Conferința preoțească de toamnă în Episcopia Sălajului

Marți, 18 octombrie 2016, a fost o zi plină de evenimente la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău. Astfel, ziua a debutat cu ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului, eveniment care s-a desfășurat în sala de conferințe situată la demisolul Catedralei.

În continuare, a avut loc conferința pastoral-misionară semestrială de toamnă, a preoților din Episcopia Sălajului. Conferința s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu și a fost susținută de către Preacucernicul Părinte Cristian-Ovidiu Crișan, de la Parohia ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Șimleu Silvaniei. Subiectul dezbătut a fost în acord cu tematica propusă de Sfântul Sinod privind „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”. Astfel, titlul prelegerii a fost „Sfântul Antim Ivireanul (1650-1716) - Părinte pentru români și Martir pentru Hristos”.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte Gheorghe Longodor, preot coslujitor la biserica cu hramurile ,,Sfântul Proroc Daniel” și ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Jibou, Diploma ,,Sfântul Chiril al Ierusalimului”. Această distincție se acordă în fiecare an preotului coordonator de circumscripție catehetică, cu activitatea cea mai bogată.

De asemenea, a avut loc lansarea cărții ,,Comorile Sfintelor Scripturi. Vechiul Testament” a Precucernicului Părinte Ovidiu-Cristian Toma, preot paroh la Parohia Criștelec. Lucrarea, tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu și publicată la Editura Episcopiei Sălajului ,,Credință și viață în Hristos”, cuprinde citate scripturistice structurate pe diferite teme, cartea fiind de un real folos atât pentru preoți, cât și pentru cei interesați de studiul Sfintelor Scripturi, în identificarea versetelor care să-i ajute în aprofundarea anumitor învățături biblice. De altfel, cartea s-a născut din dorința autorului de a găsi cu ușurință învățături din Sfânta Scriptură, care să-l ajute în pastorație.

În cele din urmă, în același cadru, a fost vernisată o expoziție de carte bisericească veche. Astfel, au fost expuse mai multe cărți de patrimoniu aflate în custodia Catedralei Episcopale din Zalău, care gestionează de altfel, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă al Județului Sălaj, peste 800 de obiecte de patrimoniu.
Zi de sărbătoare în Parohia Sorușa-Uileac

În duminica a XXI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Sorușa-Uileac, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii, fiind înconjurat de un sobor de preoți, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Constantin-Ciprian Marincaș, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor persoanelor care s-au evidențiat în mod special pe parcursul efectuării lucrărilor la locașul de cult.

Localitatea Soruşa a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1448, când era cunoscută sub numele de Zoros.

Până în anul 1930, satul Soruşa a apărut ca teritoriu vechi al localităţii Mălădia, amplasată în partea de nord-vest a judeţului Sălaj. Din punct de vedere administrativ, Sorușa aparţine de comuna Măerişte.

Comunitatea din Sorușa-Uileac s-a închegat ca parohie în anul 2008, când credincioșii ortodocşi din zona numită Soruşa, a localităţii Mălădia, datorită distanței mari față de biserica Parohiei Mălădia, și-au zidit o biserică între anii 2005 – 2007, acestora adăugându-li-se ulterior și credincioșii din Uileacu-Şimleului. Biserica a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae.

Locașul de cult a fost zidit în timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Claudiu-Ionuț Furdui, care slujea în paralel și în Sorușa, fiind finalizat în anul 2007. În data de 4 noiembrie 2007, Preasfinţitul Părinte Petroniu, pe atunci arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului, a sfinţit biserica.

Primul preot paroh al Parohiei Sorușa-Uileac a fost Preacucernicul Părinte Sorin-Vasile Neaga, care a păstorit parohia între anii 2008 - 2010. Din luna decembrie a anului 2010, noul paroh al comunității din Sorușa-Uileac este Preacucernicul Părinte Constantin-Ciprian Marincaș. Preacucernicia sa împreună cu puținii credincioși ai parohiei, au realizat unele lucrări de înnoire ale locașului de cult. Astfel, în interior, pereții bisericii au fost pregătiți pentru pictură, s-a extins absida Sfântului Altar, a fost construită și vopsită sacristia, s-au montat geamurile și ușa de acces, pardoseala a fost acoperită cu parchet laminat, iconostasul a fost înnoit. În exterior, locaşul de cult a fost izolat și tencuit cu tencuială minerală, s-au vopsit clopotnița, balustradele și gardul exterior și s-a construit un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva la Catedrala Mitropolitană din Iași

Mii de credincioși veniți din toate colțurile țării au participat vineri, 14 octombrie 2016, la Sfânta Liturghie prilejuită de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. De asemenea, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale.

În ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la Slujba Sfintei Liturghii ce a avut loc pe un podium special amenajat, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, au participat aproximativ 15000 de credincioși. În același timp, la rândul întins pe trei kilometri, alte mii de pelerini au ascultat Sfânta Liturghie, așteptând să ajungă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul din Cipru.

Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie, Mitropolit de Limasol, înconjurat de un sobor de peste 25 de ierarhi din ţară şi străinătate, între aceștia fiind prezent și Chiriarhul nostru, Preasfințitul Părinte Petroniu.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Sanctus, dirijat de Mirel Nechita.

După prima parte a Dumnezeieștii Liturghii și citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie, Mitropolit de Limasol, a rostit un cuvânt de învățătură.

Spre finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a dat cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, care a dat citire mesajului de binecuvântare trimis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, cinci familii din Mitropolia Moldovei și Bucovinei și din Republica Moldova, care au fost binecuvântate de Dumnezeu cu mulți copii, au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, Crucea Moldavă pentru mireni.

www.basilica.roLiturghie Arhierească la Parohia Mineu

Duminică, 9 octombrie 2016, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mineu, Protopopiatul Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a sfințit și iconostasul bisericii, în urma lucrărilor de înnoire efectuate asupra acestuia.

Pentru bogata activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, la finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru sachelar pe Preacucernicul Părinte paroh Florin Ardelean.

Satul Mineu este așezat în partea de Nord a județului Sălaj, în apropierea graniței ce desparte județul Satu Mare de județul Maramureș, fiind o localitate alcătuită din români și maghiari.

Prima atestare documentară a localităţii provine din secolul al XIII-lea, când satul apare sub numele de Sandra.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că în secolul al XVII-lea s-a edificat o bisericuță din lemn, care astăzi nu mai există, deoarece a fost demolată. Lemnul rezultat din demolarea acesteia a fost folosit la construcția noii biserici de piatră, finalizată în mare parte în anul 1938.

Din anul 2012, noul paroh al comunității din Mineu este Preacucernicul Părinte Florin Ardelean. Încă de la început, Preacucernicia sa, ajutat de puținii credincioși ai parohiei, a purces la efectuarea unor lucrări de înnoire la locașul de cult. Astfel, iconostasul a fost îmbrăcat în foiță de aur, fiind înlocuite și icoanele, s-au montat uși noi și a fost făcut sistemul de încălzire pe radiatoare electrice. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.


Vizita Rectorului Fundației Diakonia din Neuendettelsau în Episcopia Sălajului

Miercuri, 5 octombrie 2016, la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului a avut loc o întîlnire între Domnul Mathias Hartmann, Rectorul Fundației Diakonia din Neuendettelsau, Germania și Preasfințitul Părinte Petroniu.

În această vizită, Domnul Rector a fost însoțit de către Preacucernicul Părinte Lucian Boloș, director în cadrul Fundației Diakonia. La întâlnire au participat și Precucernicii Părinți consilieri, membrii ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Vizita se înscrie în seria întâlnirilor dintre reprezentanți ai Episcopiei Sălajului şi una din cele mai importante structuri social-filantropice din Germania, această fundație sprijinind de-a lungul timpului mai multe activităţi şi proiecte sociale derulate în cadrul Eparhiei noastre.

Cu această ocazie a fost evaluat stadiul cooperării dintre Episcopia Sălajului și Fundația Diakonia și s-au discutat priorităţile şi coordonatele pe baza cărora se vor dezvolta și consolida în continuare relaţiile dintre cele două instituţii.Resfințirea bisericii din Parohia Fetindia

În duminica a XIX-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Fetindia, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii, fiind înconjurat de un sobor de preoți, în frunte cu Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Adrian Crăciunaș o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea locașului de cult. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial, personalului auxiliar bisericesc, precum și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1549, când satul apare sub numele de Gurzofalva.

Situat la 10 kilometri de Municipiul Zalău, la poalele Munților Meseș, satul Fetindia este o veche vatră românească, care aparține din punct de vedere administrativ de comuna Meseșenii de Jos. În conscripția anului 1773, localitatea apare ca parohie de sine stătătoare. Lucrările la biserica actuală a satului au început în anul 1894. Aceasta este construită din piatră până la nivelul inferior al geamurilor, în continuare fiind zidită din cărămidă, în stil navă, având un singur turn clopotniță.

Reabilitarea locașului de cult a demarat în anul 2012, fiind realizate următoarele lucrări: în interiorul bisericii au fost montate sistemul de încălzire pe calorifere și cel de sonorizare, s-a refăcut instalația electrică, podul bisericii și stâlpii de susținere au fost împodobiți cu sculptură executată în lemn de tei, au fost confecționate stranele, s-a achiziționat un suport pentru o icoană, a fost înlocuit sistemul de acționare al clopotelor, geamurile au fost împodobite cu vitralii, iar intrarea în podul bisericii a fost placată cu gresie. În exterior, locaşul de cult a fost tencuit în terasit, turnul și acoperișul au fost consolidate și revopsite, terasa din fața bisericii a fost acoperită cu gresie, gardul de împrejmuire al locașului de cult a fost vopsit, s-au construit două clădiri anexe, pentru centrala termică și pentru depozitarea lemnelor. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.


PS Petroniu prezent la manifestările închinate Sfântului Antim Ivireanul de la Râmnicu-Vâlcea

În perioada 27-29 septembrie 2016, Preasfințitul Părinte Petroniu a participat alături de alți ierarhi la manifestările religioase dedicate Sfântului Antim Ivireanul, din Arhiepiscopia Râmnicului.
Astfel, în seara zilei de 27 septembrie, la Râmnicu-Vâlcea, delegațiile Patriarhiilor României, Antiohiei și Georgiei au fost întâmpinate la Catedrala Arhiepiscopală de către ierarhii din Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei și de către ierarhii prezenți la această sărbătoare, împreună cu autoritățile locale și numeroși credincioși veniți din toată țara în pelerinaj. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat o slujbă de Te-Deum și un Polihroniu.

Miercuri, 28 septembrie, ierarhii, în frunte cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, Preafericitul Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei, Mitropolitul Ioan de Rustavi (reprezentantul Patriarhiei Georgiei), au sfințit biserica Mănăstirii Antim din oraşul Râmnicu-Vâlcea. În continuare, a fost săvîrșită Sfânta Liturghie, slujbă în cadrul căreia a fost proclamată canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Stânişoara şi a Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Turnu (canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 25 februarie 2016). Noua biserică a primit hramurile Izvorul Tămăduirii şi Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Antim Ivireanul au continuat și în după amiaza zilei de 28 septembrie, când, la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din oraș, a avut loc concertul intitulat „Către Tine Doamne”. Evenimentul muzical a fost susţinut de Corul Academic „Euphonia”, dirijat de Mihail Ștefănescu.

Joi, 29 septembrie, ierarhii prezenți au vizitat mănăstirile vâlcene Hurezi și Bistrița.

www.basilica.roVizita Înaltpreasfințitului Părinte Ambrozie, Mitropolitul Ortodox de Helsinki, în Episcopia Sălajului

În perioada 23-26 septembrie 2016, o delegație a Bisericii Ortodoxe din Finlanda, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie, Mitropolitul Ortodox de Helsinki, a făcut o vizită în Episcopia Sălajului.

În ziua de sâmbătă, 24 septembrie 2016, Înaltpreasfinția Sa, alături de Preasfințitul Părinte Petroniu, a vizitat mai multe biserici din Protopopiatul Zalău. Astfel, au fost vizitate bisericile din localitățile Gârceiu, Dobrin, Cehu Silvaniei, Poiana, Mineu și Bulgari. Cei doi ierarhi au fost întâmpinați de către preoții și credincioșii acestor parohii cu flori, pâine și sare.

Duminică, 25 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie a asistat la slujba Sfintei Liturghii săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, în biserica ,,Sfântul Nicolae” din Zalău, unde, la finalul acesteia, a acordat Preacucernicului Părinte paroh Ionuț Pop o cruce pectorală și o diplomă de apreciere.

Vizita delegației finlandeze în Episcopia Sălajului s-a încheiat luni, 26 septembrie 2016.Zi de sărbătoare la biserica ,,Sfântul Nicolae” din Zalău

Duminică, 25 septembrie 2016, credincioșii Parohiei ,,Sfântul Nicolae” din Zalău au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica parohiei de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La slujbă a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie, Mitropolitul Ortodox de Helsinki, Finlanda, care se află pentru câteva zile într-o vizită în Episcopia Sălajului.

Solemnitatea zilei a fost dată și de faptul că Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe seama bisericii ,,Sfântul Nicolae”, pe tânărul teolog Bogdan-Alin Fluieraș.

După rostirea cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, pentru întreaga activitate desfășurată, urându-i ani îndelungați, întrucât Preacucernicia Sa își sărbătorește pe data de 26 septembrie ziua de naștere. În continuare, ca semn al prețuirii față de Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie a acordat Preacucerniciei Sale o cruce pectorală și o diplomă de apreciere.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie a oferit Preasfințitului Părinte Petroniu un engolpion. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop a dăruit Înaltpreasfințitului Părinte Ambrozie o icoană.

Parohia de pe strada Crasnei, aşa cum este ea cunoscută locuitorilor din municipiul Zalău, a fost înfiinţată în anul 2009.

În oraşul Zalău, în anul 1990 existau doar două biserici ortodoxe, iar la înfiinţarea Episcopiei Sălajului, în octombrie 2007, erau ridicate, în diferite stadii de finalizare, încă alte cinci noi biserici şi două capele. Simţindu-se nevoia acoperirii unor zone ale oraşului unde credincioşii erau mult prea departe de cea mai apropiată biserică, dar şi la solicitarea acestora, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hotărât şi a supus aprobării Consiliului Eparhial înfiinţarea a două noi parohii - pe strada 22 decembrie 1989 şi una în cartierul Sărmaş.

Crucea, dar şi cinstea ridicării bisericii de pe strada Crasnei i-au fost încredinţate Preacucernicului Părinte Ionuţ Pop. Biserica Sfântul Nicolae din Zalău este o biserică nouă, piatra de temelie a acestui locaș de cult fiind sfințită în Duminica Tomii a anului 2009. Tot atunci, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit parohiei o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, sfinte moaște care astăzi sunt păstrate într-o icoană relicvar a Sfântului Nicolae. De asemenea, în Duminica Tomii a anului 2015, locașul de cult a primit și cel de-al doilea hram, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Toma.
Resfințirea bisericii din Parohia Băbeni

În duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Băbeni, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. Evenimentul a fost cu atât mai înălțător, cu cât anul acesta se împlinesc 140 de ani de la ridicarea bisericii, care a fost pusă sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Ioan-Gheorghe Șvab-Maxim o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înnoirea și înfrumusețarea locașului de cult. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial, personalului auxiliar bisericesc, precum și tuturor celor care s-au implicat în mod special în efectuarea lucrărilor de înnoire a locașului de cult.

Satul Băbeni a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1377, sub numele de Baba. Numele localităţii provine de la un cneaz român pe nume Baba. Cuvântul baba este de origine slavă, din care a derivat cuvântul românesc babă. Terminaţia numelui satului, în -eni, este de origine românească, numele localităţii însemnând astfel „urmaşii lui Baba”.

În ceea ce privește viața bisericească de aici, amintim faptul că înainte de construirea actualei biserici, exista o bisericuță de lemn în curtea căreia se afla și un cimitir, aceasta fiind dărâmată odată cu construirea actualului locaș de cult. Acesta, cu toate că a fost zidit între anii 1873-1876, nu a fost târnosit decât abia în anul 1927. În anul 1978, sub păstorirea preotului Liviu Pop, biserica din Băbeni a fost resfințită de către episcopul Vasile Coman. Începând cu anul 1991, Preacucernicul Părinte Ioan-Gheorghe Șvab-Maxim a fost numit preot al Parohiei Băbeni, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult, motiv pentru care în data de 22 august 1999 s-a făcut resfințirea bisericii de către episcopul Oradiei, Ioan Mihălțan.

Între anii 2000-2016 au fost efectuate alte lucrări de înfrumusuțare ale bisericii. Astfel, în interiorul locaşului de cult pictura a fost recondiționată parțial, pardoseala a fost schimbată și acoperită cu mochetă, a fost montat sistemul de încălzire pe calorifere, baza pereților a fost îmbrăcată cu lambriuri și au fost înlocuite geamurile. În exterior, biserica a fost vopsită, tabla de pe acoperiș a fost schimbată și vopsită, s-au înlocuit jgheaburile, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar, a fost ridicat gardul de împrejmuire al locașului de cult și s-a construit o clădire anexă pentru centrala termică. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro