea și doamnei Inspector Școlar pentru disciplina Religie, Prof. Claudia Boha.

De asemenea, Preasfinţia Sa a acordat diplome de merit şi premii profesorilor de religie şi preoţilor care i-au pregătit pe elevi la aceste concursuri.

În acelaşi cadru, Preacucernicului Părinte prof. Călin-Andrei Mateiu i-a fost acordat, pentru activitatea didactică şi misionară desfăşurată în anul şcolar 2015-2016, titlul de „Profesorul anului”.


Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha
Decanul Facultății de Psihologie din Cluj-Napoca la Zalău

În seara zilei de joi, 9 iunie 2016, a avut loc la Zalău o nouă conferință în cadrul seriei de întâlniri „Glasul Bisericii în cetate”. Evenimentul s-a desfășurat în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Sălaj. Invitatul serii a fost domnul prof. univ. dr. Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie din Cluj-Napoca. Domnia sa a susținut comunicarea cu tema “Suflete în suferință: între duhovnic și psiholog”.

Astfel, domnul profesor a încercat să lămurească problema conlucrării dintre preot și psiholog cu scopul tămăduirii sufletești a celui în nevoie. Pentru cristalizarea acestei probleme se nasc mai multe întrebări: în ce condiții e de dorit ca preotul să îndrume pe cineva către psiholog, dar și reversul, adică, în ce condiții ar trebui psihologul să-și trimită pacientul la preot? De asemenea, ce cunoștințe sau competențe psihologice ar ajuta preotul în lucrarea sa pastorală sau ce cunoștințe psihologice ar ajuta duhovnicul în lucrarea sa terapeutică? Răspunsul este sensibil dependent de măsura în care teologia și psihologia își definesc neechivoc limitele. Dar totuși, putem identifica elementele de convergență și locurile de întâlnire a teologiei cu psihologia.

Psihologia ajută oamenii să dobândească mai mult control asupra situaţiilor pe care le controlează parțial, asupra gândurilor, emoţiilor și comportamentului. Pe de altă parte, religia ajută oamenii să aprecieze ceea ce ei înşişi nu pot controla, atrăgând atenţia asupra limitelor noastre. Astfel, religia oferă o modalitate de a ne depăşi condiţia de persoane limitate, prin credinţă. Se observă astfel că psihologia și religia sunt preocupate de problema autocontrolului, dar abordarea și soluțiile sunt adesea diferite.

Comparând condiţiile pentru reuşita unei proceduri psihoterapeutice (conştientizarea bolii, încrederea persoanei în procedura terapeutică, existenţa unui bun consilier sau terapeut și practicarea sistematică sau autoterapia) cu factorii duhovnicești necesari vindecării sufletului (conştientizarea bolii, suferinței sau patimii, credinţa adevărată, existenţa unui preot tămăduitor și nevoinţa) se observă același tipar de vindecare.

Toate aceste premise duc la concluzia că diferențele dintre psihologie și teologie sunt reale, dar nu atât de mari încât să excludă dialogul sau conlucrarea. Psihologia și Teologia pot colabora dacă își stabilesc limpede granițele, exploatează elementele de convergență și valorifică în comun locurile de întâlnire. Domnul profesor a mai arătat faptul că majoritatea tehnicilor psihoterapeutice îşi au originea în practici religioase milenare.

Partea a doua a conferinței a fost dedicată, ca de obicei, întrebărilor venite din sală, întrebări în urma cărora tema dezbătută s-a cristalizat și mai mult.

La final, Preasfințitul Părinte Petroniu a mulțumit domnului profesor Adrian Opre pentru prezența în mijlocul zălăuanilor și totodată a anunțat că șirul de conferințe organizat de către Episcopia Sălajului se va relua începând cu luna octombrie, atunci când începe și un nou an universitar.


Hramul catedralei episcopale din Zalău

În joia în care întreaga ortodoxie prăznuiește înălțarea la cer a Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Zalău, cu prilejul hramului acestui locaș de rugăciune. Alături de Preasfinția Sa au slujit părinții slujitori ai acestei biserici.

După rostirea cuvântului de învățătură, evenimentul a continuat în fața locașului de cult, unde, sub impunătorul obelisc închinat eroilor neamului, s-au desfășurat festivitățile prilejuite de ziua eroilor. Astfel, după intonarea Imnului de Stat al României, s-a făcut o slujbă de pomenire a celor care s-au jertfit pentru apărarea gliei străbune, eroii neamului, căzuți pe câmpurile de luptă în toate timpurile și în toate locurile.

După rostirea alocuțiunilor de către oficialitățile prezente, au fost depuse coroane de flori întru cinstirea martirilor neamului românesc, din partea principalelor instituții județene și locale.

Momentul s-a încheiat cu parada de defilare a soldaților și a fanfarei.

De asemenea, la orele 12:00, clopotele din întreaga Eparhie au sunat ducând spre cer rugăciunile înălțate în această zi, îndemnându-ne să nu uităm sacrificiul suprem făcut de străbunii noștri.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească.

Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.
Liturghie Arhierească în Parohia Cernuc

Duminică, 5 iunie 2016, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu în biserica Parohiei Cernuc, Protopopiatul Jibou. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu protopopul locului, Preacucernicul Părinte Dan Dregan. La slujbă au participat numeroși credincioși, iar răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către Grupul Vocal Maria, din Arhiepiscopia Alba-Iuliei.

În continuare, toți cei prezenți s-au deplasat în vecinătatea bisericii, unde Ierarhul a sfințit capela mortuară ridicată de către comunitatea din Cernuc.

Localitatea Cernuc a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1336, alături de satele învecinate Bezded şi Solomon şi numără în prezent aproximativ 65 de familii de credincioşi ortodocşi.
În locul bisericii de lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” ce datează din anul 1852, între anii 1951-1959 a fost ridicată biserica actuală de zid cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Din anul 2010, după instalarea noului preot Valer-Ovidiu Nechita, locaşul de cult a intrat într-un amplu proces de consolidare şi reînnoire, locașul de cult fiind repictat. Osteneala lucrărilor a fost încununată cu resfințirea bisericii de către Preasfințitul Părinte Petroniu, eveniment ce a avut loc la 4 mai 2014, moment în care părintele Valer Nechita a și fost hirotesit sachelar. Începând cu toamna aceluiași an, lucrările nu s-au oprit și sub coordonarea părintelui paroh Valer Nechita și prin jertfelnicia bunilor credincioși, a fost ridicată o capelă mortuară care să deservească nevoile comunității, în condițiile necesare secolului XXI.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Diplome de apreciere celor care s-au implicat în mod special la ridicarea acestei capele.
Liturghie Arhierească la Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena din Șimleu Silvaniei

În ultima duminică a lunii mai, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena din orașul Șimleu Silvaniei. Alături de Preasfinția Sa au slujit preoții apropiați părintelui paroh Cristian Crișan, în frunte cu protopopul locului, Preacucernicul Părinte Dan Haiduc. Credincioșii au fost prezenți în număr mare la slujbă, micuța biserică devenind neîncăpătoare.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit și o hirotonie întru diacon. Astfel, tânărul teolog Ioan-Nicușor Pop a fost hirotonit diacon pe seama paraclisului Sfântul Evanghelist Luca, de la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.
Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Șimleu Silvaniei a fost ridicată începând cu anul 1925. Ca o particularitate a începuturilor acestei biserici amintim faptul că principalii ctitori ai acestui locaș de cult au fost șapte persoane venite din sudul țării, din Oltenia, care s-au stabilit la Șimleu Silvaniei și au dorit să aibă o biserică ridicată de către ei. Din lipsa fondurilor, lucrările au stagnat până în anul 1930, fiind ulterior reluate. Sfințirea locașului de cult a avut loc în anul 1957 și a fost săvârșită de către vrednicul de pomenire Episcop Valerian Zaharia.
De-a lungul timpului au fost efectuate diferite lucrări de înnoire și înfrumusețare, locașul de cult fiind repictat între anii 1992-1995.

Medicul Pediatru Prof. Univ. Dr. Nicolae Miu la Zalău

Joi, 26 mai 2016, seria de conferințe sub genericul „Glasul Bisericii în cetate” a continuat cu o nouă întâlnire. Invitatul Episcopiei Sălajului pentru această seară a fost cunoscutul pediatru Prof. Univ. Dr. Nicolae Miu. Domnia sa a prezentat în fața auditoriului comunicarea cu tema „Medicină și Religie - Dăruind vei dobândi”.

Partea a doua a conferinței a fost dedicată întrebărilor venite din sală, întrebări cărora domnul profesor a încercat să le răspundă cât mai convingător. Paleta de întrebări a fost diversă. Au fost astfel atinse teme precum vaccinurile, alimentația copilului, vorbindu-se și despre limita până la care trebuie să intervină medicul în cazurile unor boli terminale. De asemenea s-a abordat tema avortului și demnitatea actului medical atât din partea pacientului cât și a cadrelor medicale. Aici, inevitabil, s-a vorbit și despre neajunsurile sistemului medical din România și despre faptul că de multe ori, actul medical este subjugat de aspectul economic. Nu a lipsit din discuție problema prelevării de organe și a morții cerebrale. Domnul profesor a evidențiat în cazul intervențiilor sale necesitatea ca medicul să devină credincios.

Medicul pediatru Nicolae Miu este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, studiile efectuându-le între anii 1960-1966, la final obținând Diploma de merit. Rând pe rând a urcat treptele ierarhice atât pe partea de medic pediatru, cât și pe partea academică. Este doctor din anul 1974 când a susținut o teză de pionierat pentru vremea respectivă având ca temă magneziul în patologia copilului. Domnia sa a coordonat peste 50 de teze de doctorat, ucenicii domniei sale fiind acum reputați medici în țară și străinătate.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro