Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România la Zalău

Începând cu seara zilei de joi, 20 octombrie 2016, în sala ,,Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj din Zalău, s-a reluat seria de conferințe „Glasul Bisericii în cetate”, organizate de către Episcopia Sălajului, în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, auditoriul a avut privilegiul de a avea ca invitat de seamă pe Doamna Dana-Cristina Gîrbovan, Judecător la Curtea de Apel Cluj şi Preşedinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. Domnia sa a susținut conferința cu tema ,,Nevoia oamenilor de lege. Perspective biblice şi laice”, subiect care a stârnit interesul celor prezenți în sală, prin faptul că Doamna Judecător a îmbinat într-un mod ingenios textele scripturistice cu cele juridice, accentuând în mod deosebit ideea că majoritatea principiilor legislative își au fundamentul în Sfânta Scriptură.

Astfel, în primă instanță, Doamna Judecător a vorbit despre lege și pedeapsa instituită imediat după crearea lumii, pornind de la celebrul pasaj din cartea Facerii, cu privire la căderea omului în păcat, fragment care surprinde foarte bine această legătură sinergică dintre fapta săvârșită, responsabilitatea asumării greșelii și mai ales aplicarea pedepsei, care, potrivit principiilor dreptului roman și civil, nu trebuie să depășească în gravitate fapta. După ce a oferit o definiție a legii din perspectivă juridică, Doamna Judecător a subliniat nevoia de lege, arătând faptul că dacă o societate nu ar avea legi și fiecare individ ar face ceea ce dorește, s-ar ajunge în mod evident la anarhie. În acest sens, încălcarea unei singure legi are efect asupra persoanei, asupra relațiilor interpersonale dintre acestea sau altfel spus, asupra întregii societăți.

În continuare, Domnia sa a prezentat câteva idei cu referire la condamnarea în masă, pedeapsa colectivă din Vechiul Testament, oferind drept exemplu potopul lui Noe, generat de un rău cvasiunanim, respectiv înmulțirea nedreptății oamenilor. În urma potopului, ideea necesității legii va fi dezvoltată ca și o condiție a libertății, astfel încât suma porțiunilor de libertate sacrificate de fiecare pentru binele său, constituie suveranitatea unui popor. De asemenea, Domnia sa a vorbit și despre legile cuprinse în Decalog, despre Legea talionului, despre rolul judecătorului și al instanțelor de judecată menționate în cartea Judecători, subliniind faptul că separarea puterilor în stat și principiile după care se ghidează și astăzi forurile de judecată existau încă din perioada veterotestamentară și s-au perpetuat până în contemporaneitate, prin intermediul educației. Astfel, preceptele biblice și cercetarea teologică au contribuit la dezvoltarea legilor și a dreptului civil și penal.

La finalul prelegerii, Doamna Judecător a arătat că perspectiva asupra Legii s-a schimbat odată cu venirea Mântuitorului Hristos în lume, când aplicarea pedepsei avea rolul de a corecta anumite carențe și de a îmbunătăți viața societății. Îndepărtarea de spiritul Legii împietrește inimile oamenilor, iar cel care nu crede în Lege nu poate oferi mai departe valorile ei, celor chemați să fie învățați despre Lege. Regula de aur după care ar trebui să se ghideze fiecare judecător ar fi aceea că, acesta are datoria de a judeca ,,încet”, adică de a analiza situațiile conflictuale cu atenție sporită și mai ales de a oferi cele mai eficiente soluții, prin intermediul cărora să fie suprimate disensiunile dintre oameni.

Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată întrebărilor venite din sală, întrebări la care Doamna Judecător Dana-Cristina Gîrbovan a răspuns cu obiectivitate, captivând auditoriul.

Doamna Judecător este absolventă a Facultății de Drept, din cadrul Universității ,,Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, promoția 2000, fiind licențiată în științe juridice, în anul 2001 devenind și absolventă a Institutului Naţional al Magistraturii. În perioada 2001-2003 a activat ca Preparator universitar la Facultatea de Drept, Universitatea Vasile Goldiş, iar între anii 2003-2005 urmează cursurile masterale ale Facultății de Drept, a Universității din Oradea, specializându-se în dreptul comunitar. În ceea ce privește experiența profesională, trecem în revistă faptul că Doamna Dana-Cristina Gîrbovan a fost Judecător stagiar la Judecătoria Zalău și Judecător la Judecătoria Oradea și la Tribunalul Bihor. În momentul de față, Domnia sa este Judecător la Curtea de Apel Cluj.


Sinaxă monahală în Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

În după amiaza zilei de 18 octombrie 2016, la Mănăstirea Scărișoara din Episcopia Maramureșului și Sătmarului s-a desfășurat Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, la care au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului și Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Miercuri, 19 octombrie 2016, la Mănăstirea Scărișoara a avut loc sinaxa stareţilor, stareţelor şi duhovnicilor din mănăstirile Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. La această întâlnire au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și exarhii, stareții, starețele și duhovnicii din eparhiile Mitropoliei.

Lucrările sinaxei au debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte și Mitropolit Andrei, în biserica Mănăstirii Scărișoara, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi.

Slujba Dumnezeieștii Liturghii a fost urmată de sinaxa propriu-zisă, în contextul căreia au fost dezbătute aspecte duhovniceşti şi administrative curente, metode prin care vetrele monahale pot și trebuie să rămână faruri luminoase pentru orientarea spirituală a lumii, precum și probleme de actualitate, ce afectează într-o formă sau alta mănăstirile din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În cadrul acestei întâlniri, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Paisie Cinar, duhovnicul Mănăstirii Bârsana, a prezentat un referat cu titlul „Locul și importanța monahismului în comunitatea eclesială și aportul la misiunea Bisericii în lume”.

După susținerea referatului, Preasfințitul Părinte Petroniu a adresat un cuvânt sintetizator cu referire la vulnerabilitățile vieții monahale, menționând faptul că marea majoritate a tinerilor de astăzi nu sunt interesați să intre în monahism.

La final, au avut loc discuții pe diverse teme de contemporaneitate din viața bisericească precum, prezența credincioșilor la slujbele mănăstirești, importanța citirii Sfintei Scripturi în viața creștinilor și implicarea mult mai tenace a acestora în acțiuni misionare și filantropice. De asemenea, au fost aduse și unele lămuriri cu privire la Sinodul din Creta și anumite atitudini antiecumeniste, accentuându-se ideea ascultării de ierarhi.
Conferința preoțească de toamnă în Episcopia Sălajului

Marți, 18 octombrie 2016, a fost o zi plină de evenimente la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău. Astfel, ziua a debutat cu ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului, eveniment care s-a desfășurat în sala de conferințe situată la demisolul Catedralei.

În continuare, a avut loc conferința pastoral-misionară semestrială de toamnă, a preoților din Episcopia Sălajului. Conferința s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu și a fost susținută de către Preacucernicul Părinte Cristian-Ovidiu Crișan, de la Parohia ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Șimleu Silvaniei. Subiectul dezbătut a fost în acord cu tematica propusă de Sfântul Sinod privind „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”. Astfel, titlul prelegerii a fost „Sfântul Antim Ivireanul (1650-1716) - Părinte pentru români și Martir pentru Hristos”.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte Gheorghe Longodor, preot coslujitor la biserica cu hramurile ,,Sfântul Proroc Daniel” și ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Jibou, Diploma ,,Sfântul Chiril al Ierusalimului”. Această distincție se acordă în fiecare an preotului coordonator de circumscripție catehetică, cu activitatea cea mai bogată.

De asemenea, a avut loc lansarea cărții ,,Comorile Sfintelor Scripturi. Vechiul Testament” a Precucernicului Părinte Ovidiu-Cristian Toma, preot paroh la Parohia Criștelec. Lucrarea, tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu și publicată la Editura Episcopiei Sălajului ,,Credință și viață în Hristos”, cuprinde citate scripturistice structurate pe diferite teme, cartea fiind de un real folos atât pentru preoți, cât și pentru cei interesați de studiul Sfintelor Scripturi, în identificarea versetelor care să-i ajute în aprofundarea anumitor învățături biblice. De altfel, cartea s-a născut din dorința autorului de a găsi cu ușurință învățături din Sfânta Scriptură, care să-l ajute în pastorație.

În cele din urmă, în același cadru, a fost vernisată o expoziție de carte bisericească veche. Astfel, au fost expuse mai multe cărți de patrimoniu aflate în custodia Catedralei Episcopale din Zalău, care gestionează de altfel, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă al Județului Sălaj, peste 800 de obiecte de patrimoniu.
Zi de sărbătoare în Parohia Sorușa-Uileac

În duminica a XXI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Sorușa-Uileac, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii, fiind înconjurat de un sobor de preoți, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Constantin-Ciprian Marincaș, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor persoanelor care s-au evidențiat în mod special pe parcursul efectuării lucrărilor la locașul de cult.

Localitatea Soruşa a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1448, când era cunoscută sub numele de Zoros.

Până în anul 1930, satul Soruşa a apărut ca teritoriu vechi al localităţii Mălădia, amplasată în partea de nord-vest a judeţului Sălaj. Din punct de vedere administrativ, Sorușa aparţine de comuna Măerişte.

Comunitatea din Sorușa-Uileac s-a închegat ca parohie în anul 2008, când credincioșii ortodocşi din zona numită Soruşa, a localităţii Mălădia, datorită distanței mari față de biserica Parohiei Mălădia, și-au zidit o biserică între anii 2005 – 2007, acestora adăugându-li-se ulterior și credincioșii din Uileacu-Şimleului. Biserica a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae.

Locașul de cult a fost zidit în timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Claudiu-Ionuț Furdui, care slujea în paralel și în Sorușa, fiind finalizat în anul 2007. În data de 4 noiembrie 2007, Preasfinţitul Părinte Petroniu, pe atunci arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului, a sfinţit biserica.

Primul preot paroh al Parohiei Sorușa-Uileac a fost Preacucernicul Părinte Sorin-Vasile Neaga, care a păstorit parohia între anii 2008 - 2010. Din luna decembrie a anului 2010, noul paroh al comunității din Sorușa-Uileac este Preacucernicul Părinte Constantin-Ciprian Marincaș. Preacucernicia sa împreună cu puținii credincioși ai parohiei, au realizat unele lucrări de înnoire ale locașului de cult. Astfel, în interior, pereții bisericii au fost pregătiți pentru pictură, s-a extins absida Sfântului Altar, a fost construită și vopsită sacristia, s-au montat geamurile și ușa de acces, pardoseala a fost acoperită cu parchet laminat, iconostasul a fost înnoit. În exterior, locaşul de cult a fost izolat și tencuit cu tencuială minerală, s-au vopsit clopotnița, balustradele și gardul exterior și s-a construit un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva la Catedrala Mitropolitană din Iași

Mii de credincioși veniți din toate colțurile țării au participat vineri, 14 octombrie 2016, la Sfânta Liturghie prilejuită de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. De asemenea, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale.

În ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la Slujba Sfintei Liturghii ce a avut loc pe un podium special amenajat, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, au participat aproximativ 15000 de credincioși. În același timp, la rândul întins pe trei kilometri, alte mii de pelerini au ascultat Sfânta Liturghie, așteptând să ajungă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul din Cipru.

Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie, Mitropolit de Limasol, înconjurat de un sobor de peste 25 de ierarhi din ţară şi străinătate, între aceștia fiind prezent și Chiriarhul nostru, Preasfințitul Părinte Petroniu.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Sanctus, dirijat de Mirel Nechita.

După prima parte a Dumnezeieștii Liturghii și citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie, Mitropolit de Limasol, a rostit un cuvânt de învățătură.

Spre finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a dat cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, care a dat citire mesajului de binecuvântare trimis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, cinci familii din Mitropolia Moldovei și Bucovinei și din Republica Moldova, care au fost binecuvântate de Dumnezeu cu mulți copii, au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, Crucea Moldavă pentru mireni.

www.basilica.roLiturghie Arhierească la Parohia Mineu

Duminică, 9 octombrie 2016, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mineu, Protopopiatul Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a sfințit și iconostasul bisericii, în urma lucrărilor de înnoire efectuate asupra acestuia.

Pentru bogata activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, la finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru sachelar pe Preacucernicul Părinte paroh Florin Ardelean.

Satul Mineu este așezat în partea de Nord a județului Sălaj, în apropierea graniței ce desparte județul Satu Mare de județul Maramureș, fiind o localitate alcătuită din români și maghiari.

Prima atestare documentară a localităţii provine din secolul al XIII-lea, când satul apare sub numele de Sandra.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că în secolul al XVII-lea s-a edificat o bisericuță din lemn, care astăzi nu mai există, deoarece a fost demolată. Lemnul rezultat din demolarea acesteia a fost folosit la construcția noii biserici de piatră, finalizată în mare parte în anul 1938.

Din anul 2012, noul paroh al comunității din Mineu este Preacucernicul Părinte Florin Ardelean. Încă de la început, Preacucernicia sa, ajutat de puținii credincioși ai parohiei, a purces la efectuarea unor lucrări de înnoire la locașul de cult. Astfel, iconostasul a fost îmbrăcat în foiță de aur, fiind înlocuite și icoanele, s-au montat uși noi și a fost făcut sistemul de încălzire pe radiatoare electrice. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.


Vizita Rectorului Fundației Diakonia din Neuendettelsau în Episcopia Sălajului

Miercuri, 5 octombrie 2016, la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului a avut loc o întîlnire între Domnul Mathias Hartmann, Rectorul Fundației Diakonia din Neuendettelsau, Germania și Preasfințitul Părinte Petroniu.

În această vizită, Domnul Rector a fost însoțit de către Preacucernicul Părinte Lucian Boloș, director în cadrul Fundației Diakonia. La întâlnire au participat și Precucernicii Părinți consilieri, membrii ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Vizita se înscrie în seria întâlnirilor dintre reprezentanți ai Episcopiei Sălajului şi una din cele mai importante structuri social-filantropice din Germania, această fundație sprijinind de-a lungul timpului mai multe activităţi şi proiecte sociale derulate în cadrul Eparhiei noastre.

Cu această ocazie a fost evaluat stadiul cooperării dintre Episcopia Sălajului și Fundația Diakonia și s-au discutat priorităţile şi coordonatele pe baza cărora se vor dezvolta și consolida în continuare relaţiile dintre cele două instituţii.Resfințirea bisericii din Parohia Fetindia

În duminica a XIX-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Fetindia, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii, fiind înconjurat de un sobor de preoți, în frunte cu Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Adrian Crăciunaș o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea locașului de cult. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial, personalului auxiliar bisericesc, precum și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1549, când satul apare sub numele de Gurzofalva.

Situat la 10 kilometri de Municipiul Zalău, la poalele Munților Meseș, satul Fetindia este o veche vatră românească, care aparține din punct de vedere administrativ de comuna Meseșenii de Jos. În conscripția anului 1773, localitatea apare ca parohie de sine stătătoare. Lucrările la biserica actuală a satului au început în anul 1894. Aceasta este construită din piatră până la nivelul inferior al geamurilor, în continuare fiind zidită din cărămidă, în stil navă, având un singur turn clopotniță.

Reabilitarea locașului de cult a demarat în anul 2012, fiind realizate următoarele lucrări: în interiorul bisericii au fost montate sistemul de încălzire pe calorifere și cel de sonorizare, s-a refăcut instalația electrică, podul bisericii și stâlpii de susținere au fost împodobiți cu sculptură executată în lemn de tei, au fost confecționate stranele, s-a achiziționat un suport pentru o icoană, a fost înlocuit sistemul de acționare al clopotelor, geamurile au fost împodobite cu vitralii, iar intrarea în podul bisericii a fost placată cu gresie. În exterior, locaşul de cult a fost tencuit în terasit, turnul și acoperișul au fost consolidate și revopsite, terasa din fața bisericii a fost acoperită cu gresie, gardul de împrejmuire al locașului de cult a fost vopsit, s-au construit două clădiri anexe, pentru centrala termică și pentru depozitarea lemnelor. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.


PS Petroniu prezent la manifestările închinate Sfântului Antim Ivireanul de la Râmnicu-Vâlcea

În perioada 27-29 septembrie 2016, Preasfințitul Părinte Petroniu a participat alături de alți ierarhi la manifestările religioase dedicate Sfântului Antim Ivireanul, din Arhiepiscopia Râmnicului.
Astfel, în seara zilei de 27 septembrie, la Râmnicu-Vâlcea, delegațiile Patriarhiilor României, Antiohiei și Georgiei au fost întâmpinate la Catedrala Arhiepiscopală de către ierarhii din Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei și de către ierarhii prezenți la această sărbătoare, împreună cu autoritățile locale și numeroși credincioși veniți din toată țara în pelerinaj. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat o slujbă de Te-Deum și un Polihroniu.

Miercuri, 28 septembrie, ierarhii, în frunte cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, Preafericitul Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei, Mitropolitul Ioan de Rustavi (reprezentantul Patriarhiei Georgiei), au sfințit biserica Mănăstirii Antim din oraşul Râmnicu-Vâlcea. În continuare, a fost săvîrșită Sfânta Liturghie, slujbă în cadrul căreia a fost proclamată canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Stânişoara şi a Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Turnu (canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 25 februarie 2016). Noua biserică a primit hramurile Izvorul Tămăduirii şi Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Antim Ivireanul au continuat și în după amiaza zilei de 28 septembrie, când, la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din oraș, a avut loc concertul intitulat „Către Tine Doamne”. Evenimentul muzical a fost susţinut de Corul Academic „Euphonia”, dirijat de Mihail Ștefănescu.

Joi, 29 septembrie, ierarhii prezenți au vizitat mănăstirile vâlcene Hurezi și Bistrița.

www.basilica.roVizita Înaltpreasfințitului Părinte Ambrozie, Mitropolitul Ortodox de Helsinki, în Episcopia Sălajului

În perioada 23-26 septembrie 2016, o delegație a Bisericii Ortodoxe din Finlanda, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie, Mitropolitul Ortodox de Helsinki, a făcut o vizită în Episcopia Sălajului.

În ziua de sâmbătă, 24 septembrie 2016, Înaltpreasfinția Sa, alături de Preasfințitul Părinte Petroniu, a vizitat mai multe biserici din Protopopiatul Zalău. Astfel, au fost vizitate bisericile din localitățile Gârceiu, Dobrin, Cehu Silvaniei, Poiana, Mineu și Bulgari. Cei doi ierarhi au fost întâmpinați de către preoții și credincioșii acestor parohii cu flori, pâine și sare.

Duminică, 25 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie a asistat la slujba Sfintei Liturghii săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, în biserica ,,Sfântul Nicolae” din Zalău, unde, la finalul acesteia, a acordat Preacucernicului Părinte paroh Ionuț Pop o cruce pectorală și o diplomă de apreciere.

Vizita delegației finlandeze în Episcopia Sălajului s-a încheiat luni, 26 septembrie 2016.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro