Şedinţă administrativă la sediul Protopopiatului Jibou

Luni, 11 ianuarie 2013, a avut loc, la sediul Protopopiatului din Jibou, cea de-a 2-a şedinţă administrativă a acestui an. În cadrul şedinţei s-a susţinut, de către părintele Cristian Pugna, de la parohia Rona, conferinţa cu titlul: „Persecutarea creştinilor şi suferinţa Bisericii creştine. Manifestări preconstantiniene de toleranţă relativă faţă de creştinism”, pe baza căreia s-au purtat, apoi, discuţii între preoţii prezenţi.
În cadrul şedinţei, Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan, a propus alegerea a patru candidaţi, din rândul preoţilor, pentru selecţionarea apărătorilor bisericeşti.
S-au dezbătut probleme de ordin cultural, economic administrativ şi social.
Ca problemă liturgică s-a dezbătut „Liturghia Sfântului Vasile cel Mare”, după Liturghierul diotornisit.
Următoarea şedinţă va avea loc în data de 11 martie şi se va susţine conferinţa cu tema: „Constantin cel Mare (306-337) convertirea sa la creştinism”.

Pr. Augustin Sălăjan
Secretar protopopescConcursul "Părintele Dumitru Stăniloae" în Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, vineri, 25 ianuarie 2013, la Liceul "Sfântul Nicolae" din municipiul Zalău s-a desfăşurat etapa eparhială a Concursului Naţional „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice”.
Concursul se organizează, în conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 8289/310 octombrie 2012, în toate eparhiile din ţară.
La concurs au participat 10 elevi de la Liceul Teologic Ortodox "Sfântul Nicolae" din Zalău. Aceşti au avut la dispoziţie trei ore pentru a elabora un eseu cu privire la viaţa şi opera Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae.
În anul 2013 se împlinesc 110 ani de la naşterea şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Dumitru Stăniloae, unul dintre cei mai importanţi teologi ai veacului al XX-lea.
Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 27 ianuarie, la catedrala episcopală "Înălţarea Domnului" din municipiul Zalău.ELEVI SĂLĂJENI PREZENȚI LA SIMPOZIONUL NAȚIONAL ”PROIECT PENTRU VIAȚĂ”- SUCEAVA, 9-11 ianuarie 2013

Asociaţia Provita în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, a organizat Simpozionul Naţional „Proiect PENTRU VIAŢĂ”, care se s-a desfăşurat la Suceava în perioada 9-11 ianuarie 2013.
La această activitate au participat 22 de judeţe din ţară, iar din Sălaj au fost prezenţi 14 elevi (10 elevi de la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, 2 elevi de la Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” Zalău și 2 elevi de la Grupul Școlar „Mihai Viteazu” Zalău) care s-au remarcat în cadrul proiectului ”Alege viața!”. Ei au fost însoţiţi de către domnul profesor de religie Ioan Ciocmărean, Şcoala Gimnazială ,,Simion Bărnuţiu” Zalău şi domnişoara profesoară de biologie Rad Ramona, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Halmăşd- responsabili în echipa proiectului.
Au fost susţinute lecţii model pe mai multe teme: ”Iluzie şi realitate. Analiza şi interpretarea cu discernământ a informaţiilor din mass media”, ”Sexualitatea. Pericolul necunoscut al metodelor contraceptive, al bolilor cu transmitere sexuală. Consecinţele fizice şi morale ale avortului”, ”Capcanele adolescenţei: drogurile, alcoolul, fumatul – efectul nociv al acestor vicii asupra creşterii şi dezvoltarii armonioase a adolescenţilor”, ”Dragostea. Conştientizarea şi analizarea trăirilor specifice adolescenţe”, ”Soluţii – nevoia unor adevărate modele”, de către trainerii specializaţi- lector Gabriela Alexandru și lector Leonard Vancu. Totodată, prin dezbaterile iniţiate, va putea fi fructificată experienţa formatorilor din ţară care au început deja derularea proiectului cu rezultate încurajatoare.
Mulțumim părintelui protopop de la Șimlei Silvaniei, Dan Haiduc, pentru sprijinul financiar care a făcut posibilă această deplasare.

Inspector de specialitate,
Prof. Claudia BohaArhiepiscopul Epifanie Norocel a trecut la cele veşnice

Luni, 7 ianuarie, a trecut la Domnul vrednicul de pomenire Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.
Născut la 14 decembrie 1932, în localitatea Mălini, judeţul Suceava, ÎPS Epifanie, a studiat la Seminariile Teologice de la Mănăstirea Neamţ şi Curtea de Argeş şi, apoi, la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti şi la Academia Teologică din Sofia, unde a obţinut licenţa. Înaltpreasfintia Sa a urmat cursuri de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti si la Academia Duhovnicească din Moscova-Zagorsk.
La 16 octombrie 1975, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, iar la 25 aprilie 1982 a fost ales Episcop al Buzăului. Pe 8 noiembrie 2009 a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei.„COLIND ŞI DAR DIN SUFLET DE COPIL”, Ediția a IV-a

Duminică, 23 decembrie 2013, cu binecuvântarea Presfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea precucernicului părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a preacucernicului părinte Daniel Blaj, coordonatorul Circumscripției catehetice Zalău, în parohia Creaca s-a desfăşurat a patra ediţie a proiectului „Colind şi dar din suflet de copil”.
La această ediţie au participat copiii de la grupele catehetice ale parohiilor Brebi, Creaca şi Borza. Concertul a debutat prin slujba vecerniei la care au participat preoţii care au însoţit grupele de copii. După slujba vecerniei a urmat un moment special prezentat de către copii de la grădiniţa din cadrul Școlii Gimnaziale „Marcus Aurelius” din Creaca, coordonaţi de doamna educatoare Păcurar Veronica. Ei au prezentat un program de colinde şi poezii dezvoltând tema Naşterii Domnului. În continuare, copiii de la grupele de catehizare au prezentat o serie de colinde tradiţionale precum şi poezii, dar şi lecturi neotestamentare legate de sarbătoarea Naşterii Domnului.
La final, toţi cei 80 de copii prezenţi au fost răsplătiţi cu daruri oferite de Parohia Ortodoxă Creaca.

Pr. Daniel Blaj,
Coordonator al Circumscripţiei catehetice ZalăuProiect catehetic „COLINDE DIN BĂTRÂNI”

Cu binecuvântarea Presfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea precucernicului părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în duminica dinaintea Naşterii Domnului,la Parohia Ortodoxă Treznea s-a finalizat proiectul catehetic intitulat „Colinde din bătrâni”. Copiii au realizat icoane pe sticlă şi obiecte decorative pentru bradul de Crăciun, pe care le-au expus în biserica din Treznea unde vor rămâne pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.
Au participat grupele catehetice din parohiile Treznea şi Bozna, însumând un număr de 150 copii. Aceştia au activat şi la Sfânta Liturghie, dând răspunsurile liturgice. Credincioşii parohiei au fost prezenţi într-un număr mare, apreciind atât colindele, cât şi expoziţia de icoane.
La final preacucernicul părinte Blaj Daniel, coordonator al Circumscripției catehetice Zalău, a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit pentru domnul primar Stanciu Ionuţ Emanuel și părintelui Ştirb Ionuţ pentru activitatea desfăşurată în cadrul acestui proiect.
Toți copiii prezenți au primit daruri din partea partenerilor din proiect.

Pr. Daniel BlajNoi proiecte catehetice la final

Duminică 23 decembrie 2012, cu binecuvântarea Presfinţitului Părinte Episcop Petroniu şi sub coordonarea Precucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţiile catehetice Zalău și Șimleu Silvaniei se vor finaliza trei proiecte catehetice.
1. „COLINDE DIN BĂTRÂNI”, la biserica din Parohia Ortodoxă Treznea.
Vor participa copiii de la grupele de cateheză din parohiile Treznea şi Bozna și elevii Școlii Gimnaziale Treznea.
2. „COLIND ŞI DAR DIN SUFLET DE COPIL”, Ediția a IV-a, la biserica din Parohia Ortodoxă Creaca.
Vor participa copiii de la grupele de cateheză ale parohiilor Brebi, Creaca, Borza, Poarta Sălajului, Hida și copii de la grădiniţa din cadrul şcolii Marcus Aurelius din Creaca
3. „NAȘTEREA DOMNULUI, PRILEJ DE BUCURIE SFÂNTĂ”, Ediția a II-a, la Parohia „Sfântul Mucenic Pantelimon” Șimleu Silvaniei.
Vor participa copii de la parohiile: Sfântul Mucenic Pantelimon” Șimleu Silvaniei și Cehei și de la Școlile Gimnaziale „Silvania”, „Horea” și Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Șimleu Silvaniei.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha"Slobozâ-ne gazdă în tindă", Ediţia a II-a

Duminică, 16 decembrie, la catedrala episcopală "Înălţarea Domnului" din municipiul Zalău a avut loc ultima manifestare din cadrul ediţiei a doua a proiectului catehetic "Slobozâ-ne gazdă în tindă".
Cu această ocazie, copiii care participă la activităţile catehetice organizate la catedrala episcopală au prezentat la finalul sfintei liturghii o scenetă având ca subiect Naşterea Domnului şi un concert de colinde. Cu aceeaşi ocazie s-au pus în vânzare felicitări realizate de copii, banii obţinuţi fiind folosiţi pentru susţinerea activităţilor filantropice.
La activităţile catehetice desfăşurate la catedrala episcopală sub coordonarea Părintelui Gabriel Gârdan, Consilier Cultural al Episcopiei Sălajului, cu implicarea profesorilor voluntari: Anca Inceu, Raluca Ghiurcuţ, Marinela Roşu, Dana Rus şi Ionuţ Cuiocmărean, participă săptămânal peste 120 de copii din municipiul Zalău. Pe lângă activităţile strict catehetice se derulează şi activităţi social-educative, parte a proiectului de educaţie social-filantropică "Îngeraşii şterg lacrimi". Dintre acestea amintim: Mâini lucrătoare - inimi rugătoare, Găseşte-ţi bunicul/bunica, Împreună reuşim ..., Copil ca tine sunt şi eu, Dăruind vei dobândi, ş.a..„LARG DESCHIDEŢI POARTA SUFLETELOR VOASTRE”, Ediţia a III-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea preacucernicului părinte Silviu Boha, inspector pentru cateheza parohială şi sub îndrumarea preacucernicului părinte Claudiu Popiţ, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Nuşfalău, duminică 16 decembrie 2012, la biserica parohială din Cerîşa s-a finalizat proiectul catehetic După săvârşirea slujbei vecerniei s-a desfăşurat un frumos moment artistic alcătuit din colide şi poezii religioase la care au participat 180 de copii din parohiile Cerîşa, Marca, Porţi, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Nuşfalău, Halmăşd, Ip şi Plopiş. Copii au fost pregătiţi de preoţii parohi în colaborare cu profesorii de religie Gabriel Gozman Pop, Livia Gligor, Marius Roşan şi de d-nele învăţătoare Maria Butcovan, Felicia Ardelean, Liliana Ola de la şcolile gimnaziale aflate pe raza parohiilor menţionate. Prin colindul cântat din suflet curat de copil şi prin portul popular prezentat specific văii Barcăului, copii au împletit armonios credinţa strămoşească cu tradiţia poporului roman. Proiectul s-a realizat în parteneriat cu primăria comunei Halmăşd reprezentată de domnul primar Gavril Puşcaş.
La finalul activităţii, preacucernicul părinte Claudiu Popiţ, a mulţumit tuturor celor implicaţi în acest proiect, a oferit din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu diploma de merit partenerilor din proiect, arătând preocuparea Episcopiei Sălajului pentru implicatrea copiilor în viața Bisericii. Copiii prezenți au fost recompensaţi cu cadouri din partea partenerilor din proiect.

Pr. Claudiu Popiț,
Coordonator Circumscripția catehetică Nușfalău„IATĂ VIN COLINDĂTORI”, Parohia Cristolț

Sărbătoarea venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu „la plinirea vremii” - Crăciunul, este un moment care aduce multă bucurie duhovnicească tuturor creştinilor, indiferent de vârsta pe care o au. Această stare de bucurie prilejuită de Naşterea Domnului Iisus Hristos, a fost simţită de credincioşii Parohiei Ortodoxe Cristolţ, duminică 16 decembrie 2012, prin participarea la un program de colinde şi poezii de Crăciun, intitulat „IATĂ VIN COLINDĂTORI” organizat de Parohia Cristolţ, în cadrul proiectului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”.
După săvârşirea Sfintei Liturghii a avut loc programul de crăciun, la care au participat în calitate de invitaţi elevii Şcolii Gimnaziale Gârbou, pregătiţi de domnul profesor de religie Victor Dângă, elevii de la Şcoala Gimnazială Năpradea, pregătiţi de domnul profesor de religie Ioan Cernucan şi bineînţeles gazdele, elevii Şcolii Gimnaziale Cristolţ, pregătiţi de preotul Lucian Chiş.
Evenimentul se înscrie în cadrul activităţilor pe care Parohia Cristolţ le desfăşoară ca urmare a parteneriatului cu Episcopia Sălajului, Şcoala Gimnazială Cristolţ şi Şcoala Gimnazială Gârbou.

Preot Lucian Chiş
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro