Liturghie Arhierească la Parohia Bocșița

Luni, 21 noiembrie 2016, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Bocșița, Protopopiatul Zalău, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Bocșița, din Protopopiatul Zalău, pe diaconul Ciprian-Vasile Sabou. De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe domnul Iosif-Alin Grad, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Dolheni, din Protopopiatul Jibou.

Prima atestare documentară a satului provine din anul 1349, când apare sub numele de Baxa.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că din secolul al XVIII-lea există o biserică de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, așezată pe dealul ce se ridică deasupra satului.

Datorită faptului că biserica de lemn a devenit neîncăpătoare, după anul 1990 s-a sfințit piatra de temelie pentru noua biserică de zid. Lucrările efectuate la noul locașul de cult s-au desfășurat pe durata mai multor ani, sub coordonarea mai multor preoți, acesta fiind târnosit în luna octombrie a anului 2012.

Cu toate că localitatea este situată în apropierea Municipiului Zalău, în prezent, în satul Bocșița mai trăiesc doar 51 de credincioși.


Liturghie Arhierească la Șimleu Silvaniei

Duminică, 20 noiembrie 2016, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Voivodeni, din Protopopiatul Zalău, pe diaconul Dumitru-Teodor Fiț. De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ciprian-Vasile Sabou, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Bocșița, din Protopopiatul Zalău.

La finalul slujbei, au fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor persoanelor care s-au evidențiat în mod special pe parcursul efectuării lucrărilor la locașul de cult și la Complexul social al parohiei.

Sub coordonarea Preacucernicului Părinte paroh Vasile Boșca, Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” desfășoară o bogată activitate social-filantropică, majoritatea acestor activități desfășurându-se în cadrul Complexului social al parohiei.

În urmă cu un an, în imediata vecinătate a bisericii a fost inaugurat noul Centru Social Multifuncțional „Filantropia”, construit prin accesarea fondurilor europene, centru care a fost proiectat să asigure asistență unui număr de aproximativ 70 de persoane, copii și tineri, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Astfel, se încearcă crearea unui mediu adecvat pentru activități de învățare, consiliere educațională, recreere, socializare și odihnă, oferindu-se totodată sprijin în efectuarea temelor și asimilarea tehnicilor de învățare cognitivă, precum și servicii de evaluare și consiliere socială și psihologică pentru copil și familie.

În vederea asigurării hranei pentru beneficiarii acestui Centru, cantina socială a parohiei, cu o capacitate de 100 de locuri, a fost modernizată prin aceeași linie de finanțare și dotată cu mobilier specific pentru activităţile de pregătire şi servire a mesei calde.

Vizita canonică a Preasfințitului Părinte Petroniu în Spania

În perioada 9-14 noiembrie 2016, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat într-o vizită canonică în Spania, fiind însoțit de către Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului și de către Preacucernicul Părinte Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Eparhiei. Cu acest prilej, duminică, 13 noiembrie 2016, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica românească din Roquetas de Mar, în prezența unui mare număr de credincioși.

Parohia Ortodoxă Română „Botezul Domnului” din Roquetas de Mar, aflată în jurisdicția Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a fost înființată pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioșilor ortodocși români din provincia Almeria, ajunși aici încă din anul 1996.

Biserica veche a fost sfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridioanale, cu ocazia vizitei făcute în Roquetas de Mar, în luna iunie a anului 2008. În data de 23 septembrie 2008, parohia a primit din partea primăriei un teren de 1339 mp, în concesiune, pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, în data de 6 ianuarie 2009, de Bobotează, a fost sfințită piatra de temelie a noului locaş de către Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, lucrările fiind demarate abia în luna noiembrie a anului 2010. Biserica este o construcţie în formă de cruce, aşezată pe piloni de 25 m adâncime, având o turlă principală mare şi două turle mici.Domnul Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu, Nutriționist și Diabetolog, la Zalău

Marți, 8 noiembrie 2016, seria de conferințe desfășurate sub genericul „Glasul Bisericii în cetate” a continuat cu o nouă întâlnire. Invitatul Episcopiei Sălajului pentru această zi a fost cunoscutul medic nutriționist și diabetolog Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române. Domnia sa a prezentat în fața auditoriului comunicarea cu tema „Alimentație sănătoasă”, subiectul fiind unul de actualitate, întrucât societatea în care trăim este una de consum, axată pe optimizarea condițiilor de trai, prin oferirea unei palete diversificate de alimente, care de foarte multe ori pot deveni nocive pentru viața umană.

În acest context, domnul profesor a făcut o prezentare structurală a regimului alimentar corect și eficient, menționând produsele alimentare benefice menținerii unei stări de sănătate prospere și trăgând în același timp un semnal de alarmă vizavi de consumul tot mai evident al produselor alimentare dăunătoare sănătății. De asemenea, domnul doctor a prezentat celor de față o dietă echilibrată și adecvată stilului de viață sănătos, oferind sfaturi și indicații medicale, pe baza cărora se pot eluda anumite probleme grave de sănătate.

În cadrul conferinței, domnul profesor a subliniat și faptul că orice aliment consumat într-un mod irațional devine nesănătos, motiv pentru care este foarte important ca oamenii să fie informați cu privire la cum să mănânce sănătos. În continuare, domnul doctor Nicolae Hâncu a vorbit despre piramida alimentară, despre importanța activității fizice regulate și despre respectarea meselor zilnice, prezentând în paralel și consecințele nefaste ale alimentației nesănătoase.

Partea a doua a conferinței a fost dedicată întrebărilor venite din sală, întrebări cărora domnia sa a încercat să le răspundă cât mai convingător. Astfel, au fost aduse în discuție teme legate de colesterol, diabet, suplimente nutritive și cure de slăbire prin metode intensive.

Domnul Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu este absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din Cluj-Napoca, promoția 1963. Obține titlul de doctor în medicină în anul 1971, iar începând cu anul 1988 profesează ca medic primar în probleme de diabet, nutriție și boli metabolice. Între anii 1988-2009 este șeful Secţiei de diabet, nutriţie, boli metabolice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Cluj-Napoca. În perioada 1995-2009 este profesor şi şeful Catedrei de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, urmând ca în continuare să rămână profesor consultant al aceleași Universităţi. Din anul 2006 devine Preşedintele Policlinicii Regina Maria din Cluj-Napoca, unde își desfășoară activitatea și în prezent. De asemenea, este autor şi co-autor a peste 300 de lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi peste hotare, a 19 monografii sau tratate și colaborator la 16 cărţi, iar din anul 2011, membru de onoare al Academiei Române.


Liturghie Arhierească la Parohia Treznea

Duminică, 6 noiembrie 2016, credincioșii Parohiei Treznea au îmbrăcat straie de sărbătoare, fiind prezenți în număr mare la biserica satului. Bucuria a fost dată de prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Petroniu, prilej cu care a fost săvârșită Sfânta Liturghie. Alături de Preasfinția Sa au slujit pe lângă părintele paroh Ionuț Știrb și Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural și Preacucernicul Părinte Cristian Oancea, inspectorul financiar-contabil al Episcopiei Sălajului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Dumitru-Teodor Fiț, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Voivodeni, din Protopopiatul Zalău.

La final, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate între anii 2012-2016.

Localitatea Treznea, situată la poalele Meseșului, la doar 15 km de Zalău, este o așezare veche, denotată arheologic încă din neolitic.

Prima atestare documentară a satului provine din anul 1440, când apare sub numele de Ewrdekwth. Denumirea de Treznea derivă de la o casă ce se afla în pădurea dinspre Ciumărna, care a fost trăsnită.

De trecutul parohiei se leagă existența a două mănăstiri. Prima este menționată într-un inventar al mănăstirilor de la Mănăstirea ,,Sfânta Treime din Blaj", iar dintr-o scrisoare a episcopului Petru Pavel Aron, reprodusă de Augustin Bunea în „Episcopii Petru Paul Aaron și Dionisiu Novacovici”, aflăm date despre cea de-a doua mănăstire. Astfel, ,,mănăstirea era așezată pe ruinele care străjuiau valul roman ce trecea prin partea locului. Ruinele acestei mănăstiri au adăpostit călugări ce se ocupau cu învățatul copilașilor”. Mănăstirea a fost arsă din ordinul generalului Bucov.

Actuala biserică parohială, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este construită în anul 1872, de meșteri anonimi, pe locul unde înainte a fost o bisericuță de lemn. Arhitectura bisericii este cea consacrată în zonă, sub formă de navă. Este zidită sub îndrumarea preotului Iradion Labo, prin jertfa credincioșilor din această parohie. În anul 1927, locașul de cult este renovat în urma unor degradări severe, iar în anul 1928, sfințit de către episcopul Nicolae al Clujului. Alte lucrări de renovare ale bisericii se vor efectua între anii 1980-1985, sub păstorirea părintelui Ioan Avram, când se înfrumusețează biserica cu pictură în tehnica frescă, executată de către pictorul Nicolae Hilchi. Ultima renovare majoră are loc în decursul anului 2007, prin strădania Preacucernicului Părinte Trandafir Vid.

Începând cu anul 2011, Preacucernicul Părinte Ionuț Știrb a fost numit preot al Parohiei Treznea, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult și renovarea casei parohiale.


Slujba înmormântării ÎPS Justinian Chira

Un sobor numeros de ierarhi, sute de preoți și câteva mii de credincioși au venit astăzi, 3 noiembrie 2016, la Catedrala Episcopală din Baia Mare, să îşi ia rămas bun de la Arhiepiscopul Justinian. Între aceștia a fost prezent și Chiriarhul nostru, Preasfințitul Părinte Petroniu.

Slujba de înmormântare a fost precedată de Sfânta Liturghie arhierească. La finalul prohodului, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a dat citire cuvântului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Astfel, Patriarhul României a evidențiat bogata misiune a Înaltpreasfințitului Părinte Justinian în slujba Bisericii, în anii săi de slujire arhierească.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului și locțiitor de Episcop al Maramureșului și Sătmarului, a evidențiat câteva dintre calitățile Arhiepiscopului Justinian, pentru care nu va fi uitat nici după moarte.

Mesaje au fost transmise și din partea Președinției și Guvernului României prin consilierul prezidential, Sergiu Nistor și secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, ultimul omagiu fiind adus de către Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

După rostirea cuvintelor de rămas bun, soborul de ierarhi, preoți și diaconi, împreună cu toți credincioșii prezenți, au înconjurat Catedrala Episcopală, cu sicriul Părintelui Arhiepiscop Justinian.

În continuare, trupul ierarhului a fost transportat către mănăstirea de metanie, „Sfânta Ana” - Rohia, unde va fi așezat în locul de veci, pe care și l-a pregătit chiar la poarta mănăstirii.

www.basilica.roResfințirea bisericii din Parohia Chendrea

În duminica a XXII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Chendrea, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Dan-Marian Uță, în semn de apreciere a eforturilor depuse de către acesta la înfrumusețarea locașului de cult. De asemenea, au fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor persoanelor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

Satul Chendrea este așezat în partea de sud-est a județului Sălaj, de-a lungul văii Almaș, pe o lungime de aproximativ 2 km.

Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1350, când satul apare sub numele de Kendurmezeu.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, amintim faptul că până în data de 20 iunie 1957, în Chendrea a existat o biserică de lemn, care a fost demolată cu aprobarea conducerii Raionului Jibou. În acest context, în ziua de 10 octombrie 1958 s-a aprobat un proiect cu nr. 387/3427, care conținea autorizația de construcție pentru o nouă biserică în Chendrea. Astfel, între anii 1958-1964 s-a zidit biserica în stil bizantin, sub formă de cruce și s-a construit acoperișul.

Începând cu anul 2007, Preacucernicul Părinte Dan-Marian Uță a fost numit preot al Parohiei Chendrea, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult. Astfel, în interior, biserica a fost tencuită și pictată în tehnica frescă, s-au montat geamurile și ușile de acces, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet laminat, s-a refăcut integral instalația electrică, s-au montat candelabrele și aplicele, au fost instalate sistemele de încălzire pe calorifere și cel de sonorizare și s-a confecționat iconostasul din lemn de tei și mobilierul bisericesc. În exterior, fundația locașului de cult a fost consolidată, pereții au fost revopsiți cu vopsea lavabilă, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar, aleea de acces a fost placată cu dale din beton, s-au construit gardul și poarta de acces și a fost amenajat un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.


Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou – Ocrotitorul Bucureştilor, la Patriarhie

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi, 27 octombrie, pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Cu acest prilej deosebit, Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al Catedralei Patriarhale. Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au slujit următorii ierarhi:
Înaltpreasfinţitul Părinte Gabriel, Mitropolit de Nea Ionia și Filadelfia;
Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse;
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei;
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului;
Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului;
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei;
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului;
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal;
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei;
Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului;
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului;
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului;
Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei;
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos;
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului;
Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi;
Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor;
Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului;
Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei;
Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei
Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei;
Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului;
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii;
Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului;
Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei;
Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei;
Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei;
Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande;
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal;
Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal;
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor;
Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului,
Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei,
Preasfinţitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului,
Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului;
Preasfinţitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi,
Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului,
Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel a mulțumit celor doi ierarhi străini invitați, Înaltpreasfințitului Părinte Gabriel, Mitropolit de Nea Ionia și Filadelfia și Înaltpreasfinţitului Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, pentru prezența la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulţumit ierarhilor slujitori, instituţiilor care s-au implicat în organizarea hramului şi i-a felicitat pe toți pelerinii care au venit și anul acesta la hramul Catedralei Patriarhale.

www.basilica.roMesaj de consolare şi comuniune la un an de la tragedia din Clubul Colectiv

La un an de la trecerea la cele veșnice a celor 64 de victime ale incendiului de la Clubul Colectiv din Bucureşti, în numele ierarhilor, clericilor și credincioșilor mireni ai Bisericii Ortodoxe Române, adresăm un cuvânt părintesc de consolare şi comuniune în rugăciune familiilor şi tuturor celor care îi plâng pe cei dragi, decedați în incendiul din Clubul Colectiv.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Biruitorul morții, să odihnească împreună cu drepții sufletele celor decedați în lumina şi pacea Împărăției lui Dumnezeu.

Totodată, mulţumim tuturor celor ce imediat după tragicul eveniment din 30 octombrie 2015 au ajutat, cu rugăciunea şi cu fapta, familiile îndoliate şi pe cei răniți (arși). În mod deosebit, mulțumim eparhiilor care au ajutat financiar fiecare familie îndoliată în etape diferite (Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Clujului şi Arhiepiscopia Dunării de Jos), preoţilor de caritate din spitale, preoţilor duhovnici care au consolat pe cei îndoliați şi au îndrumat spiritual pe cei răniți, precum şi tuturor credincioșilor mireni milostivi, medici, asistenți şi donatori de sânge, care au arătat compasiune cu cei îndoliați şi solidaritate cu cei răniți.

Rugăciunile de pomenire a celor decedați în incendiul de la Clubul Colectiv sunt binefacere spirituală pentru sufletele acestora, dar şi consolare pentru familiile lor îndoliate, deoarece iubirea izvorâtă din credinţă şi rugăciune este mai tare decât moartea (cf. Ioan 11, 25). Pe lângă pomenirile anterioare, şi acum, la împlinirea unui an de la tragicul eveniment din 30 octombrie 2015, Biserica săvârșește slujbe de pomenire a celor decedați atunci, sporind astfel, prin rugăciune şi prin fapte de milostenie, comuniunea de iubire frățească şi solidaritate umană cu cei îndoliați şi cu cei suferinzi în urma tragicului eveniment.

Încredințați că în momentele de grea încercare din viaţa comunității rugăciunea trebuie unită cu fapta milostivă, precum în momentele grele ale tragicului eveniment de atunci, tot așa şi acum reînnoim apelul nostru pentru donare de sânge spre salvarea vieţii alor oameni grav bolnavi, participând mai intens la campania „Donează sânge, salvează o viață” inițiată de Patriarhia Română şi aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii noastre.

Cu părintești sentimente de comuniune și binecuvântări pentru familiile îndoliate şi pentru cei aflați în suferință ca urmare a incendiului de la Clubul Colectiv,


† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe RomâneResfințirea bisericii din localitatea Sutor

Duminica a XXIII-a după Rusalii a constituit pentru credincioșii filiei Sutor, Parohia Sâncraiu Almașului, Protopopiatul Zalău, un moment de aleasă bucurie, deoarece l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Petroniu. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările efectuate la locașul de cult și a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

La finalul slujbei, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea locașului de cult, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Sorin Balint o diplomă de apreciere. La rândul său, acesta a dăruit Preasfinției Sale o icoană cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

Satul Sutor este aşezat în partea de sud a judeţului Sălaj, în apropierea graniţei cu judeţul Cluj și aparține din punct de vedere administrativ de comuna Zimbor.

Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1435, când satul apare sub numele de Zutor.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că actuala biserică de zid, cu hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil” a fost construită între anii 1902-1905, în timpul păstoririi preotului Vasile Mocan. În urma avariilor severe, suferite în anul 1970, între anii 1974-1975, biserica, cu excepția turnului, a fost rezidită, iar în anul 1976, sfinţită de către Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei.

În timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Iosif Lucaci biserica a fost pictată, motiv pentru care, în anul 2003 lucrările au fost binecuvântate de către Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei și Sălajului.

Din anul 2009, noul paroh al comunității din Sutor este Preacucernicul Părinte Sorin Balint, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult. Astfel, în interiorul locaşului de cult pictura a fost recondiționată parțial, s-au revopsit Sfânta Masă și interiorul iconostasului, pardoseala din Sfântul Altar și naos a fost înlocuită cu parchet laminat, pronaosul a fost placat cu gresie, s-au montat policandrul și aplicele pentru iluminat și s-a schimbat instalația electrică de pe iconostas. În exterior, fundația bisericii a fost tencuită, s-au vopsit geamurile, scările de acces au fost placate cu gresie, s-au montat jgheaburile și burlanele, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar, gardul împrejmuitor a fost vopsit, iar troița recondiționată. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro