Întâlniri tematice ale tinerilor din Jibou

Miercuri, 13 august 2014, Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Jibou, în parteneriat cu Asociaţia „Filantropia Porolissum” şi Centrul Judetean de Resurse şi Asistenţă Educatională Sălaj, au iniţiat pentru luna august a acestei vacanţei de vară intâlniri tematice ale tinerilor din Jibou, în vederea implicării tinerilor în viaţa Bisericii, a dezvoltării capacităţii acestora de relaţionare cu semenii, de creştere duhovnicească, de stimulare a constituirii unui grup de suport care să ajute la formarea deprinderilor de viaţă pentru tineri, de dobândirea unor deprinderi, cunoştinţe şi atitudini fireşti pentru un creştin de orice vârstă.

Discuţiile, facilitate de Pr. Claudiu Nechita şi de doamna consilier şcolar Alina Blaj, au avut loc într-un cadru mai puţin formal – „Grădina Zmeilor” din localitatea Gâlgău Almaşului, discuţii constructive generate de trei cuvinte „alegere”, „decizie” şi „liber arbitru”. Pornind de la aceste cuvinte, şi experienţa de viaţa a participanţilor, s-au adus în discuţie fazele-etapele unui proces decizional, capacitatea fiecărui om de a lua decizii, influenţa pe care o resimţim sau o exercitam asupra altora în luarea unei decizii, generarea de alternative şi, nu în ultimul rând, imperativul de a alege şi a nu lăsa „inerţia” să o facă în locul tău.

Cadrul natural ales pentru această s-a dovedit a fi deosebit de important pentru tinerii implicaţi în această activitate deoarece este cunoscut faptul că „Grădina Zmeilor” este un obiectiv turistic atractiv pentru vizitatorii din ţara noastră şi pentru cei din străinătate.Tinerii au efectuat traseul turistic, au admirat frumuseţea unică a acestei rezervaţii naturale, formele spectaculoase ale stâncilor de gresie, s-au bucurat de răcoarea oferita de peştera întâlnită pe traseu, iar la final au stabilit temele şi locurile întâlnirilor următoare.

Pr. Claudiu NechitaAtelier de pictură pe sticlă la Jibou

În perioada 11-14 august, în cadrul „Şcolii de vară” organizate de Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Jibou are loc, în Amfiteatrul Grădinii Botanice „Vasile Fati”, atelierul de pictură pe sticlă a icoanelor, la care participă 40 de elevi din ciclul primar. Aflat la a II-a ediţie, acest atelier de creaţie, rod al parteneriatului realizat între Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Jibou, Grădina Botanică „Vasile Fati” şi Asociaţia Filantropia Porolissum, propune micilor creştini activităţi prin care se urmăreşte implicarea acestora în actul de creaţie artistică, dezvoltarea creativităţii, a imaginaţiei, a simţului estetic, dar şi exersarea sensibilităţii duhovniceşti care conferă icoanei dincolo de valoarea estetică sau istorică şi o valoare spirituală, accesibilă prin credinţă.
Acest curs, pe lângă deprinderea unor abilităţi practice legate de înţelegerea tehnicii de pictură pe sticlă, de copiere a desenului, urmăreşte, aşadar, parcurgerea tuturor etapelor practice, întregite de cunoştinţele teoretice ale tehnicii de pictare a unei icoane pe sticlă, precum şi de înţelegere a icoanei ca o ,,prezenţă tainică a lui Dumnezeu”.
Acţiunea se bucură din plin de aportul consistent al cadrelor didactice: Elena Fati, Anamaria Păşcuţe, Flavia Petriş, Alina Blaj , de ajutorul susţinut al preotului paroh Claudiu Nechita, de la biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din Jibou, precum şi de cel al unor oameni cu inima mare şi cu credinţă lucrătoare care se îngrijesc ca cei prezenţi să aibă parte şi de o gustare, fapt ce conduce la o dezvoltare armonioasă a relaţiilor interumane în comunitate. Rezultatul ostenelilor micilor creştini va avea parte de o expoziţie în aer liber, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Pr. Claudiu NechitaȘedință administrativă la Protopopiatul Jibou

La sediul Protopopiatului Jibou a avut loc luni, 11 august 2014, ședința administrativă lunară a preoților. Ședința a fost condusă de către Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan. După rostirea rugăciunii de început, s-a ținut un moment de reculegere în memoria părintelui Alexandru Horvat, Consilierul social al Episcopiei Sălajului, care a trecut la cele veșnice.
A urmat apoi, susținerea unei conferințe de către Preacucernicul Părinte Aurel-Lucian Bâlc, de la Parohia Răstoci având ca temă: „Țara Românească în timpul domniei Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu și recunoașterea europeană a meritelor și contribuției culturale, politice și diplomatice ale domnitorului”.
Un alt punct pe ordinea de zi a cuprins discuții privind stadiul colectei pentru ajutorarea sinistraților, în cadrul Campaniei umanitare „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia”, organizată de Patriarhia Română și Televiziunea Română. În acest sens, s-au colectat deja de la unele parohii din cadrul protopopiatului produse neperisabile, acțiunea continuând pe tot parcursul postului Adormirii Maicii Domnului.
S-au discutat apoi probleme de ordin economic, administrativ și cultural, anunțându-se și parohiile vacante în această perioadă.
În continuare, ca de obicei, a fost tratată o temă liturgică de interes comun, luna aceasta analizându-se rânduiala Paraclisului Maicii Domnului.
La final au fost felicitați preoții care își serbează ziua de naștere în această lună.
Următoarea ședință administrativă va avea loc în data de 11 septembrie 2014, când Preacucernicul Părinte Mihai Bâlc, de la Parohia Luminișu, va ține prelegerea cu titlul „Educația culturală și morală, inteligența și formația politică a Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu”.

Protopop, Dan DreganFESTIVALUL „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ” la a V-a Ediție

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Gabriel Gârdan, consilier cultural și a Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, duminică 10 august 2014, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus a avut loc a cincea ediție a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”.
La ediția din acest an au participat 29 de grupuri de copii din parohiile: Hereclean, Cehu Silvaniei, Preoteasa, Bălan, Buzaș, Cheud, Ciocmani, Cristolț, Fântânele-Rus, Gâlgău Almașului, Gîlgău, Inău, Jibou I, Jibou II, Rus, Năpradea, Tihău, Surduc, Bănișor, Bobota, Horoatu Crasnei, Hurez, Stârciu, Sâg, Șimleu Silvaniei III, Cehu Silvaniei, Treznea, Borza, Creaca și Lipău județul Satu Mare; reprezentând toate cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului și 13 soliști individuali.
Festivalul, pus sub egida Anului omagial al „Sfintei Euharistii și al Sfinților Martiri Brâncoveni”, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în altarul de vară, în pădurea din vecinătatea mănăstirii, de un sobor de preoți format din: preacucernicul părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, al Episcopiei Sălajului, preacucernicul părinte Radu Barbor de la parohia Cehu Sivaniei, preacucernicul părinte Gheorghe Longodor de la Parohia Jibou II, preacucernicul părinte Cosmin Porcar de la Șimleu Silvaniei, preacucernicul părinte Claudiu Popiț de la Parohia Preoteasa, preacucernicul părinte Alexandru Bande de la Parohia Rus, preacucernicul părinte Daniel Blaj de la Parohia Creaca, preacucernicul părinte Vasile Ardelean de la Parohia Bobota, preacucernicul părinte Marius Dângă de la Parohia Hurez și preacucernicul părinte Traian Șoncutean, preot pensionar.
Răspunsurile la slujbă au fost date de corul bisericii de la Parohia Jibou II condus de către doamna Maria Târziu.
În cuvântul de învățătură preacucernicul părinte Silviu Boha a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în viața Bisericii. Totodată a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și a păstrării identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor.
După agapa oferită de către maica stareță Maria Terheș pentru cei 400 de copii și pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, grupurile de copii au urcat pe scenă și pădurea a răsunat de ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.
La final preacucernicul părinte Silviu Boha, a felicitat pe toți cei implicați stareță, coordonatori ai circumscripțiilor catehetice, preoți, profesori, elevi și a mulțumit credincioșilor care au însoțit grupurile de copii.
Au fost premiați toți participanții, fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. De asemenea au fost acordate diplome de merit: preacuvioasei maicii starețe Maria Terheș, domnului prof. Vasile Șoimușan, domnului prof. Oliviu Ardeleanu și doamnei Maria Fati.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăFESTIVAL „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ”, Ediția a V-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Petroniu, Episcopia Sălajului, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, organizează în data de 10 august 2014, la Mănăstirea Rus, a a V-a ediție a Festivalului de cântări mariane interpretate de copii „Maică, pururea Fecioară”.
Programul zilei:
• Utrenia, ora 9
• Sfânta Liturghie, ora 10
• Interpretarea cântărilor, ora 13
Festivalul se desfășoară după următorul Regulament:
• Fiecare grup va interpreta o singură priceasnă închinată Maicii Domnului;
• Timpul alocat pentru priceasnă este maxim 5 minute;
• Componența corului poate fi între 5 și 20 copii;
• Pot participa la Festival și concurenți, individuali cu vârsta maximă de 18 ani.Tabără la Mănăstirea Strâmba


În perioada 28 iulie-02 august 2014, 48 de copii cu vârsta cuprinsă între 9-19 ani din Episcopia Sălajului, Parohiile Rus, Jibou, Cozniciu, Brebi, Prodăneşti, dar si din alte zone ale ţării precum, Cluj, Timişoara, Oradea, Protopopiatul Lehliu Gară-Călăraşi din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor au participat în tabăra de catehizare de la Mănăstirea Strâmba fiind ultima serie din acest an.
Copiii au fost insoţiţi de următorii preoţii: Alexandru Bande de la Parohia Rus, de preoţi Bogdan Iamandi şi Florin Titeică de la Protopopiatul Lehliu-Gară şi doamna asistent-social Elena Marinaş.
Părintele Stareţ a alcătuit un program variat cuprinzând: participarea la sfintele slujbe, ore de cateheză, jocuri, concursuri şi o excursie în afara mănăstiri care le-a plăcut foarte mult copiilor şi care i-a făcut să mărturisească că timpul a fost prea scurt şi a trecut foarte repede. La orele de cateheză au fost prezentate Taina Spovedaniei şi Taina Împărtăşaniei de către preotul Alexandru Bande de la Parohia Rus, iar părintele Bogdan Iamandi de la Protopopiatul Lehlui-Gară le-a vorbit despre jertfa Sfinților Brâncoveni. De asemenea copiii au participat la diferite jocuri, au învăţat pricesne în cinstea Maicii Domnului, confecţionarea de cruciuliţe care au fost sfinţite, iar copiii le-au păstrat ca amintire. De asemenea a fost organizat un concurs de toacă cu ajutorul Preacuviosului Părinte Acachie de care copiii au fost foarte încântaţi.
Joi 31 iulie Părintele Stareţ a organizat o frumoasă excursie în care s-a vizitat Muzeul de Istorie Sălaj, Catedrala “Sf. Vinere ” din Zalău, Mănăstirea Bic, după care copiii au făcut o binemeritată baie la Băile Boghiş. Vineri toţi copiii participanţi la tabără şi-au mărturisit păcatele în Taina Spovedaniei, după care în cadrul Sf. Liturghi au fost împărtăşiţi cu Trupul şi Sângele Domnului de către Părintele Florin Titeică.
La sfârşitul taberei după săvârşirea cinstitului Paraclis al Maicii Domnului şi a Tainei Sf. Maslu, prezenţi fiind un mare număr de credincioşi fiecare copil a fost premiat cu o diploma şi cadouri frumoase de către Preacuviosul Părinte Stareţ Grighentie.
Tabăra s-a încheiat cu un frumos foc de tabără în jurul căruia copiii au cântat şi şi-au exprimat bucuria de a fi prezenţi în vacanţă la Mănăstirea Strâmba.
Impresiile lor vorbesc de la sine:
”Mi-a plăcut mult în tabără la Mănăstirea Strâmba unde am fost pentru prima data şi cu siguranţă vreau să vin şi la anul. ”Alexandra Dănilă clasa a VII-a Parohia Rus
“Părintele Stareţ este prieten al tuturor copiilor de aceea îl iubesc mult.” Sebastian Pîclişan Timişoara
”E prea scurt timpul, ar trebui ca tabăra să fie de două săptămâni, vreau ca şi la anul să particip”. Vlad Maxim clasa a VI-a Parohia Rus
“Am bătut pentru prima oară în viaţa mea toaca,mi s-a părut deosebit”. Pop Flaviu clasa a VII –a Parohia Rus
“Mulţumim Părintelui Stareţ pentru toată dragostea cu care ne primeşte în fiecare an la mănăstire, unde ne simţim ca acasă şi ne rugă la Dumnezeu să-i dea putere şi sănătate şi să aibă mereu grijă de noi”. Maria Bande clasa VII-a Parohia Rus
“Prin strădania Preacuviosului Părinte Stareţ Grighentie, Mănăstirea Strâmba a devenit din nou o şcoală de cultură şi spiritualitate,unde un mare număr de tineri descoperă tainele credinţei în Dumnezeu. Mănăstirea Strâmba este prea departe de noi ca să putem veni de câte ori dorim.” Elena Marinaş, asistent social, Lehliu Gară-Călăraşi.

Preot coordonator Alexandru BandeSeria a II-a a taberei catehetice de la Mănăstirea Strâmba


În perioada 14-219 Iulie 2014, 55 de copii din Hida, Cehu Silvaniei, Zalău, Poarta Sălajului şi Jibou, au fost în tabăra de catehizare la Mănăstirea Strâmba.
Cei 55 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani, alături de părintele Mateiu Călin Andrei şi de doamna preoteasă Aura Mateiu au fost întâmpinaţi de către Preacuviosul Părinte Stareţ, Arhimandritul Grighentie Oţelea cu multă căldură sufletească aşa cum mărturiseau copiii în Impresiile de tabără: Părintele stareţ ne-a primit cu atâta căldură şi dragoste în suflet (Timeea Kozma), Mereu când Îl privesc mi-l aduc pe Dumnezeu în gând. Mereu o să-l admir pentru bunătatea şi credinţa lui.(Raluca Harlisca).
Încă din prima zi a taberei părintele stareţ Grighentie a lansat pentru copii mai multe concursuri (frecvenţa la rugăciune, pictură şi desen, toaca, talentul muzical, bucătaria, înnotul, cel mai cuminte copil, abilităţi practice, cea mai curată cameră, cel mai bun sportiv), care i-au încântat mult pe participanţi.
Preacuviosul Părinte Stareţ pe toată perioada taberei s-a îngrijit ca participanţii la tabără să fie bine hrăniţi şi trupeşte dar şi sufleteşte prin sfintele slujbe de dimineaţă şi de seară, la care copiii au luat parte (Utrenie, Acatiste, Sfânta Liturghie şi Vecernia), aşa încât pe drept cuvânt eleva Ioana Pop mărturisea: Această tabără m-a ajutat să mă disciplinez pentru că la Mănăstirea Strâmba există un program bine respectat de rugăciune, educaţie religioasă, masă şi adihnă. Aici fiecare zi este un progres spiritual şi bine organizat, fiecare suflet din cadrul mănăstirii participând la slujbă... Seara am participat cu toţii la slujba Vecerniei. Preotul unge fruntea şi mâinile noastre cu untdelemn sfinţit la sfârşitul fiecărei slujbe.
Părintele Profesor Mateiu Călin Andrei a pregătit pentru copii activităţi de catehizare captivante şi plăcute: Cu ajutorul părintelui Călin am învăţat o grămadă de lucruri duhovniceşti pe care nu le ştiam ( Raluca Harlişca).
În prima zi li-i s-a prezentat copiilor programul săptămânii după care a avut loc activitatea de intercunoaştere în care s-au stabilit şi câteva reguli de grup de respectat pentru perioada taberei. De asemenea participanţii la tabără au discutat în cadrul orelor de cateheză despre Sfintele Taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei, despre Sfinţii brâncoveni şi la propunerea copiilor, despre exorcizări.
Punctul central al acestei tabere a constat în faptul că toţi participanţii la tabără şi-au mărturisit păcatele şi au primit Trupul şi Sângele lui Hristos la Sfânta Liturghie: Această săptămână…nu a fost doar o tabără, a fost un privilegiu de a-mi descărca sufletul de păcate, pentru a-mi găsi liniştea, a mă deconecta de lumea de afară şi de probleme cotidiene, dar şi o ocazie de a învăţa lucruri noi şi folositoare, de a lega prietenii şi de a cunoaşte oameni minunaţi. Pentru mine Mănăstirea Strâmba este cel mai important loc de pe lume. Aici îmi pun în ordine gândurile, mă simt în siguranţă sub ocrotirea Maicii Domnului care veghează neîncetat asupra acestui colţ de rai. Nu cred că aş putea descrie în cuvinte sentimentul pe care îl am de fiecare dată când intru pe poarta mănăstirii. Tot ce aş putea spune este că simt o uşurare sufletească aşa ca şi cum aş intra intr-o altă lume, una mai bună şi fără griji. Maica Domnului ne aşteaptă pe toţi cu braţele ei ocrotitoare pentru a ne oferi alinare şi pace sufletească(Andreea Şamşodan).
De asemenea între activităţile acestei tabere s-au numărat şi ateliere de muzică bisericească în cadrul cărora elevii au audiat şi învăţat melodii cu conţinut religios moral. Cei mai talentaţi în acest sens au dat răspunsurile de la strană la slujbele săvârşite. Alţii, talentaţi la desen şi pictură au desenat şi pictat scene cu temă religioasă. Toţi cei 55 de copii au participat la competiţiile şi numeroasele activiţăţi sportive: fotbal, volei, mingea în tunel, mingea în aer, jocuri tradiţionale cu mingea mică derulate sub coordonarea domnului profesor Dan Aluaş de la Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu, a doamnei preotese Aura Mateiu precum şi a doamnei educator Carmen Cîmpean. Seara, copiii au vizionat filme cu conţinut religios-moral iar in după-masa zilei de Joi le-a fost prezentat copiilor de doamna doctor Ioana Mihuţ şi domnişoara doctor Teodora Dumitraş modul corect de îngrijire al dinţilor.
Joi, 17 Iulie Preacuviosul Părinte Stareţ Grighentie a organizat pentru toţi copiii o frumoasă şi reuşită excursie de o zi în care s-a vizitat Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradeea după care copiii s-au întrecut în a se scălda în bazinele Aquapark ale oraşului. Multă bucurie şi sentimente de mulţumire pentru părintele stareţ s-a putut citi în ochii copiilor din autocarul care a răsunat de cântece şi momente vesele pe toată perioada excursiei.
O altă activitate foarte captivantă a fost derulată de teologul Vlad Kozma în cadrul căreia copiii s-au îndeletnicit a împleti lănţişor cu cruce pentru gât.
Vineri a avut loc concursul de toacă derulat de Preacuviosul părinte Acachie. De altfel toţi monahii au contribuit substanţial la bucuria copiilor care exclamau despre ei: Cum să nu acorzi respect monahilor Acachie, Agapit şi Spiridon când vezi în ochii lor un foc aprins care arde mereu pentru Dumnezeu şi îti înseamnă sufletul cu o anumită dragoste şi credintă extrem de puternică?(Raluca Harlisca).
La sfârşitul acestei tabere într-un cadru festiv şi emoţionant fiecare copil s-a bucurat de premiul obţinut la concursul în cadrul căruia a avut cel mai mare succes. De altfel toţi copiii au fost premiaţi de către Preacuviosul Părinte Stareţ Grighentie cu diplome şi cadouri frumoase. Printre altele părintele stareţ a precizat copiilor în cadrul activităţii de premiere faptul că toţi sunteţi înzestraţi de Dumnezeu cu talente şi daruri deosebite pe care vă îndemn să le păstraţi şi fructificaţi în viaţa voastră ca să vă puteţi bucura de ele voi şi semenii voştri.
Tabăra s-a încheiat printr-un program de cântece religioase şi patriotice dedicat obştii de la Mănăstirea Strâmba în semn de mulţumire pentru osteneala lor. Programul a fost pregătit cu mult drag de copiii participanţi la tabără împreună cu însoţitorii lor. În cadrul acestui program copiii au oferit părintelui Stareţ o diplomă care s-a dorit a fi expresia sentimentelor de profundă recunoştinţă pentru dragostea, generozitatea şi ospitalitatea de înaltă calitate cu care, le-au oferit această tabără de catehizare care va rămâne neuitată.
Faptul că această tabără catehetică va ramâne neuitată pentru copii reiese limpede din frumoasele compuneri Impresii de tabără în care mărturiseau:
Deşi am fost de nenumarate ori în acest loc sfânt, de fiecare dată simt ceva special care îmi oferă o pace sufletească de nedescris. Încă din momentul în care am paşit pe aleea mănăstirii, şuieratul uşor al vântului alături de parfumul îmbietor al florilor te chemau să li te alături în acest paradis al lor, în acest rai de pe pământ. Cu cât de apropii mai mult de bisericuţa de lemn, mireasma gladiolelor care împodobesc icoana făcătoare de minuni, te invită să îi treci pragul, un prag după care se ascunde icoana Dulcele Sarut. În timp ce te rogi la aceasta, simţi privirea blândă a Fecioarei Maria care îti garantează faptul că mereu vei fi sub ocrotirea ei…În opinia mea tabăra a fost una dintre cele mai reuşite, şi din punct de vedere al organizarii, însă şi datorită colegilor mei cu care m-am înteles de minune….Acum îmi simt sufletul cuprins de tristeţe pentru că s-a terminat repede dar şi de o imensă stare de bucurie, pentru că am avut din nou ocazia de a petrece o săptămână încântătoare, alături de nişte persoane deosebite, care mereu te aşteaptă cu braţele deschise şi alături de prietenii pe care mi i-am facut şi pe care nu-i voi uita niciodată( Ştefana Paşca-Zalau).
Experienţa duhovnicească şi trăirea la cote mari a bucuriei duhovniceşti a fost deopotrivă simţită şi de preoţii care s-au straduit ca această tabără să fie cât mai reuşită. În acest sens părintele stareţ mărturisea: Mă bucur nespus de mult că aţi petrecut o săptămână de neuitat la Mănăstirea Strâmba şi cu tot dragul vă aştept şi anul viitor în tabără pentru că şi nouă ne place cu voi, de aceea vă aşteptăm cu drag să ne întâlnim şi cu alte ocazii la mănăstirea noastră…,iar părintele Călin Mateiu a mulţumit copiilor pentru cuminţenia, credinţa, respectul şi râvna prin care toţi şi-au adus aportul personal la reuşita acestei tabere catehetice.

Pr. Călin Andrei Mateiu

Sfârșit de an catehetic la Cehu Silvaniei

În încheierea anului catehetic 2013-2014, copiii care participă la programul „Hristos împărtășit copiilor” din orașul Cehu Silvaniei, au avut două momente deosebite.
Mai întâi le-a fost oferită o frumoasă excursie de documentare și relaxare în orașul Satu Mare. Plecarea a avut loc marți 1 iulie, cu un microbus pus la dispoziție cu generozitate de Primăria Cehu Silvaniei, prin amabilitatea domnului primar Varga Andrei.
S-a pornit din fața bisericii, pe traseul Cehu Silvaniei - Supur - Satu Mare. Aici am vizitat Catedrala Ortodoxă, Catedrala Greco-Catolică și Catedrala Romano Catolică pentru a vedea asemănările și deosebirile dintre cele trei lăcașuri de cult. Copiii au fost impresionați de dimensiunile, dar și de elementele specifice fiecărei confesiuni.
După vizitarea celor trei biserici a urmat o zi de relaxare la Complexul „Aqua Star” din Satu Mare, unde gazdele noastre ne-au primit cu ospitalitate și au avut grijă să nu ne lipsească nimic. Copiii s-au bucurat din plin de piscinele cu apă termală și de topogane și au servit masa la restaurantul complexului. După o binemeritată zi de documentare,odihnă și destindere, seara am pornit spre casă. Ajunși cu bine, copiii au putut concluziona că putem foarte bine să îmbinăm plăcutul cu utilul și și-au manifestat încă de pe acum nerăbdarea de a participa și la excursia de anul viitor.
A doua acțiune s-a desfășurat la biserica parohială „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, duminică 6 iulie, când a avut loc festivitatea de închidere a anului catehetic. Tuturor copiilor participanți în acest an la activitățile din cadrul programului „Hristos împărtășit copiilor” le-au fost oferite diplome de merit de către coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei, preotul Radu Barbor.

Preot coordonator
Radu-Marius BarborSfârșit de an catehetic la Parohia Cerâșa

Sfârşitul anului catehetic 2013 – 2014, a fost marcat şi în Parohia Cerişa printr-un program susținut de copiii cuprinşi în grupa catehetică, coordonați de părintele Gligor Marian-Viorel şi prof. Gligor Livia. Îmbrăcați în haine tradiționale de sărbătoare, au arătat prin cântecele şi poeziile patriotice prezentate în fața credincioşilor că dragostea de țară, de limbă, de sfinți nu ține de vârstă. În cântecele şi poeziile prezentate s-a arătat importanţa cinstirii Sfinţilor Români ca ocrotitori şi mijlocitori ai neamului nostru, dar și jerta eroilor pentru păstrarea credinței şi întregirea pământului românesc, fiind evidenţiată în mod special personalitatea Sfântului voievod Constantin Brîncoveanu.
Emoția şi recunoştința față de sfinții şi martirii poporului a cuprins sufletelor credincioşilor. La sfârşit, pentru întreaga activitate din anul catehetic 2013 – 2014, copiii au fost răsplătiți cu cozonac, suc şi înghețată.

Prof. Gligor LiviaPrima zi de vacanță – O altfel de vacanță

În ultimul timp se vorbește tot mai mult despre dependența tinerilor de calculator sau de telefonul mobil, despre dependența de a fi racordat permanent la spațiul virtual. Psihologii trag semnale de alarmă arătând totodată efectele nocive ale dependenței de internet. Se naște de aici și o tendință de izolare a tinerilor, de necomunicare decât în spațiul virtual și de închistare în propriul mediu creat de ei. Ispita de a ajunge mai desăvârșit într-un astfel de mediu, vine o dată cu vacanța, când nu mai există obligativitatea respectării unui program prestalibit de către școală.
Pentru a deschide perspectiva și unei altfel de vacanțe, la nivelul parohiei Bănișor, împreună cu copiii de la grupele de cateheză, am hotărât ca în prima zi de vacanță, respectiv sâmbătă 21.06.2014, să facem un pelerinaj la mănăstirea Bic pe bicicletă. A fost vorba de 15 km dus și 15 km întors, un drum în care aveam multe de învățat în mod practic. Aveam să învățăm că avem nevoie de mișcare și de aer curat, că putem comunica altfel de la persoană la persoană, că neascultarea de conducătorul grupului îți poate fi fatală, aveam să învățăm că nu toți suntem la fel de puternici și că cei mai tari trebuie să-i ajute pe cei mai slabi. Am învățat ce important este pentru semenul tău să-l aștepți, că nu are niciun farmec să ajungi singur la destinație – oarecum la fel ca în drumul nostru spre Rai; am învățat cum e să prețuiești întâlnirea cu Dumnezeu și cu Maica Domnului după un drum cu osteneală.
În calitate de conducător al acestui grup, dar și în calitate de catehet, mă simt împlinit de ceea ce am reușit să transmit în mod practic acestor copii. Lor și nu numai, le doresc o astfel de vacanță în care pe lângă odihna binemeritată de care trebuie să se bucure, să încerce și să reușească să se cunoască pe ei, pe cei din prejma lor și să descopere frumusețea mediului înconjurător pe care Dumnezeu n-i l-a oferit ca să ne trăim această viață.
Pr. Augustin Câmpean
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro