www.ziarullumina.ro

Ziarul Lumina -

www.trinitastv.ro

Trinitas TV -

www.radiotrinitas.ro

Radio Trinitas -

www.radiorenasterea.ro

Radio Renaşterea -

www.ubbcluj.ro

Facultatea de Teologie Ortodoxa Cluj Napoca -


Întâlnirea semestrială a coordonatorilor activităților catehetice din Episcopia Sălajului

Vineri 18 mai 2012, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întâlnirea semestrială a preoților coordonatori ai Circumscripților catehetice. Pe ordinea de zi s-au aflat următoarele aspecte: Evaluarea concursului național de miniproiecte de educație social-filantropică „Copilul învață iubirea lui Hristos”; Organizarea etapei pe eparhie a Concursului național „Școala din pridvorul bisericii” din cadrul proiectului ”Alege școala” și informări cu privire la proiectele catehetice aflate în derulare în fiecare Circumscripție catehetică.
Concursul s-a desfășurat conform datelor și termenelor impuse în cadrul tematicii „Copilul învață iubirea lui Hristos”, iar etapa pe protopopiat s-a finalizat în data de 6 aprile la Protopopiatul Jibou, 9 aprilie Protopopiatul Șimleu Silvaniei și 10 aprilie la Protopopiatul Zalău. Etapa pe eparhie s-a finalizat la data de 4 mai 2012 când s-a desemnat proiectul care va reprezenta Episcopia Sălajului la faza pe Patriarhie. Perioda desfășurare a activităților din cadrul proiectului a fost 27 februarie – 23 martie 2012.
La proiectele au participat un număr de 425 copii care au desfășurat 46 de activități cu un buget de 29.290 lei.
De aceste activități au beneficiat 103 copii și 367 bătrâni de la: Centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice de la Policlinica ,,Sfânta Vinere”, din Zalău; Centrul Social de Urgență Zalău; Centrul de îngrijire şi asistenţă Crasna, judeţul Sălaj; Centrul de Îngrijire și Asistență a Persoanelor Adulte cu Handicap -Boghiș județul Sălaj; Centrul de Îngrijire și Asistență Tihău județul Sălaj; Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei ,,Structura Speranţa”, Zalău; Școala și Căminul de bătrâni de la Mănăstirea Bic; Casa de tip familial Fizeș județul Sălaj; la familiie de copii cu o situaţie socială mai modestă, familii dezorganizate și bătrâni singuri din parohiile participante.
S-au înscris în concurs 19 proiecte: 7 de la Protopopiatul Zalău, 8 din Protopopiatul Șimleu Silvaniei și 4 de la Protopopiatul Jibou. Menționez câteva:
1. „ÎNGERII ȘTERG LACRIMI”, Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului”, coordonator proiect pr. lect. Dr. Gabriel Gârdan. Implicați în proiect 127 de copii, un preot, șase profesori de religie și un învățător. S-au desfășurat 8 activități distincte cu un buget total de 20.190 lei, având ca beneficiari 61 de copii și 113 persoane vârstnice. Activități din cadrul proiectului:
o ,,Vindecare şi alinare”. Un grup de elevi însoţesc 7 bătrâni pentru a participa împreună la Taina Sfântului Maslu, după care, bătrânii sunt conduşi de copii la Centru.
o ,,Mâini lucrătoare, inimi rugătoare”. Grupul de cateheză format din 127 de elevi, împreună cu cadrele didactice coordonatoare au confecţionat 626 felicitări cu tematică religioasă pentru mame, care au vor fi puse spre vânzare în data de 4 martie după programul artistic dedicat mamelor. Banii obţinuţi sunt folosiţi pentru ajutorarea persoanelor implicate în activităţile social-filantropice, copii şi vârstnici.
o ,,Împreună reuşim...”. Activitatea se descfățoară săptămânal. Georgiana Chiş, elevă în clasa a II-a la Liceul de Artă ,,Ioan Sima”, din Zalău este ajutată săptămânal de elevi din grupul de cateheză şi de cadrele didactice la finalizarea temelor. Georgiana stă doar cu bunica, părinţii fiindu-i plecaţi în străinătate. Având o situaţie financiară mai modestă Georgiana este ajutată și la procurarea rechizitelor şcolare.
o „Dăruind vei dobândi”. Un număr de 23 elevi de la Şcolile Gimnaziale Mirşid şi Popeni, au fost sprijiniţi de către elevii din grupul de cateheză şi credincioşii Catedralei Episcopale cu bunuri (haine, bani, rechizite, alimente). Situaţia elevilor este una mai puţin obişnuită: fie că părinţii sunt plecaţi, fie că sunt abandonaţi pe la rude, alţii sunt de etnie rromă. Majoritatea trăiesc greu de pe o zi pe alta, neavând haine, hrană şi o locuinţă în care se poate locui modest.
o „Găseşte-ţi bunicul/bunica”. Un grup de 10 copii de la programul de cateheză, împreună cu două cadre didactice coordonatoare, au făcut o vizită persoanelor vârstnice de la Policlinica ,,Sfânta Vinere”, din Zalău, oferind (fructe, prăjituri, flori, cărţi de rugăciuni) ,,bunicilor lor”. Tot acum copiii au prezentat ,,bunicilor” un program artistic, în care s-a exprimat importanţa perioadei postului mare şi însemnătatea Praznicului Învierii Domnului care se apropie.
o „Un dar pentru Gabriela”. Gabriela Negrea, elevă în clasa a II-a a Liceului de Artă ,,Ioan Sima”, din Zalău, locuieşte împreună cu mama ei într-un bloc dărăpănat într-o singură cameră. Trăieşte mai mult din mila celor din jur, iar mama ei Mirela, îi aduce zilnic hrană de la cantinele din oraş care mai fac câte o faptă bună, ajutând această familie necăjită. Gabriela face parte din grupul nostru de cateheză de la începutul acestui an şcolar. Colegii ei de la cateheză îi cunosc situaţia fapt pentru care o spijină cu tot ceea ce pot. În cursul anului ea a fost ajutată de multe ori cu tot ceea ce s-a putut. În pragul sărbătorii Învierii Domnului, copiii i-au oferit un ajutor financiar pentru plata facturilor, haine, alimente, ghiozdan, rechizite şcolare, jucării, etc.
o ,,Copil ca tine sunt şi eu”. Ne-am îndreptat gândul în această perioadă şi spre prietenii noştri de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei, Structura ,,Speranţa”, Zalău. Copii cu dizabilităţi, dar totuşi cu suflet ca noi, copii abandonaţi la casele de tip familial din Zalău, dar care caută căldura unui cămin la fel ca noi. Le-am dăruit şi lor câteva bunuri (jucării, haine, dulciuri) arătând prin aceasta că nu suntem nepăsători faţă de soarta lor.
o „Deschideţi-vă inimile”. Am pornit cu 21 de elevi din grupul nostru spre Crasna, la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă. Acolo am întâlnit nu mai puţin de 65 de bătrâni. Pricesnele interpretate cu multă căldură de elevii noştri, i-au impresionat până la lacrimi, apoi copiii au împărţit daruri celor vârstnici, petrecând apoi câteva clipe cu ei.
2. „TRĂIND LA UMBRA BISERICII, ÎNVĂȚĂM IUBIREA LUI HRISTOS”, Parohia Iaz – coordonator proiect pr. Alexandru Coste. Implicați în proiect 13 copii, un preot, un profesor, un învățător și o educatoare. S-au desfășurat 5 activități aparte cu un buget de 1550 lei având ca beneficiari, 2 familii, 13 de copii și 25 persoane vârstnice.
o Vizitarea bătrânilor de la Centru de îngrijire şi Asistenţă a Persoanelor Adulte cu Handicap – Boghiş ocazie cu care copiii implicaţi în proiect au oferit bătrânilor instituţionalizaţi fructe şi dulciuri din banii primiţi ca premiu (300 lei) cu ocazia participării la concursul „Deschide uşa creştine” organizat la Plopiş în decembrie 2011.
o O altă activitate pe care copii o desfăşoară de mai mulţi ani, respectiv 6 ani, este aceea de a oferi o masă caldă din ceea ce le prisoseşte unor bătrâni aflaţi în imposibilitatea de a se descurca singuri. Astfel două persoane cu handicap şi care locuiau singure au fost ajutate timp de 4 ani de copiii de la Casa de tip familial la treburile gospodăreşti, fiind vizitate zilnic şi oferindu-li-se o masă caldă. Distanţa pe care trebuia să o parcurgă zilnic câte doi dintre ei era de aproximativ 4 km. Cu ocazia lansării miniproiectului s-au identificat alte două persoane pe care copii le-au vizitat în perioada 1 - 20 martie 2012, ocazie cu care le-au rezolvat unele probleme gospodăreşti iar pentru una dintre aceste persoane s-au hotărât să reia tradiţia de a oferi masă caldă zilnic.
o În perioada 01-4 martie copiii au confecţionat felicitări cu ocazia zilei de 8 Martie pe care le-au oferit tuturor mamelor prezente la biserică în data de 4 martie.
o O altă activitate cu tradiţie deja dar care a fost amplificată acum pentru susţinere miniproiectului a fost pictarea unor icoane pe sticlă, pe care copiii le-au valorificat Duminică 18 martie la ieşirea din biserică, iar suma obţinută a fost de 400 RON.
o În cursul lunii martie copiii s-au angajat printr-un parteneriat cu Primăria Plopiş să ecologizeze şi să menţină curăţenia în centrul satului laz, respectiv zona instituţiilor, iar acest lucru s-a întâmplat în ziua de 20 martie când s-a curăţat de către copii Valea lazului precum şi amenajarea parcurilor existente în curtea bisericii şi a şcolii. De asemenea copiii au participat la curăţenia din curtea bisericii, la amenajarea parcului şi la curăţenia locaşului de cult, activitate pe care o fac regulat în ultimii 6 ani.
o În perioada 1-20 martie copiii de la Casa de tip familial au oferit ajutor la treburile gospodăreşti mai multor familii de unde au realizat suma de 250 RON cu care şi-au propus să continue activităţi începute, iar de Paşti să ofere o masă mai îndelungată pentru trei vârstnici bolnavi şi singuri cărora le vor prepara hrana şi o vor duce la domiciliul acestora.
3. „IARĂ ȘI IARĂ CU PACE”... SĂ-I CECETĂM ȘI SĂ-I BUCURĂM PE SEMENII NOȘTRII... BOLNAVI..., Parohia Jibou II – coordonator proiect pr. Longodor Gheorghe.
4. „OASPEȚII DOMNULUI”, Parohia Brâglez – coordonator pr. Butaș Alin. Resursele financiare obținute prin anunțul unui copil în fața credincioșilor cu privire la miniproiect și acțiunile legate de ajutorarea celor aflați în nevoie din parohie.
5. „IERI M-AI AJUTAT TU, AZI TE AJUT EU”, Parohia Cehu Silvaniei – coordonator pr. Radu Barbor. Implicați în proiect 6 copii și un preot. S-au desfășurat 2 activități cu un buget de 500 lei, având ca beneficiari 4 familii și 10 persoane vârstnice.
6. „VREAU SĂ FIU VOLUNTAR”, Parohia Creaca – coordonator pr. Daniel Blaj. Implicați în proiect 13 copii, un preot, un profesor de religie și un învățător și voluntari de la Crucea Roșie Zalău. S-au desfășurat 5 activități aparte cu un buget de 1900 lei având ca beneficiari 30 persoane vârstnice.
7. „ÎNVĂȚĂM SĂ DĂRUIM ÎN LUMINA ÎNVIERII”, Parohia Cerîșa – coordonator pr. Gligor Marian.
8. „MILOSTENIA SAU ÎNDURAREA CREȘTINĂ, EXERCIȚIUL NATURAL AL SUFLETULUI GENEROS”, Parohia Tihău – coordonator pr. Augustin Sălăjan.
9. „SĂ NE AJUTĂM APROAPELE”, Parohia Cehei – coordonator prof. Sorina Vancea.
10. „UN STROP DE CREDINȚĂ ȘI O MÂNĂ ÎNTINSĂ SPRE CEI NEVOIAȘI” Parohia Lazuri - coordonator Pr. Ember Radu și prof. Ember Monica, vizați bătrâni nevoiași din parohia Lazuri și copiii de la Casa de tip familial Fizeș.
11. „UN GÂND BUN PENTRU UN SUFLET NEVINOVAT”, - coordonator pr. Iacob Ioan și prof. Ember Monica, a fost vizată Școala și Căminul de bătrâni de la Mănăstirea Bic, Sălaj.
12. „BUCURIA LUMINII ÎN INIMILE TUTUROR”, - coordonator pr. Caludiu Popiț, pr. Blaga Lucian, pr. Cristea Lucian, pr. Ember Radu și prof. Ember Monica, au fost vizați bătrânii de la Centrul de Îngrijire și Asistență a Persoanelor Adulte cu Handicap - Boghiș, județul Sălaj.
Obiectivele propuse: prevenirea sentimentului de inutilitate la cei de vârsta a treia, formarea unor atitudini pozitive și stimularea trăsăturilor de caracter, pregătirea tinerei generații pentru responsabilitățile pe care trebuie să le satisfacă la vârstă adultă, credem că s-au atins. Activitățile din cadrul miniproiectelor de educație social-filantropică au avut un impact deosebit în rândul copiilor care și-au manifestat dorința de a mai participa la astfel de acțiuni.
În ceea ce privește Concursul „Școala din pridvorul bisericii”, din cadrul proiectului „Alege școala”, preoții coordonatori vor derula activitățile prevăzute în proiect conform tematicii și calendarului anunțat.
În cadrul ședinței s-a făcut o trecere în revistă a stadiului de implementare a proiectelor catehetice legate de: Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor, Pogorârea Duhului Sfânt, Duminica părinților și copiilor și Sfârșitul anului catehetic.
De asemenea au fost discutate aspecte privind tabăra catehetică de la Mănăstirea Strâmba, care va avea loc în luna iulie și despre Festivalul de cântări mariane dedicat copiilor „Maică pururea Fecioară” Ediția a III-a care se desfășoară la Mănăstirea Rus în 12 august 2012.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăŞedinţa administrativă lunară la Protopopiatul Jibou

Joi, 10 mai 2012, începând cu ora 10, a avut loc, la sediul Protopopiatului din Jibou, şedinţa administrativă lunară. Au fost prezenţi majoritatea preoţilor din acest protopopiat. În cadrul şedinţei, Preacucernicul Părinte Lucian Chiş, de la Parohia Cristolţ, a susţinut conferinţa cu tema: ,, Taina Sfântului Maslu-argumente patristice”.
A fost anunţată Conferinţa pastoral-misionară de primăvară cu tema: ,,2012-Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor”, care va avea loc joi, 31 mai a.c., la ora 11, la catedrala episcopală ,,Înălţarea Domnului” din Zalău şi va fi susţinută de Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, parohul Parohiei ,,Adormirea Maicii Domnului” din Jibou şi inspector social al Episcopiei. S-a trecut, apoi, la prezentarea şi discutarea anumitor probleme administrative. Au fost distribuite preoţilor ,,Liturghierul” diortosit şi ,,Slujba Sfântului Maslu şi rugăciuni pentru bolnavi”. Ca temă liturgică s-a prezentat Rânduiala Sfântului Maslu după cartea amintită. Următoarea şedinţă va avea loc în data de 11 iunie 2012, în cadrul căreia se va susţine conferinţa cu tema: ,, Taina Sfântului Maslu în familia ortodoxă”.

Protopop
Pr. Dan DreganRezultatele concursului „Copilul învaţă iubirea lui Hristos” la nivel de protopopiat în Episcopia Sălajului

Concursului naţional de miniproiecte de educaţie social-filantropică „Copilul învaţă iubirea lui Hristos”, se adresează copiilor, preoţilor şi profesorilor de religie şi urmăreşte să cultive dragostea faţă de semeni şi să-i educe pe copii în sensul ajutorării semenilor aflaţi în suferinţă: bătrâni bolnavi, singuri, copii abandonaţi sau în situaţii speciale, familii sărace, etc.. Concursul îşi propune să îi ajute pe participanţi să îşi descopere, prin activităţi de creaţie, noi aptitudini şi să îşi formeze anumite deprinderi, să promoveze practici noi privind învăţarea şi să se realizeze schimbul de experienţă între copii.
Câștigătorii concursului „Copilul învaţă iubirea lui Hristos”, la faza pe protopopiat la cele trei protoerii ale Episcopiei Sălajului au fost următorii:
Protopopiatul Zalău:
1. Premiul I: „Îngerii șterg lacrimi”, Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” – coordonator proiect pr. lect. dr. Gabriel Gârdan
2. Premiul II: „Ieri m-ai ajutat tu, azi te ajut eu”, Parohia Cehu Silvaniei – coordonator pr. Radu Barbor
3. Premiul III: „Vreau să fiu voluntar”, Parohia Creaca – coordonator pr. Daniel Blaj
Protopopiatul Șimleu Silvaniei:
1. Premiul I: „Trăind la umbra Bisericii, învățăm iubirea lui Hristos”, Parohia Iaz – coordonator proiect pr. Alexandru Coste
2. Premiul II: „Să ne ajutăm aproapele”, Parohia Cehei – coordonator prof. Sorina Vancea
3. Premiul III: „Învățăm să dăruim în lumina Învierii”, Parohia Cerîșa – coordonator pr. Gligor Marian
Protopopiatul Jibou:
1. Premiul I: „Iară și iară cu pace”... să-i cecetăm și să-i bucurăm pe semenii noștrii... bolnavi..., Parohia Jibou II – coordonator proiect pr. Longodor Gheorghe
2. Premiul II: „Oaspeții Domnului”, Parohia Brâglez – coordonator pr. Butaș Alin
3. Premiul III: „Milostenia sau îndurarea creștină, exercițiul natural al sufletului generos”, Parohia Tihău – coordonator pr. Augustin Sălăjan

Câștigătorii premiilor I, de la fiecare protopopiat vor participa la faza superioară a competiției pe eparhie.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăMențiune la faza națională a Olimpiadei de religie pentru Seminariile și

Cu inima arzând de dorință după Hristos Cel Înviat, asemenea ucenicilor ce mergeau pe drumul spre Emaus, patru elevi ai Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău, au participat în Săptămâna Luminată la Olimpiada de religie pentru Seminarii și Licee Teologice – faza națională, în inima Moldovei, la Iași. Delegația sălăjeană a fost formată din elevii George Porumb (clasa a XII-a), Alin Zaha (clasa a XI-a), Daniel Teglaș (clasa a X-a) și Andreea Mureșan (clasa a IX-a), fiind însoțită de domnul profesor Claudiu Ionuț Boia. Elevii și-au dat concursul, la acestă fază a Olimpiadei, la disciplinele: Studiul Vechiului Testament, Studiul Noului Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, și Teologie Dogmatică, obținând rezultate bune și foarte bune. Astfel elevul George Porumb, a obținut o mențiune la disciplina Teologie Dogmatică, fiind coordonat de părintele profesor Ionuț Marcel Pop. Această mențiune completează șirul neîntrerupt de premii pe care elevii Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău le-au obținut în ultimele cinci ediții ale olimpiadei naționale, aducând cinste învățământului teologic din Episcopia Sălajului.

prof. Claudiu Ionuț BoiaPROIECTE CATEHETICE PASCALE ÎN EPISCOPIA SĂLAJULUI

În prima și a doua zi de Paști, în Episcopia Sălajului, se vor finaliza proiectele „Bucuria Învierii” și „Dar pascal” aflate la a III-a și respectiv a II-a ediție.
Proiectul „Bucuria Învierii” se derulează în Circumscripția Catehetică Ileanda și sunt implicați copii din Parohiile: Ileanda, Rus, Gâlgău, Poiana Blenchii și Fodora. El se va finaliza în Parohia Ileanda la sfârșitul Sfintei Liturghii cu un program artistic și concursul „Ciocota Ouălor”.
Proiectul „Dar pascal” se derulează în Circumscripția Catehetică Zalău și sunt implicați copii din Parohiile: Creaca, Borza, Prodănești, Ciglean, Lupoaia și copii de la Școala Gimnazială „Marcus Aurelius” din Creaca. În cadrul proiectului copiii au fost deprinși cu meşteşugul încondeierii ouălor şi au învăţat cântări specifice sărbătorii pascale. A doua zi de Paşti, copiii vor dărui ouăle încondeiate împreună cu alte daruri, persoanelor nevoiaşe de la Centrul Social de urgenţă Zalău.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăAlături de Hristos pe drumul crucii

Elevii Şcolii Gimnaziale Tusa, în postul Sfintelor Paşti au pornit într-o călătorie duhovnicească imaginară pentru a fi alături de Hristos pe drumul crucii. În călătoria lor, copiii s-au oprit în zilele de duminică la Liturghie, pentru a cânta câte o priceasnă creştinilor adunaţi la slujbă, iar în duminica a IV- a din post ei au participat la biserica din localitatea Tusa la Taina Sfântului Maslu, prilej cu care, toţi au fost mărturisiţi şi împărtăşiţi de către preotul duhovnic.
La şcoală, în săptămâna "Şcoala altfel", călătoria imaginară a copiilor a fost coordonată de profesoara de religie Vereş Pop Margareta, sub îndrumarea căreia elevii au desfăşurat o serie de activităţi, prilej cu care şi-au manifestat cunoştintele religioase prin propriile atitudini şi comportamente. Ei au reuşit să oglindească Patimile, Moartea şi Învierea Domnului în literatură, muzică şi pictură. Elevii au lecturat diverse texte scripturistice şi literare legate de evenimentele amintite, şi-au prezentat în faţa unui juriu alcătuit din cadere didactice portofoliile la disciplina Religie, au pictat icoane pe lemn şi au încondeiat ouă. La finalul activităţilor, elevii au prezentat o expoziţie cu lucrările realizate de ei şi au fost felicitaţi de către cadrele didactice din şcoală.
Pe parcursul Săptămânii Patimilor elevii vor participa în biserica parohială la rânduielile liturgice, iar în noaptea învierii vor aprinde lumânarea bucuriei întâlnării cu Hristos Cel Înviat.

Vereş Pop Margareta
Profesor de Religie
Şcoala Gimnazială Tusa„Minunea învierii în suflet de copil” - concurs de încondeiat ouă

Vineri, 6 aprilie 2012, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, la Catedrala Episcopală ,,Înălţarea Domnului”, din Zalău, a avut loc concursul şcolar ,,Minunea învierii în suflet de copil”, dedicat claselor din învăţământul primar de la Şcoala Gimnazială ,,Simion Bărnuţiu”, din municipiul Zalău. Cu spijinul doamnei director Simona Rechişan, concursul a fost iniţiat şi coordonat de profesorii de religie din şcoală, Claudia Boha şi Ioan Ciocmărean, împreună cu doamnele învăţătoare Rozalia Coste, Oniţa Man şi Valeria Taloş. Episcopia Sălajului a fost parteneră în acest proiect fiind reprezentată de Pr. Gabriel Gârdan.
În atmosfera de rugăciune specifică locului şi perioadei, elevii s-au întrecut în încondeierea ouălor. Rezultatele muncii lor au fost expuse într-un spaţiu special amenajat şi au fost evaluate de cadrelele didactice. Câştigătorii au primit diplome şi premii, iar toţi participanţii au fost răsplătiţi cu mici daruri.Concursul naţional „Copilul învaţă iubirea lui Hristos” în Protopopiatul Şimleu Silvaniei

Cu binecuvântarea şi prin purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, luni 9 aprilie 2012, s-a finalizat etapa pe protopopiat a concursului naţional de miniproiecte de educaţie social-filantropică „Copilul învaţă iubirea lui Hristos”, la Protopopiatul Şimleu Silvaniei.
Acest concurs se adresează copiilor, preoţilor şi profesorilor de religie şi urmăreşte să cultive dragostea faţă de semeni şi să-i educe pe copii în sensul ajutorării semenilor aflaţi în suferinţă: bătrâni bolnavi, singuri, copii abandonaţi sau în situaţii speciale, familii sărace, etc..
Concursul îşi propune să îi ajute pe participanţi să îşi descopere, prin activităţi de creaţie, noi aptitudini şi să îşi formeze anumite deprinderi, să promoveze practici noi privind învăţarea şi să se realizeze schimbul de experienţă între copii.
Miniproiectele catehetico-filantropice au fost evaluate, în conformitate cu metodologia concursului, la această etapă, de o comisie formată din Preacucernicul Părinte Protopop al Şimleului Vasile Boşca, Preacucernicii Părinţi Cosmin Porcar şi Claudiu Popiţ, coordonatori ai Circumscripţiilor Catehetice Şimleu Silvaniei şi Nuşfalău şi doamna profesoară Angela Lipo.
În urma evaluării miniproiectelor au fost acordate următoarele premii:
• Premiul I: „Trăind la umbra Bisericii, învăţăm iubirea lui Hristos”, Parohia Iaz – coordonator proiect pr. Alexandru Coste
• Premiul II: „Să ne ajutăm aproapele”, Parohia Cehei – coordonator prof. Sorina Vancea
• Premiul III: „Învăţăm să dăruim în lumina Învierii”, Parohia Cerîşa – coordonator pr. Gligor Marian
Câştigătorii premiului I s-au calificat la faza pe episcopie. Câştigătorii premiilor I, II, şi III vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi organizate în săptămâna luminată.


Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaMenţiuni şi premii speciale pentru elevii din Episcopia Sălajului la Olimpiada Naţională de Religie

"Orice pom bun face roade bune"(Matei 7,17).
Căutând să înveţe despre Dumnezeu, un grup de şase elevi, din clasele VII-XII, reprezentând Episcopia Sălajului, au participat la etapa naţională a olimpiadei de religie ortodoxă, în perioda 2-6 aprilie, la Oradea, fiind însoţiţi de preot profesor Călin Ciurbe. Aceştia au fost: Repaş Andrea, clasa a VII-a, de la Şcoala Gimnazială Cosniciu de Jos, pregătită de preot profesor Adrian Medeşan, Sabou Georgiana, clasa a VII-a, de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Zalău, pregătită de doamna profesoară Botiş Diana, Indrecuţ Denisa-Raluca, clasa a IX-a, de la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, pregătită de preot profesor Marincaş Constantin Ciprian, Muntean Adela Estera, clasa a X-a, de la Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău, pregătită de doamna profesoară Inceu Anca, Pop Ioana Iulia, clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău, pregătită de preot profesor Călin Ciurbe şi elevul Ardelean Paul Ionuţ, clasa a XII-a de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău, pregătit de domnul profesor Porumb Cristian. Şi cum "orice pom bun face roade bune"(Matei 7,17) şi în acest an elevii din Episcopia Sălajului au obţinut rezultate bune. Astfel Sălajul a obţinut o menţiune prin eleva Repaş Andrea şi două premii speciale prin elevele: Sabou Georgiana şi Indrecuţ Denisa-Raluca.
Olimpiada de religie a însemnat o noua provocare, după cum au mărturisit chiar cei care au participat, iar pe lângă rezultatele obţinute, elevii au cunoscut oameni noi, cu aceleaşi preocupări, pe care şi i-au făcut prieteni, bucurându-se de diversele activităţi şi pelerinaje oferite de organizatori. Zilele petrecute la Oradea au fost pline de trăiri puternice, care sigur vor fi păstrate in amintiri.

Pr. Călin Ciurbe,
Colegiul Naţional „Silvania” ZalăuProiectul "Lumină din Lumină" Hida

În data de 5 Aprilie 2012 biserica Sfinţii Arhangheli din Hida a fost gazda unui program deosebit organizat de către Grupul Şcolar Liviu Rebreanu din Hida în parteneriat cu Sfînta Mănăstire Strâmba şi cu Parohia Ortodoxă din această localitate.

„Lumină din lumină” este un program religios devenit tradiţie care adună de la an la an tot mai mulţi participanţi, elevi şi membri ai comunitaţii.

În acest an programul a debutat cu premierea celor 57 de elevi din clasele I-IV care au participat la concursul naţional Micul Creştin, dintre care 6 au obţinut Premiul I realizând punctajul maxim de 100 de puncte.

Grupul vocal „Anghelos” de la Grupul Şcolar Liviu Rebreanu coordonat de Pr. prof. Călin Andrei Mateiu a încântat auditoriul prin intrepretarea câtorva cântări religioase specifice postului Paştilor şi prin recitarea de poezii.

Invitaţi de seamă au fost un grup vocal format din preoţi conduşi de către părintele Arhid. Adrian Onica, colaborator al şcolii la activităţi cu caracter religios-moaral în ultimii trei ani.

Şcoala din Hida, aflată la poalele Mănăstirii Strâmba simte din plin ocrotirea Maicii Domnului, îndeosebi prin vrednicia Părintelui Arhimandrit Grighentie Oţelea, o prezenţă harică binefăcătoare care înmiresmează sufletele şi le umple de căldură şi dragoste pentru Hristos.

Parteneriatul pe care Grupul Şcolar Liviu Rebreanu îl are cu Sfânta Mănăstire Strâmba este un real beneficiu pentru şcoală deoarece mărinimia şi generozitatea Părintelui Grighentie sporeşte rodnic implicarea elevilor şi a profesorilor în atât de multele şi diversele activităţi. De-a lungul anilor sprijinul moral şi material a părintelui, învăţătura şi rugăciunile au crescut calitatea vieţii duhovniceşti în rândul elevilor Grupului Şcolar Liviu Rebreanu. Deseori în duminici, dar mai ales la sărbătorile de peste săptămână, grupul vocal Anghelos dă răspunsurile de la strană la Sfânta Liturghie şi la alte sfinte slujbe oficiate la Sfânta Mănăstire Strâmba. Multe dintre cercurile pedagogice ţinute de profesorii de la şcoala din Hida au fost găzduite de această sfântă mănăstire.

Ca şi de fiecarea dată şi astăzi Părintele Arhimandrit Grighentie a împărtăşit cuvântul ziditor de suflet exprimând-şi bucuria de a veni în mijlocul elevilor şi subliniind importanţa prezenţei lui Hristos în viaţa copiilor pe care i-a comparat cu îngerii.

Bucuria elevilor a fost cu atât mai mare cu cât la sfârşitul programului Părintele Arhimandrit a dăruit tuturor celor prezenţi (aproximativ 250 de participanţi) cadouri.

Mulţumirea părintelui paroh Ovidiu Gorcea a fost exprimată printr-un cuvânt de apreciere la adresa elevilor care s-au mărturisit după oficierea Sfintei Liturghii în dimineaţa acestei zile. Aprecierile părintelui s-au întors şi către profesorii Grupului Şcolar Liviu Rebreanu din Hida, care, a precizat părintele, sunt împreună lucrători cu noi în a îndemna tineretul la o viaţa de calitate, prin calitate înţelegându-se o viaţa în Hristos.

„Micii – mari creştini” au fost numiţi elevii şcolii de către Preacucernicul Părinte Ionuţ Pop, directorul Liceului Ortodox Sfântul Ierarh Nicolae din Zalău, care prin această expresie şi-a arătat admiraţia pentru râvna pe care aceştia o manifestă faţă de Dumnezeu.

Laudele aduse elevilor de la Grupul Şcolar Liviu Rebreanu – Hida, sunt rezultatul muncii asidue în echipă a profesorilor acestei şcoli sub conducerea doamnei director Eluţa Lucia Cliţan, care îndeamnă mereu la activităţi de înaltă calitate. În cuvântul adresat celor prezenţi doamna director a mulţumit organizatorilor şi coordonatorilor acestui eveniment: Părintelui profesor Călin Andrei Mateiu şi doamnei coordonator de proiecte şi programe educative, prof. Ioana Daniela Ardelean, precum şi tuturor cadrelor didactice şi elevilor. De asemenea au fost aduse mulţumiri tuturor invitaţilor şi partenerilor implicaţi în această activitate deosebită.

Domnul Dumitru Petruş – primarul comunei Hida a evidenţiat şi subliniat legătura strânsă între aceste trei instituţii Şcoală, Biserică şi Consiliu local, legătură care constă într-o colaborare deosebit de fructuoasă care aduce beneficii întregii comunităţi.

Evenimentul de la Hida a fost unul de mare încărcătură spirituală pentru toţi cei prezenţi, emoţionant, de înaltă calitate, cu mesaj religios profund, îmbietor la dragoste şi iertare.

Pr. Călin Mateiu
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro