www.ziarullumina.ro

Ziarul Lumina -

www.trinitastv.ro

Trinitas TV -

www.radiotrinitas.ro

Radio Trinitas -

www.radiorenasterea.ro

Radio Renaşterea -

www.ubbcluj.ro

Facultatea de Teologie Ortodoxa Cluj Napoca -


Final de an catehetic în Episcopia Sălajului

Duminică 19 iunie 2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi sub îndrumarea PC părinte Cosmin Porcar, Coordonatorul Circumscripţiei Catehetice Şimleu-Silvaniei, a avut loc finalizarea proiectului catehetic „Familia, izvor de binecuvântare divină” la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din oraşul Şimleu Silvaniei.
Parteneri în acest proiect au fost Primaria şi Consiliul Local al oraşului Şimleu-Silvaniei, reprezentate de domnul primar ing. Septimiu Turcaş şi de către domnul viceprimar Radu Lazar; Parohiile „Sfintii Trei Ierarhi” şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Şimleu- Silvaniei, Parohia Pericei, Parohia Badăcin, Scoala Gimnazială “Horea” Şimleu-Silvaniei şi Şcoala Gimnazială “Silvania” Simleu-Silvaniei.
Copiii de la grupele de cataheză şi de la şcolile participante, pregătiţi de către: preoţii Crişan Cristian, Ioan Taloş, Silviu Moca, profesorii Angela Lipo, Luminiţa Mandiuc, Traian Albu, Maria Braica şi învăţătoarele Cristina Teieru, Maria Breje, Forica Gal, au prezentat un program artistic foarte variat constând în cântece şi poezii religioase. De asemenea, copiii de la Şcoala Silvania au prezentat şceneta „Pilda Fiului risipitor”.
La finalul frumosului moment cultural–artistic toti cei 127 de copii participanţi la proiectul catehetic au primit din partea organizatorilor diplôme şi cadouri.
Proiectul catehetic încheie seria proiectelor de parteneriat dintre Episcopia Sălajului, Consiliile locale, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Şcolile Gimnaziale din judeţ, urmând ca finalul anului catehetic să se încheie în perioada 24-26 iunie 2011 în toate bisericile din Eparhia Sălajului.Sfârşit de an catehetic la Cehu Silvaniei

În încheierea anului catehetic, copiilor care participă la programul ”Hristos împărtăşit copiilor” din oraşul Cehu Silvaniei, le-a fost oferită o frumoasă excursie în judeul Maramureş.
Plecarea a avut loc vineri 17 iunie, imediat după terminarea festivităţii de închidere a anului şcolar, cu un microbus pus la dispoziţie cu generozitate de Primăria Cehu Silvaniei, prin amabilitatea domnului primar Varga Andrei.
S-a pornit din faţa bisericii, pe traseul Cehu Silvaniei - Baia Mare - Negreşti-Oaş - Sighetul Marmaţiei - Săpânţa - Lăpuşul Românesc. La Sighet am vizitat ”Memorialul durerii”, muzeu care i-a impresionat profund pe copii. La Săpânţa am vizitat ”Cimitirul vesel” şi Mănăstirea Peri, cea mai veche mănăstire din Transilvania. Seara am ajuns în localitatea Lăpuşul Românesc, unde am fost găzduiţi peste noapte la Mănăstirea Ruoaia.
Sâmbătă 18 iunie, după ce am participat la Sfânta Liturghie la frumoasa biserică de lemn din incinta mănăstirii, şi ne-a fost oferită o masă, prin grija maicii Elefteria, am pornit spre staţiunea Ocna Şugatag pentru o zi de relaxare. Am poposit la una din pensiunile de aici, unde copiii au putut face baie in piscinele cu apă dulce sau sărată. După o binemeritată zi de odihnă şi destindere, seara am pornit spre casă.
Ajunşi cu bine, copiii au putut concluziona că putem foarte bine să îmbinăm plăcutul cu utilul şi şi-au manifestat încă de pe acum nerăbdarea de a participa şi la excursia de anul viitor.

Preot coordonator
Radu-Marius BarborFinal de an şcolar la Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău

În data de 16 iunie 2011, elevii Liceului Ortodox „Sf. Nicoale” din Zalău, au participat la festivitatea de încheiere a anului şcolar 2010-2011. Păstrând duhul şi tradiţia şcolii, momentul a fost marcat de oficierea Sfintei Liturghii şi a Te Deumului de mulţumire, în paraclisul din incinta liceului, slujbe la care au participat toţi profesorii şi elevii şcolii, precum şi un număr semnificativ de părinţi, răspunsurile liturgice fiind date de Corul „Predania” al Liceului Ordodox.

Premierea rezultatelor deosebite ale elevilor din acest an a fost făcută tot în paraclisul liceului, moment în care, diriginţii claselor IX – XI, i-au răsplătit pe cei care s-au ostenit cu învăţătura, acordându-le diplome şi premii în cărţi.

În cadrul acestui eveniment au primit premii de apreciere şi elevii care s-au remarcat prin rezultate la olimpiade şi concursuri şcolare. Astfel, a fost premiat elevul Porumb George, din clasa a XI-a pentru performanţa obţinută la faza naţională a olimpiadei de religie pentru liceele şi seminariile teologice (locul I la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române); elevii Săplăcan Ionuţ şi Nan Daniel din clasa a XI-a, care au obţinut un loc III la un proiect jurnalistic destinat liceelor din judeţul Sălaj, şi elevii Herţe Marius, Nan Daniel, Porumb George, Iancău Marius şi Criste Cristian pentru rezultatele bune şi foarte bune obţinute la concursul lingvistic „Cangurul”. Pentru activitatea editorială a fost premiată şi eleva Dana Mureşan, din clasa a IX-a, care a participat activ şi constant la redactarea revistei „Credinţă şi Viaţă”, revista elevilor Liceului Ortodox, publicaţie care a obţinut locul II la faza judeţeană a concursului de reviste şcolare. Totodată şi cei mai fideli cititori ai bibliotecii liceului au primit premii de apreciere, ca un imbold la lectură pentru toţi.

În final, şcolarii au fost îndemnaţi de către părinţii profesori să nu uite că şi pe timpul vacanţei sunt elevi ai Liceului Ortodox şi că trebuie să fie în continuare, la fel cum au fost şi până acum, un exemplu pentru familie, prieteni şi societate, urându-le totodată vacanţă plăcută.

Prof. Claudiu BoiaSesiune de formare la Mănăstirea Stâmba în cadrul proiectului „Alege Școala!”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, la Mănăstirea Strâmba, are loc în zilele de 15 și 16 iunie prima sesiune de formare a preoților și profesorilor de religie din Episcopia Sălajului angrenați în proiectul „Alege Școala!” derulat de Patriarhia Română.
Cursurile de formare susținute de PC pr. Florin Stan, formator în cadrul proiectului național, se desfășoară în clădirea nou înființatului Centru Cultural Spiritual „Sf. Pahomie de la Gledin”.
În cuvântul de deschidere, Preacuviosul părinte stareț Grighentie și-a exprimat bucuria că prima manifestare majoră care are loc în cadrul centrului din complexul monahal al mânăstirii Strâmba face parte dintr-un proiect ce îi vizează pe copii și tineri.Proiectul catehetic „Nu uita că eşti creştin”

Luni 13.06.2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi cu îndrumarea PC părinte Augustin Câmpean, Coordonatorul Circumscripţiei Catehetice Crasna, în Parohia Ortodoxă Horoatu-Crasnei Protopopiatul Şimleu-Silvaniei, în după amiaza zilei praznicului închinat ”Sf. Treimi” s-a finalizat proiectul: ”Nu uita că esti creştin!”
În acest proiect ce a coincis cu sfârşitul anului catehetic şi care s-a desfăşurat pe parcursul lunilor mai-iunie, au fost implicaţi 180 de copiii din 8 parohii aparţinătoare Circumscripţiei catehetice Crasna însoţiţi de preoţii parohi din: Ban, Bănişor, Crasna, Cizer, Horoatu Crasnei, Huseni, Marin, Peceiu, profesori şi învăţători ai Şcolilor Gimnaziale Bănişor, Crasna şi Horoatu-Crasnei.
Prin acest proiect am încercat să-i conştientizăm pe copiii că prin taina Sf. Botez pe care am primit-o cu toţii, încă de la început ei au fost uniţi cu Hristos pe baza credinţei naşilor şi a părinţilor. Botezul are o însemnătate deosebită în viaţa oricărui creştin, prin el primim pecetea dumnezeirii, nobleţea şi superioritatea unei vieţi noi, prin el ne integrăm în marea familie a lui Dumnezeu, familia creştină sau Biserica lui Hristos. Prin botez noi devenim creştini, însă calitatea de creştin nu trebuie să se reducă doar la actul botezului. A fi creştin înseamnă să te angajezi într-un proces permanent de schimbare in bine a vieţii după modelul suprem care este Hristos, proces care începe de la botez dar care durează toată viaţa. Dorinţa de schimbare în bine, revitalizarea capacităţii de luptă împotriva păcatului şi conştientizarea permanentă a calităţii de creştin sunt punctele pe care acest proiect şi-a dorit să le atingă şi le-a atins.
Obiectivul principal al activităţii noastre, a fost mai întâi de toate întâlnirea tinerilor din diferite parohii, întâlnire care să deschidă căi de comunicare directă, de la persoană la persoană şi pentru aceasta întâlnirea trebuia să aibă un scop comun, necompetiţional ci din contră foarte amical, iar acesta a fost cântarea de laudă adusă lui Dumnezeu. Sub acest aspect a fost gândită întâlnirea noastră adică al cântării religioase şi al poeziei creştine dar şi promovarea portului popular specific fiecărei zone a participanţilor.
Întâlnirea a debutat cu săvârşirea slujbei de Te-Deum, după care pr. coordonator al circumscripţiei Crasna Augustin Câmpean a reliefat pe scurt importanţa acestei întâlniri, iar apoi grupurile de copii, rând pe rând, s-au succedat şi au interpretat cântările şi poeziile pregătite. Acest fapt a avut un puternic impact emoţional atât în rândul credincioşilor prezenţi, cât şi a copiilor. La încheierea programului artistic PC părinte inspector Silviu Boha a mulţumit tuturor participanţilor, menţionând beneficiile pe care le aduce în rândul copiilor, tinerilor şi credincioţilor programul ,,Hristos împărtăşit copiilor” care se derulează în întreaga Patriarhie Română.
La final PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a acordat din partea Preasfinţitului Episcop Petroniu diplome de merit preoţilor cateheţi, dascălilor şi tuturor celor implicaţi în acest proiect.
La eveniment a fost prezent şi pr. protoiereu al Protoieriei Şimleu-Silvaniei Vasile Boşca şi domnul primar Iosif Şimon reprezentant al Consiliului Local Horoatu-Crasnei, care ne-au fost şi partener în cadrul proiectului.
Gazda a mulţumit tuturor pentru participare şi a invitat copiii şi însoţitorii lor la un pahar de suc şi alte delicatese pregătite special pentru ei, timp în care copiii au avut prilejul să se socializeze unii cu alţii.
Credem că această întâlnire a creat pe lângă latura liturgică a activităţii, punţi de comunicare între tineri care au devenit într-un timp extrem de scurt prieteni şi totodată dornici de noi astfel de activităţi.

Pr. coordonator
Câmpean AugustinProiect catehetic „Familia – imagine a Sfintei Treimi”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi sub îndrumarea PC părinte Cosmin Porcar, Coordonatorul Circumscripţiei Catehetice Șimleu-Silvaniei, în Parohia Ortodoxă Pericei Protopopiatul Șimleu-Silvaniei, în data de 12 iunie 2011, în prezenţa unui număr mare de credincioşi, s-a încheiat proiectul catehetic „Familia – imagine a Sfintei Treimi”.
La acest proiect au participat copii, din Circumscripţia catehetică Şimleu-Silvaniei, coordonaţi de preoţii cateheţi şi profesori din şcolile din Şimleu Silvaniei şi din Pericei şi Bădăcin. După participarea la Sfânta Liturghie, copiii din parohia Pericei coordonaţi de către preotul paroh Silviu Moca şi d-na profesoară Maria Braica au început programul artistic, urmaţi de copiii din parohia Bădăcin coordonaţi de preotul Dumitru Blaga şi d-na învăţătoare Florica Gal. Au urmat apoi copiii din parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva şi de la Şcoala Gim. Horea coordonaţi de către preotul Ioan Taloş, prof. Traian Albu şi prof. Maria Breje. În finalul programului, elevii de la Şcoala Gim. Silvania, coordonaţi de d-na Director Angela Maria Lipo şi prof. Mandiuc Luminiţa, Cristina Teieru şi Doina Porcar.
În finalul activităţilor cei 105 copii participanţi la proiect, au primit cadouri de la organizatori, iar preoţii şi profesorii care i-au pregătit au primit diplome de apreciere din partea Prea Sfinţitului Petroniu.

Pr Cosmin PorcarCampania ”Vreau să aflu” la final

La sediul Episcopiei Sălajului, echipa care a promovat campania antiavort ”Vreau să aflu” desfăşurată în liceele din judeţul Sălaj a făcut o evaluare a activităților desfășurate în acest proiect și a rezultatelor obținute.
Campania s-a încheiat în data de 1 iunie, când profesorii au organizat diferite activităţi.
La Grupul Şcolar “Mihai Viteazul” s-au realizat proiecţii de film pe această temă, s-au lipit afişe şi s-au împărţit pliante.
La Colegiul Tehnic “Alexandru Papiu Ilarian” au fost vizionate materialele antiavort din cadrul proiectului, s-au impărţit pliante, s-au expus afişe antiavort şi de informare asupra existenţei centrului de informare şi consiliere a persoanelor în risc de sarcină, s-a ţinut un moment de reculegere în cinstea copiilor nenăscuţi.
Elevii Liceului “Ion Agârbiceanu” Jibou, au încheiat proiectul prin expunerea unor afişe şi împărţirea de pliante la Grădina Botanică.
Elevii Liceului Pedagogic “Gheorghe Şincai” s-au pregătit pentru acest moment cu prezentări power-point, cu broşuri, pliante, au aprins lumânări, au adus flori şi s-au rugat pentru copiii nenăscuţi.
Activităţi similare s-au desfăşurat şi în celelalte licee din judeţ.
Cei implicați în aceste activități consideră că proiectul şi-a atins scopurile, acelea de a-i conştientiza pe elevi asupra urmărilor avortului şi de a-i informa asupra existenţei Centrului Sf. Nicolae. Liceeni au fost impresionaţi de ceea ce au vizionat şi au aflat din materialele campaniei.
Să dea Dumnezeu ca prin acest proiect să fie salvate vieţile unor copii care sunt chipul lui Dumenzeu, iar liceeni care în scurt timp îşi vor întemeia familii să-şi asume responsabilitatea naşterii şi creşterii copiilor lor.

Coordonatorii proiectului le mulţumesc profesorilor de religie din licee pentru colaborare.Sesiunea de referate: Familia în slujirea și promovarea vieții

Colegiul Naţional „Silvania”din Zalău a găduit şi în acest an, la ziua Praznicului Înaltarii Mântuitorului “Sesiunea de referate şi comunicări ştiinţifice” ale elevilor la disciplina Religie. Această manifestare organizată cu binecuvântarea POreasfințitului Părinte Episcop Petroniu a avut ca temă Familia în slujirea și promovarea vieții. Comisia care a evaluat lucrărlie prezentate de elevi a fost alcătuită din prof. Bumbaş Dan, de la Grupul Şcolar “Mihai Viteazul” , prof. Costea Dan de la Liceul pedagogic “Gh. Şincai” din Zalău, preşedinte al comisiei fiind doamna inspector, Claudia Boha. În urma prezentării şi evaluătii lucrărilor au fost acordate trei premii după cum urmează: premiul I , lucrarea „Familia creştină - Betleemul credinţei” întocmită de elevul Pop Emilian de la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, având ca şi coordonator pe prof. Porumb Cosmin – Cristian, premiul II, lucrarea “ Familia creştină la Sfântul Ioan Gură de Aur” întocmită de eleva Deac Diana de la Colegiul Naţional “Silvania” Zalău, coordonator pr. Prof. Ciurbe Calin, iar premiul III, lucrarea “ Familia creştină” întocmita de elevele, Bican Flavia – Teodora şi Ciocian Corina de la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalau, coordonator prof. Avram Dan. Toţi elevii au fost felicitaţi pentru ceea ce au realizat, dar mai ales pentru efortul depus şi aplecarea lor spre disciplina Religie.

Pr. Prof. Calin Ciurbe,
Colegiul Naţional “Silvania” ZalăuPentru copiii nenăscuți și ... pentru cei ce se vor naște

În ziua 1 iunie 2011, în cadrul proiectului de parteneriat educaţional „Vreau să aflu”, proiect desfăşurat cu binecuvântarea PS. Dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, în incinta Grădinii Botanice „Vasile Fati” din Jibou, a avut loc o mică acţiune, cu scopul aducerii aminte a faptului că, sunt copii care fără voia lor, ci doar prin „purtarea de grijă” a altora, nu s-au putut bucura alături de alţi copii de această minunată zi dedicată lor, deoarece, din varii „motive”, nu au avut voie să se nască.
Această acţiune a constat în aprinderea unei lumânări în memoria copiilor avortaţi, în afişarea şi împărţirea de materiale informative privitoare la acest aspect al zilelor noastre, crud şi zguduitor pentru unii, foarte normal şi firesc pentru alţii.
Această acţiune nu ar fi fost posibilă fără ajutorul unor oameni deosebiţi, care au dat importanţă acestui delicat subiect. Este vorba despre doamna profesoară Elena Fati, domnul director al Grădinii Botanice „Vasile Fati”, Dr. Cosmin Sicora, angajaţi ai instituţiei, elevi ai clasei a XI-a B a Liceului Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou, coordonaţi de doamna profesoară de religie Cristina Mureşan.
Nădăjduim ca acest mic gest să aibă ecou în timp şi să dea tuturor de gândit. Şi chiar daca un singur sufleţel va fi salvat în urma acestei acţiuni, înseamnă că nimic nu a fost şi nu este în zadar.

Prof. Cristina Mureşan
Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” JibouProiectul catehetic „Bucurie şi unitate prin familia ortodoxă”

Joi, 2 iunie 2011, de Praznicul Înălţării Domnului la Cer, cu binecuvântarea Preasfinţitului Petroniu Episcopul Sălajului, sub coordonarea PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi sub directa îndrumare a PC părinte Vasile Danciu, Coordonatorul Circumscripţiei Catehetice Jibou, în Parohia Ortodoxă Tihău, Protopopiatul Jibou, păstorită de Preacucernicul Părinte Augustin Sălăjan, s-a finalizat proiectul catehetic ,,Bucurie şi unitate prin familia ortodoxă”.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor februarie – iunie 2011, şi a avut ca scop îmbogăţirea vieţii spirituale a copiilor şi cultivarea valorilor creştine. Astfel fiecare copil trebuie să fie conştient că este membru activ al ,,Familiei ortodoxe”, că viaţa lui manifestată prin Biserică îi pune în valoare personalitatea, dându-i posibilitatea de a interacţiona şi a se cunoaşte cu ceilalţi, de a-şi destăinui problemele, dar şi de a găsi soluţiile cele mai bune la acestea.
După slujba Vecerniei, soborul de preoţi prezenţi, au sfinţit crucile eroilor neamului românesc din curtea bisericii apoi s-au desfăşurat activităţile proiectului catehetic, sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Vasile-Adrian Danciu, coordonator al Circumscripţiei catehetice Jibou.
La activităţile artistice au participat copiii de la grupele de cateheză din parohiile Brâglez, Cristolţ, Inău, Jibou II, Tihău, însoţiţi de către Preacucernicii Părinţi Alin-Aurel Butaş, Sabin-Lucian Chiş, Mirel-Claudiu Bene, Gheorghe Longodor, Augustin Sălăjan precum şi elevi de la Grupul Şcolar Surduc, coordonaţi de domnul profesor Vasile Şoimuşan.
La finalul evenimentului PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a înmânat diplome de merit din partea Preasfinţitului Episcop Petroniu, celor care i-au pregătit pe copii.
La eveniment pe lângă elevi, părinţi şi credincioşi au participat oficialităţi judeţene şi locale, precum şi Preacucernicul Părinte Dan Dregan protopopul Jiboului.
Proiectul s-a dovedit a fi un real succes, scopul acestuia fiind atins, ,,prelungirea familiei biologice în cea duhovnicească din Biserică”, fiecare copil simţindu-se ca acasă.
În final, copiii au fost răsplătiţi cu dulciuri din partea Părintelui-paroh şi a Comitetului parohial, iar preoţii au fost invitaţi la o agapă de către preotul paroh.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro