PROIECTE CATEHETICE PASCALE ÎN EPISCOPIA SĂLAJULUI

În prima și a doua zi de Paști, în Episcopia Sălajului, se vor finaliza proiectele „Bucuria Învierii” și „Dar pascal” aflate la a III-a și respectiv a II-a ediție.
Proiectul „Bucuria Învierii” se derulează în Circumscripția Catehetică Ileanda și sunt implicați copii din Parohiile: Ileanda, Rus, Gâlgău, Poiana Blenchii și Fodora. El se va finaliza în Parohia Ileanda la sfârșitul Sfintei Liturghii cu un program artistic și concursul „Ciocota Ouălor”.
Proiectul „Dar pascal” se derulează în Circumscripția Catehetică Zalău și sunt implicați copii din Parohiile: Creaca, Borza, Prodănești, Ciglean, Lupoaia și copii de la Școala Gimnazială „Marcus Aurelius” din Creaca. În cadrul proiectului copiii au fost deprinși cu meşteşugul încondeierii ouălor şi au învăţat cântări specifice sărbătorii pascale. A doua zi de Paşti, copiii vor dărui ouăle încondeiate împreună cu alte daruri, persoanelor nevoiaşe de la Centrul Social de urgenţă Zalău.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăAlături de Hristos pe drumul crucii

Elevii Şcolii Gimnaziale Tusa, în postul Sfintelor Paşti au pornit într-o călătorie duhovnicească imaginară pentru a fi alături de Hristos pe drumul crucii. În călătoria lor, copiii s-au oprit în zilele de duminică la Liturghie, pentru a cânta câte o priceasnă creştinilor adunaţi la slujbă, iar în duminica a IV- a din post ei au participat la biserica din localitatea Tusa la Taina Sfântului Maslu, prilej cu care, toţi au fost mărturisiţi şi împărtăşiţi de către preotul duhovnic.
La şcoală, în săptămâna "Şcoala altfel", călătoria imaginară a copiilor a fost coordonată de profesoara de religie Vereş Pop Margareta, sub îndrumarea căreia elevii au desfăşurat o serie de activităţi, prilej cu care şi-au manifestat cunoştintele religioase prin propriile atitudini şi comportamente. Ei au reuşit să oglindească Patimile, Moartea şi Învierea Domnului în literatură, muzică şi pictură. Elevii au lecturat diverse texte scripturistice şi literare legate de evenimentele amintite, şi-au prezentat în faţa unui juriu alcătuit din cadere didactice portofoliile la disciplina Religie, au pictat icoane pe lemn şi au încondeiat ouă. La finalul activităţilor, elevii au prezentat o expoziţie cu lucrările realizate de ei şi au fost felicitaţi de către cadrele didactice din şcoală.
Pe parcursul Săptămânii Patimilor elevii vor participa în biserica parohială la rânduielile liturgice, iar în noaptea învierii vor aprinde lumânarea bucuriei întâlnării cu Hristos Cel Înviat.

Vereş Pop Margareta
Profesor de Religie
Şcoala Gimnazială Tusa„Minunea învierii în suflet de copil” - concurs de încondeiat ouă

Vineri, 6 aprilie 2012, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, la Catedrala Episcopală ,,Înălţarea Domnului”, din Zalău, a avut loc concursul şcolar ,,Minunea învierii în suflet de copil”, dedicat claselor din învăţământul primar de la Şcoala Gimnazială ,,Simion Bărnuţiu”, din municipiul Zalău. Cu spijinul doamnei director Simona Rechişan, concursul a fost iniţiat şi coordonat de profesorii de religie din şcoală, Claudia Boha şi Ioan Ciocmărean, împreună cu doamnele învăţătoare Rozalia Coste, Oniţa Man şi Valeria Taloş. Episcopia Sălajului a fost parteneră în acest proiect fiind reprezentată de Pr. Gabriel Gârdan.
În atmosfera de rugăciune specifică locului şi perioadei, elevii s-au întrecut în încondeierea ouălor. Rezultatele muncii lor au fost expuse într-un spaţiu special amenajat şi au fost evaluate de cadrelele didactice. Câştigătorii au primit diplome şi premii, iar toţi participanţii au fost răsplătiţi cu mici daruri.Concursul naţional „Copilul învaţă iubirea lui Hristos” în Protopopiatul Şimleu Silvaniei

Cu binecuvântarea şi prin purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, luni 9 aprilie 2012, s-a finalizat etapa pe protopopiat a concursului naţional de miniproiecte de educaţie social-filantropică „Copilul învaţă iubirea lui Hristos”, la Protopopiatul Şimleu Silvaniei.
Acest concurs se adresează copiilor, preoţilor şi profesorilor de religie şi urmăreşte să cultive dragostea faţă de semeni şi să-i educe pe copii în sensul ajutorării semenilor aflaţi în suferinţă: bătrâni bolnavi, singuri, copii abandonaţi sau în situaţii speciale, familii sărace, etc..
Concursul îşi propune să îi ajute pe participanţi să îşi descopere, prin activităţi de creaţie, noi aptitudini şi să îşi formeze anumite deprinderi, să promoveze practici noi privind învăţarea şi să se realizeze schimbul de experienţă între copii.
Miniproiectele catehetico-filantropice au fost evaluate, în conformitate cu metodologia concursului, la această etapă, de o comisie formată din Preacucernicul Părinte Protopop al Şimleului Vasile Boşca, Preacucernicii Părinţi Cosmin Porcar şi Claudiu Popiţ, coordonatori ai Circumscripţiilor Catehetice Şimleu Silvaniei şi Nuşfalău şi doamna profesoară Angela Lipo.
În urma evaluării miniproiectelor au fost acordate următoarele premii:
• Premiul I: „Trăind la umbra Bisericii, învăţăm iubirea lui Hristos”, Parohia Iaz – coordonator proiect pr. Alexandru Coste
• Premiul II: „Să ne ajutăm aproapele”, Parohia Cehei – coordonator prof. Sorina Vancea
• Premiul III: „Învăţăm să dăruim în lumina Învierii”, Parohia Cerîşa – coordonator pr. Gligor Marian
Câştigătorii premiului I s-au calificat la faza pe episcopie. Câştigătorii premiilor I, II, şi III vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi organizate în săptămâna luminată.


Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaMenţiuni şi premii speciale pentru elevii din Episcopia Sălajului la Olimpiada Naţională de Religie

"Orice pom bun face roade bune"(Matei 7,17).
Căutând să înveţe despre Dumnezeu, un grup de şase elevi, din clasele VII-XII, reprezentând Episcopia Sălajului, au participat la etapa naţională a olimpiadei de religie ortodoxă, în perioda 2-6 aprilie, la Oradea, fiind însoţiţi de preot profesor Călin Ciurbe. Aceştia au fost: Repaş Andrea, clasa a VII-a, de la Şcoala Gimnazială Cosniciu de Jos, pregătită de preot profesor Adrian Medeşan, Sabou Georgiana, clasa a VII-a, de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Zalău, pregătită de doamna profesoară Botiş Diana, Indrecuţ Denisa-Raluca, clasa a IX-a, de la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, pregătită de preot profesor Marincaş Constantin Ciprian, Muntean Adela Estera, clasa a X-a, de la Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău, pregătită de doamna profesoară Inceu Anca, Pop Ioana Iulia, clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău, pregătită de preot profesor Călin Ciurbe şi elevul Ardelean Paul Ionuţ, clasa a XII-a de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău, pregătit de domnul profesor Porumb Cristian. Şi cum "orice pom bun face roade bune"(Matei 7,17) şi în acest an elevii din Episcopia Sălajului au obţinut rezultate bune. Astfel Sălajul a obţinut o menţiune prin eleva Repaş Andrea şi două premii speciale prin elevele: Sabou Georgiana şi Indrecuţ Denisa-Raluca.
Olimpiada de religie a însemnat o noua provocare, după cum au mărturisit chiar cei care au participat, iar pe lângă rezultatele obţinute, elevii au cunoscut oameni noi, cu aceleaşi preocupări, pe care şi i-au făcut prieteni, bucurându-se de diversele activităţi şi pelerinaje oferite de organizatori. Zilele petrecute la Oradea au fost pline de trăiri puternice, care sigur vor fi păstrate in amintiri.

Pr. Călin Ciurbe,
Colegiul Naţional „Silvania” ZalăuProiectul "Lumină din Lumină" Hida

În data de 5 Aprilie 2012 biserica Sfinţii Arhangheli din Hida a fost gazda unui program deosebit organizat de către Grupul Şcolar Liviu Rebreanu din Hida în parteneriat cu Sfînta Mănăstire Strâmba şi cu Parohia Ortodoxă din această localitate.

„Lumină din lumină” este un program religios devenit tradiţie care adună de la an la an tot mai mulţi participanţi, elevi şi membri ai comunitaţii.

În acest an programul a debutat cu premierea celor 57 de elevi din clasele I-IV care au participat la concursul naţional Micul Creştin, dintre care 6 au obţinut Premiul I realizând punctajul maxim de 100 de puncte.

Grupul vocal „Anghelos” de la Grupul Şcolar Liviu Rebreanu coordonat de Pr. prof. Călin Andrei Mateiu a încântat auditoriul prin intrepretarea câtorva cântări religioase specifice postului Paştilor şi prin recitarea de poezii.

Invitaţi de seamă au fost un grup vocal format din preoţi conduşi de către părintele Arhid. Adrian Onica, colaborator al şcolii la activităţi cu caracter religios-moaral în ultimii trei ani.

Şcoala din Hida, aflată la poalele Mănăstirii Strâmba simte din plin ocrotirea Maicii Domnului, îndeosebi prin vrednicia Părintelui Arhimandrit Grighentie Oţelea, o prezenţă harică binefăcătoare care înmiresmează sufletele şi le umple de căldură şi dragoste pentru Hristos.

Parteneriatul pe care Grupul Şcolar Liviu Rebreanu îl are cu Sfânta Mănăstire Strâmba este un real beneficiu pentru şcoală deoarece mărinimia şi generozitatea Părintelui Grighentie sporeşte rodnic implicarea elevilor şi a profesorilor în atât de multele şi diversele activităţi. De-a lungul anilor sprijinul moral şi material a părintelui, învăţătura şi rugăciunile au crescut calitatea vieţii duhovniceşti în rândul elevilor Grupului Şcolar Liviu Rebreanu. Deseori în duminici, dar mai ales la sărbătorile de peste săptămână, grupul vocal Anghelos dă răspunsurile de la strană la Sfânta Liturghie şi la alte sfinte slujbe oficiate la Sfânta Mănăstire Strâmba. Multe dintre cercurile pedagogice ţinute de profesorii de la şcoala din Hida au fost găzduite de această sfântă mănăstire.

Ca şi de fiecarea dată şi astăzi Părintele Arhimandrit Grighentie a împărtăşit cuvântul ziditor de suflet exprimând-şi bucuria de a veni în mijlocul elevilor şi subliniind importanţa prezenţei lui Hristos în viaţa copiilor pe care i-a comparat cu îngerii.

Bucuria elevilor a fost cu atât mai mare cu cât la sfârşitul programului Părintele Arhimandrit a dăruit tuturor celor prezenţi (aproximativ 250 de participanţi) cadouri.

Mulţumirea părintelui paroh Ovidiu Gorcea a fost exprimată printr-un cuvânt de apreciere la adresa elevilor care s-au mărturisit după oficierea Sfintei Liturghii în dimineaţa acestei zile. Aprecierile părintelui s-au întors şi către profesorii Grupului Şcolar Liviu Rebreanu din Hida, care, a precizat părintele, sunt împreună lucrători cu noi în a îndemna tineretul la o viaţa de calitate, prin calitate înţelegându-se o viaţa în Hristos.

„Micii – mari creştini” au fost numiţi elevii şcolii de către Preacucernicul Părinte Ionuţ Pop, directorul Liceului Ortodox Sfântul Ierarh Nicolae din Zalău, care prin această expresie şi-a arătat admiraţia pentru râvna pe care aceştia o manifestă faţă de Dumnezeu.

Laudele aduse elevilor de la Grupul Şcolar Liviu Rebreanu – Hida, sunt rezultatul muncii asidue în echipă a profesorilor acestei şcoli sub conducerea doamnei director Eluţa Lucia Cliţan, care îndeamnă mereu la activităţi de înaltă calitate. În cuvântul adresat celor prezenţi doamna director a mulţumit organizatorilor şi coordonatorilor acestui eveniment: Părintelui profesor Călin Andrei Mateiu şi doamnei coordonator de proiecte şi programe educative, prof. Ioana Daniela Ardelean, precum şi tuturor cadrelor didactice şi elevilor. De asemenea au fost aduse mulţumiri tuturor invitaţilor şi partenerilor implicaţi în această activitate deosebită.

Domnul Dumitru Petruş – primarul comunei Hida a evidenţiat şi subliniat legătura strânsă între aceste trei instituţii Şcoală, Biserică şi Consiliu local, legătură care constă într-o colaborare deosebit de fructuoasă care aduce beneficii întregii comunităţi.

Evenimentul de la Hida a fost unul de mare încărcătură spirituală pentru toţi cei prezenţi, emoţionant, de înaltă calitate, cu mesaj religios profund, îmbietor la dragoste şi iertare.

Pr. Călin MateiuConcertul coral „Lumina lui Hristos luminează tuturor ”

În Duminica Floriilor, 8 aprilie, începând de la orele 18.30, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Zalău, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Dr. Petroniu Florea, va avea loc ediția a doua a concertului de cântări pascale „Lumina lui Hristos luminează tuturor!”

La acest eveniment organizat în parteneriat de Episcopia Sălajului și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj vor participa:

- Corul „Sfânta Familie” al Bisericii greco-catolice „Sfânta Familie” din Zalău, dirijor: prof. Grigore Grigoruț;
- Corala preoților din Episcopia Sălajului,dirijor: Arhid. Adrian Onica;
- Grupul vocal „Sfânta Cuvioasă Parascheva” al Catedrale Episcopale Înălțarea Domnului din Zalău;
- Reuniunea Corala "Camerata Academica Porolissensis" a Liceului de Arta "Ioan Sima" și Corul "Lumină Lină" al Cateddralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Zalău, dirijori: prof.dr.Ioan Chezan și prof. Ciprian Ghiurco, acompaniată de Cvartetul "Artis" de la Liceul de Arta "Ioan Sima", la pian: Ciprian Ghiurco.În vizită la „bunici”

Elevii din grupele de cateheză din cadrul proiectului ,,Hristos împărtăşit copiilor” de la Catedrala Episcopala Înăltarea Domnului din Zalău, la propunerea PC Pr. Lect. Dr. Gabriel Gârdan, coodonatorul activităților catehetice, au hotărât împreună cu profesorii coordonatori ca în prag de sărbătoare să-şi întoarcă faţa spre cei aflaţi în suferinţă.
Joi 05.04.2012 un grup de 10 elevi împreună cu doi dintre profesorii coordonatori au plecat la bătrânii de la Policlinica ,,Sfânta Vineri” să le prezinte un scurt program artistic, amintindu-le de marea sărbătoare a Învierii Domnului. Copiii au împărtăşit ,,bunicilor lor” multă căldură şi afecţiune, stând de vorbă cu ei şi povestindu-le momente frumoase din lumea copilăriei . Aceştia la rândul lor i-au îmbrăţişat cu drag pe copii, vărsând în acelaşi timp o lacrimă pe umărul lor. Plini de emoţie, copiii au început să împartă bunicilor flori culese cu mult drag de către ei, fructe, prăjiturele, dar şi câte o cărticică de rugăciuni care să le mai încălzească sufletele chemându-L pe Dumnezeu aproape.
Cei zece au rămas impresionaţi de situaţia acelor oameni aflaţi în suferinţă şi aşteptau cu nerăbdare să povestescă celorlalţi copii din grupele de cateheză experienţa de viaţă pe care au trăit-o, îndemnându-i pe aceştia să se alăture lor şi să-şi ajute în continuare ,,bunicii”.
În acest timp ceilalţi elevi din grupele de cateheză, sub supravegherea celorlalţi profesori coordonatori, au rămas la biserică pictând ouă, urmând ca apoi acestea să le dea unor oameni necăjiţi pe care îi vor întâlni în drum spre casă sau ziua următoare în drumul lor spre şcoală.

prof. Ionuț CiocmăreanProiectul educațional MEDICAMENT PENTRU SUFLET

Activităţile moral-religioase pot satisface curiozitatea copiilor, ajutându-i să găsească răspunsuri la tulburătoarele întrebări pe care şi le pun. Educaţia religioasă, la această vărstă pune accent pe latura afectivă şi face apel la sensibilitatea copiilor, având dubla menire de a anula pornirile rele şi de a le cultiva pe cele bune.
La Şcoala Gimnazială ,,Simion Bărnuţiu” din Zalău, în perioada 15.03.2012-04.04.2012, s-a derulat proiectul educaţional ,,MEDICAMENT PENTRU SUFLET”. Proiectul a fost coordonat de doamna învăţătoare Ileana Ghilea, doamna profesoară de religie Claudia Boha şi domnul professor de religie Ioan Ciocmărean, în colaborare cu Episcopia Sălajului Sectorul Cultural reprezentat de Pr. lect. dr. Gabriel Gârdan şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj reprezentat de domnul Inspector Şcolar General Prof. dr. Ioan Abrudan.
Derularea proiectului a constat în strângerea de bunuri de la mai multe clase din şcoală: bani, alimente, haine şi cărţi, pentru copiii şi bătrânii de la Mănăstirea Bic. Atât copiilor, cât şi bătrânilor, elevii Şcolii ,,Simion Barnuţiu”, le-a prezentat un minunat program religios, vestind prin cântec şi poezie că Praznicul Învierii Domnului se apropie. La sfârşitul acestui minunat program elevii şcolii noastre au împărţit copiilor şi bătrânilor coşuleţe din hârtie confecţionate de ei pline cu ouă roşii de ciocolată şi iepuraşi.
Bunurile adunate de la mai multe clase din Şcoala ,,Simion Bărnuţiu”, au fost donate, de cei 40 de elevi participanţi în excursie, la cei mici cât şi la cei vârstnici, cu multă căldură în suflet şi cu nădejdea că şi pentru ei Praznicul Învierii Domnului le va aduce lumină şi ajutor divin. Copiii au primit darurile cu gingăşie şi dragoste, iar cei mai înaintaţi în vârstă cu lacrimi în ochi privind la elevii noştri cu nădejde că vor avea cândva pe nepoţii lor alături de ei.
După ce am petrecut clipe de neuitat cu cei de la Bic, de unde nu am mai fi plecat, având binecuvântarea Maicii Stareţă Marina şi iconiţa Învierii Domnului, cu promisiunea ca ne vom întoarce, am pornit spre casă, urându-le celor rămaşi în urma noastră sărbători fericite şi multă sănătate.

prof. Ionuț CiocmăreanRugă pentru părinţi

Marţi 3 aprilie 2012, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, în faţa unui public numeros, elevii Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău în parteneriat cu elevii Liceului de Artă „Ioan Sima” din Zalău, au oferit publicului un spectacol caritabil deosebit, intitulat „Rugă pentru părinţi”. Acest spectacol face parte dintr-un proiect socio-educativ cu acelaşi nume, apărut cu sprijinul şi binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Dr. Petroniu Florea, derulat de cele doua licee în parteneriat cu Episcopia Sălajului, Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Primăria Municipiului Zalău, Direcţia pentru Cultură Şi Patrimoniu Naţional Sălaj, Casa de Cultură a Municipiului Zalău, şi nu în ultimul rând a Asociaţiei Filantropia Porolissum.
În cadrul acestui spectacol, trupa de teatru „Seminaria” a Liceului Ortodox a pus în scenă piesa de teatru „Un înger pentru fiecare” scrisă de domnul profesor Claudiu Ionuţ Boia, iar elevii Liceului de Artă, sub îndrumarea doamnei profesor Rodica Pop Seling şi a domnului învăţător Chirilă Pop, au intrepretat pricesne şi cântece religioase, specifice perioadei pascale ce au marcat finalul fiecarui act al piesei de teatru prezenatate.
Întreaga manifestare desfaşurată s-a încadrat în săptămâna „Şcoala Altfel”, oferind publicului spectator un moment cultural şi spiritual deosebit, promovând cu succes adevăratele valori morale şi culturale, specifice şcolilor pe care le-au reprezentat.
Acţiunile acestui proiect vor fi continuate vineri, 6 aprilie, prin implicarea tinerilor voluntari proveniţi din cele două licee în acţiunea Sectorului Social Filantropic al Episcopiei Sălajului, de cercetare şi întrajutorare a părinţilor şi bunicilor singuri aflaţi în nevoi şi lipsuri.

Pr. Claudiu Nechita
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro