PROIECTE CATEHETICE ÎN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Joi 6 decembrie 2012, sub coordonarea Biroului pentru catehizare se vor finaliza urmatoarele proiecte catehetice:
1. „SFÂNTUL NICOLAE PRIETENUL MEU”, Ediția a III-a, la Casa de cultură din Șimleu Silvaniei.
Proiectul se derulează în parteneriat cu Primaria și Consiliul local Șimleu Silvaniei. Vor participa 400 de copii de la Grădiniţele cu Program Prelungit nr. 1, nr. 2, nr. 3 și 4 Simleu Silvaniei, Grădiniţa cu Program Normal Bic, Grădiniţa cu Program Normal Cehei.
2. „RĂSUNĂ BLÂND SPRE SEARĂ, COLINDE ROMÂNEȘTI...”, Ediția a II-a, la biserica de la Parohia Ortodoxă Șimișna.
Proiectul se deruleaza în parteneriat cu Primaria și Consiliul local Șimișna. Vor participa copiii de la grupele de cateheză din parohiile: Rus, Ileanda, Poiana Blenchii, Bîrsău Mare, Buzaș, Fîntînele, Gâlgău, Șimișna și de la Școala Gimnazială Șimișna.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăProiect catehetic „DESCHIDE UȘA CREȘTINE”, Ediția a II-a Șimleu

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea părintelui prof. Cosmin Porcar, coordonatorul Circumscripției catehetice Șimleu Silvaniei în Parohia Cehei, duminică 2 decembrie 2012, s-a finalizat proiectul catehetic „DESCHIDE UȘA CREȘTINE”, Ediția a II-a.
Proiectul catehetic deschide seria proiectelor dedicate Nașterii Domnului, care se derulează în această perioadă în Episcopia Sălajului.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2012 având ca scop stimularea interesului copiilor pentru înţelegerea şi păstrarea legăturii cu Dumnezeu, cunoaşterea evenimentelor legate de Naşterea Domnului și păstrarea tradiţiilor creştine specifice sărbătorii. Parteneri în proiect au fost: Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, reprezentat prin prof. Claudia Boha, inspector de specialitate și Primăria și Consiliul local Șimleu Silvaniei, reprezentate de către domnul primar Septimiu Țurcaș.
La biserica din Cehei, la finalul Sfintei Liturghii 200 de copii de la grupul de cateheză din parohie și de la Școlile Gimnaziale „Horea” și „Silvania” Șimleu-Silvaniei, Școala Gimnazială Cehei și Grădinița cu program normal Cehei, au susţinut un frumos moment artistic. Au colindat copiii de la Şcoala Gimnazială „Horea” Șimleu-Silvaniei pregătiţi de către doamna învățătoare Mihaela Micaș și părintele prof. Cosmin Porcar, Şcoala Gimnazială „Silvania” Șimleu Silvaniei pregătiţi de către doamnele: prof. Angela Lipo, prof. Mariana Ghile, înv. Cristina Teieru și Sorina Vancea. Au urmat copiii de la Școala Cehei și Grădinița cu program normal Cehei, pregătiţi de doamnele; înv. Floare Sabău, Ioana Man, ed. Aurica Haiduc și Victoria Buboi. În încheiere au evoluat copiii de la Parohia Cehei pregătiți de către Preacucernicul Părinte Adrian Vancea.
La eveniment a fost prezent Preacucernicul Părinte Protopop al Șimleului Dan Haiduc, domnul primar Septimiu Țurcaș și alte ofialități locale.
Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială în cuvântul de la finalul activității a accentuat necesitatea implicării preoților și profesorilor în activitatea catehetică a Bisericii, mulțumind tottodată partenerilor, copiilor, dascălilor și preoților implicați. De asemenea a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și păstrarea identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor.
Toți copiii prezenți au fost recompensați cu daruri din partea partenerilor implicați în proiect.

Inspector pentru catehizare parohială,
Silviu BohaCERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE RELIGIE SĂLĂJENI

Joi, 29 noiembrie 2012, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, se va desfăşura Cercul pedagogic pentru disciplina Religie după următorul program:
ora 9.00
1. Centrul metodic pentru liceele şi grupurile şcolare din judeţul Sălaj, cultul ortodox, greco-catolic, neoprotestant, cu predare în limba română: prezentarea scenetei “Naşterea Domnului” de către un grup de elevi îndrumaţi de domnişoara profesoară Ludovica Ianchiş, Grupului Şcolar „Voievod Gelu” Zalău;
2. Centrul metodic pentru şcolile gimnaziale din judeţul Sălaj: activitatea practică „Metode de predare a religiei la clasa pregătitoare” propusă de doamna profesoară Maria Sabou Chirti, Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” Zalău;
Ora 10.30
• Susținerea referatului (PPT) cu titlul ”Metode activ participative folosite în ora de Religie”, profesor Augustin Șomcutean, Liceul Comercial Gâlgău;
• Aprecieri pe marginea activităților propuse;
• Comunicări referitoare la Olimpiada de religie, alte concursuri ale disciplinei şi proiectele educaţionale aflate în desfăşurare („Împreună pentru un zâmbet”, „Alege viaţa!”, “Biserica, tinerii şi colindele”);

Inspector de specialitate,
Prof. Claudia BohaPARTENERIATUL EDUCAŢIONAL “ALEGE VIAŢA”

Cu ocazia Zilelor Învăţământului Sălăjean desfăşurate în perioada 19-23 noiembrie 2012 va avea loc lansarea proiectului "Alege viaţa". Proiectul are ca scop conştietizarea tinerilor asupra valorii vieţii umane şi a urmărilor avortului. Coordonat de Episcopia Sălajului şi ISJ Sălaj, acesta va fi implementat în toate şcolile de către profesorii de religie şi biologie şi are ca obiective analizarea trăirilor specifice adolescenţei în vederea pregătirii tinerilor pentru viaţa de familie, urmările fizice şi psihice ale avortului, prezentarea consecinţelor avortului, informarea despre posibilităţile de gestionare a vieţii intime din cadrul familiei şi a existenţei unui centru de informare şi consiliere pentru persoanele aflate în risc de sarcină.
Din activităţile cuprinse în calendarul proiectului amintim: aplicarea de chestionare elevilor şi interpretarea lor, prezentarea materialelor informative şi dezbaterea problemelor legate de avort, oferirea de materiale cu caracter informativ pentru elevi, organizarea unei conferinţe legate de problemele care afectează armonia familiei. În săptămâna „ Să ştii mai multe, să fii mai bun!” se vor organiza activităţi sub deviza „Manifest pentru viaţă”.
La finalul proiectului se va edita o revistă în format electronic cu activităţile din cadrul proiectului şi vor fi aplicate chestionare subiecţilor şi colectivului de coordonatori pentru optimizarea activiăţilor pe viitor.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia BohaReprezentanţi ai Episcopiei Sălajului la sesiunea de formare în cadrul proiectului Calea Mântuirii

În perioada 12 -13 noiembrie 2012, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus a avut loc formarea preoţilor pentru demararea Proiectului catehetic dedicat adulţilor, Calea Mantuirii. Au paricipat preoţi din întreaga Patriarhie Română. Din partea Episcopiei Sălajului au fost prezenţi preacucernicii părinţi: Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, Gheorghe Longodor, coordonator pentru catehizare la Protopopiatul Jibou şi Ioan Pădurean de la Protopopiatul Şimleu Silvaniei.
Proiectul are ca scop integrarea in comunitatea bisericească a familiilor creştine si a persoanelor adulte cu vârsta între 18 şi 80 de ani.
Proiectul a fost aprobat prin hotărârea Sfantului Sinod nr 8713/22.11.2011. El va consta dintr-o serie de 12 intâlniri săptămânale centrate în jurul unei mese comune, care crează un mediu familial, la care vor fi invitaţi să susţină prelegeri, preoţi profesori de teologie, iar aici vor fi dezbătute probleme concrete ale omului contemporan şi se vor da răspunsuri concrete la întrebările pe care credincioşii le vor adresa.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăSedinţă administrativă la Protopopiatul Jibou

Luni, 12 noiembrie 2012, a avut loc la sediul Protopopiatului Jibou şedinţa administrativă lunară a preoţilor, condusă de Preacucernicul Părinte protopop Dan Dregan. Preacucernicul Părinte Protopop a adus mulţumiri preoţilor şi personalului neclerical care au participat, în data de 18 octombrie 2012, la Conferinţa pastoral-misionară de toamnă, de la Zalău, precum şi la manifestările prilejuite de împlinirea la această dată, a cinci ani de la înfiinţarea Episcopiei Sălajului.
În cadrul şedinţei, Preacucernicul Părinte Victor Mureşan de la Parohia Noţig, a susţinut conferinţa de toamnă: ,, Diferenţe la Taina Sfântului Maslu în diverse ediţii ale Molitfelnicului”, după care au urmat întrebări, răspunsuri şi discuţii pe marginea acesteia.
S-a prelucrat, apoi, Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea Comisiei de Pictură bisericească a Patriarhiei Române.
Cu această ocazie s-au distribuit: Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română, care se va citi în prima duminică din Postul Naşterii Domnului (18 noiembrie 2012), calendarele de perete pe anul 2013, editate de Episcopia Sălajului, chitanţiere, ordine de plată, lumânări, precum şi formulare de buget în vedera întocmirii realizărilor estimative pe anul 2012.
Preacucernicul Părinte Protopop a solicitat preoţilor date actualizate, în vederea corectării Anuarului.
Ca problemă liturgică s-a prezentat Rânduiala Utreniei după Liturghierul diortosit.
Următoarea şedinţă administrativă va avea loc luni, 10 decembrie şi se va susţine conferinţa cu tema:,,Modalităţi de implicare practică a Bisericii în îngrijirea bolnavilor”.
Şedinţa s-a încheiat cu felicitarea preoţilor care au data de naştere în această lună şi cu rugăciunea.Al V-lea Congres Național „Hristos împărtășit copiilor”

În perioada 11-13 septembrie, la Centrul pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii Caraiman a avut cea de-a V–a ediţie a Congresului Naţional „Hristos împărtăşit copiilor”. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Inspectorii eparhiali pentru catehizare, au prezentat rapoartele de activitate ale fiecărei eparhii pe anul în curs. S-au prezentat rezultatele Concursului „Copilul învaţă iubirea lui Hristos”, rezultatele proiectului „Alege Școala!”, cu cei trei ani de tabere, la care au participat 9.620 de copii din toate eparhiile şi protopopiatele Patriarhiei Române. S-au dezbătut soluţiile şi planurile pentru viitor și s-au trasat principalele coordonate ale programelor educative de catehizare pentru anul 2013. Prin proiectele derulate în Patriarhia Română, Biserica a demonstrat că are capacitatea şi infrastructura de a aduce copiii împreună, de a lucra cu ei şi de a forma mici familii duhovnicești în fiecare parohie, pentru a-i apropia de Dumnezeu.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a participat în data de 13 septembrie la discuţiile cu inspectorii eparhiali. „Mulţumim organizatorilor pentru această întâlnire care a adus o experienţă bogată, şi anume lucrarea catehetică în Patriarhia Română, începând cu parohiile, protopopiatele, eparhiile din cuprinsul ei. Ne-am bucurat de propunerile pe care le-aţi făcut pentru etapa următoare, de a implica cât mai mult toate unităţile bisericeşti într-o lucrare mare, nobilă şi de o valoare inestimabilă, educaţia copiilor şi tinerilor. Este o investi-ţie pe termen mediu, lung şi etern, pentru că noi, prin educaţie, vrem să formăm oameni, cetăţeni ai patriei pământeşti, dar şi buni creştini, viitori cetăţeni ai Patriei cereşti”. Preafericirea Sa a mai spus că programele catehetice nu se adresează exclusiv copiilor şi tinerilor, ci şi adulţii sunt invitaţi şi îndemnaţi să înveţe şi să cunoască adevărurile de credinţă creştine, pentru că educaţia trebuie continuată de formarea duhovnicească.
La finalul întâlnirii, Patriarhul României a participat la vernisajul expoziției cu activităţile catehetice desfăşurate la nivelul Patriarhiei Române în anul 2012.
Vineri 14 septembrie,cu ocazia hramului mănăstirii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte 14 inspectori eparhiali de catehizare în frunte cu părintele Constantin Naclad, de la Sectorul Teologic-educaţional al Patriarhiei Române, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele protosinghel David Petrovici, stareţul Mănăstirii Caraiman şi exarhul mănăstirilor din zona de munte a judeţului Prahova, precum și alți preoţi şi diaconi.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăConsfătuirea județeană a profesorilor de religie sălăjeni

Joi, 13 septembrie 2012, a avut loc Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sălaj. Aceasta a debutat cu slujba de Te Deum săvârşită în capela Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău şi a continuat în sala multimedia a acestei instituții de învățământ.
Primul punct pe ordinea de zi l-a constituit aducerea la cunştinţă a informaţiilor primite la consfătuirea naţională a inspectorilor de religie desfăşurată la Sarmisegetusa în perioada 3-5 septembrie 2012. Întrucât elementul de noutate îl constituie introducerea orei de Religie în planul cadru la clasa pregătitoare, s-au transmis precizările necesare referitoare la programa şcolară şi materialele auxiliare necesare.
A fost prezentat Raportul de activitate pentru anul şcolar 2011-2012 în care au fost expuse şi activităţile reprezentative ale profesorilor de religie din judeţ: premiile obţinute la Olimpiada de religie şi la alte concursuri naţionale, proiectele derulate în parteneriat cu Episcopia Sălajului şi alte instituţii („Biserica, tinerii şi colindele”, „Tineri lăudând pe Domnul”, Captivii „libertăţilor”), activităţile derulate în cinstea ”Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor”.
Alte subiecte aflate pe ordinea de zi s-au referit la direcţiile de acţiune pentru noul an şcolar, structura portofoliului profesorului de religie, stabilirea tematicii Cercurilor pedagogice, continuarea proiectelor comune Biserică – Şcoală prin programele naţionale „Hristos împărtăşit copiilor“ şi „Alege şcoala!“.
Cu această ocazie a fost distribuit numărul 9 al revistei profesorilor de religie şi a elevilor din Episcopia Sălajului „Din suflet, pentru suflet”.

Inspector de specialitate,
prof. Claudia BohaEdiția a III-a a festivalului „Maică, pururea Fecioară”

Cu binecuvântarea Presfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Gabriel Gârdan, consilier cultural și a Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a avut loc duminică 12 august 2012, Ediția a treia a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ”.
La ediția din acest an au participat 230 de copii din 17 parohii (Cehu Sivaniei, Jibou I, Jibou II, Hereclean, Preoteasa, Fizeș, Horoatu-Crasnei, Borza, Rus, Gâlgău, Buzaș, Pecei, Cristolț, Ciocmani, Creaca, Tihău și Valcău de Sus) reprezentând toate cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului.
Festivalul, pus sub egida Anului omagial al „Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în altarul de vară, în pădurea din vecinătatea mănăstirii, de un sobor de preoți având în frunte pe PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, al Episcopiei Sălajului. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul bisericii din Parohia Hereclean condus de către domnul dr. Mihai Iacob.
În cuvântul de învățătură Preacucernicul Părinte Silviu Boha a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în misiunea socială a Bisericii.
După agapa oferită de către maica stareță Maria Magdalena pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, în deschiderea Festivalului copii conduși de către domnul prof. Vasile Șoimușan au cântat slujba Paraclisul Maicii Domnului, apoi grupurile de copii au urcat pe scenă și pădurea a răspândit ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, prin dăruire și licărul de speranță din privire, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.
La final PC pr. lect. dr. Gabriel-Viorel Gârdan, consilier cultural al Episcopiei Sălajului, în cuvântul său și-a exprimat bucuria pentru modul în care a fost organizată această ediție a festivalului și pentru numărul mare de copii care au participat. A felicitat pe toți cei implicați în organizare, inspector pentru catehizare parohială, stareță, protopopi, coordonatori ai circumscripțiilor catehetice, preoți, profesori și elevi, a mulțumit credincioșilor care au însoțit grupurile de copii și celorlalți pelerini care și-au lăsat sufletul purtat în rugăciune pe acordurile duioase ale cântărilor închinate Maicii Domnului. De asemenea preacucernicia sa a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și păstrarea identității culturale, grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine nepieritoare a tinerelor generații.
Au fost premiați toți participanții, fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. De asemenea au fost acordate diplome de excelență doamnei prof. Susana Șomcutean, domnului prof. Oliviu Ardeleanu de la Cehu Silvaniei, domnului prof. Vasile Șoimușan și preacuvioasei maicii starețe Maria Magdalena.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăProgram de formare profesională în Germania

Episcopia Sălajului în colaborare cu Fundaţia Diakonia din Neuendettelsau, Germania, organizează în perioada septembrie 2012 - iulie 2016 un nou curs practic de formare profesională pentru îngrijitori persoane vârstnice şi bolnavi.
Programul se va derula în Germania. Iniţial va fi organizat un curs intensiv de limba germană, urmat de cursuri şi practică de specialitate. Pe perioada formării cursanţii vor beneficia de cazare şi vor fi plătiţi pentru orele de practică efectuate. De asemenea, vor beneficia de asigurări sociale şi de sănătate şi de asistenţă spirituală. La finalul perioadei de formare cursanţii vor primi o diplomă recunoscută în toate statele Uniunii Europene.
Se pot înscrie în acest proiect persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani şi având cel puţin diplomă de Bacalaureat.
Persoanele interesate sunt aşteptate la sediul Episcopiei Sălajului din Zalău, str. Avram Iancu, nr. 29A, joi 16 august 2012, ora 11.00.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro