Evaluarea activităților desfășurate în „Tabăra catehetică” de la Mănăstirea Strâmba

Cu binecuvântarea Presfinţitului Părinte Episcop Petroniu, azi 2 august 2012, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc evaluarea activităților desfășurate în „Tabara catehetică” de la Mănăstirea Stramba.
Tabăra s-a derulat pe parcursul a patru serii în perioada 2-28 iulie 2012 și a fost coordonată de către Sectorul cultural, Biroul de catehizare din cadrul Episcopiei Sălajului și Stareţul Mănăstirii Strâmba, Arhimadrit Grighentie Oţelea.
Ultima serie a taberei a fost o reconpensă pentru copii care au obţinut premii la concursurile și proiectele derulate de Episcopia Sălajului în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Sălaj, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională, la Concursul Naţional ,,Biserica locaş de închinare”, „Captivii libertăților”, „În lumina lui Hristos”, dar şi cei care au obţinut premii la olimpiada de religie. Tinerii au fost însoțiți de către profesorii de religie: Prof. Ionuţ Ciocmărean, Prof. Marinela Roşu şi Prof. Raluca Ghiurcuţ.

Despre activitățile desfășurate în această săptămână domnul profesor Ionuț Ciocmărean ne relatează următoarele: „În această săptămână chiar dacă elevii au fost din mai multe localităţi a judeţului Sălaj: Zalău, Sîg, Năpradea, Românaşi, Poarta Sălajului, Bănişor, Cosniciu de Jos, s-au apropiat unul de celălalt foarte mult, dând slavă lui Dumnezeu prin tot ceea ce au făcut, împreună cu colegii lor mai mici pe care i-au întâlnit în tabără, însoţiţi de doamna lor învăţătoare Luluşan Alina, din Curtici, judeţul Arad. Printre activităţile frumoase desfăşurate acolo amintim: participare la slujbele oficiate în cadrul Mănăstirii, ore de cateheză, iniţieri în arta iconografică, concurs de bătut toaca, concursuri cu diferite probe având un conţinut religios, excursie ( Catedrala Episcopală ,,Înălţarea Domnului”, Zalău; Mănăstirea Bic; Băile Boghiş; Păstrăvăria de la Tusa, unde elevii fiind întâmpinaţi cu mult drag au luat cina); diferite întâlniri cu medici, măicuţe… . După o săptămână petrecută aproape de Maica Domnului, cu lacrimi în ochi, atât elevii cât şi profesorii, cu binecuvântarea Părintelui Stareţ, au participat la festivitatea de premiere, activitate desfăşurată în data de 27 iulie 2012, imediat după Sfânta Taină a Maslului în prezenţă credincioşilor prezenţi la Mănăstire.
În ziua următoare am pornit spre casă mulţumind lui Dumnerzeu pentru clipele petrecute la Mănăstire şi cu gândul că ne vom mai întoarce acolo, unde Maica Domnului ne-a fost alături”.

În tabără au participat 320 de copii. Programul zilnic s-a desfășurat sub coordonarea directă a Preacuviosului Părinte Stareț Arhimadrit Grighentie Oțelea. Pe lângă activităţile duhovniceşti copiii au fost antrenaţi în diferite activităţi intelectuale şi sportive. Pe perioada taberei s-au desfășurat și următoarele concursuri: Concurs de toacă, Concurs de cunoștințe religioase, Concursul de pictură „Micul iconar” și întreceri sportive desfășurate sub deviza „Minte curată și corp sănătos”. Copiii au fost răsplătiți cu premii și diplome din partea organizatorilor.
Multumim celor care s-au implicat: organizatori, sponsori, preoți și profesori de relige însoțitori, care au făcut ca zilele petrecute la Sfânta Mănăstire de la Strâmba să fie zile binecuvântate și folositoare pentru cei care au fost acolo.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăŞedinţa administrativă la Protopopiatul Jibou

Luni, 10 iulie 2012, a avut loc, la sediul Protopopiatului din Jibou, şedinţa administrativă lunară a preoţilor. Au fost prezenţi majoritatea preoţilor din acest protopopiat. În cadrul şedinţei, Preacucernicul Părinte Vasile Pop de la Parohia Chechiş a susţinut conferinţa cu titlul: "Istoricul rânduielii Tainei Sfântului Maslu". Au urmat discuţii pe marginea temei.
La şedinţă a fost prezent Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială în cadrul Episcopiei Sălajului, care a luat cuvântul, apreciind şi mulţumind totodată pentru activităţile catehetice desfăşurate cu copiii de către preoţii din cele două circumscripţii catehetice ale Protopopiatului Jibou.
S-au prezentat, apoi, de către Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan, probleme de ordin administrativ, economic, cultural şi social iar ca problemă liturgică s-au urmărit diferenţele dintre Liturghierul ediţiei 2000 şi cel diortosit recent, în ceea ce priveşte Liturghia Sfântului Vasile cel Mare săvârşită de un singur preot.
Următoarea şedinţă va avea loc în data de 10 august 2012 şi va avea ca temă a conferinţei: "Taina Sfântului Maslu-considerente liturgice".

Protopop Jibou
Preot Dan DreganTabără catehetică la Mănăstirea Strâmba

Cu binecuvântarea Presfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Gabriel Gârdan, consilier cultural și a Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, azi 2 iulie 2012 începe „Tabăra catehetică” la Mănăstirea Strâmba.
Aflată în al șaselea an, tabăra a devenit deja o tradiție. Cei aproape 300 de copii care vor participa la aceste tabere, sunt grupați în 4 serii, în perioada 2-28 iulie. Ea este o răsplată pentru copiii înscriși în proiectul „Hristos împărtășit copiilor” și pentru cei implicați în proiectele catehetice derulate în acest an în Episcopia Sălajului.
Programul zilnic se desfășoară sub coordonarea directă a Preacuviosului Părinte Stareț Arhimadrit Grighentie Oțelea. Timp de o săptămână tinerii vor participa la programul sfintelor slujbe săvârșie în mănăstire, la orele de cateheză, vor fi inițiați în arta iconografică și în același timp antrenați în diferite activități intelectuale și sportive. Pe perioada taberei se vor desfășura și următoarele concursuri: Concurs de toacă, Concurs de cunoștințe religioase, Concursul de pictură „Micul iconar” și întreceri sportive desfășurate sub deviza „Minte curată și corp sănătos”.
Copiii care se vor bucura de acest program în prima serie, sunt de la Șimleu Silvaniei însoțiți de către Preacucernicul Părinte Pădurean Ioan.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaProiect catehetic „DOR DE CER”, la final

Duminică 17 iunie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub atenta îndrumare a PC părinte inspector pentru catehizare parohială, Silviu Boha și a PC părinte Augustin Câmpean, coordonatorul Circumscripției catehetice Crasna, s-a încheiat proiectul ”Dor de cer” ce s-a desfășurat în biserica ”Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din parohia Peceiu, protopopiatul Șimleu Silvaniei. Au fost cuprinși în acest proiect 90 de copii însoțiți de preoții sau profesorii cateheți din 6 parohii aparținătoare acestei circumscripții catehetice: Ban - pr. Pop Pavel, Bănișor – pr. Câmpean Augustin, Horoatu Crasnei – prof. Haiduc Mihaela, Marin – pr. Ardelean Petru, Stârciu – Onica Florian și Peceiu – pr. Pușcaș Mihai.
E adevărat că anul acesta a fost dedicat tainei Sf. Maslu și întrajutorării semenilor noștri aflați în nevoi. De aceea ar putea să pară a fi o inadvertență între titlul proiectului nostru și specificul creștin al acestui an așa cum am văzut mai sus. Dar menționăm din capul locului, că atenția noastră s-a concentrat în special asupra laturii umane nevăzute, adică a sufletului, care la fel de ușor și aproape insesizabil se poate îmbolnăvi, generând dezechilibre sufletești, instabilitate emoțională dar mai ales ruperea relației noastre cu Dumnezeu.
Ținând cont de condițiile în care societatea de azi este din ce în ce mai bulversată din pricina instabilității, incertitudinii sau a ambițiilor de ordin material, omul contemporan ajunge de cele mai multe ori să nu mai aibă timp de relaționare cu semenii săi, nici cu sine însuși și nici cu Dumnezeu. Preocupat numai de partea materială a existenței sale, se produce un vid spiritual în care omul devine pe de o parte doar trup, iar pe de altă parte își pierde scopul său existențial. Cu toate că Mântuitorul nostru Iisus Hristos a spus:” nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca?... Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.”(Mt.6:31,33) totuși puțini sunt cei care mai țin cont de acest îndemn. De aceea am încercat ca prin intermediul copiilor, să ajungem la sufletul adulților și să învățăm cu toții că de multe ori ei, copiii, sunt imaginea vie a ceea ce ar trebui să devenim fiecare dintre noi. În acest sens tot Hristos zice: ”De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor.” (Mt.18:3) Așadar, copiii pot să-și trezească părinții din indiferența sau amorțeala spirituală, oferindu-le totodată posibilitatea să găsească și alte rațiuni pentru care viața merita trăită.
La această manifestare au participat și oficialitățile locale precum și numeroși credincioși care au rămas plăcut impresionați de programul susținut de către grupele de copii. La sfârșit, pr. inspector Silviu Boha, a reliefat importanța acestor activități în viața spirituală a tuturor, atât a celor mici dar și a celor mari și a felicitat pe toți cei implicați în proiect. Gazda, în persoana pr. Mihai Pușcaș, a mulțumit tuturor pentru participare și a invitat copiii și însoțitorii lor la un pahar de suc și alte delicatese pregătite special pentru ei, timp în care copiii au avut prilejul să se socializeze unii cu alții. Nu ne rămâne decât să mulțumim gazdei pentru organizare, iar participanților pentru activitatea și dăruirea lor.

Pr. Coordonator,
Câmpean AugustinFestivitate de premiere la Concursul național „Alege Școala!”, în Protopopiatul Șimleu Silvaniei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, joi 14 iunie 2012, în cadrul festivității de sfârșit de an școlar a absolvenților clasei a VIII-a ai Școlii Gimnaziale „Silvania” din Șimleu Silvaniei, a vut loc premierea câștigătorilor Concursului de creaţie „Alege Şcoala!”, etapa pe Protopopiatul Șimleu Silvaniei.
La eveniment au fost prezeți invitați din partea Episcopiei Sălajului, a Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, a Primăriei Șimleu Silvaniei, a Protopopiatului Șimleu Silvaniei, un număr impresionant de cadre didactice, copii, părinți, gazdă fiind doamna director prof. Angela Lipo.
În numele Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, Preacucernicul Părinte Inspector pentru catehizare parohială, Silviu Boha, a felicitat pe câștigători, și a menționat că trebuie cultivată legătura dintre viaţa familiei, activitatea școlară şi viaţa Bisericii. Biserica și școala sunt două instituții atât de apropiate, încât este imposibil să slujesti în Biserica și să faci abstractie de școala și invers, aceasta dacă întelegi și îți însușesti rostul lor. Motivul pentru care Biserica și școala se completează reciproc este faptul ca amândouă au în vedere omul: Biserica se ocupă de mântuirea omului, iar școala de instruirea lui.
Abandonul şcolar nu este o problemă nouă, de-a lungul timpului au fost realizate multiple cercetări pentru identificarea şi prevenirea acestuia. Odată cu trecerea timpului şi apariţia unor noi factori ce contribuie la acest fenomen negativ în rândul tinerilor, se impune implicarea tuturor factorilor ce contribuie la educaţie pentru stoparea şi eventual eradicarea acestui fenomen. Proiectul „Alege școala!” este o inițiativă de succes a Patriarhiei Române, în parteneriat cu Organizația World Vision România. Prin intermediul acestui proiect, Biserica intervine în educația copiilor aflați în situații de risc de abandon școlar, pentru a-i integra comunităţii.
Preacucernicul Părinte Inspector Patriarhal dr. Constantin Naclad, managerul general al proiectului, în cuvântul transmis cu această ocazie, a subliniat efortul Bisericii pe tărâmul educaţiei catehetice, care prin organizarea de sesiuni de formare, concursuri și tabere de creație, promovează valorile autentice în rândul tinerilor, angajând copiii şi preoţii în lupta împotriva abandonului școlar.
Domnul Octavian Filip coordonator zonal de proiect, a transmis în cuvântul său felicitări premianților și a prezentat relaţia dintre organizaţia pe care o reprezintă şi Biserica Ortodoxă Română, precizând punctele de legătură între World Vision România şi lucrarea Bisericii Ortodoxe Române.
Premiile concursului „Alege Școala!” la cele trei secțiuni: literară, artistică și multimedia au constat în: Premiul I - o tabletă, Premiul II - o cameră foto, iar Premiul III un mp4 cu reportofon. Câștigători au fost:
Secţiunea literară:
•Premiul I – Lipo Casian, Parohia Şimleu Silvaniei I
• Premiul II – Gligor Mihai, Parohia Cerîşa
• Premiul III – Sabău Lavinia, Parohia Horoatu-Crasnei
Secţiunea artistică:
• Premiul I– Şandor Iulia, Parohia Subcetate
• Premiul II– Chiş Andreea, Parohia Giurtelec
• Premiul III– Fărcaş Ionuţ, Parohia Cizer
Secţiunea multimedia:
• Premiul I – Pavel Adriana, Parohia Stârciu
• Premiul II – Mureşan Adrian, Parohia Vârşolţ
• Premiul III – Cobzaş Maria-Ioana,

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăŞedinţă administrativă la Protopopiatul Jibou

Luni, 11 iunie 2012, a avut loc, la sediul Protopopiatului din Jibou, şedinţa administrativă lunară a preoţilor. Au fost prezenţi majoritatea preoţilor din acest protopopiat. În cadrul şedinţei, Preacucernicul Părinte Silviu-Ionuţ Bocşiţan de la Parohia Buzaş a susţinut conferinţa cu titlul ,,Taina Sfântului Maslu în familia ortodoxă”. Au urmat discuţii pe marginea temei. S-au prezentat, apoi, de către Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan, probleme de ordin administrativ, economic, cultural şi social iar ca problemă liturgică s-au urmărit diferenţele dintre Liturghierul ediţiei 2000 şi cel diortosit recent, în ceea ce priveşte Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur săvârşită de un singur preot.
Următoarea şedinţă va avea loc în data de 10 iulie 2012 şi va avea ca temă a conferinţei: „Taina Sfântului Maslu-considerente liturgice”.Sesiunea a IV-a de formare în cadrul proiectului „Alege Școala!”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, în perioada 7-8 iunie 2012, la Mănăstirea Strâmba, s-a desfășurat a IV-a sesiune de formare a preoților implicați în proiectul „Alege Școala!”.
Au fost prezenți preoți din Protopopiatele Jibou și Șimleu Silvaniei, domnul Octavian Filip coordonator de zonă în acest proiect din partea World Vision România, Preacucenicul Părinte Florin Stan, inspector pentru catehizare parohială al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, formator din partea Patriarhiei Române și părintele inspector pentru catehizare parohială, Silviu Boha. Toți preoții au fost plăcut impresionați de subiectele abordate.
Peacucernicii părinți au beneficiat de o primire deosebită din partea Părintelui Stareț Arhim. Grighentie Oțelea și a viețuitorilor de aici. Ei au participat la programul liturgic al mănăstirii, iar timpul liber l-au petrecut în biblioteca mănăstirii amplasată în „Centrul spiritual-cultural Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin”. Părintele Stareț Grighentie le-a vorbit cursanților despre istoricul sfintei mănăstiri și le-a oferit cartea scrisă de preacuvioșia sa: „Mănăstirea Strâmba. Loc sfânt de îndreptare al sufletului”.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăFestivitate de premiere a câștigătorilor Concursului de creaţie „Alege Şcoala!”, în Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Petroniu, joi 7 iunie 2012, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, a vut loc premierea câștigătorilor Concursului de creaţie „Alege Şcoala!”, etapa pe Protopopiatul Zalău.
De față au fost: din partea Fundației World Vision România domnul Octavian Filip, coordonator zonal de proiect, Preacucernicul Părinte dr. lect. Gabriel Gârdan, consilier cultural al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială.
Domnul Octavian Filip, a prezentat un scurt istoric al relaţiei dintre organizaţia pe care o reprezintă şi Biserica Ortodoxă Română, precizând şi punctele de legătură între World Vision România şi lucrarea Bisericii Ortodoxe Române. Apoi a făcut aprecieri cu privire la rezultatele implementării proiectului „Alege Şcoala!”, care a facilitat organizarea de sesiuni de formare, concursuri și tabere de creație, angajarea copiilor şi a preoţilor în lupta împotriva abandonului școlar.
Preacucernicul Părinte Silviu Boha, a menționat că o educaţie adevărată, reală se fundamentează în familie, iar apoi ea se continuă în Bisercă și în şcoală. În primul rând ea se realizează prin puterea exemplului şi apoi prin cea a cuvântului. De asemenea a subliniat efortul Bisericii pe tărâmul educaţiei catehetice şi importanţa acesteia în promovarea valorilor autentice în rândul tinerilor, apreciind efortul şi rezultatele copiilor câştigători ai fazei a III-a a Concursului de creaţie „Alege Şcoala!”, dorindu-le succes la etapele următoare.
Preacucernicul Părinte lect. dr. Gabriel Gârdan, consilier cultural al Episcopiei Sălajului, în numele Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, a felicitat câștigătorii, a transmis mulțumiri organizatorilor concursului și și-a exprimat speranța că rezultatele acestui proiect vor fi durabile.

Pr. Siviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăA III-a Sesiune de formare în cadrul proiectului „Alege Școala!”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Petroniu, în perioada 5-6 iunie 2012, la Mănăstirea Strâmba, se desfășoară a III-a sesiune de formare a preoților implicați în proiectul „Alege Școala!”.
La formare sunt prezenți 13 preoți din Protopopiatele Jibou și Șimleul Silvaniei și preacucernicul părinte inspector pentru catehizare parohială, Silviu Boha.
Obiectivul general al proiectului „Alege Școala!” îl constituie prevenirea și combaterea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și prevenirea delicvenței juvenile prin dezvoltarea unor soluții alternative de tip „școala de duminică”. Proiectul nu este separat de activitatea de catehizare, el fiind gândit ca un mod de a ajuta preoții și copiii din parohii.
Formator din partea Patriarhiei Române este Preacucenicul Părinte Florin Stan, inspector pentru catehizare parohială, al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Din partea fundației World Vision România este prezent domnul Octavian Filip care este coordonator de zonă în acest proiect.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăProiectul „Tineri lăudând pe Domnul” în Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Dr. Petroniu, Episcopul Sălajului în data de 4 iunie 2012, o doua zi de Rusalii, s-a derulat a treia ediţie a proiectului educaţional Tineri lăudând pe Domnul. Acesta este coordonat de Episcopia Sălajului şi ISJ Sălaj, având ca parteneri Primăria Zalău, Protopopiatul Jibou, Mănăstirea Strâmba şi Grădina Botanică Jibou. Elevii care au obţinut premii şi menţiuni la faza judeţeană a olimpiadei de Religie, la concursul „În lumina lui Hristos” precum şi elevii care s-au implicat activ în activităţile din cadrul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor” derulate la parohia Sfânta Vineri din Zalău, au fost răsplătiţi cu o excursie de o zi în care au fost la Sfânta Mănăstire Srâmba şi la Grădina Botanică din Jibou.
Obiectivele acestui proiect sunt: conştientizarea faptului că beneficiarii se bucură de roadele muncii lor, socializarea cu tineri care au aceleaşi preocupări, manifestarea interesului pentru valorile moral-religioase din zona noastră şi participarea cu interes la actele de cult desfăşurate în cadrul bisericii.
La orele 10 dimineaţa cei aproximativ 100 de elevi însoţiţi de doamna inspector Claudia Boha şi de alţi profesori de Religie au participat la Sfînta Liturghie la Sfânta Mănăstire Strâmba de sărbătoarea Sfintei Treimi. În cuvântul de învăţătură, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Grighentie Oţelea, stareţul mănăstirii Strâmba şi-a exprimat bucuria de a primi la mănăstire elevi cu credinţă în Dumnezeu care ştiu cum pot câştiga viaţa veşnică: prin cunoaşterea lui Dumnezeu, potrivit cuvintelor lui Hristos Şi aceasta este viaţa veşnică să te cunoască pe tine singurul şi adevăratul Dumnezeu şi pe Iisus Hristos pe care l-ai trimis ( Ioan 17,3).
După agapa creştină, elevii au primit în dar de la părintele Arhimandrit mici cadouri.
Încărcaţi spiritual de harul transmis prin Sfânta Liturghie şi icoana făcătoare de minuni Dulcele Sărut dar şi de căldura şi dragostea cu care au fost primiţi, elevii au pornit în cele trei autocare spre Grădina Botanică din Jibou. Aici ei s-au putut din nou bucura de frumuseţile pe care le oferă acest loc.
Pe lângă bucuria pe care au trăit-o aceşti elevi merituoşi ziua acesta cu tot ceea ce le-a oferit ea a fost pentru ei un nou motiv de reflecţie la darurile bogate cu care ne binecuvintează Dumnezeu după cum spune şi psalmistul: Cât de minunate sunt lucrurile Tale Doamne, pe toate cu înţelepciune le-ai făcut.

Pof. Pr. Mateiu Călin
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro