Proiect catehetic „Lumina lui Hristos luminează tuturor”, Ediția a II-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu şi sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Prof. Călin Mateiu, în perioada lunilor Martie - Aprile s-a derulat proiectul Lumina Lui Hristos luminează tuturor aflat la a II-a ediţie.
Proiectul are ca scop sensibilizarea copiilor în spiritul păstrării valorilor creştine, a tradiţiilor culturale ale poporului român şi participarea afectivă la praznicele împărăteşti prin implicarea acestora în activităţi specifice sărbătorilor.
Partenerii proiectului au fost: Mănăstirea Strâmba, Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu Hida, Parohia Ortodoxă Ruginoasa, Editura Diana, Parohia Ortodoxă Fildu de mijloc, Parohia Ortodoxă Fildu de jos, Parohia Ortodoxă Almaşu, Parohia Ortodoxă Tămaşa, Parohia Ortodoxă Cuzăplac,Parohia ortodoxă Sîncraiu Almaşului, Parohia Ortodoxă Zimbor, Parohia Ortodoxă Sînmihaiu Almaşului şi Parohia Ortodoxă Hida. Locaţiile în care s-au derulat cele patru activităţi din proiect sunt: Mănăstirea Strâmba, Biserica Ortodoxă din Hida, Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu din Hida şi Biserica Ortodoxă din Ruginoasa.
Activităţile derulate în proiect au fost următoarele:
1. În data de 25 Martie la sărbătoarea Buneivestiri Grupul Vocal Anghelos al Liceului Tehnologic Liviu Rebreanu din Hida a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Strâmba.
2. În data de 3 Aprilie s-a desfăşurat în biserica ortodoxă din Hida activitatea Să-l preamărim pe Domnul ce a constat în susţinerea unui recital de cântări bisericeşti specifice Postului Paştilor de către grupul Vocal Anghelos al Liceului din Hida.
3.În data de 10 Aprilie la Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu din Hida s-a desfăşurat concursul Micul Creştin pentru clasele pregătitoare – IV, concurs implementat de Editura Diana cu ocazia Marelui Praznic al Învierii lui Hristos şi coordonat în şcoală de părintele profesor Călin Mateiu.
4. Finalizarea proiectului catehetic s-a făcut prin ultima şi cea mai de amploare activitate a proiectului intitulată Veniţi de primiţi lumină care s-a desfăşurat în biserica Sfinţii Arhangheli din Ruginoasa. La acesată activitate au participat 140 de copii din aproape toate parohiile de pe Valea Almaşului(Fildu de mijloc, Fildu de jos, Almaşu, Tămaşa, Cuzăplac, Ruginoasa, Sîncraiu Almaşului, Zimbor, Sînmihaiu Almaşului şi Hida). Activitatea a fost prezentată de către Preacucernicul Părinte Mateiu Călin Andrei şi a constat în slujba vecerniei oficiată de toţi preoţii parteneri proiectului, într-un recital de cântece şi poezii susţinut de către copiii din grupurile de catehizare a parohiilor şi şcolilor partenere proiectului şi un vernisaj de icoane pictate pe sticlă şi pe lemn de către copiii din parohiile partenere precum şi o expoziţie de ouă încondeiate şi prelucrate de copiii participanţi la activitate.
La finalul activității s-a desfășurat un concurs de „ciocnit ouă”, la care au participat reprezentanţi ai copiilor din parohiile partenere.
Prezent la activitate a fost Preacuviosul Părinte Stareţ Arhim. Grighentie Oţelea care a împărtăşit celor prezenţi un cuvânt de învăţătură menționând colaborarea strânsă dintre școală și biserică după care a oferit cadouri copiilor, preoţilor şi profesorilor prezenţi în biserică.
Activitatea s-a încheiat cu acordarea unor diplome de merit pentru Preacuviosul Părinte Arh. Grighentie Oțelea precum şi pentru toţi preoţii şi profesorii implicaţi în proiect.
Părintele profesor Călin Mateiu a mulțumit partenerilor din proiect pentru reușita activităților derulate.
După activitatea din biserică a urmat agapa creştină la casa parohială.

Prof. Pr. Mateiu Călin AndreiCERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, miercuri 23 aprilie 2014 s-a desfășurat Cercul pedagogic pentru disciplina Religie la Liceul Tehnologic Nr. 1 Surduc. Evenimentul a debutat cu participarea profesorilor de religie la Sfânta Liturghie la biserica din localitate
În partea a doua a activității a fost prezentat referatul cu tema "Tehnici moderne de redactare a cântărilor religioase”, de către domnul profesor Vasile Șoimușan. Ulterior acesta a demonstrat cum se poate realiza transcrierea unei cântări religioase cu ajutorul programului computerizat Sibelius.
S-au realizat aprecieri pe marginea activităţilor propuse și s-au făcut precizări referitoare la proiectele educaţionale și concursurile aflate în desfăşurare: ”Alege viața”, Captivii ”libertăților”, ediția a VI-a a Concursului ”Profesorul anului”, Concursul Naţional „Biserica, locaş de închinare”. Totodată a fost lansat proiectul județean ”Amintiri peste generații”. Părintele director Pop Ionuț Marcel a prezentat oferta educațională a Liceului Ortodox ”Sfântul Nicolae” Zalău.
Lucrările s-au încheiat cu analizarea activităţilor metodice desfăşurate de la începutul acestui an şcolar până în prezent.

Inspector școlar religie
Prof. Claudia Viorica BohaProiect catehetic „Dar pascal”, Ediția a IV-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţia catehetică Zalău, cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, s-a desfăşurat a patra ediţie a proiectului „Dar pascal”. Acest proiect are ca scop menţinerea şi transmiterea obiceiurilor pascale şi formarea deprinderilor cu caracter social. Proiectul s-a derulat în localitatea Prodăneşti, filie a Parohiei Borza, marţi, 22 aprilie în a treia zi de Paşti şi au participat copiii din localităţile Creaca, Lupoaia, Borza, Ciglean, Prodăneşti, Treznea şi Năpradea.
Programul a început prin săvârşirea slujbei Vecerniei. După cuvântul de învăţătură a urmat concertul de pricesne cu caracter pascal susţinut de grupele catehetice. De asemenea au fost intercalate şi o serie de poezii cu caracter pascal. Spre final s-au derulat cele doua îndătinate concursuri: „Cel mai frumos ou” şi „Cel mai tare ou”. La final copiii au fost răsplătiţi cu cadouri din partea preotului paroh Oancea Cristian.
O activitate auxiliară în cadrul acestui proiect a fost vizita copiilor din Parohia Creaca la un Centru de copii, unde au desfăşurat activităţi ludice şi au încondeiat ouă împreună cu beneficiarii acestei instituţii. De asemenea copiii din Parohia Borza au vizitat Mănăstirea Bălan, unde au împărţit plăcinte pregătite de ei credincioşilor prezenţi la Taina Sfântului Maslu.

Pr. Daniel Blaj,
Coordonatorul circumscripţiei catehetice ZalăuProiect de parteneriat educaţional „PRIETENIE FĂRĂ PREJUDECĂŢI!”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, vineri 11 aprilie 2014, în programul „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fi mai bun!” s-a derulat prima etapa a proiectului de parteneriat educaţional „Prietenie fără prejudecăţi!” Proiectul s-a realizat în parteneriat cu Episcopia Sălajului, Inspectoratul Şcolar Sălaj, Colegiul Naţional „Silvania”Zalău şi C.S.E.I. Şimleu Silvaniei-Structura ,,Speranţa” Zalău.
Scopul proiectului este sprijinirea şi integrarea copilului cu dizabilităţi în viaţa Bisericii şi în societate, indiferent de mediul în care trăieşte, deoarece toţi oamenii sunt creaţi după „chipul lui Dumnezeu” şi toţi sunt chemaţi să fie „Una” precum Hristos în Tatăl şi Tatăl în Hristos.
Sub coordonarea prof. Anca Ioana Şulumete şi a prof. Ioan Ciocmărean, elevii din clasa a XI a D de la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău au arătat că nu iubesc numai cu vorba, numai din gură, ci şi cu fapta şi cu adevărul. Acum în apropierea Marelui Praznic al Învierii Domnului, aceştia au pregătit 60 de pacheţele pe care le-au dăruit copiilor cu cerinţe speciale de la C.S.E.I. Şimleu Silvaniei-Structura ,,Speranţa” Zalău..
Împreună cu ei au pictat modelaje din rigips, felicitări pentru Paşti şi le-au oferit cateva clipe din timpul lor, dăruindu-le un zâmbet, o îmbrăţişare un strop din iubirea lor, conformându-se poruncii lui Hristos:„cine iubeşte pe Dumnezeu să iubească şi pe fratele său” (I. Ioan, 4, 21).
Elevii de liceu au „dobândit” de la Hristos mai multă IUBIRE decât cea pe care au putut-o „dărui” copiilor cu dizabilităţi. Faţă de cei „mici” ai lui Hristos, elevii clasei a XI a D de la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău au făcut o promisiune că se vor întoarce , la fel cum Hristos se intoarce în inimile noastre de fiecare dată când împlinim porunca Lui: „Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unul pe altul, precum v-am iubit Eu.” (In. 15, 12);

Prof. Şulumete Ioana AncaELEVI SĂLĂJENI PARTICIPANȚI LA ETAPA NAȚIONALĂ A OLIMPIADEI DE RELIGIE

În perioada 7-11 aprilie 2014 la Slatina s-a desfășurat a VI-a ediție a Olimpiadei Naţionale de Religie Ortodoxă. Alegerea Municipiului Slatina pentru desfăşurarea fazei naţionale a Olimpiadei de Religie se datorează declarării anului 2014, de către Sfântul Sinod, drept „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni” − sfinţii ocrotitori ai Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.
Deschiderea festivă a Olimpiadei Naţionale de Religie a avut loc luni, 7 aprilie, începând cu orele 17,30, la Catedrala Episcopală din Slatina. Dintre personalităţile de seamă, la eveniment au luat parte: Domnul Minel Prina - primar al Slatinei, Domnul Cătălin Pîslaru - Inspectorul General de Religie, Doamna Florica Grecu − Inspector de Religie pe județul Olt, Părintele Lector Dr. Gheorghe Holbea, Prodecanul Facultăţii de Teologie din Bucureşti, precum şi numeroşi concurenţi, însoţiţi de preoţi şi profesori îndrumători.
Concursul propriu-zis a avut loc marţi, 8 aprilie la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina.
Din județul Sălaj au participat șase eleve: Negreanu Alexandra, clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău, profesor Marcel Petrean; Gurza Rocsana, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Andrei Mureșanu” Cehu Silvaniei, profesor Victor Dîngă; Dănilă Larisa, clasa a IX-a, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Șimleu-Silvaniei, profesor Doina Rus; Sabou Georgiana, clasa a X-a, Colegiul Național „Silvania” Zalău, preot profesor Călin Ciurbe; Indrecuț Denisa Raluca, clasa a XI-a, Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, profesor Nicoleta Boșca și Bărbînță Lidia Maria, clasa a XII-a, Colegiul Național „Silvania” Zalău, preot profesor Călin Ciurbe. Eleva Indrecuț Denisa Raluca din clasa a XI-a a obținut un premiu special din partea Episcopiei Slatinei și Romanaților.
În zilele petrecute în județul Olt, toți participanții la această competiție, elevi și profesori, au fost implicați în diverse activități, care au avut rolul de a cunoaște istoria acestor minunate locuri ale țării noastre. Astfel în ziua de miercuri a fost organizată o excursie la Caracal și Corabia, unde au fost vizitate obiective turistice, muzee și mănăstiri: Mănăstirea Sfinților Brâncoveni cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Mănăstirea Clocociov și Mănăstirea Strehareți.
La Corabia a fost vizitată cetatea Sucidava cu celebra „fântână miraculoasă”, o construcţie subterană care are două componente: puţul propriu-zis, aflat la o adâncime de circa 18 metri de la nivelul platoului cetăţii şi coridorul de acces, format dintr-o boltă de cărămidă, lung de 26 de metri, care coboară din incinta fortăreţei până la izvor. Puţul are forma unui turn înalt de 4,5 metri, cu pereţii groşi de 85 de centimetri, lucraţi din cărămizi legate cu mortar de var amestecat cu cărămidă pisată.

Profesor însoțitor la etapa națională
Prof. Ioana Ilea,
Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău

Impresii ale elevelor participante

Participarea la această Olimpiadă nu a făcut decât să ne apropie mai mult de Dumnezeu și să ne ajute să cunoaștem mai profund tezele fundamentale ale creștinismului. Sentimente de împlinire și frumos și-au croit drum spre inima mea încă din momentul plecării, la gândul că voi cunoaște oameni noi și că îmi voi putea testa nivelul de cunoștinte acumulate pe tot parcursul pregătirilor. Am luat aminte la cuvinte spuse din adâncul sufletului, am admirat multe sfinte lăcașuri de rugăciune și ochii ne-au fost încântați de frumusețile plaiurilor oltenești, ce mărturisesc un Făcător Atotputernic, un Ziditor iscusit și Atotînțelept.
Prin urmare, mulțimea activităților, pelerinajele în acele locuri ferite de răutatea universală și legarea unor prietenii, s-au împletit în cea mai candidă formă, oglindind din plin scopul acestui concurs: cunoașterea, comuniunea și iubirea față de Dumnezeu.
Sabou Georgiana, clasa a X-a
Colegiul Național „Silvania” Zalău

A fost minunat, am legat noi prietenii care, cred eu, o să țină mult și bine de acum înainte. Sper ca și în anul viitor să particip și să fie la fel de frumos.
Gurza Rocsana, clasa a VIII-a
Școala Gimnazială „Andrei Mureșanu” Cehu Silvaniei

Această experiență minunată din fiecare an, unică în felul ei de fiecare dată, nu doar că ne apropie mai mult de Dumnezeu, dar ne și educă în acest spirit al creștinătății. În fiecare an totul este mai frumos, există mai multe emoții, se leagă tot mai mlute prietenii, iar de fiecare dată noi ne încărcăm cu tot mai multă experiență și luăm cu noi amintirile frumoase care nu vor pieri niciodată.
Iubesc această Olimpiadă și aștept cu nerăbdare anul următor.
Indrecuț Denisa Raluca, clasa a XI-a
Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu-Silvaniei

Olimpiada Națională de Religie din acest an mi-a adus mai aproape de suflet credința, nădejdea, iubirea și veselia. Mă simt o învingătoare știind că am avut această frumoasă experiență. Am cunoscut și m-am împrietenit cu foarte multe persoane, am adus o atmosferă caldă și plină de zâmbete în jurul meu. Am văzut locuri și peisaje pe care nu credeam că o să le văd vreodată, am văzut cum este lumea în ochii altora. Mi-am odihnit sufletul, m-am bucurat de fiecare picătură de ploaie și de fiecare adiere a vântului. Ne-a dăruit Domnul și vreme frumoasă, vreme în care să medităm și să ne bucurăm de momente pierdute între razele călduroase ale soarelui strecurate printre florile parfumate ale cireșilor.
Această experiență m-a apropiat foarte mult de Dumnezeu și m-a ambiționat ca întotdeauna să lupt și să nu mă las descurajată.
Ridic mâini spre cer în semn de mulțumire!
Dănilă Larisa, clasa a IX-a
Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Șimleu-Silvaniei

Consider că Olimpiada de Religie este o treaptă în evoluţia mea, căci fiecare încercare a stat la consolidarea temeliei vieţii mele. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reuşit anul acesta să iau o notă bună la etapa judeţeană, notă care m-a calificat la etapa naţională.
„Fără Mine nu puteţi face nimic!” (Ioan 15, 5). Mari sunt aceste cuvinte ale Bunului Dumnezeu Care, din nemăsurata Sa iubire de oameni a îngăduit să ajung în acest an, la acest nivel. Acum, în perioada Postului Mare, Olimpiada este ca o cheie care ne deschide uşa virtuţilor, căci cu puterea credinţei nădăjduim să avem rezultate frumoase, pentru a răsplăti iubirea, grija şi dăruirea celor care au avut încredere în noi! Să ne ajute Bunul Dumnezeu şi în această călătorie şi să ne întoarcem din această experienţă cu multe premii! Doamne ajută!
Olimpiada la religie a fost un concurs plăcut şi interesant. Am participat din propria iniţiativă, deoarece îmi place foarte mult această materie. Religia este o materie necesară învăţământului, ne învaţă să fim mai buni şi mai iubitori.
Organizarea a fost deosebită. Am învăţat destul de mult pentru această olimpiadă, deoarece am ajuns până la etapa naționala. Voi participa cu cea mai mare plăcere şi anul viitor!
Negreanu Alexandra, clasa a VII-a,
Școala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău
Concursul naţional „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine” în Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială, joi 10 aprilie 2014, a avut loc etapa pe protopopiat a Concursului naţional de proiecte duhovniceşti pentru educaţie misionar-filantropică „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine”.
Scopul concursului este de a cultiva dragostea față de Biserică şi Liturghie, de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiţionale şi a afirmării propriei identităţi religioase în contextul unei lumi seculare şi secularizante şi a diluării semnificative a identităţilor de orice fel într-un proces de globalizare alert şi derutant. Sensul Sfintei Euharistii, pregătirea prin spovedanie şi fapte bune precum şi implicaţiile extinse în comunitate şi viaţa personală sunt deasemeni obiective ale acestui concurs.
La Protopopiatul Zalău comisia de jurizare a fost formată din: Preacucernicul Părinte Ștefan Lucaciu, protopopul Zalăului, Preacucernicul Părinte Prof. Cosmin Porcar, coordonatorul Circumscripției catehetice Șimleu Silvaniei, Preacucernicul Părinte Claudiu Popiț coordonatorul Circumscripției catehetice Nușfalău, Preacucernicul Părinte Alexandru Bande coordonatorul Circumscripției catehetice Ileanda.
În urma evaluării proiectelor s-au acordat următoarele premii:
Premiul I – Proiectul „Sfânta Împărtășanie, scară către cer”, coordonat de către Pr. Conf. Dr. Gabriel Gârdan și profesorii de religie: Ciocmărean Ionuț, Roșu Marinela, Șulumete Anca și Rus Dana.
Premiul II – Proiectul „Liturghie și Filantropie”, coordonat de Pr. Gorcea Ovidiu, Parohia Hida și prof. religie Pr. Mateiu Călin.
Premiul III – Proiectul „Să iubim Sfânta Liturghie și Sfânta Împărtășanie”, coordonat de Pr. Văran Ioan, Parohia Tămașa și proiectul „Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine”, coordonat de către Pr. Oancea Cristian, Parohia Borza.

La Protopopiatul Jibou, din comisia de jurizare au făcut parte Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, Preacucernicul Părinte Augustin Câmpean coordonatorul Circumscripției catehetice Crasna și Preacucernicul Părinte Călin-Andrei Mateiu coordonatorul Circumscripției catehetice Valea Almașului.
În urma evaluării proiectelor depuse, membrii juriului au acordat următoarele premii:
Premiul I – Proiectul „Mulțumind lui Dumnezeu slujind semenilor”, coordonat de către Pr. Lucian Chiş, Parohia Cristolț.
Premiul II – Proiectul „Euharistie după Euharistie”, coordonat de către Pr. Alin Butaş, Parohia Brâglez.
Premiul III – Proiectul „Jertfa Euharistică, model de iubire pentru cei lipsiți”, coordonat de către Pr. Dorin Moldovan, Parohia Jibou I şi „Lirurghie și comuniune ”, coordonat de către Pr. Alexandru Bande, Parohia Rus.

La Protopopiatul Șimleu Silvaniei comisia de jurizare a fost formată din Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului, Preacucernicul Părinte Radu Barbor, coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei și Preacucernicul Părinte Daniel Blaj, coordonatorul Circumscripției catehetice Zalău.
În urma evaluării proiectelor s-au acordat următoarele premii:
Premiul I – Proiectul „Bucuria euharistică în inimile tuturor”, coordonat de către Pr. Claudiu Popiț, Parohia Preoteasa.
Premiul II – Proiectul „Darul lui Hristos, lumină pe Valea Barcăului”, coordonat de către Pr. Lucian Cristea, Parohia Valcău de Sus.
Premiul III – Proiectul „Să nu treacă o zi fără o faptă bună”, coordonat de către Pr. Flavius Lazăr, Parohia Sâg.
Câștigătorii premiilor I, s-au calificat la etapa pe eparhie.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăFestivalul de pricesne „Aproape de cer”, Ediția a II-a

Joi, 10 aprilie 2014, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, la Catedrala „Înălţarea Domnului” din municipiul Zalău, s-a desfăşurat Ediţia a II-a a Festivalului de pricesne „Aproape de cer”.
Festivalul a fost organizat de Episcopia Sălajului în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” din Zalău și C.S.E.I. Şimleu Silvaniei-Structura „Speranţa”, Zalău.
Au participat 315 de copii pregătiți de către doamnele învățătoare Avram Maria, Urs Mihaela, Ciunt Florentina, Crăciunaş Corina, Bejan Daniela, Ardelean Claudia, Szabo Anca, Cuibuş Bianca, Man Oniţa, Taloş Aurica, Zaha Camelia, Cordea Luminiţa și Fechete Venuţa, care au încântat prin frumuseţea, curăţia şi gingăşia lor. La final fiecare învăţătoare şi fiecare copil au fost premiaţi de către Episcopia Sălajului.
Festivalul a făcut parte din acţiunile organizate în cadrul parteneriatului dintre Episcopia Sălajului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj în cadrul programului „Săptămâna altfel”.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohială„Treaz de sărbători!”

Campania „Treaz de sărbători!” este o campanie de informare şi sensibilizare privind riscurile consumului, abuzului şi dependenţei de alcool derulată de Episcopia Sălajului şi Asociaţia Filantropia Porolissum prin Centrul de Consiliere şi Informare Sfântul Nicoale din municipiul Zalău. Campania are ca scop informarea tinerilor și adulților cu vârste cuprinse între 16 si 70 de ani în legătură cu riscurile consumului de alcool şi alternativele de recuperare a celor care au ajuns la dependenţă, în vederea reducerii consumului abuziv de alcool de sprijinire a persoanelor dependente de alcool, dar şi prevenirea acestui fenomen pentru a putea prăznui cu bucurie sărbătorile pascale.
Campania, ce se defăşoară în perioada 5-25 aprilie, a demarat cu o sesiune de informare, duminică, 7 aprilie, în biserica Sfânta Treime din Zalău şi va continua în celelalte biserici din municipiu, precum şi în licee sau cabinetele medicale din Zalău. Informarea este realizată de un consilier de egal (alcoolic în abstinență) al Centrului Sfântul Dimitrie din Cluj Napoca și de voluntarii Centrului Sfântul Nicolae din Zalău. Concomitent informării se vor oferi datele de contact ale Centrului Sfântul Nicolae unde cei care au probleme cu consumul de alcool sau cei apropiați lor vor fi consiliați în mod gratuit asupra modalităților de abordare și tratare a bolii alcoolismului.
Pr. Claudiu NechitaMamele sărbătorite în Parohia Ortodoxă Tusa

Parohia Ortodoxă Tusa în colaborare cu Şcoala Gimnazială Tusa a organizat, duminică 9 martie, după Sfânta Liturghie, un program artistic dedicat mamelor, cu ocazia Zilei Internationale a Mamei.Această activitate a fost susţintă de către un grup de fete care participă la proiectul catehetic "Hristos Împărtăşit Copiilor".
Manifestarea face parte din proiectul "Obiceiuri şi tradiţii în satul românesc" derulat de mai mult timp in Şcoala Tusa sub coordonarea profesoarei de religie Vereş Pop Margareta.
Proiectul are ca obiective promovarea tradiţiilor populare străbune şi trezirea în sufletele elevilor a interesului şi a dragostei pentru folclorul naţional care este un tezaur preţios ce nu trebuie uitat.

Pr. Călin Vereş PopConcursul naţional „Biserica locaş de închinare”, Ediția a IV-a

În perioada martie-iunie are loc a IV-a ediţie a Concursului naţional „Biserica locaş de închinare", înscris în calendarul Ministerului Educaţiei Naţionale.
Scopul concursului este manifestarea dragostei faţă de Dumnezeu şi Biserică, prin cultivarea sensibilităţii artistice. Concursul are ca scop stimularea interesului elevului pentru înţelegerea şi păstrarea legăturii omului cu Dumnezeu; dezvoltarea capacitaţii de exprimare plastică individuală a sentimentelor religioase prin compoziţii plastice expresive şi creative; realizarea revistei electronice şi a cd-ului cu materialele înscrise în concurs. Concursul se desfăşoară pe trei secţiuni: desen, colaj şi fotografie şi se adresează tuturor elevilor.
Vernisajul expoziţiei va avea loc în cursul lunii iunie.

Inspector şcolar,
Prof. Claudia Boha


Descarcare document
BLI 2014.pdf


www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro