Sesiuni de formare în cadrul Proiectului „Alege Școala!”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, la Mănăstirea Strâmba, în perioada 9 -11 aprilie 2013, s-au finalizat sesiunile de formare ale preoților și profesorilor de religie din Episcopia Sălajului, angrenați în Proiectul „Alege Școala!” derulat de Patriarhia Română.
Proiectul este un parteneriat între Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România și are ca scop principal prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, dar şi prevenirea delicvenţei juvenile, prin dezvoltarea unor soluţii alternative de tip „şcoala de duminică“.
La sesiunile de formare au participat preoți și profesori de religie din Protopopiatele: Zalău, Șimleu Silvaniei și Jibou. Cursurile de formare au fost susținute de către PC Pr. Florin Stan, formator în cadrul proiectului național și s-au desfășurat în clădirea Centrului Cultural Spiritual „Sf. Pahomie de la Gledin”. La formare a fost prezent și domnul Octavian Filip, coordonatorul zonal al proiectului, din partea World Vision România.
La final preoților implicați în proiect li s-au oferit diplome de participare de către organizatori.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaFestivalul de pricesne "Aproape de cer"

Vineri, 5 aprilie 2013, la Catedrala "Înălţarea Domnului" din municipiul Zalău, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului de pricesne "Aproape de cer". Festivalul a fost organizat de Episcopia Sălajului în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Şcoala Generală "Simion Bărnuţiu" din municipiul Zalău. Au participat peste 200 de copii care au încântat prin frumuseţea, curăţia şi gingăşia lor. La final fiecare învăţătoare şi fiecare copil au fost premiaţi de către Episcopia Sălajului.
Festivalul a făcut parte din acţiunile organizate în cadrul parteneriatului dintre Episcopia Sălajului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj în cadrul programului "Săptămâna altfel".

pr. Gabriel GârdanElevul Eusebiu Rus a câștigat etapa mitropolitană a concursului „Dumitru Stăniloae”

Elevii și studenții teologi din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului au participat joi, 14 martie, la etapa mitropolitană a Concursului Național „Dumitru Stăniloae”. Concursul s-a desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, începând cu ora 10.
Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău a fost reprezentat de către elevul Eusebiu Rus, pregătit de PC pr. prof. Claudiu Boia. Acesta a obținut premiul I și va participa la faza națională ce se va desfășura pe 14 mai la Patriarhia Română.

pr. Gabriel GârdanȘedință adminstrativă lunară la Protopopiatul Jibou

Luni, 11 martie 2013, a avut loc la sediul Protopopiatului Jibou, a treia şedinţă administrativă din acest an. Au fost prezenţi majoritatea preoţilor. Preacucernicul Părinte Constantin Andrei Coste de la Parohia Poiana Blenchii a susţinut prelegerea cu titlul: ,,Constantin cel Mare(306-337)-convertirea sa la creştinism”. Au urmat discuţii pe marginea acestei teme. S-au prezentat, apoi, probleme de ordin administrativ, economic, cultural şi social. Ca problemă liturgică, s-a discutat „Învăţătura despre dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfinţite” din Liturghierul diortosit.
Cu această ocazie s-au distribuit: Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la duminica ortodoxiei, Anuarul Episcopiei Sălajului(anul V, 2012), volumul 8, serie nouă din Părinţi şi Scriitori Bisericeşti–Eusebiu de Cezareeea, Viaţa împăratului Constantin şi alte scrieri precum și circulara Episcopiei Sălajului privind disciplina financiară în parohii.
La final au fost felicitaţi preoţii care-şi serbează ziua de naştere în această lună, iar părintele protopop Dan Dregan a transmis doamnelor preotese din parohiile de pe cuprinsul Protopopiatului Jibou câte o felicitare-icoană, cu ocazia zilei de 8 martie.
Următoarea şedinţă va avea loc miercuri, 10 aprile 2013; în cadrul acesteia se va trata tema:,,Edictul de la Milano (313) şi urmările lui”.Pragram catehetic dedicat mamei

Joi 7 martie 2013 la ora 17, la Capela Sfântul Ioan Botezătorul din Zalău, sub îndrumarea preacucernicului părinte Avram Ioan, copii de la grupa de cateheză și de la „Liceul de Artă „Ion Sima” din Zalău, pregătiți de către: domnul învățător Pop Chirilă, doamnele profesoare Achim Maria și Ioana Ilea și domnul profesor Stejerean Eugen au sustinut un frumos program artistic dedicat mamei.
La final copiii au fost răsplătiți cu daruri de către organizatori.Eco-Mărțișorul

În perioada 24 februarie - 8 martie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, Asociaţia Filantropia Porolissum în parteneriat Liceul de artă Ioan Sima din Zalău şi Liceul Teologic Sfântul Nicolae, derulează Proiectul Social Educativ „Eco-Mărţişorul”.
Pe lângă dezvoltarea abilitãţilor practice ale elevilor, încurajearea acţiunilor de voluntariat şi de implicare socială, proiectul are ca obiectiv major strângerea de bani în vederea constituirii unui fond de burse pentru elevii eminenţi care se confruntă cu situaţii de risc social.
În anul 2012, 6 elevi au beneficiat lunar de burse din fondurile obținute în acest proiect.
Cumpărând un mărţişor confecţionat de elevii din cele două licee, aveţi posibilitatea să susţineţi şi în acest an, copii care au nevoie de aceste burse pentru finalizarea studiilor.Şedinţă administrativă la sediul Protopopiatului Jibou

Luni, 11 ianuarie 2013, a avut loc, la sediul Protopopiatului din Jibou, cea de-a 2-a şedinţă administrativă a acestui an. În cadrul şedinţei s-a susţinut, de către părintele Cristian Pugna, de la parohia Rona, conferinţa cu titlul: „Persecutarea creştinilor şi suferinţa Bisericii creştine. Manifestări preconstantiniene de toleranţă relativă faţă de creştinism”, pe baza căreia s-au purtat, apoi, discuţii între preoţii prezenţi.
În cadrul şedinţei, Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan, a propus alegerea a patru candidaţi, din rândul preoţilor, pentru selecţionarea apărătorilor bisericeşti.
S-au dezbătut probleme de ordin cultural, economic administrativ şi social.
Ca problemă liturgică s-a dezbătut „Liturghia Sfântului Vasile cel Mare”, după Liturghierul diotornisit.
Următoarea şedinţă va avea loc în data de 11 martie şi se va susţine conferinţa cu tema: „Constantin cel Mare (306-337) convertirea sa la creştinism”.

Pr. Augustin Sălăjan
Secretar protopopescConcursul "Părintele Dumitru Stăniloae" în Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, vineri, 25 ianuarie 2013, la Liceul "Sfântul Nicolae" din municipiul Zalău s-a desfăşurat etapa eparhială a Concursului Naţional „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice”.
Concursul se organizează, în conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 8289/310 octombrie 2012, în toate eparhiile din ţară.
La concurs au participat 10 elevi de la Liceul Teologic Ortodox "Sfântul Nicolae" din Zalău. Aceşti au avut la dispoziţie trei ore pentru a elabora un eseu cu privire la viaţa şi opera Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae.
În anul 2013 se împlinesc 110 ani de la naşterea şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Dumitru Stăniloae, unul dintre cei mai importanţi teologi ai veacului al XX-lea.
Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 27 ianuarie, la catedrala episcopală "Înălţarea Domnului" din municipiul Zalău.ELEVI SĂLĂJENI PREZENȚI LA SIMPOZIONUL NAȚIONAL ”PROIECT PENTRU VIAȚĂ”- SUCEAVA, 9-11 ianuarie 2013

Asociaţia Provita în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, a organizat Simpozionul Naţional „Proiect PENTRU VIAŢĂ”, care se s-a desfăşurat la Suceava în perioada 9-11 ianuarie 2013.
La această activitate au participat 22 de judeţe din ţară, iar din Sălaj au fost prezenţi 14 elevi (10 elevi de la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, 2 elevi de la Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” Zalău și 2 elevi de la Grupul Școlar „Mihai Viteazu” Zalău) care s-au remarcat în cadrul proiectului ”Alege viața!”. Ei au fost însoţiţi de către domnul profesor de religie Ioan Ciocmărean, Şcoala Gimnazială ,,Simion Bărnuţiu” Zalău şi domnişoara profesoară de biologie Rad Ramona, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Halmăşd- responsabili în echipa proiectului.
Au fost susţinute lecţii model pe mai multe teme: ”Iluzie şi realitate. Analiza şi interpretarea cu discernământ a informaţiilor din mass media”, ”Sexualitatea. Pericolul necunoscut al metodelor contraceptive, al bolilor cu transmitere sexuală. Consecinţele fizice şi morale ale avortului”, ”Capcanele adolescenţei: drogurile, alcoolul, fumatul – efectul nociv al acestor vicii asupra creşterii şi dezvoltarii armonioase a adolescenţilor”, ”Dragostea. Conştientizarea şi analizarea trăirilor specifice adolescenţe”, ”Soluţii – nevoia unor adevărate modele”, de către trainerii specializaţi- lector Gabriela Alexandru și lector Leonard Vancu. Totodată, prin dezbaterile iniţiate, va putea fi fructificată experienţa formatorilor din ţară care au început deja derularea proiectului cu rezultate încurajatoare.
Mulțumim părintelui protopop de la Șimlei Silvaniei, Dan Haiduc, pentru sprijinul financiar care a făcut posibilă această deplasare.

Inspector de specialitate,
Prof. Claudia BohaArhiepiscopul Epifanie Norocel a trecut la cele veşnice

Luni, 7 ianuarie, a trecut la Domnul vrednicul de pomenire Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.
Născut la 14 decembrie 1932, în localitatea Mălini, judeţul Suceava, ÎPS Epifanie, a studiat la Seminariile Teologice de la Mănăstirea Neamţ şi Curtea de Argeş şi, apoi, la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti şi la Academia Teologică din Sofia, unde a obţinut licenţa. Înaltpreasfintia Sa a urmat cursuri de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti si la Academia Duhovnicească din Moscova-Zagorsk.
La 16 octombrie 1975, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, iar la 25 aprilie 1982 a fost ales Episcop al Buzăului. Pe 8 noiembrie 2009 a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro