Proiect de parteneriat educaţional „PRIETENIE FĂRĂ PREJUDECĂŢI!”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, vineri 11 aprilie 2014, în programul „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fi mai bun!” s-a derulat prima etapa a proiectului de parteneriat educaţional „Prietenie fără prejudecăţi!” Proiectul s-a realizat în parteneriat cu Episcopia Sălajului, Inspectoratul Şcolar Sălaj, Colegiul Naţional „Silvania”Zalău şi C.S.E.I. Şimleu Silvaniei-Structura ,,Speranţa” Zalău.
Scopul proiectului este sprijinirea şi integrarea copilului cu dizabilităţi în viaţa Bisericii şi în societate, indiferent de mediul în care trăieşte, deoarece toţi oamenii sunt creaţi după „chipul lui Dumnezeu” şi toţi sunt chemaţi să fie „Una” precum Hristos în Tatăl şi Tatăl în Hristos.
Sub coordonarea prof. Anca Ioana Şulumete şi a prof. Ioan Ciocmărean, elevii din clasa a XI a D de la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău au arătat că nu iubesc numai cu vorba, numai din gură, ci şi cu fapta şi cu adevărul. Acum în apropierea Marelui Praznic al Învierii Domnului, aceştia au pregătit 60 de pacheţele pe care le-au dăruit copiilor cu cerinţe speciale de la C.S.E.I. Şimleu Silvaniei-Structura ,,Speranţa” Zalău..
Împreună cu ei au pictat modelaje din rigips, felicitări pentru Paşti şi le-au oferit cateva clipe din timpul lor, dăruindu-le un zâmbet, o îmbrăţişare un strop din iubirea lor, conformându-se poruncii lui Hristos:„cine iubeşte pe Dumnezeu să iubească şi pe fratele său” (I. Ioan, 4, 21).
Elevii de liceu au „dobândit” de la Hristos mai multă IUBIRE decât cea pe care au putut-o „dărui” copiilor cu dizabilităţi. Faţă de cei „mici” ai lui Hristos, elevii clasei a XI a D de la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău au făcut o promisiune că se vor întoarce , la fel cum Hristos se intoarce în inimile noastre de fiecare dată când împlinim porunca Lui: „Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unul pe altul, precum v-am iubit Eu.” (In. 15, 12);

Prof. Şulumete Ioana AncaELEVI SĂLĂJENI PARTICIPANȚI LA ETAPA NAȚIONALĂ A OLIMPIADEI DE RELIGIE

În perioada 7-11 aprilie 2014 la Slatina s-a desfășurat a VI-a ediție a Olimpiadei Naţionale de Religie Ortodoxă. Alegerea Municipiului Slatina pentru desfăşurarea fazei naţionale a Olimpiadei de Religie se datorează declarării anului 2014, de către Sfântul Sinod, drept „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni” − sfinţii ocrotitori ai Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.
Deschiderea festivă a Olimpiadei Naţionale de Religie a avut loc luni, 7 aprilie, începând cu orele 17,30, la Catedrala Episcopală din Slatina. Dintre personalităţile de seamă, la eveniment au luat parte: Domnul Minel Prina - primar al Slatinei, Domnul Cătălin Pîslaru - Inspectorul General de Religie, Doamna Florica Grecu − Inspector de Religie pe județul Olt, Părintele Lector Dr. Gheorghe Holbea, Prodecanul Facultăţii de Teologie din Bucureşti, precum şi numeroşi concurenţi, însoţiţi de preoţi şi profesori îndrumători.
Concursul propriu-zis a avut loc marţi, 8 aprilie la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina.
Din județul Sălaj au participat șase eleve: Negreanu Alexandra, clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău, profesor Marcel Petrean; Gurza Rocsana, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Andrei Mureșanu” Cehu Silvaniei, profesor Victor Dîngă; Dănilă Larisa, clasa a IX-a, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Șimleu-Silvaniei, profesor Doina Rus; Sabou Georgiana, clasa a X-a, Colegiul Național „Silvania” Zalău, preot profesor Călin Ciurbe; Indrecuț Denisa Raluca, clasa a XI-a, Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, profesor Nicoleta Boșca și Bărbînță Lidia Maria, clasa a XII-a, Colegiul Național „Silvania” Zalău, preot profesor Călin Ciurbe. Eleva Indrecuț Denisa Raluca din clasa a XI-a a obținut un premiu special din partea Episcopiei Slatinei și Romanaților.
În zilele petrecute în județul Olt, toți participanții la această competiție, elevi și profesori, au fost implicați în diverse activități, care au avut rolul de a cunoaște istoria acestor minunate locuri ale țării noastre. Astfel în ziua de miercuri a fost organizată o excursie la Caracal și Corabia, unde au fost vizitate obiective turistice, muzee și mănăstiri: Mănăstirea Sfinților Brâncoveni cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Mănăstirea Clocociov și Mănăstirea Strehareți.
La Corabia a fost vizitată cetatea Sucidava cu celebra „fântână miraculoasă”, o construcţie subterană care are două componente: puţul propriu-zis, aflat la o adâncime de circa 18 metri de la nivelul platoului cetăţii şi coridorul de acces, format dintr-o boltă de cărămidă, lung de 26 de metri, care coboară din incinta fortăreţei până la izvor. Puţul are forma unui turn înalt de 4,5 metri, cu pereţii groşi de 85 de centimetri, lucraţi din cărămizi legate cu mortar de var amestecat cu cărămidă pisată.

Profesor însoțitor la etapa națională
Prof. Ioana Ilea,
Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău

Impresii ale elevelor participante

Participarea la această Olimpiadă nu a făcut decât să ne apropie mai mult de Dumnezeu și să ne ajute să cunoaștem mai profund tezele fundamentale ale creștinismului. Sentimente de împlinire și frumos și-au croit drum spre inima mea încă din momentul plecării, la gândul că voi cunoaște oameni noi și că îmi voi putea testa nivelul de cunoștinte acumulate pe tot parcursul pregătirilor. Am luat aminte la cuvinte spuse din adâncul sufletului, am admirat multe sfinte lăcașuri de rugăciune și ochii ne-au fost încântați de frumusețile plaiurilor oltenești, ce mărturisesc un Făcător Atotputernic, un Ziditor iscusit și Atotînțelept.
Prin urmare, mulțimea activităților, pelerinajele în acele locuri ferite de răutatea universală și legarea unor prietenii, s-au împletit în cea mai candidă formă, oglindind din plin scopul acestui concurs: cunoașterea, comuniunea și iubirea față de Dumnezeu.
Sabou Georgiana, clasa a X-a
Colegiul Național „Silvania” Zalău

A fost minunat, am legat noi prietenii care, cred eu, o să țină mult și bine de acum înainte. Sper ca și în anul viitor să particip și să fie la fel de frumos.
Gurza Rocsana, clasa a VIII-a
Școala Gimnazială „Andrei Mureșanu” Cehu Silvaniei

Această experiență minunată din fiecare an, unică în felul ei de fiecare dată, nu doar că ne apropie mai mult de Dumnezeu, dar ne și educă în acest spirit al creștinătății. În fiecare an totul este mai frumos, există mai multe emoții, se leagă tot mai mlute prietenii, iar de fiecare dată noi ne încărcăm cu tot mai multă experiență și luăm cu noi amintirile frumoase care nu vor pieri niciodată.
Iubesc această Olimpiadă și aștept cu nerăbdare anul următor.
Indrecuț Denisa Raluca, clasa a XI-a
Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu-Silvaniei

Olimpiada Națională de Religie din acest an mi-a adus mai aproape de suflet credința, nădejdea, iubirea și veselia. Mă simt o învingătoare știind că am avut această frumoasă experiență. Am cunoscut și m-am împrietenit cu foarte multe persoane, am adus o atmosferă caldă și plină de zâmbete în jurul meu. Am văzut locuri și peisaje pe care nu credeam că o să le văd vreodată, am văzut cum este lumea în ochii altora. Mi-am odihnit sufletul, m-am bucurat de fiecare picătură de ploaie și de fiecare adiere a vântului. Ne-a dăruit Domnul și vreme frumoasă, vreme în care să medităm și să ne bucurăm de momente pierdute între razele călduroase ale soarelui strecurate printre florile parfumate ale cireșilor.
Această experiență m-a apropiat foarte mult de Dumnezeu și m-a ambiționat ca întotdeauna să lupt și să nu mă las descurajată.
Ridic mâini spre cer în semn de mulțumire!
Dănilă Larisa, clasa a IX-a
Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Șimleu-Silvaniei

Consider că Olimpiada de Religie este o treaptă în evoluţia mea, căci fiecare încercare a stat la consolidarea temeliei vieţii mele. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reuşit anul acesta să iau o notă bună la etapa judeţeană, notă care m-a calificat la etapa naţională.
„Fără Mine nu puteţi face nimic!” (Ioan 15, 5). Mari sunt aceste cuvinte ale Bunului Dumnezeu Care, din nemăsurata Sa iubire de oameni a îngăduit să ajung în acest an, la acest nivel. Acum, în perioada Postului Mare, Olimpiada este ca o cheie care ne deschide uşa virtuţilor, căci cu puterea credinţei nădăjduim să avem rezultate frumoase, pentru a răsplăti iubirea, grija şi dăruirea celor care au avut încredere în noi! Să ne ajute Bunul Dumnezeu şi în această călătorie şi să ne întoarcem din această experienţă cu multe premii! Doamne ajută!
Olimpiada la religie a fost un concurs plăcut şi interesant. Am participat din propria iniţiativă, deoarece îmi place foarte mult această materie. Religia este o materie necesară învăţământului, ne învaţă să fim mai buni şi mai iubitori.
Organizarea a fost deosebită. Am învăţat destul de mult pentru această olimpiadă, deoarece am ajuns până la etapa naționala. Voi participa cu cea mai mare plăcere şi anul viitor!
Negreanu Alexandra, clasa a VII-a,
Școala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău
Concursul naţional „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine” în Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială, joi 10 aprilie 2014, a avut loc etapa pe protopopiat a Concursului naţional de proiecte duhovniceşti pentru educaţie misionar-filantropică „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine”.
Scopul concursului este de a cultiva dragostea față de Biserică şi Liturghie, de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiţionale şi a afirmării propriei identităţi religioase în contextul unei lumi seculare şi secularizante şi a diluării semnificative a identităţilor de orice fel într-un proces de globalizare alert şi derutant. Sensul Sfintei Euharistii, pregătirea prin spovedanie şi fapte bune precum şi implicaţiile extinse în comunitate şi viaţa personală sunt deasemeni obiective ale acestui concurs.
La Protopopiatul Zalău comisia de jurizare a fost formată din: Preacucernicul Părinte Ștefan Lucaciu, protopopul Zalăului, Preacucernicul Părinte Prof. Cosmin Porcar, coordonatorul Circumscripției catehetice Șimleu Silvaniei, Preacucernicul Părinte Claudiu Popiț coordonatorul Circumscripției catehetice Nușfalău, Preacucernicul Părinte Alexandru Bande coordonatorul Circumscripției catehetice Ileanda.
În urma evaluării proiectelor s-au acordat următoarele premii:
Premiul I – Proiectul „Sfânta Împărtășanie, scară către cer”, coordonat de către Pr. Conf. Dr. Gabriel Gârdan și profesorii de religie: Ciocmărean Ionuț, Roșu Marinela, Șulumete Anca și Rus Dana.
Premiul II – Proiectul „Liturghie și Filantropie”, coordonat de Pr. Gorcea Ovidiu, Parohia Hida și prof. religie Pr. Mateiu Călin.
Premiul III – Proiectul „Să iubim Sfânta Liturghie și Sfânta Împărtășanie”, coordonat de Pr. Văran Ioan, Parohia Tămașa și proiectul „Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine”, coordonat de către Pr. Oancea Cristian, Parohia Borza.

La Protopopiatul Jibou, din comisia de jurizare au făcut parte Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, Preacucernicul Părinte Augustin Câmpean coordonatorul Circumscripției catehetice Crasna și Preacucernicul Părinte Călin-Andrei Mateiu coordonatorul Circumscripției catehetice Valea Almașului.
În urma evaluării proiectelor depuse, membrii juriului au acordat următoarele premii:
Premiul I – Proiectul „Mulțumind lui Dumnezeu slujind semenilor”, coordonat de către Pr. Lucian Chiş, Parohia Cristolț.
Premiul II – Proiectul „Euharistie după Euharistie”, coordonat de către Pr. Alin Butaş, Parohia Brâglez.
Premiul III – Proiectul „Jertfa Euharistică, model de iubire pentru cei lipsiți”, coordonat de către Pr. Dorin Moldovan, Parohia Jibou I şi „Lirurghie și comuniune ”, coordonat de către Pr. Alexandru Bande, Parohia Rus.

La Protopopiatul Șimleu Silvaniei comisia de jurizare a fost formată din Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului, Preacucernicul Părinte Radu Barbor, coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei și Preacucernicul Părinte Daniel Blaj, coordonatorul Circumscripției catehetice Zalău.
În urma evaluării proiectelor s-au acordat următoarele premii:
Premiul I – Proiectul „Bucuria euharistică în inimile tuturor”, coordonat de către Pr. Claudiu Popiț, Parohia Preoteasa.
Premiul II – Proiectul „Darul lui Hristos, lumină pe Valea Barcăului”, coordonat de către Pr. Lucian Cristea, Parohia Valcău de Sus.
Premiul III – Proiectul „Să nu treacă o zi fără o faptă bună”, coordonat de către Pr. Flavius Lazăr, Parohia Sâg.
Câștigătorii premiilor I, s-au calificat la etapa pe eparhie.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăFestivalul de pricesne „Aproape de cer”, Ediția a II-a

Joi, 10 aprilie 2014, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, la Catedrala „Înălţarea Domnului” din municipiul Zalău, s-a desfăşurat Ediţia a II-a a Festivalului de pricesne „Aproape de cer”.
Festivalul a fost organizat de Episcopia Sălajului în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” din Zalău și C.S.E.I. Şimleu Silvaniei-Structura „Speranţa”, Zalău.
Au participat 315 de copii pregătiți de către doamnele învățătoare Avram Maria, Urs Mihaela, Ciunt Florentina, Crăciunaş Corina, Bejan Daniela, Ardelean Claudia, Szabo Anca, Cuibuş Bianca, Man Oniţa, Taloş Aurica, Zaha Camelia, Cordea Luminiţa și Fechete Venuţa, care au încântat prin frumuseţea, curăţia şi gingăşia lor. La final fiecare învăţătoare şi fiecare copil au fost premiaţi de către Episcopia Sălajului.
Festivalul a făcut parte din acţiunile organizate în cadrul parteneriatului dintre Episcopia Sălajului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj în cadrul programului „Săptămâna altfel”.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohială„Treaz de sărbători!”

Campania „Treaz de sărbători!” este o campanie de informare şi sensibilizare privind riscurile consumului, abuzului şi dependenţei de alcool derulată de Episcopia Sălajului şi Asociaţia Filantropia Porolissum prin Centrul de Consiliere şi Informare Sfântul Nicoale din municipiul Zalău. Campania are ca scop informarea tinerilor și adulților cu vârste cuprinse între 16 si 70 de ani în legătură cu riscurile consumului de alcool şi alternativele de recuperare a celor care au ajuns la dependenţă, în vederea reducerii consumului abuziv de alcool de sprijinire a persoanelor dependente de alcool, dar şi prevenirea acestui fenomen pentru a putea prăznui cu bucurie sărbătorile pascale.
Campania, ce se defăşoară în perioada 5-25 aprilie, a demarat cu o sesiune de informare, duminică, 7 aprilie, în biserica Sfânta Treime din Zalău şi va continua în celelalte biserici din municipiu, precum şi în licee sau cabinetele medicale din Zalău. Informarea este realizată de un consilier de egal (alcoolic în abstinență) al Centrului Sfântul Dimitrie din Cluj Napoca și de voluntarii Centrului Sfântul Nicolae din Zalău. Concomitent informării se vor oferi datele de contact ale Centrului Sfântul Nicolae unde cei care au probleme cu consumul de alcool sau cei apropiați lor vor fi consiliați în mod gratuit asupra modalităților de abordare și tratare a bolii alcoolismului.
Pr. Claudiu NechitaMamele sărbătorite în Parohia Ortodoxă Tusa

Parohia Ortodoxă Tusa în colaborare cu Şcoala Gimnazială Tusa a organizat, duminică 9 martie, după Sfânta Liturghie, un program artistic dedicat mamelor, cu ocazia Zilei Internationale a Mamei.Această activitate a fost susţintă de către un grup de fete care participă la proiectul catehetic "Hristos Împărtăşit Copiilor".
Manifestarea face parte din proiectul "Obiceiuri şi tradiţii în satul românesc" derulat de mai mult timp in Şcoala Tusa sub coordonarea profesoarei de religie Vereş Pop Margareta.
Proiectul are ca obiective promovarea tradiţiilor populare străbune şi trezirea în sufletele elevilor a interesului şi a dragostei pentru folclorul naţional care este un tezaur preţios ce nu trebuie uitat.

Pr. Călin Vereş PopConcursul naţional „Biserica locaş de închinare”, Ediția a IV-a

În perioada martie-iunie are loc a IV-a ediţie a Concursului naţional „Biserica locaş de închinare", înscris în calendarul Ministerului Educaţiei Naţionale.
Scopul concursului este manifestarea dragostei faţă de Dumnezeu şi Biserică, prin cultivarea sensibilităţii artistice. Concursul are ca scop stimularea interesului elevului pentru înţelegerea şi păstrarea legăturii omului cu Dumnezeu; dezvoltarea capacitaţii de exprimare plastică individuală a sentimentelor religioase prin compoziţii plastice expresive şi creative; realizarea revistei electronice şi a cd-ului cu materialele înscrise în concurs. Concursul se desfăşoară pe trei secţiuni: desen, colaj şi fotografie şi se adresează tuturor elevilor.
Vernisajul expoziţiei va avea loc în cursul lunii iunie.

Inspector şcolar,
Prof. Claudia Boha


Descarcare document
BLI 2014.pdf

CONCURSURI LA DISCIPLINA RELIGIE ÎN JUDEŢUL SĂLAJ

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a organizat sâmbătă, 01.03.2014 la Şcoala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” Zalău, etapa judeţeană a Olimpiadei de religie. În cadrul acesteia au fost evaluate cunoştinţele religioase dobândite de 130 de elevi din clasele VII-XII.
Subiectele au fost elaborate de către Comisia de organizare şi evaluare pentru etapa judeţeană pe baza unei structuri unitare la nivel naţional. Tematica a fost stabilită de către MEN în conformitate cu programa şcolară în vigoare, iar profesorii îndrumători şi elevii au avut posibilitatea de a consulta Bibliografia orientativă recomandată în Anexa Regulamentului specific privind organizarea şi desfăşurarea olimpiadei de religie.
Judeţul Sălaj va fi reprezentat la faza naţională, care se va desfăşura la Slatina în perioada 7-11 aprilie 2014, de elevii claselor VII-XII, situaţi pe locul I, care au obţinut cel puţin 90 de puncte.
La aceeaşi unitate de învăţământ s-a desfăşurat a treia etapă a Concursului judeţean ”În lumina lui Hristos” la care au participat 110 elevi din clasele V-VI. Acest concurs de cunoştinţe religioase este organizat anual în Episcopia Sălajului datorită faptului că metodologia şi regulamentele în vigoare nu prevăd posibilitatea organizării pentru clasele V-VI a olimpiadei şcoalare la disciplina religie. Prin intermediul lui organizatorii au în vedere atât verificarea nivelului cunoştinţelor, cât şi antrenarea şi familiarizarea elevilor cu evaluarile de acest fel. Temele abordate au fost ”Pildele Mântuitorului”, “Sfânta Taină a Maslului”,”Minunile Mântuitorului”, “Rugăciunea pentru aproapele”.
La Liceul Ortodox “Sfântul Nicolae” Zalău s-a organizat etapa judeţeană a Olimpiadei de religie pentru seminarii şi licee teologice ortodoxe. Primii patru elevi care s-au situat pe locul I la fiecare nivel de clasă, vor participa la etapa naţională care se va desfăşura în perioada 23-26.04.2014 la Alba Iulia.
Aceaste competiţii s-au dovedit a fi un bun prilej de a evidenţia participarea activă a elevilor la disciplina religie, precum şi implicarea profesorilor de specialitate în procesul instructiv-educativ.

Inspector şcolar,
Prof. Claudia BohaProiectul Eco Mărțișorul

Şi în acest an, la început de primăvară, Episcopia Sălajului derulează în parteneriat cu Liceul de Artă ”Ioan Sima” Zalău şi Asociaţia Filantropia Porolissum Proiectul Eco Mărţişorul. Prin acest proiect au fost sprijiniţi cu burse lunare în perioada 2009-2013 un număr de 26 de elevi eminenenţi proveniţi din familii cu risc social. Mărţisorul, obicei specific românesc, convertit ca sens în ultima vreme într-un obiect de podoabă oferit cu precădere femeilor, rămâne un simbol al dragostei, al revenirii la viaţă, al primăverii, "scopul purtarii lui fiind acela de a-ţi apropia Soarele, (Hristos, mai ales în această perioadă pe care o începem a păresimilor) purtându-i cu tine chipul”., după cum afirma poetul George Coşbuc. La începutul Postului, Mărţişoarele confecţionate de elevii din clasele primare ale Liceului de Artă ”Ioan Sima” din Zalău poartă în ele bucuria tinereţii şi căldura dragostei prin care aceşti copii au decis să se implice în ajutorarea unor colegi pe care lipsurile materiale îi ţin departe de şcoală. Ne putem alătura demersului acestor copii fie cumpărând mărţişoarele confecţionate de către ei, fie prin donaţii indiviaduale. Pentru sprijiul pe care l-am primit pâna acum, în numele celor 26 de elevi beneficiari ai acestui proiect: Vă multumim tuturor !

Pr. Claudiu Nechita
Inspector SocialETAPA JUDEŢEANĂ A CONCURSULUI NAŢIONAL INTERDISCIPLINAR CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ

Cu binecuvântarea Preasfiţitului Părinte Episcop Petroniu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a organizat sâmbătă, 15 februarie 2014, la Școala Gimnazială ”Simion Bărnţiu” Zalău, faza judeţeană a Concursului naţional "Cultură şi spiritualitate românească".
Aflat la a patra ediţie, acesta s-a adresat elevilor din clasele V-VIII capabili de performanţă şi a valorificat componenta de antropologie culturală din programele disciplinelor limba şi literature română şi religie, temele din programă evidenţiind raportul de complementaritate al celor două discipline.
Concursul s-a desfăşurat pe două niveluri, după cum urmează: Natura între cer şi pământ (clasele V-VI) şi Omul între sacru şi profan (clasele VII-VIII). Cei 130 de elevi participanţi au avut la dispoziţie două ore în care au demonstrat abilităţile de interpretare a mesajului textului literar cu tematică sacră şi a textului nonliterar despre lume.
La etapa naţională care se va desfăşura în perioada 09-11.05.2014 în judeţul Vaslui, vor participa primii doi elevi care au obţinut punctajul cel mai mare, la fiecare nivel.

Inspector școlar,
Claudia Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro