OLIMPIADA DE RELIGIE ÎN JUDEȚUL SĂLAJ

Liceul Ortodox ”Sfântul Nicolae” Zalău a găzduit sâmbătă, 23 martie 2019, etapa judeţeană a olimpiadei de Religie.

Au fost evaluate cunoştinţele dobândite de elevi din clasele V-XII. Tematica a fost stabilită de către Ministerul Educației Naționale în conformitate cu programa şcolară în vigoare, iar profesorii îndrumători şi elevii au avut posibilitatea de a consulta Bibliografia orientativă recomandată în Anexa Regulamentului specific.

Judeţul Sălaj va fi reprezentat la faza naţională, care se va desfăşura la Oradea, de către următorii elevi: Mitraşca Iustin, clasa a V-a, Colegiul Național ”Silvania” Zalău,profesor Dîngă Victor, Ardelean Alina Maria, clasa a VI-a, Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu” Bocșa, profesor Tiran Marinela, Santavan Maria, clasa a VII-a, Școala Gimnazială ”Silvania” Șimleu Silvaniei, profesor Pop Marius și Neaga Camelia Elena, clasa a VIII-a,Liceul Tehnologic ”Petri Mor” Nușfalău, profesor Opriș Nicoleta. La liceu, s-au calificat următorii elevi: Demian Ștefania Maria, clasa a IX-a, Colegiul Naţional Silvania Zalău, prof. pr. Ciurbe Călin, Oniţ Daiana Carla, clasa a X-a, Colegiul Naţional Silvania Zalău, prof. Dîngă Victor, Bӑlӑbuc Ozana, clasa a XI-a, prof. Micle Cӑlin Adrian, Bretan Alexandru, clasa a XII-a, Colegiul Naţional Silvania Zalău, prof. Dîngă Victor.

Această competiţie s-au dovedit a fi un bun prilej de a evidenţia participarea activă a elevilor la disciplina religie, precum şi implicarea profesorilor de specialitate în procesul instructiv-educativ.

Inspector școlar,
Prof. Claudia Boha„Unic din prima secundă”


„Unic din prima secundă” este sloganul celei de a V-a ediții a marșului de sprijinire a vieții care care se va desfășura și în Episcopia Sălajului în zilele de 23 și 24 martie 2019, în Zalău, Șimleu Silvaniei și Jibou, eveniment prin care sălăjenii se vor alătura sutelor de orașe din România și din Republica Moldova, în care vor avea loc astfel de acțiuni de promovare a vieții.

Acest demers se vrea a fi pe de o parte unul de conștientizare a faptului că suntem oameni încă din momentul concepției, că viața, demnitatea și identitatea umană sunt valori ce nu pot fi negociate, dar, în același timp, și un demers de susținere a femeilor aflate în criză de sarcină.

De aceea, adresăm, tuturor credincioșilor, îndemnul de a participa la „Marșul pentru viață” și a da mărturie, prin prezență, despre importanța și sensul creștin al vieții umane și despre efectele dezastruoase ale avortului asupra familiei și societății.

Pr. Claudiu Nechita,
Consilier socialÎntâlnirea coordonatorilor Circumscripțiilor catehetice din Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, joi 22 martie, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întâlnirea semestrială a Biroului de catehizare.
În cadrul întâlnirii s-au fixat obiectivele pe termen scurt și mediu al activităților catehetice, precum şi stategia de promovare a acestora. Tot acum s-au dezbătut activitățile care urmează să se deruleze în Eparhie: Concursul Național „Hristos: sufletul satului meu”, proiectele cu temă pascală „Bucuria învierii”, „Lumina Lui Hristos luminează tuturor” precum și participarea tinerilor sălăjeni la „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși” ITO 2019.
Scopul întâlnirii a fost și acelea de a dezvolta idei noi prin care să se amplifice activitatea catehetică din eparhie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaProgram de formare continuă pentru profesorii sălăjeni

În perioada 16 februarie - 6 martie 2019, profesorii de religie sălăjeni participă la Programul de formare continuă oferit de către Asociația Life-Learning Education: „Învățarea integrată – Pregătiți pentru viață, Adolescență și autocunoaștere. Aplicații practice pentru dirigenție și disciplinele opționale”. Acesta este acreditat de Ministerul Educației Naționale cu 15 credite profesionale transferabile.
Cursul vizează trei discipline opționale care vin să completeze nevoile privind formarea caracterului și dimensiunea atitudinal - valorică. Cadrele didactice participante au oportunitatea de a cunoaște noi metode de învățare activă, experențială și de a crește astfel disponibilitatea elevilor pentru comportamente pozitive.

Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaProiectul caritabil „Daruri mici din suflet mare”

În cadrul Proiectului caritabil „Daruri mici din suflet mare” elevii claselor primare de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău, uniţi de dragostea faţă de aproapele au pregătit cutii cu daruri pentru elevii de la Şcoala Gimnazială „Traian Creţu” Năpradea, structura Şcoala Gimnazială „Petre Hossu” Cheud şi le-au oferit cu drag, aducând multă bucurie în sufletele lor, iar apoi au vestit împreună, printr-un program de colinde, tradiţiişi obiceiuri ale locurilor, Naşterea Domnului.Proiect catehetic „Vin colindătorii cum veneau odată”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţia catehetică Crasna, preot coordonator Csordaș Teodor, la Căminul cultural din Parohia Horoatu Crasnei, duminică 16 decembrie 2018, s-a finalizat proiectul catehetic „Vin colindătorii cum veneau odată”, aflat la a V-a ediție.
Proiectul a fost un parteneriat între Episcopia Sălajului, Circumscripția catehetică Crasna, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj, Complexul de Servicii Sociale pentru Persoane Adulte Cu Handicap Crasna și Primăria Horoatul Cranei.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2018, având ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, dar și dezvoltarea unor relații de parteneriat dintre biserică şi școală.
După oficierea slujbei de Te-deum, săvârșită împreună cu preoții implicați în proiect, Preacucernicul Părinte Silviu Boha a făcut prezentarea succintă a proiectului, mulţumind tuturor celor implicați.
În continuare cei 250 de copii au prezentat un frumos recital de colinde prezentat de către părintele Teodor Csordaș, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Crasna. Au colindat copiii de la grupele de cateheză din parohiile: Boian – pr. Csordaș Teodor; Cizer – Pr. Pojar Anania și bibliotecar Pojar Maria; Complexul de Servicii Sociale pentru Persoane Adulte cu Handicap Crasna - ed. Șandor Mariana și șef complex Hărăstășan Nadia; Crișeni – pr. Silviu Boha; Hurez – pr. Dângă Marius și Dângă Alexandra; Stârciu – pr. Onica Florian; Peceiu – pr. Botofan Florin; Horoatu Crasnei – pr. Stânean Vlad și Gabriel Boticaș; Crasna – inv. Claudia Roman. În încheiere a colindat grupul de colindători de la Parohia Breb din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, condus de către pr. Marian Pop.
La final Preacucernicul Părinte Silviu Boha, a felicitat pe preoții, profesorii și copii implicați în proiect și a accentuat faptul că Episopia Sălajului este preocupată permanent de educația tinerilor și copiilor, apoi a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit Preacucernicului Părinte coordonator al Circumscripției catehetice Crasna Csordaș Teodor, domnului primar Sur Florian și Preacucernicului Părinte Vlad Stânean.
Toți copiii au fost răsplătiţi cu daruri și o apoi cu o masă oferită de Consiliul Local Horoatu Crasnei.

Pr. Stanean VladProiectul catehetic „Hristos se naște, slăviți-L”

Duminică, 16 decembrie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și al Preacucernicului Părinte Mateiu Călin, coordonatorul Circumscripției catehetice Valea Almașului, s-a finalizat proiectul „Hristos se naște, slăviți-L”, la Parohia Fildu de Mijloc .
Proiectul s-a derulat pe parcursul perioadei postului Crăciunului, având ca scop sensibilizarea copiilor în spiritul păstrării valorilor creștine, a tradițiilor culturale ale poporului român şi participarea afectivă la praznicele împărătești prin implicarea acestora în activități specifice sărbătorilor.
Acest proiect şi-a propus, ca principal obiectiv, dezvoltarea unor relații de parteneriat dintre parohie şi școală. În acest sens preoții din parohiile partenere proiectului (Hida, Sâncrai, Zimbor, Cuzăplac, Ruginoasa, Tămașa, Gălășeni, Țăudu, Almașu, Dragu, Fildu de Mijloc și Fildu de Sus) în perioada postului Crăciunului, au fost prezenți în școală şi au susținut activități cu elevii din școlile partenere proiectului: Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”Hida, Şcoala Gimnazială Zimbor, Şcoala Gimnazială Cuzăplac, Şcoala Gimnazială Almaşu, Şcoala Gimnazială Fildu de Mijloc, Școala Primară Tămașa. Cadrele didactice implicate în acest proiect au fost: prof. Denisa Păcurar, ed. Victoria Man, prof. Olimpia Durnea, ed. Anca Petrean, prof. Mihaela Balint și prof. Ionela Dobocan.
După oficierea slujbei de Te-deum săvârșită de către preoții implicați în proiect, Pr. Claudiu Boia, de la parohia Fildu de Mijloc, gazda proiectului din acest an, a urat bun venit tuturor participanților, mulțumindu-le tuturor, preoți, profesori și nu în ultimul rând elevi, pentru dragostea și efortul implicate în acest demers. Mai apoi, cei 150 de copii au susținut un frumos recital de colinde, prezentat de către părintele coordonator Călin Andrei Mateiu.
Partener în proiect a fost și Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Strâmba, care prin Preacuviosul Părinte Stareț Grighentie, a oferit daruri copiilor din proiect.
La final, Preacucernicul Părinte Călin Mateiu, coordonatorul Circumscripției catehetice, a mulțumit preoților şi cadrelor didactice pentru implicarea în proiectul catehetic, oferind daruri tuturor colindătorilor.

Pr. Claudiu Ionuț Boia,
Parohia Fildu de MijlocProiect catehetic „Rasună blând spre seara colinde românești”, ediția a IX-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și îndrumați de către Preacucernicul Părinte Alexandru Bande, coordonator al Circumscripției catehetice Somes, în Parohia „Sfânta Treimeˮ şi „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavrilˮ din Rus, s-a finalizat cea de-a IX-a ediție a proiectului catehetic „Rasună blând spre seara colinde românești”.
Concertul de colinde a debutat cu un Te-Deum de mulțumire săvârșit de către un sobor de preoți, după care Preacucernicul Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripției catehetice Someș a transmis mesajul de binecuvăntare al Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, apoi în fața bisericii a avut loc un moment deosebit prin reînvierea unui stravechi obicei local unic în țară și în lume, „MOȘUȚII”. Doi feciori îmbrăcați în rogoz împletit din cap până în picioare însoțiți de o ceată de feciori și fete având ceteră crează un moment de bucurie pentru belșugul anului care se încheie și speranța unui an mai bun. Apoi în biserică a urmat concertul de colinde.
La evenimentul de la Rus au fost prezenți 160 de copii, mulți dintre ei îmbrăcați în costume tradiționale, însoțiți de preoții și profesorii îndrumători, dar și de părinți care au fost prezenți în număr foarte mare să-și susțină copii, astfel încât biserica a fost neîncăpătoare.
Au participat în acest an 13 grupuri de colindători după cum urmează: Parohia Ortodoxă Rus și Școala Gimnazială nr.1 Rus – coordonatori fiind preot Bande Alexandru, prof. Teodora Mureșan și prof. Vancea Maria; Parohia Luminiș – preot Bâlc Mihai; Parohia Lemniu – preot Mureșan Vasile; Parohia Fîntînele-Rus preot –Micle Traian; Școala Gimnazială nr.1 Zalha – coordonatori prof. Almaș Anca și prof. Ciurean Ica; Școala Gimnazială nr.1 Șimișna – coordonator prof. Pop Viorica; Școala Gimnazială Coroieni – coordonator Prof. Liana Lazar; Școala Gimnazială „Gheorghe Munteanu” Poiana-Blenchii – coordonator – Conțiș Maria; Liceul Tehnologic nr.1 Gîlgău – coordonator Mateșan Cristina; Liceul Tehnologic ”Ioachim Pop” Ileanda – coordonator Voicu –Petrișor Ioana; Școala Gimnaziala nr.1 Letca – coordonator prof. Lazăr Roxana; Parohia Cristolț – preot Chis Lucian; Școala Gimnazială Lozna – prof. Alina Țolaș, iar în încheiere Marin și Petra Grad.
La final, Preacucernicul Părinte coordonator, în calitate de gazdă a adresat un cuvânt de mulțumire celor prezenți și implicați în acest proiect și partenerului care a contribuit pentru ca fiecare participant să primescă câte un mic dar, domnul primar Alexandru Pintea și Consiliul Local Rus, apoi a înmânat domnului primar Pintea Alexandru și doamnei director al Școlii Gimnaziale nr.1 Rus – Teodora Mureșan din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, diplome de merit, mulțumindu-le, astfel tuturor pentru implicarea în proiectul catehetic.
La final, toți cei prezenți la acest eveniment au colindat împreună tradiționalul colind ,,Ce vedere minunatăˮ.

Preot coordonator,
Alexandru BandeProiect catehetic „Lăudați și cântați și vă bucurați”, ediția a VIII-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Radu Barbor, la Cehu Silvaniei, s-a finalizat, duminică 16 decembrie 2018, proiectul catehetic ”Lăudați și cântați și vă bucurați”, aflat la a VIII-a ediție.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2018, având ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos, dar și împlinirea poruncilor dumnezeiești, în special iubirea celor aflați în nevoi.
Programul a debutat la orele 15, pe scena Casei de Cultură a orașului Cehu Silvaniei, în deschiderea unui eveniment mai amplu, „Festivalul de colinde tradiționale” - ediția a VIII-a, organizat de Asociația ”Plaiuri Codrenești”, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Cehu Silvaniei, Primăria Cehu Silvaniei și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. .. .
În cadrul concertului au evoluat grupuri de colindători: de la Grădinița ”Piticot” condus de doamna educatoare Covaci Elena; Parohia Cehu Silvaniei, preot Radu Barbor; copiii de la Centrul Social Multifuncțional Cehu Silvaniei, îndrumați de doamnele educatoare Monica Olăhuț și Silav Zoia; colindători de la Liceul Tehnologic ”Gheorghe Pop de Băsești” pregătiți de doamna profesor Petrenciu Ramona; copiii de la Școala Gimnazială ”Andrei Mureșanu” pregătiți de domnul profesor Bodea Marius, Parohia Motiș, preot Gheorghe Druță, ajutat de domnul Răzvan Uilecan. Invitați speciali au fost copiii de la grupa de cateheză a Parohiei Inău, preot Claudiu Bene.
Numărul participanților a fost de aproximativ 150 copii, care au fost răsplătiți cu daruri oferite de Centrul de Cultură și Artă Sălaj și de Parohia Cehu Silvaniei.
La final părintele Radu Barbor, coordonatorul Circumscripției Catehetice Cehu Silvaniei, a adresat celor prezenți mesajul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Petroniu, a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect precum și credincioșilor parohiei Cehu Silvaniei, prezenți într-un număr impresionant la acest concert.

Preot coordonator,
Radu-Marius BarborTineri sălăjeni premiați la Festivalul-Concurs de colinde și tradiții de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan”, Cluj–Napoca

Colinde autentice, tradiții și obiceiuri de Crăciun de pe Valea Barcăului, comori ale sufletului românesc, au fost puse în scenă la Festivalul-Concurs de colinde și tradiții de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan” ediția a VIII-a,care s-a desfășurat în data de 15 decembrie 2018,la Cluj–Napoca. Grupul de elevi „Spiridușii Valcăului” de la Școala Gimnazială Nr.1 Valcău de Jos, coordonați de: Prof.Ember Monica, Înv.Palcea Adina și Pr. Ember Radu, au obținut la acest Festival premiul al II-lea, din cele 13 grupuri participante.
Acești minunați elevi ne-au reprezentat cu mândrie și emoție județul, zona, portul și obiceiurile de Crăciun. Sărbători binecuvântate!

Prof. Ember Monica
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro