„RĂSUNĂ BLÂND SPRE SEARĂ, COLINDE ROMÂNEȘTI...”, Ediția a II-a

Joi 6 decembrie 2012, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţia catehetică Ileanda, preot coordonator Alexandru Bande s-a finalizat proiectul „RĂSUNĂ BLÂND SPRE SEARĂ, COLINDE ROMÂNEȘTI...”, Ediția a II-a, la biserica din Parohia Ortodoxă Șimișna.
Proiectul a fost un parteneriat între Episcopia Sălajului, Circumscripția catehetică Ileanda, Școlile Gimnaziale: Gâlgău, Șimișna, Primăria și Consiliul local Șimișna.
După slujba vecerniei, într-o biserică arhiplină de copii și credincioși din parohie, copiii implicați în proiect au prezentat un frumos program artistic. Părintele coordonator Alexandru Bande a prezentat fiecare grup de colindători. Au colindat copiii de la grupele de cateheză din parohiile: Poiana Blenchii - preot Coste Andrei, Gâlgău - preot Chiroban Paul, Bîrsău-Mare - preot Bumb Mihai, Rus - preot Bande Alexandru, Ileanda - preot Rablău Vasile, Buzaș - preot Bocșițan Silviu și Făntânele - preot Căprar Vasile, Șimișna - preot Nicolae Revnic și copiii de la Școlile Gimnaziale: Gâlgău - prof. Șomcutean Augustin și prof. Șomcutean Susana, prof. Contiș Marcela, prof Rus Maria și Șimișna- prof. Pop Viorica și prof. Pop Ioan.
La finalul activității părintele inspector Silviu Boha a felicitat și a mulțumit tuturor exprimând convingerea că generația tânără va duce mai departe tradițiile și colindele srăbune, apoi a oferit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de participare și de merit preoților și profesorilor implicați în proiect.
Copiii au fost răsplătiți cu daruri, din partea partenerilor din proiect.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohială„SFÂNTUL NICOLAE PRIETENUL MEU”, Ediția a III-a

Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea părintelui prof. Cosmin Porcar, coordonatorul Circumscripției catehetice Șimleu Silvaniei, la Casa de cultură a oraşului Şimleu Silvaniei în 6 decembrie 2012, s-a încheiat proiectul catehetic „Sfântul Nicolae prietenul meu”, Ediția a III-a.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2012 având ca scop stimularea interesului copiilor pentru înţelegerea şi păstrarea legăturii cu Dumnezeu, cunoaşterea evenimentelor legate de Naşterea Domnului și păstrarea tradiţiilor creştine specifice sărbătorii. Parteneri în proiect au fost: Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, reprezentat prin prof. Claudia Boha, inspector de specialitate și Primăria și Consiliul local Șimleu Silvaniei, reprezentate de către domnul primar Septimiu Țurcaș.
396 de copii de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 2, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3, Grădiniţa cu Program Normal nr.4, Grădiniţa cu Program Normal Bic, Grădiniţa cu Program Normal Cehei pregătiţi de către doamnele lor educatoare au colindat pe scena Casei de Cultură. La eveniment a fost prezent domnul primar Septimiu Țurcaș și alte ofialități locale.
Preacucernicul Părinte prof. Cosmin Porcar, coordonatorul Circumscripției catehetice Șimleu Silvaniei în cuvântul de la finalul activității a mulțumit partenerilor, copiilor şi dascălilor implicați. De asemenea a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și păstrarea identității culturale, dar și grija pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor.
Toți copiii prezenți au fost recompensați cu daruri din partea partenerilor implicați în proiect.

Pr. Cosmin PorcarPROIECTE CATEHETICE ÎN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Joi 6 decembrie 2012, sub coordonarea Biroului pentru catehizare se vor finaliza urmatoarele proiecte catehetice:
1. „SFÂNTUL NICOLAE PRIETENUL MEU”, Ediția a III-a, la Casa de cultură din Șimleu Silvaniei.
Proiectul se derulează în parteneriat cu Primaria și Consiliul local Șimleu Silvaniei. Vor participa 400 de copii de la Grădiniţele cu Program Prelungit nr. 1, nr. 2, nr. 3 și 4 Simleu Silvaniei, Grădiniţa cu Program Normal Bic, Grădiniţa cu Program Normal Cehei.
2. „RĂSUNĂ BLÂND SPRE SEARĂ, COLINDE ROMÂNEȘTI...”, Ediția a II-a, la biserica de la Parohia Ortodoxă Șimișna.
Proiectul se deruleaza în parteneriat cu Primaria și Consiliul local Șimișna. Vor participa copiii de la grupele de cateheză din parohiile: Rus, Ileanda, Poiana Blenchii, Bîrsău Mare, Buzaș, Fîntînele, Gâlgău, Șimișna și de la Școala Gimnazială Șimișna.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăProiect catehetic „DESCHIDE UȘA CREȘTINE”, Ediția a II-a Șimleu

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea părintelui prof. Cosmin Porcar, coordonatorul Circumscripției catehetice Șimleu Silvaniei în Parohia Cehei, duminică 2 decembrie 2012, s-a finalizat proiectul catehetic „DESCHIDE UȘA CREȘTINE”, Ediția a II-a.
Proiectul catehetic deschide seria proiectelor dedicate Nașterii Domnului, care se derulează în această perioadă în Episcopia Sălajului.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2012 având ca scop stimularea interesului copiilor pentru înţelegerea şi păstrarea legăturii cu Dumnezeu, cunoaşterea evenimentelor legate de Naşterea Domnului și păstrarea tradiţiilor creştine specifice sărbătorii. Parteneri în proiect au fost: Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, reprezentat prin prof. Claudia Boha, inspector de specialitate și Primăria și Consiliul local Șimleu Silvaniei, reprezentate de către domnul primar Septimiu Țurcaș.
La biserica din Cehei, la finalul Sfintei Liturghii 200 de copii de la grupul de cateheză din parohie și de la Școlile Gimnaziale „Horea” și „Silvania” Șimleu-Silvaniei, Școala Gimnazială Cehei și Grădinița cu program normal Cehei, au susţinut un frumos moment artistic. Au colindat copiii de la Şcoala Gimnazială „Horea” Șimleu-Silvaniei pregătiţi de către doamna învățătoare Mihaela Micaș și părintele prof. Cosmin Porcar, Şcoala Gimnazială „Silvania” Șimleu Silvaniei pregătiţi de către doamnele: prof. Angela Lipo, prof. Mariana Ghile, înv. Cristina Teieru și Sorina Vancea. Au urmat copiii de la Școala Cehei și Grădinița cu program normal Cehei, pregătiţi de doamnele; înv. Floare Sabău, Ioana Man, ed. Aurica Haiduc și Victoria Buboi. În încheiere au evoluat copiii de la Parohia Cehei pregătiți de către Preacucernicul Părinte Adrian Vancea.
La eveniment a fost prezent Preacucernicul Părinte Protopop al Șimleului Dan Haiduc, domnul primar Septimiu Țurcaș și alte ofialități locale.
Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială în cuvântul de la finalul activității a accentuat necesitatea implicării preoților și profesorilor în activitatea catehetică a Bisericii, mulțumind tottodată partenerilor, copiilor, dascălilor și preoților implicați. De asemenea a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și păstrarea identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor.
Toți copiii prezenți au fost recompensați cu daruri din partea partenerilor implicați în proiect.

Inspector pentru catehizare parohială,
Silviu BohaCERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE RELIGIE SĂLĂJENI

Joi, 29 noiembrie 2012, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, se va desfăşura Cercul pedagogic pentru disciplina Religie după următorul program:
ora 9.00
1. Centrul metodic pentru liceele şi grupurile şcolare din judeţul Sălaj, cultul ortodox, greco-catolic, neoprotestant, cu predare în limba română: prezentarea scenetei “Naşterea Domnului” de către un grup de elevi îndrumaţi de domnişoara profesoară Ludovica Ianchiş, Grupului Şcolar „Voievod Gelu” Zalău;
2. Centrul metodic pentru şcolile gimnaziale din judeţul Sălaj: activitatea practică „Metode de predare a religiei la clasa pregătitoare” propusă de doamna profesoară Maria Sabou Chirti, Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” Zalău;
Ora 10.30
• Susținerea referatului (PPT) cu titlul ”Metode activ participative folosite în ora de Religie”, profesor Augustin Șomcutean, Liceul Comercial Gâlgău;
• Aprecieri pe marginea activităților propuse;
• Comunicări referitoare la Olimpiada de religie, alte concursuri ale disciplinei şi proiectele educaţionale aflate în desfăşurare („Împreună pentru un zâmbet”, „Alege viaţa!”, “Biserica, tinerii şi colindele”);

Inspector de specialitate,
Prof. Claudia BohaPARTENERIATUL EDUCAŢIONAL “ALEGE VIAŢA”

Cu ocazia Zilelor Învăţământului Sălăjean desfăşurate în perioada 19-23 noiembrie 2012 va avea loc lansarea proiectului "Alege viaţa". Proiectul are ca scop conştietizarea tinerilor asupra valorii vieţii umane şi a urmărilor avortului. Coordonat de Episcopia Sălajului şi ISJ Sălaj, acesta va fi implementat în toate şcolile de către profesorii de religie şi biologie şi are ca obiective analizarea trăirilor specifice adolescenţei în vederea pregătirii tinerilor pentru viaţa de familie, urmările fizice şi psihice ale avortului, prezentarea consecinţelor avortului, informarea despre posibilităţile de gestionare a vieţii intime din cadrul familiei şi a existenţei unui centru de informare şi consiliere pentru persoanele aflate în risc de sarcină.
Din activităţile cuprinse în calendarul proiectului amintim: aplicarea de chestionare elevilor şi interpretarea lor, prezentarea materialelor informative şi dezbaterea problemelor legate de avort, oferirea de materiale cu caracter informativ pentru elevi, organizarea unei conferinţe legate de problemele care afectează armonia familiei. În săptămâna „ Să ştii mai multe, să fii mai bun!” se vor organiza activităţi sub deviza „Manifest pentru viaţă”.
La finalul proiectului se va edita o revistă în format electronic cu activităţile din cadrul proiectului şi vor fi aplicate chestionare subiecţilor şi colectivului de coordonatori pentru optimizarea activiăţilor pe viitor.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia BohaReprezentanţi ai Episcopiei Sălajului la sesiunea de formare în cadrul proiectului Calea Mântuirii

În perioada 12 -13 noiembrie 2012, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus a avut loc formarea preoţilor pentru demararea Proiectului catehetic dedicat adulţilor, Calea Mantuirii. Au paricipat preoţi din întreaga Patriarhie Română. Din partea Episcopiei Sălajului au fost prezenţi preacucernicii părinţi: Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, Gheorghe Longodor, coordonator pentru catehizare la Protopopiatul Jibou şi Ioan Pădurean de la Protopopiatul Şimleu Silvaniei.
Proiectul are ca scop integrarea in comunitatea bisericească a familiilor creştine si a persoanelor adulte cu vârsta între 18 şi 80 de ani.
Proiectul a fost aprobat prin hotărârea Sfantului Sinod nr 8713/22.11.2011. El va consta dintr-o serie de 12 intâlniri săptămânale centrate în jurul unei mese comune, care crează un mediu familial, la care vor fi invitaţi să susţină prelegeri, preoţi profesori de teologie, iar aici vor fi dezbătute probleme concrete ale omului contemporan şi se vor da răspunsuri concrete la întrebările pe care credincioşii le vor adresa.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăSedinţă administrativă la Protopopiatul Jibou

Luni, 12 noiembrie 2012, a avut loc la sediul Protopopiatului Jibou şedinţa administrativă lunară a preoţilor, condusă de Preacucernicul Părinte protopop Dan Dregan. Preacucernicul Părinte Protopop a adus mulţumiri preoţilor şi personalului neclerical care au participat, în data de 18 octombrie 2012, la Conferinţa pastoral-misionară de toamnă, de la Zalău, precum şi la manifestările prilejuite de împlinirea la această dată, a cinci ani de la înfiinţarea Episcopiei Sălajului.
În cadrul şedinţei, Preacucernicul Părinte Victor Mureşan de la Parohia Noţig, a susţinut conferinţa de toamnă: ,, Diferenţe la Taina Sfântului Maslu în diverse ediţii ale Molitfelnicului”, după care au urmat întrebări, răspunsuri şi discuţii pe marginea acesteia.
S-a prelucrat, apoi, Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea Comisiei de Pictură bisericească a Patriarhiei Române.
Cu această ocazie s-au distribuit: Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română, care se va citi în prima duminică din Postul Naşterii Domnului (18 noiembrie 2012), calendarele de perete pe anul 2013, editate de Episcopia Sălajului, chitanţiere, ordine de plată, lumânări, precum şi formulare de buget în vedera întocmirii realizărilor estimative pe anul 2012.
Preacucernicul Părinte Protopop a solicitat preoţilor date actualizate, în vederea corectării Anuarului.
Ca problemă liturgică s-a prezentat Rânduiala Utreniei după Liturghierul diortosit.
Următoarea şedinţă administrativă va avea loc luni, 10 decembrie şi se va susţine conferinţa cu tema:,,Modalităţi de implicare practică a Bisericii în îngrijirea bolnavilor”.
Şedinţa s-a încheiat cu felicitarea preoţilor care au data de naştere în această lună şi cu rugăciunea.Al V-lea Congres Național „Hristos împărtășit copiilor”

În perioada 11-13 septembrie, la Centrul pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii Caraiman a avut cea de-a V–a ediţie a Congresului Naţional „Hristos împărtăşit copiilor”. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Inspectorii eparhiali pentru catehizare, au prezentat rapoartele de activitate ale fiecărei eparhii pe anul în curs. S-au prezentat rezultatele Concursului „Copilul învaţă iubirea lui Hristos”, rezultatele proiectului „Alege Școala!”, cu cei trei ani de tabere, la care au participat 9.620 de copii din toate eparhiile şi protopopiatele Patriarhiei Române. S-au dezbătut soluţiile şi planurile pentru viitor și s-au trasat principalele coordonate ale programelor educative de catehizare pentru anul 2013. Prin proiectele derulate în Patriarhia Română, Biserica a demonstrat că are capacitatea şi infrastructura de a aduce copiii împreună, de a lucra cu ei şi de a forma mici familii duhovnicești în fiecare parohie, pentru a-i apropia de Dumnezeu.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a participat în data de 13 septembrie la discuţiile cu inspectorii eparhiali. „Mulţumim organizatorilor pentru această întâlnire care a adus o experienţă bogată, şi anume lucrarea catehetică în Patriarhia Română, începând cu parohiile, protopopiatele, eparhiile din cuprinsul ei. Ne-am bucurat de propunerile pe care le-aţi făcut pentru etapa următoare, de a implica cât mai mult toate unităţile bisericeşti într-o lucrare mare, nobilă şi de o valoare inestimabilă, educaţia copiilor şi tinerilor. Este o investi-ţie pe termen mediu, lung şi etern, pentru că noi, prin educaţie, vrem să formăm oameni, cetăţeni ai patriei pământeşti, dar şi buni creştini, viitori cetăţeni ai Patriei cereşti”. Preafericirea Sa a mai spus că programele catehetice nu se adresează exclusiv copiilor şi tinerilor, ci şi adulţii sunt invitaţi şi îndemnaţi să înveţe şi să cunoască adevărurile de credinţă creştine, pentru că educaţia trebuie continuată de formarea duhovnicească.
La finalul întâlnirii, Patriarhul României a participat la vernisajul expoziției cu activităţile catehetice desfăşurate la nivelul Patriarhiei Române în anul 2012.
Vineri 14 septembrie,cu ocazia hramului mănăstirii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte 14 inspectori eparhiali de catehizare în frunte cu părintele Constantin Naclad, de la Sectorul Teologic-educaţional al Patriarhiei Române, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele protosinghel David Petrovici, stareţul Mănăstirii Caraiman şi exarhul mănăstirilor din zona de munte a judeţului Prahova, precum și alți preoţi şi diaconi.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăConsfătuirea județeană a profesorilor de religie sălăjeni

Joi, 13 septembrie 2012, a avut loc Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sălaj. Aceasta a debutat cu slujba de Te Deum săvârşită în capela Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău şi a continuat în sala multimedia a acestei instituții de învățământ.
Primul punct pe ordinea de zi l-a constituit aducerea la cunştinţă a informaţiilor primite la consfătuirea naţională a inspectorilor de religie desfăşurată la Sarmisegetusa în perioada 3-5 septembrie 2012. Întrucât elementul de noutate îl constituie introducerea orei de Religie în planul cadru la clasa pregătitoare, s-au transmis precizările necesare referitoare la programa şcolară şi materialele auxiliare necesare.
A fost prezentat Raportul de activitate pentru anul şcolar 2011-2012 în care au fost expuse şi activităţile reprezentative ale profesorilor de religie din judeţ: premiile obţinute la Olimpiada de religie şi la alte concursuri naţionale, proiectele derulate în parteneriat cu Episcopia Sălajului şi alte instituţii („Biserica, tinerii şi colindele”, „Tineri lăudând pe Domnul”, Captivii „libertăţilor”), activităţile derulate în cinstea ”Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor”.
Alte subiecte aflate pe ordinea de zi s-au referit la direcţiile de acţiune pentru noul an şcolar, structura portofoliului profesorului de religie, stabilirea tematicii Cercurilor pedagogice, continuarea proiectelor comune Biserică – Şcoală prin programele naţionale „Hristos împărtăşit copiilor“ şi „Alege şcoala!“.
Cu această ocazie a fost distribuit numărul 9 al revistei profesorilor de religie şi a elevilor din Episcopia Sălajului „Din suflet, pentru suflet”.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro