ELEVI SĂLĂJENI PREZENȚI LA SIMPOZIONUL NAȚIONAL ”PROIECT PENTRU VIAȚĂ”- SUCEAVA, 9-11 ianuarie 2013

Asociaţia Provita în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, a organizat Simpozionul Naţional „Proiect PENTRU VIAŢĂ”, care se s-a desfăşurat la Suceava în perioada 9-11 ianuarie 2013.
La această activitate au participat 22 de judeţe din ţară, iar din Sălaj au fost prezenţi 14 elevi (10 elevi de la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, 2 elevi de la Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” Zalău și 2 elevi de la Grupul Școlar „Mihai Viteazu” Zalău) care s-au remarcat în cadrul proiectului ”Alege viața!”. Ei au fost însoţiţi de către domnul profesor de religie Ioan Ciocmărean, Şcoala Gimnazială ,,Simion Bărnuţiu” Zalău şi domnişoara profesoară de biologie Rad Ramona, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Halmăşd- responsabili în echipa proiectului.
Au fost susţinute lecţii model pe mai multe teme: ”Iluzie şi realitate. Analiza şi interpretarea cu discernământ a informaţiilor din mass media”, ”Sexualitatea. Pericolul necunoscut al metodelor contraceptive, al bolilor cu transmitere sexuală. Consecinţele fizice şi morale ale avortului”, ”Capcanele adolescenţei: drogurile, alcoolul, fumatul – efectul nociv al acestor vicii asupra creşterii şi dezvoltarii armonioase a adolescenţilor”, ”Dragostea. Conştientizarea şi analizarea trăirilor specifice adolescenţe”, ”Soluţii – nevoia unor adevărate modele”, de către trainerii specializaţi- lector Gabriela Alexandru și lector Leonard Vancu. Totodată, prin dezbaterile iniţiate, va putea fi fructificată experienţa formatorilor din ţară care au început deja derularea proiectului cu rezultate încurajatoare.
Mulțumim părintelui protopop de la Șimlei Silvaniei, Dan Haiduc, pentru sprijinul financiar care a făcut posibilă această deplasare.

Inspector de specialitate,
Prof. Claudia BohaArhiepiscopul Epifanie Norocel a trecut la cele veşnice

Luni, 7 ianuarie, a trecut la Domnul vrednicul de pomenire Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.
Născut la 14 decembrie 1932, în localitatea Mălini, judeţul Suceava, ÎPS Epifanie, a studiat la Seminariile Teologice de la Mănăstirea Neamţ şi Curtea de Argeş şi, apoi, la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti şi la Academia Teologică din Sofia, unde a obţinut licenţa. Înaltpreasfintia Sa a urmat cursuri de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti si la Academia Duhovnicească din Moscova-Zagorsk.
La 16 octombrie 1975, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, iar la 25 aprilie 1982 a fost ales Episcop al Buzăului. Pe 8 noiembrie 2009 a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei.„COLIND ŞI DAR DIN SUFLET DE COPIL”, Ediția a IV-a

Duminică, 23 decembrie 2013, cu binecuvântarea Presfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea precucernicului părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a preacucernicului părinte Daniel Blaj, coordonatorul Circumscripției catehetice Zalău, în parohia Creaca s-a desfăşurat a patra ediţie a proiectului „Colind şi dar din suflet de copil”.
La această ediţie au participat copiii de la grupele catehetice ale parohiilor Brebi, Creaca şi Borza. Concertul a debutat prin slujba vecerniei la care au participat preoţii care au însoţit grupele de copii. După slujba vecerniei a urmat un moment special prezentat de către copii de la grădiniţa din cadrul Școlii Gimnaziale „Marcus Aurelius” din Creaca, coordonaţi de doamna educatoare Păcurar Veronica. Ei au prezentat un program de colinde şi poezii dezvoltând tema Naşterii Domnului. În continuare, copiii de la grupele de catehizare au prezentat o serie de colinde tradiţionale precum şi poezii, dar şi lecturi neotestamentare legate de sarbătoarea Naşterii Domnului.
La final, toţi cei 80 de copii prezenţi au fost răsplătiţi cu daruri oferite de Parohia Ortodoxă Creaca.

Pr. Daniel Blaj,
Coordonator al Circumscripţiei catehetice ZalăuProiect catehetic „COLINDE DIN BĂTRÂNI”

Cu binecuvântarea Presfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea precucernicului părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în duminica dinaintea Naşterii Domnului,la Parohia Ortodoxă Treznea s-a finalizat proiectul catehetic intitulat „Colinde din bătrâni”. Copiii au realizat icoane pe sticlă şi obiecte decorative pentru bradul de Crăciun, pe care le-au expus în biserica din Treznea unde vor rămâne pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.
Au participat grupele catehetice din parohiile Treznea şi Bozna, însumând un număr de 150 copii. Aceştia au activat şi la Sfânta Liturghie, dând răspunsurile liturgice. Credincioşii parohiei au fost prezenţi într-un număr mare, apreciind atât colindele, cât şi expoziţia de icoane.
La final preacucernicul părinte Blaj Daniel, coordonator al Circumscripției catehetice Zalău, a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit pentru domnul primar Stanciu Ionuţ Emanuel și părintelui Ştirb Ionuţ pentru activitatea desfăşurată în cadrul acestui proiect.
Toți copiii prezenți au primit daruri din partea partenerilor din proiect.

Pr. Daniel BlajNoi proiecte catehetice la final

Duminică 23 decembrie 2012, cu binecuvântarea Presfinţitului Părinte Episcop Petroniu şi sub coordonarea Precucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţiile catehetice Zalău și Șimleu Silvaniei se vor finaliza trei proiecte catehetice.
1. „COLINDE DIN BĂTRÂNI”, la biserica din Parohia Ortodoxă Treznea.
Vor participa copiii de la grupele de cateheză din parohiile Treznea şi Bozna și elevii Școlii Gimnaziale Treznea.
2. „COLIND ŞI DAR DIN SUFLET DE COPIL”, Ediția a IV-a, la biserica din Parohia Ortodoxă Creaca.
Vor participa copiii de la grupele de cateheză ale parohiilor Brebi, Creaca, Borza, Poarta Sălajului, Hida și copii de la grădiniţa din cadrul şcolii Marcus Aurelius din Creaca
3. „NAȘTEREA DOMNULUI, PRILEJ DE BUCURIE SFÂNTĂ”, Ediția a II-a, la Parohia „Sfântul Mucenic Pantelimon” Șimleu Silvaniei.
Vor participa copii de la parohiile: Sfântul Mucenic Pantelimon” Șimleu Silvaniei și Cehei și de la Școlile Gimnaziale „Silvania”, „Horea” și Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Șimleu Silvaniei.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha"Slobozâ-ne gazdă în tindă", Ediţia a II-a

Duminică, 16 decembrie, la catedrala episcopală "Înălţarea Domnului" din municipiul Zalău a avut loc ultima manifestare din cadrul ediţiei a doua a proiectului catehetic "Slobozâ-ne gazdă în tindă".
Cu această ocazie, copiii care participă la activităţile catehetice organizate la catedrala episcopală au prezentat la finalul sfintei liturghii o scenetă având ca subiect Naşterea Domnului şi un concert de colinde. Cu aceeaşi ocazie s-au pus în vânzare felicitări realizate de copii, banii obţinuţi fiind folosiţi pentru susţinerea activităţilor filantropice.
La activităţile catehetice desfăşurate la catedrala episcopală sub coordonarea Părintelui Gabriel Gârdan, Consilier Cultural al Episcopiei Sălajului, cu implicarea profesorilor voluntari: Anca Inceu, Raluca Ghiurcuţ, Marinela Roşu, Dana Rus şi Ionuţ Cuiocmărean, participă săptămânal peste 120 de copii din municipiul Zalău. Pe lângă activităţile strict catehetice se derulează şi activităţi social-educative, parte a proiectului de educaţie social-filantropică "Îngeraşii şterg lacrimi". Dintre acestea amintim: Mâini lucrătoare - inimi rugătoare, Găseşte-ţi bunicul/bunica, Împreună reuşim ..., Copil ca tine sunt şi eu, Dăruind vei dobândi, ş.a..„LARG DESCHIDEŢI POARTA SUFLETELOR VOASTRE”, Ediţia a III-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea preacucernicului părinte Silviu Boha, inspector pentru cateheza parohială şi sub îndrumarea preacucernicului părinte Claudiu Popiţ, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Nuşfalău, duminică 16 decembrie 2012, la biserica parohială din Cerîşa s-a finalizat proiectul catehetic După săvârşirea slujbei vecerniei s-a desfăşurat un frumos moment artistic alcătuit din colide şi poezii religioase la care au participat 180 de copii din parohiile Cerîşa, Marca, Porţi, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Nuşfalău, Halmăşd, Ip şi Plopiş. Copii au fost pregătiţi de preoţii parohi în colaborare cu profesorii de religie Gabriel Gozman Pop, Livia Gligor, Marius Roşan şi de d-nele învăţătoare Maria Butcovan, Felicia Ardelean, Liliana Ola de la şcolile gimnaziale aflate pe raza parohiilor menţionate. Prin colindul cântat din suflet curat de copil şi prin portul popular prezentat specific văii Barcăului, copii au împletit armonios credinţa strămoşească cu tradiţia poporului roman. Proiectul s-a realizat în parteneriat cu primăria comunei Halmăşd reprezentată de domnul primar Gavril Puşcaş.
La finalul activităţii, preacucernicul părinte Claudiu Popiţ, a mulţumit tuturor celor implicaţi în acest proiect, a oferit din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu diploma de merit partenerilor din proiect, arătând preocuparea Episcopiei Sălajului pentru implicatrea copiilor în viața Bisericii. Copiii prezenți au fost recompensaţi cu cadouri din partea partenerilor din proiect.

Pr. Claudiu Popiț,
Coordonator Circumscripția catehetică Nușfalău„IATĂ VIN COLINDĂTORI”, Parohia Cristolț

Sărbătoarea venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu „la plinirea vremii” - Crăciunul, este un moment care aduce multă bucurie duhovnicească tuturor creştinilor, indiferent de vârsta pe care o au. Această stare de bucurie prilejuită de Naşterea Domnului Iisus Hristos, a fost simţită de credincioşii Parohiei Ortodoxe Cristolţ, duminică 16 decembrie 2012, prin participarea la un program de colinde şi poezii de Crăciun, intitulat „IATĂ VIN COLINDĂTORI” organizat de Parohia Cristolţ, în cadrul proiectului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”.
După săvârşirea Sfintei Liturghii a avut loc programul de crăciun, la care au participat în calitate de invitaţi elevii Şcolii Gimnaziale Gârbou, pregătiţi de domnul profesor de religie Victor Dângă, elevii de la Şcoala Gimnazială Năpradea, pregătiţi de domnul profesor de religie Ioan Cernucan şi bineînţeles gazdele, elevii Şcolii Gimnaziale Cristolţ, pregătiţi de preotul Lucian Chiş.
Evenimentul se înscrie în cadrul activităţilor pe care Parohia Cristolţ le desfăşoară ca urmare a parteneriatului cu Episcopia Sălajului, Şcoala Gimnazială Cristolţ şi Şcoala Gimnazială Gârbou.

Preot Lucian Chiş„VESTE BUNĂ VĂ ADUCEM”, Ediţia a II-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea preacucernicului părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea preacucernicului părinte Claudiu Popiț, coordonatorul Circumscripției catehetice Nușfalău, duminică, 16 decembrie 2012, Parohia Ortodoxă Română Fizeş a fost gazda unui eveniment social-catehetic. Astfel au fost primite 14 grupuri de colindători din Fizeş şi din parohiile învecinate: Sîg, Sârbi, Tusa, Mal, Valcău de Jos, Valcău de Sus, Iaz, Casa de Tip Familial Iaz, Casa de tip Familial Fizeş și Ansamblul Folcloric „Barcăul” al Clubului Copiilor din Şimleu Silvaniei, în cadrul proiectului „VESTE BUNĂ VĂ ADUCEM”, aflat la a II-a ediție.
Proiectul a avut ca obiective:
- promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor de Crăciun şi Anul Nou, colindul transilvănean, colinda feciorilor,colinda colacului şi a fetei de măritat, Pluguşorul etc.
- evidenţierea unor trăsături particulare ale portului popular de pe Valea Barcăului.
- îndemnarea copiilor în a-şi ajuta semenii aflaţi în situaţii de vulnerabilitate socială (sărăcie, boală, etc). Astfel grupul de colindători ai Parohiilor Fizeş şi Preoteasa şi Lazuri au organizat colecte constând în alimente neperisabile care au fost donate Casei de Tip Familial din Fizeş. Acolo 13 copii, beneficiază permanent de cazare, masă, consiliere educativă, socială şi psiho-pedagogică, încercându-se cu bune şanse de reuşită a se oferi un mediu familial unor copii părăsiţi de familiile lor.
- cultivarea obişnuinţei copiilor de a deveni filantropi ai celor aflaţi în suferinţă. Astfel corul bisericesc (format din copiii parohiei) a efectuat vizite la domiciliul unor persoane vârstnice, bolnave, care beneficiază de îngrijire la domiciliu, sub coordonarea Bisericii. Au fost duse pachete cu alimente de Crăciun.
- promovarea comuniunii dintre oameni şi eliminarea individualismului în condiţiile actuale ale societăţii româneşti.
La eveninent au fost prezenţi: preacucernicul părinte Dan Haiduc, protopopul Şimleului, preacucernicul părinte coordonator al Circumscripției catehetice Nușfalău, Claudiu Popiţ, doamna prof. Cornelia Neaga, coordonator al colindătorilor de la Clubul Copiilor din Şimleu Silvaniei, domnişoara Onorica Ardelean, şef de centru în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Cadrul Consiliului Judeţean Sălaj, preoţi, profesori și membri ai autorităţilor locale.
La final preacucernicul părinte coordonator al Circumscripției catehetice Nușfalău Claudiu Popiţ, a mulţumit tuturor înmânând din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit reprezentanţilor Primăriei Sîg și părintelui Neaga Sorin Vasile, gazda evenimentului.
Toți copiii prezenți au fost răsplătiți cu daruri din partea gazdelor și a partenerilor din proiect.

Pr. Vasile-Sorin Neaga„N-AM VENIT SĂ CEREM, AM VENIT SĂ DĂM”, Ediția a IV-a

Duminică 16 decembrie 2012, cu binecuvântarea Preasfinţitului Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Augustin Câmpean, coordonatorul Circumscripției Crasna, s-a încheiat proiectul ”N-am venit să cerem am venit să dăm!”.
Gazdă a acestei manifestări a fost Parohia Ortodoxă Plesca reprezentată de pr. paroh Florin Botofan. În proiect au fost înscrişi 150 de copii din parohiile: Bănișor, Boian, Cizer, Horoatu Crasnei, Stârciu și Plesca, iar preoții parohi ai acestor parohii și-au adus o contribuție deosebită în pregătirea copiilor și a programelor de colinde ce s-au susținut.
Prin acest proiect ne-am dorit promovarea colindului autentic și am încercat să-i determinăm pe copii să facă diferența dintre colindul autentic și muzica de Crăciun, ne-am dorit de asemenea să promovăm costumul popular autentic al acestei zone și păstrarea tradițiilor specifice sărbătorilor Nașterii Domnului. Colindul nu este un simplu cântec de Crăciun ci este mai degrabă o rugăciune armonizată pe melodii care ne răscolesc ființa, melodii care vin din străfund de istorie dar care au un mesaj mai vechi, un mesaj clar și concis plin de bucurie ce s-a păstrat din generație în generație: S-a născut Fiul lui Dumnezeu.
Credincioșii prezenți în biserică au apreciat colindele interpretate, iar domnului primar Liviu Fărcaș, i s-a acordat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, Diplomă de merit pentru implicarea în acest proiect, iar copiii au fost răsplătăți cu daruri din partea partenerilor.

Pr. coordonator,
Augustin Câmpean
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro