Zi de sărbătoare la biserica ,,Sfântul Nicolae” din Zalău

Duminică, 25 septembrie 2016, credincioșii Parohiei ,,Sfântul Nicolae” din Zalău au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica parohiei de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La slujbă a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie, Mitropolitul Ortodox de Helsinki, Finlanda, care se află pentru câteva zile într-o vizită în Episcopia Sălajului.

Solemnitatea zilei a fost dată și de faptul că Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe seama bisericii ,,Sfântul Nicolae”, pe tânărul teolog Bogdan-Alin Fluieraș.

După rostirea cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, pentru întreaga activitate desfășurată, urându-i ani îndelungați, întrucât Preacucernicia Sa își sărbătorește pe data de 26 septembrie ziua de naștere. În continuare, ca semn al prețuirii față de Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie a acordat Preacucerniciei Sale o cruce pectorală și o diplomă de apreciere.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie a oferit Preasfințitului Părinte Petroniu un engolpion. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop a dăruit Înaltpreasfințitului Părinte Ambrozie o icoană.

Parohia de pe strada Crasnei, aşa cum este ea cunoscută locuitorilor din municipiul Zalău, a fost înfiinţată în anul 2009.

În oraşul Zalău, în anul 1990 existau doar două biserici ortodoxe, iar la înfiinţarea Episcopiei Sălajului, în octombrie 2007, erau ridicate, în diferite stadii de finalizare, încă alte cinci noi biserici şi două capele. Simţindu-se nevoia acoperirii unor zone ale oraşului unde credincioşii erau mult prea departe de cea mai apropiată biserică, dar şi la solicitarea acestora, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hotărât şi a supus aprobării Consiliului Eparhial înfiinţarea a două noi parohii - pe strada 22 decembrie 1989 şi una în cartierul Sărmaş.

Crucea, dar şi cinstea ridicării bisericii de pe strada Crasnei i-au fost încredinţate Preacucernicului Părinte Ionuţ Pop. Biserica Sfântul Nicolae din Zalău este o biserică nouă, piatra de temelie a acestui locaș de cult fiind sfințită în Duminica Tomii a anului 2009. Tot atunci, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit parohiei o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, sfinte moaște care astăzi sunt păstrate într-o icoană relicvar a Sfântului Nicolae. De asemenea, în Duminica Tomii a anului 2015, locașul de cult a primit și cel de-al doilea hram, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Toma.
Resfințirea bisericii din Parohia Băbeni

În duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Băbeni, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. Evenimentul a fost cu atât mai înălțător, cu cât anul acesta se împlinesc 140 de ani de la ridicarea bisericii, care a fost pusă sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Ioan-Gheorghe Șvab-Maxim o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înnoirea și înfrumusețarea locașului de cult. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial, personalului auxiliar bisericesc, precum și tuturor celor care s-au implicat în mod special în efectuarea lucrărilor de înnoire a locașului de cult.

Satul Băbeni a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1377, sub numele de Baba. Numele localităţii provine de la un cneaz român pe nume Baba. Cuvântul baba este de origine slavă, din care a derivat cuvântul românesc babă. Terminaţia numelui satului, în -eni, este de origine românească, numele localităţii însemnând astfel „urmaşii lui Baba”.

În ceea ce privește viața bisericească de aici, amintim faptul că înainte de construirea actualei biserici, exista o bisericuță de lemn în curtea căreia se afla și un cimitir, aceasta fiind dărâmată odată cu construirea actualului locaș de cult. Acesta, cu toate că a fost zidit între anii 1873-1876, nu a fost târnosit decât abia în anul 1927. În anul 1978, sub păstorirea preotului Liviu Pop, biserica din Băbeni a fost resfințită de către episcopul Vasile Coman. Începând cu anul 1991, Preacucernicul Părinte Ioan-Gheorghe Șvab-Maxim a fost numit preot al Parohiei Băbeni, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult, motiv pentru care în data de 22 august 1999 s-a făcut resfințirea bisericii de către episcopul Oradiei, Ioan Mihălțan.

Între anii 2000-2016 au fost efectuate alte lucrări de înfrumusuțare ale bisericii. Astfel, în interiorul locaşului de cult pictura a fost recondiționată parțial, pardoseala a fost schimbată și acoperită cu mochetă, a fost montat sistemul de încălzire pe calorifere, baza pereților a fost îmbrăcată cu lambriuri și au fost înlocuite geamurile. În exterior, biserica a fost vopsită, tabla de pe acoperiș a fost schimbată și vopsită, s-au înlocuit jgheaburile, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar, a fost ridicat gardul de împrejmuire al locașului de cult și s-a construit o clădire anexă pentru centrala termică. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.Hirotonia noului preot pentru Parohia Hereclean

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci din acest an va rămâne pentru multă vreme vie în memoria credincioșilor din Parohia Hereclean, pentru că aceasta a fost ziua în care Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit pe noul preot paroh al comunității. Ierarhul a fost întâmpinat în fața locașului de cult de către primarul comunei Hereclean și de către un impresionant sobor de preoți și diaconi. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea locașului de cult. La eveniment, pe lângă credincioșii satului, au participat și numeroase oficialități județene și locale. La momentul rânduit din Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru preot pe seama bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din localitate, pe Preacucernicul Părinte Arhidiacon Andrei Urs, evenimentul având o încărcătură emoțională deosebită, părintele Andrei fiind diaconul Preasfințitului Părinte Petroniu vreme de opt ani, de la începuturile Episcopiei Sălajului.

Tot cu acest prilej, după rostirea cuvântărilor de la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat și lucrările de modernizare efectuate la căminul cultural din localitate.

Situat la 10 kilometri de Municipiul Zalău, satul Hereclean a fost atestat documentar pentru prima dată la anul 1415, însă mărturiile arheologice arată că vechimea locuirii acestei vetre pătrunde mult mai mult în negurile istoriei. Satul Hereclean este cunoscut în mod special datorită luptei date la 3 august 1601, de către oștile domnitorului Mihai Viteazul, sub care s-a făcut prima unire a românilor, împotriva lui Sigismund Bathory, luptă ce a avut loc pe dealul Guruslăului, din apropierea satului.

În ceea ce privește viața bisericească din această parohie, amintim faptul că lucrările de ridicare a bisericii actuale a satului au început în anul 1948, însă din cauza instabilității economice din acea perioadă, construirea locașului de cult a stagnat în mai multe rânduri, așa încât acestea s-au derulat pe parcursul a 19 ani, până în anul 1967. Târnosirea bisericii s-a făcut în același an, la 12 noiembrie, de către Preasfințitul Părinte Valerian Zaharia, împreună cu un sobor de 16 preoți, biserica primind ca ocrotitor pe Sfântul Nichita Romanul. Clopotele s-au cumpărat în anul 1970 de la București, acestea fiind sfințite de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist Arăpașu, pe atunci Episcop al Aradului și administrator interimar al Episcopiei Oradiei.Festivitatea de deschidere a noului an școlar la Liceul Ortodox din Zalău

Luni, 12 septembrie 2016, cu ocazia începutului de an școlar, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul profesorilor și elevilor de la Liceul Ortodox ,,Sfântul Nicolae” din Zalău. Preasfinția Sa a fost primit cu multă emoție și căldură de către copiii și dascălii acestei școli, mulți dintre ei oferindu-i buchete de flori, exprimându-și în felul acesta bucuria pe care le-a făcut-o prin prezența Preasfinției Sale în mijlocul lor. În continuare, Preasfinția Sa a asistat la slujba de Te-Deum, care a fost săvârșită de către Preacucernicul Părinte Petru Brisc, directorul spiritual al liceului, în capela școlii, la slujbă participând pe lânga cadrele didactice și elevii acestei unități de învățământ și numeroși părinți și bunici, care au retrăit alături de copiii și nepoții lor duioșia primei zile de școală.

După săvârșirea slujbei de Te-Deum, a urmat festivitatea de deschidere a noului an școlar, în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu și a Doamnei Claudia Boha, Inspectorul Școlar pentru disciplina Religie Ortodoxă, care le-au urat elevilor bun venit și un an plin de realizări atât pe plan școlar, cât și pe plan duhovnicesc. De asemenea, Preasfinția Sa și-a exprimat aprecierea față de cadrele didactice, pentru faptul că au format pe băncile acestei școli numeroase generații de preoți vrednici, exemple de urmat și pentru elevii de astăzi.

În momentul de față, pe lângă clasele cu profil vocațional de nivel liceal, în cadrul școlii funcționează și clasele de învățământ primar, precum și clasele a V-a și a VI-a, din învățământul gimnazial.

Târnosirea bisericii din Parohia Lazuri

În duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, credincioșii Parohiei Lazuri au îmbrăcat haine de sărbătoare. În această zi, biserica cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, în prezența unui mare număr de credincioși. După sfințirea locașului de cult, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Radu Ember, în semn de apreciere a efortului și a activității rodnice depuse de către acesta în ogorul Bisericii lui Hristos. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial, personalului auxiliar bisericesc și tuturor persoanelor care s-au evidențiat în mod special pe parcursul efectuării lucrărilor la locașul de cult.

Din punct de vedere geografic, satul Lazuri este situat în partea de Nord-Vest a județului Sălaj, pe dealurile nordice care coboară în prelungirea Munților Plopișului, la o altitudine de aproximativ 245 m. Localitatea Lazuri este atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1481, când satul apare sub numele de „villa olachalis Wywagas”, aparținând cu siguranță domeniului Cetății Valcău, în apropierea căreia se situează. Prima denumire a satului provine din cuvintele în limba maghiară, ,,új” și ,,vágás”, care în limba română înseamnă ,,tăiere nouă”, făcându-se probabil referire la faptul că localitatea ar fi luat ființă pe locurile unde ar fi avut loc defrișări de pădure, care mai apoi au devenit vatra satului, acest fapt confirmându-l și actualul nume al localității, Lazuri.

Puținii locuitori ai satului, fiind foarte evlavioși, au înălțat o biserică de lemn pe la începutul secolului al XVIII-lea. Singurele detalii despre vechea biserică de lemn le avem de la Leontin Ghergariu (1897-1980), profesor, ziarist și cercetător în domeniul istoric, lingvistic, etnografic și folcloric, care în lucrarea sa „Biserici de lemn din Sălaj”, spunea despre biserica satului: „biserica în deal. Brâu frumos de jur împrejur. Pridvor frumos lucrat. Ușa de intrare frumoasă. Lângă ea cioplit anul 1776. Biserica a fost zugrăvită înăuntru”. Același autor mai consemna despre locașul de închinare că avea „plan dreptunghiular, cu absidă cu cinci laturi, decroșată, cu pridvor pe latura de sud în lungul pronaosului și naosului”, turnul având „coif piramidal, zvelt, galerii cu arcade”. Ajungând într-un stadiu avansat de degradare, s-a hotărât construirea unei noi biserici de zid, pe un nou amplasament. Astfel, vechea biserică de lemn a fost demontată și din bârnele de stejar s-a confecționat actualul iconostas al bisericii de zid, în anul 1948, de către „Pop Ioan, Tâmplar de artă Bisericească cu calfa Ardelean Coriolan, din Șimleul Silvaniei”, cum este consemnat pe reversul unei icoane a iconostasului.

Piatra de temelie a bisericii de zid a fost sfințită în anul 1940, în timpul păstoririi preotului paroh Nicolae Sabău, arhitect fiind ales Letai Ludovic, din Aleșd. Biserica este construită din piatră până la nivelul inferior al geamurilor, în continuare fiind zidită din cărămidă. Inițial, biserica a fost acoperită cu țiglă, însă, datorită deteriorării acesteia, a fost înlocuită în anul 1968, cu tablă galvanizată. În anul 1990 s-a tencuit exteriorul în terasit și s-au executat lucrări de reparații exterioare.

Între anii 2008-2013, în interior, biserica a fost tencuită și pictată în tehnica frescă, s-au montat geamurile și ușile de acces, pardoseala a fost îmbrăcată cu parchet de stejar masiv, au fost achiziționate covoarele, a fost montat sistemul de încălzire cu panouri iradiante, s-a refăcut integral instalația electrică și s-a introdus curentul trifazic, s-au montat candelabrele și aplicele, iar Sfânta Masă și Proscomidiarul au fost placate cu marmură. În exterior, locaşul de cult a fost vopsit cu vopsea teflonată, s-au reparat și vopsit acoperișul și crucea de pe turlă, a fost amenajată curtea locașului de cult, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar și s-au construit gardul și poarta de acces, din fier forjat. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.Liturghie Arhierească la biserica ,,Nașterea Maicii Domnului” din Zalău

Joi, 8 septembrie 2016, cu ocazia hramului bisericii, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei ,,Nașterea Maicii Domnului” din Zalău. Preasfinția Sa a fost întâmpinat în fața locașului de cult de părinții slujitori la această biserică, Preacucernicul Părinte Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Vasile Brete, preot coslujitor. În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, la slujbă participând un număr mare de credincioși, care au cerut în rugăciune ajutorul Sfintei Fecioare Maria.

După rostirea cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa a felicitat pe părinții slujitori și pe credincioșii parohiei pentru întreaga activitate desfășurată, urându-le ani îndelungați și spor duhovnicesc.

Părintele Ion Ardelean este slujitor al Bisericii de peste 30 de ani, fiind hirotonit preot în anul 1985. Din anul 2002 a fost transferat la Parohia ,,Nașterea Maicii Domnului” din Zalău, moment din care a continuat lucrările de zidire a bisericii. Din anul 2009 ocupă și funcția de consilier administrativ-bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Piatra de temelie a bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Zalău a fost sfinţită în anul 2000. În Joia Mare din primăvara anului 2015, s-a slujit pentru prima dată în biserica propriu-zisă, după ce Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat lucrările săvârșite la locașul de cult.

Până în acel moment slujbele bisericești se săvârșeau în demisolul bisericii. În momentul de față s-a finalizat tencuirea exterioară a bisericii, iar în interior, locașul de cult este pregătit pentru pictură.


Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Centrul Eparhial

În decursul mai multor luni, la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului au fost efectuate ample lucrări de reparații, lucrări care au fost necesare în urma îmbunătățirii instalațiilor și a tuturor senzorilor din clădire, cu scopul protejării bunurilor mobile și imobile, conform normelor impuse de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență, cu privire la siguranța clădirilor publice.

Cu acest prilej, astăzi, 6 septembrie 2016, Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurat de personalul Centrului Eparhial și de protopopii din Eparhie, a săvârșit o slujbă de binecuvântare a tuturor lucrărilor executate, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra Episcopiei Sălajului, de la înființarea ei, până în prezent.Târnosirea bisericii din localitatea Prodănești

În duminica a XI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Prodănești, filie a Parohiei Borza, din Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul ,,Sfinții Trei Ierarhi”, în prezența unui număr mare de credincioși prezenți la slujbă. După depunerea Sfintelor Moaște în piciorul Sfintei Mese, ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu aghiasmă, a fost săvârșită Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea locașului de cult. Alături de Preasfinția Sa a slujit un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Cristian Oancea o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la ridicarea și înfrumusețarea locașului de cult. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial, personalului auxiliar bisericesc, precum și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

Cu acest prilej, toți credincioșii, bărbați și femei, au intrat în Sfântul Altar și s-au închinat sărutând Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă, eveniment unic în viața unei biserici.

Din punct de vedere geografic, satul Prodănești este așezat în partea nordică a Munților Apuseni, mai exact în Depresiunea Agrij-Almaș, la o altitudine de 220 m.

Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1475, când satul apare sub numele de Prodwfalva, având o istorie zbuciumată și enigmatică, deoarece toate informațiile cu privire la trecutul său istoric, până la anul 1800, au fost complet pierdute, tot ceea ce se cunoaște astăzi, descoperindu-se de la bătrânii satului, informațiile fiind culese pe la începutul secolului al XX-lea. Astfel, amplasamentul vechi al satului nu a fost cel prezent, așezarea luând fiinţă pe un platou numit Poduri. Comunitatea era foarte mică, formată doar din câteva familii care locuiau în bordeie, devenite mai târziu case de chirpici, învelite cu paie. Amplasamentul actual al satului este relativ recent, de peste o sută și ceva de ani.

Puținii locuitori ai satului, fiind foarte evlavioși, au înălțat o biserică în anul 1650, chiar în vârful dealului, având hramul „Sfântul Gheorghe”. Pe o piatră a prestolului este inscripționat anul 1730, iar din textul înscris, marcat de vreme, se poate citi cu greu: ,,Să se știe când s-au făcut această sf. biserică ... şi clopotniţa au făcut tot acelaşi Gheorghe și cu ... Tirilă și Dumitru”. Forma planului după care s-a construit este cea dreptunghiulară, cu absida decroșată, pătrată, variantă tipologică care era adeseori amintită și care a servit drept tipar la începuturile arhitecturii românești din Transilvania. Interiorul este acoperit tradițional, cu tavan drept la pronaos, boltă semicirculară deasupra naosului, bolta de aceeași formă a altarului sfârșindu-se, spre est, într-un timpan prelungit cu peretele.

Biserica a fost renovată în 1939, însă datorită condițiilor meteorologice nefaste, în timp, locașul de cult s-a deteriorat, motiv pentru care, datorită înclinării foarte mari a turnului, în anul 1977 s-a săvârșit ultima slujbă în biserica de lemn din sat, hotărându-se închiderea sa. Între anii 1999-2005, locașul de închinare a fost supus unor lucrări de restaurare.

Planul actualei biserici a fost realizat în anul 1977, iar piatra de temelie a noului locaș a fost sfințită în data de 31 octombrie 1993, de către Preasfințitul Părinte Ioan al Oradiei, în prezența unui sobor de preoți, preot paroh fiind Preacucernicul Părinte Vasile Avram. Astfel, între anii 2000-2016, în interior, biserica a fost tencuită şi pictată în tehnica acrilic, s-au montat geamurile și ușile de acces, pardoseala a fost îmbrăcată cu scândură din lemn de brad, s-a făcut instalația electrică și s-au montat candelabrele și aplicele, s-au realizat sistemele de încălzire și sonorizare, au fost confecționate iconostasul, stranele și băncile, precum și scările interioare și balconul. În exterior, locaşul de cult a fost tencuit în terasit, s-a făcut acoperișul din tablă de aluminiu, s-au montat jgheaburile și burlanele, s-au turnat trotuarele și scările de acces spre biserică, a fost ridicat gardul de împrejmuire al locașului de cult și a fost construit un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Athenagoras al Mexicului în Episcopia Sălajului

În perioada 26-29 august 2016, la invitația Preasfințitului Părinte Petroniu și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Părinte Athenagoras, Mitropolitul ortodox al Mexicului a făcut o vizită în Episcopia Sălajului.

În ziua de sâmbătă, 27 august 2016, Înaltpreasfinția Sa, alături de Chiriarhul locului, a vizitat mai multe biserici din Protopopiatul Zalău. Astfel, a vizitat bisericile din parohiile Ortelec, Moigrad, Brebi, Creaca, Prodănești, Borza și Ciumărna, iar în cea de-a doua parte a zilei, biserica ,,Sfântul Apostol Toma” din Zalău, unde a fost întâmpinat de către credincioșii acestei parohii cu flori, pâine și sare.

Duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Athenagoras a oficiat alături de Preasfințitul Părinte Petroniu slujba de târnosire a bisericii cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Jac, iar după târnosirea locașului de cult, cei doi Ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii, fiind înconjurați de un ales sobor de preoți.

În după amiaza zilei de duminică, Înaltpreasfințitul Athenagoras și-a continuat vizita pastorală în Municipiul Zalău, fiind impresionat de frumusețea și căldura picturii locașurilor de cult, precum și de noblețea sufletească a oamenilor, care l-au întâmpinat cu multă bucurie în bisericile ,,Adormirea Maicii Domnului”, Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului”, precum și în bisericile „Pogorârea Sfântului Duh” și ,,Nașterea Maicii Domnului”.

Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Athenagoras în Episcopia Sălajului s-a încheiat luni, 29 august 2016, când a săvârșit Sfânta Liturghie alături de Preasfințitul Părinte Petroniu, în altarul de vară al Mănăstirii Bic, cu prilejul hramului de vară al acestui așezământ monahal.Hramul Mănăstirii Bic

Luni, 29 august 2016, Mănăstirea Bic și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această sărbătoare încheie hramurile de vară ale mănăstirilor din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Athenagoras al Mexicului și de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși care s-au adunat și în acest an în număr mare la sfânta mănăstire încă din ajunul sărbătorii, când au participat la slujba de priveghere săvârșită în altarul de vară. În semn de evlavie față de sfântul ocrotitor al acestui așezământ monahal, pelerinii au înnoptat sub cerul liber, în dorința de a fi prezenți și la Sfânta Liturghie din ziua praznicului.

Situată la 3 kilometri de orașul Șimleu Silvaniei, Mănăstirea Bic a fost înființată în anul 1994, inițial aceasta funcționând în vechea școală a satului Bic.

În anul 1997 este adusă în incinta actuală a mănăstirii o biserică de lemn, din localitatea Stâna, aceasta datând de la anul 1720.
Lucrările la biserica nouă de zid a mănăstirii au demarat în același an. În continuarea zidurilor bisericii au fost ridicate ulterior corpurile de chilii, arhondaricul și trapeza, mănăstirea având posibilitatea să adăpostească aproximativ 100 de pelerini.

Prin neobosita strădanie a Preacuvioasei maici Marina Lupou, mănăstirea a dezvoltat programe de asistență socială atât pentru copii, cât și pentru persoanele vârstnice. Astfel, sub aripa mănăstirii funcționează Școala Confesională pentru clasele I-IV „Sfântul Pantelimon”, unde învață și sunt cazați 18 copii proveniți din diferite familii cu probleme sociale de pe cuprinsul județului Sălaj.

De asemenea, la Mănăstirea Bic funcţionează din anul 1999 un cămin pentru persoane vârstnice. Din anul 2008 căminul a fost mutat într-o clădire nouă, iar numărul persoanelor vârstnice care beneficiază de îngrijire în prezent a ajuns la 25.

www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro