Teologul Radu Preda va conferenția la Zalău

Joi, 5 decembrie 2013, în sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, va conferenția teologul clujean Radu Preda, conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Sălaj,Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj,Asociația culturală JAD,Asociația Scriitorilor din Sălaj,
Cenaclul literar Silvania,Episcopia Sălajului și Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău.Proiect catehetic „Nu uita că eşti român”

De ziua Naţională a României, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, la Parohia Ortodoxă Borza s-a finalizat proiectul catehetic „Nu uita că eşti român”.
Proiectul constituie un parteneriat între Episcopia Sălajului, parohile Creaca și Borza şi Școlile Gimnaziale Creaca și Borza.
Proiectul a avut ca scop stimularea şi menţinerea sentimentelor patriotice în conştiinţa credincioşilor acestei parohii, precum şi conştientizarea identităţii noastre naţionale. Programul a fost precedat de săvârşirea Sfintei Liturghii, iar copii implicaţi au dat răspunsurile liturgice. A urmat apoi intonarea imnului de stat şi o scurtă prezentare a evenimentelor istorice evocate, pregătită de Taloş Raluca, elevă în clasa a VIII a la şcoala Generală Marcus Aurelius din Creaca. Copiii au interpretat apoi o serie de cântece patriotice şi colinde. De asemenea, copiii de la Grădiniţa din cadrul şcolii menţionate au recitat câteva poezii cu caracter istoric. La final părintele Blaj Daniel, coordonator al Circumscripţiei catehetice Zalău a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Petroniu diplome de apreciere preotului paroh Oancea Cristian, domnului învăţător Ience Traian şi doamnei educatoare Marinescu Ana. Toți copii implicați în proiect au fost răsplătiţi cu daruri din partea preotului paroh.,,Suflet de artist” la Festivalul Naţional ,,Tradiţiile populare - o şansă la egalitate”, Bistriţa

Există în viaţa noastră momente pentru care merită să lupţi, momente în care simţi că tu, dascălul, nu ţi-ai greşit vocaţia, momente în care sufletul tău este atât de plin, încât ţi se revarsă printre lacrimi…
Tradiţiile populare alături de biserică şi de credinţă reprezintă un mod înălţător de a-ţi cunoaşte şi de a-ţi exprima identitatea.
Un astfel de moment l-am trăit împreună cu grupul de copii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei, căruia noi i-am spus ,,Suflet de artist”, pe scena Festivalului Naţional de Folclor pentru Tineri cu Dizabilităţi ,,Tradiţiile - o şansă la egalitate” care a avut loc la Bistriţa sâmbătă, 26 octombrie, în cadrul proiectului cu acelaşi nume iniţiat de Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 Bistriţa şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional .
Echipa de proiect, formată din manager proiect Vass Imola Doris (director CSEI Nr. 1 Bistriţa), asistent proiect Moldovan Georgeta Mariana, coordonator grup copii cu dizabilităţi Semerean Ancuţa Veronica şi coordonator voluntari Moldovan Diana, împreună cu tot colectivul de profesori ai şcolii, dar şi cu invitaţii de onoare, au reuşit să organizeze o manifestare extraordinară, plină de culoare şi surprize plăcute .
Pe scena din Bistriţa, unde s-a desfăşurat festivalul, copiii cu cerinţe educaţionale speciale de la mai multe şcoli de profil din judeţele Bistriţa- Năsăud, Bihor, Cluj şi Sălaj au fost valorizaţi la maxim, iar momentele pregătite cu multă dăruire împreună cu profesorii lor au stărnit ropote de aplauze din partea celor prezenţi în sală.
Fie că a fost vorba de secţiunea interpretare, dans popular, sau obicei, s-a văzut dăruire, seriozitate şi dragoste. Numai oamenii cu suflet mare, cu credinţă şi nădejde în Dumnezeu pot insufla copiilor atâta pasiune pentru tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti, pentru cântecul şi portul popular. Cu atât mai mult, dacă este vorba de copii speciali ca ai noştri. Am fost impresionat până la lacrimi de mândria cu care ei îşi purtau costumele, şi cât de frumoşi erau cu toţii, cu feţişoarele îmbujorate de emoţie şi cu ochii strălucitori la parada costumelor populare care s-a desfăşurat de la CSEI NR. 1 Bistriţa şi până în centrul oraşului.
Cu mândrie ne-am purtat şi noi, profesorii de la CSEI Şimleu Silvaniei costumele populare, costume de colecţie, pentru care îi mulţumim doamnei profesoare Florica Puşcaş Chişiu, colega noastră, dar şi doamnei maistru-instructor Pop Onorica. Am fost mândri că alături de elevii noştri putem reprezenta învăţământul special salajean la o astfel de manifestare, şcoala noastră fiind şi partener în acest proiect, alături de Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud, Primăria Municipiului Bistriţa, Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa – Năsăud, Asociaţia „Impact” Bistriţa, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Oradea, Asociaţia „CES” Oradea.
,,Suflet de artist” a fost prezent pe scena festivalului cu un obicei popular din zona Valcău de Jos, copiii reuşind să aducă în faţa juriului un crâmpei din viaţa satului sălajean, o clacă a torsului la care se adună fetele harnice şi feciorii veseli, dar şi bătrânii cumpătaţi, cu expresiile lor specifice zonei, cu cântecul şi jocul, cu glumele şi râsetele care însoţesc astfel de întâlniri ,, de lucru”.
Juriul format din oameni de cultură ai Bistriţei, a apreciat prestaţia copiilor noştri şi a acordat grupului ,, Suflet de artist’’ de la CSEI Şimleu Silvaniei, coordonat de profesorii Fiţ Gabriela, Faragău Voichiţa, Pavel Florica, Chesăuan Viorela Gabriela şi Ciocmărean Ioan, Premiul I, pentru care copiii au fost extraordinar de încântaţi mulţumind lui Dumnezeu pentru reuşita lor.
În tot demersul nostru, am fost sprijiniţi permanent de doamna director, profesor Faur Mariana Adriana, un om deosebit, care a încurajat şi încurajează în continuare participarea la astfel de evenimente culturale, unde pot fi văzuţi, auziţi, apreciaţi şi încurajaţi copiii noştri speciali. Şi acesta a fost un festival, într-adevăr, al lor.
De asemenea îi mulţumim pentru implicare şi domnului inspector de specialitate profesor psihopedagog Ianc Petru Ioan, care a fost prezent la majoritatea evenimentelor din viaţa şcolii, încurajându-i şi susţinându-i atât pe elevi cât şi colectivul de cadre didactice, în desfăşurarea acestor activităţi cu impact deosebit în comunitate.
Ce pot să spun în final este că avem copii minunaţi, am colegi minunaţi, şi ne-am făcut prieteni minunaţi la Bistriţa. Dumnezeu a fost cu noi şi de data aceasta luminându-ne sufletul şi mintea spre a da Slavă Lui.
Mulţumim, CSEI Nr. 1 Bistriţa, şi sperăm că ,,Tradiţiile populare- o şansă la egalitate” să continue mulţi ani de acum înainte.

Prof. Ciocmărean IoanProiect catehetic „SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA OCROTITOAREA NOASTRĂ”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Petroniu, sub coordonarea părintelui Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea părintelui prof. Cosmin Porcar, coordonatorul Circumscripției catehetice Șimleu-Silvaniei, în perioada 25 septembrie - 18 octombrie s-a derulat proiectul catehetic „Sfânta Cuvioasă Parascheva ocrotitoarea noastră”.
Proiectul a au avut ca scop promovarea valorilor religioase, creşterea şi desăvârşirea nivelului spiritual al copiilor prin cunoaşterea vieții Sfintei Cuvioase Parascheva - aceasta fiind model de rugăciune și milostenie, dar și punerea în practică a învățăturilor bisericii.
Prima etapă a proiectului s-a finalizat la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Șimleu Silvaniei unde 100 de copii de la toate parohiile din orașul Șimleu Silvaniei, pregătiți de profesorii de religie Mandiuc Luminița, Pop Marius și Porcar Cosmin, au prezentat în fața credincioșilor un frumos program artistic. S-au prezentat două scenete și pricesne care au avut ca temă viața Sfintei Cuvioase Parascheva. La final toți copiii participanți au primit daruri de la organizatori și împreună cu toți credincioșii au participat la o agapă organizată în cinstea Sfintei Parascheva.
Proiectul s-a finalizat azi 18 octombrie 2013. Copiii de la Școala Gimnazială „Silvania” Șimleu Silvaniei, implicați în proiect, împreună cu părintele prof. Cosmin Porcar au vizitat biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, aici există veșminte ale sfintei. După ce s-au închinat, preacucernicul părinte a evidenţiat viaţa curată şi lepădarea de cele lumeşti ale Sfintei Cuvioase Parascheva, care şi-a potrivit viaţa după spusele Mântuitorului pe Muntele Fericirilor: „Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu“.
În continuare copii au participat la Școala Gimnazială „Silvania” la vernisajul expoziției de desene dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăAL VI-LEA CONGRES NAŢIONAL „HRISTOS ÎMPĂRTĂŞIT COPIILOR”

În periada 16-18 septembrie 2013, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Centrul pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii Caraiman, a avut loc al VI-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor”. La congres au fost prezenţi pe lângă inspectorii responsabili de catehizarea copiilor şi tinerilor şi invitaţi din mai multe ţări.
În deschidere a fost citit mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Misiunea Bisericii în educaţia religios-morală a copiilor şi tinerilor”. Apoi, inspectorii eparhiali pentru catehizare, au prezentat rapoartele de activitate ale fiecărei eparhii pe anul în curs. S-au prezentat rezultatele Concursului „Bucuria de a fi creștin”, rezultatele proiectului „Alege Școala!” și al proiectului „Calea mântuirii”.
Prioritățile întâlnirii au fost acelea de a dezvolta idei noi prin care să se amplifice activitatea catehetică, pentru a oferi copiilor și tinerilor şansa de a se apropia mai mult de Biserică, cu speranţa de a le deschide calea spre valorile credinţei şi moralei creştine.
S-au dezbătut soluţiile şi planurile pentru viitor și s-au trasat principalele coordonate ale programelor educative de catehizare pentru anul 2014.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăMesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la deschiderea anului școlar

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat elevilor, părinților şi profesorilor, cu ocazia deschiderii anului şcolar 2013-2014


Educaţia copiilor şi a tinerilor trebuie să fie în permanenţă o prioritate naţională, întrucât fără educaţie o societate nu poate evolua nici social şi nici spiritual sau moral.

Biserica Ortodoxă Română are legitimitate istorică în domeniul educaţiei, fiind prima instituţie a poporului român care a contribuit considerabil la organizarea şi dezvoltarea educaţiei şi a culturii naţionale. Primele şcoli şi tipografii din ţara noastră au fost înfiinţate de Biserică, iar primele opere cultural-artistice reprezentative au fost inspirate de credinţa cultivată de Biserică.

Şi astăzi, valorile educaţionale oferite de Biserică prin educaţia religioasă din şcoli sunt foarte necesare, mai ales în această perioadă de secularizare a societăţii româneşti, întrucât ele reprezintă pentru tineri un reper spiritual esenţial şi un liant existenţial între toate cunoştinţele dobândite prin studiul celorlalte discipline. Actul educațional presupune implicare şi responsabilitate, corectitudine şi fidelitate faţă de idealurile unei educaţii integrale şi permanente. Nu pot fi înlocuite valorile constante ale educaţiei religioase, cu modele efemere ale umanismului autosuficient şi antireligios, pentru a susţine o pretinsă emancipare bazată pe vidul spiritual al secularizării, care provoacă în om un deficit de transcendenţă şi de umanitate.

Educaţia religioasă şi morală îl învaţă pe copil şi pe tânăr iubirea faţă de Dumnezeu şi de oameni, credinţa, speranţa şi solidaritatea, dreptatea şi recunoştinţa faţă de părinţi şi faţă de binefăcători, dărnicia şi hărnicia, sfinţenia vieţii şi valoarea eternă a fiinţei umane.

De aceea, conştiinţa creştină şi naţională ne îndeamnă să privim cu multă responsabilitate şi gravitate situaţia actuală a educaţiei, care înregistrează o degradare progresivă a rezultatelor actului educaţional în rândul tinerilor şi plasează România între ţările europene cu un procent semnificativ de abandon şcolar şi delicvenţă juvenilă.

În acest sens, este necesară o intensificare a conlucrării tuturor factorilor implicaţi în educaţie: statul, societatea civilă, părinţii, elevii şi dascălii, centrele eparhiale şi parohiile, pentru a reduce efectele negative ale crizei contemporane şi pentru a promova principii educaţionale sănătoase, astfel încât educaţia să devină o prioritate naţională constantă, o bază solidă a evoluţiei noastre spre un viitor mai bun.

Începutul unui nou an şcolar, pe lângă momentul festiv şi al bucuriei că o nouă generaţie păşeşte pentru prima dată pragul şcolii, ne reaminteşte că educaţia este un drept fundamental al societăţii contemporane, care trebuie însă protejat şi promovat, pentru a oferi copiilor imaginea frumoasă a şcolii româneşti, pentru a reda profesorilor prestigiul şi demnitatea socială a profesiei de pedagog, iar părinţilor încrederea că nu există investiţie mai mare pentru viitorul copiilor decât educaţia sănătoasă, ancorată în valorile eterne ale credinţei cultivate şi transmise.

La început de nou an şcolar felicităm şi binecuvântăm pe toţi elevii şi profesorii şi ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Învăţătorul lumii, să caute cu milostivire asupra şcolarilor şi să le trimită în inimi, în minte şi în grai, duhul înţelepciunii şi al înţelegerii, al cunoaşterii şi al ştiinţei, al credinţei şi al evlaviei, dăruindu-le lumina cunoștinţei Sale, spre dobândirea a toată învăţătura cea bună şi folositoare!

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
(16 septembrie 2013)

Sursa: www.basilica.roEtapa eparhială a Concursului Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul”,

Episcopia Sălajului a organizat etapa eparhială a Concursului Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul”, ediţia a VI-a, 2013 duminică, 15 septembrie 2013, începând cu orele 18.00, la Catedrala episcopală „Înălţarea Domnului” din municipiul Zalău.
La această etapă au participat corurile „Lumină lină!” - Parohia Sfânta Vineri, „Gloria Dei”, - Parohia Sfântul Ștefan și „Bunavestire” - Parohia Adormirea Maicii Domnului toate din Zalău și corul „Armonia” din Șimleu Silvaniei. Partenerul Episcopiei Sălajului în realizarea acestui eveniment este Centrul de Cultură și Artă a Județului Sălaj.
Printre piesele corale care au fost interpretate de corurile înscrise în concurs s-au numărat: Bine ești cuvântat Doamne, Vrednică ești, Cămara Ta, troparul nașterii Domnului, irmosul paștilor, troparul adormirii Maicii Domnului, irmosul adormirii Maicii Domnului, Rugăciune, O Fecioară Marie, Pe domnul lăudați.
Juriul a fost prezidat de către Preacucernicul Părinte Profesor Dr. Vasile Stanciu, titularul catedrei de muzică bisericească și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Etapa mitropolitană a concursului va fi organizată joi, 26 septembrie, la Cluj-Napoca. Episcopia Sălajului va fi reprezentată de corul „Lumină lină!” al Parohiei Sfânta Vineri,care a câștigat etapa eparhială.

pr. Gabriel GârdanTabără cazehetică la mănăstirea Strâmba

În perioada 1-6 iulie 2013, o parte din elevii Episcopia Sălajului, care au avut rezultate deosebite la olimpiada de religie şi la concursul naţional "Biserica, locaş de închinare” au trăit clipe de neuitat în grădina Maicii Domnului, la Sfânta Mănăstire Strâmba. Tabăra s-a desfăşurat cu binecuvântarea P.S. Petroniu Episcopul Sălajului şi sub purtarea de grijă a Părintelui Stareţ Arhimandritul Grighentie Oţelea. Profesorii însoţitori, Cerchezan Luminiţa, Ghiurcuţa Adriana şi Ciocmărean Ionuţ, împreună cu Părintele Acachie de la mănăstire, au făcut ca această săptămână să devină pentru elevii sălăjeni una de neuitat.
Cu binecuvântarea şi dragostea părintelui stareţ elevii din tabără au avut parte de multe activităţi interesante care au avut ca scop apropierea de Dumnezeu şi de aproapele: participare la Sfânta Liturghie, la slujba Vecerniei, la Taina Sfântului Maslu, ore de catehizare, concursuri cu tematica religioasă, jocuri sportive, concurs de bătut toaca. Important pentru ei a fost şi excursia pe care au făcut-o în judeţul Bihor unde au vizitat Mănăstirea "Buna Vestire”, Mănăstirea "Sfintei Cruci” şi Grădina Zoologică din Oradea, apoi Staţiunea Felix. Toate aceste activităţi au fost încununate cu participarea elevilor în zi de vineri, la Sfânta Liturghie şi primirea Sfintelor Taine a Spovedaniei şi a Împărtăşaniei. Majoritatea elevilor s-au implicat şi în cântarea unor pricesne la slujbele oficiate la mănăstire precum şi în rostirea rugăciunilor mai cunoscute cu voce tare.
Impresionaţi de ceea ce au descoperit acolo, înainte de a se întoarce spre casă, cu lacrimi de bucurie, au promis că vor fi mai buni, că-şi vor arăta mai mult ca până acum dragostea faţă de cei din jur şi nu vor uita niciodată dragostea cu care au fost primiţi în acest colţ de rai, Mănăstirea Strâmba.
Mulţumind Maicii Domnului pentru emoţiile pe care le-au trăit acolo, Părintelui Stareţ Grighentie şi tuturor celor de acolo, pentru grija şi dragostea pe care le-a împărtăşit-o, au venit spre casă dorindu-şi să repete această minunată experienţă cât mai repede.

Prof. Ionuţ CiocmăreanProiect catehetic ,,Prescuri” din vise de copil

În perioada mai – iunie 2013, la nivelul Parohiei Bănișor, s-a desfășurat proiectul catehetic: ,,Prescuri din vise de copil”. Ținând cont de faptul că, anul 2013 este închinat Sf. Împărați Constantin și Elena, an în care se celebrează împlinirea a 1700 de ani de la Edictul de la Milan, am gândit acest proiect ca fiind un mijloc prin care să-i responsabilizăm pe copii. Pornind de la faptul că împăratul Connstantin cel Mare a făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru răspândirea creștinismului, proiectul acesta vine ca o provocare pentru cei mici: Voi ce faceți pentru Biserica lui Hristos?
Ținând cont de faptul că vârsta copilăriei este vârsta optimismului și a viselor care conturează țelul spre care fiecare tânăr dorește să se îndrepte, prin acest proiect ne-am dorit să stimulăm tinerii să viseze la ceva măreț și pentru Biserica lui Hristos. Însă pentru a nu rămâne doar la o ideologie seacă, am încercat să transpunem în fapt aceste viziuni ale copiilor vis a vis de Biserică, fapt pentru care am și numit proiectul ,,prescuri”, adică ofrande care trebuie concretizate într-un anumit fel.
Așa se face că proiectul acesta a avut atât o parte teoretică cât și una practică. În cadrul părții teoretice, s-au purtat discuții cu copiii despre cum ar trebui să arate biserica lor. Fiecare, pe o bucată de hârtie și sub anonimat, și-a expus punctul de vedere și trebuie să remarc faptul că viziunea celor mici referitoare la biserică, merită luată în seamă.
Tot în cadrul acestei secțiuni teoretice, s-a organizat un concurs de eseuri cu tema: ,,Când am simțit eu că Dumnezeu există!” sau ,, Cât valorează credința mea!” Toate lucrările constituindu-se într-un portofoliu.
În ceea ce privește latura practică, am organizat un grup care să rostească Crezul în biserică la Sf. Liturghie, ne-am angajat să aducem flori la Sf. Liturghie ca ofrandă de recunoștință și de mulțumire adusă lui Dumnezeu, am organizat curățenie generală în cimitirul satului sub deviza: ,,Să nu ne uităm strămoșii!”
Toate aceste manifestări au avut un impact cu totul deosebit asupra copiilor, ceea ce mă face să spun că, acest proiect a fost cu adevărat o reușită în activitatea catehetică.

Pr. Augustin CâmpeanProiect catehetic „MICUȚII CREȘTINI ADUC CINSTIRE MARILOR EROI”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Bande Alexandru, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Ileanda, duminică 16 iunie 2013, s-a finalizat proiectul catehetic ,,MICUȚII CREȘTINI ADUC CINSTIRE MARILOR EROI”.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor mai – iunie 2013, şi a avut ca scop cultivarea valorilor creştine și datoria de a cinsti pe eroii şi luptătorii români, din toate timpurile şi din toate locurile, căzuţi pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea noastră.
Evenimentul s-a finalizat în biserica de la Parohia Gîlgău, de hramul bisericii. S-au implicat în proiectul catehetic: Parohia Gîlgău, pr. Chiroban Paul și prof. Șomcutean Augustin; Parohia Poiana Blenchii, pr. Coste Andrei; Parohia Gostila, pr. Sabău Marius; Parohia Fodora, pr. Both Mircea; Parohia Rus, pr. Bande Alexandru și Parohia Glod, pr. Luca Cornel.
După slujba vecerniei, la monumentul eroilor din centrul comunei, s-a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor care şi-au jertfit viaţa, în cele două războaie mondiale. A urmat un program artistico-religios susţinut de către copiii implicați în proiect.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohială
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro