Proiect catehetic „HRISTOS SE NAȘTE MĂRIȚI-L”, Fildu de Mijloc

Dumnică 22 decembrie 2013, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Mateiu Călin s-a finalizat proiectul „Hristos se naște măriți-L”, la Parohia Fildu de Mijloc.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2013, având ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde și cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos.
Acesta a cuprins mai multe activități. Prima activitate intitulată „Colindăm Doamne colind” a avut loc în data de 6 decembrie. Un număr de 30 de copii de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Hida au participat la Taina Sfântului Maslu la Mănăstirea Strâmba la sfârşitul căreia au susţinut un recital de colinde. A doua activitate numită „Noi umblăm să colindăm” a avut loc în data de 22 decembrie, când Grupul vocal „Anghelos” de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie în Parohia Ruginoasa, după care au susţinut un recital de colinde în fața credincioșilor de aici.
Proiectul s-a finalizat la biserica din Fildu de Mijloc. După oficierea slujbei de Te-deum săvârșită de către preoții implicați în proiect, părintele Silviu Boha a făcut prezentarea succintă a proiectului și necesitatea păstrării tradițiilor creștine legate de marele praznic al Nașterii Domnului.
În continuare cei 150 de copii au prezentat în fața unei biserici pline un frumos concert de colinde, prezentat de către părintele Mateiu Călin. Au colindat copiii de la grupele de cateheză din parohiile: Fildu de Sus,pr.Bălaş Ştefan, Fildu de mijloc, pr. Sabău Ioan, Fildu de jos, pr. Teodor Pop, Almaşu, pr. Ludovic Vaida, Mesteacăn, pr. Dorin Crecan, Cuzăplac, pr. Iuliu Bumb, Tămaşa, pr. Ioan Văran, Gălăşeni, pr. Ciprian Petrean, Zimbor, pr. Rusalim Durnea, Ruginoasa, pr. Călin Mateiu, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, director Eluţa Lucia Cliţan. Partener în proiect a fost Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Strâmba care prin Preacuviosul Părinte Acachie a oferit daruri copiilor din proiect.
La eveniment a fost prezentă artista Sava Negreanu Brudaşcu care a susţinut un recital de colinde.
La final Preacucernicul Părinte Silviu Boha, a mulțumit sponsorilor, a felicitat pe preoții, profesorii și copii implicați în proiect și a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de participare preoților și dascălilor implicați în proiect.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaProiect catehetic „N-am venit să cerem am venit să dăm”, Ediția a V-a

Duminică, 22 decembrie 2013, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, sub coordonarea preacucernicului părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a preacucernicului părinte Augustin Câmpean, coordonatorul Circumscripției Crasna, s-a încheiat proiectul: ”N-am venit să cerem am venit să dăm”, proiect care se află acum la a V-a ediţie și în care au fost înscrişi 150 de copii.
Gazdă a acestei manifestări a fost Parohia Boian reprezentată de pr. paroh Teodor Csiordaș. Parteneri ai proiectului au fost Primăria și Consiliul Local al comunei Cizer care au creat condițiile necesare acestei manifestări și au făcut posibilă răsplătirea cu cadouri a tuturor copiilor participanţi.
Au fost implicate în acest proiect parohiile: Bănișor, Boian, Cizer, Horoatu Crasnei, Hurez, Plesca, Stârciu și Vârșolț iar preoții parohi ai acestor parohii și-au adus o contribuție deosebită în pregătirea copiilor și a programelor de colinde ce s-au susținut. S-au remarcat in pregătirea elevilor și Doamnele profesoare: Maria Pojar de la Cizer, Mihaela Haiduc de la Horoatu Crasnei și Maria Mirișan de la Hurez.
La eveniment au fost prezenți domnul primar Liviu Fărcaș și preacucernicul părinte Dan Haiduc protopopul Șimleului, care i-a apreciat și i-a încurajat pe participanții și pe organizatorii acestui proiect, urându-le la final tuturor: ”Sărbători fericite!”
Prin acest proiect ne-am dorit promovarea colindului autentic și am încercat să-i determinăm pe copii să facă diferența dintre colindul autentic și muzica de Crăciun, ne-am dorit de asemenea să promovăm costumul popular autentic al acestei zone și păstrarea tradițiilor specifice sărbătorilor Nașterii Domnului. Colindul nu este un simplu cântec de Crăciun ci este mai degrabă o rugăciune armonizată pe melodii care ne răscolesc ființa, melodii care vin din străfund de istorie dar care au un mesaj mai vechi, un mesaj clar și concis plin de bucurie ce s-a păstrat din generație în generație: S-a născut Fiul lui Dumnezeu. O veste bună primită din partea cuiva are menirea de a fi transmisă mai departe pentru a spori bucuria momentului, dar vestea nașterii Domnului ne privește pe toți, noi cei de acum, cei dinaintea noastră și cei ce vor veni după noi, este vestea universală a bucuriei, a unei bucurii sfinte la care participă toată creația. Nu mai există timp și distanță, noțiunile acestea își pierd cel puțin pentru moment valoarea pentru că:
”Cerul și pământul în cântări răsună
Îngeri și oameni cântă împreună!”
Vestea aceasta pe care odinioară păstorii cu inimile pline de bucurie au dus-o în Betleem, o preluăm și noi an de an și o ducem semenilor noștri. Tinerii care au toate aptitudinile specifice vârstei lor, trebuie capacitați și încurajați în a transmite această veste prin intermediul colindelor strămoșești făcându-i să înțeleagă că prin colind, ei devin mesagerii lui Dumnezeu, dar și veriga de legătură dintre generații având obligația cel puțin morală de a transmite mai departe vestea întrupării Fiului lui Dumnezeu.
Transmiţând prin intermediul colindelor această veste, copiii înșiși se îmbogățesc spiritual după cuvântul pr. Steinhardt care zice: ”Dăruind vei dobândi”. De aceea am și desfășurat acest proiect sub genericul: ”N-am venit să cerem, am venit să dăm” pentru că intenţia noastră este de a transmite cu bucurie vestea nașterii Domnului și nu de a face din colindă un mijloc de câștig material.
La sfârșit, s-au acordat diplome de merit tuturor celor implicați în acest proiect iar copiilor daruri care să le răsplătească osteneala și bucuria transmisă prin colindul strămoșesc.

Pr. coordonator
Augustin CâmpeanProiect catehetic „Lăudați și cântați și vă bucurați”, Ediția a III-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Radu Barbor, la Cehu Silvaniei, s-a finalizat, joi 19 decembrie 2013, proiectul catehetic „Lăudați și cântați și vă bucurați”, aflat la a III-a ediție.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2013, având ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos, dar și împlinirea poruncilor dumnezeiești, în special iubirea celor aflați în nevoi.
Proiectul a avut două etape. Prima etapă s-a desfășurat duminică 15 decembrie 2013, când a avut loc un frumos concert de colinde românești, susținut de câteva grupuri de copii.
Programul a debutat la ora 14, pe scena Casei de Cultură a orașului, în deschiderea unui eveniment mai amplu, „Festivalul de colinde tradiționale românești”, Ediția a III-a, organizat de Asociația ”Plaiuri Codrenești”, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Cehu Silvaniei, Primăria Cehu Silvaniei și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. .. .
În cadrul concertului au evoluat grupuri de copii de la Grădinița ”Piticot” cu două grupe, conduse de doamnele educatoare: Liggia Sălăjan, Ana Buciuman și Elena Covaci; copiii de la Centrul Social Multifuncțional Cehu Silvaniei, îndrumați de doamna educatoare Monica Olăhuț; colindători de la Liceul Tehnologic ”Gheorghe Pop de Băsești” pregătiți de domnul profesor Mircea Ștefan, copiii de la Școala Gimnazială ”Andrei Mureșanu” pregătiți de domnul profesor Victor Marius Dîngă și copiii de la Grupa de cateheză de la Biserica Ortodoxă, coordonată de preotul paroh Radu Barbor.
Numărul participanților a fost de aproximativ 100 copii, care au fost răsplătiți cu cadouri oferite cu generozitate de Centrul de Cultură și Artă Sălaj.
La final părintele Radu Barbor, coordonatorul circumscripției catehetice Cehu Silvaniei, a adresat celor prezenți mesajul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Petroniu și a oferit diplome de apreciere celor care s-au îngrijit de buna pregătire a copiilor, a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect precum și credincioșilor parohiei Cehu Silvaniei, prezenți într-un număr impresionant la acest concert.
La ”Festivalul de colinde”, printre invitați s-a aflat și corala ”Laudamus Deus” a preoților din Protopopiatul Zalău, dirijată de domnul Florin Lupșe.
A doua etapă a proiectului s-a desfășurat joi, 19 decembrie 2013, prin vizitarea celor două azile de bătrâni din oraș, pentru a-i colinda și a oferi câte un mic cadou celor 90 de vârstnici găzduiți acolo. Pachetele au fost procurate prin amabilitatea unei familii credincioase din Cehu Silvaniei.

Preot coordonator,
Radu-Marius BarborProiect „Sosit-a praznicul iară”, Ediția a IV-a

Dumnică 15 decembrie 2013, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Gheorghe Longodor, coordonator pentru catehizare al Circumscripţiei catehetice Jibou, la biserica ,,Sfântul Prooroc Daniel” din Jibou, s-a finalizat proiectul „SOSIT-A PRAZNICUL IARĂ”, Ediţia a IV-a.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2012, având ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos.
Acesta a cuprins mai multe etape. Prima etapă a constat într-un pelerinaj la Mănăstirea Bălan, unde copiii au colindat obștea mănăstirii. A doua etapă a fost vizitarea bolnavilor de la Căminul-spital neuro din Jibou. Aici copiii i-au colindat pe bolnavi și le-au oferit iconițe. Proiectul s-a finalizat la biserica „Sfântul Prooroc Daniel” din Jibou. După oficierea slujbei de Te-deum săvârșită de către preoții implicați în proiect, părintele Silviu Boha a făcut prezentarea succintă a proiectului și a mulţumit sponsorilor. În continuare cei 174 de copii au prezentat în fața unei biserici pline un frumos concert de colinde, prezentat de către părintele Gheorghe Longodor coordonatorul Circumscripţiei catehetice Jibou.
Au colindat copiii de la grupele de cateheză din parohiile: Inău - preot Claudiu Bene, Cristolţ - preot Lucian Chiş,„Adormirea Maicii Domnului” Jibou - preot Dorin Moldovan, Bălan – preot Vasile Trifan,„Sfântu Gheorghe” Jibou - preot Gheorghe Longodor. Au urmat apoi copiii de la Grupul Școlar „Octavian Goga” Jibou - prof. Adrian Chirti; Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” Jibou – prof. Dinu Andrecuț și Liceul Tehnologic Surduc – prof. Vasile Şoimuşan. La eveniment a fost prezent și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, Protopopul Jiboului.
La final Preacucernicul Părinte Silviu Boha, a felicitat pe preoții, profesorii și copii implicați în proiect și a accentuat faptul că Episopia Sălajului este preocupată permanent de educația tinerilor și copiilor. În încheiere a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diploma de merit domnului ing. Ioan Precup pentru sprijinirea activităților catehetice derulate în cadrul Eparhiei și diplomă de participare preoților și dascălilor implicați în proiect.
Copiii au fost răsplătiţi cu daruri de către organizatori.

Pr. coordonator,
Longodor GheorgheProiect catehetic „Răsună blând spre seară, colinde românești...”, Ediția a III-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţia catehetică Ileanda, preot coordonator Alexandru Bande, duminică 8 decembrie 2013, s-a finalizat proiectul „RĂSUNĂ BLÂND SPRE SEARĂ, COLINDE ROMÂNEȘTI...”, Ediția a III-a, la biserica din Parohia Ortodoxă Rus.
Proiectul a fost un parteneriat între Episcopia Sălajului, Circumscripția catehetică Ileanda, Școlile Gimnaziale: Rus, Zalha, Letca, Ileanda, Gâlgău, Șimișna județul Sălaj, Școala Gimnazială Lunca Ilvei, județul Bistrița Năsăud, Școala Gimnazială Coroieni, județul Maramureș, Primăria și Consiliul local Rus.
Proiectul a avut ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, dar şi cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos.
După oficierea slujbei de Te-deum, într-o biserică arhiplină de copii - îmbrăcați în straie populare și credincioși din parohie, copiii implicați în proiect au prezentat un frumos program artistic. La eveniment au fost prezenți doamna inspector școlar Claudia Boha și directorii școlilor partenere în proiect.
Părintele coordonator Alexandru Bande a prezentat fiecare grup de colindători: Rus - preot Bande Alexandru, Poiana Blenchii - preot Coste Andrei, Gâlgău - preot Chiroban Paul, Luminiș - preot Bâlc Mihai, Buzaș - preot Bocșițan Silviu, Șimișna - preot Căprar Vasile, Lozna – preot Avram Vasile, Făntânele-Rus, preot Micle Traian și copiii de la Școlile Gimnaziale: Rus – director prof. Mureșan Teodora, prof. Vancea Maria și bibliotecar Pușcaș Mariana; Ileanda – prof. Rus Maria–Viorica; Gâlgău - prof. Șomcutean Augustin, prof. Contiș Maria, prof Rus Maria-Reghina; Letca – prof. Crecan Claudiu; Șimișna- prof. Pop Viorica; Coroieni, jud. Maramureș - prof. Lazăr Liana; Lunca Ilvei jud. Bistrița Năsăud – director prof. Balea Ionel și prof. Lidia Someșan.
La finalul activității părintele inspector Silviu Boha a felicitat și a mulțumit tuturor exprimând convingerea că generația tânără va duce mai departe tradițiile și colindele străbune. Totodată a arătat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului privind implicarea copiilor în viața Bisericii, apoi a oferit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de participare și de merit preoților și profesorilor implicați în proiect.
Copiii au fost răsplătiți cu daruri din partea partenerilor de proiect.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăProiect catehetic „Larg deschideţi poarta sufletelor voastre”, Ediția a IV-a


Duminică 8 decembrie 2013, cu binecuvẩntarea Preasfintitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha inspector pentru catehezặ parohialặ, în Circumscripţia catehetica Nuṣfalặu, la biserica parohialặ din Cosniciu de Sus, s-a finalizat proiectul catehetic „Larg deschideţi poarta sufletelor voastre”, aflat la a patra ediţie.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2013, avẩnd ca scop pặstrarea traditiilor creṣtine prin colinde, dar ṣi cunoaṣterea evenimentelor legate de praznicul Naṣterii Domnului nostru Iisus Hristos.
Parteneri în proiect au fost: Episcopia Sălajului, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Primặria și Consiliul local al comunei Ip.
Au participat copiii de la grupele de catehezặ din parohiile: Cosniciu de Sus - pr. Pop Vasile Dorel, Ip - pr.Marian Ioan, Cerîṣa - pr. Gligor Marian, Marca – pr. Iacob Ioan, Porţ – pr. Petre Cặlin, Cosniciu de Jos – pr. Medeṣan Adrian, Nuṣfalặu – pr. Ghiran Daniel, Halmặṣd – pr. Ardelean Gavril, respectiv de la Şcolile Gimnaziale: Ip, Marca, Nuṣfalặu și Halmặṣd. Alặturi de preoţii parohi implicaţi în proiect s-au evidenţiat ṣi urmatorii profesori: Livia Gligor de la Școala Gimnazialặ Halmặṣd, Marius Roṣan de la Școala Gimnazialặ Nuṣfalặu, Ciprian Ardelean de la Școala Gimnazialặ Marca,Pr. prof. Adrian Medeṣan, doamnele învặţặtoare Butcovan Maria ṣi Ola Liliana de la Școala Gimnazialặ Ip, prof. Gozman Pop Ramona, doamna învặţặtoare Vasoc Florina de la Școala Gimnazialặ Cosniciu de Sus.
În prezenţa credincioṣilor, care au umplut biserica, cei 150 de copii participanţi au prezentat un program artistic alcặtuit din colinde, piese religioase vestiind astfel apropierea sặrbặtorii Naṣterii Domnului .
La final, pặrintele coordonator al Circumscripţiei catehetice Nuṣfalặu Claudiu Popiţ, a înmẩnat din partea Preasfinţitului Pặrinte Episcop Petroniu diplome de participare preoţilor ṣi cadrelor didactice implicate, mulţumind gazdelor pentru ospitalitate, iar copiii au fost rặsplặtiţi cu daruri din partea primặriei comunei Ip, prin domnul primar prof. Markuṣ Laszlo ṣi a pặrintelui paroh Pop Vasile Dorel.

Coordonat al Circumscripției catehetice Nușfalău,
Pr. Claudiu PopițTeologul Radu Preda va conferenția la Zalău

Joi, 5 decembrie 2013, în sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, va conferenția teologul clujean Radu Preda, conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Sălaj,Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj,Asociația culturală JAD,Asociația Scriitorilor din Sălaj,
Cenaclul literar Silvania,Episcopia Sălajului și Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău.Proiect catehetic „Nu uita că eşti român”

De ziua Naţională a României, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, la Parohia Ortodoxă Borza s-a finalizat proiectul catehetic „Nu uita că eşti român”.
Proiectul constituie un parteneriat între Episcopia Sălajului, parohile Creaca și Borza şi Școlile Gimnaziale Creaca și Borza.
Proiectul a avut ca scop stimularea şi menţinerea sentimentelor patriotice în conştiinţa credincioşilor acestei parohii, precum şi conştientizarea identităţii noastre naţionale. Programul a fost precedat de săvârşirea Sfintei Liturghii, iar copii implicaţi au dat răspunsurile liturgice. A urmat apoi intonarea imnului de stat şi o scurtă prezentare a evenimentelor istorice evocate, pregătită de Taloş Raluca, elevă în clasa a VIII a la şcoala Generală Marcus Aurelius din Creaca. Copiii au interpretat apoi o serie de cântece patriotice şi colinde. De asemenea, copiii de la Grădiniţa din cadrul şcolii menţionate au recitat câteva poezii cu caracter istoric. La final părintele Blaj Daniel, coordonator al Circumscripţiei catehetice Zalău a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Petroniu diplome de apreciere preotului paroh Oancea Cristian, domnului învăţător Ience Traian şi doamnei educatoare Marinescu Ana. Toți copii implicați în proiect au fost răsplătiţi cu daruri din partea preotului paroh.,,Suflet de artist” la Festivalul Naţional ,,Tradiţiile populare - o şansă la egalitate”, Bistriţa

Există în viaţa noastră momente pentru care merită să lupţi, momente în care simţi că tu, dascălul, nu ţi-ai greşit vocaţia, momente în care sufletul tău este atât de plin, încât ţi se revarsă printre lacrimi…
Tradiţiile populare alături de biserică şi de credinţă reprezintă un mod înălţător de a-ţi cunoaşte şi de a-ţi exprima identitatea.
Un astfel de moment l-am trăit împreună cu grupul de copii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei, căruia noi i-am spus ,,Suflet de artist”, pe scena Festivalului Naţional de Folclor pentru Tineri cu Dizabilităţi ,,Tradiţiile - o şansă la egalitate” care a avut loc la Bistriţa sâmbătă, 26 octombrie, în cadrul proiectului cu acelaşi nume iniţiat de Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 Bistriţa şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional .
Echipa de proiect, formată din manager proiect Vass Imola Doris (director CSEI Nr. 1 Bistriţa), asistent proiect Moldovan Georgeta Mariana, coordonator grup copii cu dizabilităţi Semerean Ancuţa Veronica şi coordonator voluntari Moldovan Diana, împreună cu tot colectivul de profesori ai şcolii, dar şi cu invitaţii de onoare, au reuşit să organizeze o manifestare extraordinară, plină de culoare şi surprize plăcute .
Pe scena din Bistriţa, unde s-a desfăşurat festivalul, copiii cu cerinţe educaţionale speciale de la mai multe şcoli de profil din judeţele Bistriţa- Năsăud, Bihor, Cluj şi Sălaj au fost valorizaţi la maxim, iar momentele pregătite cu multă dăruire împreună cu profesorii lor au stărnit ropote de aplauze din partea celor prezenţi în sală.
Fie că a fost vorba de secţiunea interpretare, dans popular, sau obicei, s-a văzut dăruire, seriozitate şi dragoste. Numai oamenii cu suflet mare, cu credinţă şi nădejde în Dumnezeu pot insufla copiilor atâta pasiune pentru tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti, pentru cântecul şi portul popular. Cu atât mai mult, dacă este vorba de copii speciali ca ai noştri. Am fost impresionat până la lacrimi de mândria cu care ei îşi purtau costumele, şi cât de frumoşi erau cu toţii, cu feţişoarele îmbujorate de emoţie şi cu ochii strălucitori la parada costumelor populare care s-a desfăşurat de la CSEI NR. 1 Bistriţa şi până în centrul oraşului.
Cu mândrie ne-am purtat şi noi, profesorii de la CSEI Şimleu Silvaniei costumele populare, costume de colecţie, pentru care îi mulţumim doamnei profesoare Florica Puşcaş Chişiu, colega noastră, dar şi doamnei maistru-instructor Pop Onorica. Am fost mândri că alături de elevii noştri putem reprezenta învăţământul special salajean la o astfel de manifestare, şcoala noastră fiind şi partener în acest proiect, alături de Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud, Primăria Municipiului Bistriţa, Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa – Năsăud, Asociaţia „Impact” Bistriţa, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Oradea, Asociaţia „CES” Oradea.
,,Suflet de artist” a fost prezent pe scena festivalului cu un obicei popular din zona Valcău de Jos, copiii reuşind să aducă în faţa juriului un crâmpei din viaţa satului sălajean, o clacă a torsului la care se adună fetele harnice şi feciorii veseli, dar şi bătrânii cumpătaţi, cu expresiile lor specifice zonei, cu cântecul şi jocul, cu glumele şi râsetele care însoţesc astfel de întâlniri ,, de lucru”.
Juriul format din oameni de cultură ai Bistriţei, a apreciat prestaţia copiilor noştri şi a acordat grupului ,, Suflet de artist’’ de la CSEI Şimleu Silvaniei, coordonat de profesorii Fiţ Gabriela, Faragău Voichiţa, Pavel Florica, Chesăuan Viorela Gabriela şi Ciocmărean Ioan, Premiul I, pentru care copiii au fost extraordinar de încântaţi mulţumind lui Dumnezeu pentru reuşita lor.
În tot demersul nostru, am fost sprijiniţi permanent de doamna director, profesor Faur Mariana Adriana, un om deosebit, care a încurajat şi încurajează în continuare participarea la astfel de evenimente culturale, unde pot fi văzuţi, auziţi, apreciaţi şi încurajaţi copiii noştri speciali. Şi acesta a fost un festival, într-adevăr, al lor.
De asemenea îi mulţumim pentru implicare şi domnului inspector de specialitate profesor psihopedagog Ianc Petru Ioan, care a fost prezent la majoritatea evenimentelor din viaţa şcolii, încurajându-i şi susţinându-i atât pe elevi cât şi colectivul de cadre didactice, în desfăşurarea acestor activităţi cu impact deosebit în comunitate.
Ce pot să spun în final este că avem copii minunaţi, am colegi minunaţi, şi ne-am făcut prieteni minunaţi la Bistriţa. Dumnezeu a fost cu noi şi de data aceasta luminându-ne sufletul şi mintea spre a da Slavă Lui.
Mulţumim, CSEI Nr. 1 Bistriţa, şi sperăm că ,,Tradiţiile populare- o şansă la egalitate” să continue mulţi ani de acum înainte.

Prof. Ciocmărean IoanProiect catehetic „SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA OCROTITOAREA NOASTRĂ”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Petroniu, sub coordonarea părintelui Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea părintelui prof. Cosmin Porcar, coordonatorul Circumscripției catehetice Șimleu-Silvaniei, în perioada 25 septembrie - 18 octombrie s-a derulat proiectul catehetic „Sfânta Cuvioasă Parascheva ocrotitoarea noastră”.
Proiectul a au avut ca scop promovarea valorilor religioase, creşterea şi desăvârşirea nivelului spiritual al copiilor prin cunoaşterea vieții Sfintei Cuvioase Parascheva - aceasta fiind model de rugăciune și milostenie, dar și punerea în practică a învățăturilor bisericii.
Prima etapă a proiectului s-a finalizat la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Șimleu Silvaniei unde 100 de copii de la toate parohiile din orașul Șimleu Silvaniei, pregătiți de profesorii de religie Mandiuc Luminița, Pop Marius și Porcar Cosmin, au prezentat în fața credincioșilor un frumos program artistic. S-au prezentat două scenete și pricesne care au avut ca temă viața Sfintei Cuvioase Parascheva. La final toți copiii participanți au primit daruri de la organizatori și împreună cu toți credincioșii au participat la o agapă organizată în cinstea Sfintei Parascheva.
Proiectul s-a finalizat azi 18 octombrie 2013. Copiii de la Școala Gimnazială „Silvania” Șimleu Silvaniei, implicați în proiect, împreună cu părintele prof. Cosmin Porcar au vizitat biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, aici există veșminte ale sfintei. După ce s-au închinat, preacucernicul părinte a evidenţiat viaţa curată şi lepădarea de cele lumeşti ale Sfintei Cuvioase Parascheva, care şi-a potrivit viaţa după spusele Mântuitorului pe Muntele Fericirilor: „Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu“.
În continuare copii au participat la Școala Gimnazială „Silvania” la vernisajul expoziției de desene dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohială
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro