Ediția a III-a a festivalului „Maică, pururea Fecioară”

Cu binecuvântarea Presfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Gabriel Gârdan, consilier cultural și a Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a avut loc duminică 12 august 2012, Ediția a treia a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ”.
La ediția din acest an au participat 230 de copii din 17 parohii (Cehu Sivaniei, Jibou I, Jibou II, Hereclean, Preoteasa, Fizeș, Horoatu-Crasnei, Borza, Rus, Gâlgău, Buzaș, Pecei, Cristolț, Ciocmani, Creaca, Tihău și Valcău de Sus) reprezentând toate cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului.
Festivalul, pus sub egida Anului omagial al „Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în altarul de vară, în pădurea din vecinătatea mănăstirii, de un sobor de preoți având în frunte pe PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, al Episcopiei Sălajului. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul bisericii din Parohia Hereclean condus de către domnul dr. Mihai Iacob.
În cuvântul de învățătură Preacucernicul Părinte Silviu Boha a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în misiunea socială a Bisericii.
După agapa oferită de către maica stareță Maria Magdalena pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, în deschiderea Festivalului copii conduși de către domnul prof. Vasile Șoimușan au cântat slujba Paraclisul Maicii Domnului, apoi grupurile de copii au urcat pe scenă și pădurea a răspândit ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, prin dăruire și licărul de speranță din privire, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.
La final PC pr. lect. dr. Gabriel-Viorel Gârdan, consilier cultural al Episcopiei Sălajului, în cuvântul său și-a exprimat bucuria pentru modul în care a fost organizată această ediție a festivalului și pentru numărul mare de copii care au participat. A felicitat pe toți cei implicați în organizare, inspector pentru catehizare parohială, stareță, protopopi, coordonatori ai circumscripțiilor catehetice, preoți, profesori și elevi, a mulțumit credincioșilor care au însoțit grupurile de copii și celorlalți pelerini care și-au lăsat sufletul purtat în rugăciune pe acordurile duioase ale cântărilor închinate Maicii Domnului. De asemenea preacucernicia sa a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și păstrarea identității culturale, grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine nepieritoare a tinerelor generații.
Au fost premiați toți participanții, fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. De asemenea au fost acordate diplome de excelență doamnei prof. Susana Șomcutean, domnului prof. Oliviu Ardeleanu de la Cehu Silvaniei, domnului prof. Vasile Șoimușan și preacuvioasei maicii starețe Maria Magdalena.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăProgram de formare profesională în Germania

Episcopia Sălajului în colaborare cu Fundaţia Diakonia din Neuendettelsau, Germania, organizează în perioada septembrie 2012 - iulie 2016 un nou curs practic de formare profesională pentru îngrijitori persoane vârstnice şi bolnavi.
Programul se va derula în Germania. Iniţial va fi organizat un curs intensiv de limba germană, urmat de cursuri şi practică de specialitate. Pe perioada formării cursanţii vor beneficia de cazare şi vor fi plătiţi pentru orele de practică efectuate. De asemenea, vor beneficia de asigurări sociale şi de sănătate şi de asistenţă spirituală. La finalul perioadei de formare cursanţii vor primi o diplomă recunoscută în toate statele Uniunii Europene.
Se pot înscrie în acest proiect persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani şi având cel puţin diplomă de Bacalaureat.
Persoanele interesate sunt aşteptate la sediul Episcopiei Sălajului din Zalău, str. Avram Iancu, nr. 29A, joi 16 august 2012, ora 11.00.Evaluarea activităților desfășurate în „Tabăra catehetică” de la Mănăstirea Strâmba

Cu binecuvântarea Presfinţitului Părinte Episcop Petroniu, azi 2 august 2012, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc evaluarea activităților desfășurate în „Tabara catehetică” de la Mănăstirea Stramba.
Tabăra s-a derulat pe parcursul a patru serii în perioada 2-28 iulie 2012 și a fost coordonată de către Sectorul cultural, Biroul de catehizare din cadrul Episcopiei Sălajului și Stareţul Mănăstirii Strâmba, Arhimadrit Grighentie Oţelea.
Ultima serie a taberei a fost o reconpensă pentru copii care au obţinut premii la concursurile și proiectele derulate de Episcopia Sălajului în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Sălaj, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională, la Concursul Naţional ,,Biserica locaş de închinare”, „Captivii libertăților”, „În lumina lui Hristos”, dar şi cei care au obţinut premii la olimpiada de religie. Tinerii au fost însoțiți de către profesorii de religie: Prof. Ionuţ Ciocmărean, Prof. Marinela Roşu şi Prof. Raluca Ghiurcuţ.

Despre activitățile desfășurate în această săptămână domnul profesor Ionuț Ciocmărean ne relatează următoarele: „În această săptămână chiar dacă elevii au fost din mai multe localităţi a judeţului Sălaj: Zalău, Sîg, Năpradea, Românaşi, Poarta Sălajului, Bănişor, Cosniciu de Jos, s-au apropiat unul de celălalt foarte mult, dând slavă lui Dumnezeu prin tot ceea ce au făcut, împreună cu colegii lor mai mici pe care i-au întâlnit în tabără, însoţiţi de doamna lor învăţătoare Luluşan Alina, din Curtici, judeţul Arad. Printre activităţile frumoase desfăşurate acolo amintim: participare la slujbele oficiate în cadrul Mănăstirii, ore de cateheză, iniţieri în arta iconografică, concurs de bătut toaca, concursuri cu diferite probe având un conţinut religios, excursie ( Catedrala Episcopală ,,Înălţarea Domnului”, Zalău; Mănăstirea Bic; Băile Boghiş; Păstrăvăria de la Tusa, unde elevii fiind întâmpinaţi cu mult drag au luat cina); diferite întâlniri cu medici, măicuţe… . După o săptămână petrecută aproape de Maica Domnului, cu lacrimi în ochi, atât elevii cât şi profesorii, cu binecuvântarea Părintelui Stareţ, au participat la festivitatea de premiere, activitate desfăşurată în data de 27 iulie 2012, imediat după Sfânta Taină a Maslului în prezenţă credincioşilor prezenţi la Mănăstire.
În ziua următoare am pornit spre casă mulţumind lui Dumnerzeu pentru clipele petrecute la Mănăstire şi cu gândul că ne vom mai întoarce acolo, unde Maica Domnului ne-a fost alături”.

În tabără au participat 320 de copii. Programul zilnic s-a desfășurat sub coordonarea directă a Preacuviosului Părinte Stareț Arhimadrit Grighentie Oțelea. Pe lângă activităţile duhovniceşti copiii au fost antrenaţi în diferite activităţi intelectuale şi sportive. Pe perioada taberei s-au desfășurat și următoarele concursuri: Concurs de toacă, Concurs de cunoștințe religioase, Concursul de pictură „Micul iconar” și întreceri sportive desfășurate sub deviza „Minte curată și corp sănătos”. Copiii au fost răsplătiți cu premii și diplome din partea organizatorilor.
Multumim celor care s-au implicat: organizatori, sponsori, preoți și profesori de relige însoțitori, care au făcut ca zilele petrecute la Sfânta Mănăstire de la Strâmba să fie zile binecuvântate și folositoare pentru cei care au fost acolo.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăŞedinţa administrativă la Protopopiatul Jibou

Luni, 10 iulie 2012, a avut loc, la sediul Protopopiatului din Jibou, şedinţa administrativă lunară a preoţilor. Au fost prezenţi majoritatea preoţilor din acest protopopiat. În cadrul şedinţei, Preacucernicul Părinte Vasile Pop de la Parohia Chechiş a susţinut conferinţa cu titlul: "Istoricul rânduielii Tainei Sfântului Maslu". Au urmat discuţii pe marginea temei.
La şedinţă a fost prezent Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială în cadrul Episcopiei Sălajului, care a luat cuvântul, apreciind şi mulţumind totodată pentru activităţile catehetice desfăşurate cu copiii de către preoţii din cele două circumscripţii catehetice ale Protopopiatului Jibou.
S-au prezentat, apoi, de către Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan, probleme de ordin administrativ, economic, cultural şi social iar ca problemă liturgică s-au urmărit diferenţele dintre Liturghierul ediţiei 2000 şi cel diortosit recent, în ceea ce priveşte Liturghia Sfântului Vasile cel Mare săvârşită de un singur preot.
Următoarea şedinţă va avea loc în data de 10 august 2012 şi va avea ca temă a conferinţei: "Taina Sfântului Maslu-considerente liturgice".

Protopop Jibou
Preot Dan DreganTabără catehetică la Mănăstirea Strâmba

Cu binecuvântarea Presfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Gabriel Gârdan, consilier cultural și a Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, azi 2 iulie 2012 începe „Tabăra catehetică” la Mănăstirea Strâmba.
Aflată în al șaselea an, tabăra a devenit deja o tradiție. Cei aproape 300 de copii care vor participa la aceste tabere, sunt grupați în 4 serii, în perioada 2-28 iulie. Ea este o răsplată pentru copiii înscriși în proiectul „Hristos împărtășit copiilor” și pentru cei implicați în proiectele catehetice derulate în acest an în Episcopia Sălajului.
Programul zilnic se desfășoară sub coordonarea directă a Preacuviosului Părinte Stareț Arhimadrit Grighentie Oțelea. Timp de o săptămână tinerii vor participa la programul sfintelor slujbe săvârșie în mănăstire, la orele de cateheză, vor fi inițiați în arta iconografică și în același timp antrenați în diferite activități intelectuale și sportive. Pe perioada taberei se vor desfășura și următoarele concursuri: Concurs de toacă, Concurs de cunoștințe religioase, Concursul de pictură „Micul iconar” și întreceri sportive desfășurate sub deviza „Minte curată și corp sănătos”.
Copiii care se vor bucura de acest program în prima serie, sunt de la Șimleu Silvaniei însoțiți de către Preacucernicul Părinte Pădurean Ioan.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaProiect catehetic „DOR DE CER”, la final

Duminică 17 iunie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub atenta îndrumare a PC părinte inspector pentru catehizare parohială, Silviu Boha și a PC părinte Augustin Câmpean, coordonatorul Circumscripției catehetice Crasna, s-a încheiat proiectul ”Dor de cer” ce s-a desfășurat în biserica ”Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din parohia Peceiu, protopopiatul Șimleu Silvaniei. Au fost cuprinși în acest proiect 90 de copii însoțiți de preoții sau profesorii cateheți din 6 parohii aparținătoare acestei circumscripții catehetice: Ban - pr. Pop Pavel, Bănișor – pr. Câmpean Augustin, Horoatu Crasnei – prof. Haiduc Mihaela, Marin – pr. Ardelean Petru, Stârciu – Onica Florian și Peceiu – pr. Pușcaș Mihai.
E adevărat că anul acesta a fost dedicat tainei Sf. Maslu și întrajutorării semenilor noștri aflați în nevoi. De aceea ar putea să pară a fi o inadvertență între titlul proiectului nostru și specificul creștin al acestui an așa cum am văzut mai sus. Dar menționăm din capul locului, că atenția noastră s-a concentrat în special asupra laturii umane nevăzute, adică a sufletului, care la fel de ușor și aproape insesizabil se poate îmbolnăvi, generând dezechilibre sufletești, instabilitate emoțională dar mai ales ruperea relației noastre cu Dumnezeu.
Ținând cont de condițiile în care societatea de azi este din ce în ce mai bulversată din pricina instabilității, incertitudinii sau a ambițiilor de ordin material, omul contemporan ajunge de cele mai multe ori să nu mai aibă timp de relaționare cu semenii săi, nici cu sine însuși și nici cu Dumnezeu. Preocupat numai de partea materială a existenței sale, se produce un vid spiritual în care omul devine pe de o parte doar trup, iar pe de altă parte își pierde scopul său existențial. Cu toate că Mântuitorul nostru Iisus Hristos a spus:” nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca?... Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.”(Mt.6:31,33) totuși puțini sunt cei care mai țin cont de acest îndemn. De aceea am încercat ca prin intermediul copiilor, să ajungem la sufletul adulților și să învățăm cu toții că de multe ori ei, copiii, sunt imaginea vie a ceea ce ar trebui să devenim fiecare dintre noi. În acest sens tot Hristos zice: ”De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor.” (Mt.18:3) Așadar, copiii pot să-și trezească părinții din indiferența sau amorțeala spirituală, oferindu-le totodată posibilitatea să găsească și alte rațiuni pentru care viața merita trăită.
La această manifestare au participat și oficialitățile locale precum și numeroși credincioși care au rămas plăcut impresionați de programul susținut de către grupele de copii. La sfârșit, pr. inspector Silviu Boha, a reliefat importanța acestor activități în viața spirituală a tuturor, atât a celor mici dar și a celor mari și a felicitat pe toți cei implicați în proiect. Gazda, în persoana pr. Mihai Pușcaș, a mulțumit tuturor pentru participare și a invitat copiii și însoțitorii lor la un pahar de suc și alte delicatese pregătite special pentru ei, timp în care copiii au avut prilejul să se socializeze unii cu alții. Nu ne rămâne decât să mulțumim gazdei pentru organizare, iar participanților pentru activitatea și dăruirea lor.

Pr. Coordonator,
Câmpean AugustinFestivitate de premiere la Concursul național „Alege Școala!”, în Protopopiatul Șimleu Silvaniei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, joi 14 iunie 2012, în cadrul festivității de sfârșit de an școlar a absolvenților clasei a VIII-a ai Școlii Gimnaziale „Silvania” din Șimleu Silvaniei, a vut loc premierea câștigătorilor Concursului de creaţie „Alege Şcoala!”, etapa pe Protopopiatul Șimleu Silvaniei.
La eveniment au fost prezeți invitați din partea Episcopiei Sălajului, a Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, a Primăriei Șimleu Silvaniei, a Protopopiatului Șimleu Silvaniei, un număr impresionant de cadre didactice, copii, părinți, gazdă fiind doamna director prof. Angela Lipo.
În numele Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, Preacucernicul Părinte Inspector pentru catehizare parohială, Silviu Boha, a felicitat pe câștigători, și a menționat că trebuie cultivată legătura dintre viaţa familiei, activitatea școlară şi viaţa Bisericii. Biserica și școala sunt două instituții atât de apropiate, încât este imposibil să slujesti în Biserica și să faci abstractie de școala și invers, aceasta dacă întelegi și îți însușesti rostul lor. Motivul pentru care Biserica și școala se completează reciproc este faptul ca amândouă au în vedere omul: Biserica se ocupă de mântuirea omului, iar școala de instruirea lui.
Abandonul şcolar nu este o problemă nouă, de-a lungul timpului au fost realizate multiple cercetări pentru identificarea şi prevenirea acestuia. Odată cu trecerea timpului şi apariţia unor noi factori ce contribuie la acest fenomen negativ în rândul tinerilor, se impune implicarea tuturor factorilor ce contribuie la educaţie pentru stoparea şi eventual eradicarea acestui fenomen. Proiectul „Alege școala!” este o inițiativă de succes a Patriarhiei Române, în parteneriat cu Organizația World Vision România. Prin intermediul acestui proiect, Biserica intervine în educația copiilor aflați în situații de risc de abandon școlar, pentru a-i integra comunităţii.
Preacucernicul Părinte Inspector Patriarhal dr. Constantin Naclad, managerul general al proiectului, în cuvântul transmis cu această ocazie, a subliniat efortul Bisericii pe tărâmul educaţiei catehetice, care prin organizarea de sesiuni de formare, concursuri și tabere de creație, promovează valorile autentice în rândul tinerilor, angajând copiii şi preoţii în lupta împotriva abandonului școlar.
Domnul Octavian Filip coordonator zonal de proiect, a transmis în cuvântul său felicitări premianților și a prezentat relaţia dintre organizaţia pe care o reprezintă şi Biserica Ortodoxă Română, precizând punctele de legătură între World Vision România şi lucrarea Bisericii Ortodoxe Române.
Premiile concursului „Alege Școala!” la cele trei secțiuni: literară, artistică și multimedia au constat în: Premiul I - o tabletă, Premiul II - o cameră foto, iar Premiul III un mp4 cu reportofon. Câștigători au fost:
Secţiunea literară:
•Premiul I – Lipo Casian, Parohia Şimleu Silvaniei I
• Premiul II – Gligor Mihai, Parohia Cerîşa
• Premiul III – Sabău Lavinia, Parohia Horoatu-Crasnei
Secţiunea artistică:
• Premiul I– Şandor Iulia, Parohia Subcetate
• Premiul II– Chiş Andreea, Parohia Giurtelec
• Premiul III– Fărcaş Ionuţ, Parohia Cizer
Secţiunea multimedia:
• Premiul I – Pavel Adriana, Parohia Stârciu
• Premiul II – Mureşan Adrian, Parohia Vârşolţ
• Premiul III – Cobzaş Maria-Ioana,

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăŞedinţă administrativă la Protopopiatul Jibou

Luni, 11 iunie 2012, a avut loc, la sediul Protopopiatului din Jibou, şedinţa administrativă lunară a preoţilor. Au fost prezenţi majoritatea preoţilor din acest protopopiat. În cadrul şedinţei, Preacucernicul Părinte Silviu-Ionuţ Bocşiţan de la Parohia Buzaş a susţinut conferinţa cu titlul ,,Taina Sfântului Maslu în familia ortodoxă”. Au urmat discuţii pe marginea temei. S-au prezentat, apoi, de către Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan, probleme de ordin administrativ, economic, cultural şi social iar ca problemă liturgică s-au urmărit diferenţele dintre Liturghierul ediţiei 2000 şi cel diortosit recent, în ceea ce priveşte Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur săvârşită de un singur preot.
Următoarea şedinţă va avea loc în data de 10 iulie 2012 şi va avea ca temă a conferinţei: „Taina Sfântului Maslu-considerente liturgice”.Sesiunea a IV-a de formare în cadrul proiectului „Alege Școala!”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, în perioada 7-8 iunie 2012, la Mănăstirea Strâmba, s-a desfășurat a IV-a sesiune de formare a preoților implicați în proiectul „Alege Școala!”.
Au fost prezenți preoți din Protopopiatele Jibou și Șimleu Silvaniei, domnul Octavian Filip coordonator de zonă în acest proiect din partea World Vision România, Preacucenicul Părinte Florin Stan, inspector pentru catehizare parohială al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, formator din partea Patriarhiei Române și părintele inspector pentru catehizare parohială, Silviu Boha. Toți preoții au fost plăcut impresionați de subiectele abordate.
Peacucernicii părinți au beneficiat de o primire deosebită din partea Părintelui Stareț Arhim. Grighentie Oțelea și a viețuitorilor de aici. Ei au participat la programul liturgic al mănăstirii, iar timpul liber l-au petrecut în biblioteca mănăstirii amplasată în „Centrul spiritual-cultural Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin”. Părintele Stareț Grighentie le-a vorbit cursanților despre istoricul sfintei mănăstiri și le-a oferit cartea scrisă de preacuvioșia sa: „Mănăstirea Strâmba. Loc sfânt de îndreptare al sufletului”.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăFestivitate de premiere a câștigătorilor Concursului de creaţie „Alege Şcoala!”, în Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Petroniu, joi 7 iunie 2012, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, a vut loc premierea câștigătorilor Concursului de creaţie „Alege Şcoala!”, etapa pe Protopopiatul Zalău.
De față au fost: din partea Fundației World Vision România domnul Octavian Filip, coordonator zonal de proiect, Preacucernicul Părinte dr. lect. Gabriel Gârdan, consilier cultural al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială.
Domnul Octavian Filip, a prezentat un scurt istoric al relaţiei dintre organizaţia pe care o reprezintă şi Biserica Ortodoxă Română, precizând şi punctele de legătură între World Vision România şi lucrarea Bisericii Ortodoxe Române. Apoi a făcut aprecieri cu privire la rezultatele implementării proiectului „Alege Şcoala!”, care a facilitat organizarea de sesiuni de formare, concursuri și tabere de creație, angajarea copiilor şi a preoţilor în lupta împotriva abandonului școlar.
Preacucernicul Părinte Silviu Boha, a menționat că o educaţie adevărată, reală se fundamentează în familie, iar apoi ea se continuă în Bisercă și în şcoală. În primul rând ea se realizează prin puterea exemplului şi apoi prin cea a cuvântului. De asemenea a subliniat efortul Bisericii pe tărâmul educaţiei catehetice şi importanţa acesteia în promovarea valorilor autentice în rândul tinerilor, apreciind efortul şi rezultatele copiilor câştigători ai fazei a III-a a Concursului de creaţie „Alege Şcoala!”, dorindu-le succes la etapele următoare.
Preacucernicul Părinte lect. dr. Gabriel Gârdan, consilier cultural al Episcopiei Sălajului, în numele Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, a felicitat câștigătorii, a transmis mulțumiri organizatorilor concursului și și-a exprimat speranța că rezultatele acestui proiect vor fi durabile.

Pr. Siviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohială
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro