Prima zi de vacanță – O altfel de vacanță

În ultimul timp se vorbește tot mai mult despre dependența tinerilor de calculator sau de telefonul mobil, despre dependența de a fi racordat permanent la spațiul virtual. Psihologii trag semnale de alarmă arătând totodată efectele nocive ale dependenței de internet. Se naște de aici și o tendință de izolare a tinerilor, de necomunicare decât în spațiul virtual și de închistare în propriul mediu creat de ei. Ispita de a ajunge mai desăvârșit într-un astfel de mediu, vine o dată cu vacanța, când nu mai există obligativitatea respectării unui program prestalibit de către școală.
Pentru a deschide perspectiva și unei altfel de vacanțe, la nivelul parohiei Bănișor, împreună cu copiii de la grupele de cateheză, am hotărât ca în prima zi de vacanță, respectiv sâmbătă 21.06.2014, să facem un pelerinaj la mănăstirea Bic pe bicicletă. A fost vorba de 15 km dus și 15 km întors, un drum în care aveam multe de învățat în mod practic. Aveam să învățăm că avem nevoie de mișcare și de aer curat, că putem comunica altfel de la persoană la persoană, că neascultarea de conducătorul grupului îți poate fi fatală, aveam să învățăm că nu toți suntem la fel de puternici și că cei mai tari trebuie să-i ajute pe cei mai slabi. Am învățat ce important este pentru semenul tău să-l aștepți, că nu are niciun farmec să ajungi singur la destinație – oarecum la fel ca în drumul nostru spre Rai; am învățat cum e să prețuiești întâlnirea cu Dumnezeu și cu Maica Domnului după un drum cu osteneală.
În calitate de conducător al acestui grup, dar și în calitate de catehet, mă simt împlinit de ceea ce am reușit să transmit în mod practic acestor copii. Lor și nu numai, le doresc o astfel de vacanță în care pe lângă odihna binemeritată de care trebuie să se bucure, să încerce și să reușească să se cunoască pe ei, pe cei din prejma lor și să descopere frumusețea mediului înconjurător pe care Dumnezeu n-i l-a oferit ca să ne trăim această viață.
Pr. Augustin CâmpeanFinal de an catehetic la parohia Creaca

Sfârşitul anului catehetic 2013-2014, a reunit grupele catehetice din parohiile Borza şi Creaca la o nouă activitate catehetică, desfăşurată în Creaca, în duminica Sfinţilor Români. În anul 2009 a fost înălţată în parohia Creaca o frumoasă troiţă închinată Sfinţilor Români, şi s-a stabilit ca în fiecare an, la prăznuirea acestor sfinţi să fie marcat în mod adecvat acest moment. Şi în acest an, sărbătoarea a fost înfrumuseţată de un program susţinut de grupa catehetică din Creaca, având ca invitaţi şi copiii de la grupa catehetică din Borza.
Prăznuirea a început cu oficierea Sfintei Liturghii, iar în cuvântul de învăţătură s-a evidenţiat importanţa cinstirii Sfinţilor Români ca ocrotitori şi mijlocitori ai neamului nostru, fiind evidenţiată în mod special personalitatea Sfântului voievod Constantin Brîncoveanu.
După încheierea Sfintei Liturghii, credincişii s-au deplasat în procesiune la troiţa închinată Sfinţilor Români. A urmat apoi săvârşira slujbei de pomenire a eroilor români. Programul a continuat prin intonarea imnului naţional, apoi copiii de la cele doua grupe catehetice au interpretat în mod alternativ o serie de cântece patriotice. La final copiii au fost răsplătiţi cu mici daruri.


Pr. Blaj Daniel,
Coordonator al Circumscripţiei Catehetice ZalăuEpiscopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului” 2014

Miercuri 4 iunie 2014, la sediul Episcopiei Sălajului, s-a întrunit Comisia de concurs în vederea desemnării titlului de „Profesorul Anului”.
Au fost prezenţi următorii membri: Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu, Preacucernicul Părinte Gabriel Gârdan, consilier cultural, Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, inspector şcolar prof. Claudia Boha, prof. Alina Arsinte, prof. pr. Cosmin Porcar, prof. pr. Călin Ciurbe și prof. pr. Sergiu Stan.
Profesorii calificaţi pentru etapa finală a concursului au fost: Ionuț Ciocmărean, Marinela Roșu, Șulumete Anca Ioana, Rus Dana, Fiț Dumitru, Avram Dan, Rus Raluca Anca, Sabou-Chirti Maria, Ilea Ioana și Man Liviana.
Ca urmare a voturilor exprimate și a punctajului din fișa de autoevaluare, prof. Marinela Roșu a fost desemnată „Profesorul anului”.
Titlul de „Profesorul anului” este acordat de Episcopia Sălajului începând cu anul 2009, fiind expresia aprecierii față de dăruirea profesorilor de religie și a performanțelor obținute de aceștia în fiecare an.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăACTIVITATI CATEHETICE ÎN PAROHIA TREZNEA

De praznicul Înălţării Domnului în Parohia Treznea din Protopopiatul Zalău au avut loc o serie de activităţi prilejuite şi de sărbătoarea naţională cu caracter comemorativ „Ziua Eroilor”. Copiii cuprinşi în activităţile catehetice ale parohiei după ce s-au documentat şi îndrumaţi fiind de doamna prof. Lucia Ştirb de la Şcoala Gimnazială din localitate au pregătit coliva care s-au folosit cu ocazia parastasului. Activitatea a fost una inedită şi pentru copii, pentru îndrumători dar mai ales pentru credincioşi, ştiut fiind faptul că în această parte a ţării obiceiul colivei folosite la parastase este foarte rar. De altfel unul dintre scopurile acestei activităţi a fost şi acela de a populariza tradiţia colivei printre creştinii parohiei noastre, pe lângă participarea interactivă a copiilor.
În buna tradiţie a colaborării dintre Parohia Ortodoxă Treznea şi Şcoala Gimnazială “Aurelia şi Lazăr Cosma” din localitatea Treznea, activităţile de Înalţarea Domnului şi Ziua Eroilor au fost organizate înpreună. S-a început cu participarea tuturor la Sfânta Liturghie. Corul copiilor condus de de cadrele didactice de la şcoală au cântat o priceasnă specifică sărbătorii in cadrul Sfintei Liturghii iar apoi la festivităţile comemorative organizate în faţa monumentului eroilor din centrul localităţii au cântat câteva cântece patriotice.
Manifestările comemorative au avut loc în faţa creştinilor care au participat la Sfânta Liturghie, de faţă fiind şi oficialităţile comunei în frunte cu domnul primar al comunei Ionut Emanuel Stanciu. Dupa slujba parastasului preotul paroh Ionut Ştirb a rostit câteva cuvinte evocând memoria celor 35 de eroi din primul război mondial, ale celor 26 din cel de al doilea război mondial, dar mai ales a celor 86 de martiri ai satului Treznea ucişi cu cruzime de către trupele hortiste în septembrie 1940. A fost pomenit şi dat exemplu de credinţă şi dragoste de neam Sfântul voievod Constantin Brâncoveanul de la a cărui moarte martirică se împlinesc 300 de ani iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2014 an omagial inchinat lui.
După depunerea de buchete de flori de către elevi la monumentul eroilor, in acordurile cântecului „Presăraţi pe a lor morminte” intonat de către toti cei prezenţi, copiii au împărţit tuturor participanţilor din coliva făcută de ei.

Pr. Daniel BlajFinal de proiect “Biserica, izvor de bucurie”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, duminică, 1 iunie 2014, a fost finalizat proiectul social educativ “Biserica, Izvor de bucurie”. Acest proiect, iniţiat de Parohia Adormirea Maicii Domnului din Jibou în parteneriat cu Asociația Filantropia Porolissum și Casa de cultură din Jibou, a propus copiilor o înţelegere practică a marilor praznice creştine ale Învierii şi Înălţării Domnului prin implicarea acestora în activități sociale și culturale ale parohiei. Tinerii creștini au experimentat bucuria de a oferi timp, bună dispoziţie şi cadouri persoanelor vârstnice beneficiare ale programului de îngrijire la domiciliu, iar prin concursul de creeație literară în proză şi versuri, instantanee ale sufletelor lor minunate. Activităţile lor au motivat pe cei mari să se implice în achiziţionarea unui spaţiu de joacă ce a fost inaugurat în mod festiv, cu un program artistic susţinut de copii. La finalul activităţilor, toţi copii s-au bucurat de tortul pregătit de mamele din parohie cu ocazia Zilei Copilului.
Pr. Insp. Claudiu NechitaFINALIZAREA PROIECTULUI DE PARTENERIAT EDUCAŢIONAL „AMINTIRI PESTE GENERAŢII”

În perioada aprilie - mai 2014, s-a desfăşurat Proiectul educaţional „Amintiri peste generaţii”, ca parteneriat între Episcopia Sălajului şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sălaj. Acesta a avut ca obiective cunoaşterea prin intermediul fotografiilor a valorilor etnografice, culturale, artistice şi istorice ale judeţului nostru dar şi stimularea interesului faţă de păstrarea tezaurului de amintiri moştenite de la străbuni. Proiectul s-a finalizat cu un concurs ai cărui câştigători au fost:
PREMIUL I: Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” Zalău (coordonator prof. Micle Călin)
PREMIUL II: CSEI „Speranţa” Şimleu Silvaniei (coordonator prof. Ciocmărean Ioan)
PREMIUL III: Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Bocşa (coordonator prof. Roşu Marinela)
MENŢIUNI:
Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău (coordonator prof. Arsinte Alina)
Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bănişor (coordonator prof. Şulumete Anca Ioana)
Şcoala Gimnazială „Gheorghe Şincai” Bobota (coordonator prof. Cristea Ioan)

Inspector şcolar,
Prof. Claudia BohaREZULTATELE CONCURSULUI NAŢIONAL „BISERICA, LOCAŞ DE ÎNCHINARE”

În perioada martie- mai 2014 s-a desfăşurat a IV-a ediţie a Concursului Naţional „Biserica locaş de închinare”, înscris în Calendarul M.E.N. cu numărul 24336/08.01.2014. Comisia centrală de organizare şi evaluare a încheiat procesul de evaluare a celor 1604 de lucrări (Pictură-896 lucrări, Colaj-307 lucrări, Fotografie-401 lucrări) şi a stabilit premianţii.


Descarcare document
Rezultate BLI 2014.rar

Premierea Proiectului „Sfânta Împărtăşanie, scară către cer”

Cu prilejul Anului Omagial Euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi a Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, sectorul teologic-educațional a organizat Concursul naţional de proiecte duhovniceşti „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine”.
Miercuri 21 mai, la Catedrala Patriarhală din București, la finalul Sfintei Liturghii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a avut loc festivitatea de premiere a celor 29 de copii câștigători ai Concursului Național „Sfânta Euharistie – lumina vieţii creştine” și a însoţitorii lor, preoţi sau profesori de religie. În acest cadru festiv au fost premiați și reprezentanții Episcopiei Sălajului.
Câștigătorii concursului național, etapa pe Eparhie, din Episcopia Sălajului, au fost copiii care participă la activitățile catehetice ale Parohiei ,,Sfânta Vinerei” Zalău. Aceștia sub îndrumarea părintelui conf. univ. dr. Gabriel-Viorel Gârdan şi a profesorilor de religie Ciocmărean Ionuț, Roșu Marinela, Șulumete Anca și Rus Dana, voluntari în cadrul proiectelor catehetice parohiale au derulat proiectul „Sfânta Împărtăşanie, scară către cer”.
La eveniment din partea Episcopiei Sălajului au fost Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială, domnul profesor Ionuț Ciocmărean și eleva Șandor Alina, care a reprezentat grupul de copii de la Parohia „Sfânta Vinere” Zalău.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăPARTICIPANŢI DIN SĂLAJ LA ETAPA NAŢIONALĂ A CONCURSULUI NAŢIONAL CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ

Sâmbătă, 11 mai 2014 s-a desfăşurat la Bârlad, judeţul Vaslui, a treia ediţie a Concursului naţional interdisciplinar de Literatură română şi Religie "Cultură şi spiritualitate românească". Adresată elevilor de gimnaziu, acestă competiţie cu tema „„Frumuseţea sacră a lumii“” este organizată pe două niveluri: nivelul claselor V-VI şi nivelul claselor VII-VIII şi a întrunit de 96 elevi din toate judeţele ţării, 42 profesori însoţitori şi 22 cadre didactice care au alcătuit comisia centrală. Obiectivul fundamental este centrat pe promovarea interdisciplinarităţii, prin identificarea arhetipului literaturii de inspiraţie sacră şi valorificând cunoştinţele elevilor despre valorile spirituale româneşti, cu scopul cultivării respectului faţă de acestea şi pentru conştientizarea specificului naţional şi a conexiunilor cu valorile universale. Structura subiectelor a respectat domeniile din programele şcolare de limba şi literatura română şi religie, precum şi secţiunile şi nivelurile concursului.
Echipajul care a reprezentat judeţul Sălaj a fost alcătuit din elevele Sorana Costea, clasa a V-a, Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr" Zalău (pregătită de doamnele profesoare Ioana Dorolţi şi Mioara Gudea), Cotoară Andreea, clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Zalău (pregătită de doamnii profesori Alina Arsinte şi Gheorghe Sas), profesor însoţitor Gheorghe Sas şi profesor Claudia Boha- membru al Comisiei naţionale de evaluare. Eleva Costea Sorana a obţinut Premiu special dovedind sensibilitate şi înţelegere în această zonă de interferență a celor două discipline.

Inspector şcolar,
prof. Claudia Viorica BohaProiect catehetic „BUCURIA ÎNVIERII”, Ediția a V-a

Duminică 11 mai 2014,cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Ileanda,s-a finalizat proiectul „Bucuria Învierii”,aflat la a V-a Ediție.
Proiectul catehetic s-a finalizat la biserica din Dădâceni, Protopopiatul Jibou, paroh fiind Preacucernicul Părinte Mihai Bâlc. Acesta s-a derulat pe parcursul lunilor aprilie-mai și a fost un parteneriat între Episcopia Sălajului, Circumscripția catehetică Ileanda și Școlile Gimnaziale Rus, Poiana Blenchii, Gâlgău și Șimișna din județul Sălaj, având ca scop menţinerea şi transmiterea obiceiurilor pascale.
După oficierea slujbei de Te-deum, într-o biserică arhiplină de copii - îmbrăcați în straie populare și credincioși din parohie, copiii implicați în proiect au prezentat un frumos program artistic. Preacucernicul Părinte coordonator al Circumscripţiei catehetice Ileanda, Alexandru Bande a prezentat apoi grupurile de copii: Rus - preot Bande Alexandru, Poiana Blenchii - preot Coste Andrei, Gâlgău - preot Chiroban Paul, Luminiș - preot Bâlc Mihai, Buzaș - preot Bocșițan Silviu, Șimișna - preot Căprar Vasile, Făntânele-Rus, preot Micle Traian și copiii de la Școlile Gimnaziale: Gâlgău - prof. Șomcutean Augustin, Poiana Blenchii - prof. Contiș Maria, Șimișna- prof. Almaș Anca și prof. Pop Viorica.
La eveniment a fost prezentă și Preacuvioasa Maică Stareță Maria Terheșiu, de la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus.
La finalul activității părintele inspector Silviu Boha a felicitat și a mulțumit tuturor, menţionând beneficiile aduse în rândul copiilor, tinerilor şi credincioșilor de proiectele catehetice care se derulează în întreaga Patriarhie Română. Totodată a arătat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului privind implicarea copiilor în viața Bisericii, apoi a oferit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de participare și de merit preoților și profesorilor implicați în proiect.
Copiii au fost răsplătiți cu daruri din partea preotului paroh și al Consiliului Parohial.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohială
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro